REVISTA PRESEI 20.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 20 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 20.09.2017

ADEVARUL

Fostul ofiţer SRI Dragomir deconspiră un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, marţi, după audierea fostului ofiţer Daniel Dragomir, că acesta a dat detalii cu privire la felul "cum funcţionau lucrurile" în perioada 2009-2013. Potrivit lui Manda, Dragomir a spus că un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor a beneficiat de sprijinul SRI, în vreme ce o altă persoană ar fi fost anchetată de DNA la intervenţia SRI. Marţea viitoare va avea loc o nouă audiere a lui Daniel Dragomir. Dragomir, fostul colonel SRI, spunea în urmă cu câteva zile că politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti au fost interceptaţi pe mandate de siguranţă naţională, timp de cinci ani, după care Laura Codruţa Kovesi, cea care a semnat mandatele, le-a cerut la DNA odată cu mutarea ei.

Liviu Dragnea îl ameninţă pe Coldea: Mi s-a părut că s-a referit la mine. Deja începe să-mi revină memoria

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat după interviul în care fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, i-a adus critici în interviul acordat Ziare.com. Dragnea i-a transmis lui Coldea că începe să-şi aducă aminte lucruri, despre care va vorbi. Întrebat, de ziare.com, dacă a jucat tenis cu Liviu Dragnea şi cu alti politiceni, Florian Coldea a spus: "Va precizez, ca am interactionat cu cei mai multi dintre beneficiarii nostri legali, in virtutea atributelor de serviciu, in limitele legii si ale regulamentelor militare". Fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul în rezervă Florian Coldea a infirmat categoric, într-un interviu acordat publicaţiei ziare.com, acuzaţiile lansate la adresa sa şi a SRI în ultima perioada. El a dat detalii despre relaţia pe car a avut-o cu fostul locotenent-colonel SRI Daniel Dragomir, Sebastian Ghiţă sau Liviu Dragnea.

Financial Times: Cum a devenit România o bază pentru start-up-uri IT

La prima vedere, România pare a fi un loc probabil nepotrivit pentru start-up-uri de ultimă generaţie. Vizitatorii săi o asociază cu munţi pierduţi în ceaţă, biserici medievale şi drumuri pline de gropi. Totuşi, cumpărarea companiei româneşti Vector Watch de către americanii de la Fitbit pare să confirme faptul că forţa de muncă din România, o piaţă internă semnificativă şi în creştere, precum şi statutul de membru al UE fac ţara o destinaţie europeană promiţătoare pentru investitorii tehnologici, scrie Financial Times. Dezavantajul României este, însă, un mediu de finanţare sub-dezvoltat şi fragmentat, dar un val recent de tranzacţii relevă creşterea viguroasă a sectorului tehnologic.

Constructorii de locuinţe care pun centrale pe gaz trebuie să dovedească primăriei că sunt mai eficiente decât termoficarea

Pe scurt, dacă cineva construieşte un bloc în oraş, într-o zonă deservită de o reţea de termoficare urbană şi vrea să monteze centrale termice în apartamente, trebuie să demonstreze Primăriei că aceasă soluţie este mai eficientă "economic şi energetic" decât sistemul centralizat de încălzire. Dacă nu o va face, nu primeşte autorizaţie de construcţie. Unităţile Administrativ Teritoriale trebuie să desemneze zonele unitare de încălzire. Poate fi oricât, poate fi un cvartal, un grup de blocuri, nu trebuie să fie un oraş întreg. Când (dezvoltatorul-n.red.) vine să ceară autorizaţie de construcţie, el trebuie să facă dovada că sistemul de încălzire propus este cel mai eficient din punct de vedere economic şi energetic. Trebuie să prezinte un studiu, elaborat de experţi.

Donald Trump ameninţă să "distrugă în totalitate" Coreea de Nord

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat la Adunarea Generală a ONU că dacă SUA vor fi "obligate să se apere şi (să-şi apere) aliaţii, nu vom avea altă variantă decât să distrugem în totalitate Coreea de Nord", relatează New York Times. În discursul său rostit în faţa Adunării Generale a ONU, Trump a denunţat Coreea de Nord şi pe liderul acesteia, Kim Jong-un, afirmând că "ameninţă întreaga lume cu pierderi inimaginabile de vieţi", ca urmare a programului nuclear desfăşurat. Donald Trump a subliniat că este împotriva interesului întregii lumi ca Phenianul, pe care l-a catalogat drept o "bandă de infractori", să obţină rachete şi arme nucleare.

Interdicţia de a folosi auxiliarele şcolare îi scandalizează pe profesori

Zilele de început ale noului an şcolar s-au scurs, iar profesorii, obligaţi printr-o notă a ministerului să nu mai folosească auxiliare, sunt revoltaţi, reclamând că manualele nu mai ţin de mult timp pasul cu programa. Elevii au pe bănci manuale în care efectiv nu se regăsesc anumite lecţii care fac parte din programa pentru examenele de final de ciclu. Acesta este golul pe care materialele auxiliare, cele mai multe avizate tocmai de Ministerul Educaţiei în anii anteriori, îl umpleau

Klaus Iohannis, întrevedere cu Donald Tusk

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la sesiunea Adunării Generale a ONU, a avut marţi o întrevedere cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Şeful de stat român are programate mai multe întrevederi bilaterale. Printre acestea sunt cele cu preşedintele Adunării Generale a ONU, preşedinta Estoniei, precum şi preşedintele Egiptului. Klaus Iohannis se va întâlni şi cu şefii organizaţiilor evreieşti din Statele Unite, la recepţia organizată de secretarul general al ONU în onoarea şefilor de delegaţii, dar şi la recepţia oferită de liderul de la Casa Albă, Donald Trump. Miercuri, Klaus Iohannis va participa la mai multe evenimente, principalul moment al zilei fiind discursul său din cadrul lucrărilor sesiunii Adunării Generale a ONU.

Procesul lui Gabriel Oprea se va relua de la zero

Curtea Supremă a decis, marţi, ca procesul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu să se reia de la zero, după pensionarea unuia dintre judecătorii din complet - Ana Maria Dascălu. Ana Maria Dascălu a fost înlocuită cu judecătorul Constantin Epure, iar următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 17 octombrie, potrivit Agerpres. Pensionarea judecătoarei Ana Maria Dascălu este şi motivul pentru care Instanţa supremă a decis, săptămâna trecută, reluarea de la zero a dosarelor în care sunt judecaţi Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu. În schimb, Ana Maria Dascălu a fost prezentă, marţi, la finalizarea proceselor în care sunt judecaţi fostul senator Dan Şova şi fostul deputat Sebastian Ghiţă, cei doi urmând să afle sentinţa pe data de 25 septembrie.

BANCHERUL

ROBOR-ul devine primul agent al BNR de înăsprire a creditării (politicii monetare)

Cât ne costă creşterea ROBOR. O creştere a ROBOR-ul la 3 luni de la minimul record de 0,68% la nivelul dobânzii BNR, de 1,75%, cu peste un punct mai mult, cum probabil că se va întâmpla in curând. In cazul unui credit Prima Casa de 40.000 de euro (180.000 de lei) pe 30 de ani, cu o dobândă formată din ROBOR la trei luni de 0,68% plus o marja fixa a băncii de 2,5%, in total 3,18% si DAE (Dobânda Anuală Efectivă) de 3,5%, rata lunară este in jur de 776 de lei. Când ROBOR va ajunge la 1,75%, dobânda sare la 4,25% iar DAE la 4,6%, majorând rata lunară la 885 de lei, adică mai mult cu 109 lei, ceea ce nu e puţin.

COTIDIANUL

Ziariştii acoperiţi, în pericol - Cornel Nistorescu

Digi 24 TV, cel mai lucios şi parfumat post de televiziune, sub aerul său glossy a adunat o echipă de jurnalişti şi comentatori care adeseori cîntă în cel mai pur stil de orchestră a SRI. Că Sorina Matei avea surse în SRI? Şi ce dacă? Nu ştia toată lumea de unde are? Ca şi Floriana Jucan! Problema este că majoritatea cititorilor nu ştiau. În ce-i priveşte pe acoperiţii în adevăratul sens al cuvîntului, mă tem că este mai greu. Ziaristica este cea mai bună acoperire pentru toate operaţiunile de spionaj. Jurnalistica şi diplomaţia. Numai Securitatea a mai adăugat redacţiilor turnători pentru a afla cine-l înjură pe Ceauşescu şi cine critică partidul comunist. Împănarea redacţiilor cu colaboratori şi informatori de după 1990 este doar un reflex al defunctei epoci de aur.

"Revoluţia presei" a fost organizată de SRI pentru îndepărtarea "elefanţilor" periculoşi pentru Sistem

Puterea presei independente de după Revoluţie a fost dată de cîţiva jurnalişti care practicaseră această meserie şi în vremea de dinainte. Astfel, "România liberă" era condusă de Petre Mihai Băcanu, "Evenimentul zilei" era condus de Ion Cristoiu, "Ziua" era condusă de Sorin Roşca Stănescu iar revista "Expres" era condusă de Cornel Nistorescu. Deşi FSN obţinea rezultate colosale la alegeri, tirajul de sute de mii de exemplare al ziarelor şi revistelor conduse de ei au produs o schimbare radicală în balanţa forţelor politice, promovînd valorile democratice. Pe acest fond avea să înceapă operaţiunea despre care vorbeşte acum şi col. SRI Daniel Dragomir, în urma căreia trebuiau îndepărtaţi tocmai jurnaliştii despre care am vorbit mai sus pentru a fi înlocuiţi de noul val de gazetari crescuţi - culmea! - tocmai de publicaţiile acestora!

CURENTUL

Javra nu e moartă, Javra se transformă! Viorel Hrebenciuc a încercat să se reşapeze prin Ţuţuianu

Judecat pentru un prejudiciu de peste 303 milioane de Euro, Viorel Hrebenciuc alintat duios Javra încearcă să revină în prim-planul politicii dâmboviţene. Desigur că dacă îi compari prin prejudiciile imputate de DNA, Liviu Dragnea cu al lui 25.000 de Euro pare un sfânt faţă de Javră. Dar să aşteptăm dosarul Tel Drum. Prezent în studioul România TV, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în aseară că în interiorul PSD s-a încercat organizarea unui puci prin care să fie înlăturat de la conducerea partidului, în locul său urmând să fie instalat Adrian Ţuţuianu. Dragnea a precizat că Viorel Hrebenciuc încearcă să se reşapeze şi face jocuri împreună cu alţi apropiaţi din PSD.

CURIERUL NATIONAL

Transportatorii vor diferenţa de bani din scumpirea carburanţilor

Transportatorii cer returnarea unui coeficient din majorarea accizei la carburanţi. C.O.T.A.R. aminteşte Guvernului că Transporturile aduc 5% din PIB-ul României. La 1 octombrie, se va aplica a doua majorare la carburanţi. Guvernul României a decis, în data de 30 august, majorarea în două etape a accizelor la carburanţi. Astfel, preţul urmează să crească la pompă pentru toate cele trei tipuri de carburanţi: benzină cu plumb, fără plumb şi motorină. Prima majorare a preţului carburanţilor a avut loc la 15 septembrie, atunci când a intrat în vigoare Ordonanţa Guvernului. Astfel, accizele la carburanţi s-au mărit cu 0,16 lei pe litru de combustibil.

Ce profit poate aduce investiţia în ceasuri bărbăteşti în 2017 - 2018

Ceasurile au început să fie mai mult decât simple accesorii şi obiecte ce ne atrag atenţia asupra timpului. Pentru oamenii cu adevărat pasionaţi, ceasurile reprezintă investiţii de viitor. Fie că investeşti în mărci de ceasuri bărbăteşti cu tradiţie, colecţii de piese de lux şi accesorii opulente sau investeşti în emoţia de a purta un ceas luxos, poţi fi sigur că va fi o investiţie ingenioasă. De ce? Deoarece ceasurile tind să fie bunuri care nu se devalorizează niciodată. De fapt, experţii elveţieni spun că preţurile ceasurilor sunt în continuă creştere, iar o afacere în acest domeniu poate aduce şi o marjă de profit de 50%. Cu o investiţie de doar câteva mii de euro poţi achiziţiona un întreg stoc de ceasuri, iar piaţa fiind în continuă creştere, poţi scoate de până la 3 ori mai mulţi bani în doar câţiva ani.

Licitaţie internaţională pentru spaţiile de la noul stadion municipal Târgu Jiu

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat că îşi doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru închirierea spaţiilor de la stadionul municipal. Noua arenă este prevăzută cu foarte multe spaţii comerciale, iar acestea au atras deja atenţia investitorilor locali şi nu numai. Nu se cunoaşte, deocamdată, modalitatea prin care autoritatea locală va administra noua arenă din Târgu Jiu, având în vedere că este prevăzută cu hotel de patru stele, spaţii comerciale şi o parcare de 300 de locuri. Marcel Romanescu a precizat că se doreşte o licitaţie internaţională pentru a se pune capăt oricăror speculaţii în legătură cu viitorul administrator al spaţiilor respective.

Depozitarul Central distribuie dividendele către acţionarii proprii

Depozitarul Central informează acţionarii proprii că în data de 20.09.2017 va distribui dividendele aferente anului 2016. Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 0,005999 lei. Acţionarii care beneficiază de dividende sunt cei înregistraţi în registrul acţionarilor Depozitarului Central la data de 09.05.2017. Plata dividendelor către acţionarii proprii se efectuează de către Depozitarul Central S.A. prin transfer bancar, direct în contul acestora.

EVENIMENTUL ZILEI

A doua încercare de DECAPITARE a CEC Bank. Finanţiştii TAC de FRICA BNR

Fără îndoială, cea mai interesantă ştire a momentului din domeniul financiar-bancar este schimbarea de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, celebrul CEC, a celui mai longeviv preşedinte, Radu Graţian Gheţea. De fapt, până la validarea de către Banca Naţională a României a noilor decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor, Gheţea este încă director general şi preşedinte al consiliului de administraţie al CEC. Unele voci din lumea bancară spun că s-ar putea repeta situaţia din primăvara anului 2015, când Gheţea a fost schimbat prin votul acţionarilor, dar a rămas şi acum în funcţie, aşteptându-se validarea.

LEUL în CĂDERE. Cel mai mare EURO din ultimii 5 ani

O nouă zi istorică pentru moneda naţională, ajunsă la minimul istoric al ultimilor 5 ani, BNR anunţând un curs de aproape 4,6 lei pentru un euro. Conform BNR, un euro este cotat la 4,5990, dolarul a scăzut la 3,8373, în timp ce francul elveţian a ajuns la 3,9823, menţinându-se sub 4 lei. Gramul de aur a ajuns la 161,4201 lei, în scădere faţă de zilele trecute. Moneda europeană nu a mai atins un asemenea nivel faţă de leu din perioada 23-27 iulie 2012.

Sumă ASTRONOMICĂ deţinută de Norvegia. Fondul SUVERAN a atins o cifră INCREDIBILĂ

Norvegia a atins un fond suveran incredibil. Anunţul a fost făcut de şeful fondului. Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a depasit marti pentru prima oara pragul de 1.000 de miliarde de dolari, a anuntat banca centrala norvegiana, care gestioneaza acest fond, scrie AFP. Acest nivel reprezinta aproape 189.000 de dolari pentru fiecare dintre cei 5,3 milioane de norvegieni. Creat in anii 1990 pentru a fructifica veniturile petroliere ale statului, fondul a depasit pragul simbolic gratie aprecierii principalelor valute mondiale in raport cu dolarul si evolutiei bune a burselor.

JURNALUL NATIONAL

Sexy-consilierele din Guvern şi meritele lor

Criteriile profesionale sunt ultimele care contează atunci când demnitarii îşi aleg o consilieră, teoretic acea persoană care te îndrumă cum să conduci un minister. De cele mai multe ori, primează influenţa politică a părinţilor, recomandarea vreunui coleg de partid sau pur şi simplu atracţia fizică pe care guvernantul o simte faţă de sfătuitoarea lui plătită din bani publici. Ultimul exemplu în acest sens este Iolanda Anamaria Babău, noua consilieră personală a lui Florian Bodog, ministrul Sănătăţii. Iolanda Anamaria Babău este angajată la Ministerul Sănătăţii pe funcţia de consilier personal la cabinetul ministrului din luna august şi nu are încă făcut public vreun CV sau declaraţie de avere.

Ministrul-faliment, la cârma Economiei

Toate firmele deţinute sau conduse de Gheorghe Şimon, noul ministru al Economiei, au dat faliment, cu datorii de milioane de lei către bănci şi instituţii publice. Printre cei ţepuiţi se află şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), organism care se află, culmea ironiei, chiar în subordinea ministrului Economiei. Indiferent dacă e vorba de producţia de utilaje minere, construcţii sau cherestea, afacerile lui Gheorghe Şimon au eşuat lamentabil. Gheorghe Şimon şi-a declarat doar participaţia la Independenţa SA din Vişeu de Sus, dar ministrul Economiei mai apare în trei firme: Citellus SRL Borşa, Promptservice SRL Baia Mare şi Angred Baia Mare SRL.

NATIONAL

Coldea - Dragomir, război pe aceeaşi femeie!

Florian Coldea si Daniel Dragomir au depăşit deja orice "linie roşie", acuzele intre cei doi foşti colaboratori timp de aproape două decenii fiind unele fără precedent. Însă adevăratul soc va fi resimţit doar prin dezvăluirea că, războiul care zgâlţâie din temelii sistemul este unul "clasic", cat se poate de "lumesc", pornind de la o femeie. Iar relaţia extrem de strânsă dintre Florian Coldea si mâna dreapta a acestuia, Daniel Dragomir s-a spulberat in momentul in care cel din urma a fost acuzat ca a "râvnit" la "bunul" şefului! Aşa că intre Coldea si Dragomir s-a pornit un război feroce, din cauza aceleiaşi femei care a mai stricat multe alte case si la vârful politicii româneşti, ea fiind deja considerată o adevărată "Mata Hari" fără chip a serviciilor secrete româneşti.

Ceaţa din mintea ministrului Pop a mai făcut un pui: inspectorul trans disciplinar

Liviu Pop este un ministru aparte. El are cate un genunche la fiecare membru inferior si ştie că greşeala nu este tot una cu eroarea, pentru ca prima se poate îndrepta, iar a doua, nu. Mintea lui Liviu Pop este nealterata de subtilităţile aberante ale limbii romane, deci are mult spaţiu gol pe hard, spaţiu pe care l-a pus la lucru spre îngroparea definitiva a învăţământului romanesc. In limbaj politic, bietul ministru crede că această acţiune se numeşte "reformă". Si face asta cu o seninătate suspectă. Transdisciplinaritatea, un cuvânt lung, pe care Pop îl învârte prin ministerul pe care-l terorizează zi-lumină. El a găsit si acarul Păun ce trebuie trimis la reeducare, pentru formarea inspectorului de mâine, multilateral dezvoltat.

Dragnea trimite Serviciile după fenta!

Întâmplător sau mai degrabă nu, Liviu Dragnea a reuşit să le dea o lovitură cu manta Serviciilor. Mai mult chiar, printr-o simpla jumătate de fraza, preşedintele Partidului Social Democrat a arătat că încă este perceput drept "El lider maximo" si un politician pe val, din moment ce a fost suficient să o "arunce" discret că el foloseşte "Signal" pentru ca, in doar câteva ore, sute de personalităţi să-si descarce la rândul lor aceeaşi aplicaţie pe telefoanele mobile. Renunţând astfel la "regina neîncoronată" a discuţiilor criptate, whatsapp.

PUTEREA

Medicii încep PROTESTELE pe 28 septembrie

Doctorii afiliaţi Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" anunţă că, la sfârşitul săptămânii viitoare vor începe să picheteze Ministerele Muncii şi Sănătăţii. "Se încalcă Codul Muncii şi legislaţia europeană în ceea ce priveşte timpul de muncă. Guvernul intenţionează să ne oblige să lucrăm 48 de ore pe săptămână. Asta este ca şi cum toată ţara noastră ar trebui să înceapă să lucreze şi sâmbetele - acesta este echivalentul. În acest fel vor găsi soluţia să nu ne plătească o gardă - până acum ca să ne facem programul era necesară o gardă, acum vor să nu ne plătească încă o gardă şi să o facem ca şi cum ar face parte din programul uzual ", a explicat medicul Florin Chirculescu, vicepreşedinte al Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Medicii vor picheta sediile Ministerelor Muncii şi Sănătăţii în 28 septembrie şi în 29 septembrie, urmând ca pe 4 octombrie să fie organizat un miting.

Dragnea porneşte un nou SCANDAL: "Ponta m-a turnat la DNA"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este convins că Victor Ponta l-a turnat la DNA. El susţine că Ponta "a stat cu mâna pe sus" şi s-a cerut la DNA pentru a-l turna. "Văd că până şi a merge la pescuit este o infracţiune (...) Nu l-au invitat pe domnul Ponta, după ce a insistat foarte mult să spună lucrurile astea. Era cu mâna pe sus, doar ca să-l cheme la DNA şi să spună lucrurile astea. S-a cerut la DNA", a declarat Liviu Dragnea, la România TV. "Eu nu o să zic niciodată despre Victor Ponta că este ticălos. Mâine înţeleg că este ziua lui, îi urez "La mulţi ani!", numai de bine şi tot ce-mi doreşte el mie, asta îi doresc şi eu lui", a completat Dragnea.

ROMANIA LIBERA

Liviu Dragnea: PSD va face evaluarea Cabinetului Tudose la 29 septembrie

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat marţi, la România Tv, că o evaluare a Guvernului Tudose se va realiza la data de 29 septembrie. Evaluarea va fi prezentată la reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD de la Suceviţa. "Voi prezenta o evaluare a mea, din partea PSD, a guvernării săptămâna viitoare, la CExN la Suceviţa", a precizat marţi Liviu Dragnea. Pe de altă parte, cu privire la eventuale remanieri, Dragnea a spus că, din punctul său de vedere, "la ora asta nu poate fi vorba despre niciun ministru". Întrebat dacă Darius Vâlcov va participa la această evaluare, Liviu Dragnea a confirmat. "Este foarte bun economist, un om cu viziune şi un om care poate participa la o construcţie serioasă a unui program de guvernare, lucru pe care l-a şi făcut. Este un om respectat în partid şi în guvern".

Preşedintele Iohannis negociază la ONU cererea României de a deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi, la New York, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în marja Adunării Generale a ONU, informează Agerpres. Preşedintele Iohannis a participat marţi la deschiderea segmentului la nivel înalt al UNGA 72, în cadrul căruia preşedintele SUA, Donald Trump, a susţinut un discurs. Iohannis a avut întrevederi şi cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajcak, dar şi cu omologii din Estonia - Kersti Kaljulaid şi Egipt - Abdel Fattah Al Sisi. Principala miză a acestor întâlniri bilaterale este, pentru preşedintele Klaus Iohannis, să pledeze cauza României, care recent a lansat campania pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în mandatul 2020-2021.

ZIARUL FINANCIAR

România, o ţară de vis. Cifre superoptimiste ale Comisiei Naţionale de Prognoză

Un milion de noi salariaţi, atât ar urma înregistreze economia la finalul lui 2021, comparativ cu finalul lui 2016, în vreme ce salariul mediu net ar urma să crească, în aceeaşi perioadă, cu 55%, anticipează Comisia Naţională de Prognoză (CNP) în prognoza de toamnă. În primele şase luni din 2017 în economie au apărut 120.000 de noi salariaţi, în ciuda faptului că unii economişti anticipau concedieri importante ca urmare a majorării salariului minim pe economie. Media de creştere a salariilor în economie a fost în prima parte a anului de 14%, tendinţă care va continua cu creşteri anuale de peste 7% în fiecare din următorii patru ani, anticipează CNP.

Întrebarea care provoacă insomnii pentru toată lumea: De unde va veni următoarea criză? Activele lumii sunt supraevaluate şi sunt prea mulţi bani pe piaţă

O înăsprire a politicilor monetare, potenţiale crize în China şi Italia, dezechilibre pronunţate la nivelul comerţului mondial şi populismul, acestea sunt doar câteva dintre potenţialele surse ale unei viitoare crize financiare în viziunea celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank. La rândul ei, BIS, Banca Reglementelor Internaţionale, banca centrală a băncilor centrale, avertizează cu privire la nivelul crescut de îndatorare şi dobânzile ultra mici. În cadrul unui raport recent Deutsche Bank avertizează că "există mai multe segmente ale sistemului financiar mondial care par să fi atins niveluri extreme", potrivit CNBC.

Banca rezultată dintr-o tranzacţie Banca Transilvania - Bancpost va ataca poziţia de lider deţinută de BCR

Disputată între Banca Transilvania şi alţi investitori, fondurile americane Varde şi J.C. Flowers, achiziţia Bancpost, instituţie de credit cu o cotă de piaţă de aproximativ 3%, a devenit o miză importantă. În perspectiva preluării Bancpost, Banca Tran­silvania ar ajunge la o felie de 16% din piaţa locală, ameninţând poziţia BCR, cea mai mare bancă după active, care avea la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă de 16,3%. Analiştii au anticipat că vânzarea Bancpost va atrage un interes ridicat din partea investitorilor, având în vedere baza mare de clienţi pe care o are. Cu toate acestea o bancă de dimensiunea Bancpost poate crea dificultăţi în ceea ce priveşte integrarea. Dacă ar prelua Bancpost, banca din Cluj şi-ar majora şi cota de piaţă pe credite, dar şi baza de depozite şi ar putea să ajungă la aproximativ 3 milioane de clienţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb