REVISTA PRESEI 19.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 iulie 2012

ADEVARUL

29 iulie 2012: ziua cu 16 ore de votare

Majoritatea USL din Parlament a decis că referendumul pentru demiterea preşedintelui se va desfăşura între orele 7.00 şi 23.00, în loc de 8.00 şi 20.00. PDL va depune contestaţie la Curtea Constituţională. Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi valabil în cazul în care vor participa jumătate plus unu din numărul total de alegători, a decis, ieri, Parlamentul. Senatul şi Camera Deputaţilor au votat, în şedinţe separate, legislaţia privind referendumul, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, care a solicitat, expres, existenţa cvorumului. Parlamentarii au modificat, în acest sens, o ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul Victor Ponta elimina necesitatea cvorumului în cazul demiterii preşedintelui.

CCR şi-a cam recăpătat atribuţiile

Plenul Senatului a adoptat ieri, cu 64 de voturi "pentru" şi 3 abţineri, ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea Curţii Constituţionale. Astfel, magistraţii constituţionali au competenţa să soluţioneze acele hotărâri care afectează valori şi principii constituţionale. Hotărârea de ieri a fost tranşată după o atitudine oscilantă a senatorilor pe parcursul zilei. Mai întâi, senatorii din Comisia juridică adoptaseră, în prima şedinţă a Plenului, un raport de admitere la OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale, cu câteva amendamente ale senatorilor PDL.

Politicienii USL îi jignesc pe liderii europeni

Furioşi că UE nu a tolerat acţiunile care au afectat statul de drept, politicieni ai actualei Puteri i-au atacat dur pe liderii europeni. Reprezentanţi de seamă ai USL, care până acum câteva luni invocau în discursurile lor valorile europene, au folosit în ultimele zile un limbaj politic pur românesc împotriva liderilor Comisiei Europene şi ai Parlamentului European. Un exemplu este Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei în 2007 în Guvern PNL, care şi-a permis să ridice tonul şi să-l critice pe Jose Manuel Barroso, preşedintele CE. Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Tăriceanu în anii 2007-2008, ia în râs raportul MCV şi pare că nu dă doi bani pe el pentru că este făcut de "prietenii lui Băsescu". Nici Victor Ponta nu s-a putut abţine de la a-şi ataca adversarii. Acesta i-a făcut "fascişti" pe cei care spun că punctele negative din MCV sunt doar din guvernarea sa.

Puciul ne-a sabotat raportul pe Justiţie

Lovitura politică de la Bucureşti a schimbat pe ultima sută de metri raportul pe Justiţie al Comisiei Europene pentru cei cinci ani de la aderarea României la UE. România nu a demonstrat că reforma pe care o face în Justiţie este de durată, raportul pe justiţie ar fi putut avea alt ton fără evenimentele "din ultimele trei săptămâni", Comisia Europeană va monitoriza extrem de atent ce se întâmplă în continuare în România, impune o evaluare extraordinară în privinţa respectării statului de drept. Totul depinde de modul în care Guvernul de la Bucureşti va respecta angajamentele scrise şi transmise la Bruxelles. Acestea au fost principalele concluzii ale celei mai importante evaluări a României de la aderarea sa la UE, evaluare puternic influenţată de acţiunile extrem de controversate ale Guvernului USL.

Socialistul Schulz: Conformaţi-vă acum!

Şeful Parlamentului European, socialistul german Martin Schulz, cere României să urmeze imediat recomandările UE. Preşedintele Parlamentului European, socialistul german Martin Schulz, membru al aceleiaşi familii politice cu Victor Ponta, a lansat ieri un avertisment clar la adresa guvernului român. El a afirmat că se aşteaptă ca Executivul de la Bucureşti "să urmeze imediat recomandările Comisiei Europene". "Comisia a subliniat astăzi o serie de lipsuri pe care România trebuie să le rezolve pentru a îndeplini în totalitate standardele Uniunii Europene", a declarat Martin Schulz, în urma prezentării de către Comisia Europeană a Raportului pe Justiţie privind România.

Guvernul, responsabil pentru "dezastru"

La rândul său, liderul europarlametarilor germani CSU-CDU, Markus Ferber, a declarat, în exclusivitate pentru "Adevărul", că raportul pe Justiţie prezentat ieri de Comisia Europeană e cel mai critic de la aderarea României la UE şi apreciază că acest "de­zastru" este responsabilitatea Guvernului de la Bucureşti. "Premierul României ar trebui să demisioneze pe loc. Acţiunile sale au şters tot ceea ce românii realizaseră în ultimii cinci ani, de la aderarea ţării lor la UE. Este cel mai rău raport de până acum. Pentru prima dată, România va avea trei rapoarte de monitorizare anul acesta, în loc de două, iar şansele de aderare la Schengen sunt mici. Am văzut deci rezultatele dezastruoase ale Guvernului social-liberal.

Hidroelectrica a rupt al doilea contract cu un "băiat deştept". Compania EFT nu va mai primi energie la preţuri preferenţiale

Hidroelectrica a denunţat contractul cu EFT, traderul de energie care ocupa locul trei în topul băieţilor deştepţi, după cantităţile de energie pe care le primea. Acesta este al doilea contract bilateral rupt în ultimele două săptămâni. Administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunţat, luni, contractul cu traderul de energie EFT pentru că negocierile privind ajustarea contractelor sale bilaterale cu compania de stat nu au ajuns la niciun rezultat, spun surse apropiate discuţiilor, citate de economica.net. Compania cu acţionariat danez este unul dintre cei mai mari "băieţi deştepţi". Avea contractată o cantitate de energie de 1,8 Twh/an(intern şi export) la un preţ de 131 de lei/MWh, cu doar 5 lei peste costul de producţie al Hidroelectrica. După cantitate, EFT este pe locul 3 în topul băieţilor deştepţi după Alpiq şi Energy Holding.

Şi "băieţii deştepţi" plâng câteodată. Azi, Jack Cutişteanu.

2011 a fost un an negru pentru traderul de energie Petprod: a înregistrat pierderi, pentru prima dată în istoria firmei! Jack Cutişteanu, proprietarul Petrprod nu este optimist că 2012 ar fi mai bun. Jack Cutişteanu, proprietarul traderului de energie electrică Petprod se putea lăuda în urmă cu doi ani cu afaceri de 53 de milioane de euro şi un profit net de 3 milioane de euro. Toate acestea, cu doar 3 angajaţi. Astăzi, afacerile i-au crescut semnificativ, până la 72,6 milioane de euro, dar profitul s-a transformat în pierderi.

CURENTUL

Procurorii cer 20 de ani de închisoare pentru Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol

Procurorii Parchetului General au cerut ieri Tribunalului Bucureşti condamnarea lui Dinu Patriciu la o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege, respectiv 20 de ani de închisoare, pentru infracţiunile de care omul de afaceri este acuzat în dosarul Rompetrol. În acelaşi timp, procurorul de şedinţă a solicitat magistraţilor ca, la individualizarea pedepselor celor trimişi în judecată în acest dosar, să se ţină cont de gravitatea acuzaţiilor. De asemenea, reprezentantul Parchetului a cerut ca, prin decizia ce va fi pronunţată, judecătorii să-l oblige pe Alexandru Bucşă, inculpat în dosar, să plătească, în solidar cu Dinu Patriciu, suma de 85 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor Publice.

CSM: Mandatul lui Morar expiră în 12 august şi poate fi prelungit succesiv pe termen nedeterminat

Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat ieri că delegarea în funcţia de procuror şef al DNA a lui Daniel Morar expiră în 12 august şi că aceasta poate fi prelungită în mod succesiv, nedeterminat, în raport cu cadrul normativ actual, care permite acest lucru. Vicepreşedintele CSM a răspuns, miercuri, unei întrebări în acest sens, arătând că mandatul procurorului general al României expiră în 2 octombrie, în vreme ce delegarea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a lui Daniel Morar, în 12 august.

CURIERUL NATIONAL

Loteria, în pragul insolvenţei

Dan Alexandru Ghiţă, directorul general al Loteriei Române: Situaţia nu e deloc roz. Fostele conduceri ale Loteriei Române s-au axat pe cheltuirea banilor, prin achiziţii supraevaluate. "Marea bubă" din situaţia financiară a Loteriei este contractul încheiat cu un grup de firme din Grecia. ANAF a sesizat DNA încă din 2007 asupra contractelor încheiate cu Intracom - firma-mamă, Intralot Holdings International Ltd. - un off-shore din Cipru, şi Lotrom SA din Bucureşti.

Peste jumătate dintre români nu au locuinţele conectate la canalizare

INS: În 2011, 9.319.223 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 43,5% din populaţia României. Faţă de 2010, numărul locuinţelor prevăzute cu staţii de epurare este cu 2 mil. mai mare, creşterea fiind datorată punerii în funcţiune a staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina.

Românii vor să cumpere mai mult, dar sunt atenţi la cheltuieli

Dorinţa de a face cumpărături majore a crescut în ultimele câteva luni, însă rămâne la un nivel foarte coborât.

Aşteptările privind starea economiei sunt pozitive, fiind influenţate în primul rând de rezultatele alegerilor locale. România se numără printre ţările cu cele mai mici rate ale şomajului din Europa, iar acest lucru dă naştere la speranţe privind creşterea veniturilor populaţiei. "Deocamdată, România pare să fi reuşit să rămână puţin afectată de criza financiară europeană", se arată în studiul GfK - Climatul de consum în Europa şi SUA.

Jocurile Olimpice schimbă situaţia economică a Londrei

Datorită evenimentului sportiv, şomajul s-a redus consistent, iar economia Marii Britanii va avea numai de câştigat. Marile companii care sponsorizează Jocurile Olimpice se înghesuie să refuze deducerile fiscale cuvenite pentru a câştiga capital de imagine. Jocurile Olimpice de la Londra au contribuit substanţial în ultimele patru luni la reducerea şomajului, iar economia Marii Britanii ar putea câştiga în trimestrul al doilea o contribuţie suplimentară de 0,4% din PIB datorită evenimentului sportiv. Pe de altă parte, firmele mici cu activitate în zona Satului Olimpic se plâng că restricţiile de circulaţie impuse de autorităţi le vor sufoca afacerile.

Cum a ajuns Cocor dator vândut

În ciuda investiţiilor foarte mari şi a modernizărilor, magazinul Cocor înregistrează pierderi şi a fost scos la vânzare. Acţionarii Cocor Bucureşti, proprietarul magazinului cu acelaşi nume din Capitală, vor să-l vândă pentru 50 mil. euro. Proiectul are datorii foarte mari, iar BCR ameninţă cu executarea silită a centrului comercial, din cauza unui împrumut de 19 mil. euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Puciul USL ne-a întors în timp 5 ani în 2 luni. Parlamentul ignoră cererile Comisiei Europene

Deşi unele solicitări din Raportul referitor la Justiţie ar fi putut fi soluţionate imediat, parlamentarii au preferat să amâne pentru toamnă tot ceea ce putea fi amânat. Parlamentul României nu prea se grăbeşte să dea curs acelor solicitări ale Comisiei Europene (CE) care cad în curtea Legislativului. Deşi cele 11 cerinţe formulate de CE săptămîna trecută se regăsesc şi în Raportul pe Justiţie, dat publicităţii ieri, parlamentarii au reuşit să mai lase din teme şi pentru la toamnă. Practic, singura modificare în conformitate cu solicitările CE este cea legată de Legea referendumului, astfel încât acesta nu va fi considerat valabil decât dacă se vor prezenta peste 50% dintre românii cu drept de vot.

Cum s-au furat banii Loteriei

Zeci de milioane de euro, care ar fi trebuit să intre în bugetul statului, au fost direcţionaţi, în ultimii trei ani, de foştii şefi ai Loteriei către conturile unor firme, prin contracte cu dedicaţie. Profitul net al Loteriei Române aproape s-a înjumătăţit, în ultimii trei ani de mandat ai lui Gheorghe Benea, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, intrate în posesia EVZ. Dacă în 2009 profitul net a fost de 150 de milioane de lei, la sfârşitul anului trecut acesta a fost de doar 81 de milioane de lei. Inspectorii Curţii de Conturi a României (CCR) afirmă în ultimul raport de control realizat la această instituţie că principala cauză a scăderii profitului Loteriei o reprezintă încheierea ilegală a mai multe contracte de achiziţii. Cel mai mare tun dat Loteriei Române a fost contractul de creditfurnizor încheiat în 2003 de către Nicolae Cristea cu grupul de firme Intralot. Aproape 215 milioane de euro este paguba produsă companiei de acest contract, doar pentru perioada 2003 - 2010.

DAN PURIC SRL: Profit de aproape 400.000 de lei

Întrebat de Capital în urmă cu un an dacă se poate trăi onorabil din teatru, maestrul Victor Rebengiuc declara că "Nu. Nu s-a îmbogăţit nimeni din teatru, nu la noi. Salariile sunt nici, foarte mici. Teatrul nu-i o afacere. E e o pasiune, e o vocaţie." Cu toate acestea, cifrele de pe Finanţe arată că se pot face bani din teatru şi în România, în ciuda a ceea ce se crede în general despre teatru şi artişti. Un exemplu concret: actorul şi regizorul Dan Puric care demonstrează că dacă ai talent şi charismă cu siguranţă vin şi banii. Chiar dacă pentru majoritatea actorilor, teatrul într-adevăr nu este o afacere, COMPANIA DAN PURIC S.R.L. a raportat venituri de 626.035 de lei, în uşoară scădere faţă de anul trecut.

JURNALUL NATIONAL

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, este pe lista coloneilor fără armată

Celebra listă a politicienilor, jurnaliştilor şi demnitarilor avansaţi până la gradul de colonel deşi unii nici nu făcuseră armata a fost completată cu un nou nume. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns colonel în 2010, printr-un ordin al ministrului Apărării din acea perioadă, Gabriel Oprea. Informaţia a fost publicată de un site de ştiri care îl citează pe actualul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. "Au ieşit la iveală nume notabile şi din zona Justiţiei, de pildă, puteţi s-o salutaţi pe doamna Kovesi cu gradul de colonel", a declarat ministrul Dobriţoiu. Contactată de publicaţia citată, procurorul Kovesi a spus că nu are cunoştinţă că are un grad militar.

Sondaj CURS: 60% dintre români cred că Băsescu va fi demis la referendum

Un sondaj CURS realizat la comanda Jurnalului Naţional în perioada 11-16 iulie 2012 arată că 61% dintre cei chestionaţi cred că, indiferent de felul cum vor vota la referendumul din 29 iulie, preşedintele Traian Băsescu va fi demis din funcţie. 29% cred că Băsescu nu va fi demis, iar 10% nu ştiu/nu răspund. Totodată, 57% dintre respondenţi cred că demiterea lui Băsescu ar fi un lucru mai degrabă bun pentru ţară, 32% - mai degrabă un lucru rău pentru ţară, iar 11% - nu ştiu/nu răspund.

Famiglia Trăilă controlează achiziţiile publice. Fostul preşedinte al ANRMAP şi-a angajat rudele în posturi cheie şi împreună cu acestea a căpuşat bugetul instituţiei

Cristina Trăilă, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anulat ilegal procese verbale de contravenţie, a făcut angajări pe relaţii de rudenie şi prietenie şi a avizat achiziţii la suprapreţ prin firme înfiinţate special pentru a căpuşa ANRMAP. Neregulile vor fi sesizate DNA sau Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat Lucian Dan Vlădescu, actualul preşedinte al ANRMAP. "Doamna Trăilă anula procese-verbale de contravenţie pe care le aplicau organele de control. Sunt cel puţin două cazuri, unul în care a existat un cuantum de amenzi de 200.000 lei, iar suma a fost redusă la 30.000 lei printr-o semnătură, iar un altul, un proces-verbal de contravenţie de 70.000 lei, a fost anulat integral", a declarat Vlădescu.

Termoelectrica, "perla" statului

Uitaţi de Hidroelectrica, uitaţi de Romgaz: Termoelectrica este noua "perlă" energetică a statului. Producătorul a raportat pe anul trecut un profit net de 1,597 miliarde de lei, fiind a doua cea mai profitabilă companie din întreaga Românie, după Petrom. După ce ani de zile Termoelectrica a fost arătată cu degetul drept "gaură neagră" a economiei, compania s-a dat de trei ori peste cap şi s-a transformat în Făt-Frumos şi a depăşit la profit toţi "băieţii deştepţi", "regii asfaltului" şi chiar Patriarhia. Cu toate acestea, rezultatul companiei este unul pe "hârtie", căci Termoelectrica a cedat active în contul datoriilor. Societatea de stat a cedat termocentrala Iernut către Romgaz în contul unei datorii de 405 milioane de lei, aproximativ 95 milioane de euro, în baza unui memorandum de Guvern aprobat la finele anului 2010. Numai că, potrivit evaluării, termocentrala Iernut era estimată la 230 de milioane de euro iar, între timp, datoria a trecut de 600 de milioane de lei.

NATIONAL

Puci la Banca Nationala!

Normele de creditare stabilite de catre Banca Nationala a Romaniei incurca planurile multor sucursale, care, in aceste vremuri tulburi, cauta cu disperare sa-si alimenteze cu "cash" bancile "mama". Iar pe langa ingradirile de pana acum, BNR pregateste si un amplu control al modalitatilor de acordarea a unor credite preferentiale. Ca si verificarea stricta a scoaterii masive de bani din tara, sub forma "restituirii imprumuturilor actionarilor". Ingrijorati de "talpa" pusa de Mugur Isarescu, conducatorii unor banci suspectate de astfel de practici au decis, in secret, organizarea unui "puci" la BNR. Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, Banca Italo Romena este una dintre unitatile aflate atat in vizorul BNR, cat si al altor structuri de ancheta specializate in combaterea evaziunii fiscale si a spalarii banilor. Si, stranie coincidenta, din informatiile intrate in posesia noastra, tocmai unul dintre directorii acestei banci este implicat in incercarea de coagulare a dusmanilor actualului guvernator al Bancii Centrale.

Ce interese fac din Romania "buricul" Europei

Dupa ce ne-au lasat ani de zile sa balacim in politica noastra damboviteana, oficialii UE pun piciorul in prag, starnind mania USL-ului. Raportul si comentariile presedintelui CE au starnit furia uselistilor, care si-au varsat naduful prin intermediul liberalului Tudor Chiuariu. Care, in numele USL-ului, l-a infierat cu manie proletara pe "politrucul" Barroso: "Dl. Basescu si apostolii domniei sale au transformat acest raport politic intr-un manifest electoral, scris intr-o redactie de ziar prost, cum spunea un jurnalist zilele trecute. E trist, e regretabil ca munca a mii de oameni care lucreaza in sistemul judiciar e practic strangulata, e pusa intre paranteze de interesele politice ale dlui Basescu si a acolitilor lui, interni si externi.

"Sicriele" RATB, modernizate de un sponsor PSD

Teribilul accident produs ieri in pe Calea Rahovei din Capitala scoate la iveala probleme grave in ograda RATB. Potrivit primelor cercetari, evenimentul s-a produs din cauza unor probleme tehnice. Una dintre firmele care "mananca" sute de mii de euro pentru a nu exista asemenea probleme este detinuta de... un sponsor oficial al PSD! Un tramvai s-a rupt in doua dupa ce un macaz s-a schimbat, ieri, din senin, in intersectia Caii Rahova cu Sebastian si a lovit in plin un altul care venea din sens opus. Incredibilul accident s-a soldat cu 18 victime, care platisera biletul RATB pentru a fi transportate in siguranta la destinatie.

Strategie de campanie: Basescu se descotoroseste de PDL ca sa-si atraga simpatia romanilor

Disperat de "misiunea sa imposibila" de a reintra in gratiile romanilor, Traian Basescu se distanteaza de pedelisti. Motivul invocat: PDL mizeaza pe nevalidarea referendumului din cauza prezentei insuficiente. Basescu anunta ca se va dezice de PDL daca democrat-liberalii nu renunta la descurajarea prezentei la vot. "Optiunea mea este sa le cer romanilor sa vina la vot. Nu vreau sa ma intorc la masa verde si nici nu vreau sa ma intorc cu 5% pentru si 95% contra. Cei care mizeaza pe invalidarea alegerilor din cauza prezentei cred ca se insala.

Iranul se aliaza cu Coreea de Nord impotriva "imperialistilor"

O delegatie iraniana a facut o vizita in Coreea de Nord pentru a negocia o alianta intre cele doua state "impotriva imperialismului si a hegemoniei". Tanarul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-un, tocmai a primit titlul de maresal, devenind seful suprem al armatei, dupa ce duminica Ri Yong-ho a fost eliberat din toate functiile. Ministrul adjunct iranian al Afacerilor Externe, Abbas Araghchi, a cerut oficialilor nord coreeni sa faca un front comun impotriva tenditelor hegemonice ale Occidentului. Coreea de Nord si Iranul sunt supuse sanctiunilor internationale din cauza programelor nucleare, fiind si acuzate ca au cooperat in domeniul rachetelor balistice.

PUTEREA

Prostituate de lux pentru fotbalişti şi politicieni prestau în hotelul parlamentarilor. Reţeaua era condusă de soţia lui Codruţ Marta

O reţea de prostituţie de lux, condusă de soţia dispărutului Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a fost destructurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Liderul reţelei era Andreea Marta (fostă Lungu). Ea avea trei "locotenenţi", printre care şi sora ei, Maria Lungu. Printre clienţii reţelei se află politicieni, fotbalişti, oameni de afaceri, dar şi un analist politic celebru, al cărei nume încă nu-l vom publica, din motive lesne de înţeles. Procurorii bănuiesc, dar încearcă să şi probeze, că prostituate, printre care se numără şi candidate la diferite concursuri de Miss sau fotomodele, erau minore la momentul consumării actelor sexuale plătite. Acestea aveau loc în diferite locaţii din Bucureşti, ba chiar şi la Monte Carlo, oraşul administrativ al Principatului Monaco. De altfel, se pare că printre clienţii reţelei de prostituţie s-ar afla membri ai aşa-zisului Grup de la Monaco.

Consiliul Concurenţei a avizat intrarea Gazprom pe piaţă

Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică ce se realizează prin dobândirea controlului de către Nis Petrol SRL asupra a trei staţii independente de comercializare cu amănuntul a carburanţilor auto, situate în judeţele Arad şi Sibiu, potrivit unui comunicat al instituţiei. Compania românească Nis Petrol SRL face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), firmă din Serbia care este membră a grupului Gazprom. La începutul acestei luni, NIS a anunţat că intenţionează să deţină, până la sfârşitul acestui an, 40 de benzinării în România, urmând ca numărul acestora să crească la 120 de staţii, până în 2014. NIS a anunţat că va investi în următorii trei ani 500 milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizării reţelei de 250 de benzinării pe care o deţine în Serbia şi extinderii operaţiunilor în Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi România.

ROMANIA LIBERA

Comisia Europeană: "Evenimentele din ultima perioadă ne-au zguduit încrederea"

"În ultimele trei săptămâni, evenimentele excepţionale din România au fost o sursă de îngrijorare majoră pentru Comisie şi pentru Uniunea Europeană", a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, înaintea celui mai dur raport de ţară întocmit pentru România începând din 1997 încoace. Practic, pentru prima dată, Comisia Europeană pune la îndoială angajamentul României faţă de respectarea statului de drept şi a principiilor fundamentale, precum şi faţă de criteriile de la Copenhaga, condiţiile fundamentale pentru a fi un stat membru UE. În ciuda declaraţiilor făcute de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, care a spus ieri că vina pentru acest raport o poartă "guvernele lui Traian Băsescu", precizările oficialilor europeni arată totuşi un lucru evident: dacă nu ar fi existat acţiunile USL din ultima perioadă, am fi avut, probabil, cel mai favorabil raport pe justiţie din ultimii cinci ani.

USL, cedare parţială în faţa UE

Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura pe 29 iulie, de la 7 la 23.00, şi va fi validat dacă se prezintă la urne majoritatea românilor cu drept de vot. De asemenea, Curtea Constituţională şi-a recăpătat dreptul de a se pronunţa pe unele din hotărârile Parlamentului. Pasul înapoi făcut de USL poate fi asimilat "pasului înapoi de pe buza prăpastiei" pomenit de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. Semnalul răzgândirii a fost dat de premierul Victor Ponta, încă de dimineaţă, înainte ca la Bruxelles să fie făcut public Raportul de ţară al Comisiei Europene. "Cvorumul de 50% plus unu - asta e prevederea în vigoare în acest moment, prin promulgarea legii de către preşedintele interimar Crin Antonescu -, e obligaţia pe care mi-am asumat-o la Bruxelles în urma discuţiilor cu domnul Barroso", a anunţat sec Ponta,

ZIARUL FINANCIAR

Cinteză, BNR: Avem încă masca de oxigen pe faţă; de-abia din a doua jumătate a lui 2013 trecem la salon

Nicolae Cinteză, şeful Supra­ve­gherii din BNR, spune că nu vor exista falimente în sistemul bancar anul aces­ta, însă estimează că doar din a doua parte a anului 2013 economia ar putea trece de la faza de reanimare la etapa de "salon". "Cred că încă suntem cu masca de oxigen pe faţă. Nu sunt optimist de felul meu. Dar sper să trecem cu bine de 2012 şi din a doua parte a lui 2013 să trecem la faza de < salon >. Nu cred că va fi cazul să luăm vreo măsură de stabilizare a vreunei bănci până la sfârşitul anului 2012 şi nici nu cred că vom avea falimente. Dar totul depinde de capacitatea băncilor de a-şi adapta modelele de business", a declarat Cin­teză, care conduce de circa un deceniu Direcţia de Supraveghere a BNR, cunoscând în amănunt sistemul bancar.

Pe ultima sută de metri, Bursa a adus la conducere un veteran să o revitalizeze

Victor Cionga, cunoscut prin poziţia pe care a avut-o la Raiffeisen, a acceptat oferta Consiliului de Administraţie de a fi noul director general al Bursei de la Bucureşti. Victor Cionga, printre cei mai vechi bancheri de investiţii de pe piaţa locală, este noul director general al Bursei de Valori Bucureşti, condu­cerea operatorului bursier încer­când astfel să revitalizeze o piaţă de capital care a căzut pradă crizei financiare, dezinteresului din partea companiilor private şi investitorilor, dar şi lipsei de sprijin din partea statului. Deşi este o piaţă mică, Bursa de Valori de la Bucureşti stârneşte şi ample dispute între mem­brii ei şi de aceea nu a reuşit să câştige teren în economie şi nici să convingă guvernele să listeze mai multe companii de stat.

Seceta aruncă în aer preţul porumbului

Seceta şi temperaturile ridicate au pus deja la pământ aproximativ o treime din producţia locală de porumb, dar fermierii locali vor reuşi să îşi acopere o parte din pierderi ca urmare a cotaţiilor în creştere. Explozia preţurilor la nivel internaţional s-a produs şi pentru că Statele Unite, cel mai mare producător, vor strânge în acest an de pe câmpuri doar o fracţiune din suprafeţele însămânţate cu porumb în primăvară. O bună parte din regiunile americane cele mai productive pentru porumb sunt deja etichetate ca fiind afectate de secetă severă sau extremă.

Hidroelectrica a intrat pe pierderi. Contractele pentru populaţie ar putea fi denunţate

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firmă care de pe 20 iunie se află în insolvenţă, ar putea trece la denunţarea contractelor de vânzare a energiei către populaţie, acolo unde preţul este mai mic decât costurile companiei, după ce a eliminat trei contracte cu aşa-zişii "băieţi deştepţi". Aceasta ar fi o soluţie finală şi ar putea fi aplicată dacă administratorii Hidroelectrica nu vor ajunge la o înţelegere cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţie care stabileşte tarifele pentru consumatorii reglementaţi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb