REVISTA PRESEI 19.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 decembrie 2012

ADEVARUL

Crin Antonescu: "Am semnat un acord cu UDMR"

Invitat la emisiunea "Realitatea la raport" la Realitatea TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seară că a existat un acord semnat de el şi Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanşarea campaniei şi până alegeri "foarte multe lucruri" nu au decurs potrivit celor stabilite. A fost un angajament semnat între trei oameni: eu, Ponta şi Kelemen Hunor. Era vorba de intenţia de a construi împreună o guvernare, pe nişte elemente, pe nişte principii. Acordul n-a fost pus în aplicare, pentru că cineva nu şi-a respectat. Ei ştiu că noi nu vom schimba niciodată articolul 1 din Constituţiei. Cuvântul "naţional" nu schimbă cu nimic viaţa nici a românilor, nici a maghiarilor. O minimă înţelegere putea să existe, dar răspunsul lor a fost: "Noi vrem ministere".

Liviu Dragnea, ministru "3 în 1"

Vicepremierul Liviu Dragnea va coordona, în noul Cabinet condus de Victor Ponta, domenii de care se ocupă trei membri ai Comisiei Europene. Premierul Victor Ponta a anunţat că structura noului Cabinet va avea la bază modelul de organizare al Comisiei Europene, Guvernul UE. Victor Ponta vrea ca fiecare ministru să aibă o legătură directă cu omologul său european. Tocmai cu această justificare, numărul miniştrilor va creşte de la 20, cât sunt în prezent, la 26, un număr egal cu cel al comisarilor europeni. "Adevărul" a comparat lista comisarilor europeni cu lista neoficială a noului Executiv şi a descoperit că 19 comisari europeni au corespondent în Guvernul de la Bucureşti. Însă, în unele cazuri, secunzii lui Ponta primesc felii mult mai mari comparativ cu oamenii din jurul lui Barroso. Astfel, vicepremierul Liviu Dragnea va deţine portofoliul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. El va organiza noile regiuni administrative şi va dirija de la centru modul în care se alocă fondurile în teritoriu.

Industria auto demarează la Braşov: peste 2.000 de angajări în 2013

Anul 2013 se anunţă unul de bun augur pentru industria auto de la poalele Tâmpei. Peste 2.000 de persoane urmează să fie angajate de şase companii din domeniu, datorită investiţiilor pe care acestea le-au realizat. Numai suedezii de la Autoliv au anunţat 1.000 de angajări pentru anul viitor în Braşov. "Extinderea celor două divizii din Braşov este rezultatul votului de încredere primit de Autoliv România din partea managementului grupului, datorită performanţelor extraordinare de-a lungul timpului", se arată într-un comunicat al companiei. Autoliv, unul dintre cei mai mari producători de airbaguri şi centuri de siguranţă din lume, a avut anul trecut vânzări totale de 8,23 miliarde de dolari. Autoliv România produce, în principal, pentru pieţele externe, pentru clienţi ca BMW, Volkswagen, General Motors, Ford, Renault Group, PSA, Fiat sau Volvo.

Cifrele-cheie pentru un buget realist al anului 2013. Ce parametri ar trebui să urmărească Guvernul

Economiştii şi oamenii de afaceri chestionaţi de "Adevărul" într-un sondaj cred că prognozele oficiale pe care s-ar putea construi bugetul de stat sunt prea optimiste şi avertizează că vom avea constrângeri mai ales în prima jumătate a anului viitor. La sfârşitul acestei săptămâni, noul Guvern va avea o primă discuţie pe marginea bugetului de stat pe anul viitor, dar în prezent încă nu se ştie pe ce cifre se va baza acesta. Doar estimările Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) sunt cunoscute şi se ştie că, în mod tradiţional, bugetele anuale se construiesc pe baza acestor previziuni. Sunt credibile sau nu datele oficiale? Cum ar trebui să arate cifrele-cheie ale unui buget realist pentru anul viitor, astfel încât să nu ne trezim în vară sau chiar mai devreme că trebuie să-l rectificăm? Acestea sunt câteva din întrebările la care ne-au răspuns, în cadrul unui minisondaj "Adevărul", mai mulţi economişti şi oameni de afaceri.

CURENTUL

Negocieri la sânge în USL pentru "prada de război" de după alegeri

După lupta lejeră dusă la aceste alegeri parlamentare, PSD are dificultăţi în a împărţi "prada de război" cu liberalii lui Crin. După ce a pierdut prima rundă legată de racolarea UDMR la guvernare, Ponta vrea acum să obţină cele mai bune portofolii în dreptul social-democraţilor. Discuţiile sunt destul de aprinse şi niciuna dintre părţi nu voia ieri să cedeze, conform unor surse prezente la aceste negocieri. Înainte de începerea discuţiilor premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că în noul Cabinet vor fi 24 de miniştri, menţionând că dintre aceştia sunt mai mulţi miniştri delegaţi, plus vicepremierul. Ponta a fost întrebat dacă a închis lista cu nominalizările pentru viitorii miniştri sau mai are semne de întrebare."Am închis negocierea între PSD şi ACD", a spus Ponta, arătând că în privinţa reprezentanţilor PSD în Guvern are numele acestora în această seară, iar miercuri le va prezenta Comitetului Executiv.

Becali vânează locul lui Crin şi urzeşte "planuri de dizidenţă"

"Dacă îi dai nas lui Ivan, ţi se urcă pe divan", zice o veche vorbă românească. Şi dacă tot s-au legat la cap cu Gigi Becali, liberalii vor trebui de acum înainte să se înveţe cu şi ambiţii grandomane a acestui personaj care deja emite pretenţii pentru cocoţarea la vârful partidului. Nu că ar avea un merit, ci mai degrabă pentru faptul că este deja un "brand". Odată intrat în Parlament, Gigi a început să emită pretenţii ierarhice în PNL. El a declarat ieri că ţinta sa este ca el să fie preşedintele PNL, iar Crin Antonescu preşedintele ţării, arătând că atunci când Antonescu va pleca la Cotroceni partidul nu trebuie să rămână pe mâna lui Tăriceanu, pentru că se alege praful. El a motivat că fostul premier nu este demn de a conduce PNL deoarece "a ţinut patru femei", de parcă acest lucru ar fi un criteriu pentru contra-performanţă.

Prima zi de Tia Serbanescu

Dl. Ponta, liniştit din partea opoziţiei dezarmante, s-ar putea să fie hărţuit de proprii talibani. Aceştia se agită însă degeaba. În România o hârtie semnată nu înseamnă nimic. Poate fi ruptă oricând, cum s-a mai întâmplat - iar dl. Ponta să le spună dlor Barroso şi Schultz că dictatorul Băsescu l-a şantajat şi l-a pus să semnee angajamentul sau că nici nu l-a scris el ci e un simplu plagiat. Deocamdată, avem promisiunea dlui Ponta că "USL va guverna invers decât până acum". Invers? Scăpăm de creşterea zero? Zero devine orez. Te faci chinez, ai?

CURIERUL NATIONAL

Ponta: Explorarea gazelor de şist va pune în dezavantaj Gazprom

Premierul a anunţat ieri că se continuă negocierile cu americanii de la Chevron pentru explorarea perimetrelor din judeţul Constanţa. În Polonia, gazele de şist se vând cu 80 dolari/mia de mc, în timp ce Gazprom ne exportă cu 450 dolari/mia de mc. El a adăugat că America a devenit din importator un exportator de gaze folosind gazele de şist şi că cei care au cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist sunt cei de la Gazprom.

Cât de oportună este Autoritatea de Supraveghere Financiară?

Experţii susţin că prin preluarea atribuţiilor CNVM se preia automat şi obligaţia Consiliului de a plăti daunele către păgubiţii FNI. Având în vedere că CNVM nu dispune de fonduri, acest lucru nu se poate realiza decât prin cheltuirea Fondului de Garantare al CSA, destinat, în caz de faliment al unei societăţi de asigurare, despăgubirii asiguraţilor. Comasarea Comisiei Naţionale de Valori Imobiliare (CNVM), a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) în Autoritatea de Supraveghere Financiară, aprobată ieri în şedinţa de guvern, poate afecta grav stabilitatea celor trei pieţe, susţin experţi din domeniu, precizând că o astfel de "zonă sensibilă" nu poate fi reglementată prin decizii bruşte, lipsite de o fundamentare serioasă.

Cât au mai scăzut preţurile locuinţelor europene în 2012?

Preţurile locuinţelor din România au avut în acest an a cincea mare scădere din Europa, de peste 10%. Pe prima poziţie se află Irlanda, cu un minus de 13,17% în primele nouă luni ale acestui an, urmată de Grecia, Spania şi Olanda. Din cele 23 de ţări europene incluse în studiu, 14 au înregistrat scăderi de preţuri şi în nouă dintre acestea preţurile au crescut. Pe prima poziţie se află Irlanda, cu un minus de 13,17% în primele nouă luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Grecia s-a clasat pe locul doi, cu o reducere de 12,47%, aceasta fiind urmată de Spania, care a înregistrat o scădere de 11,87%, Olanda, cu o reducere de preţ de 11,43% şi România, unde locuinţele s-au ieftinit cu 10,07%.

Saxo Bank: Previziuni scandaloase pentru 2013

Anul viitor ar putea aduce scăderi abrupte ale preţurilor petrolului şi aurului, creşterea costurilor de finanţare ale Spaniei până la niveluri alarmante, aprecierea puternică a francului elveţian şi yenului japonez, precum şi naţionalizarea marilor producători de electronice din Japonia, informează Mediafax. Toate acestea se regăsesc în calendarul de "previziuni scandaloase" pentru 2013 pregătit de Saxo Bank. Economistul şef al băncii daneze, Steen Jakobsen, notează că previziunile nu reprezintă estimările pentru scenarii de bază luate în calcul, însă ar putea mai relevante pentru investitori deoarece întotdeauna trebuie cunoscute posibilităţile "în cel mai rău caz".

Un mister afgan: ce se află în spatele transporturilor mari de aur ce părăsesc ţara?

Creşterea transporturilor de aur de la începutul verii a atras atenţia oficialilor afgani şi americani. Oficialii sunt acum nedumeriţi asupra originii aurului şi de ce o cantitate atât de mare se îndreaptă spre Dubai. În ultimele 2 săptămâni ale lunii octombrie aproximativ 254 kg de aur, în valoare de 14 milioane de dolari, au fost transportate manual din Afganistan. Ambalate în bagaje de mână şi burduşite în buzunarele de la sacou, lingourile de aur pleacă din Kabul cu o regularitate înfricoşător de mare, ceea ce îi face pe oficialii afgani şi americani să se întrebe dacă nu cumva spălătorii de bani au găsit un nou mod de a scoate fonduri mari de bani din ţară.

Frankfurt, un centru financiar tot mai departe de a rivaliza cu Londra

Concedierile operate recent de băncile de investiţii în capitala financiară a Germaniei arată că oraşul este în planul secund al destinaţiei investitorilor. Criza financiară din 2008 şi impasul prelungit la nivelul zonei euro i-au făcut pe actorii principali ai lumii investiţiilor să se concentreze din nou asupra centrelor financiare majore New York, Londra şi Hong Kong, prăbuşind speranţa nutrită pentru Frankfurt de a deveni o capitală importantă pentru industria de investment banking, comentează Wall Street Journal. Reducerile de personal operate recent de marile holdinguri financiare multinaţionale la subsidiarele lor din Frankfurt arată că oraşul pierde teren şi se îndepărtează de aspiraţiile de a fi un rival al Londrei.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ a aflat că ANAF trece în subordinea primului ministru

Analistul politic Dan Andronic a dezvăluit, în această seară, în exclusivitate, la postul RTV, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va trece în subordinea primului ministru. Prezent în emisiune, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a confirmat informaţia. Un anunţ în acest sens va fi făcut zilele viitoare, odată cu definitivarea noului Guvern. În cadrul aceluiaşi talk-show, s-a discutat şi unde va fi repartizat Tudor Barbu, unul dintre jurnaliştii din partidul lui Dan Diaconescu. El va ajunge la Ministerul Economiei, cel mai probabil secretar de stat.

ANALIZĂ EVZ. Puncte tari - puncte slabe ale noului Guvern

Patru experţi din societatea civilă au evaluat structura noului guvern şi au identificat vulnerabilităţile şi oportunităţile acestuia. Premierul Victor Ponta va depune astăzi la Parlament structura şi componenţa noului Guvern. Ambele au fost negociate asiduu în aceste zile, iar presa a publicat deja informaţii despre cum va arăta şi cine va intra în viitorul Executiv. La solicitarea "Evenimentului zilei", patru experţi au analizat modul cum arată cabinetul Ponta 2. Este vorba de Sorin Ioniţă şi Ana Otilia Nuţu ( Expert Forum), Cristian Ghinea (Centrul Român pentru Politici Europene) şi Aurelian Dochia (analist economic. O concluzie comună este aceea că structura stufoasă a Guvernului va diminua mult din eficienţa lui.

Negociatorul de la Oltchim, cercetat de ANI pentru IMENSA AVERE

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) verifică averea acumulată de Remus Vulpescu, consilierul Ministrului Economiei. Potrivit unor surse judiciare, o anchetă similară vizează şi declaraţia de interese a acestuia. La 40 de ani, fostul şef peste privatizările din România a acumulat o avere de invidiat. În primul rând, atrage atenţia un teren intravilan de 10.000 de metri pătraţi, situat în sectorul 1 al Capitalei, teren achiziţionat în 2011. Mai are un teren intravilan în localitatea Baloteşti, de 1.000 de metri pătraţi, dobândit în 1999. Agoniseala lui "DJ Vulpescu" este compusă şi din patru autoturisme: două Mercedes din 1966, respectiv 2006, un Hyundai din 1999 şi un Chevrolet Corvette din 2008. Ca unică sursă de venit, Vulpescu a consemnat "servicii juridice" pentru care a încasat 273.650 de lei. Averea acestuia este completată de o colecţie de ceasuri în valoare de 40.000 de euro, adunată în trei ani. Anul trecut l-a împrumutat pe un anume Sorin Chiriţă cu 125.000 de euro.

JURNALUL NATIONAL

Becali, în prima zi la Parlament ca deputat: Sunt cel mai puternic deputat! Spuneţi-mi dacă vedeţi vreunul mai puternic decât mine pe aici?

Gigi Becali s-a prezentat la Parlament pentru a-şi prelua mandatul de deputat câştigat în urma alegerilor din 9 decembrie. Latifundiarul din Pipera s-a lăudat că este singurul "om cu dublă funcţie: deputat naţional şi europarlamentar". "Sunt cel mai puternic deputat! Spuneţi-mi dacă vedeţi vreunul mai puternic decât mine pe aici? Aţi mai stat cu vreunul aşa cum staţi cu mine? Bine, poate aţi stat cu Ponta, dar el este primul-ministru. Dar Becali e Becali", le-a spus Gigi Becali jurnaliştilor. În schimb, Gigi Becali nu şi-ar dori să devină ministru sau premier. "Eu nu vreau să fiu premier, nu vreau, fac şi eu ca Geoană, mie nu-mi place să fiu nominalizat, vreau să nominalizez.

Surprize-surprize: Ecaterina Andronescu NU va mai fi ministrul Educaţiei. Vezi cine va fi titularul portofoliului

Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu se regăseşte pe lista noului Executiv, pentru acest portofoliu fiind propus profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politico - Administrative. De asemenea, potrivit unor surse din cadrul USL, citate de Mediafax, la Ministerul Energiei s-a renunţat la nominalizarea lui Iulian Iancu, fiind propus pentru această funcţie Constantin Niţă, care a mai fost ministru pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediul de Afaceri în Guvernul PDL-PSD din 2009. Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că în noul Cabinet vor fi 24 de miniştri, menţionând că dintre aceştia sunt mai mulţi miniştri delegaţi, plus vicepremierul.

Astăzi au loc primele şedinţe ale noului Parlament

Astăzi vor avea loc primele şedinţe ale noului legislativ. Membrii celor două camere ale Parlamentului se vor întâlni separat pentru a pune la punct primele proceduri. Totodată fiecare dosar al deputaţilor şi senatorilor va fi verificat dacă este sau nu complet şi dacă demnitarii îndeplinesc toate condiţiile pentru a-şi prelua funcţiile. Dacă totul merge conform programului stabilit, aceştia vor depune jurământul mâine, urmând ca vineri, senatorii şi deputaţii să se reunească în plen pentru a-i alege pe preşedinţii celor două camere. Şedinţele de astăzi vor fi prezidate de cei mai vârstnici dintre deputaţi şi senatori, aşa cum prevede legea. În ambele cazuri vorbim despre reprezentanţii Partidului Conservator.

Voith Hydro şi Andritz renunţă un pic la jecmăneala de la Hidroelectrica

Consorţiul Voith Hydro - Andritz a acceptat reducerea cu 20 de milioane de euro a sumelor cu care s-a înscris la masa credală a Hidroelectrica, potrivit unui comunicat al producătorului de stat. "În 13 decembrie, Euro Insol, în calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica, a finalizat negocierile cu cel mai mare creditor chirografar, consorţiul germano-austriac Voith Hydro şi Andritz Hydro. Ca rezultat al discuţiilor purtate de-a lungul ultimelor patru luni, Hidroelectrica a obţinut o reducere comercială de 20 milioane euro din cei 57 milioane euro şi 30 milioane lei cu care consorţiul a solicitat înscrierea la masa credală", se arată într-un comunicat al producătorului de energie electrică.

NATIONAL

Sefii de la BRD au lasat peste 3.000.000 de euro la un"hogeac" din Satul de Vacanta

Procurorii DIICOT avanseaza cu cercetarile in instrumentarea dosarului de frauda care zguduie din temelii sistemul bancar romanesc, peste 20 de persoane fiind invinuite de pagubirea mai multor banci importante cu 85 milioane de euro. Iar tupeul cu care unii directori ai BRD au devalizat propria banca i-a lasat cu gura cascata pana si pe anchetatori. Acestia au descoperit ca o firma fantoma care isi avea sediul social in camera unui motel de doua stele de la intrarea in Satul de Vacanta din Mamaia a primit un credit de peste trei milioane de euro, dupa care a intrat in insolventa.

Romania printr-o firma paravan

Frantisek Priplata, cehul care a fugit din Romania ca sa scape de pedeapsa de opt ani de puscarie pentru ca a comandat uciderea sindicalistului Virgil Sahleanu, continua sa faca afaceri in tara noastra, printr-o firma paravan. Desi sta departe de Romania, tara in care trebuie sa ispaseasca un rest de pedeaspa de sapte ani, din cei opt la care a fost condamnat, Frantisek Priplata nu se poate dezlipi de banii pe care ii produce la noi. Cehul de 62 de ani este in spatele unei afaceri infloritoare cu mobila, la Oradea, unde detine o firma, impreuna cu o romanca - femeie care a fost si martor in dosarul de omor.

Gazprom ieftineste gazele, Romania le scumpeste

Compania Gazprom va reduce pretul gazelor exportate in Europa la 370 de dolari/1.000 de metri cubi. In Romania costa circa 450 de dolari/1.000 de metri cubi si se va scumpi in 2013 in trei etape, cu 13%. Gazprom estima in primavara un pret de 415 dolari /1.000 de metri cubi la exporturile de gaze din 2013 in Europa. Intre timp, rusii au scazut la pret, deoarece consumul s-a redus cu aproape 10% in perioada ianuarie-noiembrie 2012 in tarile din Europa si in Turcia.

O flotila de nave rusesti, in drum spre Mediterana

O stire "bizara" circula ieri pe sest, transmisa de Associated Press. Anume ca rusii au trimis "un escadron" de nave de razboi in Mediterana. Stirea, ignorata de presa majora, era bizara din punct de vedere al procedurilor mediatice. Abia la sfarsitul acesteia aparea cu litere de-o schioapa: "THIS IS A BREAKING NEWS UPDATE!" Update-ul era la stirea ca doi cetateni rusi si unul italian fusesera rapiti in Siria si rebelii cereau recompensa! Si duc rusii banii cu escadronul? Nu! Minstrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a declarat ca navele s-au dus pentru a face rotatia cu cele aflate deja in portul sirian Tartus si in eventualitatea unei posibile evacuari a "miilor de cetateni rusi" aflati in Siria.

PUTEREA

EXCLUSIV. Rareş Mănescu face o propunere inedită: Republică parlamentară cu preşedinte ales direct de popor

USL s-a angajat în faţa românilor că va croi o Românie puternică, iar modificarea Constituţiei este un pas esenţial în acest proiect, spune Rareş Mănescu primarul sectorului 6 şi vicepreşedinte PNL, într-un interviu acordat ziarului nostru. Din punctul său de vedere, cel mai potrivit sistem constituţional este republica parlamentară, dar românii trebuie să-şi aleagă în continuare direct preşedintele. Prin acest interviu, PUTEREA deschide o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei României.

Gabriela Vrânceanu Firea: Vin în Parlament cu gândul să muncesc cinstit, onest, să nu mint şi să îmi fac autocritica

Senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea a declarat, marţi, la Senat, la preluarea mandatului, că vine în Parlament cu gândul ''să muncească cinstit, onest, să nu mintă" şi să îşi facă autocritica atunci când greşeşte. "Nu vin aici cu gândul de a salva România, poate s-o salveze decât Dumnezeu, dar vin cu gândul să muncesc cinstit, onest, să nu mint şi să îmi fac autocritica atunci când greşesc pentru că sunt convinsă că aşa cum greşeşte orice om şi un parlamentar mai are voie să greşească, totul este să nu persiste în greşeli şi să nu facă lucruri rele în mod intenţionat.

Duşa vrea mazilirea şefilor de la Poliţia Ilfov

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplină al IGPR cu privire la conducerea IPJ Ilfov, în urma finalizării cercetării prealabile, informează MAI. Duşa a dispus efectuarea unui audit de specialitate privind actul managerial la nivelul conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov, după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

BVB îşi pune nădejdea în companiile de stat

Piaţa de capital din România încă este foarte slab dezvoltată. După un an anemic, specialiştii nu-şi pun mari speranţe pentru 2013. Conform acestora, ca Bursa să îşi revină anul viitor este nevoie de o campanie de promovare a finanţării prin intermediul acesteia şi de continuarea listării companiilor de stat. Preşedintele Intercapital Invest, Răzvan Pasol,afirmă că 2012 a fost un an slab pentru piaţa de capital. Conform acestuia, printre motivele rezultatelor nesatisfăcătoare se numără nivelul redus de companii de stat listate la bursă.

FMI revine în jur de 10 ianuarie

O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale va ajunge în România în jurul datei de 10 ianuarie, pentru a discuta cu Guvernul inclusiv despre proiectul de buget pe anul viitor, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. Potrivit calendarului gândit de USL, proiectul de buget pentru anul viitor va fi prezentat în această săptămână şi va fi dezbătut de Parlament în luna ianuarie, după ce va fi discutat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat, în luna septembrie, că bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern, derogarea faţă de termenul legal, 15 octombrie, fiind convenită cu cele trei instituţii financiare internaţionale.

ROMANIA LIBERA

Vor rezolva mai multe ministere problemele de fond ale economiei?

După umflarea Parlamentului peste dimensiunea celui din SUA, Guvernul se dilată cu trei noi ministere. Dincolo de mărirea schemei de personal, vin noi secretari de stat, consilieri şi secretare, rămâne de văzut în ce măsură noua organigramă va uşura activitatea administrativă sau, din contră, va crea o doză suplimentară de haos. Înmulţirea numărului de ministere a fost justificată fie prin copierea modelului european, fie prin reproducerea celui din Franţa, deşi Comisia Europeană are sub lupă o cu totul altă economie şi populaţie, iar birocraţia franţuzească are totuşi altă eficienţă decât cea autohtonă.

Prizonierii iernii. Cum rezistă oamenii din vârf de munte, în Apuseni, o iarnă întreagă, izolaţi de restul lumii

O acţiune umanitară în plină iarnă, în satele izolate de munte, este o experienţă unică de viaţă. Pentru oamenii blocaţi între zăpezi cel mai frumos cadou îl reprezintă gândul că nu au fost uitaţi de semenii lor. R.L.a urcat spre câteva sate din Apuseni, acum, în toiul iernii, când zăpada e cât casa pe acolo, găsind doar câteva suflete plăpânde în fiecare cătun. Oamenii au ieşit, ca urşii din bârlog, surprinşi să vadă chip străin în faţa lor. Nu ne mai lăsau să plecăm, îmbiindu-ne la povestit cu slană şi pită. Mai mult ca orice, singurătatea e cea care-i macină pe ultimii supravieţuitori ai secularelor cătune.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul Ponta II are de rambursat în patru ani 13 miliarde de euro

Pe fiecare din cei 26 de membri ai guvernului pe care îi va anunţa astăzi premierul Ponta stă o povară de 500 mil. euro. Guvernul Ponta II, care va fi anunţat în curând, se va confrunta în anii următori cu rambursarea celor mai mari sume din împrumutul record de 19 mld. euro contractat de România de la finanţatorii externi, credit avizat în 2009 de guvernarea PDL-PSD. În total, în cei patru ani de guvernare pe care îi începe acum guvernul Ponta are de rambursat 13 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că pe fiecare din cei 26 de miniştri ai noului guvern stă o "povară" de 500 de milioane de euro. Din cei 13 miliarde euro care trebuie daţi înapoi la FMI şi Comisia Europeană în perioada 2013-2016, 9,4 miliarde euro trebuie rambursaţi de BNR, din rezerva valutară şi restul de 3,6 miliarde de euro de la bugetul de stat.

Kaufland a investit 100 mil. euro în zece hipermarketuri

Retailerul german Kaufland, liderul comerţului local, a deschis în acest an zece hipermarketuri, în care a investit 100 de milioane de euro, fiind astfel cel mai mare investitor din comerţul autohton, potrivit estimărilor ZF. Grupul a ajuns astfel la o reţea de 81 de magazine, consolidându-şi prima poziţie în topul celor mai extinse reţele de hipermarketuri din România. Cei patru concurenţi ai săi au împreună 69 de hipermarketuri. Magazinele Kauf­land sunt însă mai mici decât ale celorlalţi jucă­tori şi au şi politică de discount (preţuri mici).

Administratorii de fonduri au încasat aproape 70 mil. euro

Administratorii de fonduri mutuale, managerii de fonduri de pensii, Franklin Templeton - administratorul Fondului Proprietatea şi SAI Muntenia Invest, care gestionează activele SIF Muntenia, au încasat în acest an comisioane cumulate de peste 300 mil. lei (67 mil. euro), semnificativ mai mari decât anul trecut, conform calculelor ZF. Veniturile administratorilor de fonduri mutuale au urcat la circa 130 mil. lei, de la 100 mil. lei în 2011, în condiţiile în care şi activele au crescut cu 40%, la 11,4 mld. lei. Creşterea activelor a venit mai ales din banii noi aduşi de clienţi, în condiţiile în care randamentul mediu la nivel de piaţă (ponderat cu valoarea activelor) este sub 10%, deoarece cele mai mari active le au fondurile cu profil conservator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb