REVISTA PRESEI 18.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 18 aprilie 2013

ADEVARUL

Baronii l-au învins pe Ponta

Deputaţii au modificat ordonanţa Guvernului Ponta privind datoriile administraţiilor locale, acceptând doleanţele preşedinţilor de Consilii Judeţene şi ale primarilor. Camera Deputaţilor a decis, cu majoritate de voturi, să opereze schimbări în ordonanţa de urgenţă referitoare la plata arieratelor locale, emisă de Guvernul Ponta în ianuarie 2013. Deputaţii PSD şi PNL au votat alături de cei ai PDL, pe baza solicitărilor din teritoriu, în ciuda opoziţiei Ministerului de Finanţe. Potrivit variantei Guvernului, consiliile judeţene şi primăriile nu mai primeau bani de la Ministerul Finanţelor dacă nu îşi achitau 85% din arierate. Arieratele sunt datoriile a căror dată scadentă a fost depăşită cu 90 de zile. Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu (PDL) a solicitat, la dezbaterile de marţi din Camera Deputaţilor, să nu fie sistate plăţile către unităţile administrative care nu îşi achită 85% din arierate.

Fenechiu, pe făraş. Lucian Isar, fostul şef al CA din CFR, face dezvăluiri din interiorul "viesparului"

Fostul şef al Consiliului de Administraţie de la CFR, Lucian Isar, enumeră presiunile la care au fost supuşi managerii privaţi de către oficiali de la Transporturi. Isar a vorbit ieri, la Adevărul Live, la prima ieşire în public după demisia din conducerea companiei de stat, despre ingerinţele factorului politic în managementul privat care ar putea afecta relaţiile Guvernului cu finanţatorii internaţionali. Trei luni a rezistat managementul privat numit la CFR SA după regulile convenite de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană. Planul de administrare pentru CFR discutat de boardul în fruntea căruia s-a aflat până zilele trecute Lucian Isar cu finanţatorii internaţionali, BERD, CE, Banca Mondială şi FMI,a fost respins luni, fără niciun motiv oficial, de către Adunarea Generală a Acţionarilor.

Surpriză pe piaţa imobiliară: locuinţele din periferii încep să se scumpească

La sfârşitul anului trecut, preţurile locuinţelor ajunseseră atât de jos pe piaţa imobiliară încât deveniseră comparabile cu costurile de producţie a acestora. Mai exact, locuinţe la care costul de construcţie oscila între 500 şi 700 de euro pe metrul pătrat erau oferite cu 600-800 de euro/mp. Acest moment de minim se pare că a fost depăşit şi preţurile au început să urce din nou, dacă avem în vedere ofertele afişate, începând de joi, la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn). O analiză a ofertelor expuse la tIMOn - Piaţa Constituţiei din Bucureşti, între 18 şi 21 aprilie - arată că preţurile locuinţelor au scăzut în centru, pentru a creşte surprinzător în unele zone, chiar periferice. Cauza: stocul de apartamente este în scădere, iar concurenţa dintre vânzători scade spre zero, ceea ce face ca în anumite zone sau segmente de piaţă să existe chiar monopoluri ale unor dezvoltatori.

Năstase: Aş coabita cu Băsescu dacă aş fi în locul lui Ponta

Năstase a participat la o emisiune televizată, unde moderatorul l-a întrebat dacă ar fi coabitat vreodată cu Traian Băsescu. "E o întrebare dură", a răspuns Năstase. " Dacă aţi fi în locul lui Victor Ponta, aţi coabita cu Traian Băsescu?", a întrebat, din nou, moderatorul. "În locul lui Victor Ponta, da', a răspuns Năstase. Un pact de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, dacă se dorea, ar fi trebuit făcut între acesta şi liderii noii majorităţi parlamentare, a declarat miercuri fostul premier Adrian Năstase. 'Noi vrem ca, de fiecare dată, să inventăm roata. Problema este, şi aici am avut un punct de vedere diferit faţă de cel al lui Victor Ponta, un pact de coabitare, dacă se dorea, el trebuia făcut între preşedinte şi liderii noii majorităţi parlamentare', a afirmat fostul prim-ministru, la Antena 3. În opinia sa, în acest fel unele dintre criticile care au apărut ar fi fost evitate, iar responsabilitatea ar fi aparţinut liderilor majorităţii parlamentare.

Preşedintelui Barack Obama i-a fost trimisă o scrisoare contaminată cu ricină

O scrisoare care conţinea o substanţă suspectă i-a fost trimisă preşedintelui SUA, Barack Obama, dar pachetul a fost interceptat şi este analizat de autorităţi, notează NBC New York. Scrisoarea ar putea avea legătură cu pachetul cu ricină primit marţi de un senator republican. Toată corespondenţa de la Casa Albă este analizată minuţios, afirmă oficialii americani. Autorităţile nu au identificat încă substanţa conţinută de scrisoare. Potrivit CNN, un oficial din cadrul FBI a declarat că scrisoarea este "foarte asemănătoare" cu cea care i-a fost trimisă marţi senatorului Roger Wicker şi care conţinea ricină. Poliţia a identificat un suspect după scrisoarea care i-a fost trimisă lui Wicker. Ambele scrisori au fost interceptate la un oficiu poştal. La locaţia de expediţie era scrisă o adresă din Memphis (statul Tennessee). Autorităţile americane au descoperit ricină, o otravă letală, într-o scrisoare destinată senatorului republican Roger Wicker interceptată înainte de a ajunge la biroul acestuia.

CURENTUL

Lupul paznic la stână: pionul penalului Fenechiu pus şef la Patrimoniu

Ieri a apărut vestea că la şefia Institutului Naţional al Patrimoniului e fost instalat un copil de mingi de-al marelui combinator Relu Fenechiu, unul dintre cei mai penali miniştri ai actualei guvernări. Alexandru Muraru, pionul lui Fenechiu, are de-a face exclusiv cu politica, mai exact este absolvent de studii politice iar întreaga sa carieră politică este concentrată în zona multifuncţională de ţutăr al servilor lui Fenechiu. Cv-ul lui Muraru zice că în perioada 2005 - 2009 a fost consilier la cancelaria premierului României, în intervalul aprilie - decembrie 2007 a fost consilier personal al ministrului Justiţiei - Tudor Chiuariu, cel care-i lipea cu limba timbrele pe plicuri lui Fenechiu, pe vremuri, la firmă - iar în perioada 2011 - 2013 a fost consilier pentru Parlamentul României. Gaşca de la Iaşi, controlată la vârf de Fenechiu s-a înfiltrat şi ea pe unde a putut, pe unde a găsit câte un locşor gol.

Guvernul renunţă să mai transmită CE o ţintă pentru adoptarea monedei euro

Guvernul va transmite Comisiei Europene (CE) un program de convergenţă care nu va mai include, însă, spre deosebire de ultimii ani, o ţintă pentru adoptarea monedei euro, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale."Nu va mai fi o dată fixă, iar programul de convergenţă va include din nou o astfel de ţintă atunci când România va îndeplini criteriile reale", au arătat sursele. Informaţi a fost confirmată ulterior de către premierul Victor Ponta, care a arătat că programul de convergenţă a fost aprobat de Guvern, dar fără ca o astfel de ţintă să mai fie menţinută.

Cu fundul în două luntrii: parlamentarii avocaţi vor să pledeze contra statului român

Deputaţii din Comisia Juridică au dat "undă verde" avocaţilor parlamentari cărora li se va permite să pledeze în procese împotriva statului, în toate cauzele civile sau comerciale dar şi în anumite cauze penale. Această înlesnire a fost acordată după ce Comisia Juridică a eliminat o serie de incompatibilităţi care le interziceau avocaţilor deveniţi parlamentari să pledeze în procese contra statului. Astfel se face că distinşii noştri aleşi, care au fost trimişi în Parlament ca să elaboreze legile care reglementează buna funcţionare a statului român, şi-au acordat dreptul de a-i apăra pe infractorii care încalcă exact legile votate de ei. Interesant este şi faptul că, prin decizia lor, deputaţii din Comisia Juridică au acceptat ca, alături de cauzele civile sau comerciale îndreptate contra statului, avocaţii parlamentari vor avea, din nou, dreptul să apere chiar şi în cadrul unor dosare în care se judecă infracţiuni deosebit de grave, precum spălarea de bani sau traficul de droguri.

CURIERUL NATIONAL

Privilegiul faliţilor noştri

Să fii falit, dar să dictezi regulile jocului: acesta este paradoxul zilelor noastre! Desigur, doar atunci când se referă la state şi la sectorul financiar. Pe măsură ce criza financiară înaintează desluşim şi de ce bolovanul datoriilor care a declanşat-o a putut ajunge la asemenea dimensiuni: pentru că instituţiile de credit şi debitorii privilegiaţi au ştiut dintotdeauna că vor fi excluşi de la răspunderea meritată în faţa pieţei. Şocul din Cipru ne spune că autorităţile (naţionale sau europene), dimpreună cu un sector financiar insolvabil, pot dispune, după reguli stabilite abuziv, de bani care nu au fost niciodată ai lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie un faliment al sistemului bancar, s-a transformat într-o construcţie financiară ciudată în care laolaltă instituţii financiare ca şi moarte şi un stat neavenit în relaţia dintre creditori şi debitori caută o rezoluţie care să menţină întrucâtva status-quo-ul.

AAAS vrea să preia creanţele REMIN Baia Mare de la Fisc

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS) a iniţiat un proiect de act normativ prin care cere preluarea creanţelor pe care Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) le are asupra Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase REMIN SA Baia Mare, cuantumul acestora depăşind valoarea de 443 mil. lei. Alţi creditori sunt Electrica Furnizare Transilvania Nord, salariaţii debitoarei şi Primăria Oraşului Baia Mare

Cifrele şocante de pe piaţa bijuteriilor

ANPC: 20% din obiectele din metale preţioase din România sunt neconforme. 50% din firme încalcă legislaţia, iar o treime vinde falsuri, spune Autoritatea. Instituţia propune introducerea mărcii de stat pentru a combate piaţa la negru, însă bijutierii spun că va lovi mai mult în piaţa legală

Moody`s: Băncile din România, Ungaria şi Slovenia vor rămâne neprofitabile

Sectoarele bancare din România, Ungaria şi Slovenia vor rămâne neprofitabile în acest an, întrucât grupurile-mamă reduc cheltuielile pentru a-şi consolida capitalul, în contextul crizei financiare din zona euro, potrivit agenţiei de rating Moody's, citează Mediafax. Instituţiile de credit din Ungaria şi România sunt afectate de dependenţa de fonduri de la băncile-mamă din vestul Europei, a declarat Simone Zampa, analist la Moody's într-un interviu acordat Bloomberg şi preluat de cotidianul The Sydney Morning Herald. Băncile din Cehia, Slovacia şi Polonia, care se finanţează mai ales prin depozite, vor continua să raporteze profituri, a spus el. Marile grupuri bancare prezente în estul UE, inclusiv UniCredit, Raiffeisen International şi Erste Group, reduc costurile pentru a compensa provizioanele pentru credite neperformante din regiune şi pentru a întruni criteriile privind capitalul.

Boc spune că nu se poate modifica Legea referendumului

Fostul premier Emil Boc spune că guvernanţii trebuie să fie atenţi în ceea ce priveşte modificare Legii referendumului, întrucât Comisia de la Veneţia spune că nu se poate schimba legislaţia în materia referendumului cu un an înainte de o astfel de consultare. El a spus că guvernanţii "ori nu au de gând să revizuiască Constituţia şi toată povestea asta este o minciună, ori dacă doresc să o revizuiască, atunci trebuie să lase intact cvorumul de referendum".

Şomajul a scăzut anul trecut la 7%

Rata şomajului a scăzut anul trecut la 7%, de la 7,4% în 2011, numărul persoanelor fără loc de muncă ajungând la 701.000, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2012, populaţia activă a României era de 9,964 milioane persoane, din care 9,263 milioane persoane ocupate şi 701.000 şomeri. "Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,2 puncte procentuale (7,6% pentru bărbaţi faţă de 6,4% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale de 3,5 puncte procentuale (8,6% pentru urban faţă de 5,1% pentru rural). Rata şomajului avea nivelul cel mai ridicat (22,7%) în rândul tinerilor (15-24 ani)", se arată într-un comunicat al INS.

Un produs pe zi

Bancpost, în parteneriat cu Eurolife ERB, a lansat, în premieră pe piaţa din România "Planul de Economii pentru Copii" - un produs dedicat părinţilor cu copii cu vârsta de până la 15 ani care combină protecţia dată de asigurarea de viaţă cu componentă de economisire şi flexibilitatea contului de economii, pentru a-i asigura copilului un start de succes în viaţa de adult.

EVENIMENTUL ZILEI

Foştii şefi ai spionilor militari, parteneri de dosar cu Corneliu Dobriţoiu

Ancheta procurorilor DNA are ca principală ţintă recuperarea caselor date ilegal unor ofi ţeri. Procurorii DNA au pus ieri sub acuzare încă trei generali în rezervă. Gheorghe Rotaru, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA) şi consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu, Sergiu Medar, fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare (DIM), şi Mircea Chelaru, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române sunt acuzaţi de procurorii DNA pentru participaţie improprie la abuz în serviciu. În acest dosar sunt cercetate 12 persoane: opt generali, trei ofiţeri şi un subofiţer MApN, pentru modul în care şi-au achiziţionat ilegal locuinţele de serviciu la preţuri subvenţionate. Printre cei anchetaţi se află şi fostul ministru al Apărării, senatorul liberal Corneliu Dobriţoiu.

Primul-ministru se dezice de ordonanţa propriului Guvern

Şeful Executivului care a luat din competenţa CSM propunerile pentru desemnarea judecătorului român la CEDO, cere arbitrajul Curţii Constituţionale, după ce Consiliul a declanşat conflictul constituţional. Primul-ministru Victor Ponta a tranşat ieri, la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), mai multe probleme. El s-a întâlnit cu judecătorii CSM, aşa cum fusese programat încă de săptămâna trecută, pentru a discuta cu magistraţii supăraţi că li s-a luat prin Ordonanţă de Urgenţă o atribuţie care era a Consiliului. Este vorba despre procedura de desemnare a judecătorului român la CEDO, competenţă ce a fost dată unei comisii, în care Guvernul deţine majoritatea. Pentru acest caz, preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a sesizat deja Curtea Constituţională a României (CCR), considerând că s-a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat. Preşedintele CSM a cerut instanţei să constate conflictul juridic de natură constituţională între puterile statului.

JURNALUL NATIONAL

Răzmeriţa anti-Kovesi din DNA se instituţionalizează

Procurorii DNA sunt nemulţumiţi că nominalizarea unei singure persoane la conducerea instituţiei se face în urma jocurilor politice, iar CSM este scos din joc. Cât timp Daniel Morar părea că va rămâne pe veci în vârful ierarhiei acuzatorilor publici, nici un procuror DNA nu şi-a exprimat nemulţumirea. Doar în 3 aprilie, când a apărut propunerea din partea ministrului interimar al Justiţiei ca la şefia DNA să fie numită Codruţa Kovesi, brusc a apărut o mişcare de protest la care au aderat majoritatea procurorilor din această structură. Ei au format un grup de iniţiativă pentru independenţa Justiţiei, un fel de mişcare CADA din anul 1990 care a bulversat Armata.

Europarlamentar, către Comisia Europeană: "Sunteţi nişte criminali de drept comun, e comunism pur ce faceţi!"

Europarlamentarul britanic Nigel Farage a atacat dur masurile propuse Ciprului de Comisia Europeana, acuzand membrii Comisiei de "comunism pur, fara limite". "Cu 25 de ani in urma, doamna Thatcher a vazut adevarul din spatele proiectului european, a inteles ca este vorba despre luarea democratiei de la statele independente si a o acorda unor oameni care nu stiu ce fac. Doamna Thatcher a vazut foarte clar ca proiectul nu va functiona si ca este unul periculos. Am incercat, la randul meu, sa prezic urmatoarele evolutii pe masura ce dezastrul euro avansa. Discursul meu pesimist a fost confirmat, sunteti niste criminali de drept comun. Furati bani din conturile oamenilor. Si aceasta este dovada esecului Europei.

Voronin: Limba română nu există. Românii vorbesc limba moldovenească"

Liderul Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin, spune că limba română nu a existat niciodată, românii fiind cei care au preluat limba moldovenească, informează portalul moldova.org. Voronin a făcut aceste afirmaţii în faţa studenţilor de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, unde a fost invitat pentru o conferinţă. "România, când s-a format ca stat, a luat limba noastră moldovenească şi a numit-o română pentru că statul se numea România. Întrebaţi românii de peste Prut cum numesc limba lor în România - limba moldovenească", a adăugat Voronin.

Ionel Blănculescu: În maxim două săptămâni va fi elaborat planul de reorganizare pentru OLTCHIM

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blănculescu, a declarat, miercuri, la Râmnicu Vâlcea, într-o întâlnire cu sindicaliştii de la OLTCHIM, că în maxim două săptămâni va fi elaborat un plan de reorganizare a societăţii urmând ca acesta să fie prezentat administratorului judiciar, informează agerpres.ro. La acest plan vor lucra 5-7 specialişti coordonaţi de Blănculescu, cărora li se va alătura şi Petru Pop, consultantul acestuia în probleme de petrochimie. Blănculescu a vorbit despre reorganizarea cu succes a OLTCHIM prin punerea în aplicare a două module. "Acest program de restructurare se va baza pe o funcţionare a OLTCHIM pe două module. Un prim modul operaţional va fi format din centrele de profit care pot fi azi operaţionalizate fără niciun fel de probleme - soda caustică, polioli şi oxoalcooli, iar un al doilea modul va rămâne activ, format din resursa umană care va intra la nivelul II în funcţiune.

NATIONAL

Pe cine va atinge "blestemul Crestin"?

Zilele trecute a avut loc eliberarea unor noi membri din "Lotul bancherii". La prima vedere, decizia magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea parea o adevarata lovitura pentru procurorii anticoruptie care i-au arestat. Mai ales ca printre cei scosi de dupa gratii se numara si afaceristul Vasile Crestin, considerat de catre anchetatori "cheia" intregii afaceri cu obtinerea de credite ilegale de peste 85 milioane de euro. Procurorii sunt gata acum sa treaca la urmatorul nivel al anchetei, unde apar numele unor importanti lideri politici sau oameni de afaceri. Vasile Crestin a fost invinuit in dosarul furturilor de motorina, dar a scapat dupa ce a dat cu subsemnatul la DNA. In schimb au fost condamnati definitiv toti ceilalti inculpati din dosar, in frunte cu coloneii Dumitru Paltinea si Daniel Bucur, nimeni altii decat sefii SRI Prahova.

"Miky Spaga" vrea s-o puna pe "Faraoana asigurarilor" la carma ASF

Lasata de izbeliste de catre PNL, care a ajutat-o in 2006 sa ajunga sefa CSA, Angela Toncescu a cerut sprijinul senatorului "Miky Spaga", cel care a incercat sa-i acopere jongleriile financiare in perioada in care conducea Asirom. Angela Toncescu (60 de ani) vrea sa ajunga, cu orice pret, in consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), numirea acesteia discutandu-se in prezent in cadrul USL, care va nominaliza zece dintre membrii ASF. Femeia, care a fost poreclita "Faraoana asigurarilor", a apelat la PSD. Mai exact, la bunul ei prieten, senatorul Serban Mihailescu, poreclit "Miky Spaga".

Tariceanu nu vede cu ochi buni Constitutia revizuita sub bagheta lui Antonescu

Calin Popescu Tariceanu reclama activitatea "superficiala" a comisiei responsabile cu revizuirea Constitutiei, comisie condusa de Crin Antonescu. Fara a pomeni numele "amicului" Antonescu, Tariceanu desfiinteaza practic demersul pastorit de actualul lider al PNL: "Sunt ingrijorat de superficialitatea discutiilor la revizuirea Constitutiei. Suntem intr-un moment crucial, cand trebuie sa facem o adevarata reforma constitutionala, o alta Constitutie". In schimb, cei insarcinati cu revizuirea legii fundamentale nu acorda atentia cuvenita procesului, ci doar "se grabesc sa bifeze un obiectiv politic". "Daca vrem sa facem o treaba serioasa si o reforma constitutionala serioasa, avem nevoie de cel putin un an. La precedenta reforma constitutionala a fost nevoie de un an si jumatate si tot nu a fost facuta serios", il dascaleste Tariceanu pe Antonescu, presedintele comisiei de revizuire.

PUTEREA

CAMPANIILE PUTEREA. Armistiţiu româno-turc pe mâncare

România a obţinut o mică victorie de etapă în conflictul zootehnic pe care îl are cu Turcia. După negocieri dure şi numai după ce s-a implicat şi Comisia Europeană, producătorii români de carne de ovine vor putea tranzita Turcia către ţările arabe; despre export de carne sau animale vii în această ţară nici nu se pune problema. Toată tevatura este produsă de măsurile netarifare impuse de Turcia pentru protejarea pieţei interne, plus nişte afaceri persoanele la cel mai înalt nivel. Autorităţile române au fost puse în situaţia de a rezolva o problemă ce afectează exporturile româneşti de carne de oaie şi vacă. Turcia a oprit importul de carne şi animale vii din România, dar, cel mai grav, şi tranzitul către ţările arabe. În cele din urmă, reprezentanţii României s-au întâlnit cu omologii lor de la Ankara ca să rezolve diferendul, dar numai după ce cele două părţi au trecut şi pe la Bruxelles.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV RL. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Baza de la Deveselu poate deveni ŢINTĂ pentru Rusia

Cum s-au văzut de la Moscova evoluţiile politice de la Bucureşti din vara anului trecut, cât va mai plăti România actualele tarife la gazele cumpărate de la Gazprom, ce priorităţi are Federaţia Rusă în raport cu România şi care sunt şansele ca ultimele dispute dintre politicienii de la Chişinău să conducă, în final, la repetarea scenariului din Ucraina sau Georgia? În fine, va accepta Rusia, în cele din urmă, amplasarea scutului american antirachetă şi pe teritoriul României şi, totodată, cât de intensă este cooperarea serviciilor secrete din cele două state? Răspunsurile, în interviul acordat de ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg S. Malginov, un diplomat care la un an de la preluarea mandatului şi după o experienţă de peste 30 de ani în Ministerul de Externe moscovit consideră nedrepte afirmaţiile că ţara sa ar fi la originea multor complicaţii din regiune, inclusiv din România.

Eşec. Institutul de Studii Populare, pradă luptelor interne din PDL. De ce eşuează în România modelul politic german?

Demisia lui Cristian Preda din board-ul ISP, fundaţia politică a PDL, semnalează eşecul ultimei tentative de, introduce în România modelul german şi european al fundaţiilor afiliate partidelor politice. Declinul ISP este un caz şcoală. Spre deosebire de ­ONG-uri, care sunt finanţate cu precădere din fonduri private, fundaţiile politice germane afiliate partidelor politice sunt finanţate din fonduri publice în funcţie de ponderea politică a fiecărei formaţiuni. Konrad Adenauer este asociată Uniunii Creştin-Democrate, Hanns Seidel, Uniunii Creştin Sociale, Friedrich Ebert, Partidului Social-Democrat şi Friedrich Naumann, Partidului Libertăţii. Fiecare din aceste curente doctrinare au şi câte un echivalent la nivelul Uniunii Europene, finanţarea fundaţiilor politice europene făcându-se din bugetul Parlamentului European.

Fenechiu mai metamorfozează un director de la stat în manager privat

Noul Consiliu de Administraţie al CFR SA l-a numit pe George Micu, fost director general al CFR Marfă, la conducerea companiei care administrează infrastructura feroviară. AGA CFR a respins, luni, planul de administrare propus administratorii în funcţie şi a numit un nou CA, din care fac parte George Micu, Sorin Mîndruţescu (CEO Oracle România), Peter Weiss (fost şef la Bancpost şi RBS România) şi George Micu (fost director general al CFR Marfă), alături de Florian Raimund Kubinschi şi Enache Jiru, administratori şi în fostul CA. Menţinerea ultimilor doi în CA este ilegală deoa­rece OUG 109/2011 impune revocarea tuturor membrilor unui CA al cărui plan de administrare a fost respins.

Ponta a COPIAT de la Basescu textul sesizării neconstitutionalităţii propriei ordonanţe

Premierul Victor Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care cei trei candidati pentru judecătorul României la CEDO urmau să fie alesi de o comisie interministerială (în locul Consiliului Superior al Magistraturii). Cei trei candidati alesi de comisie erau sau nu avizati de comisiile parlamentare juridice si de drepturi ale omului ( avizul e consultativ), iar numirea lor revenea Guvernului.- Presedintele ţării a sesizat Avocatul Poporului asupra neconstituţionalităţii ordonanţei, cerând acestuia să sesizeze Curtea Constitutională ( in cazul ordonanţelor doar Avocatul Poporului poate sesiza CCR). -Premierul a vorbit cu presedintele, a admis ca ordonanţa crează probleme de constituţionalitate prin eliminarea CSM din mecanismul selectiei, a copiat conţinutul actului preşedintelui ţării şi a sesizat, la rându-i, Avocatul Poporului, cerând sesizarea CCR.

ZIARUL FINANCIAR

Selgros: Mâncăm mai scump decât germanii, deşi salariul mediu este de şase ori mai mic

Alexandru Vlad, unul dintre cei mai puternici executivi români, care are pe mână afacerea Selgros Cash&Carry cu vânzări de circa 800 mil. euro şi peste 4.000 de angajaţi, spune că în România mâncarea este mai scumpă decât în Germania, cea mai dezvoltată economie europeană, unde salariul mediu este de cinci-şase ori mai mare decât pe piaţa locală. El crede că la baza acestei situaţii stau două motive - TVA prea mare şi faptul că lanţul alimentar nu începe în România. Vlad mai spune că reducerea substanţială a TVA la bunurile alimentare ar duce la o scădere imediată a preţului brut şi nu ar crea o mare problemă bugetară pe termen mediu şi lung. Al doilea motiv pentru care preţul este mare la alimente este faptul că lanţul alimentar nu începe din România. Paradoxul este însă că între 85% şi 90% din produsele alimentare vândute în magazinele Selgros sunt produse româneşti, dar ele sunt produse cu materie primă din import.

Ursus demolează fabrica de la Cluj care producea 10% din berea vândută în România

Fosta fabrică de bere Ursus de la Cluj, cu o istorie de 135 de ani, este în această perioadă demolată de către proprietari, gigantul sud-african de bere SABMiller, iar berea cu acest nume a ajuns să fie produsă la Timişoara, Braşov şi Buzău. În aceste condiţii, România a rămas cu doar 20 de berării, după ce în 2004 avea 125 de centre de producţie, şi devine singura ţară din regiune în care nu­mă­rul fabricilor de bere este în scădere. Spre comparaţie, în Cehia, Bulgaria, Polonia şi Ungaria numărul lor a rămas constant în ultimii ani sau chiar a crescut, accentul fiind pus pe microberării.

EPOPEEA BANK OF CYPRUS - Raiffeisen nu vrea decât anumite credite, BT negociază în Cipru

Banca Transilvania (BT) este de fapt singurul investitor dispus să preia în întregime portofoliul Bank of Cyprus România, în timp ce austriecii de la Raiffeisen nu sunt interesaţi decât de anumite credite ale sucursalei cipriote, afirmă surse bancare. Soarta depozitelor rămase captive în banca ale cărei uşi stau închise de pe 1 aprilie depinde astfel mai degrabă de rezultatul negocierilor dintre ciprioţi şi BT. Potrivit unor surse de pe piaţă, ciprioţii sunt foarte nemulţumiţi de nivelul ofertelor primite, considerând că pot obţine mai mult dacă ar vinde individual anumite credite. Totuşi, Banca Transilvania a fost invitată în Cipru pentru discuţii. Interlocutorul mandatat de banca centrală a Ciprului este influenta bancă de investiţii Rothschild, care se ocupă de restructurarea sectorului bancar din insulă. Marja de negociere a BT este urmărită îndeaproape de BERD şi IFC, instituţiile financiare internaţionale care sunt acţionare la banca din Cluj.

Ministrul energiei: Nu mai vindem acţiuni Petrom

Ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă a declarat că nu se gândeşte să vândă pe bursă un pachet de până la 10% din acţiunile statului la OMV Petrom (SNP) şi, referindu-se la unele acuzaţii care îi sunt aduse, că dacă tot strică sistemul energetic, va merge până la capăt. În 2011 statul a încercat să vândă pe bursă aproape 10% din acţiunile pe care le mai are la OMV Petrom, dar a eşuat, investitorii nefiind interesaţi să cumpere titlurile. Totodată, la privatizarea Petrom, în 2004, statul a promis angajaţilor companiei că vor primi până la 8% din acţiuni. Până în prezent însă angajaţii nu au primit aceste acţiuni. "Dacă legea spune că trebuie să dăm 8% la salariaţi, vom da", a spus Niţă, întrebat dacă are în vedere să reia acest demers.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb