REVISTA PRESEI 18.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 decembrie 2013

ADEVARUL

Copil din Pungeşti: Ne-au spus că, dacă mai protestăm, nu mai vine Moş Crăciun

Un video realizat de activiştii anti-gazele de şist redă mărturia unui băiat de 6 ani, care spune că a fost ameninţat de oameni în uniforme că nu mai vine Moş Crăciun dacă mai ţipă vreodată la poarta primarului. Mai mulţi copii din Pungeşti le-au povestit părinţilor că au fost abordaţi la şcoală de oameni în uniformă care i-au ameninţat cu scenarii traumatizante. Mărturia unui copil de 6 ani a fost chiar surprinsă pe o înregistrare video de către unul dintre activiştii care au luat parte la protestul de la Pungeşti din data de 7 decembrie. Băiatul, aflat în clasa pregătitoare, spune că un poliţist a intrat în timpul orelor şi i-a întrebat pe toţi copiii, pe un ton răstit: "Care a ţipat la poarta primarului?".

Cinismul maxim cu care erau trataţi muribunzii de "Mafia Cioclilor". "Ăsta a murit acum 7 minute"

Şase persoane - medici, asistenţi, poliţişti şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) - au ajuns după gratii în dosarul "Mafia Cioclilor". În acest caz, câteva zeci de angajaţi ai SMURD, dar şi ai Ambulanţei şi Poliţiei sunt acuzaţi că luau bani de la patronii unor firme de pompe funebre ca să dea informaţii despre pacienţii care le mureau în braţe. Practic, cei cercetaţi în dosar acţionau ca veritabili agenţi de vânzări pentru firmele de pompe funebre, interesându-se îndeaproape de evoluţia încheierii contractelor de furnizări servicii funerare pentru a fi siguri că-şi primesc sumele de bani promise. Asta reiese din stenogramele convorbirilor telefonice purtate între reprezentanţii firmelor de pompe funebre şi suspecţii cercetaţi în acest dosar.

Fantezii legislative: poliţia autostopului. Măsurile nu pot fi puse în aplicare, iar combaterea evaziunii la "ia-mă, nene!" nu va aduce niciun ban la buget

Executivul vrea să interzică şi să amendeze "autostopul" pe motiv că acest fenomen are efecte negative asupra bugetului de stat şi a transportatorilor autorizaţi, însă efectele vor fi nule asupra evaziunii. Cel puţin aşa arată chiar nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pe care Ministerul Transporturilor l-a postat în dezbatere publică pe propriul site. Potrivit acestuia, şoferii care iau persoane "la ocazie" şi primesc bani de la acestea riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, după ce ordonanţa în cauză va modifica Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Românii au acelaşi buget pentru cadouri ca în 2012

Studiul realizat de compania de cercetare de piaţă Reveal Marketing Research cu privire la comportamentul de consum în preajma sărbătorilor de iarnă a evidenţiat faptul că 70% dintre români preferă să ofere cadouri celor dragi, în timp ce 30% vor să meargă singuri la cumpărături. 27,7% din bărbaţi susţin că în 2013 vor achiziţiona pentru cei dragi cadouri mai scumpe, în timp ce 40,9% din femei vor aloca aceeaşi sumă ca şi anul trecut. Dacă ar avea 100 de euro disponibili pentru un singur cadou, 37,1% din bărbaţi spun că ar alege să-l ofere soţiei sau iubitei, în timp ce 48,4% din femei şi-ar bucura, mai degrabă, copiii. Ce vor bărbaţii şi femeile de Crăciun? Fără să surprindă pe cineva, studiul arată că bărbaţii îşi doresc de la Moş Crăciun electronice (18,9%) şi articole vestimentare (11,6%), în timp ce femeile îşi doresc schimbarea garderobei (14,8%) şi înnoirea colecţiei de bijuterii şi accesorii (11,5 %).

CURENTUL

Jurnalistul Rareş Bogdan, invenţia lui Guşă şi Roşca, bagă USL-ul în vrie după fiasco-ul de la TVR

Nu de puţine ori oamenii din mass-media au reuşit să învrăjbească liderii politici. USL atârnă de un fir de aţă extrem de subţire după noul episod de boicotare în Parlament dintre PSD şi PNL. Mărul discordiei de această dată dintre Crin şi Ponta, a fost jurnalistul Rareş Bogdan, cel care nu conteneşte în a mai fi ofertat cu sinecuri care de care mai atrăgătoare, nu pentru profesedionalist, ci mai degrabă pentru conexii şi disponibilitate la jocuri de glezne. Creat de Roşca Stănescu la Cluj la ZIUA şi adus de Guşă la Bucureşti chiar de la venirea la puterea a USL-ului, Rareş Bogdan nu a excelat niciodată în meseria sa decât prin servilismul provincial cu care îşi adulmeca invitaţii la emisiunea nocturnă fără sare şi piper pe care încă o prezintă. Cu toate acestea, Rareş Bogdan nu a mai putut rezista tentaţiei de a se pune şef despre cea mai puternică instituţie media a statului, respectiv Televiziunea Română. Totul, prin filiera politică de care aparţine de facto, cea a PNL-ului.

Fostul director al Termoelectrica, condamnat la 4,8 ani de închisoare

Patru ani şi opt luni de închisoare este pedeapsa stabilită de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în cazul fostului director al Termoelectrica, Ioan Ungureanu, condamnat alături de un executor judecătoresc şi un avocat pentru fraudarea unor societăţi cu peste 23 de milioane de euro. El a fost judecat pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Executorul judecătoresc Dragoş Paul Rocoşanu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Aceeaşi pedeapsă a fost stabilită de magistraţii CAB şi pentru avocatul Benone Ovidiu Voicu din Baroul Bucureşti, tot pentru fapte de înşelăciune, fals, şi operaţiuni financiare incompatibile cu calitatea sa. Alte şase persoane judecate au primit condamnări de câte trei ani de închisoare, cu suspendare. Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Casaţie.

Societatea civilă din România şi organizaţiile de presă internaţionale apăra presa de "botniţa" USL

Câteva zeci de organizaţii internaţionale, membri şi parteneri ai reţelei IFEX- reţeaua mondială pentru libertate de expresie, i-au cerut premierului Ponta precum şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului să nu aprobe reincriminarea insultei şi calomniei. Este vorba despre 35 de organizaţii interne şi internaţionale care afirmă că o astfel de măsură ar fi "un grav atac împotriva libertăţii de exprimare". Printre semnatarii acestei solicitări se numără "Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei", "Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)", "Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI)", "Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)", dar şi "Freedom House", "Canadian Journalists for Free Expression", "Foundation for Press Freedom - FLIP", "Globe International Center". Acest demers survine după ce, în "marţea neagră", Camera Deputaţilor a adoptat, pe şest, proiect de lege privitor la modificarea Art. 74 indice 1 din Codul Penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi la articolele privind insulta şi calomnia.

CURIERUL NATIONAL

Creşterea consumului, în marja de eroare

Analişti bancari contactaţi de Curierul Naţional mizează pe o revigorare a consumului în anul 2014, rata de majorare a acestuia urmând să fie de 1-1,5%. Profesorul Mircea Coşea afirmă că mai degrabă consumul va stagna. Sporirea modestă a veniturilor, refacerea greoaie a încrederii, taxarea suplimentară şi tendinţa românilor de a economisi pe fondul incertitudinilor sunt elementele care frânează consumul. Consumul nu va fi nici în anul 2014 un motor al creşterii economice, chiar dacă sunt premise pentru o uşoară creştere după ce, în acest an, mai degrabă acesta a stagnat.

Legea parteneriatului public-privat, aprobată pe articole

Camera Deputaţilor a aprobat, ieri, pe articole, proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, ministrul Dan Şova arătând că actul normativ este necesar pentru că, deşi exista Legea 178/2010, nu s-a făcut niciun proiect, informează Mediafax. Preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), Cristian Erbaşu, a spus că legea trebuie adusă la o formă care să fie atractivă pentru investitori, precizând că legea trebuie să fie aplicabilă şi să reprezinte un instrument de lucru pentru proiectele mici şi medii. Proiectul de lege a fost criticat de către Alexandru Nazare (PDL), care a cerut fără succes retrimiterea actului normativ la comisie, pentru că ar deschide calea pentru încheierea unor contracte netransparente şi ar da atribuţii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Energia regenerabilă schimbă strategia de consum

Un sondaj realizat de PwC în rândul a 53 de companii de utilităţi din 35 de ţări din Europa (printre care şi România) relevă că generarea descentralizată de energie pe baza surselor regenerabile, schimbările tehnologice şi modificările comportamentului de consum pun sub presiune modelul tradiţional de afaceri al companiilor de utilităţi. PwC: 94% dintre companiile de utilităţi anticipează o transformare completă a modelului de afaceri, provocată de descentralizarea de energie (pe baza capacităţilor din surse regenerabile). În timp ce 82% dintre companii văd sursele regenerabile ca pe o "oportunitate", numai 18% le consideră o ameninţare. Potrivit studiului, în cazul în care pot fi depăşite anumite obstacole, capacităţile descentralizate de generare pe baza resurselor regenerabile pot duce la transformări fundamentale în sectorul energetic, fiind nevoie de îmbunătăţirea eficienţei energetice, scăderea preţurilor panourilor solare, managementul cererii şi de reţele electrice inteligente.

Un producător român de materiale de construcţii se extinde în Orientul Mijlociu

Producătorul de materiale de construcţii AdePlast vizează deschiderea celei de-a zecea unităţi de producţie, în 2014, şi totodată, extinderea în Orientul Mijlociu, prin construirea de platforme industriale în Arabia Saudită şi Kuweit. "AdePlast încheie anul cu toate obiectivele de business atinse şi o cifră de afaceri estimată la aproximativ 250 milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de anul trecut. În 2013 compania a vândut cu 66 de milioane lei mai mult faţă de anul 2012. AdePlast estimează un profit net de aproximativ 10 milioane de lei, în uşoară scădere faţă de 2012", se arată într-un comunicat remis ieri redacţiei. Pentru anul 2014, AdePlast intenţionează să intre pe piaţa din Arabia Saudită, unde urmează să semneze un memorandum de înţelegere până la sfârşitul acestui an.

Evoluţiile monedelor celor mai mari economii ale lumii

"Clasamentul celor mai mari economii ale lumii ia în calcul valorile PIB pentru ultimul an încheiat (respectiv, anul 2012), astfel, conform datelor Băncii Mondiale, în top se află SUA, urmate de China, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Brazilia, Rusia, Italia şi India. Analizând modul în care monedele celor mai mari economii ale lumii au evoluat în 2013, a reieşit că de la începutul anului şi până în prezent (până la 15 decembrie), Euro a crescut faţă de toate celelalte monede din grupul luat în calcul, respectiv faţă de USD (cu cca 4,1%), Yenul japonez (cu aproximativ 24% ), Lira Sterlină (cu cca 3,7%), Rublă (cu cca 12%), Realul brazilian (cu aproximativ 18,4%), Rupia indiană (tot cu cca 18,4%) şi cu aproximativ 1,1% faţă de Yuanul chinezesc. Trebuie reamintit că Yuanul a intrat în 2013 în grupul celor mai tranzacţionate valute pe piaţa mondială; Banca Centrală a Chinei controlează însă cursul de schimb al Yuanului, limitându-i oscilaţia faţă de punctul fixat", a declarat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România.

EVENIMENTUL ZILEI

USL, ULTIMUL BAL. Alianţa PSD-PNL s-a rupt în Parlament. Social-democraţii i-au lăsat pe liberali fără şefia TVR

USL s-a rupt ieri, în Parlament, la votul pentru stabilirea interimatului la TVR. Doar faptul că nici PSD, nici PNL nu vor să dea vestea proastă electoratului mai face ca protocolul Uniunii să nu fie rupt. Liberalii au avut parte de o surpriză de proporţii ieri, în plenul Parlamentului. Deşi sperau că i-au convins pe social-democraţi să îl voteze pe Rareş Bogdan pentru preluarea interimatului la TVR, liberalii au fost păcăliţi. După ce l-au avizat pozitiv pe Rareş Bogdan în Comisiile reunite de cultură, social-democraţii nu au fost prezenţi în sala de plen, astfel încât cvorumul necesar pentru numirea acestuia nu a fost întrunit. Mai exact, au fost înregistrate numai 176 de voturi, faţă de 291 câte ar fi necesare. Dintre acestea, 174 de voturi au fost pentru Rareş Bogdan. Vizibil iritat, Crin Antonescu, l-a acuzat voalat pe Victor Ponta de minciună. "L-aţi auzit pe domnul Ponta, ieri, spunând clar în faţa dumneavoastră că n-au candidat şi că vor susţine candidatul PNL. (...) Au dispărut domnii din PSD din plen. Cred că este o istorioară scurtă despre cine are cuvânt şi despre cine-i mincinos", a spus Crin Antonescu.

Victor Ponta: "Băsescu mi-a zis că nu promulgă bugetul şi că îl va trimite la Parlament în ultima zi"

Victor Ponta a declarat că a vorbit cu preşedintele Traian Băsescu, în cadrul şedinţei Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), despre bugetul pe 2014 şi că preşedintele i-a spus că nu îl va promulga. "Mi-a zis că nu promulga bugetul şi că îl va trimite la Parlament în ultima zi din cele 20 prevăzute de Constituţie", a declarat premierul într-o intervenţie telefonică la România TV. Preşedintele Traian Băsescu a declarat la începutul lunii că va trimite bugetul pe 2014 înapoi în Parlament, dacă Guvernul nu va renunţă la acciza de 7 eurocenţi la carburanţi.

PREVIZIUNILE lui Ioan Rus pentru PREZIDENŢIALE: Antonescu şi Johannis, posibilă bătălie

Ioan Rus, fost ministru de Interne, a declarat, la JOCURI DE PUTERE, că e posibil ca în cadrul PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale să vedem o bătălie între Crin Antonescu şi Klaus Johannis. "Mie Antonescu nu îmi place. Nu mi-a plăcut niciodată şi punct. Doamne dă să fie preşedintele României, îi doresc şi sănătate. Nu-mi place nici Băsescu.", a spus Ioan Rus. Întrebat dacă îl va vota pe Antonescu, Rus a răspuns: "O să mă gândesc. Am la dispoziţie un an de zile să mă tot gândesc". Cât despre bătăliile de la prezidenţiale, Rus a spus: "O bătălie între Crin Antonescu şi Klaus Johannis cred că o să puteţi observa. Între mine şi Victor Ponta, nu". Despre George Maior, Rus a spus că are calităţi care îl califică pentru mai multe poziţii. Întrebat dacă îl vede candidat la prezidenţiale, Rus a răspuns: "Trebuie să îl întrebaţi pe George Maior în primul rând.

JAFUL DE LA CFR. Nimeni nu ştie câte vagoane are pe şine CFR Marfă

După ce EVZ a dezvăluit, săptămâna trecută, că CNCF CFR SA are 1.096 de vagoane pe hârtie, care nu au fost găsite pe teren, un raport al Corpului de Control al primului-ministru spune că aceeaşi situaţie se întâmplă şi la CFR Marfă. Controlul inspectorilor din subordinea premierului la CFR Marfă SA a fost efectuat în perioada 15 iunie - 1 iulie 2011. Concluziile din raport au scos la iveală faptul că "CFR Marfă nu poate, prin resurse proprii, să furnizeze pentru activitatea proprie sau pentru terţi, în timp real, date despre parcul propriu de vagoane". Inspectorii corpului de Control al primului-ministru afirmă în raportul lor că în actele companiei CFR Marfă SA sunt menţionate vagoane care nu se regăsesc fizic în teren. Cu privire la locomotivele companiei, inspectorii precizează faptul că dintr-un total de 907, aproape jumătate dintre acestea (49,61%) au termenul de folosinţă depăşit. O curiozitate care e menţionată în raportul de control o reprezintă faptul că "în perioada 2009 - 2010 rezultatele comisiei de inventariere nu au fost înregistrate în contabilitate".

JURNALUL NATIONAL

Macovei a intrat în zodia neagră. A pierdut o vilă şi încrederea lui Băsescu

Monica Macovei este în luna blestemată: a primit două lovituri de unde nu se aştepta. În primul rând, splendida vilă în care a crescut, cu vedere spre Parcul Ioanid, în buricul târgului, a revenit prin hotărâre judecătorească proprietarului de drept. Casa din Intrarea Ioanid nr. 3, confiscată abuziv în 1950 şi din care proprietarii fuseseră izgoniţi, a devenit reşedinţa tovarăşului Gherghescu, tatăl viitoarei procuroare a regimului comunist şi ministru al Justiţiei în regimul băsist. Gherghescu nu era fitecine ca să obţină o asemenea casă. Îl găsim consilier la Consiliul de Stat, calitate în care a fost decorat de Ceauşescu. După 1989 Ghergheştii cumpără imobilul în care erau chiriaşi şi se înstăpânesc în bunul altuia. Procesul a fost pierdut de Petrini după un calvar judiciar la Înalta Curte, printr-un abuz al instanţei. Scandalul declanşat de hotărârea nedreaptă a declanşat o anchetă a Inspecţiei Judiciare şi, a deschis calea revizuirii procesului după ce Monica Macovei nu mai conducea Justiţia.

Operaţiunea "Trandafirul", dispariţia morţilor Timişoarei

S-a numit Operaţiunea "Trandafirul". A fost comandată de mai-marii statului de atunci. Scopul: ştergerea tuturor urmelor. 43 de cadavre au fost furate din morga Spitalului Judeţean Timişoara, duse la Bucureşti şi incinerate la Crematoriul din Capitală. Cenuşa a fost aruncată într-un canal din Popeşti-Leordeni. O comisie medicală formată din 11 medici a investigat circumstanţele dispariţiei celor 43 de cadavre. Nimeni însă nu a plătit. Ceea ce s-a numit iniţial "Operaţiunea Trandafirul", şi ulterior "Operaţiunea Vama", a fost comandată de la Bucureşti şi a fost minuţios pregătită. Cei care au participat au ştiut foarte clar cu câteva ore înainte care trebuia să fie destinaţia "coletelor", aşa cum le numeau ei. În noaptea de 18-19 decembrie 1989, peste 40 de cadavre trebuiau ridicate din morga Spitalului Judeţean Timişoara şi incinerate la Bucureşti, pentru a li se pierde urma.

Die Presse sare în apărarea românilor: "Nu încurajaţi munca la negru!"

Ridicarea barierelor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014 continuă să dea fiori unor ţări din Uniunea Europeană. Presa olandeză scrie că autorităţile municipale din oraşele olandeze Haga şi Rotterdam intenţionează să verifice domiciliului declarat de imigranţii cu contract de muncă pe termen scurt. Mai mult, iau în calcul neacordarea numărului unic de identificare BSN, fără de care nu se poate lucra în Olanda. Ei speră că astfel vor putea ţine românii şi bulgarii departe de orasele lor. Jurnaliştii austrieci de la Die Presse avertizează că s-ar putea crea un precedent periculos prin implementarea unei măsuri care încalcă reglementările UE privind libertatea de mişcare a persoanelor şi a dreptului la muncă în interiorul UE.

NATIONAL

Radu Stroe a picat pe tehnica!

Pana sa se rupa caruta USL-ului, in PNL se pregateste o adevarata noapte a cutitelor lungi. Gruparile liberale care se bat mai mult pentru miliardele de la buget decat pentru simpatia electoratului sunt hotarate sa decida soarta razboiului fratricid imediat dupa Revelion. In vederea procesului de "epurare" pe care intentioneaza sa il declanseze la varful partidului, Crin Antonescu a cerut o evaluare amanuntita a propriilor ministri. Este vorba atat despre activitatea la vedere, cat si despre dedesubturile care, daca ar fi scoase la iveala, ar putea sifona serios imaginea liderului PNL inainte de inscrierea acestuia in cursa pentru Palatul Cotroceni. Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, Radu Stroe a ajuns sa fie interceptat cu mandat pe Legea sigurantei nationale dupa ce numele sau a fost implicat intr-o ancheta privind o grupare de mari evazionisti fiscali, printre care si cetateni straini, care isi au fief-ul in "RAI"-ul de la Ilfov..

Valentin Dorobantu a scos CFR Calatori pe taraba

Valentin Dorobantu nu s-a multumit doar interzicerea accesarii site-ului www.enational.ro de pe toate computerele institutiei, el incercand acum cu disperare sa stearga urmele "tunurilor" pe care le-a dat in ultima vreme. Presat de anchetele care il privesc, acesta a convocat o adevarata "celula de criza" la Palatul CFR, pentru a gasi o eventuala "vina colectiva" la inerentele acuzatii pe care i le vor aduce procurorii. Deocamdata, Consiliul Concurentei verifica modul in care Dorobantu a decis desfiintarea unor rute rentabile ale CFR Calatori, permitand astfel accesul operatorilor privati de transport feroviar pe rutele companiei de stat, rezultatul fiind reducerea dramatica a veniturilor. Ceea ce poate duce la un faliment rasunator, fie si prin prisma viitoarei disponibilizari fortate a mii de salariati.

Blat la pariuri in Liga Campionilor. Implicata si Steaua!

Scandal dupa scandal la forurile internationale. Dupa ce au pus tunurile pe FIFA, "Justitiarii fotbalului" si-au indreptat atentia spre UEFA, organism prezidat de francezul Michel Platini. Daca pana acum s-au concentrat pe demascarea fraudelor la tragerile la sorti, membrii autointitulatei grupari "Justitiarii fotbalului" au trecut la un nivel absolut fantastic: dezvaluirea rezultatelor din ultima etapa a fazei grupelor Ligii Campionilor cu 24 de ore inaintea disputarii meciurilor! Mesajul postat pe "Fraude UCL": "Va asiguram ca Liga Campionilor din acest sezon este aranjata. Iata, in continuare, rezultatele partidelor de marti, 10 decembrie, pe care vi le oferim cu 24 de ore mai devreme, pe 9 decembrie!". S-a "ghicit" rezultatul tuturor partidelor din seara respectiva, printre care si jocul Chelsea - Steaua, scor 1-0, disputat la Londra.

Codruta Kovesi: Dosarele presedintelui, investigate din 2014

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a precizat, ieri, ca dosarele in care apare numele presedintelui Traian Basescu vor fi investigate, dar nu mai devreme de sfarsitul anului 2014, seful statului beneficiind de imunitate pana la incheierea mandatului. Din momentul in care Romania va avea un nou presedinte, Traian Basescu va intra si el in colimatorul procurorilor, sustine Codruta Kovesi. "In dosarul < Flota >, fata de celelalte persoane s-a dat o solutie, care a fost atacata la Inalta Curte sau la instanta de judecata. A fost respinsa si a ramas solutia de netrimitere in judecata definitiva. In momentul in care in aceste dosare se va putea lucra, sunt convinsa ca acei colegi vor lucra in dosar", a explicat Kovesi.

PUTEREA

Interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu, despre Dreapta în anul electoral 2014: Dacă eşuăm, nu se va întâmpla din cauza USL, ci se va întâmpla din cauza Dreptei

Preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a explicat, într-un interviu pentru ziarul Puterea, că un eventual eşec al Dreptei în anul electoral 2014 va fi cauzat de partidele de Dreapta, şi nu de către USL. Acesta a afirmat că a constatat că unitatea dreptei, deşi dezirabilă, are foarte puţini avocaţi în fapt, în PDL existând voci contradictorii pe această temă. Astfel, Ungureanu a argumentat că reuşita unei formaţiuni unificatoare a Dreptei la alegerile din 2014 este legată de două principii, lista unică la alegeri parlamentare şi candidat unic la prezidenţiale, şi a atras atenţia că o candidatură separată a formaţiunilor de dreapta la europarlamentare va duce la o disipare a voturilor, care automat, presupune ca europarlamentarii din partea dreaptă să aibă mai puţine funcţii de influenţă şi de conducere în PE.

EXCLUSIV: Mittal Steel şi InterAgro, amendate pentru nerespectarea contractelor de privatizare

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a penalizat mai mulţi investitori pentru nerespectarea clauzelor prevăzute în contractele de privatizare, în special cele legate de investiţii. Cea mai mare amendă a primit-o Mittal Steel Holdings AG, de 2,13 milioane dolari, din cauză că nu a respectat clauzele referitoare la investiţii şi capitalul de lucru la combinatele pe care le-a cumpărat în România, potrivit datelor transmise de AAAS, la solicitarea cotidianului PUTEREA. Americanii de la World Machinery Company USA au primit şi ei o amendă de 1,27 milioane dolari, clauza nerespectată fiind tot cea legată de investiţii, la fabrica de maşini-unelte din Bacău, cumpărată în 1998. Şi omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai bogat om din România, a fost penalizat cu 571.287 lei, pentru faptul că InterAgro SA nu şi-a respectat investiţiile asumate atunci când a cumpărat combinatul Azochim Săvineşti.

Moscova promite livrarea unor gaze mai ieftine Ucrainei

Preţul gazelor ruseşti destinate Ucrainei va scădea, a promis marţi preşedintele rus Vladimir Putin, în urma întâlnirii bilaterale la Moscova cu liderul ucrainean, Viktor Ianukovici. Mai mult, cei doi au semnat un acord destinat eliminării obstacolelor comerciale dintre cele două state. Moscova va micşora cu o treime preţul gazelor pe care le exportă în Ucraina urmând ca acestea să coste 268,5 dolari 1.000 de metri cubi faţă de peste 400 de dolari în prezent, a declarat liderul de la Kremlin. Pe de altă parte, Putin a subliniat că problema aderării Ucrainei la Uniunea Vamală condusă de Moscova, de care se temea opoziţia proeuropeană de la Kiev, nu a fost discutată în cadrul acestei vizite. "Aş vrea să asigur pe toată lumea că nu am discutat astăzi despre aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală", a afirmat liderul rus.

ROMANIA LIBERA

UE impune confiscarea extinsă a averii infractorilor chiar dacă sunt parlamentari sau miniştri

Raportul-directivă pentru confiscarea extinsă a averilor dobândite prin infracţiuni, întocmit de europarlamentarul PDL Monica Macovei, a obţinut votul covârşitor al membrilor Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European. Dintre cei 47 de membri ai comisie LIBE, 44 au votat pentru raportul europarlamentarului roman, un membru a votat împotrivă, iar altul s-a abţinut. Macovei, autoarea raportului şi membră a comisiei, nu a votat. Urmează votul în Consiliu şi în plenul Parlamentului European din februarie 2014, care e o formalitate. Etapele cele mai grele ale raportorului Macovei au fost negocierile tripartite cu experţii Comisiei Europene - Consiliului UE - Parlamentului European, acceptarea unor amendamente, apoi votul în Comisia LIBE, de ieri.

"Marea coaliţie" s-a instalat la Berlin

Ieri dimineaţă, Bundestagul a ales-o pe Angela Merkel cancelar, pentru a treia oară consecutiv. 84 de zile după victoria partidului său, CDU/CSU, la legislative, "cea mai puternică femeie din lume" a obţinut învestitura cu 462 de voturi din totalul de 631 deputaţi. Formând un guvern de coaliţie cu social-democraţii, Merkel a declarat că "o mare coaliţie este o coaliţie pentru sarcini mari". Angela Merkel, 59 de ani, care conduce din 2005 prima putere economică europeană, a obţinut foarte uşor învestitura, dispunând de o largă majoritate de 80% în Bundestag. Ţarina Europei" a trebuit să lupte aproape trei luni - un record - pentru formarea unui guvern, în pofida scorului triumfal al taberei sale (41,5%) la alegeri. Lipsită de aliatul liberal, care nu a mai obţinut intrarea în Bundestag din cauza scorului slab, Merkel a trebuit să antameze lungi şi dure negocieri cu social-democraţii pentru elaborarea unui program comun de guvernare, cu peste 180 de pagini, semnat de partidele în cauză şi care le angajează pentru următorii patru ani.

Proiect unic în România: 500.000 de lei pentru sălciile energetice ale Consiliului Judeţean

Consiliul Judeţean Arad a investit în perdele de protecţie forestieră, lungi de 20 de kilometri, care au şi rolul de a produce rapid masă lemnoasă. Primii butaşi de salcie energetică au fost plantaţi în urmă cu câteva zile în judeţul Arad, pe o lungime de 20 de kilometri, de-a lungul unor drumuri, în urma unei investiţii de 500.000 de euro a Consiliului Judeţean Arad. Aceasta este o soluţie ieftină şi eficientă pentru a proteja drumurile de viscol. Proiectul este unic în Europa, iar reprezentanţii Comisiei Europene vor veni la anul viitor la Arad pentru a vedea primele rezultate.

ZIARUL FINANCIAR

Erste Group a pierdut peste 2,8 mld. euro din valoarea BCR pe parcursul crizei. Fondul comercial al BCR, iniţial cel mai valoros activ intangibil din bilanţul Erste, s-a erodat pe fondul slabei performanţe a băncii

Austriecii de la Erste Group, care chiar în urmă cu opt ani au licitat uriaşa sumă de 3,75 miliarde de euro pentru a prelua controlul celei mai mari bănci din România - BCR, s-au văzut nevoiţi să aplice o nouă corecţie de 350 mil. euro la valoarea fondului comercial înregistrat în bilanţ pentru filiala locală, reflectând o depreciere dramatică a investiţiei. Dacă la jumătatea lui 2007 Erste includea în bilanţ un fond comercial la BCR (dat de diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea justă a activelor nete) de nu mai puţin de 3,14 mld. euro în contextul aprecierii leului din vremea respectivă, în prezent acest segment din portofoliul de active intangibile mai este evaluat la aproximativ 250 mil. euro. În total austriecii aveau în bilanţ active intangibile de 2,8 mld. euro în T3, de la aproape 6 mld. euro în vara lui 2007, pentru ca în prezent să coboare la circa 2,45 mld. euro.

Care sunt băncile străine la care statul este "dator vândut" cu 12 mld. euro

Expunerea băncilor europene pe titluri de stat româneşti şi pe credite acordate autorităţilor a scăzut cu numai o sută de milioane de euro în primul semestru şi a ajuns la 11,9 miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut scăderea fusese de două ori mai mare, potrivit datelor publicate de Autoritatea Bancară Europeană. Procentual, scăderea din semestrul I a fost de doar 1%. Cea mai mare expunere suverană a fost raportată de grupul austriac Erste, cu un volum total de 5,3 miliarde de euro la jumătatea acestui an. Expunerea Erste, care deţine cea mai mare bancă locală (BCR), a rămas constantă comparativ cu nivelul din decembrie 2012, astfel că aus­triecii şi-au menţinut la 45% cota pe această nişă. Un număr total de 20 de bănci europene au raportat la autoritatea bancară a zonei euro expuneri suverane pe România, iar primele patru instituţii de credit deţin trei sferturi din sumele aferente acestor expuneri. Cele patru bănci - Erste, UniCredit, Société Générale şi Raiffeisen - sunt singurele care au expuneri individuale mai mari de un miliard de euro.

Ponta a oprit micşorarea numărului de bugetari începută de Boc: Dacă Boc a dat afară 200.000 de bugetari, Ponta a restructurat doar 8.000

Statul a rămas cu 1,183 milioane de angajaţi în sistemul bugetar la finele lunii octombrie, în scădere cu mai puţin de 5.500 de posturi de la începutul anului, ajustările fiind mai mult o consecinţă a numeroaselor reorganizări făcute în special de ministere. Deşi numărul de bugetari a scăzut cu 15% de la finalul lui 2008 până în prezent, restructurarea sistemului a fost o consecinţă a blocării angajărilor (prin aplicarea regulii o angajare la 7 plecări, la care s-a renunţat în toamna trecută). În aceeaşi perioadă, mediul privat, plătitorul de taxe şi impozite care alimentează bugetul de stat, a pierdut peste 500.000 de salariaţi, după ce a făcut concedieri masive din nevoia de reducere şi eficientizare de costuri. "La stat încă lipseşte o restructurare bine gândită, făcută pe criterii obiective, nu s-a evaluat întâi de câţi funcţionari este nevoie într-o primărie sau o şcoală. Scăderea cu 15% a numărului de bugetari faţă de 2008 a fost o urmare a regulii 1 la 7, deci a fost o ajustare gândită mai mult ca o selecţie naturală. Această regulă poate aduce economii pe termen scurt, însă nu poate fi aplicată pe termen lung, restructurarea de la stat nu a fost făcută decât cu intenţia de a face economii pe termen scurt şi nu pentru eficientizare", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb