• ADEVARUL
• PDL a blocat marşul USL spre Piaţa Universităţii
USL va organiza doar un miting la Arcul de Triumf, după ce secretarul general al Primăriei, membru PDL, a refuzat să aprobe deplasarea către Piaţa Universităţii sau Palatul Cotroceni. PNL şi PDL au dus, ieri, un veritabil război pentru traseul pe care se va desfăşura mitingul de protest al Opoziţiei. Câştig de cauză a avut PDL, care deţine Secretariatul General al Capitalei prin Tudor Toma. Liberalii au depus la Primărie o solicitare pentru un miting şi marş de protest pe traseul Arcul de Triumf - Piaţa Victoriei - Piaţa Universităţii. Primăria însă a aprobat doar un miting de protest la Arcul de Triumf. Iniţial, reprezentanţii comisiei care autorizează mitingul, condusă de secretarul general al Primăriei, Tudor Toma, au pus pe tapet varianta unui miting în Piaţa Victoriei. Motivul: liberalii nu pot ajunge până în Piaţa Universităţii, pentru că legea interzice desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte în acelaşi loc.
• ONG-urile refuză dialogul cu Puterea
Mai multe organizaţii precum Societatea Academică din România, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Alianţa Civică, Asociaţia Pro Democraţia sau Institutul pentru Politici Publice nu vor participa la dialogul propus de PDL. "Organizaţiile semnatare sunt alături de protestatarii din Piaţa Universităţii şi resping propunerea de a lua parte la mascarada de dialog social propusă de trimisul principalului partid de guvernământ, prim-vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi", se afirmă în comunicatul semnat de şefii mai multor ONG-uri. Reprezentanţii societăţii civile îşi motivează decizia prin faptul că manifestanţii din Piaţa Universităţii au fost jigniţi "incalificabil" de liderii Partidului Democrat Liberal. "Baconschi însuşi i-a numit pe manifestanţi o < mahala ineptă şi violentă >.
• Pălmuit în public de iubirea vieţii sale
La Drobeta-Turnu Severin, un tânăr a apucat să participe doar câteva zeci de minute la protest, până când mama sa a intrat în mijlocul protestatarilor şi l-a lovit în repetate rânduri cu palmele, scoţându-l din mulţime, întrebându-l în mod repetat: "Ce ţi-au dat mă, bani?!". În cele din urmă, tânărul a părăsit mulţimea şi a plecat împreună cu femeia. Câteva minute mai târziu, o altă femeie, împreună cu fiul său minor, a venit să-şi ia soţul din rândul protestatarilor, lovindu-l cu palmele şi întrebându-l de ce nu stă acasă. Întrebat de reporteri de ce îl loveşte, femeia a refuzat să răspundă, bărbatul fiind cel care a declarat că i se promiseseră alimente dacă va participa la proteste.
• Igaş, în Piaţa Universităţii: "Sunt unul dintre cei care în '89 a protestat în stradă. Nu sunt de acord cu huliganii care provocă panică"
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat din Piaţa Universităţii, că respectă fiecare cetăţean care protestează civilizat şi spiritual este alături de ei. "A te manifesta şi a-ţi expune motivele sufleteşti pe care le ai nu este rău. Sunt unul dintre cei care în '89 a protestat în stradă. Nu sunt de acord cu huliganii care provocă panică, haos. Legea trebuie respectată şi dacă au şi ei pretenţia de a fi respectaţi atunci trebuie să respecte şi ei legislaţia", a afirmat Traian Igaş. Ministrul de Interne a mai adăugat că el şi colegii lui s-au pregătit foarte bine pentru ziua de mâine, când vor fi organizate două mitinguri.
• Grecia negociază un faliment mai ieftin
Guvernul de la Atena a reluat negocierile privind ştergerea a jumătate din datoriile statului. Dacă politicienii şi creditorii privaţi nu ajung la un acord în următoarele patru zile, Grecia va intra în faliment. Guvernul de la Atena s-a înarmat cu răbdare şi a reluat începând de ieri negocierile cu băncile, companiile de asigurări şi fondurile de investiţii, care deţin obligaţiuni de stat elene, pentru ca acestea să preia jumătate din datoriile Greciei, în prezent, singura soluţie găsită de Uniunea Europeană ca statul grec să nu intre în incapacitate de plată. Mai exact, guvernul grec vrea ca 100 de miliarde de euro din datoria statului (în total 205 miliarde) să fie preluate de creditori, care au acceptat, în toamnă, la presiunea liderilor politici, discuţiile pentru tăierea a 50% a "facturilor neplătite" de către Grecia.
• Oltchim se joacă de-a Electrica
Electrica a sistat livrarea de energie către Oltchim din cauza datoriilor, dar o filială a furnizorului continuă să alimenteze combinatul. Furnizorul de energie Electrica a decis întreruperea livrării de electricitate către Oltchim începând de ieri, din cauza datoriilor combinatului petrochimic, care se ridică la 130 de milioane de euro. Oltchim Râmnicu Vâlcea este al treilea mare consumator de energie din ţară, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. Oltchim va fi alimentat în continuare de Electrica Furnizare, o filială a Electrica pe care statul o va scoate la privatizare în acest an, conform angajamentelor luate în faţa FMI. Electrica, societate care nu va mai avea dreptul de a vinde energie de la 1 februarie, a început să reducă livrările către Oltchim încă de săptămâna trecută.
• Andreas Treichl, Erste Bank: Era creditării fără restricţii pentru state s-a încheiat
Era creditării nerestricţionate pentru state şi municipalităţi s-a încheiat, iar acum a venit vremea socotelilor după probleme create începând de acum 30 de ani, a declarat directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, citat de Bloomberg. Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt într-o poziţie mai bună să depăşească actuala criză din zona euro, "întrucât în realitate sistemul financiar din regiune este destul de sănătos", a declarat Treichl, miercuri, la Praga, citat de agenţia de presă Mediafax.
• BERD:Austria a acceptat să fie mai flexibilă cu privire la creditarea Europei de Est
Austria a acceptat să interpreteze mai flexibil regulile care urmează să restricţioneze creditarea în Europa de Est, a declarat economistul şef al BERD, Erik Berglof, în timp ce autoritatea pentru piaţa financiară din Austria afirmă că reglementările nu vor fi modificate "semnificativ". Regulile bancare vor fi interpretate mai flexibil, iar oficialii de la Viena vor accepta termene mai lungi pentru respectarea acestora, a spus Berglof, pentru Financial Times, preluat de agenţia de presă Mediafax.
• Guvernul a aprobat listarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica
Guvernul a aprobat ieri începerea procedurilor de listare la Bursa de Valori Bucureşti a unor pachete de câte 10% din acţiunile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie din România. Guvernul şi-a asumat privatizarea celor două companii în faţa FMI. În cadrul ofertelor publice iniţiale, capitalul social al companiilor va fi majorat, iar statul va renunţa la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor să intre în acţionariatul celor două companii. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al ambelor societăţi, îşi va putea menţine participaţia dacă va subcrie acţiuni în cadrul operaţiunilor.
• CURENTUL
• Bloggerii PNL au declanşat încă din 14 ianuarie Operaţiunea "Ocupaţi carosabilul!"
Un membru al PNL a organizat şi a condus ocuparea carosabilului Piaţa Universităţii, după ce tocmai fusese în compania altor membri ai PNL dintre care cel mai important este vicepreşedintele şi trezorierul acestui partid, Rareş Mănescu, şi a liderului galeriei ultraşilor Steaua-Sud - dezvăluie sinucigaş un blogger liberal, aruncând astfel în aer întreaga teorie a non-violenţei promovate şi debitate, oficial, de Crin Antonescu. Bloggerul se numeşte Radu Fătulescu şi este membru, zice el, al Clubului Bloggerilor Liberali (CBL). Ca un revoluţionar veritabil, care îşi construieşte deja - în mintea lui fierbinte - treptele spre valorosul "certificat de revoluţionar", bloggerul descrie câteva dintre faptele de arme la care a fost martor sau participant în seara de 14 ianuarie 2012, data declanşării războiului de gherilă din centrul Capitalei.
• România se reorientează: Exporturile către Brazilia au crescut cu 140%
România este interesată de pieţele din cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), pentru că exporturile nu trebuie să depindă "strict" de piaţa europeană, iar în acest sens exporturile româneşti către Brazilia au crescut cu 140% în 2011 faţă de 2010, a declarat, marţi seara, ministrul de externe, Teodor Baconschi, la RRA. "Ne dorim relaţii cât mai bune cu fiecare dintre aceşti giganţi (...) China şi India reprezintă un rezervor demografic greu de egalat şi aceste realităţi vor reconfigura raporturile de forţă şi vor remodela, în secolul XXI, sistemul internaţional. Noi avem, însă, relaţii tradiţional bune cu toate aceste state. Vă dau un singur exemplu: anul trecut, în plină criză, tocmai pentru că e o piaţă în dezvoltare, exporturile româneşti către Brazilia au crescut cu 140%" faţă de 2010, a precizat Teodor Baconschi.
• Societatea civilă de serviciu s-a înregimentat oficial în USL
Deşi afirmă că sunt vocea societăţii civile, cele mai vizibile organizaţii non-guvernamentale de pe la noi nu sunt altceva decât coloana a cincea a unor interese politice interne şi externe. Cu tot felul de oameni compromişi şi puşi pe căpătuire în fruntea lor, aceste ONG-uri se doresc a fi puntea de legătură între omul obişnuit şi instituţiile statului român. Numai că în această lucrare perversă cel care iese cel mai şifonat este tocmai cetăţeanul din cauza deturnării nevoilor acestuia spre alte scopuri politico-economice a grupurilor de interese ce stau în spatele acestor "braţe civile"
• CURIERUL NATIONAL
• Cum ne va afecta "îngheţul" european?
Agenţia de evaluare financiară Coface estimează o răcire a economiei globale în acest an, scenariul intrării în recesiune a Europei de Vest fiind cel mai probabil. România va fi afectată atât pe canalul comercial, cât şi prin expunerile de la nivel bancar. Proiecţia Coface indică o creştere a economiei naţionale de 1 - 1,5% într-un 2012 plin de provocări. 2012 va fi un an mai greu decât anul trecut, în condiţiile în care economia globală se răceşte şi începe să scadă, a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, în cadrul conferinţei anuale locale privind riscul de ţară al agenţiei de evaluare financiară şi de asigurare contra riscului de credit.
• Parlamentul se reuneşte săptămâna viitoare în sesiune extraordinară
Boc: Se va discuta despre alegerile anticipate, dar organizarea acestora s-ar putea întinde până în august. Se va constitui un Consiliu de dialog economic care să monitorizeze şi să caute soluţii pentru crearea de locuri de muncă. Ponta: Nu s-a ajuns la niciun rezultat pozitiv în urma discuţiilor. Opoziţia nu a primit niciun răspuns la revendicările sale. Protestele care au avut loc în ultima săptămână la nivelul întregii ţări i-au strâns ieri laolaltă pe reprezentanţii partidelor din opoziţie şi pe cei de la guvernare. În urma întâlnirii cu liderii USL şi premierul Emil Boc s-a stabilit organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care să se discute, printre altele, şi despre alegerile anticipate, a căror organizare s-ar întinde, după cum a declarat premierul, până în luna august 2012.
• B.N.S. nu va participa instituţional la mitingurile formaţiunilor politice
B.N.S. nu va participa instituţional la acţiunile de protest organizate de formaţiuni politice, a artătat ieri într-un comunicat Ioan Pisc, prim-vicepreşedinte BNS. "Blocul Naţional Sindical nu va participa instituţional la acţiunile de protest organizate de formaţiuni politice, dar încurajează membrii de sindicat să se solidarizeze cu orice manifestare de protest, recomandându-le totodată să fie paşnici şi civilizaţi", a precizat în comunicat prim-vicepreşedinte BNS, Ioan Pisc.
• Industria media, prinsă între tehnicile tradiţionale şi cele inovative
Noi tehnici, precum neuromarketingul, îşi găsesc tot mai mult loc în strategiile de marketing, pe fondul unei competiţii din ce în ce mai intense. În industria media, inovaţia şi tradiţia coexistă, în condiţiile în care o parte dintre canalele tradiţionale se menţin în topul preferinţelor consumatorilor, în timp ce noile tehnologii câştigă teren şi îşi majorează rata de penetrare, potrivit Previziunilor anuale Deloitte pentru industriile de Tehnologie, Media şi Telecomunicaţii (TMT), aflate la a 11-a ediţie. "Tendinţele actuale din industria media sugerează că temerile privind consecinţele mobilităţii au fost - într-o oarecare măsură - nejustificate. Consumatorii apreciază în continuare televiziunea, care s-a adaptat bine la tehnologiile aferente Internetului", a declarat Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Balcani şi liderul echipei specializate în industriile TMT.
• Principalele tendinţe în industria media în 2012:
Spoturile publicitare îşi ratează ţinta; Consumul TV este în continuare dominat de grilă; Dispozitivele portabile încurajează consumul media în mijloacele de transport în comun; Segmentul "brandingului online" va depăşi ca ritm de creştere publicitatea tradiţională şi online; Cercetarea de piaţă "pătrunde" în mintea consumatorului; Dezvoltatorii jocurilor online "sociale" trebuie să adopte un nou model de business; Segmentul cupoanelor online se conturează într-o nişă importantă.
• Profitul Goldman Sachs a scăzut anul trecut la 2,5 mld. USD, o treime din câştigul din 2010
Profitul net al Goldman Sachs a scăzut cu 67% anul trecut, de la 7,7 mld. USD în 2010 la 2,5 mld. USD, în contextul declinului veniturilor cu 26%, a anunţat ieri grupul american. Veniturile au coborât la 28,8 mld. USD, de la 39 mld. USD în anul anterior, potrivit raportului financiar al Goldman Sachs. În trimestrul al patrulea, profitul a coborât cu 56%, la 978 mil. USD, în contextul prăbuşirii veniturilor din trading şi investment banking, însă Goldman Sachs a reuşit să depăşească aşteptările analiştilor, după ce aceştia au devenit foarte pesimişti în ultimele săptămâni, transmite Reuters.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Insomar, puşculiţa şi maşina de spălat bani a PSD-ului
Reţeta secretă a societăţilor specializate în afaceri cu statul, care au plătit sute de mii de euro pentru două studii total inutile, realizate de Insomar. Banii ar fi ajuns la PSD, via Vîntu. Într-o anchetă separată din dosarul lui Ioan Niculae, autorităţile verifică mai multe contracte fictive prin care "tartorul" combinatelor chimice şi alte personaje cu bani au sponsorizat campania lui Mircea Geoană. Bănuiala procurorilor este că, prin Insomar, institutul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, s-au spălat bani şi au fost adunate sumele pentru campania electorală din 2009. Un amănunt care a atras atenţia DNA a fost acela că institutul controlat de SOV şi-a încetat activitatea imediat după ce au început cercetările în cauză.
• Mesajul românilor: "Niciun politician nu ne mai reprezintă!"
Ultimul sondaj CSOP arată că românii nu mai au încredere în politicieni. Nici în cei de la putere, nici în reprezentanţii opoziţiei care, în loc să crească, îşi pierd procentele. Dacă până acum erodarea guvernanţilor era bucuria opoziţiei, lucrurile par a se fi schimbat. Românii nu se mai uită la opoziţia politică ca la alternativa clară şi distinctă a puterii. În Piaţa Universităţii din Capitală, dar şi la mitingurile din alte oraşe, protestatarii pun semnul egalităţii între PDL şi USL. Mai mult, sondajele de opinie arată o nemulţumire faţă de clasa politică în general.
• Antonescu către Ponta: "Victore, tu trebuie să-i convingi că eşti în Bucureşti, eu că nu dorm. E greu cu Evenimentul zilei!"
Întrebat dacă informaţiile apărute în presă l-au determinat să renunţe la raliul de la Monte Carlo, liderul PSD, Victor Ponta a subliniat că " nu s-a pus problema să participe", deşi numele său şi al copilotului Edwin Keleti erau înscrise pe lista participanţilor, şi a acuzat Evenimentul Zilei de faptul că "duce o campanie ridicolă". "Nu s-a pus niciodată pentru mine problema de a participa la acel raliu. Faptul că Evenimentul zilei duce o campanie pe care eu am considerat-o ridicolă - azi, după cum vedeţi, sunt în Bucureşti, să fiu în două locuri îmi este imposibil chiar şi mie", a spus Victor Ponta. "Dumneavoastră încercaţi să-i convingeţi pe cei de la Evenimentul zilei că acum sunteţi în Bucureşti şi nu sunteţi la Monte Carlo, eu ar trebui să-i conving că sunt aici, că sunt în stare de veghe şi nu dorm. E greu cu Evenimentul zilei, zău!", a intervenit şi Crin Antonescu.
• Naufragiul navei Concordia. Căpitanul, în timpul anchetei: "Nu am vrut să fug. Am căzut în barca de salvare"
Căpitanul vasului Concordia, Francesco Schettino, anchetat timp de mai multe ore de procurorii italieni, a ieşit din închisoare şi se află în prezent în arest la domiciliu. Echipele de salvare au mai găsit marţi alte cinci cadavre în epava navei naufragiate vineri lângă insula Giglio, bilanţul tragediei ajungând la 11 morţi.
• Ţara care a făcut prea multe autostrăzi
"Autostrăzi spre nicăieri" era o celebră expresie a economistului american Nouriel Roubini de a descrie balonul pe care s-a fundamentat creşterea economică a Chinei şi care dincolo de cifrele frumoase prinvind PIB-ul ascunde alte cifre ce arată investiţiile neperformante şi creditele pe care băncile le-au dat şi care le-au adus expuneri foarte mari pe proiecte de infrastructură total inutile.
• JURNALUL NATIONAL
• Ion Ţiriac:"Dacă preşedintele nu pune piciorul în prag, vom avea parte de o explozie nucleară"
Ion Ţiriac a declarat miercuri seară, la Realitatea TV, că " este trist ceea ce se întâmplă în România". Singurul lucru care nu ne trebuie sunt demonstraţii care pot ieşi din context. Am fost în şapte ţări în ultimele cinci zile şi toată lumea mă întreabă: "Ce se întâmplă acolo, la voi?" Este foarte bine că jandarmii îmi garantează securitatea. Poliţia trebuia să îi stârpească pe acei huligani în 10 minute. Dacă aceşti oameni protestează paşnic, e în regulă. Toată lumea, partide, Putere, Opoziţie, ar trebui să se adune, într-o grotă, undeva, şi să discute, să iasă ceva constructiv. Riscăm să fim ocoliţi şi mai mult. Groapa care se sapă între Putere şi Opoziţie se va face şi mai adâncă. Noi stăm mult mai bine ca Spania, dar mai prost ca alte ţări, pentru că noi, care eram în creştere enormă, ne-am oprit. Investitorul vine unde poate să câştige mai mult, iar în România se poate câştiga încă mult. După părerea mea, dacă Preşedintele nu pune piciorul în prag, şi nu încearcă să aducă la negocieri Puterea şi Opoziţia, explozia devine nucleară. Deja această explozie, minoră, ne-a aşezat pe alte trepte.
• 2012 un an sumbru. Economia românească poate creşte doar prin atragerea de fonduri UE
Anul 2012 va fi unul greu pentru economia românească, într-un context european sumbru, cu recesiune în zona euro şi restrângerea creditului pe fondul recapitalizării băncilor străine prezente pe piaţa locală, potrivit Coface România. "Pe acest fond nefavorabil, companiile româneşti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finanţare, la care se va adăuga un consum intern privat slab, precum şi un nivel al investiţiilor precar. Singura şansă pentru a avea creştere economică în 2012 este de a vedea o creştere semnificativă în zona investiţiilor publice şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene. Fiind şi un an electoral, este important ca orice cheltuială să fie orientată spre creştere economică, şi să nu alimenteze eventuale dezechilibre", spune Cristian Ionescu, şeful Coface România, Bulgaria şi Slovacia.
• NATIONAL
• Se pregateste o lovitura de stat paramilitara?
Reporterii de investigatii ai "NATIONAL" au intrat in posesia unor informatii "bomba", privind declansarea unei ample operatiuni de monitorizare a zeci de ofiteri superiori care au detinut functii de conducere in Ministerul de Interne si nu numai. Este vorba de o actiune concertata si de dimensiuni fara precedent. Iar raspunsul la intrebarea de ce s-a recurs la asemenea masuri extreme este pur si simplu socant: suspiciunea ca s-ar putea pregati o lovitura paramilitara, "lipita" de manifestatiile populare, prin care sa se fie schimbata actuala Putere! Intre fostii si actualii comandanti exista rivalitati crunte, Politia, Jandarmeria si serviciile secrete continuand sa fie macinate de razboiul de gherila purtat intre cele doua tabere.
• Banca Mondiala: o noua criza financiara va lovi mapamondul in 2012
Banca Mondiala avertizeaza ca o noua criza, de tipul celei declansate de grupul Lehman Brothers, in urma careia economia mondiala a intrat in recesiune in 2008, ar putea avea loc in acest an. Banca Mondiala a publicat raportul Perspective Economice Globale, in care a estimat reducerea prognozei de crestere economica globala pentru acest an de la 3,6% la 2,5%, cea mai drastica revizuire din ultimii trei ani. Raportul anticipeaza o scadere cu 0,3% si a Produsului Intern Brut al zonei euro, dupa ce, initial, se estimase o crestere economica de 1,8% fata de anul 2011. Potrivit documentului postat pe site-ul Bancii Mondiale, tarile in curs de dezvoltare, printre care si Romania, sunt expuse unor riscuri notabile.
• Arafat, dorit primar in locul lui Oprescu
Senatorul PDL Mihaela Popa s-a gandit sa intoarca tot scandalul iscat in jurul lui Raed Arafat in favoarea democrat-liberalilor, propunandu-l candidat la Primaria Bucuresti. Desi Raed Arafat a declarat in repetate randuri ca nu intentioneaza sa se inregimenteze politic, mai toate partidele si l-ar dori candidat. Singura care a recunoscut acest lucru a fost democrat-liberala Mihaela Popa. "Notorietatea si credibilitatea doctorului Raed Arafat il recomanda a fi un foarte bun candidat pe un vot uninominal, poate chiar contracandidatul doctorului Sorin Oprescu la Primaria Capitalei.
• Bancile austriece schimba sefii din Romania
Erste Bank si Grupul Volksbank din Austria au anuntat ca vor opera schimbari in conducerile subsidiarelor din Romania. Aceste decizii vestesc mari restructurari in bancile romanesti detinute de austrieci. Dominic Bruynseels va fi inlocuit din functia de presedinte executiv al BCR de Tomas Spurny, in prezent director general al CIB Bank Ungaria. Spurny s-a ocupat in trecut de restructurarea si privatizarea celei de-a doua banci ca marime din Cehia, preluata de Societe Generale. O schimbare in conducere va avea loc si la Volksbank Romania, unde in functia de vicepresedinte va fi numit Alexander Tscherteu.
• PUTEREA
• MIC.RO, dezvoltat pe banii furnizorilor
Blocajul în care a ajuns lanţul de magazine MIC.RO, deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, era previzibil, deoarece compania nu şi-a respectat niciodată angajamentele şi avea întârzieri de plată de peste 240 de zile, a declarat Anca Dan, credit risc manager în cadrul Coface România. Ea a adăugat că astfel de întârzieri sunt foarte mari pentru sectorul alimentar. "Dezvoltarea s-a făcut pe banii furnizorilor. Banii investitorilor practic nu există. Tot ceea ce s-a făcut, s-a făcut pe banii furnizorilor", a spus Cristian Ionescu, şeful Coface România. El a adăugat că "marfa primită în prima fază de la furnizori a fost vândută, banii s-au cheltuit pe dezvoltare, iar acum le spun furnizorilor că dacă nu primesc marfă, nu pot plăti facturile mai vechi".
• Şeful Romgaz, scos temporar pe tuşă
Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, a aprobat, ieri, cererea lui Marcel Piteiu de suspendare din funcţiile de director general şi administrator al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş pe perioada cercetărilor efectuate de DIICOT. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în perioada următoare, gestionarea activităţii curente va fi asigurată de un director general interimar.
• Studiu de 100.000 euro despre nemulţumirile bucureştenilor
Locuitorii Capitalei iau în calcul, când se gândesc la Bucureşti, infrastructura stradală, parcurile, edificiile, dar şi aglomeraţia, agitaţia şi traficul sau mizeria, străzile murdare şi gropile din carosabil, relevă un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, la solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). Cele mai urgente probleme ale Capitalei, relevă studiul, sunt curăţenia (17%) - prezenţa gunoaielor, a mizeriei pe străzi şi în pieţe -, infrastructura (14,4%) - disponibilitatea parcărilor, acoperirea reţelei de canalizare, starea străzilor, iluminatul public, marcajele rutiere şi câinii fără stăpân (14,3%).
• "Lichidaţi" de la ANIF fără banii pe decembrie
După ce au finalizat reorganizarea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), prin transformarea în agenţie subordonată Ministerului Agriculturii, "găştile" PDL-UDMR care au pus mâna pe patrimoniul ANIF trimit în şomaj peste 3.500 de oameni fără să le plătească nici lichidarea pe luna decembrie. Mai mult, Ministerul Agriculturii nu are nici bani pentru plata salariilor compensatorii cuvenite. Sute de salariaţi daţi afară de la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare cheamă în instanţă conducerea instituţiei pentru neplata lichidării aferentă lunii decembrie.
• Conflictul cu Iranul îi va fi impus lui Obama
Cât de departe vor ajunge tensiunile dintre SUA şi Iran? Este puţin probabil ca preşedintele Barack Obama să meargă la urne în noiembrie cu Satele Unite angajate într-un război fierbinte cu Iranul, dar există un pericol tot mai mare că evenimentele ar putea conspira pentru a lua decizia în locul său, scrie "Time". O temă dominantă a politicii administraţiei Obama a fost aceea de a împiedica acţiuni unilaterale ale Israelului în Iran. Actuali şi foşti oficiali ai administraţiei au spus că preşedintele SUA va lua măsuri militare în cazul în care alte metode nu reuşesc să oprească Iranul în legătură cu construcţia armelor nucleare.
• ROMANIA LIBERA
• "PSD le dă drumul celor din puşcării, care au furat pentru că Băsescu nu le-a dat bani".
Aproximativ 300 de oameni au rămas până seara târziu în faţa Teatrului Naţional. Unul dintre grupurile de manifestanţi era condus de o membră a PSD Bucureşti. "Să plece Băsescu, asta vreau eu şi toţi cei din jurul meu. Ne-am săturat de el. Noi am venit să susţinem mitingul spontan, că altfel lumea pleacă acasă", ne-a declarat femeia. Ea a recunoscut că şi-a făcut puţin curaj înainte de miting, "am băut o bere, să mă încălzesc". "Să plece Băsescu şi Boc, să vină ceilalţi, PSD să ne dea bani. Eu am 20 de ani, un copil, n-am serviciu, ce mănânc? Să fur? Să vină ceilalţi, să am eu cu ce-mi creşte copilul", astfel a explicat un bucureştean prezenţa lui în Piaţa Universităţii. Femeia de langă ei completează: "Şi ne-au zis că le drumul şi celor din puşcării, care au furat deoarece Băsescu nu ne-a dat bani".
• Mitingul de protest "ca o afacere", cu finanţare obscură. Dialogul unui baron local al PNL cu consilierul imaginar al lui Crin
Şeful filialei PNL Giurgiu, Lucian Iliescu, se laudă, într-o conversaţie cu un reporter RL incognito, că va aduce 30 de autocare cu protestatari la Bucureşti, luate "de la tot felul de firme" din judeţ pe care "se descurcă" să le plătească. Pentru liderul local liberal, manifestaţia de joi e "o afacere" şi cere ca cei peste 1000 de oameni pe care îi aduce la miting să primească şi ei "un stimulent".
• Partea nevăzută a unui război de 205 milioane de euro
Culisele amenzii-record aplicate de Consiliul Concurenţei petroliştilor români sunt demne de un film de acţiune: investigatori racolaţi de cei anchetaţi, tehnică de investigaţie de ultimă generaţie, trădări şi greşeli aproape incredibile făcute de corporaţiile acuzate de constituirea unui cartel. Consiliul Concurenţei (CC) a sancţionat cu o amendă usturătoare cinci companii petroliere (OMV Petrom, Rompetrol Downstream, Lukoil, Mol şi Eni) despre care, în urma unei investigaţii de lungă durată, a găsit dovezi că s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium, care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifrele de afaceri.
• Monica Macovei: Ponta a minţit la Parlamentul European
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a răspuns dur la propunerea lui Victor Ponta ca < România să fie subiect de dezbatere în Parlamentul European în cadrul rezoluţiei privind Ungaria >. Macovei consideră că aceasta este < o propunere care arată gândirea îngustă a unui politician prins între pasiunea pentru viteză şi cea pentru puterea absolută >. < Victor Ponta a făcut aranjamente ca grupurile S&D şi ALDE (socialistii şi liberalii) sa propuna astazi ca România sa fie subiect de dezbatere în Parlamentul European în cadrul rezolutiei privind Ungaria. O propunere care arată gândirea îngustă a unui politician prins între pasiunea pentru viteza şi cea pentru puterea absolută. Să fim serioţi, nu-i pasă de problemele reale ale românilor >,
• ZIARUL FINANCIAR
• Cea mai simplă întrebare a străzii: De ce trebuie să plece românii în masă să muncească în străinătate?
Nimeni nu mai poate contesta că tensiunii sociale provocate de protestele de stradă va trebui să i se răspundă în perioada următoare. Revenirea medicului Raed Arafat în guvern nu a fost de ajuns. Răspunsul va fi cu atât mai complicat cu cât răsar întrebări tot mai dure din rândul celor care au decis că trebuie să stea în frig să spună ce cred. Iar una dintre cele mai acute este şi una simplă: de ce trebuie să plece românii în masă în străinătate să muncească? Au trecut 11 ani din 2001, de când bariera vizelor pentru Occident a fost ridicată. Doi-trei ani oamenii au admis că trebuie şi că pot pleca. De acum însă, pur şi simplu îşi cer ţara înapoi.
• Tinerii manageri români despre revolte: Se răzbună lipsa de viziune şi managementul prost al Guvernului
Revoltele care "au pus stăpânire" în ultimele cinci zile pe Piaţa Universităţii şi pe centrele marilor oraşe din România vin într-un moment nepotrivit pentru mediul de business local, însă furia oamenilor arată eşecul actualei guvernări în special şi al clasei politice în ansamblu. Ce este contestat este un model de societate, întrebările sunt dure şi dincolo de capacitatea limitată a Guvernului de a acţiona ele trebuie să îşi găsească un răspuns pentru că pun în discuţie fundamentele statului. Tinerii antreprenori şi executivi români spun la unison că executivul ar fi putut face mai multe pentru a scoate economia din caruselul distructiv al crizei.
• De ce a ajuns Ungaria în situaţia de a căuta noi ajutoare la FMI: dobânzile mari au sufocat economia
Ungaria se luptă cu un focar de criză gata să explodeze, datoriile în monedă străină, în special în franci elveţieni şi euro. Pentru a preveni deprecierea euro şi a ajuta astfel datornicii în valută, banca centrală ungară a majorat dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, de 7%. Dobânda ridicată reduce presiunile care apasă pe cursul de schimb valutar, însă are efecte nocive asupra economiei, scumpind finanţarea, erodând consumul şi descurajând investiţiile. Ungaria şi-a sacrificat întreaga economie pentru a ajuta debitorii în valută.
• Ce spune la Viena un secretar de stat din finanţe: "Era nevoie ca oamenii să se elibereze de aceste tensiuni"
"Acum sunt oameni în stradă care protestează împotriva măsurilor luate de Guvern, pentru că au fost într-adevăr foarte dure. Era nevoie ca oamenii să se elibereze de aceste tensiuni. Dar ce a fost mai rău a trecut, nu mai este nevoie de măsuri suplimentare de ajustare. Pentru prima dată în istoria României vom schimba mentalitatea din anii electorali şi nu vor fi derapaje cu cheltuielile sociale", le-a spus secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi investitorilor prezenţi la panelul privind România de la forumul regional organizat la Viena de Euromoney.
• Saga retrocedărilor: 145.000 de cereri au rămas în afara FP
Statul mai are de despăgubit circa 145.000 cereri depuse de persoane ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist, după ce în ultimii douăzeci de ani a retrocedat zeci de imobile în natură, a plătit milioane de euro şi a terminat Fondul Proprietatea (FP), vehicul de investiţii în care a pus la bătaie acţiuni la cele mai valoroase companii din economie. Mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului lucrează în prezent la o nouă lege în problema restituirii proprietăţilor şi au de la CEDO termen limită luna iulie până când trebuie să vină cu o soluţie eficientă. Aceştia trebuie să găsească o soluţie pentru a despăgubi circa 145.000 de cereri, potrivit estimărilor făcute de ZF în baza informaţiilor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
• România vrea să ia banii americanilor, dar pe americani cine-i finanţează? Topul creditorilor externi ai SUA
Ministerul Finanţelor intenţionează să emită anul acesta obligaţiuni de câteva miliarde de dolari pe piaţa americană, deoarece băncile europene se confruntă cu probleme. Prin vânzarea de bonduri pe pieţele externe, Finanţele încearcă să-şi diversifice sursele de finanţare, în condiţiile în care în ultimii ani statul a emis preponderent bonduri în lei care au fost cumpărate de băncile locale. SUA, în schimb, au cea mai mare datorie publică externă din lume (în termeni nominali), în valoare de 4,75 trilioane de dolari la finalul lunii noiembrie 2011. Datoria publică externă a SUA a crescut într-un an (noiembrie 2011 faţă de noiembrie 2010) cu 340 de miliarde de dolari (7,7%). Cei mai mari creditori externi ai SUA sunt de departe China şi Japonia, însă China a început să-şi reducă expunerea, în timp ce Japonia a cumpărat puternic titluri de stat americane în ultimul an. SUA are de plătit Chinei 1,13 trilioane de dolari, iar Japoniei 1,04 trilioane de dolari.
• "Robin Hood" Beze a punctat prima victorie în faţa şerifului pieţei de capital
Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a obţinut schimbarea unei decizii a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) care anula dreptul acţionarilor minoritari de a solicita retragerea din companie în anumite condiţii. Aceasta este prima victorie a lui Beze, care şi-a făcut în ultimii ani o reputaţie de "Robin Hood" al pieţei locale de capital într-o dispută directă cu autoritatea care reglementează şi supraveghează piaţa. Chiar dacă nu are o miză financiară semnificativă, această decizie arată încă o dată că asociaţia investitorilor a devenit o voce importantă pe piaţa de capital şi un partener de dialog pentru autorităţile pieţei. Singura problemă este că deşi vocea investitorilor a devenit mai puternică, numărul investitorilor de pe bursă continuă să scadă.