REVISTA PRESEI 20.06.2016

Willy Homner
Revista Presei / 20 iunie 2016

ADEVARUL

România - Albania 0-1: Adio, Euro! Adio, Iordănescu!

România a intrat în istoria fotbalului albanez: pe spinarea noastră, trupa pregătită de italianul De Biasi a marcat primul gol la un turneu final şi a obţinut prima victorie. Tricolorii au fost eliminaţi, iar echipa va avea un nou selecţioner. Naţionala galbenă a arătat de fapt ca o echipă gălbejită, fără idei şi strălucire, şi a ieşit pe uşa din dos de la EURO. Iar Selecţionerul Iordănescu, ajuns la memorabila cifră de 100 de meciuri pe banca naţionalei, şi-a asigurat o retragere tristă. La o conferinţă de presă, el repezea un ziarist: "Tu nu ai ce să cauţi aici, mai bine nu veneai! ". La cum s-a prezentat România, poate era mai bine dacă nu venea chiar Iordănescu.

Victor Atanasie Stănculescu a murit la 88 de ani, într-un azil de bătrâni

Fostul ministru al Apărării, fostul general Victor Atanasie Stănculescu a murit într-un azil de bătrâni, la vârsta de 88 de ani. La începutul acestei luni, Victor Atanasie Stănculescu a suferit un atac cerebral şi se afla internat, sub supraveghere strictă, într-o clinică privată. Este vorba de un celebru azil de lux de la marginea Capitalei, unde se află cazaţi şi Zina Dumitrescu şi fostul demnitar comunist Ion Columbeanu. În mai 2014, fostul general Victor Atanasie Stănculescu a fost eliberat din închisoare după ce a ispăşit mai mult de o treime din pedeapsa de 15 ani primită în dosarul privind Revoluţia din 1989 de la Timişoara. Eliberarea a fost decisă pentru bună purtare şi având în vedere starea de sănătate a acuzatului.

Brexit. Cine susţine şi cine se opune ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Personalităţi britanice şi-au exprimat opiniile în campania pentru referendumul din 23 iunie din Marea Britanie privind oportunitatea ieşirii din Uniunea Europeană. Peste 300 de importanţi oameni de afaceri le-au cerut alegătorilor britanici să voteze pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, afirmând că, în opinia lor, "competitivitatea Marii Britanii este subminată de apartenenţa ţării la UE", relatează luni The Telegraph. Într-o scrisoare publicată în cotidianul britanic, oamenii de afaceri afirmă că birocraţia Bruxellesului "sufocă fiecare din cele 5,4 milioane de firme britanice" şi susţin că un Brexit le-ar permite "să creeze mai multe locuri de muncă". În opinia miliardarului britanic, Richard Branson, în caz de Brexit (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) ar putea urma un război comercial. Branson a spus că, în acest caz, 23 iunie ar fi ''una dintre cele mai triste zile pentru Regatul Unit''.

Radiografia dură a sistemului făcută de ministrul Sănătăţii a stârnit furia medicilor şi admiraţia pacienţilor

Radiografia dură pe care ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut-o sistemului de sănătate la doar o lună de la instalarea în funcţie a stârnit furia medicilor care consideră că tânărul ministru nu are suficientă vechime în sistem ca să compare sistemul de sănătate cu unul de tip feudal, în care tot ce contează este sistemul, nu oamenii. Practic, declaraţiile ministrului au împărţit specialiştii în două tabere. Dacă o parte dintre medici consideră că Voiculescu a exagerat atunci când a asemănat corupţia din Sănătate cu un cancer şi sistemul, per ansamblu, cu o feudă, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale sunt de părere că ministrul a dat dovadă de curaj. La rândul lor, pacienţii apreciază reacţia ministrului şi îşi pun speranţele în măsurile pe care acesta le va lua până la finalul mandatului.

Bilanţul partidelor noi. Câte primării şi câţi consilieri au câştigat la locale 19 iunie 2016, 15:

La alegerile locale au participat 32 de partide noi, înfiinţate în ultimul an, cu cel puţin "trei membri fondatori". Rezultatul este mai degrabă modest: 4 primari, 4 consilieri judeţeni, 576 de consilieri locali. În plus, cele mai bune rezultate, cu excepţia USB, au obţinut formaţiunilor înfiinţate de politicieni cu experienţă, deci noi doar pe hârtie, arată o analiză a Centrului de Inovare Publică. Dintre acestea, partidele locale/judeţene au obţinut 160 de mandate de consilieri locali, o primărie (Partidul Ialomiţenilor) şi 2 locuri în Consiliul Judeţean Argeş (Partidul pentru Argeş şi Muscel).

BANCHERUL

Banca Carpatica intră intr-un amplu proces de restructurare si reducere a costurilor

Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC), al cărei nou acţionar majoritar este Patria Bank, condusă de Horia Manda, si-a bugetat pentru acest an o pierdere de 33 milioane lei, cu 56% mai puţin decât rezultatul negativ de 75 milioane lei in 2015 si 203 milioane lei in 2014. Veniturile băncii ar urma să scadă in acest an cu 18%, la 101 milioane lei, in timp ce cheltuielile cu provizioanele pentru credite neperformante sunt planificate să coboare cu 67%, la 15 milioane lei, iar totalul cheltuielilor operaţionale să fie reduse cu 15%, la 115 milioane lei. Carpatica menţionează că "din pricina problemelor de capitalizare din anii precedenţi, care s-au rezolvat la începutul lui 2016 prin majorarea de capital, banca se confrunta cu unul dintre cele mai reduse niveluri ale veniturilor operaţionale din ultimii ani, care necesită aplicarea unor masuri rapide si eficiente de reducere a pierderilor operaţionale, care însă îşi vor produce efectele in întregime abia începând cu anul 2017.

CURIERUL NATIONAL

A fost reluată campania electorală în Regatul Unit pentru referendumul din 23 iunie

Corespondenţii agenţiilor de presă Reuters şi France Presse, citaţi de presa din capitalele europene, au semnalat duminică - după reluarea campaniei electorale întrerupte ca urmare a asasinării deputatei laburiste Jo Cox - sondaje de opinie potrivit cărora raportul între cei ce doresc rămânerea Marii Britanii în UE şi cei ce doresc părăsirea Uniunii a început să se modifice în favoarea celor dintâi. Nu este vorba de un avans major al pro-europenilor, dar tendinţa de creştere a intenţiilor de vot în favoarea pro-europenilor este o realitate, alegătorii începând să facă evaluări mai temeinice ale impactului unei ieşiri din UE asupra vieţii lor.

Câştiguri fabuloase pentru Vasile Dîncu

Câştiguri fabuloase pentru Vasile Dîncu în 2014 şi 2015! Potrivit declaraţiei de avere, vicepremierul a încasat doar din dividendele de la casa de sondare IRES 3,4 milioane de lei. Şi asta în ciuda numeroaselor rateuri pe care le-a dat institutul in ultimul timp, transmite B1TV. Cel mai recent caz a fost la alegerile locale când Ires a inventat sondajul cu eroare de. 25 la sută, când a făcut publice datele pentru primăriile de sector. Teoretic a fost vorba de o eroare de plus minus 3%, însă rezultatele oficiale au contrazis puternic datele sondajului

Lovitură pentru Klaus Iohannis: Turcia este de partea Bulgariei în scandalul flotei de apărare de la Marea Neagră

Lovitura grea pentru Klaus Iohannis. Şi Turcia este de partea Bulgariei în scandalul flotei de apărare de la Marea Neagră. Ministrul bulgar de Externe susţine că Turcia nu este dispusă să renunţe la restricţiile impuse în convenţia de la Montreux. Acordul prevede ca navele maritime ale ţărilor non-Marea Neagră pot rămâne în Marea Neagră până la 21 de zile, informează Flux 24, citat de B1TV. "După cum ştiţi, navele maritime ale ţărilor non-Marea Neagră pot rămâne în Marea Neagră până la 21 de zile , în conformitate cu Convenţia de la Montreux. Turcia este foarte puternic legată de această convenţie şi nu vom vedea nici o ocazie să renunţe la restricţiile din convenţie aşa că am făcut angajamente suplimentare în acest sens", a declarat Daniel Mitov, ministrul de Externe din Bulgaria.

Curtea de Conturi: Medicamentele din România sunt printre cele mai scumpe din Europa

Cel mai recent raport al Curţii de conturi arată că medicamentele din România sunt printre cele mai scumpe din Europa, informează portalul ştiripesurse.ro, citat de B1TV. Potrivit rezultatelor unei anchete privind piaţa farmaceutică din ţara noastră, publicate în raportul citat, românii au ajuns să plătească în unele cazuri şi cu 80 % mai mult faţă de alţi europeni. Acelaşi raport arată că medicii indică pacienţilor ce şi de unde să cumpere, în beneficiul anumitor producători de medicamente. De exemplu, bolnavii romani ar trebui să cumpere Nexium, un medicament folosit în boala de reflux gastro-esofagian, din Grecia sau Austria. Varianta de 10 mg costă 51 de lei, cu 60% mai puţin faţă de ce găsim în farmaciile din România.

EVENIMENTUL ZILEI

"Autodenunţ" Traian Băsescu: "Cu cine am împărţit şpaga închipuită de la Bercea Mondialu? Cu Maior, Coldea, Kovesi, Livia Stanciu sau cu procurorul Iacobescu?"

Preşedintele partidului PMP a fost acuzat de unii din participanţii la emisiunile posturilor Antena 3 şi România TV de trafic de influenţă şi luare de mită în cazul condamnatului Bercea Mondial. "Autodenunţ"! De la diverşi mincinoşi, prin intermediul televiziunilor Antenei 3 şi România TV aflu că parte din banii daţi de familia Bercea au ajuns la mine. Să presupunem că sunt unii care ar putea crede asemenea aberaţii, dar în acest caz încep eu să am o problemă şi nu înţeleg: la cine am făcut traficul de influenţă şi cu cine am împărţit banii pentru a-l "ajuta" pe Bercea Mondial să primească zece ani de închisoare? Poate la George Maior şi/sau Florian Coldea pentru că ei controlau "câmpul tactic" din justiţie prin generalul Dumbravă? Poate la Laura Codruţa Koveşi pentru că şi despre ea a strigat Bercea Mondial din dubă că ar fi mituit-o , poate chiar prin mine ?

Brexit, efecte devastatoare pentru industria auto britanică

O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar afecta dramatic întregul lanţ de producători de autovehicule şi componente din Insulă care contribuie anual cu nu mai puţin de 19,5 miliarde de euro (15,5 miliarde de lire) la economia ţării. Opiniile pro şi contra ieşirii din Uniunea Europeană sunt prezente şi în rândurile oficialilor din industria auto britanică. Un studiu realizat de SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders), asociaţia britanică a producătorilor şi comercianţilor de maşini, arată că 77% dintre membrii săi consideră rămânerea în UE benefică, în timp ce doar 9% îşi doresc un "Brexit", restul fiind indecişi.

JURNALUL NATIONAL

Ce averi au făcut aleşii poporului în ultimul an

n ultimul an fiscal, politicienii români au pus banii la saltea. Dacă unii dintre ei şi-au sporit considerabil averile, alţii au cam "sărăcit". Este cazul liderului PSD Liviu Dragnea, căruia divorţul de fosta soţie i-a adus şi câteva pagube materiale. Pe de altă parte, vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Borc sunt printre cei mai avuţi politicieni potrivit ultimelor declaraţii de avere. Liviu Dragnea a pierdut o parte din avere în urma divor-ţului de fosta soţie, Bombonica Prodana. În urma partajului, aceasta a rămas cu un teren şi o casă în Alexandria, un alt teren în Buşteni, o Dacie Logan şi un autoturism Land Rover. Preşedintele PSD mai are un teren în Turnu Măgurele şi a rămas cu un apartament şi un spaţiu comercial în oraş.

Vacanţă de vis cu trenul în ţara lui Zorba

Cei care vor să vadă Grecia, cu rucsacul în spate şi să se plimbe dintr-un loc în altul , inclusiv cu ferry-boatul din insulă în insulă, au primit o veste excelentă în această vară. Trenul care leagă România de Grecia a fost reintrodus, după cinci ani de absenţă, şi merge până la Salonic. De acolo, oricine se pot conecta la reţeaua de trenuri care acoperă Elada, dar şi la liniile de ferry-boat care aparţin statului grec. Aceste călătorii pot fi făcute la costuri mici de către cei care apelează la un abonament Balkan FlexiPass sau InterRail One Country Pass. Preţul acestor legitimaţii de călătorie depinde de numărul de zile în care călătoriţi efectiv din cele 30 pe care puteţi să le petreceţi în Grecia. Cea mai ieftină variantă este un Balkan FlexiPass care permite efectuarea a cinci călătorii în decurs de o lună şi care costă 88 de euro la clasa a doua pentru un adult sau 53 de euro pentru tinerii sub 26 de ani.

PUTEREA

Putin ştie de ce este organizat referendumul pentru Brexit

Premierul britanic David Cameron a organizat referendumul privind apartenenţa Regatului Unit la UE pentru a 'şantaja Europa' sau 'pentru a o înfricoşa', a sugerat vineri, la Sankt-Petersburg, preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. "De ce a organizat el (David Cameron) acest referendum? Pentru a şantaja Europa? Sau pentru a o înfricoşa? Care este scopul, dacă el însuşi este împotriva' unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană?, a întrebat preşedintele rus, în cursul unei întrevederi cu reprezentanţi ai agenţiilor de presă, între care AFP. 'Aceasta nu este problema noastră, este problema poporului britanic. Eu am opinia mea pe acest subiect, dar nu doresc să mă exprim în avans', a adăugat el, dând asigurări că este imposibil să se "vorbească de rezultate'. 'Cine poate să le prezică? 'Nimeni nu poate să le prezică (...) Cred ca ar fi incorect din partea mea să fac acest lucru ", a adăugat preşedintele rus.

ROMANIA LIBERA

Custodele vinde Casa Regală

Dacă în ziua de 30 decembrie 1947 istoria a consemnat abdicarea forţată a Regelui Mihai, 16 iunie 2016 este data în care Custodele a negociat vinderea Casei Regale statului republican. Intenţia de "instituţionalizare a Casei regale" a fost anunţată încă din luna februarie pe site-ul familiei regale. Ce înseamnă asta? Acum înţelegem de ce, tot în aceeaşi perioadă, Custodele a preluat prerogativele Regelui. De ce a fost alungat Principele. De ce toate surorile au fost chemate, de 10 mai, la o ceremonie mai mult comemorativă, decât contemplativă. Brand-ul regal nu mai aduce suficienţi sponsori. Sindrofiile de la palat sunt tot mai scumpe. Banii care vin de la statul român, chirie pe Castelul Peleş, nu par a fi suficienţi pentru valeţii palatului. Custodele a ticluit îndelung vinderea viitorului monarhic statului republican, sub forma unor stipendii anuale.

Istoricul Lucian Boia consideră că românii de astăzi nu se trag nici din interbelici, nici din daci, ci direct din comunişti

Istoricul Lucian Boia consideră că românii de astăzi nu se trag nici din interbelici, nici din daci, ci direct din comunişti. Totodată, el mai susţine, într-un interviu acordat News.ro, că românii l-au meritat pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, întrucât au preferat mereu compromisul. În acelaşi interviu, Lucian Boia vorbeşte despre modul în care perioada comunistă şi-a pus amprenta asupra României de astăzi. Astfel, el susţine că, în cazul unora dintre persoane, nostalgia este firească, pentru că regimul comunist cu o mână arunca în închisori şi cu o alta recompensa sau dădea cel puţin iluzia că o face. Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie şi la imaginar, cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii.

ZIARUL FINANCIAR

Ghetoizarea României. Viitoarele investiţii vor veni tot în zonele unde există infrastructură

Faimoasa intenţie de armonizare a decalajelor dintre regiuni, scoasă în piaţă publică pentru a fi admirată încă de prin 2006 - 2007, rămâne o vorbă în vânt. Decalajele între regiuni se accentuează sau, acolo unde se reduc, reducerea este insignifiantă pentru că investiţiile care să reducă decalajul se fac tot în regiunile mai evoluate economic, acolo unde există infrastructură. În aceste condiţii, o dramă pândeşte România: ghetoizarea. "Nu ştiu dacă, în cazul Moldovei, nu este deja prea târziu pentru o intervenţie. Din cei peste două milioane de români plecaţi în afară sau în alte regiuni din ţară, cea mai mare parte sunt din Moldova", comentează cu pesimism economistul Aurelian Dochia. Motivele unei astfel de situaţii sunt clare: investiţiile vin acolo unde există infrastructură, chiar dacă investitorii sunt obligaţi să caute oameni şi până la 80 de kilometri distanţă de centrul afacerii.

SIF-urile au raportat active mai mici chiar şi cu 30% în cinci luni. Scăderi pe linie ale preţului acţiunilor

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) afişau la finele lunii mai ac­tive cumulate de 6,5 mld. lei, în scădere cu 9% de la începutul anului, în timp ce preţul acţiunilor a scăzut în cinci luni chiar şi cu 28%. Faţă de luna aprilie, volumul activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut cu 1,2%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor BVB. Scăderea indicelui BET-FI, cel al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, de 15% de la începutul acestui an, a fost determinată de evoluţia negativă a burselor din regiune, dar şi de scăderea principalelor titluri din portofoliul SIF-urilor. La finele lunii mai, indicele BET-FI afişa un nivel de 25.986 de puncte. Indicele şi-a continuat tendinţa descendentă şi în primele două săptămâni din luna iunie, perioadă de timp în care a consemnat o scădere de 1,4%.

România are nevoie de un nou Pact Viena pentru creditele de investiţii acordate de bănci

Anul 2016 poate însemna punctul nevralgic care să declanşeze viitorul ciclu de scădere economică, dacă dezechilibrul determinat de creşterea accelerată a consumului nu va fi compensat rapid de impulsionarea investiţiilor pe termen lung. Din păcate, datele arată că băncile evită să împrumute companiile pe termen lung pentru a impulsiona investiţiile. Economia are nevoie neapărat, pentru a urca pe spirala unei creşteri sustenabile, de relansarea ofertei, adică de satisfacerea cererii din surse interne. Astăzi asistăm la o creştere a consumului nemaiîntâlnită din 2006-2008 încoace, de peste 20% anual, iar dacă foamea consumatorilor nu va fi satisfăcută de oferta locală, dezechilibrele vor porni în avalanşă. Pentru aceasta, angajamentul băncilor pentru a finanţa pe termen lung economia românească este fundamental.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb