REVISTA PRESEI 20.06.2011

Willy Homner
Revista Presei / 20 iunie 2011

ADEVARUL

Dan Şova, un altfel de băiat deştept al energiei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală acuză Casa de avocatură "Şova&Asociaţii" că ar fi obţinut contracte ilegale de la stat, în valoare de peste un milion de euro. Fiscul a descoperit că firma de avocatură a senatorului PSD Dan Şova a obţinut ilegal contracte grase de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, în perioada 2007-2008. Contracte subevaluate, acordate prin selecţie de oferte, fentând Legea achiziţiilor publice; plăţi considerate ilegale, estimate la sute de mii de euro; câte 27 de ore de muncă pe zi, facturate şi achitate pe numele unui singur avocat şi onorarii de succes încasate pe munca juriştilor din companiile de stat. Acestea sunt doar câteva din "abaterile" de la lege în favoarea Casei de avocatură "Şova şi asociaţii", surprinse într-un raport al ANAF care a derulat de curând un amplu control la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, judeţul Gorj.

"Regele asfaltului" se îmbogăţeşte din penalităţi plătite de stat

Costel Căşuneanu are de luat 130.000 de euro de la Administraţia Străzilor, întrucât unitatea publică nu i-a plătit la timp lucrări executate. Nemulţumit că n-a primit la timp banii, Căşuneanu a dat în judecată Administraţia Străzilor şi a cerut penalităţi de întârziere, pe zi, de 0,15% din valoarea contractului. Patronul firmei Pa&Co International, Costel Căşuneanu, supranumit "Regele Asfaltului" joacă dur în afacerile cu Administraţia Străzilor Bucureşti. De partea cealaltă, Adminsitraţia Străzilor susţine că lucrările nu au fost executate la timp, iar când au fost finalizate erau de mântuială. Tribunalul Bucureşti a admis o cerere făcută de avocaţii Pa&Co International şi a decis ca Administraţia Străzilor să plătească penalităţi de întârziere de 560.271 de lei (aproximativ 130.000 de euro).

Harta celui mai mare pasaj urban din ţară

Ziarul "Adevărul" vă prezintă o hartă completă a celei mai mari lucrări de infrastructură urbană din România în ultimii 20 de ani: Pasajul Basarab. Construcţia are cinci căi de urcare şi şapte de coborâre. Cel mai lat pod hobanat dintr-un oraş european şi cel mai lung pasaj urban din ţară sunt recordurile megaconstrucţiei inaugurate, ieri, în Capitală. Pasajul Basarab a fost deschis ieri-dimineaţă şi pentru şoferi, după ce, cu o zi în urmă, pietonii s-au putut bucura de o promenadă pe construcţia despre care credeau că n-o să se mai termine. Lucrările au fost controversate, s-au întins pe durata a cinci ani şi au înghiţit 255 de milioane de euro, adică de aproximativ trei ori decât preconizau planurile iniţiale din 2006.

Bruno Roche, director general Apa Nova: "Firmele franceze sunt optimiste"

Managerii francezi se arată încrezători în dezvoltarea afacerilor în România, arată un studiu. Bruno Roche, preşedintele Camerei Franceze de Comerţ Industrie şi Agricultură din România şi director general Apa Nova, afirmă că afacerile merg înainte, în ciuda crizei.

Preţul gazelor ruseşti va exploda în următoarele luni

Gazele livrate de Rusia europenilor vor depăşi în următoarele luni preţul‑record de 500 de dolari pe mia de metri cubi atins în 2008, avertizează şeful Gazprom. România va importa şi ea gaze ruseşti la preţuri din ce în ce mai mari, care ar putea depăşi, la începutul lui 2012, recordul de acum trei ani, de 520 de dolari pe mia de metri cubi. Estimările Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, care asigură 25% din gazul europenilor, sunt sumbre cu privire la preţurile din următoarele luni. În prezent, europenii importă gazele ruseşti cu circa 400 de dolari pentru mia de metri cubi.

România o duce mai prost decât Botswana

Ţara noastră este depăşită de mai multe ţări din Africa neagră în clasamentul celor mai bogate state ale lumii realizat de Global Finance pentru anul 2010. Românii ocupă locul 68 în topul populaţiilor care trăiesc cel mai bine, potrivit Global Finance, cu o poziţie peste Bulgaria, însă după state precum Gabon, Panama sau Botswana. Pe prima poziţie a topului celor mai bogate state realizat de Global Finance s-a clasat Qatar, cu un Produs Intern Brut pe cap de locuitor (PIB per capita) de 90.149 de dolari, în timp ce SUA se situează abia pe locul şase, cu 47.700 de dolari pe cap de locuitor. Topul realizat de Golbal Finance a monitorizat un număr de 182 de ţări din întreaga lume.

Criza din Grecia dă cu leul de pământ

Moneda românească a intrat într-o depreciere accentuată faţă de francul elveţian - moneda de refugiu din calea turbulenţelor de la Atena - şi începe să slăbească în raport cu euro şi cu dolarul. Evoluţiile din Grecia încep să dea bătăi de cap nu doar finanţiştilor din Occident, ci şi românilor care au de rambursat credite în principalele valute. Dacă în lunile de primăvară leul a cunoscut o apreciere faţă de euro, de dolarul american şi de francul elveţian pe care cei mai mulţi analişti o considerau sănătoasă, vara a debutat cu o slăbire din ce în ce mai accentuată a monedei noastre naţionale. De această dată, cauza deprecierii nu se regăseşte în deficitele structurale din economia românească, chiar dacă acestea sunt încă departe de a fi rezolvate, ci în influenţele externe, deloc benefice.

BBC va cheltui 100.000 lire sterline pe machiajul prezentatorilor

BBC va plăti 100.000 lire sterline pentru ca prezentatorii să arate bine chiar şi la 5 dimineaţa. Deoarece postul public de televiziune din Marea Britanie se pregăteşte să transmită în format High Definition, orice imperfecţiune în ceea ce priveşte imaginea prezentatorilor trebuie ascunsă, potrivit Daily Mail. Aşa că BBC va cheltui până la 100.000 lire sterline pe experţi în frumuseţe care vor avea responsabilitatea de a crea o imagine impecabilă a prezentatorilor de top de la postul public TV. Prezentatoare precum Kate Silverton, Emily Maitlis şi Fiona Bruce şi prezentatorii Andrew Marr şi Huw Edwards vor avea la dispoziţie o armată de experţi care să îi facă să arate impecabil.

USL vrea vot popular în judeţe, Boc zice nu

USL are de gând să organizeze la 17 iulie referendumuri în toate judeţele pe tema reîmpărţirii teritoriale. Premierul susţine că nu e nevoie. Social-democraţii şi liberalii au trecut la acţiune şi au cerut deja în 11 judeţe ca populaţia să fie întrebată dacă este de acord cu reorganizarea.

Mazăre: "Iliescu e bolnav de putere, Ponta, un politruc"

Într-un interviu acordat revistei "OK!", liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, şi-a descris şefii de partid într-un mod deloc măgulitor. "Iliescu e bolnav de putere. Ponta e un politruc şi el. Îi place puterea", a răspuns Mazăre, întrebat dacă puterea nu i se pare importantă. "Da, am zis că e bolnav de putere... dar asta nu e o critică. Dacă mai faci politică şi la 80 de ani, nu înseamnă că eşti bolnav de putere?", a replicat Mazăre, solicitat de "Adevărul" să explice ce a dorit să spună. Mazăre nu şi-a retractat nici "complimentele" adresate lui Victor Ponta: "Păi, e politruc... dacă îi place să stea la şedinţe de partid şi să facă muncă de partid".

CURIERUL NATIONAL

Cifrul din spatele scumpirii pătrunjelului

Banca Naţională persistă în a nega faptul că explozia preţurilor este determinată în primul rând de cantitatea prea mare de bani de pe piaţă. În condiţiile în care nu au reuşit să tranşeze un război al argumentelor, oficialii BNR încearcă să omoare dezbaterea prin utilizarea unui limbaj matematic. România are cea mai ridicată inflaţie din Europa, iar ignorarea cauzelor monetare ale scumpirilor poate fi una dintre explicaţiile pentru care Banca Naţională a României a ratat timp de cinci ani consecutiv ţinta de inflaţie pe care singură şi-a fixat-o. Deşi cantitatea de bani s-a majorat exploziv în ultimul deceniu, BNR a preferat să îşi concentreze discursul asupra inflaţiei pe identificarea unor cauze structurale şi şocuri adverse exogene.

R-Kiosk a câştigat la licitaţie 411 chioşcuri ale fostei Rodipet

Conform ofertei, compania a plătit 104.580 euro/3 luni, suma aferentă a 411 locaţii, astfel încât cota medie lunară este de 84,81 euro. Licitaţia organizată de administratorul Network Press Concept, Consulta 99 SPRL, pentru încheierea unor contracte de asociere privind 411 chioşcuri ale fostei societăţi de difuzare a presei Rodipet au fost câştigate de R-Kiosk, la preţul de 84,81 euro pe lună pentru fiecare locaţie.

Preţul corect pentru vânzarea City Mall este de 10 milioane euro

După ce a intrat în faliment, lichidatorul a încercat de cinci ori să-l vândă la licitaţie, iniţial cu 33 mil. euro. O nouă licitaţie va avea loc pe 30 iunie, la un preţ de 20,96 mil. euro. Preţul corect pentru vânzarea City Mall, care a intrat în faliment anul trecut, ar fi de 10 milioane de euro, întrucât cumpărătorul are nevoie de încă 20 de milioane de euro pentru a reconfigura centrul comercial, este de părere şeful Sonae Sierra, Ingo Nissen. El mai consideră că City Mall este "un proiect foarte interesant", având în vedere că acesta a fost cumpărat în 2006 cu peste 100 milioane de euro, iar acum nu poate fi vândut nici la 25 de milioane de euro.

Încă doi dezvoltatori imobiliari au intrat în insolvenţă

ELGI COM COF SRL şi ESCAPE B25 IMPEX SRL trebuiau să finalizeze până în toamna lui 2009 patru blocuri la adresele Valea Doftanei, Valea Lungă şi Valea Cricovului. Administratorii judiciari sunt C.I.I. Berneanu Nicoleta Sofia, respectiv FINECO INSOLVENCY SPRL. Criza a îngenunchiat rând pe rând dezvoltatorii imobiliari, numărul celor intraţi în insolvenţă sporind cu încă unul - firma care voia să construiască la adresele Valea Doftanei nr. 47-51, Valea Lungă şi Valea Cricovului nr. 122-124. Dintre cele patru blocuri a căror construcţie a demarat încă din anul 2007, cu termen de execuţie septembrie 2009, nu s-a finalizat decât unul, dar nici acela nu are gaze.

NEPI sau cum să plusezi la bula imobiliară după spargerea ei

Fondul de investiţii din real estate intră azi la cota Bursei, având ca preţ de referinţă 15,4 lei/acţiune, un nivel care situează activele din portofoliu la preţuri de bubble. Capitalizarea bursieră de 280 milioane euro fixează un reper de peste 1.300 euro/mp pentru cei 214.000 mp deţinuţi de NEPI. Societatea rostogoleşte un bolovan al datoriilor de peste 200 milioane euro. La sfârşitul anului 2008, într-un moment în care criza financiară internaţională făcea ravagii, în opinia publică românească a fost evocat ca punct de referinţă pentru stabilitatea sistemului bancar local faptul că instituţiile de credit de pe meleagurile mioritice, spre deosebire de băncile din Europa, nu deţineau "active toxice". Ei bine, începând de astăzi, investitorii au "oportunitatea" de-şi include în portofolii un astfel de produs "toxic".

Ce limite pune BNR pe creditele de consum

Astfel, creditul de consum va fi limitat la cinci ani şi se va cere un avans minim de 30% la împrumuturile imobiliare în euro. Isărescu susţine că pregăteşte măsuri speciale de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei. Creditele de consum ar putea avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la împrumuturile imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%, potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR.

EVENIMENTUL ZILEI

Căpuşa socialistă a supt 1 milion de euro de la stat

Societatea "Şova & Asociaţii" a încasat ilegal 4,4 milioane de lei, din contractele de asistenţă juridică încheiate cu cele două complexuri. Controlul efectuat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la complexurile energetice Turceni şi Rovinari a demonstrat că firma de avocatură condusă de senatorul Dan Şova, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca "senior partner", a încasat ilegal 4,4 milioane de lei. La această sumă urmează să se adauge cele care vor fi calculate după ce organele de control vor lămuri cum au fost plătiţi avocaţii pentru 26 sau 27 de ore lucrate pe zi, performanţe care i-ar face invidioşi şi pe eroii din revistele de benzi desenate.

Şova - Ponta, o prietenie cimentată cu politică şi afaceri comune

Dan Şova a ştiut cum să consolideze legătura cu Victor Ponta: l-a luat pentru o vreme colaborator în firma sa de avocatură şi i-a susţinut financiar pasiunea pentru raliuri. Social-democratul Victor Ponta îi "datorează" lui Dan Şova un Mitsubishi utilizat pentru cursele de raliuri, dar mai ales faptul că dintr- un "nimeni în avocatură", cum l-a catalogat amicul său, a ajuns senior-partner la firma acestuia. La rândul său, Şova nu era actualul şef al Comisiei de Etică fără sprijinul actualului lider PSD. Soliditatea relaţiei lor a fost dovedită şi de modul în care Ponta s-a raportat la contractul lui Şova cu Complexul Energetic Turceni în perioada în care făcea parte din echipa acestuia. De-a lungul anului 2008, Ponta nu a zis nici pâs cu privire la neregulile de la Turceni şi nici nu a făcut vreo referire la problemele în justiţie ale fostei conduceri.

Planul salvării Greciei, inspirat de România

Acordul de la Viena, prin care băncile străine s-au angajat să nu-şi scoată banii din România, va fi folosit probabil ca model pentru salvarea Greciei. Marile puteri europene, Germania şi Franţa, au căzut zilele trecute au acceptat un plan de salvare a Greciei, care ar putea apela la o soluţie folosită şi de România în criză: o înţelegere de tipul acordului de la Viena, încheiat în 2009. România a fost parte a acestui acord, în care nouă bănci străine au acceptat să menţină angajamentele faţă de piaţa locală, adică să nu retragă liniile de credit.

Oprescu, atacat de Udrea: "Şmecher de Bucureşti", inaugurează cu fanfară Pasajul Basarab, fără avize

Se comportă ca un "şmecher de Bucureşti", ocoleşte legea, îşi face imagine pe marginea proiectului Pasajului Basarab, în timp ce prin Bucureşti o macara se prăbuşeşte, comentează ministrul Dezvoltării Elena Udrea prestaţia din ultimele zile a primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta a fost criticat pentru faptul că s-a grăbit să deschidă Pasajul Basarab fără a mai aştepta recepţia finală a lucrării şi că a iniţiat alte lucrări, precum pasajul Şoseaua Mihai Bravu - Calea Văcăreştilor fără respectarea procedurilor legale şi obţinerea tuturor avizelor necesare.

Cel mai scump vin din România: 8 salarii medii

Dintre cele autuhtone, cel mai preţuit în magazine e un Cabernet Sauvignon din 1937, un vin roşu demisec, care costă 800 de euro. În topul celor de import conduc podgoriile franţuzeşti. În cramele restaurantelor de lux şi la câteva magazine sunt sticle de vin cărora, dacă vrei să le scoţi dopul, trebuie să dai echivalentul a opt salarii medii. Pomerol Chateu Petrus, un vin roşu franţuzesc, conduce în topul sticlelor preţioase. Costă 1.300 de euro la Vinexpert, unul dintre cele mai mari magazine de profil. Şi, cum e normal, preţul creşte dacă vrei să-l bei într-un restaurant cu pretenţii, precum Heritage, Casa da Vino, Bonton sau la Gondola. De la cap la coadă, top 5 al licorilor din struguri, este dominat de vinurile franţuzeşti.

FINANCIARUL

Cu doar trei ani inainte de adoptarea euro BNR inaspreste creditarea in valuta

Banca Nationala a finalizat proiectul de regulament destinat limitarii creditului in valuta pentru romanii cu venituri in lei. In perioada boomului economic, 2005-2008, bancile au gasit nenumarate metode de a ocoli masurile prudentiale ale BNR. Creditele de consum ar putea avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la imprumuturile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%. Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

Gigantii Boeing si Airbus se lupta pentru o piata de 4.000 mld. $. Americanii iau fata francezilor

Expertii companiei au calculat ca in urmatorii 20 de ani piata internationala va avea nevoie de 33.500 de aparate, dintre care 23.370 pe distanta medie. Marele sau concurent, grupul francez Airbus, a confirmat amanarea cu un an si jumatate a primelor exporturi vizand doua dintre cele trei noi versiuni ale modelului A350, destinat sa concureze 787 "Dreamliner". Se anunta vremuri tensionate pentru vesnicii rivali ai cerului, Boeing si Airbus, pusi in fata unei adevarate provocari. Pentru ca, potrivit ultimelor estimari prezentate de expertii com­paniei americane, prezentate cu doua zile inainte de deschiderea, astazi, in Franta, a salonului aviatic de la Bourget, in urmatorii 20 de ani, flota mondiala de avioane se va dubla, ceea ce presupune un necesar suplimentar de 33.500 de aparate.

Vanzarea la fier vechi a 1.500 km de cale ferata poate aduce 51 mil. euro

Cele 176.933,76 tone de otel scoase la vanzare se joaca la ruleta Bursei de Marfuri. O hotarare de guvern valoreaza peste 51 de milioane de euro. Cel putin asa reiese din calculele matematice rapor­tate la inchiderea a aproxi­mativ 1.474,448 kilometri de cale ferata pentru care Executivul a dat deja avizul. Ministerul Transporturilor a refuzat sa prezinte o estimare a pretului pe care statul l-ar putea obtine din vinderea, cel putin la REMAT, a peste 176 de mii de tone de otel rezultate din inchiderea liniilor feroviare excedentare. Decizia guvernului Boc privind inchiderea unei considerabile portiuni din infrastructura feroviara romaneasca ar putea aduce in vistieria Ministerului Transporturilor 51,33 milioane de euro.

Premiera la Bursa de Valori Bucuresti: patru noi emitenti in doar doua zile

Tranzactiile NEPI incep astazi, iar E.ON, Deutsche Telekom si Bayer intra maine pe ATS International. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi imbogateste astazi portofoliul de produse, prin lansarea unei catego­rii noi destinate fondu­rilor de in­ves­titii cu plasamente pe piata imo­biliara (REITs). Aparitia acestei categorii este prilejuita de listarea la BVB a fondului New Europe Property Investments (NEPI). Pe de alta parte, sistemul alternativ de tranzactionare va fi imbogatit maine cu trei noi emitenti germani, respectiv E.ON, Deutsche Telekom si Bayer.

Actiunile SIF si FP s-ar putea aprecia cu pana la 42% intr-un an

Indicele BET-FI inca nu s-a inscris pe un trend clar de evolutie, incercand "spargerea" pragului de 23.200 de puncte sau testarea nivelului de 20.800 de puncte. Actiunile SIF si Fondul Proprietatea (FP) sunt, de departe, printre cele mai atractive de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) atat prin prisma potentialului, cat si a lichiditatii. In pofida discounturilor mari fata de valoarea activului net, randamentele aduse de cele sase actiuni in 2011 au fost sub asteptari, cu un maxim de 8,7% pentru SIF Oltenia. Scaderea participatiei statului la FP, precum si perspectivele favorabile pentru SIF-uri determina un potential de crestere de pana la 42% in urmatoarele 12 luni.

JURNALUL NATIONAL

Pârvulescu: "Băsescu vrea să elimine UDMR din Parlament"

El mai spune că este vorba despre o exacerbare a naţionalismului care va creşte sprijinul PDL în Transilvania. Statutul minorităţilor naţionale ar trebui să intre în această săptămână în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, după cum solicită UDMR. Dorinţa preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, este să se prezinte, pe 25 iunie, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, cu legea votată în Parlament. Dar nu numai atât, ci şI cu ea votată în forma dorită de UDMR. Articolul 14 al proiectului a fost însă votat joi în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor într-o formă care pune coaliţia pe un butoi de pulbere. Mai exact, în proiectul UDMR, articolul 14 interzice statului să schimbe limitele unităţilor administrativ-teritoriale şI ale circumscripţiilor electorale dacă acest lucru modifică ponderea unei minorităţi în cadrul populaţiei totale

Căldura excesivă şi abuzul de alcool duc la creşterea tentativelor de sinucidere. Un caz uluitor la Paşcani

În ultimele 24 de ore, la secţia Copou a Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi au ajuns nouă persoane care au avut tentative de sinucidere. "Căldura excesivă, dar şi abuzul de alcool au dus la creşterea tentativelor de sinucidere. Am avut nouă cazuri de acest gen, în ultimele 24 de ore, la unele dintre acestea fiind necesară şi intervenţia Poliţiei, pentru calmarea şi imobilizarea pacienţilor", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi. Cel mai grav caz este al unui bărbat în vârstă de 37 de ani, din comuna Deleni, care a băut vopsea, apoi a încercat să se spânzure. Bărbatul a fost găsit în stare de inconştienţă, de către fratele său, şi a fost dus imediat la spital. Tot astazi, un bărbat din municipiul Paşcani a murit după ce şi-a tăiat penisul, apoi şi-a dat foc.

NATIONAL

Teseleanu, salvat de fumigena agendei vietnameze!

Desi este printre ultimii "mahari" care s-au dedulcit la "tortul" contrabandei din Portul Constanta Sud, fostul secretar general al Ministerului de Interne a devenit cap de lista pentru procurorii DNA. Iar incercarile sale disperate de a-si negocia libertatea atragandu-i in hora audierilor pe colegii Traian Igas si Mircea Toader s-au lovit de refuzul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Care, au hotarat prelungirea mandatelor de arestare pentru cei 28 de inculpati din "Lotul Mironescu" cu inca 30 de zile. In timp ce Iulian Teseleanu este in libertate.

Gaddafi e bine mersi. NATO omoara bebelusi si civili

Cel putin noua persoane, inclusiv cinci membri ai aceleiasi familii, intre care doi copii cu varsta sub doi ani, au fost ucisi in noaptea de sambata spre duminica, intr-un raid al NATO asupra caselor lor, intr-un cartier din Tripoli, conform unui nou bilant anuntat de autoritatile libiene, informeaza AFP. Un imobil cu doua etaje, in care locuiau cinci familii, potrivit autoritatilor, a fost distrus de un bombardament in cartierul Al-Arada, din estul Tripoli. Purtatorul de cuvant al regimului libian, Moussa Ibrahim, a acuzat NATO ca ar comite "acte barbare", vizand "intentionat civili". Cel putin alte doua case vecine au fost avariate, potrivit unui jurnalist al AFP.

Cum si-au impartit taranistii procentul partidului

Scosi de un deceniu din circuit, taranistii se joaca de-a politica impartind deloc frateste singurul procent al partidului. Victor Ciorbea a redevenit, de sambata, presedintele PNTCD. Aripa veche, recunoscuta de seniorul Ion Diaconescu, dar contestata de Aurelian Pavelescu si de Eugen Moiescu, liderii celorlalte doua aripioare penetecediste. Ciorbea si-a propus nu sa bage partidul in Parlament, ceea ce s-a dovedit a fi o treaba mult prea grea pentru taranistii contemporani, ci sa reinstaureze monarhia, prin intermediul unui referendum. Pentru care presedintele nr. 3 al partidului (in ordinea alegerii) a anuntat ca va demara curand strangerea semnaturilor necesare.

PUTEREA

Paza scumpă râde de criza rea. Marian Oprişan plăteşte BGS cu 700.000 de euro pentru paza Consiliului Judeţean Vrancea

Tansformarea Corpului Gardienilor Publici în Poliţia Comunitară şi, ulterior, în Poliţie Locală, aflată în subordinea primarilor, face ca anumite instituţii publice să apeleze la serviciile unor firme de pază private pentru a asigura protecţia clădirilor statului. Acesta este şi cazul Consiliului Judeţean Vrancea, care a tocmit compania BGS Divizia de Securitate SRL să păzească sediul instituţiei, atât la intrarea în curte, cât şi la intrarea în clădire. Un post de pază înarmat până în dinţi va asigura protecţia, 12 de ore pe zi, a cabinetului preşedintelui Marian Oprişan. Toate acestea pe bani publici, deoarece contractul încheiat zilele trecute de către Consiliul Judeţean Vrancea cu BGS Divizia de Securitate SRL se ridică la peste 700.000 de euro.

"Regii asfaltului" aşteaptă "la colţ" contractele de întreţinere a drumurilor pe următorii patru ani. Umbrărescu, Besciu, Căşuneanu şi Horpos tund iarba şi plombează drumurile pentru un miliard de lei

După ce a bătut "în cuie" câştigătorii licitaţiilor pentru construcţia mai multor tronsoane de autostradă de pe Coridorul IV, între Nădlac şi Sibiu, în valoare de aproximativ un miliard de lei, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) se pregăteşte să reliciteze contractele de reparaţii, întreţinere şi deszăpezire a drumurilor naţionale pentru încă patru ani. Afacerea se ridică la cel puţin un miliard de euro. Printre cele mai interesate firme de aceste contracte bănoase cu statul se află UMB Spedition, deţinută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, PA&CO, administrată de Costel Căşuneanu, Euroconstruct Trading "98, patronată de Dan Besciu, Straco Group, Delta ACM "93, TEL Drum, Gecor, Argecom sau Colas.

Mărfuri de peste un milion de euro, confiscate. MAI şi ANV au verificat 93 de containere în Portul Constanţa după scandalul importurilor ilegale

Mărfuri de peste un milion de euro au fost confiscate în urma verificărilor MAI şi ANV în Portul Constanţa Sud Agigea, fiind găsite nereguli la o treime din cele aproape o sută de containere verificate din 26 mai, când a început acţiunea de control, şi până în prezent. Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), din 26 mai şi până în prezent au fost selectate şi verificate 93 de containere din Portul Constanţa Sud Agigea, fiind constatate nereguli la 34 dintre acestea.

ROMANIA LIBERA

După un deceniu de eforturi, scandaluri şi trei primari, cel mai lat pod hobanat urban din Europa a fost finalizat. De ce a costat 200 milioane de euro Pasajul Basarab, realizat în 11 ani

Investiţia - cea mai mare a municipalităţii bucureştene de după Revoluţie - a costat 200 milioane de euro pentru doi kilometri de pod. PSD, partid din care făcea parte în acea vreme şi primarul Sorin Oprescu, s-a opus între 2000 şi 2004 realizării pasajului. România liberă vă prezintă o incursiune în istoria construcţiei. În cifre seci, Pasajul Basarab din Bucureşti arată bine. Are o lungime de doi kilometri, are două benzi pe sens, traversează râul Dâmboviţa şi calea ferată în zona Gării de Nord, pe mijloc există loc pentru tramvai, iar bretelele de acces auto la pod au 1.300 de metri. Deasupra Gării Basarab, pasajul are cea mai mare deschidere, de 44 de metri, fiind, după aprecierile autorităţilor locale, cel mai lat pod hobanat urban din Europa.

Cei favorizaţi de hotărârea Curţii Constituţionale vor decide soarta prevederilor care le atacă averile şi imunitatea. Constituţia preşedintelui, la mâna parlamentarilor

Sunt demnitarii mai presus decât cetăţenii obişnuiţi? La această întrebare speră consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu să găsească răspuns în motivarea judecătorilor. Curtea Constituţională nu a permis modificarea Constituţiei pentru a face posibilă confiscarea averilor dobândite ilicit, nu a permis eliminarea imunităţii parlamentare care împiedică percheziţionarea şi arestarea aleşilor şi nu a admis textul constituţional care le-ar fi interzis judecătorilor să impună Executivului politica bugetară şi fiscală. Astfel, a menţinut pentru cei din urmă posibilitatea ca prin hotărâri judecătoreşti să-şi apere, între altele, salariile şi pensiile mari.

SAPTAMANA FINANCIARA

Trimestrul II stă sub spectrul reintrării în recesiune

Datele disponibile pe aprilie şi mai indică încetinirea activităţii în export şi industrie, principalii vectori ai revirimentului din primele trei luni din 2011. Consumul intern al României nu şi-a revenit nici în aprilie 2011, reducânduse cu 1,8% faţă de martie, după o majorare de doar 0,8% în martie faţă de februarie şi o scădere de 5,6% în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Nici statisticile din construcţii nu sunt mai îmbucurătoare, volumul lucrărilor scăzând cu 0,3% în aprilie faţă de martie, după un rezultat negativ de -1,8% în martie faţă de februarie şi de -4,7% în primul trimestru faţă de intervalul corespunzător din 2010. În aceste condiţii, veştile proaste recente cu privire la evoluţia industriei şi exporturilor, în special cele ale "campionilor" României la acest capitol - Dacia şi Nokia - creează riscul ca PIB-ul pe trimestrul II să fie sub cel din ianuarie-martie 2011.

Ungaria: 14 ani de reformă a pensiilor, anulaţi în 7 luni

Fondurile de pensii private obligatorii din Ungaria au predat statului active de aproape 12 miliarde de euro, confiscate de guvern de la participanţii la fonduri. Prin naţionalizarea sumelor acumulate de salariaţii maghiari în conturile lor proprietate personală la fonduri de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II), statul ungar îşi şterge în mod unilateral datorii de 5,6 miliarde de euro, prin anularea titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor, şi reuşeşte să raporteze astfel, dintr-un foc, o reducere a datoriei publice de la 81 la 77% din PIB. Cele 18 fonduri de pensii private obligatorii din Ungaria au transferat statului, săptămâna trecută, active totale în sumă de 2.946 miliarde de forinţi (aproape 12 miliarde de euro), aparţinând celor circa 3,3 milioane de participanţi care au fost forţaţi să se retragă din pilonul II. Asta după ce, în decembrie anul trecut, guvernul a decis ca, până în februarie 2011, participanţii la fonduri să aleagă dacă vor să rămână în sistemul pilonului II sau să-şi transfere la stat sumele acumulate.

NEPI a cumpărat firma de imobiliare a patronului Mobexpert

Grupul New Europe Property Invest­ments (NEPI) a preluat, la jumătatea lunii trecute, participaţiile deţinute în firma MPM Land Management de Dan Şucu, proprietarul Mobexpert şi Domusmex Limited. Fondul NEPI, asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund, a preluat prin NEPI Bu­charest Three 99,6% din acţiunile deţinute de Dan Şucu în companie şi prin NE Property Cooperatief U.A. restul titlurilor aflate în proprietatea firmei cipriote Domusmex Limited. Tranzacţia a fost aprobată de acţionarii MPM Land Management printr-o hotărâre AGA adop­tată la jumătatea lunii mai. Întrebat dacă tranzacţia are legătură cu anunţatul pro­iect al construirii unui centru comercial în Ploieşti, omul de afaceri Dan Şucu nu a vrut să facă niciun comentariu.

ZIARUL FINANCIAR

Câţi bani au câştigat SocGen şi Erste ca să găsească investitori străini pentru împrumutul de 1,5 mld. euro luat de Finanţe

Francezii şi austriecii s-au ocupat de atragerea celui mai mare împrumut privat extern al României, de 1,5 mld. euro, obţinând un comision de 0,075%. Société Générale şi Erste Group, cele două bănci angajate ca aranjori şi dealeri ai emisiunii de 1,5 mld. euro lansate de România acum o săptămână pe piaţa externă, au încasat de la Ministerul Finanţelor un comision de 0,075% din valoarea tranzacţiei, adică 1,125 mil. euro. Comisionul de anul acesta este dublu faţă de cel achitat anul trecut consorţiului de bănci format din Deutsche Bank, HSBC şi EFG Eurobank pentru administrarea emisiunii de eurobonduri în valoare de 1 mld. euro (0,0375%), Finanţele achitând atunci 375.000 de euro. Ministerul Finanţelor a dat publicităţii comisionul plătit anul trecut după vehicularea în presă a unor informaţii inexacte, însă pentru emisiunea recentă realizată cu SocGen şi Erste a invocat o clauză de confidenţialitate din contract.

Popoviciu pregăteşte mallul de la Oradea

Miliardarul Gabriel Popoviciu, cel care controlează megaproiectul imobiliar Băneasa, se pregăteşte pentru deschiderea mallului Oradea Shopping City, în toamna acestui an, cu un manager nou, Bogdan Jigman, recrutat de la fondul elen de investiţii Bluehouse Capital. La aproape un an de la achiziţia pentru 30 mil. euro a proiectului falimentar Tiago Oradea, dezvoltat de irlandezii de la Mivan, Popoviciu a ieşit cu o listă de chiriaşi, care cuprinde operatorul de cinematografe The Light şi retaileri precum Domo sau Famous Brands, cu ajutorul cărora speră că va reuşi să viabilizeze mallul din Oradea, o investiţie totală de 50 mil. euro.

Francul elveţian, un coşmar pentru cei care au luat credite

Leul, moneda naţională, a pierdut săptămâna trecută 1,7% faţă de euro din cauza înrăutăţirii situaţiei din Grecia, care i-a determinat pe mulţi investitori şi speculatori să cumpere euro pentru a se proteja de turbulenţe. Euro a ajuns la 4,2291 lei la cursul BNR de vineri, pe o piaţă extrem de stresată de ceea ce se întâmplă în Grecia, care afectează întreaga Europă, deci şi România. Dincolo de cursul leu/euro cel mai semnificativ eveniment a fost faptul că francul elveţian a atins faţă de leu cel mai ridicat nivel din istorie, 3,5099 lei, ceea ce îi face pe deţinătorii de credite în franci elveţieni să "îşi smulgă părul din cap".

Finanţele le-au dat temă avocaţilor să facă actele pentru o emisiune în SUA

Casele de avocatură angajate în programul de finanţare externă pe termen mediu de 7 mld. euro au primit mandat de la Ministerul Finanţelor să pregătească documentaţia necesară unei emisiuni de titluri pe piaţa SUA. Fiind vorba despre un dosar laborios pe baza căruia să fie obţinută aprobarea de a emite titluri pe piaţa americană, pregătirile ar putea dura câteva luni. "În 4 - 5 luni Ministerul Finanţelor va avea opţiunea să emită titluri în dolari în cadrul programului MTN, fiind început un proces de upgradare a programului. Decizia va fi luată în baza contextului de atunci", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria. El a reamintit că obiectivul rămâne de a avea o finanţare echilibrată între piaţa internă şi cea externă, iar o a doua emisiune din programul de 7 mld. euro este posibilă până la sfârşitul anului.

Europa preia suferinţa Greciei. Guvernele din zona euro vor suporta jumătate din ajutorul oferit Greciei

Guvernele europene ar putea suporta jumătate din pachetul de ajutor financiar de 12 miliarde de euro ce va fi oferit Greciei, în încercarea de a menţine ţara solvabilă, menţinând în acelaşi timp presiunile asupra guvernului pentru reducerea datoriilor care au băgat zona în criză, informează Bloomberg. Miniştrii de finanţe ai zonei euro ar putea autoriza un împrumut de doar 6 miliarde de euro pentru a ajuta Grecia să facă faţă plăţii obligaţiunilor a căror maturitate va fi în iulie, a declarat ministrul de finanţe belgian Didier Reynders.

Clienţii "răsfăţaţi" în trecut cu rate de 80% din salariu au ajuns coşmarul bancherilor

Restanţele la creditele în valută au crescut cu 90% în ultimul an. Clienţii cu venituri mari, curtaţi de bancheri în anii de boom cu credite de valoare mare în valută şi rate care ajungeau până la trei sferturi din salariu, ajung acum să le dea cele mai mari dureri de cap, pentru că presiunea deprecierii leului - în special în faţa francului elveţian - îi sufocă şi aceştia fac faţă tot mai greu cu plăţile. Ultimele luni au arătat o tendinţă clară de creştere mai rapidă a restanţelor la cre­ditele în euro şi franci el­veţieni - preferate în ge­neral pentru finanţările de mare valoare, garantate cu ipoteci - după ce la începutul crizei împrumuturile în lei puseseră cele mai mari probleme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb