REVISTA PRESEI 17.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 17 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 17.11.2017

ADEVARUL

Şeful diplomaţiei SUA, la Bucureşti, după ce achiziţia de rachete Patriot a fost boicotată

Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane, a avut o vizită de o noapte în România la doar o zi după ce senatorii PSD, ALDE şi UDMR au lipsit de la şedinţa în care trebuia aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea a şapte sisteme de rachete Patriot din SUA. Acesta a fost întâmpinat la sosirea pe aeroport de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi de ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, ulterior americanii precizând că Tillerson "nu are niciun program oficial în România" şi fiind păstrată tăcerea în ceea ce priveşte subiectele de la întâlnirea cu Meleşcanu. Potrivit fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu, o discuţie pe tema rachetelor Patriot ar fi putut să aibă loc doar într-un cadru oficial, probabil americanul dorind, acum, să discute "alte lucruri interesante". La rândul său, analistul politic Radu Delicote punctează că vizita lui Tillerson ar putea fi o "înştiinţare" a angajamentelor luate de România.

Dragnea, despre achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot: Nu o să fie probleme

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seară, la Băile Herculane, că senatorii din Comisia de Apărare s-au aflat "la o activitate la invitaţia unui şef de instituţie importantă", când ar fi trebuit să se ia în discuţie achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, dar că nu vor fi probleme. Proiectul va fi discutat, luni, la Comisie, tot luni în plenul Senatului, iar marţi va ajunge la Camera Deputaţilor.

Tudorel Toader cere Curţii Constituţionale imunitate penală pentru Guvern

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut în faţa judecătorilor CCR faptul că DNA nu are competenţa de a ancheta legalitatea adoptării unei hotărâri de Guvern, aşa cum s-ar fi întâmplat în cazul Belina, această activitate ţinând exclusiv de instanţa de contencios administrativ. Judecătorii au amânat decizia pentru 23 noiembrie. Deţinătorul portofoliului Justiţiei, Tudorel Toader, s-a transformat în avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu, cel care a cerut Curţii Constituţionale (CCR) să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională între Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Guvernul României, susţinând în faţa judecătorilor CCR o pledoarie în care cerea ca instituţiile judiciare să nu mai poată ancheta hotărârile de Guvern, inclusiv pe partea de legalitate.

Statele est-europene cresc pe baza consumului. România a eclipsat vecinii, dar va fi lovită cel mai tare

România a eclipsat toate celelalte state din estul Uniunii Europene, după ce a încheiat trimestrul III al acestui an cu o creştere economică de 8,8%, rezultat al tăierilor de taxe şi al majorărilor de salarii care au umflat consumul. Cu toate acestea, riscurile se adună şi ţara noastră va fi lovită cel mai tare. Economiştii se aşteaptă ca avansul să se modereze în trimestrul ce urmează, pe măsură ce creşterea salariilor va majora inflaţia şi va impulsiona băncile centrale să întărească politicile monetare. Comisia Europeană estima săptămâna trecută o încetinire a economiilor tuturor statelor estice membre. România va fi lovită cel mai tare, subliniază Comisia, ţara noastră urmând să aibă un avans al economiei de numai 4,4% în 2018.

Scandalul citricelor toxice

Noi măsuri luate de oficiali în plin scandal al citricelor stropite cu pesticide care ne pot pune sănătatea în pericol. Comercianţii vor fi obligaţi să pună afişe mari lângă lămâi, mandarine sau portocale, care să conţină mesajul: "Coaja nu este recomandată consumului uman". Decizia a fost luată de Ministerul Agriculturii, care a anunţat şi că va derula o serie de controale în pieţe, supermarketuri şi la punctele de desfacere ale citricelor. "Consumatorul trebuie să fie neaparat informat şi prin etichetarea pe care o face vânzătorul. Pe de altă parte, consumatorul român nu are această educare de a verifica eticheta unor astfel de produse: că e portocală, că e grapefruit. În continuare, gospodinele din România rad coajă de lămâie deşi coaja de lămâie este toxică", a explicat Sorin Mierlea, preşedintele ANPC.

Curtea de Apel Braşov obligă Ministerul Justiţiei să pună în dezbatere publică proiectul de modificare a legilor justiţiei

Printr-o horărâre a Secţiei Contencios administrativ şi fiscal, Curtea de Apel Braşov a obligat Ministerul Justiţiei să nu trimită Guvernului proiectul de modificare a "legilor justiţei" până când acesta nu este supus dezbaterii publice. Totul în urma a două cereri de chemare în judecată (acţiunea pe fond şi cererea de ordonanţă preşedinţială) depuse de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor pe 25 septembrie 2017. Zeci de adunări generale ale magistraţilor din parchete şi din instanţe au respins în bloc proiectul legislativ de modificare a legilor Justiţiei. Este vorba de proiectul însuşit de Comisia parlamentară specială pe Legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache.

BANCHERUL

BCR pierde un proces cu ANPC la Tribunalul Bucureşti si trebuie să elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit

BCR trebuie să elimine clauzele abuzive cu privire la dobânda variabilă si comisionul de administrare din toate contractele de credit in euro încheiate înainte de criza din 2008, a decis ieri Tribunalul Bucureşti, in cadrul unui proces intentat împotriva băncii de Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Decizia nu este definitiva, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Banca a fost apărată in instanţă de avocaţii firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. BCR nu a răspuns la e-mail-ul trimis de Bancherul.ro in care i s-a solicitat sa-si prezinte poziţia faţă de acest caz. Instanţa "a constatat caracterul abuziv al clauzelor contractuale cuprinse in art.5 teza a III-a si in art.8 lit.c) din contractele de credit bancar pentru persoane fizice".

COTIDIANUL

România cere din nou banii din datoria istorică a Petromidia

Guvernul României a anunţat prin vocea ministrului Energiei, Toma Petcu, că nu va prelungi memorandumul cu KazMunaiGaz, proprietarul rafinăriei Petromidia, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, şi în acest fel compania petrolieră va trebui să-şi plătească restul din datoria istorică către statul român. Suma în discuţie este de 532 milioane de dolari. Datoria istorică a Petromidia a fost de 603 milioane dolari, bani care trebuiau plătiţi de acţionarul majoritar al Petromidia până la 30 septembrie 2010. Kazahii de la KazMunaiGaz au rambursat doar 71% cât să rămână acţionari majoritari, forţând astfel statul român să redevină acţionar la rafinărie după zece ani.

Cel mai scump tablou

Un tablou vechi de 500 de ani care-l înfăţişează pe Isus Hristos şi despre care se crede că îi aparţine lui Leonardo da Vinci a fost vândut la New York pentru suma record de 450 de milioane de dolari, potrivit BBC. Pictura este cunoscută sub numele de Salvator Mundi (Salvatorul lumii). Este cel mai mare preţ pentru vreo operă de artă care a stârnit aplauze la casa de licitaţii Christie's. Leonardo da Vinci a murit în 1519. Salvator Mundi, care ar fi putut fi pictată undeva după anul 1505, este singurul tablou despre care se crede că se află într-o colecţie privată. Licitaţia a început de la 100 de milioane, iar oferta finală a fost de 400 de milioane de dolari. La suma totală de 450,3 de milioane de dolari s-a ajuns după calcularea tuturor taxelor şi comisioanelor. Cumpărătorul a rămas anonim.

CURIERUL NATIONAL

Black Friday: "Buna Vestire" pentru companii

Încă o tradiţie importată de la americani. Black Friday, sau Vinerea Neagră, este organizată în mod tradiţional de retailerii americani astăzi. Orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Conform unei informaţii ECC, deşi această zi a reducerilor ar trebui să fie plină de preţuri extrem de atrăgătoare pentru cumpărători, în România se mai întâmplă şi ca acestea să fie la fel ca în timpul anului. Acest lucru este posibil datorită unor companii care cresc toate preţurile înainte de Black Friday, iar apoi acestea par a avea nişte reduceri extrem de atrăgătoare.

Criza libaneză: Saad Hariri este invitat de Emmanuel Macron să vină împreună cu familia în Franţa

O nouă surpriză intervine în criza libaneză după demisia lui Saad Hariri din funcţia de premier. Elysee a anunţat miercuri seară că, la invitaţia preşedintelui Macron, fostul premier libanez, împreună cu familia, va sosi "în următoarele zile" în Franţa. Preşedintele francez a ţinut să precizeze că nu este vorba de un exil politic, ci de "un gest de prietenie". Saad Hariri a continuat şi miercuri să declare că este bine, liber să părăsească Arabia Saudită şi că intenţionează să revină în Liban, aşa cum a promis în declaraţiile făcute zilele trecute. A respins astfel teza potrivit căreia ar fi reţinut ostatic de autorităţile saudite.

Angela Merkel recunoaşte existenţa unor "deosebiri profunde" de poziţii între conservatori, liberali şi Verzi

La aproape două luni de la scrutinul legislativ din septembrie, Angela Merkel, a cărei alianţă politică(UCD/UCE) nu a întrunit o majoritate suficientă de voturi care să-i permită formarea noului guvern, a deplâns joi, într-o declaraţie de presă, impasul în care se află negocierile dintre conservatori, liberali şi ecologişti privind componenţa noului guvern şi mai ales asupra unor puncte ale programului lui. În lipsa unui compromis, spun comentatori ai presei germane, nu este exclusă convocarea de alegeri anticipate.

Gabriel Biriş: "Măsurile fiscale vor creşte deficitul bugetar"

Cei cu venituri foarte mari din activităţi independente vor plăti contribuţii extrem de mici la stat, comparativ cu salariaţii care achită la stat mai mult decât până acum. În plus, actualele măsuri fiscale reglementate pentru întreprinderi vor bloca investiţiile străine de tip "greenfield". Efectul acestor transferuri fiscale de la angajator la angajat va vitregi primăriile de mulţi bani, iar acestea vor creşte impozitele pe proprietate atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, crescând costul afacerilor. Specialistul în fiscalitate Gabriel Biriş, care a fost anul trecut secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a menţionat, la Craiova, că "munca este foarte scumpă în România" şi că noile măsuri fiscale adoptate prin OUG nr. 79/2017 vor crea discriminări pe piaţa muncii, prin migrarea unor venituri salariale din sfera contractelor individuale de muncă în sfera contractelor de management.

CURENTUL

Parlamentul European e hotărât să redistribuie migranţii în toate ţările UE

Parlamentul European anunţă că este pregătit să înceapă negocierile cu guvernele UE privind revizuirea sistemului Dublin pentru a realiza o repartizare corectă a azilanţilor în statele membre: - Ţara de acces nu mai este automat responsabilă de procesarea cererilor de azil; - Toate statele UE trebuie să accepte să îşi asume o parte din responsabilitate pentru a primi azilanţi; - Cei care refuză pot pierde fonduri UE. O majoritate vastă a deputaţilor a aprobat mandatul Comisiei pentru libertăţi civile prin votul de joi (390 de voturi la 175 cu 44 de abţineri). Conform acestei reforme, statul în care ajunge pentru prima dată azilantul nu va fi automat responsabil de procesarea cererii sale, ci azilanţii vor fi distribuiţi între toate statele UE, prin relocare rapidă şi automată către alt stat.

EVENIMENTUL ZLEI

Dumitru Dragomir: "Ponta avea nevoie de bani pentru campanie şi m-a curăţat!

Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal a vorbit într-un interviu pentru "Evenimentul zilei" despre alegerile tumultuoase din 2013. "Corleone" acuză că şeful conspiraţiei construite împotriva sa a fost ex-premierul Victor Ponta.

Victor Ponta, disperat că este considerat turnator

Victor Ponta a răbufnit aseară într-o emisiune TV, România Nouă, moderată de jurnalistul Ionuţ Cristache. Fostul prim-ministru pare disperat că i s-a lipit eticheta de turnător în urma declaraţiei pe care a dat-o la DNA în cazul lui Liviu Dragnea. "Am fost citat ca martor la DNA. Declaraţia mea nu îl incriminează pe Dragnea. Am fost în diferite rânduri la Belina. M-a invitat Dragnea. Era adjunctul meu, apoi preşedintele PSD. M-a întrebat procurorul dacă am fost la Belina şi am spus că da. Eu spun mereu adevărul şi nu apăr pe nimeni. Am zis că nu ştiu dacă Tel Drum e al lui Dragnea. Eu nu sunt hoţ ca Dragnea şi ca ceilalţi. Mă acuză că m-am dus ca martor. Cum să nu mă duc? Am fost citat legal, m-am dus legal. Ce era să fac? Să mă ia cu poliţia? Ce să fac? Să fug în pădurile Teleormanului. Infractorii spun că de ce te-ai dus, turnătorule?"

Congresul SUA în alertă. Codurile NUCLEARE sunt în PERICOL la Trump!

''Trump ar putea dezlănţui un Holocaust nuclear în cinci minute'', este titlul provocator al Newsweek. Dar mulţi din Congres au luat foarte în serios chestiunea, într-atât încât pentru prima oară în 40 de ani, s-a dat startul unui atent examen asupra prerogativelor Comandantului-şef în caz de conflict. Prerogative care cuprind şi puterea de a lansa un atac cu arme atomice. E suficient să deschidă valijoara cu codurile secrete care însoţeşte în permanenţă pe preşedinele Statelor Unite, oriunde merge şi BUM!

JURNALUL NATIONAL

Virgil Măgureanu şi-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită

În timp ce fostul prieten politic al lui Victor Ponta, Bogdan Diaconu, îl acuză pe ex-premierul României că este omul lui Virgil Măgureanu, de la care s-ar fi inspirat denumirea formaţiunii Partidul Pro România, activitatea derulată de fostul director al SRI este una de-a dreptul spectaculoasă. În primăvara acestui an, Virgil Măgureanu şi-a înfiinţat, la Satu Mare, o fabrică de alcool, în asociere cu un fost inspector-şef al Finanţelor Publice locale, trimis în judecată de DNA, în anul 2015, şi condamnat, anul acesta, la patru ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la dare de mită şi spălare de bani. Culmea, la instrumentarea dosarului care a condus la condamnarea asociatului lui Măgureanu, DNA a beneficiat de sprijinul SRI.

Toader infirmă faptul că au fost eliberaţi 1.200 de deţinuţi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut joi că sindicaliştii din Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au furnizat o informaţie falsă privind punerea în libertate a unui număr de 1.200 de deţinuţi, ca urmare a aplicării Legii recursului compensatoriu. "Cei de la sindicat v-au dat o informaţie absolut eronată, (...) pentru că pe data de 7 noiembrie aveam un document (...) oficial de la ANP cu faptul că au fost eliberaţi 650 de deţinuţi, ca urmare a Legii recursului compensatoriu. În opinia sa, faptul că au fost puşi în libertate şi câţiva deţinuţi care nu îndeplineau condiţiile este regretabil, dar eroarea poate fi explicată prin volumul mare de muncă.

Contractul secolului pentru AIRBUS- 430 DE AVIOANE de la americani!

Compania AIRBUS , care părea debusolată după comanda Chinei pentru 300 de avioane BOEING, revine în cursa pentru supremaţia în piaţa mondială a aeronauticii cu o lovitură de răspuns. Fondul de investiţii american INDIGO PARTENERS a lansat la Dubai Air Show,deschis în 12 noiembrie, o COMANDĂ pentru 430 APARATE AIRBUS, care echilibrează concurenţa dintre constructorii de avioane din SUA şi UE. Valoarea comenzii primite de compania europeană este de 49,6 miliarde dolari(33,9 miliarde euro), cu 12 miliarde dolari mai mare faţă de comanda Chinei pentru Boeing. Aparatele sunt din familia A-320 neo şi A-321 neo, potrivit anunţului oficial al companiei AIRBUS.

Sindicaliştii din CFR şi-au pus ambiţia şi au modernizat un vagon pe banii proprii

Marius Munteanu, preşedinte executiv al sindicatului feroviarilor din Cluj, parte a Federaţiei Mişcare-Comercial, a explicat motivele care i-au determinat pe sindicalişti să strângă banii necesari pentru modernizarea vagonului, suma totală fiind echivalentul a doar 5.000 de euro. "În luna septembrie am început acest demers, cu hashtagul #SePoate, prin care am vrut să atragem atenţia publicului că se poate circula pe calea ferată şi în condiţii civilizate. Campania #Se Poate presupune şi strângerea de semnături pentru a atenţiona factorii politici asupra necesităţilor de investiţii astfel încât să se asigure condiţii civilizate. Ne-am propus să adunăm 2 milioane de semnături, până acum am depăşit 600.000, pe care să le depunem la factorii de decizie politică", a declarat el.

NATIONAL

Trump, sătul de ţigăneala din România!

Exista un plan bine pus la punct pentru ca încrederea Administraţiei Trump in liderii de la Bucureşti să fie serios zdruncinată in aceasta toamnă, fie ca e vorba de preşedinţii Senatului si a Camerei Deputaţilor, de premier sau de chiar şeful statului. Iar totul ar fi urmat să pornească de la nerespectarea termenilor de plată ai "marelui deal" privind procesul de înarmare demarat de tara noastră. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, descinderea lui Tillerson a fost "deschisă" de sosirea la Bucureşti, înainte cu două zile, a unuia dintre cei mai influenţi lobbişti americani, care a lucrat inclusiv pentru campaniile unor preşedinţi ai SUA. Acest cerut tuturor "actorilor" politici implicaţi in acest "teatru ieftin" sa termine o data cu ţigăneala si s ţigăneala respecte promisiunile făcute de a asigura stabilitatea in România, altfel cu toţii având doar de pierdut!

SRI, da drumul la "Lista Soros - Gulen" !

Pe când "lupii tineri" din jurul lui Victor Ponta visau cu ochii închişi că vor îmbătrâni la butoanele clasei politice si sistemului o anume direcţie din SRI s-a apucat vârtos de treabă, întocmind un raport incendiar, din care reieşea negru pe alb ca nu mai puţin de 22.000 de beneficiari ai "reţelei Soros" deţineau funcţii importante in statul romăn. Mai mult chiar, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, pe Victor Ponta, care împreuna cu Sebastian Ghiţă făcea naveta la Istanbul, ba cu genunchiul, ba cu baschetul, l-a luat gura pe dinainte si s-ar fi lăudat in fata lui Recep Erdogan cu aceasta iniţiativa a parţii de SRI despre care credea ca-i este loiala. Iar "Sultanul" Erdogan doar atât a aşteptat, "luând-o la cheie" cu propriile eforturi pentru anihilarea inamicului public numărul unu al Turciei, clericul Fethullah Gulen.

Federer i-a luat fata lui Tiger Woods

După victoria obţinuta, marţi, in fata germanului Alexander Zverev, Federer a ajuns la premii in valoare de 110.235.682 de dolari, depăşind câştigurile obţinute din sport ale jucătorului de golf Tiger Woods(110.061.012 de dolari), multa vreme considerat cel mai bine plătit sportiv din lume. Federer este si cel mai bogat tenismen din lume, cu o avere de peste 432 de milioane de dolari, ultimii 32.428 de dolari i-a câştigat după victoria cu Radek Stephanek, in turul doi al Masters-ului de la Madrid. Dar banii o să vină in continuare pentru că tenismenul elveţian este calificat in semifinalele Turneului Campionilor, competiţia de final de sezon din circuitul ATP este dotată cu premii totale de 8 milioane de dolari.

PUTEREA

Dragnea s-a RĂZGÂNDIT! Ce spune despre un eventual MITING al PSD

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat joi, referindu-se la propunerile venite din interiorul partidului privind organizarea unui miting, că de data aceasta nu mai respinge ideea, dar că trebuie stabilit care va fi obiectivul unei astfel de manifestaţii. Întrebat dacă ar ieşi în stradă pentru Liviu Dragnea, Mihai Tudose a răspuns: Suntem deja în stradă! Întrebat în legătură cu eventuala organizare a unui miting al PSD, Liviu Dragnea a răspuns: "Mâine discutăm. De data asta nu o să mai resping această idee, dar, dacă hotărâm să facem un miting, trebuie să stabilim exact pentru ce-l facem". El a precizat că nu a venit să ceară susţinere, ci să acorde susţinere, că sunt mai multe motive enunţate de către colegii săi de partid, dar consideră că o astfel de acţiune trebuie "să aibă sens", potrivit News.ro.

Colaborare SURPRIZĂ: PNL se aliază cu partidul lui Victor Ponta

Concluzia întâlnirii de joi dintre reprezentanţii PNL şi cei ai Partidului Pro România este că formaţiunile vor "colabora instituţional" pe proiectele importante. Iar înlocuirea lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor este un astfel de proiect. Cât despre semnarea şi susţinerea moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, Victor Ponta şi oamenii săi ar urma să dea vineri un răspuns. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a precizat că liberalii vor trimite partidului Pro România textul moţiunii de cenzură, iar această formaţiune urmează să le comunice poziţia oficială până mâine, când PNL intenţionează să o depună.

ROMANIA LIBERA

Disputa Kovesi-Moraru a ajuns la faza pe dosare penale

Procurorul revocat Mihaela Moraru este anchetat penal pentru favorizarea şefului Romprest. Asta în condiţiile în care judecătorii au decis că magistrata a fost dată afară ilegal din Direcţia Naţională Anticorupţie. Argumentele care au stat la baza revocării din DNA a unuia dintre cei mai "eficienţi" procurori din instituţie, Mihaela Moraru, nu se susţin în realitate, au stabilit judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Faptele imputate magistratei erau cunoscute de şefa DNA de cel puţin două luni, dar decizia revocării a venit după ce Mihaela Moraru a reclamat-o la CSM pe Laura Codruţa Kövesi. Între timp, Moraru a ajuns urmărită penal pentru favorizarea şefului Romprest, Direcţia Naţională Anticorupţie ajungând în acest fel să se implice în războ-iul comercial din interiorul acestei companii.

Şefa TAROM şi-a dat demisia. Este al patrulea director general care pleacă în acest an

Directorul general interimar al TAROM, Ileana Daniela Dragne, a demisionat din funcţie, invocând "probleme personale", au anunţat, joi, surse neoficiale citate de Agerpres. " Luni se întruneşte Consiliul de Administraţie pentru altă nominalizare", au indicat sursele citate. Ulterior, Compania TAROM, printr-un comunicat al Biroului de Presă, a confirmat această demisie. Dragne era al patrulea director general al TAROM din anul 2017, după Florin Susanu, Dan Iulius Plaveti şi Eugen Davidoiu. Ultima demisie intervine în contextul în care TAROM înregistrează pierderi foarte mari iar ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a avertizat că această companie are nevoie de restructurare.

ZIARUL FINANCIAR

ZF la 19 ani: "Vă citesc de la început, nici voi nu cred că mai ştiţi ce aţi scris, dar eu ştiu"

O discuţie întâmplătoare la Gala Campioni în Business miercuri seară, pe 15 noiem­brie, cu Jean Drugescu, an­treprenor român de peste două decenii, proprietarul companiei MEN Industry Group, furnizor Tier 1 (în pri­ma ligă) pentru Dacia / Renault şi alţi producători auto mondiali: "Vă citesc de la început - Ziarul Financiar, am o bibliotecă cu voi, am toate ziarele, pot să-ţi spun ce ai scris acum 10 ani, tu şi colegul tău (Sorin Pâslaru), nici voi nu cred că mai ştiţi, dar eu ştiu". Ziarul Financiar a împlinit 19 ani, o perioadă de timp în care a văzut, a scris şi a trăit pe propria piele tot ce s-a întâm­plat în România şi în economia românească între noiembrie 1998 şi noiembrie 2017.

A doua rectificare face lumină: Guvernul a luat 7 mld. lei de la investiţii şi le-a dat pe salarii şi pensii

A doua rectificare bugetară decisă de guvern în această săptămână confirmă o cădere brutală a cheltuielilor de investiţii, în vreme ce cheltuielile de personal se apropie de anii de vârf, fiind cu 8,9% chiar şi peste cele proiectate la început de an. Doar 0,2 procente de PIB mai lipseau anul acesta cheltuielilor de personal ca să ajungă la nivelul celor din 2010. În aceeaşi vreme, bugetul va cheltui în acest an din surse proprii (cheltuieli de capital), doar 18,2 miliarde de lei, echivalent a 2,1% din PIB, cel mai mic nivel ca procent din produsul intern brut alocat investiţiilor, cel puţin din 2006 încoace. Creşterea economică de 6% din 2017 este a treia ca mărime din ultimii 12 ani. Dar, în ordine inversă, cheltuielile de capital (investiţii din buget) sunt, ca procent din PIB, cele mai mici din această perioadă.

Băncile din top 5 au raportat profituri cumulate de peste 3 mld. lei la nouă luni

Cele mai mari cinci bănci după active au obţinut în primele nouă luni din acest an un profit cumulat de peste 3 mld. lei, cu aproximativ 2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele agregate de ZF. Anul trecut băncile mari au înregistrat venituri suplimentare semnificative din vânzarea participaţiilor la Visa Europe, astfel încât câştigurile din acest an ar fi fost mai mari dacă s-ar fi exclus impactul elementelor excepţionale. În primele nouă luni din acest an cu o singură excepţie, BCR, toate băncile mari au raportat câştiguri mai mari faţă de anul precedent. În fruntea plutonului băncilor cu cele mai mari câştiguri se poziţionează BRD SocGen, abia a treia bancă după active. BRD a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie un câştig net de peste un miliard de lei, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb