• ADEVARUL
• Locuinţe pentru funcţionarii publici
Proiectul de Hotărâre prinvind aprobarea Programului "Construcţia de locuinţe de serviciu", avându-l ca iniţiator pe vicepremierul Vasile Dîncu, prevede construirea a 6.500 de apartamente care ar urma să le fie oferite drept reşedinţă doar funcţionarilor publici, nu şi celorlalţi bugetari şi, cu atât mai puţin, cetăţenilor care lucrează în sistemul privat. Acest lucru îi împarte, practic, pe români în mai multe caste chiar din punctul de vedere al exercitării dreptului la locuire, invocat ca argument de bază la fundamentarea proiectului. Astfel, cea mai privilegiată castă va fi cea a funcţionarilor publici (angajaţi ai unităţilor administrative centrale şi locale), urmată de casta bugetarilor, care, deşi au tot felul de drepturi şi facilităţi, au fost de data aceasta excluşi din rândurile beneficiarilor de locuinţe prin programul pregătit de Guvern. În fine, urmează restul populaţiei, la care proiectul nici măcar nu face referire, chiar dacă din banii plătiţi de aceasta sub formă de taxe şi impozite se vor constitui şi fondurile necesare finanţării locuinţelor de serviciu pentru funcţionarii publici.
• Transfăgărăşanul va fi deschis circulaţiei de sâmbătă, 18 iunie,
Drumul Naţional 7C - Transfăgărăşanul - va fi redeschis circulaţiei, sâmbătă dimineaţă, au decis reprezentanţii CNADNR, după ce şoseaua a fost reparată unde era necesar, iar zona a fost ecologizată. Decizia de redeschidere a drumului a fost luată mai devreme în acest an, întrucât condiţiile meteo permit acest lucru. Comisia s-a întrunit joi, pe DN 7C, pentru a verifica starea drumului. Drumului i s-a făcut toaleta completă. Potrivit CNADNR, în perioada 1 mai - 10 iunie, pe DN 7C - Transfăgărăşan s-au făcut lucrări de îndepărtare a blocurilor de stânci, a pietrelor, de deszăpezire, de ridicate de parapet flexibil şi înlocuire de parapet fix deteriorat pe perioada de iarnă, de îndreptat stâlpi şi indicatoare rutiere, de vopsire a bornelor kilometrice.
• Cum e afectată imaginea Casei Regale de asocierea cu PSD şi care e miza acestei amiciţii neobişnuite
Regaliştii au primit cu multă indignare întâlnirea dintre Principesa Margareta şi preşedintele PSD Liviu Dragnea, politician condamnat penal, considerând-o drept un gest de abdicare a Custodelui Coroanei de la ideea de monarhie. Niciun interes personal al familiei regale nu justifică asocierea Principesei Moştenitoare cu un condamnat penal, arată specialiştii. "Există o siutaţie a proprietăţilor, titlurilor, a bugetului. Se alocă o sumă de bani pentru cheltuielile Casei Regale. Aceste lucruri încearcă să le reglementeze. Statutul Palatului Elisabeta este în joc", a arătat Stelian Tănase. Palatul Elisabeta a fost atribuit Regelui Mihai de statul român, în 2001, ca locuinţă pentru un fost şef de stat pe durata vieţii sale, în baza legii care reglementează drepturile foştilor şefi de stat. După moartea Regelui, ceilalţi membri ai Familiei Regale nu mai sunt acoperiţi de o bază legală pentru a locui în continuare în Palatul Elisabeta şi riscă să fie evacuaţi oricând.
• Noul Contract cadru de asistenţă medicală, aprobat de Guvern
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, noul Contract cadru de asistenţă medicală, care urmează să intre în vigoare din 1 iulie. Documentul vine cu o serie de noi servicii pentru asiguraţi, anunţă Ministerul Sănătăţii. În plus, contractul aduce un cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a sistemului informatic ce gestionează cardurile de asiguraţi astfel încât aceştia să nu mai fie afectaţi de disfuncţionalităţile tehnice ale SIUI-ului. Concret, Contractul cadru are în vedere suplimentarea valorilor plăţilor pentru medicină de familie şi tratamentul ambulator aşa încât aceste categorii de personal medical să se armonizeze cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar. În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, Contractul cadru reglementează acordarea gratuită avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi.
• România ar putea înfiinţa forţa navală NATO doar cu Turcia
Forţa de exerciţii navale la Marea Neagră ar putea fi înfiinţată alături de Turcia şi fără participarea Bulgariei, potrivit news.ro care citează surse oficiale. Statele Unite ale Americii îşi vor menţine prezenţa în Marea Neagră în pofida avertismentului Rusiei că un distrugător american care patrulează în zonă subminează securitatea regional. Mosccova continuă cu ameninţările. Constituirea unei flote sub egida NATO la care să participe România, Bulgaria şi Turcia a intrat într-un impas după refuzul Bulgariei de a susţine acest demers. Deşi trecut printre priorităţile strategice ale MApN în 2016, oficialii români sunt nevoiţi să reducă proiectul la nivelul unor exerciţii comune între forţele navale ale celor trei state. Ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak a anunţat miercuri că Ucraina este pregătită să se alăture unui grup naval al României, Bulgariei şi Turciei dacă acesta va fi creat.
• Cotidianul britanic "The Guardian" laudă Parcul Natural Văcăreşti
Parcul Natural Văcăreşti a atras atenţia presei britanice, cotidianul "The Guardian" descriind modul în care căderea comunismului în Romania a permis formarea primului parc natural din Europa Continentală, locul în care pot fi văzute peste 100 de specii de păsări. "Diversitatea peisajelor este fascinantă. Marginea de nord este o pajişte cu iarbă sălbatică, nuci, plopi şi ulmi, dar cu cât te aventurezi mai adânc în parc, spre inima celor trei lacuri interconectate, natura îţi dezvăluie vegetaţia densă, caracteristică zonelor umede: diferite tipuri de salcie, iarbă Johnson şi nuferi", scrie "The Guardian". Jurnaliştii britanici amintesc că în perioada comunistă, regimul şi-a propus să construiască acolo un cartier nou, sedii pentru Ministerul Jutitiei si Curtea Suprema. Lacul artificial din acea zonă făcea parte dintr-un proiect de infrastructură hidrologică a comuniştilor, care presupune conectarea Bucureştiului la alimentarea cu apă din Dunăre.
• Descinderi în forţă la Dragonul Roşu
Descinderi în forţă la Dragonul Roşu din Capitală, unde inspectorii ANAF, ANPC, ITM şi ISU, dar şi cei de la Serviciul de Emigrări fac verificări. Acţiunea a început în jurul orei 11.00 şi face parte din operaţiunea Cronos. Concret, inspectorii antifraudă din cadrul ANAF şi cei de la Inspecţia Muncii vor efectua o serie de controale până pe 23 septembrie. În primul rând, vor fi controlate firmele din sectoarele de confecţii, construcţii, pază şi protecţie, curăţenie, alimentaţie publică, silvicultură, transport, comerţ, arhivare şi depozitări, domenii în care au fost identificate cele mai mari riscuri legate de utilizarea forţei de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. Inspectorii vor informa contribuabilii, atât firme, cât şi salariaţi, despre obligaţiile legale pe care le au, riscurile la care se expun şi sancţiunile contravenţionale şi/sau penale aplicabile în domeniu.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Iohannis, criticat dur după eşecul din Bulgaria
Băsescu a criticat modul în care a fost pregătită şi s-a desfăşurat vizita şefului statului la Sofia, subliniind că Iohannis a plecat cu un obiectiv, iar acolo a primit un refuz public şi a fost "victima unor incompetenţi". "Eşec jenant la Sofia. Preşedintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flotă NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră. Cum a fost posibil ca preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari? Cum au pregătit MAE, MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe preşedinte? Domnul preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE", a comentat Băsescu, ieri, pe Facebook.
• Costurile cardurilor de cumpărături
Tot mai mulţi români apelează la cardurile de cumpărături pentru achiziţia bunurilor de consum. Ratele fixe fără dobândă sunt atracţia tuturor produselor bancare. În realitate, dacă nu respectă anumite condiţii, clienţi pot fi nevoiţi să plătească dobânzi foarte mari pentru produsele cumpărate în "rate fără dobândă", întrucât costurile pot depăşi în prezent chiar şi 40% din suma împrumutată. Astfel, cei interesaţi trebuie să solicite reprezentanţilor băncii explicaţii clare cu privire la mecanismul facilităţii. Cum cardul poate fi utilizat atât la cumpărături obişnuite sau în rate "fără dobândă", cât şi pentru retrageri de numerar de la bancomate, clienţii pot ajunge să datoreze în final sume importante de bani. Dacă însă, nu se rambursează integral suma în perioada de graţie, care în general este de 3 luni, clientul pierde dreptul la dobândă zero.
• Zeci de unităţi sanitare au cumpărat un antiseptic falsificat la sume exorbitante
Potrivit investigaţiilor întreprinse de jurnalistul Cătălin Tolontan şi echipa sa, din 2007 şi până azi, peste 160 de autorităţi publice au folosit Suprasept, produs al Hexi Pharma Potrivit etichetei, Suprasept este un dezinfectant de înaltă eficienţă. Cu spectru complet. Potrivit analizelor însă, produsul este diluat cu 90%. La această falsificare, el nu omoară, ci întăreşte bacteriile. Vreme de zece ani, Suprasept a fost folosit diluat în saloanele ATI, în sălile de operaţie, pentru sterilizarea instrumentarului medical şi în saloane. În materie de sterilizare la rece, Suprasept a reprezentat vârful gamei de antiseptice pe care mizau spitalele de la Hexi. Adică vârful minciunii, se arată pe tolo.ro. Numai în anul 2015, 62 de spitale, penitenciare şi unităţi militare au cumpărat produsul. O medie a achiziţiilor pe România arată că preţul mijlociu la acest dezinfectant este de 35 de lei pe litru. Dar multe unităţi sanitare l-au achiziţionat cu mult peste acest preţ.
• Marilena Rotaru către Principesa Margareta: Alteţă, nu predaţi destinul acestui neam în mâinile politicienilor corupţi
Liviu Dragnea, presedintele PSD, a participat joi, la Palatul Elisabeta, la o intalnire cu ASR Principesa Margareta, pentru a discuta despre legiferarea statutului Casei Regale. Fosta realizatoarea de televiziune Marilena Rotaru, monarhistă convinsă, publică pe Facebook o impresionantă scrisoare deschisă adresată Custodelui Coroanei, Principesei Moştenitoare a României, cerându-i Alteţei regale să nu predea destinul Romaniei unor "politicienilor corupţi, abia ieşiţi sau în drum spre închisoare". Autoarea scrisorii considera ca PSD este partidul celor care "în 1990 îl urmăreau pe Regele Mihai cu armele pe şoselele ţării, celui care a chemat acum 26 de ani minerii şi a declanşat război civil?" si negocierile cu acest partid ar fi "un sacrilegiu şi o întinare a memoriei tuturor românilor ucişi, torturaţi, în închisorile comuniste."
• Ofiţer SIE declară procurorilor DIICOT: Mihai TĂNĂSESCU şi Dan Ioan POPESCU au INSISTAT pentru aprobarea ordonanţei PATRICIU
Un ofiţer SIE, care a luat parte la şedinţe în timpul Guvernului Năstase le-a pus la dispoziţie procurorilor DIICOT informaţii potrivit cărora Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu, foştii miniştri de atunci au fost primii susţinători ai ideii ca Executivul să adopte o ordonanţă de urgenţă care să transforme obligaţiile bugetare ale Rompetrol Rafinare în obligaţiuni. Fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, audiată în cazul privatizării Petromidia le-a confirmat şi ea procurorilor DIICOT, în mod indirect neregulile din adoptarea ordonanţei de urgenţă. Anchetatorii susţin că declaraţia Rodicăi Stănoiu relevă aspecte ce scot la iveală ilegalităţi atât în privinţa traseului proiectului de act normatic cât şi cu privire la conţinutul notei de fundamentare.
• 70% din terenurile arabile ale României, luate de STRĂINI
Acapararea terenurilor agricole ale României de către străini, în multe cazuri fonduri de investiţii, stârneşte tot mai multă îngrijorare între fermierii locali, care avertizează că peste câţiva ani se vor vedea şi consecinţele. Modificarea legii vânzării terenurilor este imperios necesară. Potrivit unui studiu efectuat de Agrointelligence SISA, tranzacţiile cu terenuri pentru străini făcute prin notariat ajung la un milion de hectare, dar suprapunând statisticile, cifra ar fi mult mai mare, de circa 70% din suprafaţa arabilă.
• JURNALUL NATIONAL
• Liberalul Jenor Beudean a agresat o femeie în plină zi. Gorghiu: Beudean va fi exclus din PNL
Copreşedintele liberalilor Alina Gorghiu anunţă că Jenor Beudean, fost vicepreşedinte al organizaţiei din Bistriţa-Năsăud, care a agresat o femeie în stradă, la Bistriţa, va fi exclus din PNL, arătând că astfel de oameni nu au ce căuta în partid. "Bărbatul care a agresat o femeie în plină stradă, în Bistriţa, va fi exclus din PNL ca urmare a incidentului. Oamenii de genul acesta nu au nicio scuză şi nu au nimic în comun cu PNL. Celei care i-a fost victimă îi cer eu iertare pentru momentul prin care a trecut. Mă bucur că a avut curajul să facă public incidentul. Sper ca autorităţile să-şi facă treaba şi să înlăture orice dubiu că ar încerca să-l favorizeze pe agresor", a scris Gorghiu, vineri, pe Facebook.
• Vacanţă de vis cu trenul în ţara lui Zorba
Cei care vor să vadă Grecia, cu rucsacul în spate şi să se plimbe dintr-un loc în altul , inclusiv cu ferry-boatul din insulă în insulă, au primit o veste excelentă în această vară. Trenul care leagă România de Grecia a fost reintrodus, după cinci ani de absenţă, şi merge până la Salonic. De acolo, oricine se pot conecta la reţeaua de trenuri care acoperă Elada, dar şi la liniile de ferry-boat care aparţin statului grec. Aceste călătorii pot fi făcute la costuri mici de către cei care apelează la un abonament Balkan FlexiPass sau InterRail One Country Pass. Preţul acestor legitimaţii de călătorie depinde de numărul de zile în care călătoriţi efectiv din cele 30 pe care puteţi să le petreceţi în Grecia. Cea mai ieftină variantă este un Balkan FlexiPass care permite efectuarea a cinci călătorii în decurs de o lună şi care costă 88 de euro la clasa a doua pentru un adult sau 53 de euro pentru tinerii sub 26 de ani. La acest preţ se poate adăuga nouă euro costul unui loc la o cuşetă de şase persoane, 14 euro într-una de patru sau 32 de euro într-una de două paturi.
• Roşiile sunt premiante la subvenţii
Cine a mizat pe culturile de roşii a făcut cea mai bună afacere pentru că subvenţia la tomate ajunge anul acesta la aproape 11 mii de euro la hectar. Recordul are legătură cu faptul că banii veniţi de la Uniunea Europeană ca sprijin cuplat pentru sectorul vegetal se împart la mai puţini fermieri. Mulţi dintre producători nu au mai îndeplinit criteriile de eligibilitate. Ministrul Achim Irimescu a anunţat că anul acesta subvenţia la hectar pentru roşiile de câmp este de şapte ori mai mare decât suma calculată iniţial. "Vă spun că pentru un hectar de tomate din câmp voi da 10.800 euro. La 300 de hectare se obţine o sumă frumoasă pentru fermier. Aici nu e glumă. Trebuie să dau banii ăştia. Dacă nu, îi trimit din nou la Bruxelles. Îmi asum această decizie de a da o subvenţie în acest cuantum", a precizat ministrul Agriculturii.