• ADEVĂRUL
• Cabinetul Boc V, de două ori mai rău decât Boc IV
67% din români consideră că Guvernul funcţionează mai rău decât cel anterior. În 2010, procentul era de 34%, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru "Adevărul". 87% din români cred că ţara merge într-o direcţie greşită, faţă de 73,4% în ianuarie 2010. Schimbarea este la fel de dramatică şi la aprecierea direcţiei în care se îndreaptă România. Anul trecut, 73,4% din respondenţi afirmau că direcţia este greşită, iar 21,3% că ar fi bună. În ianuarie 2011, procentul celor care cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită este de 87%, iar ipoteza direcţiei bune mai este sprijinită doar de 9,7% din români.
• Circuitul etnobotanicelor în România
Importatorii de "spice-uri" se folosesc de societăţi comerciale care, în realitate, sunt doar căsuţe poştale de tip offshore. Ofiţerii de la Crimă Organizată ştiu cum ajung etnobotanicele în ţară, dar susţin că nu pot controla fenomenul. Gălăţeanul Alin Rotaru (28 de ani), patronul celui mai important distribuitor de produse etnobotanice din România - Spice Shop SRL - a afirmat deseori că marfa lui e de provenienţă SUA şi are toate acreditările Agenţiei Americane Antidrog (DEA - considerată cea mai importantă organizaţie în domeniu din lume).
• Lado Gurgenidze fost prim-ministru al Georgiei: "Am concediat toată poliţia pentru corupţie"
Fostul premier dezvăluie secretul măsurilor care au transformat Georgia dintr-un stat eşuat într-un miracol economic, explicând faptul că reformele trebuie făcute concomitent pentru a da rezultate. Parcă renăscută din propria cenuşă, Georgia a trecut, în mai puţin de un deceniu, de la corupţie generalizată la o creştere de aproximativ 6% pe an în condiţii de criză. Carte de vizită: - Vladimer "Lado" Gurgenidze s-a născut la 7 decembrie 1970, în Tbilisi. - A absolvit un MBA la Emory University din SUA. - A urmat studii postmasterale la Middlebury College şi la Universitatea de stat din Tbilisi. - A făcut carieră în domeniul bancar, în prezent fiind preşedintele Liberty Bank din Georgia. - A fost prim-ministru al Georgiei (2007-2008) şi a promovat importante reforme fiscale şi monetare.
• Infernul arab, declanşat cu ştirea SUA
Demonstranţii sunt din ce în ce mai surzi la promisiunile sau la ameninţările guvernanţilor din lumea arabă. Un raport comandat de Barack Obama în august anul trecut avertiza asupra pericolului unor revolte în Orientul Mijlociu, în lipsa unor reforme politice. Protestele din lumea arabă au cuprins chiar şi în Libia, unde regimul autocrat al colonelului Muammar Gaddafi interzice orice fel de demonstraţii. Startul a fost dat miercuri în Benghazi, oraş unde activează numeroase grupări islamiste interzise. Sutele de protestatari au folosit cocktailuri Molotov şi au incendiat mai multe maşini. Forţele de ordine au ieşit destul de şifonate din confruntarea cu demonstranţii, din cei 40 de răniţi, cel puţin 10 fiind poliţişti.
• Controlul averilor, o amnistie fiscală indirectă
Legea privind controlul averilor este, potrivit consultanţilor fiscali, una de bun augur din punctul de vedere al unificării fiscale. Dar punerea ei în practică poate fi dificilă, în condiţiile în care normele de aplicare nu au fost încă publicate. Fără acestea, oricum ar privi noua lege, experţii în taxe şi impozite spun că statul instituie, în mod indirect, o amnistie fiscală. Din păcate, aceasta a fost abordată - în state ca Italia - ca o măsură anticriză şi asumată din punct de vedere politic. În România, premeditat sau fără să intuiască efectele, guvernanţii o aplică fără să primească nimic în schimb. Consultanţii în taxe şi impozite spun că cei care îşi declară averile începând cu 1 ianuarie 2011 nu vor mai putea fi traşi la răspundere de Fisc pentru veniturile nedeclarate înainte de această dată.
• CURENTUL
• Vîntu vânător, Ursu vânat, siliconata Stancu şi Realitatea TV - în cap
În data de 15 februarie s-au zguduit cerurile. Nu mai puţin de două evenimente majore s-au petrecut în aceeaşi zi - mai mult sau mai puţin întâmplător. De dimineaţă Vîntu a anunţat că iese la vânătoare şi că va trage cu puşca în toţi susţinătorii lui Băsescu, iar la prânz Oana Stancu şi Marian Ursu au fost înlocuiţi de mult mai experta în limbi sovietice, Corina Drăgotescu, febleţea lui Ion Iiescu, ideologul-şef al USL, la Realitatea lui SOV, ajunsă la fundul audienţei. În dimineaţa care a cutremurat o lume întreagă, Sorin Ovidiu Vîntu a venit la Tribunalul Bucureşti într-un scaun cu rotile, după ce a lipsit de la ultimele trei termene din dosarul în care este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.
• "Mircea" - înaintaşul lui "Felix" în analele Securităţii
Dan Voiculescu, cunoscut mai nou sub numele de Felix, a mai avut o identitate conspirată de fosta Securitate: "Mircea". Ieri, în cadrul procesului în care senatorul Dan Voiculescu a cerut încă o dată ca judecătorii instanţei supreme să decidă că el nu a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică, reprezentanţii CNSAS au adus dovezi zdrobitoare despre faptul că Felix este un turnător de rând. Potrivit documentelor CNSAS, Dan Voiculescu şi-a început relaţia cu Securitatea în anul 1969, în calitate de translator de limbă germană, fiind recrutat de cei de la Inspectoratul de Securitate al Municipiului Bucureşti. Ulterior, în anul 1970, a fost contactat de un ofiţer din cadrul ISMB, "prilej cu care şi-a dovedit disponibilitatea de a colabora, precum şi calităţile în privinţa culegerii de informaţii", se spune în actele depuse de CNSAS la dosar.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Unde mai trebuie umblat la Codul Fiscal în 2011
Peter de Ruiter (PwC): Este mare nevoie de introducerea unui regim de holdinguri în România. ""Firmele care fac parte dintr-un grup ar trebui să îşi consolideze profiturile şi pierderile şi să nu mai plătească impozitele separat"". MFP: Guvernul are în vedere reducerea CAS şi diminuarea numărului formularelor depuse.
• Municipalităţile se împrumută mai ieftin decât Guvernul
Prin emisiunile de obligaţiuni, unităţile administrativ-teritoriale au obţinut în piaţă finanţări mai avantajoase decât Trezoreria . Marius Bostan (VMB Partners): "Statul s-a mărginit la scadenţe scurte şi nu a creat benchmark-uri solide". În România există încă o reticenţă a companiilor faţă de finanţarea prin obligaţiuni şi ajung la această variantă doar dacă sunt refuzate de bănci, a declarat ieri directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Valentin Ionescu în cadrul conferinţei organizate de instituţia pe care o conduce cu tema "Finanţarea prin emisiunea de obligaţiuni". El a amintit că nicio companie nu a apelat în ultimul an la Bursă pentru a se finanţa prin intermediul unei emisiuni de bonduri corporative.
• EVENIMENTUL ZILEI
• LANŢUL DOSARELOR PENALE: Sindicaliştii se toarnă între ei la Parchet
Lideri sindicali din poliţie şi vamă s-au acuzat nu doar de corupţie, ci şi că ar fi golit vistieriile organizaţiilor. Acuzaţiile s-au transformat în dosare penale. În ultimele luni, lideri sindicali din poliţie şi vamă s-au acuzat reciproc nu doar de corupţie, ci şi că ar fi furat sume frumuşele din contribuţiile celor pe care-i reprezintă. Iar o parte dintre aceste acuzaţii s-au transformat în dosare penale care-i vizează pe toţi cei care s-au încumetat să treacă pragul Parchetelor pentru a-şi "anihila" adversarii în lupta sindicală. Este şi cazul a doi dintre cei mai vocali preşedinţi de organizaţii din poliţie şi vamă: Vasile Lincu, preşedintele sindicatului "Pro Lex", şi Florin Vîlnei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Poliţie.
• Băsescu a discutat cu Cristian Popa despre funcţia de premier
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit aseară cu Cristian Popa, viceguvernator BNR, pentru a discuta despre funcţia de premier, au declarat EVZ surse din mediul politic. Cristian Popa este unul dintre tehnocraţii vehiculaţi pentru a prelua şefia Executivului de la Emil Boc, într-o tentativă de a relansa imaginea publică a actualei guvernări. Un alt nume aflat în cărţi ar fi, potrivit surselor EVZ, Mihai Tănăsescu, actual reprezentant al României la FMI. Preşedintele s-a declarat sceptic în legătură cu posibilitatea ca un independent să ia şefia guvernului, pe motiv că acesta nu ar obţine suficient sprijin în coaliţia de guvernare. De altfel, Kelemen Hunor, candidatul cu cele mai mari şanse la şefia UDMR, a spus că formaţiunea maghiară preferă un premier politic.
• De ce statul român este un prost administrator
ANALIZĂ EVZ. În spatele sintagmei "management neperformant" se ascund, de fapt, traseismul politic şi corupţia. Descăpuşarea poate avea loc doar dacă vor fi aduşi directori noi din domeniul privat. Majoritatea companiilor cu capital de stat din domeniile-cheie ale economiei înregistrează pierderi de mulţi ani. Deşi fiecare guvern admite faptul că acestea au un management defectuos şi că sunt "căpuşate" de diverse firme pe filieră politică, lucrurile rămân în mare parte neschimbate. Mai mult, după instalarea unui nou guvern de obicei urmează o schimbare la vârful multora dintre aceste companii şi, în acest fel, cercul vicios rămâne neatins.
• Cum văd miniştrii relansarea guvernului. Cu şi fără Boc
Udrea: "Să găsim formula în care să-i facem pe români să vadă mai repede lucrurile pozitive pe care le facem". Tabără: "Momentul 2012 trebuie pregătit de pe acum. E nevoie de o decizie rapidă". Cu Emil Boc prăbuşit în sondaje, în tandem cu partidul şi guvernul, miniştrii PDL nu-l scot pe faţă din cărţi pe premier, însă cer o decizie rapidă atât a partidului, cât şi a şefului executivului. Poziţia cea mai tranşantă în dezbaterea "Boc versus premier independent" o are Elena Udrea, care avertizează că PDL nu are timp de aşteptat şi trebuie să găsească o formulă pentru a recupera pierderile electorale cauzate de măsurile nepopulare asumate de guvern anul trecut.
• Presiuni asupra judecătoarei lui Sorin Ovidiu Vîntu. CSM a sesizat autorităţile
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), subordonată Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), cu privire la faptul că site-ul "Cotidianul.ro" a publicat acum trei zile o fotocopie a cărţii de identitate a judecătoarei Camelia Bogdan de la Tribunalul Bucureşti, magistratul care judecă dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului.
• FINANCIARUL
• Cum pierzi afaceri de 70 mld. euro cu chinezii? Mergi pe calea birocraţiei şi a dezinteresului
Pe hartie le-am propus chinezilor 50 de proiecte de 60-70 mld. euro. In practica, niciunul nu s-a concretizat Niciun investitor chinez de cali-bru nu a intrat pe piata roma-neasca si niciunul din cele 50 de proiecte prezentate la incepu-tul anului trecut Chinei, in valoare de aproximativ 60-70 de miliarde de euro, nu s-a concretizat in vreun fel. Cauza: birocratia ministeriala, vize scumpe, si care nu prea se acorda, plus dezinteres institutional. Paradoxal, niciunul dintre "atuurile" din perioada comunista nu a fost valorificat in vreun fel, iar Cabinetul actual se pierde in orgolii si nationalisme desuete, pe cand marii conducatori ai lumii nu stiu cum sa mai stoarca o favoare din partea oficialilor chinezi.
• BCR şi Raiffeisen Bank au disponibile 315 mil. euro pentru creditarea IMM-urilor
Sefii celor doua banci au anuntat ca dobanzile la credite prin programul JEREMIE vor scadea cu pana la doua puncte procentuale fata de cele standard. Imprumuturile vor fi disponibile pentru clienti incepand din martie. Sfatul acordat bancilor de gu-ver-natorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit caruia acestea au nevoie de o schimbare a strategiei si ar trebui sa acorde o mai mare importanta intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), a fost urmat de doua dintre cele mai mari institutii de credit locale. Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank au incheiat cu Fondul European de Investitii acorduri de garantare a finantarilor bancare de 215 mili-oane de euro, respectiv 100 de mili-oane de euro, fondurile fiind destinate pentru creditarea sectorului IMM.
• G20 caută la Paris formula magică pentru salvarea economiei mondiale
Ministrii de Finante ai marilor economii ale lumii se reunesc pentru doua zile la Paris. In calitate de amfitrion al reuniunii din 18 si 19 februarie, ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, a carui tara detine acum presedintia rotativa a G20 si G8, a evidentiat drept prioritate a mandatului sau convenirea rapida a unui "acord privind indicatorii de performanta economica". Un mijloc de reducere a dezechilibrelor internationale, cu precadere la nivelul comertului mondial.
• Gică Popescu pariază 250 de milioane de euro pe investiţii în energia eoliană
Pe fondul caderii pietei imobiliare, cel mai prosper "om de business" al Generatiei de Aur s-a reorientat spre energia alternativa. Incheierea carierei de fotbalist nu l-a scos din scena pe Gica Popescu, asa cum s-a intamplat cu multi dintre componentii Generatiei de Aur. Din contra, fostul capitan al Barcelonei, care in 1997 ridica primul deasupra capului Cupa Cupelor (1-0 cu Paris St. Germain), a devenit cel mai prosper om de afaceri pe care l-a dat fotbalul romanesc. Pe langa imobiliare si turism, "Baciul" s-a orientat in urma cu doi ani si spre zona energiei alternative, in care a directionat deja investitii de 250 de milioane de euro.
• GÂNDUL
• NASA: O misiune spaţială va ajunge în această noapte lângă o cometă. Când vor fi transmise primele imagini
O navă spaţială se va apropia la doar 200 de kilometri de cometa Tempel 1, aflată la 336 milioane de kilometri de Pământ, informează NASA. Cometa a mai fost vizitată de o navă şi în 2005.
Deep Impact a fost prima misiune pe care NASA a trimis-o să se întâlnească cu Tempel 1 în 2005. Atunci, nava a lansat o sondă pe suprafaţa cometei iar la impact s-a format un crater. Praful si resturile desprinse din cometă au fost culese de o sondă care a ajuns pe Pământ abia în 2007.
• Pajura şi Parc Bazilescu - noile statţi de metrou sunt aproape gata
Muncitorii astupă crăpăturile prin care se infiltrează apa cu spumă poliuretanică şi montează traversele pentru calea de rulare. Două noi staţii de metrou urmează să fie date în folosinţă la începutul verii
Staţiile de metrou "Pajura" şi "Parc Bazilescu" vor fi puse în funcţiune la începutul verii, dacă nu intervine ceva neprevăzut. Acest lucru înseamnă că traseul 1 Mai, Parc Bazilescu va putea fi făcut în cinci minute.
Lucrările au început încă de pe vremea lui Ceauşescu, însă tunelurile au fost lăsate în conservare începând cu 1994.
• Omul cu banii din PSD, dezertat la UNPR, vorbeşte despre munca sa: "Am fost scut şi pavăză pentru partid. Numai săptămâna trecută am salvat 3 miliarde de lei"
Fostul trezorier al PSD, Aristide Roibu, a schimbat, miercuri, partidul pe motiv că UNPR este continuatorul principiilor de stânga, abandonate de PSD. "Am fost scut şi pavăză pentru partid", spune Roibu. "O fi fost. Dar dacă ştie ceva de bani, să ne spună şi nouă, că tare aş vrea să ştiu unde s-au dus toţi banii partidului în ultimii cinci ani", îi răspunde Ponta. Aristide Roibu spune că a divorţat de PSD pentru că fostul său partid "are o tendinţă de derapaj". I-a preferat pe colegii afiliaţi lui Oprea, "deşi eu ţin la toţi la fel", întrucât "au avut ideea ca în momentele grele să rămână loiali, să fie solidari cu celelalte formaţiuni aflate la guvernare, pentru a scoate România din criză", explică Roibu. El consideră UNPR ca fiind "adevăratul continuator al ideilor social-democrate".
• JURNALUL NAŢIONAL
• Reporter Jurnalul incognito printre şuţii care au speriat Vestul
O echipă româno-daneză de jurnalişti a reuşit să se înfiltreze printre hoţii români din Copenhaga
23 la sută dintre infracţiunile din Danemarca sunt comise de est-europeni. Echipa emisiunii "Bag Facaden" - "Dincolo de aparenţe" produsă de postul danez public de televiziune, DR - Danish Broacasting Corporation, a solicitat ajutorul unui reporter român pentru a se infiltra printre conaţionalii noştri din Copenhaga. Mulţi ajung să lucreze de greu în construcţii, comerţ, servicii de salubritate sau agricultură... Printre aceştia, însă, o parte se ocupă în mod special din furt. Ei nu ajung în Danemarca dorind să se integreze, să-şi găsească un job sau să-şi întemeieze o familie. Pentru ei danezii sunt doar nişte ţinte.
• Udrea a trecut criza. Vine falimentul?
Ministrul a anunţat creşteri în linie, agenţiile au făcut bilanţul pierderilor . Datele despre vânzările agenţiilor de turism, făcute publice, ieri, de Minis-trul Dezvoltării Regionale şi Turis-mu-lui, Elena Udrea se bat cap în cap cu cele furnizate de Asociaţia Naţio-na-lă a Agenţiilor de Turism. În timp ce Udrea declara fericită că turismul românesc a ieşit din criză, potrivit celor mai calde informaţii venite de la INS, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), declara, la Ploieşti, că vânzările agenţiilor de turism din România au scăzut, în medie, cu 15% în 2010 faţă de 2009, iar zeci de agenţii de profil au fost închise din cauza crizei economice
• NAŢIONAL
• Operaţiunea "Vămi curate" se mută la o altă instituţie-problemă: Se taie factura la Garda
Financiară!
Structurile anticorupţie au fost retrase de la Constanţa şi s-au amânat şi descinderile programate în alte zone de frontieră. Serviciile au ordin să strângă laţul în jurul comisarilor care încurajează evaziunea fiscală. Au trecut aproape două decenii de la ultimul "cutremur" care a zgâlţâit Garda Financiară. Blestemele generalului Florică par să-i fi ajuns de-abia acum pe componenţii acestei instituţii tabu, ferită constant de anchete, deşi evaziunea fiscală din România este practic generalizată. Şi, oricum, cu mult peste contrabanda de orice fel. De altfel, la ordinul preşedintelui Băsescu de anul trecut, miniştrii Finanţelor şi de Interne trebuiau să combată nu doar traficul cu ţigări, dar şi fenomenul evaziunii. Acest lucru nu s-a petrecut decât prin câteva acţiuni de formă. Aşa că, susţin sursele noastre, a venit acum rândul Serviciilor să taie factura Gărzii Financiare.
• Suspendarea preşedintelui nu iese la socoteală
Punerea la punct a lui Dan Voiculescu de către Victor Ponta, direct legată de suspendarea lui Traian Băsescu, nu înseamnă că pesediştii nu visează în continuare la mătrăşirea actualului şef al statului de la Cotroceni. Social-democraţii sunt doar mai precauţi, după usturătoarea lecţie din 2007. Ultimele bârfe de sezon vehiculate sub cupola noii Uniuni Social-Liberale (USL) relevă clar interesul constant manifestat de pesedişti şi liberali faţă de pensionarea anticipată a preşedintelui Traian Băsescu.
• Radu Moldovan: Mihai Tănăsescu, un slugoi
Social-democraţii nu vor vota un premier propus de Traian Băsescu, nici măcar pe fostul lor coleg de partid, Mihai Tănăsescu (ministru de Finanţe în guvernul Năstase). "Este un slugoi, un om care este alături de PSD atunci când e în zona bună şi imediat după ce intră în opoziţie fuge" - îl descrie astăzi Radu Moldovan pe Tănăsescu. În plus, Moldovan susţine că Tănăsescu va executa "întocmai şi la timp ordinele lui Băsescu şi Udrea".
• PUTEREA
• S-a schimbat schimbarea, dar încă se mai schimbă. Baronii PDL votează pentru un premier tehnocrat
Prima dilemă din PDL a fost rezolvată: premierul Emil Boc urmează să fie înlocuit din fruntea Guvernului. Preşedintele Traian Băsescu şi liderii democrat-liberali au convenit la întâlnirea de marţi seară de la Vila de protocol Lac 1 că trebuie să aleagă între varianta unui premier tehnocrat şi cea a unui premier politic. În faţa şefului statului, 40 dintre membrii Colegiului Director al PDL au fost de acord cu instalarea unui premier tehnocrat. Surse din partid au declarat că votul a fost unul consultativ, urmând să se mai poarte discuţii în zilele următoare pentru a se vedea dacă aceasta este soluţia finală. Tabăra Blaga încearcă să impună un premier politic, numele avansat fiind chiar cel al secretarului general al PDL.
• Profesorii care cer mărirea salariilor vor avea câştig de cauză în instanţe. Funeriu trece peste lege pentru a nu plăti banii promişi dascălilor
După ce le-a dat speranţe dascălilor că vor putea avea o creştere minoră la salarii, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a amânat echivalarea studiilor pentru educatoare şi învăţători, până la 1 septembrie, printr-un ordin. Astfel, zeci de mii de cadre didactice vor pierde o parte din drepturile băneşti ce le erau garantate prin noua Lege a educaţiei. Juriştii susţin că un ordin de ministru nu poate anula sau amâna aplicarea unei legi, iar instanţele judecătoreşti vor da câştig de cauză profesorilor care-şi vor solicita drepturile salariale.
• Codul Muncii, ultima variantă. Boc a desfiinţat contractul colectiv unic la nivel naţional
Toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate în ultima formă a proiectului Codului Muncii, care urmează să fie discutat, vineri, de premierul Emil Boc şi ministrul Muncii cu sindicatele, informează Mediafax. Astfel, în ultima variantă a proiectului Codului Muncii au fost abrogate toate articolele de la 238 la 247, care fac referire la contractele colective de muncă. În textul anterior de modificare a Codului Muncii erau abrogate doar articolele 239, 241 şi 247. Articolul 238 din Codul Muncii în vigoare prevede că drepturile salariaţilor din contractele individuale nu pot fi inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Cum a devenit Isărescu duşmanul României
Ideea unui premier "independent" sau "tehnocrat" - s-o numim generic "opţiunea Isărescu" - a fost denunţată violent de întreaga clasă politică, de televiziunile mogulizate, dar şi de o bună parte a comentatorilor fără afilieri evidente. Un efort atât de mare de a prezenta o soluţie benefică drept un dezastru e semn de panică. Nimeni nu ar alege "competenţa" şi "integritatea" unor Ponta şi Antonescu în dauna unui "Isărescu". PSD-PNL-PC au înţeles pericolul şi au deschis imediat focul. Ar putea părea surprinzător că şi o bună parte din PDL - Blaga, (poate) Boc, Udrea şi baronimea arondată - li s-a alăturat, dar nu e. În realitate, "Isărescu" a devenit duşmanul României pentru că ameninţă mafia transpartinică şi monopolul ei asupra resurselor.
• Autostrada Soarelui s-a împiedicat într-un os de roman. Imagini şocante de pe şantierul autostrăzii Cernavodă-Constanţa
Fără niscaiva vrăji făcute de Ministerul Transporturilor, Autostrada Soarelui nu va fi gata în 2011, după cum spune ministrul de resort, Anca Boagiu. Respectarea termenului strâns ar necesita sute de muncitori şi utilaje care să lucreze zilnic. La faţa locului se vede altceva. Mai precis se lucrează cam aşa. Se dă iniţial un aviz de principiu pe traseu, care a fost obţinut, după care încep săpăturile. O dată ce constructorul descoperă posibile vestigii, el este obligat să cheme arheologii care decid dacă lucrările pot continua. Ori în prezent, pe întregul traseu, există peste 20 de astfel de situri arheologice care trebuie descărcate. Cel mai bine la acest capitol stă şoseaua de centură a oraşului Constanţa, unde mai sunt de descărcat doar două situri.
• "Minţile sclipitoare" nu se întorc în ţară nici dacă sunt plătite
Din cei aproximativ 30.000 de cercetători români care lucrează în Occident, doar 50 au acceptat oferta statului şi s-au întors să lucreze în ţară. Majoritatea covârşitoare a celor plecaţi preferă să caute slujbe bine plătite în mari corporaţii sau să rămână cercetători pe lângă universităţile occidentale care i-au format. În plin exod al tinerilor cercetători români spre Occident, statul a încercat să lupte împotriva acestui curent. Din 2007, a început să aloce, anual, sume importante de bani pe care cei aflaţi la studiu în Occident le-au putut accesa, în cazul în care ar fi decis să se întoarcă acasă. Din păcate, rezultatele au fost modeste, tinerii considerând oferta autorităţilor puţin atractivă.
• Băncile încep lupta pentru fermieri
Prefigurata criză alimentară mondială readuce în atenţie sectorul agricol. Doar săptămâna aceasta băncile au lansat două produse dedicate fermierilor. Sectorul agricol ar putea fi unul dintre cele mai profitabile din România, în contextul în care preţul alimentelor creşte de la o zi la alta. Până a ajunge însă să producă pe suprafeţe importante, fermierii au nevoie de finanţare. Chiar dacă Uniunea Europeană oferă fonduri substanţiale, aceşti bani nu pot fi accesaţi fără cofinanţare (un aport al fermierului). Aici intervin băncile care, cel puţin în ultimul an, au lansat mai multe produse dedicate fermierilor şi sectorului IMM. BCR, BRD, Raiffeisen şi CEC Bank, adică cele mai importante patru bănci din România după nivelul activelor, finanţează prin diferite proiecte activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii. Chiar ieri, BCR şi Raiffeisen, în parteneriat cu Fondul European de Investiţii, au anunţat că au la dispoziţie 315 milioane euro pentru finanţarea sectorului IMM, inclusiv a întreprinderilor care activează în domeniul agricol.
• ZIARUL FINANCIAR
• "Campionii" Bursei şi-au revenit mai repede decât economia
Primele 10 companii nefinanciare de pe Bursă au raportat anul trecut afaceri în creştere faţă de 2009, lideri fiind firmele din industrie, energie şi farma. Creşterea consumului de energie electrică şi gaze naturale pe fondul revenirii producţiei industriale, avansul puternic al exporturilor, dar şi creşterea preţului petrolului şi al metalelor pe pieţele internaţionale au făcut ca primele zece mari companii de pe Bursă să raporteze anul trecut afaceri în creştere, deşi per ansamblu economia a avut al doilea an de scădere. Primele 50 de companii nefinanciare de pe Bursă (fără bănci şi SIF-uri) au înregistrat afaceri cumulate de 21,3 mld. lei (5 mld. euro), în creştere cu 15% faţă de 2009, în condiţiile în care Petrom, cea mai mare companie locală, nu şi-a publicat încă rezultatele.
• 150 de milioane de euro pe an, valoarea businessului rulat anual de sindicate prin cotizaţiile membrilor
Cei 2,5 milioane de angajaţi români care plătesc în fiecare lună câte 1% din salariul brut pentru a fi membri de sindicat aduc în buzunarele sindicaliştilor din cele mai mari confederaţii câte 150 de milioane de euro anual, potrivit unui calcul ZF. Banii nu sunt folosiţi numai pentru plata salariilor angajaţilor din conducerea sindicatelor, ci şi pentru plata cheltuielilor cu grevele organizate de aceştia. Investigaţia demarată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind averile liderilor sindicali a declanşat o serie de controverse legate de banii rulaţi anual de sindi-calişti şi ceea ce se regăseşte în declaraţiile lor de avere.
• Cât de alarmante sunt pierderile sistemului bancar şi cât de uşor se poate reveni pe profit
Când pe plus, când pe minus a fost sistemul bancar în ultimii doi ani, după standardele româneşti de contabilitate (RAS). De la 20 de bănci care au încheiat 2009 cu pierderi, în 2010 s-a ajuns la 22. Pe de altă parte, majoritatea băncilor raportează rezultate calculate după standardele internaţionale, care de altfel vor fi adoptate de întreaga piaţă de la 1 ianuarie 2012, şi au continuat să anunţe profituri. Nici banca centrală nu se arată îngrijorată de imaginea pierderilor din RAS, considerând că solvabilitatea instituţiilor de credit rămâne confortabilă (14,6%). Pierderile rezultate la nivelul sistemului se arată a fi şi extrem de volatile. De la un profit net de 4,4 mld. lei la sfârşitul lui 2008, în ianuarie 2009 piaţa înregistra un minus de 118 mil. lei. În martie 2009 pierderea creştea la 209 mil. lei, pentru ca în aprilie să se transforme într-un profit de 81 mil. lei. Similar, în 2010 sistemul bancar era pe plus, cu 440 mil. lei în martie, pentru ca în august să ajungă la o pierdere de 718 mil. lei.
• În Orientul Mijlociu până şi bogaţii protestează
Deşi este o ţară bogată, Bahrainul se confruntă cu proteste violente precum cele care i-au dărâmat pe liderii Egiptului sau Tunisiei, ţări care sunt însă mult mai sărace. PIB-ul/capita în Bahrain este de 19.641 de dolari, comparativ cu 2.700 de dolari în Egipt sau 4.150 de dolari în Tunisia. O situaţie similară este şi în Libia, ţară bogată în petrol, unde indicatorul este de 12.000 de dolari. "Nu se poate vorbi de teoria conspiraţiei, adică de implicarea agenturilor străine, chiar dacă motivaţia protestelor nu pare clară la o primă vedere", este de părere analistul politic Cristian Pârvulescu. "Istoria ne-a arătat că niciuna din revoluţiile americană, chineză, rusă ori franceză nu a beneficiat de un program politic foarte închegat, elitele avansând pretenţii eclectice."
• Guvernul recunoaşte că despăgubirea foştilor proprietari a fost un eşec şi promite noi soluţii
La cinci ani de la înfiinţarea Fondului Proprietatea, Guvernul prin ministrul justiţiei a recunoscut pentru prima dată că procesul de restituire şi despăgubire a foştilor proprietari a fost un eşec. Declaraţia vine la mai puţin de o lună după ce Fondul Proprietatea, instrument creat special pentru procesul de despăgubire, a fost listat la Bursă. Dacă foştii proprietari au pierdut, în schimb cei care le-au cumpărat titlurile la discount au câştigat. "Modalitatea în care statul român a încercat în ultimii douăzeci de ani să rezolve problema restituirii proprietăţilor a fost un eşec. Principala cauză a insucceselor a fost instabilitatea politică care a dus la instabilitate legislativă. -Catalin Predoiu.
• Brokerii văd preţul la Fondul Proprietatea tot în jos
Bursa a crescut joi cu 0,69%, însă acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,28%, consecutiv pentru a şaptea şedinţă, şi au atins un nou minim de la listare, în condiţiile în care oferta a depăşit cererea de peste trei ori. În ultimele şapte sesiuni, preţul acţiunilor FP a scăzut cumulat cu 7,9%. Presiunea la vânzare a fost mai vizibilă de luni, când cotaţia a început să se apropie de pragul psihologic de 0,6 lei/titlu. La finalul zilei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,5795 lei, preţ în scădere cu 2,28%. Deşi cele mai multe transferuri au fost realizate cu operaţiuni reduse de titluri, tranzacţiile de pe piaţa principală au însumat 29,1 milioane lei.
• Germania are nevoie de muncitori şi le deschide porţile est-europenilor
Companiile din mai multe sectoare ale economiei Germaniei se confruntă cu un deficit al forţei de muncă, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a măsurilor de combatere a inflaţiei, care au ţinut salariile la un nivel scăzut comparativ cu vecinii săi. Germania a înregistrat anul trecut cea mai mică rată a şomajului din ultimii 18 ani. În timp ce o rată a şomajului de o singură cifră ar fi motiv de sărbătoare în alte ţări, aici este semnul unui mare deficit de muncitori. Astfel, de la 1 mai, restricţiile pe care Germania şi Austria le-au impus în 2004 pentru est-europenii care vor să lucreze în cele două ţări vor fi ridicate.