REVISTA PRESEI 18.10.2014

Willy Homner
Revista Presei / 18 octombrie 2014

ADEVARUL

Traian Băsescu şi Vladimir Putin au discutat despre principalele aspecte ale relaţiei bilaterale, în cadrul Summitului de la Milano

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit, vineri, cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Milano, în cadrul Summitului Asia-Europa (ASEM), anunţă preşedinţia Rusiei într-un comunicat. "Vladimir Putin a avut o întrevedere cu preşedintele României, Traian Băsescu, aceştia discutând despre principalele aspecte ale relaţiei bilaterale", precizează Kremlinul. Preşedintele român, alături de mai mulţi lideri din întreaga lume, participă la Summitul Asia-Europa, desfăşurat joi şi vineri în oraşul din nordul Italiei. Vladimir Putin s-a întâlnit la Milano cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, de asemenea cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, precum şi cu premierul japonez Shinzo Abe. În cadrul summitului au fost prezenţi ministrul de Externe al Australiei, preşedintele Franţei, premierul italian Matteo Renzi, cât şi doi lideri europeni: preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele în funcţie al Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Alegeri prezidenţiale 2014. Ce conţin programele candidaţilor

Candidaţii la alegerile prezidenţiale văd România mai bună, mai frumoasă, unită, a şaptea putere a Europei, cel puţin asta spun sloganurile lor. La o privire mai atentă, însă, promisiunile lor sunt departe de realitate sau constau în simplă propagandă. De pildă, premierul Victor Ponta se laudă cu performanţele DNA, în timp ce Elena Udrea susţine că vrea o ţară în care oamenii să zâmbească pe stradă. Concret, Ponta propune o unire simbolică, spune el, între stânga şi dreapta, şi pacificarea societăţii, însă nu detaliază metodele prin care ar putea face asta. Candidatul ACL, Klaus Iohannis, vrea pentru România revenirea la TVA de 19%, care este tratată drept prioritate absolută. Iohannis tratează pe larg capitolul privind fiscalitatea şi susţine absorbţia fondurilor europene. Similar este şi programul Monicăi Macovei, care promite că, în mandatul său, statul se va afla la dispoziţia cetăţenilor şi susţine că va fi un slujitor al omului de rând.

România, o insulă în mijlocul oceanului de interese politico-economice ale Rusiei

"Dragă frate Vladimir, poporul sârb este mândru că tu porţi cea mai înaltă distincţie sârbă", i-a spus ieri preşedintele Serbiei lui Putin, când l-a decorat. Bulgarii au dat jos guvernul care a încercat să se opună voinţei Kremlinului privind transportul de gaze pe teritoriul Bulgariei. Viktor Orban încheie afacere după afacere cu Rusia. Estul Ucrainei vrea să se alipească Rusiei. Puterea oligarhilor ruşi sau rusofoni în Moldova încheie cercul. Poate că Uniunea Europeană ca bloc a decis să se coalizeze, chiar şi cu jumătate de inimă, cu americanii în ceea ce priveşte sancţiunile asupra Rusiei, însă fiecare capitală decide pentru ea în ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia. Vladimir Putin a demonstrat încă o dată că, indiferent ce se vorbeşte la Bruxelles, puterea legăturilor individuale ale Rusiei cu ţări precum Germania, Italia, Cehia, Marea Britanie, Ungaria şi Bulgaria vor triumfa. Aceeaşi este povestea şi pentru ţările de la periferia UE, chit că vorbim de state care au sau aspiră la statutul de candidat la aderare.

O ţară văzută de afară: românii din diaspora

Cum mai arată România prin ochii celor care, de voie, de nevoie, au părăsit-o şi s-au stabilit pe alte meleaguri? Între cei care au răspuns la întrebările anchetei "Weekend Adevărul" sunt români care au plecat înainte de 1989, dar mai ales după. Motivele plecării diferă, aşa cum şi sentimentele lor faţă de ce au lăsat în urmă sunt amestecate, chit că majoritatea pot fi circumscrise enunţului "Adio, dar rămân cu tine". Dincolo de relevanţa unui exerciţiu, întrucât posibilitatea de a vedea România cu ochii unuia care nu mai stă aici oferă o perspectivă de ansamblu, poate un pic mai obiectivă decât a celor rămaşi, ancheta aceasta ne dă măsura ataşamentului faţă de locurile natale al unor conaţionali care au, deopotrivă, tot atâtea lucruri de uitat cât şi de ţinut minte.

Prejudiciul în dosarele instrumentate de DNA în ultima lună, egal cu 90 de kilometri de autostradă

Prejudiciile totale estimate de anchetatori în dosarele scandaloase din ultima lună, respectiv Siveco, Microsoft, Lukoil şi cel al retrocedărilor de păduri - Romsilva, ar fi fost suficiente pentru ca statul să poată construi o autostradă de munte de cel puţin 90 de kilometri sau pentru a majora cu câte 55 de lei alocaţiile lunare ale copiilor timp de un an. Anchetele în cazurile Lukoil, Microsoft, Siveco şi Romsilva sunt în plină desfăşurare, însă procurorii au făcut estimări privind prejudiciile create de fiecare dintre ele. Astfel, cumulate, acestea ajung la aproximativ 560 de milioane de euro (2,5 miliarde de lei). De menţionat că acestea ar putea suferi modificări, probabil în creştere, pe parcursul derulării anchetelor.

Anghel Iordănescu revine după 10 ani la echipa naţională!

Anghel Iordănescu va antrena România pentru meciul cu Irlanda de Nord, după o lungă perioadă în care a stat "pe tuşă". "Tata Puiu" nu a mai pregătit echipa naţională din 2004, după un egal cu Armenia care a compromis şansele României de calificare la CM 2006. După ce Victor Piţurcă a semnat cu Al-Ittihad, oficialii FRF au decis ca naţionala României să fie condusă de directorul tehnic Anghel Iordănescu în meciul cu Irlanda de Nord (14 noiembrie). Apoi, din iarnă, se va căuta o altă soluţie, cei vizaţi fiind Olăroiu, Petrescu, Boloni şi Contra. În vârstă de 64 de ani, Anghel Iordănescu este antrenorul sub comanda căruia echipa naţională a avut cele mai bune performanţe din istorie. Numit pentru prima dată în 1993, în locul lui Cornel Dinu, "Generalul" a condus România spre calificarea la Mondialul din 94 şi a dus naţionala până în sferturi.

Vladimir Putin recomandă Uniunii Europene să ajute Ucraina pentru a achita restanţele la gaze

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, recomandă Uniunii Europene să ofere asistenţă financiară Ucrainei pentru a permite reaprovizionarea acestei ţări cu gaz rusesc, relatează AFP. "Partenerii europeni, Comisia Europeană trebuie să ofere asistenţă Ucrainei, să ajute la rezolvarea problemei restanţelor", a declarat Putin după o nouă întrevedere cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. Vladimir Putin avertizat joi ţările europene că există "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze în această iarnă în lipsa unui acord între Moscova şi Kiev. "Nu există niciun risc cauzat de oficialii ruşi în cooperarea cu Europa, dar există riscuri privind tranzitul gazelor" prin Ucraina, a declarat Putin într-o conferinţă de presă organizată la Belgrad. "Dacă vom observa că partenerii noştri ucraineni vor începe să preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrările pe măsura gazului sustras", a avertizat Putin.

Nuclearelectrica i-a selectat pe chinezii de la China General Nuclear PowerCorporation pentru investiţia în reactoarele nucleare 3 şi 4

Producătorul de electricitate Nuclearelectrica a selectat compania China General Nuclear PowerCorporation (CGN) pentru derularea investiţiei de 6,5 miliarde de euro a reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. "Astăzi, 17 octombrie 2014, s-a semnat scrisoarea comună privind intenţia de realizare a proiectului, conform acestei etape din procedura de selecţie", potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori Bucureşti. China General Nuclear Power Corporation a fost singurul ofertant. Compania chineză va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro. Compania China General Nuclear Power Corporation a depus, la 23 septembrie, o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă.

EVENIMENTUL ZILEI

Hrebenciuc a devenit din "eminenţa cenuşie" şi "guzganul rozaliu" ditamai puşcăriabilul pădurilor

În sfârşit i s-a înfundat şi lui Viorel Hrebenciuc! Sunt convinsă că mulţi politicieni din partidul lui Ion Iliescu şi nu numai, oameni de afaceri şi foşti şefi de instituţii au gândit fix acest lucru. De-a lungul anilor de după 1990, mulţi i-au dorit asta, mirându-se că, din orice împrejurare, "Hrebe" - cum îl alintau - iese mai curat, mai uscat. Mult timp i s-a spus "eminenţa cenuşie a PSD", iar lui îi plăcea. Se simţea puternic şi superior şi demonstra tuturor că el poate rezolva orice problemă. Mai ales problemele în care legea trebuia sărită, uitată. Experienţa de viaţă l-a făcut pe Viorel Hrebenciuc să devină un bun psiholog, care-şi cântărea rapid interlocutorul şi reuşea mereu să-şi plieze discursul pe aspiraţiile partenerului de dialog. Să nu credeţi că acum a picat în plasa procurorilor fiindcă "eminenţa cenuşie", devenită între timp "guzganul rozaliu", a îmbătrânit. Sau că e răzbunarea lui Băsescu. Magistraţii şi-au schimbat mentalitatea şi au luat puterea!

Reacţia lui Victor Ponta după solicitarea DNA de arestare a lui Viorel Hrebenciuc

Premierul Victor Ponta s-a ferit, vineri, să comenteze solicitarea procurorilor DNA ca Parlamentul să încuviinţeze arestarea deputaţilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam. "Eu mă ocup cu guvernul, restul problemelor care ţin de justiţie nu le comentez", a declarat Victor Ponta la Arad. Potrivit unui comunicat DNA, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.

Elena Udrea propune referendum pentru dizolvarea Parlamentului

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, a declarat că, în situaţia în care va câştiga alegerile prezidenţiale, va propune organizarea un referendum pentru dizolvarea Parlamentului, dacă senatorii şi deputaţii vor continua să blocheze anchetele justiţiei. "Având în vedere situaţia asta, în care Parlamentul este compromis, foarte mulţi parlamentari sunt incompatibili, voi face referendum pentru desfiinţarea Parlamentului actual şi votarea unui Parlament actual. Pentru a dizolva Parlamentul, preşedintele are două pârghii: fie nu îi trece Guvernul, fie voi declanşa un referendum prin care voi cere poporului să exprime dacă mai vrea să cotinue cu acest proiect", a spus Udrea, vineri, la "Adevărul", întrebată ce va face dacă actuala majoritate va continua să blocheze dosarele.

Povestea Carului cu Bere, locul unde-au mâncat Coşbuc şi Rolling Stones

Carul cu Bere a fost inaugurat în 1879, după lucrări care au durat 15 luni. Fondatorul localului a fost ardeleanul Nicolae Mircea, împreună cu fraţii săi, Victor şi Ignat, originari din Ardeal, din zona Sighişoara - Braşov. Restaurantul a funcţionat până în "49 sub administraţia familiei, după acest an fiind rechiziţionat ca şi cum ar fi fost obiect de război şi administrat de o altă societate comercială. Din 1990 s-au început demersurile pentru recuperarea proprietăţii, urmând ca aceasta să fie retrocedată către Niculae Mircea, strănepotul fondatorului, ca urmare a deciziei instanţelor de judecată. Construcţia actualei berării a fost realizată după proiectul arhitectului de origine poloneză Zigfrid Kofczinsky, care a participat la edificarea mai multor obiective arhitecturale importante din România, inclusiv castelul Peleş. Interiorul, ce a fost completat în anii "24 - "28 cu partea din faţă, poartă amprenta stilului neogotic de la elementele decorative, lambriuri, vitralii, picturi murale, candelabre până la elementele de feronerie.

JURNALUL NATIONAL

Scăparea lui Cocoş, operaţiune controlată

Dupa ce fratele presedintelui Romaniei este arestat pentru asociere cu un clan interlop, o alta bomba apare in legatura cu cel mai important politician al Romaniei. Dorin Cocos, un multimilionar in euro, implicat in afaceri extrem de controversate in ultimii 14 ani, este anchetat intr-un dosar penal cu elemente spectaculoase. Procurorii demareaza ancheta, lanseaza documente catre institutiile statului, fac din unii acuzati martori protejati, impreuna cu SRI investigheaza aspectele cele mai sensibile ce tin in special de relatia dintre politicieni si oameni de afaceri. Potrivit lui Radu Tudor, "Dorin Cocos a fost cel mai apropiat om de afaceri roman de Traian Basescu, gratie sotiei sale, Elena Udrea, febletea si protejata presedintelui". "Nenumarate afaceri cu statul, prietenia cu Palatul Cotroceni si influenta asupra unor ministri PDL i-au adus lui Cocos o avere estimata la 100 de milioane de Euro. El este considerat si depozitarul sumelor altora, ce nu-si pot scoate la veder averea.

Barroso: Epidemia de Ebola ar putea deveni o "catastrofă umanitară majoră"!

Epidemia de Ebola "nu este doar problema unor ţări din vestul Africii", dar s-ar putea transforma "într-o catastrofă umanitară majoră", a atras atenţia preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, relatează DPA, citată de Agerpres. Liderii din UE vor discuta despre criza Ebola la un summit la Bruxelles săptămâna viitoare, a spus Barroso. Declaraţia a fost făcută de la Summitul Europa-Asia de la Milano, de la care se aşteaptă lansarea unui apel la eforturi internaţionale suplimentare pentru a împiedica răspândirea virusului. Febra hemoragică Ebola a dus la moartea a 4.493 de persoane din 8.997 de cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi SUA), conform celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), de până la 12 octombrie şi publicat miercuri la Geneva.

Summit-ul UE al Europei de Sud-Est: Pe drumul spre stabilitate şi creştere

Prognoza celor de la The Economist Intelligence Unit despre Europa de Sud-Est va fi prezentată de către analişti în timpul Summit-ului UE al Europei de Sud-Est intitulat "Pe drumul spre stabilitate şi creştere", se arată într-un comunicat remis redacţiei. Perspectivele politice, economice şi de afaceri pentru această regiune vor fi discutate de către vice prim-ministrul Albaniei, Niko Peleshi, şi viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova Iulian Groza. În aceste circumstanţe, sub amprenta crizei politice şi financiare, punctele slabe, avantajele şi perspectivele pentru întreaga regiune vor fi discutate de către viceministrul Economiei din Croaţia, Alen Leveric, subregional manager Visa Europe pentru România, Croaţia şi Slovenia, Cătălin Creţu, în timp ce o perspectivă în domeniul financiar a regiunii va fi dată de către Wolfgang Fengler, analist al Băncii Mondiale şi Themistoklis Fiotakis, senior economist la Goldman Sachs şi director executiv în cadrul Global Macro & Markets Group Londra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb