REVISTA PRESEI 17.08.2018

A.M.
Revista Presei / 17 august 2018

REVISTA PRESEI 17.08.2018

Adevărul

Culisele unui nou scandal în PSD. Omul lui Manda a acuzat-o pe Andronescu că e vândută lui Iohannis. Bădălău şi Tudose, împotriva taberei Dragnea-Neacşu

Publicaţia Adevărul despre culisele unui nou scandal în PSD: "Surse din PSD au declarat pentru Adevărul că senatorul Elena Craioveanu, fidelă lui Claudiu Manda, la rândul său apropiat de Dragnea, a scris pe un grup intern al partidului că Ecaterina Andronescu este omul lui Iohannis, după ce fostul ministru i-a cerut demisia lui Dragnea. În replică, Nicuale Bădălău, aflat la cuţite cu Dragnea, i-a luat apărarea Ecaterinei Andronescu. Cele mai multe filiale PSD refuză să o atace pe Andronescu. Scrisoarea senatoarei PSD Ecaterina Andronescu, prin care a cerut demisia lui Liviu Drganea din fruntea partidului şi schimbarea Guvernului Dăncilă, a deschis din nou lupta pentru putere în partid. Surse din conducerea social-democrată au declarat pentru Adevărul că Marian Neacşu, mâna dreapta a lui Liviu Dragnea în PSD, le-a cerut filialelor "să ia atitudine" faţă de scrisoarea Ecaterinei Andronescu. Însă liderii din teritoriu nu s-au înghesuit să o critice pe senatoarea PSD, în condiţiile în care Ecaterina Andronescu, cu o vechime de 26 de ani în partid, este unul dintre cei mai respectaţi lideri PSD în ţară. Sursele citate suţin că, pe un grup intern al partidului, parlamentarul Elena Craioveanu, vicelider al senatorilor PSD, a criticat-o vehement pe Ecaterina Andronescu, pe care a numit-o "omul lui Klaus Iohannis". Elena Craioveanu este fidelă lui Claudiu Manda, preşedintele Comisiei SRI din Parlament, la rândul său aflat în cercul apropiat lui Dragnea".

Bancherul

Sectorul bancar a redevenit locomotiva cresterii economice, spune Omer Tetik, seful Bancii Transilvania

Conform publicaţiei Bancherul: "Sectorul bancar romanesc s-a recuperat complet dupa criza din urma cu 10 ani si a redevenit locomotiva cresterii economice, spune Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, detinuta in majoritate de firme si persoane fizice romane si care a ajuns cea mai mare banca din Romania dupa valoarea activelor, inaintea BCR, dupa preluarea Bancpost.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca ritmul de crestere al creditarii l-a depasit pe cel al PIB-ului, care a scazut spre potential, de la 7% anul trecut la 4% in prezent, iar finantarile acordate de banci firmelor ar putea deveni noul stimul de crestere economica, dupa epuizarea stimulilor fiscali. Sectorul bancar romanesc inregistreaza in prezent profituri record, peste cele din perioada de euforie din anii 2007 si 2008, fiind insa acum mult mai bine capitalizat, cu o rata de solvabilitate de aproape 20% in medie, si o lichiditate ridicata, datorita unui volum ridicat de depozite ale populatiei si firmelor, raportul credite/depozite fiind de 75%. Seful BT a mentionat si ca bancile romanesti si-au rezolvat problemele creditelor neperformante, rata de neperformanta (NPE ratio) scazand la 6,16% in martie 2018, de la aproape 30% dupa criza din 2008.

Banca Transilvania are un raport cost/depozite si mai mic, de 66%, in timp ce rata de adecvare a capitalului este de 22,41%, peste media sistemului bancar.

NPL ratio este 2,95% iar rata de acoperire cu provizioane si garantii imobiliare 120%, iar NPE ratio a scazut la 5,95% in iunie 2018, cu 85% rata de acoperire cu provizioane".

Cotidianul

State care trăiesc cârpind realizările generaţiilor trecute

Cotidianul anunţă că: "De ani de zile, dacă nu de decenii, specialiştii au susţinut că podul trebuie dărâmat şi reconstruit, iar recent a intrat în calcule şi o autostradă alternativă. În 20 de minute s-a găsit vinovaţi, după 20 de ani de semnale de alarmă. Au început să fie arucate săgeţi politice, deşi toate guvernele ultimelor decenii au partea lor de vină. Sute de proiecte de infrastructură sunt nefinalizate şi pot provoca tragedii. Aleşi şi alegători deopotrivă preferă însă să-şi vadă de vacanţă, suspendaţi într-un prezent pe care-l cred etern, trăind pe umerii generaţiilor trecute şi ai marilor lor lucrări de infrastructură, fără să se gândească la cei care vor veni. Poate fi imaginea României, însă acum este vorba despre Italia şi Viaductul Morandi din Genova, prăbuşit pe 14 august, care se înscrie într-o listă lungă a catastrofelor ce desenează un portret trist al Peninsulei.

Starea şoselelor şi a autostrăzilor este oglinda unei ţări. "Italia este o ţară incapabilă să aibă grijă de bunurile ei şi de teritoriul ei, incapabilă să programeze şi să prevadă cu ajutorul tehnologiilor avute la dispoziţie, însă o ţară mereu capabilă să treacă dintr-o stare de urgenţă în alta", scrie The Huffington Post Italia. "Este o ţară care investeşte din ce în ce mai mult în întreţinerea infrastructurii prin licitaţii şi concesiuni pentru companiile private care caută să-şi maximizeze profiturile, nu să asigure securitatea".

Pentru Corriere della Sera, tragedia din Liguria este "o probă a focului pentru bizara majoritate care ne conduce", coaliţia formată din două forţe antisistem, Mişcarea de 5 Stele (populistă) şi Liga (extrema dreaptă). "De această dată, nu au cum să fie de vină nici Bruxelles-ul, nici pieţele, nici George Soros. Totul este «made in Italy»".Având în vedere ca inginerii, cetăţenii, edilii au tras repetate semnale de alarmă privind podul din Genova vreme de decenii, jurnaliştii italieni rămân uluiţi de rapiditatea cu care acum, după tragedie, s-au găsit vinovaţii ce nu au fost găsiţi ani de zile. "Într-o ţară serioasă ar dura două luni să se reconstruiască un pod şi doi ani să se găsească un vinovat, dar în Italia este exact invers", concluzionează Linkiesta.

Fără vreo anchetă încheiată, vinovaţii sunt şeful companiei de autostrăzi şi un ministru al Transporturilor aflat în funcţie de nici două luni de zile. "Înainte de tragedie, vinovaţii erau alţii. A fost Europa cea Rea (a vicepremierului Matteo Slvini), au fost imigranţii, au fost şoferii de tir polonezi, au fost organizaţiile de mediu ce nu doreau autostrăzi".

"Problema este că nu are sens să căutăm un vinovat câtă vreme pompierii încă mai extrag morţi de sub dărâmături. Nu are sens şi nu rezolvă esenţa problemei, pentru că ştim de ani de zile că podul este periculos - în 2012, şeful patronatelor din Genova a declarat că podul se prăbuşi în zece an -, însă ani de zile nimeni nu s-a sinchisit să repare sau să înlocuiască acest «eşec al ingineriei»". Situaţia este valabilă în multe alte locuri din Italia, o ţară cu 647 de lucrări de infrastructură începute şi nefinalizate, ţara în care în utimii cinci ani s-au prăbuşit zece poduri, după cum scrie Corriere della Sera, ţară în care în ultima sută de ani s-au produs 400 de seisme grave".

Curierul National

Guvernul pregăteşte o nouă lege a insolvenţei

Curierul Naţional relatează că: "Cadrul legal pe insolvenţă trebuie schimbat radical. În primul rând nu ar trebui să mai permită ca o firmă în insolvenţă să aibă relaţii comerciale cu o firmă din grup. E clar că tu pe acea firmă o ridici, iar eu, statul, sunt păgubit. Altă problemă, să nu mai fie dat un termen lung. Trebuie să fie un singur termen, dacă l-ai încălcat faliment să scrie pe firmă. Aceste lucruri nu sunt legale şi morale şi se vor schimba cu modificarea acestei legi", a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. În primele cinci luni din anul 2018, numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate care au intrat în insolvenţă a ajuns la cifra de 3686, în creştere cu 11,97% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2017.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1130 de cazuri, reprezentând o creştere de plus 13,68% în 2018 faţă de anul 2017. Dintre acestea, 226 de insolvenţe s-au raportat numai la nivelul lunii mai în acest domeniu".

Jurnalul National

Un cutremur de suprafaţă de 5,3 grade pe scara Richter a zguduit sud-estul Italiei

Publicaţia informează că: "Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs joi în Italia, la 72 de kilometri nord-vest de oraşul Foggia, în apropiere de coasta Adriatică, anunţă institutul american de geofizică USGS, preluat de Reuters. Nu au fost raportate imediat pagube sau victime.Seismul a fost înregistrat la ora locală 20:19 (18:19 GMT) şi a avut epicentrul la 4 kilometri sud-est de oraşul Montecilfone, la o adâncime de 9 kilometri, a precizat INGV.

Montecilfone, situat în provincia Campobasso, se află la aproximativ 300 de kilometri est de Roma. Aceeaşi zonă a fost lovită marţi de un cutremur cu magnitudine 4,7.

Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube după cutremurul de joi. De altfel, nu au existat consecinţe majore nici după seismul produs marţi.

Situată între două plăci tectonice, euro-asiatică şi africană, Italia are cea mai mare parte a teritoriului expusă la un risc seismic ridicat. Mii de zguduiri sunt înregistrate în fiecare an, chiar dacă majoritatea nu sunt resimţite de populaţie, notează AFP".

National

Tupeul de a fi presedintele Romaniei

Conform publicaţiei National: "Ideea ca ne-am confruntat cu o tentativa de lovitura de stat a prins contur tot mai mult, indiferent cat de mult s-ar impotrivi partizanii lui Klaus Iohannis. Daca inainte de 10 august nimeni nu baga mana in foc ca ar fi posibila o asemenea manevra, desi semnalele erau destul de clare, dupa, a cazut cortina si s-a vazut toata nemernicia. Este de ajuns sa revezi imaginile si comentariile unor televiziuni, chiar din ziua de 10 august, ca sa realizezi cat de amanuntita a fost regia. Ca nu s-a ajuns la finalul pe care s-a mizat, este o alta poveste. Chiar si ce se intampla acum, cu invinovatirea Jandarmeriei, mie mi se pare ca tot din aceeasi regie face parte. Centrul de greutate trebuie mutat cu buna stiinta pe altceva, lumea nu trebuie sa mai vada ce a fost in spate si n-a reusit, ci doar cum jandarmii si-au luat-o in cap si s-au purtat mai rau ca niste trupe de ocupatie.

Ziua de vineri, 10 august 2018, nu marcheaza cu nimic agenda lui Klaus Iohannis. Nu intalniri, nu primiri la Cotroceni, nu decorarea vreunei personalitati, nu decrete promulgate si nici legi retrimise in Parlament sau la Curtea Constitutionala. Eu cred ca a plecat acasa, la Sibiu, inca de dimineata, daca nu o fi plecat cu o zi inainte, caci si 9 august e goala in agenda. Si mai sunt si alte zile la fel de chioare in calendarul prezidential, in care poti sa presupui ca s-a spetit cu privitul pe geam sau cu hranitul ratelor din helesteu. Nu e tupeu sa stai degeaba si sa iei o desaga de bani, e doar o smecherie pe care toata lumea o inghite, fara ca nimeni sa o sanctioneze. In fine, seara, dupa ora 23, cand in Piata Victoriei lovitura de stat se cam tara pe asfalt si se sufoca de gazele Jandarmeriei, Iohannis isi face aparitia. Nu in carne si oase, ci doar pe Facebook, de unde trimite cel mai vitriolant mesaj romanilor care incepusera sa inteleaga pe langa ce au trecut. E tupeu? Nu! Este registrul lui Iohannis".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai ,,Nationalule,,esti nemernic , gata sa-i duci de cap pe prosti

    In PSD oricine gandeste altfel decat liderul suprem este considerat vandut. Avem partidul unic condus de liderul (dictatorul) suprem. Este cel mai josnic partid care a existat vreodata in Romania (numai corupti, lingai, sclavi si parveniti). Ar trebui ca putini oameni cu verticalitate din partid sa se grupeze in jurul lui Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb