REVISTA PRESEI 19.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 aprilie 2016

ADEVARUL

Borc: Guvernul nu va închide niciodată Complexul Energetic Oltenia

Problemele mineritului sunt mai vechi de zece ani, dar Guvernul nu va închide niciodată Complexul Energetic Oltenia, a declarat vicepremierul Costin Borc, înainte de întâlnirea cu ortacii care au venit pe jos de la Rovinari într-un "Marş al disperării". Minerii au semnat un protocol la Guvern prin care s-a stabilit ca Executivul să sprijine companiile din sistemul energetic, iar problemele reclamate de sindicalişti să fie discutate în cadrul unor întâlniri bilunare. "Ceea ce le-am promis, în spiritul deschiderii pe care Guvernul Cioloş l-a arătat până acum, este o discuţie bilunară. Ne vom întâlni din două în două săptămâni, împreună cu ministrul Energiei şi, după caz, poate, cu alţi colegi miniştri sau secretari de stat din ministere, ca să analizăm punct cu punct cum putem să avansăm, să rezolvăm aceste probleme care au rămas nerezolvate de ani şi ani de zile", a spus Costin Borc.

Spaţiul cibernetic, un nou câmp de luptă

Serviciul Român de Informaţii (SRI) trage un semnal de alarmă asupra riscului pe care-l reprezintă atacurile cibernetice, precum cele care au vizat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi. Asta din cauza dezvoltării tehnologice fără precedent care, dincolo de evidentele beneficii, ne face vulnerabili. Astfel, spaţiul virtual, care nu are practic frontiere, a creat un nou câmp de luptă, alături de cele "clasice": sol, mare, aer şi spaţiu, arată oficialii SRI. Actorii statali, grupările de criminalitate cibernetică, grupările extremiste şi grupările teroriste sunt cei patru agresori cibernetici care au luat şi România în vizor. Specialiştii SRI au sintetizat câteva dintre cele mai răspândite riscuri de a deveni ţinta unor hackeri, precum şi modalităţile prin care acestea pot fi prevenite. Multe ameninţări online vin sub formă de cereri de a da click pe un anumit link pentru instalarea unui program sau de a deschide ataşamentul unui mesaj e-mail. Pentru a evita orice risc, sfatul specialiştilor SRI este să nu dăm curs unor asemenea cereri.

Popi în politică, chiar şi împotriva Sinodului

Mai mulţi preoţi din ţară au anunţat că s-au decis sau că intenţionează să candideze pentru un post de consilier local, judeţean sau de primar, fie ca independenţi, fie din partea unor partide. Şi asta chiar dacă îşi vor pune în cap Sinodul. De altfel, Sinodul a anunţat recent că interzice implicarea feţelor bisericeşti în politică, permiţând un singur lucru: preoţii pot candida pentru un fotoliu în Consiliul Local sau Judeţean, doar ca independenţi şi doar după ce au binecuvântarea superiorilor din Biserică. În ţară, însă, lucrurile sunt departe de ce vor şefii BOR: unii preoţi s-au autosuspendat deja şi s-au înscris în diverse formaţiuni politice, aruncându-se în cursa electorală pentru alegerile locale din 5 iunie. Chiar şi după ce Sinodul a anunţat că preoţilor ortodocşi le este interzisă orice legătură cu politica, doi preoţi din judeţul Suceava au renunţat la sutane pentru a putea candida, din partea PNL, la alegerile locale din 5 iunie 2016, pentru Primăria Fălticeni si comuna Dorna Candrenilor.

Foştii agenţi ai Mossad care au vrut să o spioneze pe şefa DNA rămân după gratii.

Israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, angajaţi ai firmei de investigaţii private Black Cube, au sperat până în ultima clipă că vor fi lăsaţi să se întoarcă acasă sau măcar să fie plasaţi sub control judiciar. Numai că judecătoarea Alina Nadia Guluţanu, de la Tribunalul Bucureşti, a admis, luni, cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a dispus ca "sejurul" în România al celor doi să fie prelungit cu 30 de zile. După gratii. Asupra israelienilor planează acuzaţii grave: Ron Weiner şi David Geclowicz sunt bănuiţi că ar fi spionat comunicaţiile şi ar fi hărţuit familia şi apropiaţii procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. Weiner şi Geclowicz mai au totuşi o şansă. Ei pot contesta decizia de prelungire a arestului preventiv la Curtea de Apel.

Tribunalul a motivat decizia de trimitere la Curtea Constituţională a Legii alegerilor locale

Jurnalistul Liviu Avram, de la "Adevărul", şi-a asumat candidatura ca primar general al Capitalei şi şi-a depus dosarul la BEM prezentând o listă cu doar trei semnături de susţinere, deşi legea îi cerea peste 18.000. El a contestat la Tribunal decizia BEM de a nu-i accepta dosarul şi, în faţa instanţei, a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate ale legii electorale. Una viza articolul din lege care impune un anume număr de semnături, iar cealaltă viza articolul care stabilea că devine primar candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi (scrutin într-un singur tur). Jurnalistul a arătat că cele două articole reprezintă un simptom de manipulare a legislaţiei electorale, în sensul că se cere o reprezentativitate excesivă prin numărul de semnături cerute la depunerea candidaturii, dar se coboară sub standardul constituţional în ceea ce priveşte reprezentativitatea celui care devine primar, favorizându-se astfel primarii aflaţi pe funcţie. Judecătoarea Luminiţa Calciu a apreciat, în motivare, că ambele articole criticate sunt constituţionale.

De ce poate candida Piedone: beneficiază de prezumţia de nevinovăţie

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au explicat ieri de ce au fost de acord ca Popescu Piedone să candideze la fotoliul de primar. Pe scurt, judecătorii explică faptul că edilul auto-suspendat în urma tragediei de la Colectiv nu a fost condamnat prin hotărâre judecătorească pentru faptele evocate de cei care i-au contestat candidatura la Primărie şi este considerat nevinovat până la proba contrară. Judecătoria Sector 4 a motivat de ce a respins, duminică, cele zece contestaţii, majoritatea ale victimelor din Colectiv, faţă de candidatura lui Cristian Popescu Piedone ca independent la alegerile locale din iunie. Astfel că fostul edil rămâne în cursa pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de către victimele incendiului din Colectiv.

Bătaie generală între sute de migranţi şi de militanţi de extremă dreapta, la o staţie de metrou din Paris

Sute de migranţi şi de militanţi de extremă dreapta s-au luat la bătaie în apropiere de o staţie de metrou din Paris, înainte ca forţele de ordine să reuşească să îi disperseze cu gaze lacrimogene, relatează Sky News, care precizează că cel puţin două persoane au avut nevoie de spitalizare. În imagini publicate pe internet pot fi văzute sute de persoane care se bat cu bâte de metal şi de lemn, înainte de sosirea poliţiei. Potrivit unor informaţii neconfirmate, bătaia generală a avut loc în apropiere de staţia de metrou Stalingrad, în Arondismentul al XIX-lea al Parisului, în noaptea de joi spre vineri. Totul ar fi izbucnit de la arestarea unui bărbat pentru disturbarea ordinii publice în timp ce se afla sub influenţa alcoolului.

Dosarul Lukoil intră în faza de judecată

Magistraţii Tribunalului Prahova au dispus, luni, începerea judecăţii în dosarul Lukoil, în care şase persoane, dar şi compania Petrotel Lukoil Ploieşti sunt cercetate pentru spălare de bani. Potrivit unei încheieri de luni a Secţiei Penale a Tribunalului Prahova, pe 18 aprilie 2016 s-a dispus începerea judecăţii în cazul Petrotel Lukoil Ploieşti, dar şi faţă de inculpaţii Andrey Bogdanov, directorul general al rafinăriei din Ploieşti, Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, directori generali adjuncţi, Andrei Raţă şi Dorel Duţu, membru al CA al Petrotel Ploieşti şi, respectiv, contabilul rafinăriei. Potrivit unui comunicat al Tribunalului Prahova, împotriva încheierii instanţei poate fi formulată contestaţie în termen de 72 de ore de la comunicare.

CFR Marfă are un nou director general: Mihuţ Crăciun, consilier al premierului

Mihuţ Crăciun, care a condus în ultimii ani mai multe businessuri în România printre care cel al producătorului de ciocolată Kandia Dulce şi cel al producătorului de energizante Red Bull, a fost numit manager privat la CFR Marfă, după ce Adunarea Generală a Acţionarilor a decis numirea lui în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al tranportatorului feroviar de marfă. Numirea lui Mihuţ, care din luna decembrie a anului trecut este consilier al premierului Dacian Cioloş pe probleme de economie şi transport, s-a făcut în baza Ordonanţei de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat. CFR Marfă a fost condusă din luna iulie a anului trecut de Laurenţiu Georgescu, director general interimar. Anterior, Mihuţ Crăciun a fost general manager pentru România şi Bulgaria pentru compania din domeniul construcţiilor Selena.

BANCHERUL

Banca Transilvania deschide a doua agenţie in Italia, la Roma, pe Via Casilina

După ce in 3 ianuarie 2014 Banca Transilvania (BT) a deschis prima sucursală din Italia, in Roma, pe Via Baldo degli Ubaldi 184 B, banca din Cluj a deschis acum a doua sa agenţie in Roma, pe Via Casilina, nr. 2043. BT precizează că este singura bancă românească din Italia, prezentă pe respectiva piaţă din anul 2014, unde are peste 3.000 de clienţi. Intr-un comunicat al băncii se mai arată următoarele: Decizia creşterii numărului de unităţi BT în Italia are la bază comunitatea mare de români din zona în care este cea mai nouă agenţie BT: 30.000 de români, din cei aproape 200.000 din Roma şi împrejurimi, respectiv numărul ridicat de companii ale comunităţii româneşti, cu activităţi mai ales în domeniul comerţului şi al construcţiilor.Oferta Agenţiei BT Casilina este destinată persoanelor fizice şi companiilor; aceasta cuprinde depozite, credit imobiliar, BT24 Internet Banking şi Mobile Banking, card de debit, servicii de transfer rapid de bani între BT Italia şi BT Romania, încasări de cecuri, plăţi şi încasări SEPA etc.

Potenţialul impact al legii privind darea in plată

Banca Transilvania are credite riscante si neperformante garantate cu imobile in valoare de 4,7 miliarde lei. Fără îndoială ca legea privind darea in plata, daca va fi vreodată aplicata, va avea un impact covârşitor in primul rând asupra băncilor cu credite in franci elveţieni, din cauza dublării cursului CHF/RON după izbucnirea crizei din 2008, care a determinat majorarea substanţiala a valorii creditelor in franci exprimate in lei, in paralel cu reducerea preţului locuinţelor. Băncile romaneşti aveau la finalul lui 2015 credite in franci elveţieni in valoare de 7,32 miliarde de lei, reprezentând 10% din totalul creditelor din sectorul bancar, conform datelor BNR.

EVENIMENTUL ZILEI

Prima schimbare în Guvernul Cioloş. "Ministrul meu" de la Muncă are un singur ordin: Legea salarizării

Unul din cele mai complicate portofo lii, Ministerul Muncii, are un nou şef. Dragoş Pîslaru preia Munca într-o situaţie complicată, pe fondul nemulţumirii generale a sindicatelor pentru proiectul salarizării unice şi a mamelor, pentru Legea indemnizaţiilor. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul pentru numirea lui Dragoş-Nicolae Pîslaru în funcţia de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Pîslaru a deţinut în ultimele luni funcţia de consilier de stat pe probleme economice în Cancelaria premierului. El a ocupat această poziţie din decembrie 2015. Iohannis i-a cerut premierului Dacian Cioloş la ceremonia de învestire a lui Pîslaru să găsească soluţiile necesare aplicării Legii privind indemnizaţiile mamelor, solicitându-i să nu privească această chestiune dintr- un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importantă pentru România.

O dilemă care macină clasa politica românească. Băsescu a fi sau a nu fi primar

Tot mai multe surse politice susţin că fostul preşedinte Traian Băsescu se pregăteşte să-şi anunţe, în ultimul moment, candidatura la Primăria Bucureştiului. PMP are candidaţi la toate sectoarele, dar nu şi-a anunţat intenţiile la Primăria Generală. Fostul preşedinte se pregăteşte să reediteze manevra din 2000, când partidul său, PD, se afla într-o situaţie dificilă, iar Băsescu l-a salvat, anunţându-şi candidatura la Primăria Capitalei în ultima zi şi câştigând la limită în faţa lui Sorin Oprescu. În turul doi, majoritatea bucureştenilor s-au mobilizat împotriva PSD şi i-au oferit oraşul liderului democrat, deşi era de pe atunci un personaj controversat, după conflictele dure cu ţărăniştii, în guvernarea Ciorbea. La alegerile din 2016, într-un singur tur, fostul şef al statului nu mai are şansa de a mobiliza alegătorii anti-PSD într-un al doilea tur. Deşi legea alegerilor locale a fost atacată la CCR, este practic imposibil ca ea să fie modificată în timp util.

Summit-ul de la Doha: Un eşec răsunător!

Întâlnirea statelor membre OPEC şi non OPEC de la Doha, de peste weekend, s-a încheiat cu un răsunător eşec. Insistenţa Arabiei Saudite ca Iranul să fie parte a "planului de îngheţare" a producţiei se pare că a fost condiţia care a declanşat acest eşec. OPEC a fost, încă o dată, tare la promisiuni, dar dezamăgitoare la rezultate, pe măsură ce politica şi-a băgat din nou coada. Ce-am obţinut? O tergiversare, prin propunerea unei perioade de "consultare", anunţată să dureze până în iunie, a.c. Regulile jocului în petrol au fost mai degrabă schimbate de câmpurile de extracţie a ţiţeiului de şist din America de Nord şi de producătorii cu costuri ridicate, decât de producătorii reuniţi la Doha. Cu poziţii long record pe petrolul Brent şi o creştere celor WTI cu 11% numai săptămâna trecută, direcţia preţului la ţiţei pe termen scurt e în jos. Un preţ mai mic ar ajuta echilibrarea pieţei într-un timp mai scurt. Intervalul 35$ - 45$/baril rămâne ca interval preferat al preţului la petrol Brent, pe acest trimestru.

Cauţiunea depusă de Sebastian Ghiţă a fost RESPINSĂ de procurorii DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au respins luni cauţiunea depusă de Sebastian Ghiţă sub forma unor garanţii mobiliare şi imobiliare, deoarece acestea nu ar acoperi suma de 13 milioane de euro. La scurt timp a venit şi reacţia deputatului. Acesta susţine că procurorii au fost mai stricţi în cazul său, dar că va respecta orice hotărâre a DNA. "Am respectat legea şi m-am conformat condiţiilor impuse de către procurorii de la DNA Ploieşti. Procedurile privind instituirea controlului judiciar pe cauţiune nu sunt deloc detaliate de codul de procedură penală sau de practică de până acum. Dacă în anumite cazuri unii procurori DNA au fost mai înţelegători, în cazul meu lucrurile sunt tratate cu mai multă stricteţe. Mă voi conforma oricărei cereri venite din partea procurorilor şi voi căuta cu bună-credinţă să îndeplinesc cele stabilite prin controlul judiciar", a declarat Sebastian Ghiţă, potrivit stiripesurse.ro.

JURNALUL NATIONAL

Robert Negoiţă şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar la sectorul 3

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat luni că şi-a depus oficial candidatura pentru un nou mandat. "Vreau să continuăm proiectele pe care le-am început în ultimii patru ani, pentru că împreună am reuşit să progresăm mult, să formăm o comunitate activă şi a cărei implicare este vizibilă. De ce trebuie să ducem lucrurile până la capăt? Pentru că iubim sectorul 3", a scris edilul, pe pagina sa de Facebook. El a mai spus că una dintre priorităţile sale o reprezintă finalizarea reabilitării termice a blocurilor din sector. "Chiar dacă nu am terminat de reabilitat într-un mandat, din codaşi în Capitală - pentru că eram pe ultimul loc - astăzi suntem campioni. Şi nu doar în cei patru ani, ci campioni cu cele mai multe blocuri reabilitate din tot ceea ce înseamnă România", a precizat Negoiţă, într-o înregistrare video postată pe Facebook.

Iohannis şi Cioloş, daţi în judecată de Laszlo Tokes

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au fost chemaţi în judecată de euro deputatul Laszlo Tokes, în urma retragerii Ordinului "Steaua României", acţiunea fiind depusă, luni, la Curtea de Apel Bucureşti. Avocatul Kincses Elod, care îl reprezintă pe Laszlo Tokes, a declarat, luni, pentru News.ro, că a depus prin poştă acţiunea la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, având mai multe argumente care consideră că îi vor aduce câştig de cauză euro deputatului. Potrivit sursei citate, sunt chemaţi în judecată preşedintele Klaus Iohannis, pentru că ar fi încălcat Constituţia prin semnarea decretului de retragere a distincţiei, şi premierul Dacian Cioloş, care a contrasemnat documentul.

Arsenie Boca va fi trecut în rândul sfinţilor!

Biserica ortodoxă a demarat acţiunile pentru declararea părintelui Arsenie Boca sfânt. Astfel, la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei s-a desfăşurat sâmbătă, 16 aprilie 2016, prima şedinţă de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cercetează viaţa şi activitatea Părintelui Arsenie Boca. După ce se va studia viaţa părintelui dar şi minunile făcute de acesta după ce trecut la cele veşnice, mai marii Bisiericii vor hotărî dacă,"Sfântul Ardealului" va fi canonizat sau nu. Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox "Avram lancu" din Brad (1922-1929), Academia Teologică "Andreiană" din Sibiu (1929-1933) şi la Academia de "Belle Arte" din Bucureşti şi un stagiu de documentare la Muntele Athos. Hirotonit diacon - necăsătorit în 1936 şi preot, la 10 aprilie 1942. A trecut la cele veşnice în 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.

NATIONAL

Serviciile declanşează atacul dronelor!

Controversata decizie a Curţii Constituţionale prin care s-au "resetat" interceptările care cântăreau atât de mult in anchetele penale si mai ales in dosarele anticorupţie pare deja sa aibă efectul unei lovituri de bumerang. Ceea ce, de altfel, nici nu era greu de anticipat pentru iniţiaţii sistemului, "National" dezvăluind, de exemplu, încă din luna noiembrie a anului trecut, ca DNA urmează sa-si facă propriul serviciu de informaţii, prin care sa asigure monitorizarea si interceptarea suspecţilor. DNA, dar si alte structuri ca DIICOT, Parchetul General sau MAI vor primi unda verde din partea guvernului pentru a trece la achiziţia de noi echipamente tehnice in vederea constituirii propriilor servicii de filaj. Si, daca tot s-a oferit şansa de a se lua totul de la zero, atunci este logic ca se va face o retehnologizare totala, cumpărându-se cea mai moderna tehnica disponibila pe piaţa interceptărilor. Una in care, cel puţin in cazul serviciilor de informaţii occidentale, dronele sunt deja folosite pe scara larga.

Iohannis nu l-a "promulgat" pe Marian Munteanu

Surse liberale susţin ca preşedintele Iohannis nu binecuvântează candidatura lui Marian Munteanu, motiv pentru care acesta urmează sa fie schimbat urgent. Epopeea candidaturii PNL la Primăria Capitalei nu s-a oprit la desemnarea lui Marian Munteanu, ci continua, acoperind de ridicol partidul condus de copreşedinţii Blaga si Gorghiu. Decizia de a renunţa la Munteanu a fost luata, după cum povestesc surse din partid, după o discuţie cu Klaus Iohannis, in care acesta a decretat scurt ca nu-l susţine pe fostul lider al Pieţei Universităţii. Obligaţi sa-si schimbe (pentru a patra oara!) candidatul, liderii liberali si-au îndreptat privirile spre ultimele doua opţiuni ramase: Cătălin Predoiu si Adriana Săftoiu. Foşti penelişti amândoi, spre disperarea liberalilor de rit vechi. Care însă, acum, ar fi de-a dreptul fericiţi daca Predoiu ar accepta sa candideze, scoţând astfel PNL-ul din cea mai penibila situaţie din toata istoria sa postdecembrista.

Ovidiu Raetchi, un primar de apartament

Unul dintre "lupii tineri" ai politicii, Ovidiu Alexandru Raetchi, i-a aburit pe Alina Gorghiu si pe Vasile Blaga ca poate câştiga Primăria Sectorului 5. Admiratoare înfocată a "stilului neconvenţional" al lui Ovidiu Raetchi, Alina Gorghiu, însoţită de Vasile Blaga, a acceptat invitaţia candidatului PNL la Primăria Sectorului 5 de a veni la el in apartament. "Apartamentul lui Raetchi" este noua "ispravă" a liberalului, pe post de sediu de campanie. "Ovidiu e o gazda buna si daca mergeţi in vizita, sunt şanse mari să vă întâmpine cu dulciuri pregătite de el si echipa lui". Gorghiu ştie ce zice pentru ca nu a rezistat gogoşilor si clătitelor pregătite de Raetchi. La finalul vizitei, cei doi lideri au plecat convinşi că Raetchi este alegerea perfecta a PNL pentru Sectorul 5, Gorghiu si Blaga uitând, probabil, ca până de curând proaspătul liberal i-a fost credincios lui Dan Voiculescu.

PUTEREA

Aflat sub control judiciar, Theodor Berna înhaţă contractul de reparaţie a străzilor din Sectorul 1

Tehnologica Radion SRL, patronată de controversatul om de afaceri şi fost consilier prezidenţial Theodor Berna se va ocupa în următorii patru ani de lucrările de reparaţie şi întreţinere a străzilor din Sectorul 1 al Capitalei. Procedura de achiziţie s-a încheiat după mai bine de un an de contestaţii şi procese în instanţă. Câştigător a fost declarat TGB Mecano Construct, în spatele căreia se află compania deţinută de controversatul milionar. Tehnologica Radion este una dintre cele mai mari companii de construcţii civile şi reabilitări de drumuri din România, dar a intrat în insolvenţă în 2014. Theodor Berna este trimis în judecată, alături de alte şase persoane fizice şi de mai multe firme, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu calculat la 100 de milioane de euro. Numele său apare, ca denunţător, în ancheta care îl priveşte pe fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov precum şi în ultimul dosar al deputatului PSD Sebastian Ghiţă.

Consiliul Concurenţei, pe urmele cartelului din turism

După mulţi ani de la precedenta anchetă în domeniu, Consiliul Concurenţei loveşte agenţiile de turism, fix înaintea sezonului estival, cu o nouă investigaţie. Consiliul a demarat, în urma unei sesizări anonime, o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă pe piaţa comercializării produselor turistice şi a pachetelor de servicii turistice prin agenţii de turism. Autoritatea de concurenţă suspectează agenţiile de turism că s-ar fi înţeles pentru a impune un nivel minim de preţ de vânzare a pachetelor turistice. S-a mers în control şi s-au ridicat documente de la sediul ANAT, dar şi de la mari operatori din sector, precum Paralela 45, Eximtur şi Mareea, ai căror administratori sunt chiar trei dintre vicepreşedinţii ANAT (Alin Burcea, Lucia Morariu şi respectiv Marius Usturoiu).

Mutu, "gunoierul" clanului Vasiloi

"Vorbeşte cu Mutu" este un slogan de pre-campanie des întâlnit pe panourile publicitare din Sectorul 6. E drept că nu prea ai ce vorbi cu Mutu, însă asta nu-l împiedică pe respectivul să-şi dea cu părerea pe orice subiect. Mai ales pe cele despre care habar n-are. Recent, Gabriel Mutu, candidat la primărie din partea PSD şi, în timpul liber, mafiot cu dosar la DIICOT, s-a gândit să se lege de subiectul salubrităţii despre care, evident, nu cunoaşte mai nimic. "Bârfa zvonurilor" a aflat repede de unde acest interes brusc din partea lui Mutu. Mai exact, senatorul-candidat este sponsorizat în campania pentru Primăria Sector 6 de capii clanului interlop Vasiloi. Iar Mutu, băiat bun şi ascultător, le-a promis interlopilor că, dacă se vede primar, va privatiza degrabă ADP-ul şi le va da pe mână curăţenia Sectorului 6. După cum spune chiar el, vreo 25 de milioane de euro an (cam cât a furat, conform acuzaţiilor procurorilor DIICOT).

Două mari bănci din România se pregătesc de fuziune

Negocierile dintre Banca Românească şi Piraeus Bank sunt într-un stadiu avansat, spun surse citate de Profit.ro, iar cele două subsidiare greceşti încearcă să vadă în ce măsură sunt compatibile portofoliile lor. Negocierile de fuziune au atins şi problema numelui nou înfiinţatei bănci. Se va numi Banca Româneacă. Şi tot de la Banca Românească vor fi şi directorii. Piraeus gestionează credite de 765 de milioane de euro şi depozite de 853 de milioane de euro. Pentru Banca Românească, membră a grupului elen National Bank of Greece, nu există date defalcate pentru activitatea din ţara noastră. Se ştie însă că are o cotă de piaţă uşor mai mică decât Piraeus. Cele două bănci greceşti aflate în negocieri de fuziune au fost vecine anul trecut în clasamentul activelor din sistemul bancar românesc. Piraeus a ocupat locul 13, Banca Românească, locul 14, conform Digi24. Dacă şi-ar uni forţele, cota lor de piaţă combinată le-ar trimite pe locul 9. Înscrierea noului grup financiar sub numele Banca Românească va însemna pentru Piraeus o ieşire din ţara noastră pe care oricum o plănuia.

ROMANIA LIBERA

30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. O excursie în "Iadul radioactiv" costă 300 de dolari

Pe 26 aprilie 1986 avea loc unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria omenirii: ­explozia centralei ­nucleare de la Cernobîl. De circa zece ani, se organizează la faţa locului aşa-zisul "turism negru", unde peisajul a rămas neschimbat, parcul de distracţii fiind atracţia principală a micuţei localităţi ucrainene. Astăzi, la Cernobîl se face "turism negru" - cum se numesc excursiile în zone calamitate: vin curioşi din întreaga lume care, cu circa 100 de euro, îşi satisfac curiozitatea morbidă. Imediat după accident zona a fost evacuată şi a rămas aşa pe o rază de 30 de kilometri, din cauza radiaţiilor otrăvitoare care urmau să transforme locul într-un deşert. Experţii estimau că abia în anul 2.525 emisiile radioactive vor ajunge la un nivel normal. Cu toate acestea, la Cernobîl ("iarbă neagră", în traducere) flora şi fauna prosperă...

Ce demonstrează controversele din jurul candidaţilor

Competiţia pentru alegerile locale din 5 iunie scoate la iveală bagajul negativ al politicienilor şi, în unele cazuri, chiar dacă nu ne place să o spunem, şi pe cel al alegătorilor. PNL l-a desemnat candidat la primăria Capitalei pe Marian Munteanu iar seninătatea cu care majoritatea liderilor liberali îl apără ridică semne de întrebare privind convingerile lor reale. Candidatul PNL vorbeşte despre "insurecţie" împotriva sistemului, deşi liberalii pledează, de 26 de ani, pentru schimbări pe cale democratică. Munteanu vorbeşte pe şleau de "consilii civice" care să dubleze consiliile locale.

Preşedinta Braziliei, încă un pas spre destituire

Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor de duminică s-a derulat într-un climat de confruntare, miza fiind votul pro sau contra destituirii preşedintei Dilma Rousseff. Tabăra pro destituire a câştigat scrutinul cu 367 voturi, cu 25 mai multe decât cele 342 necesare (2/3) Senatului pentru a o pune sub acuzare pe şefa statului, Rousseff. Doar 137 deputaţi de stânga şi extremă stânga au votat contra destituirii. Liderul Partidului Muncitorilor (PT, stânga) din Camera Deputaţilor, Jose Guimaraes, a recunoscut înfrângerea. Prevăzut pentru sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai, votul din Senat pare o formalitate. Va fi suficient un vot cu majoritate simplă a senatorilor pentru ca Dilma Rousseff să fie oficial pusă sub acuzare pentru "crimă de responsabilitate" şi îndepărtată de la putere în termen de maximum 180 de zile, în aşteptarea unui verdict final.

ZIARUL FINANCIAR

Jocul pe acţiunile Banca Transilvania i-a adus SIF Moldova un câştig de 25 milioane de lei în primul trimestru, cel mai mare dintre SIF-uri

SIF Moldova (SIF2) conduce în topul profiturilor pe primul trimestru, cu un câştig de 25 milioane de lei marcat în principal din vânzările de acţiunile Banca Transilvania, cea mai mare deţinere din portofoliu. La extrema opusă se situează Fondul Proprietatea cu un minus de 585 de milioane de lei, cauzat de deprecierea acţiunilor OMV Petrom, a doua cea mai mare investiţie din portofoliu. Principalele surse de venit pentru cele cinci SIF-uri în primul trimestru au fost vânzările de active din por­tofoliu şi dobânzile bancare încasate pentru lichidităţile plasate în depozite şi titlurile de stat, având în vedere că firmele listate vor începe să distribuie dividende începând din cea de-a doua jumătate a anului. Spre deosebire de anii trecuţi însă, din acest an fluctuaţiile raportate de valoarea activelor sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea.

ZF Top Tranzacţii 2016. Piaţa din România are active care ar putea fi tranzacţionate cu sute de milioane de euro

Piaţa tranzacţiilor din România, care constituie un bun barometru pentru investiţii, încearcă să-şi revină, dar fondurile de investiţii şi investitorii strategici sunt aproape aceiaşi, respectiv cei regionali. Cu foarte puţine excepţii, România nu a creat campioni regionali suficient de puternici, iar bursa de la Bucureşti nu reprezintă un loc unde să-ţi vinzi acţiunile, din cauza lichidităţii scăzute. Deşi în anul 2014 au fost 120 de tranzacţii cu o valoare cumulată de 3 miliarde de euro, piaţa este încă departe de perioada 2007-2008. "În imobiliar a fost un an foarte bun şi văd tendinţa aceasta continuând. Sunt câţiva actori angajaţi în ceea ce pri­veşte dezvoltarea acestui sector în România. Sunt câteva active valoroase care ar putea fi tranzacţionate cu câteva sute de milioane de euro şi cred că au loc discuţii despre eventuala lor vân­zare", a spus Alexandru Reff în cadrul evenimentului Top Tranzacţii, organizat de ZF.

Economii de 8 mld. lei stau în fonduri mutuale clasificate drept "altele"

Fondurile mutuale încadrate în categoria "altele", pentru că nu sunt nici fonduri monetare, nici fonduri de obligaţiuni şi nici de acţiuni, reprezintă a doua cea mai mare clasă de fonduri, strângând active de 8,3 miliarde de lei, adică 40% din total piaţă locală. Spre comparaţie, la nivel european ponderea acestei cate­gorii de fonduri este mult mai mică, de circa 5% din piaţă. Pe piaţa locală, fondurile denumite "altele" au ajuns să fie cele mai mari după fondurile de obligaţiuni începând din anul 2010, când au fost adoptate noile standarde europene de clasificare a fondurilor mutuale care au impus reguli mai stricte privind investiţiile. Astfel că nu puţini au fost administratorii care au ales să migreze cu fostele fonduri monetare şi de obligaţiuni în categoria "altele", în loc să adopte noile standarde. În cadrul categoriei "altele" este dificil pentru un investitor să compare fondurile mutuale pentru a vedea care dintre acestea au cel mai bun randament pe un anumit interval de timp sau ce costuri de administrare au.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hackerul detonează BOMBA cibernetică !!!

    ...sub tocul UȘI ni-i locu... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb