REVISTA PRESEI - 20.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Şpagă în sex pentru judecător

Vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani a luat mită constând într-o partidă de sex de la o femeie - cu 23 de ani mai tânără decât el - al cărei proces îl judeca. Magistratul Valentin Popescu (56 de ani) a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, după ce a făcut sex cu o justiţiabilă pe care o judeca. Agenţii SRI le-au ascultat discuţiile telefonice ale celor doi amanţi şi i-au urmărit la motelul unde s-a dat "şpaga".

Ce căutau "stenogramele Vîntu" în dosarul Popa

Directorul editorial de la Realitatea TV, Cătălin Popa, a declarat ieri, pentru adevarul.ro, că angajaţii trustului "Realitatea-Caţavencu"- interceptaţi în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu - vor da în judecată SRI, întrucât discuţiile au fost private şi nu aveau, în opinia lor, relevanţă în cadrul anchetei. În ceea ce priveşte reacţia Clubului Român de Presă, care califică apariţia acelor convorbiri telefonice drept "stânjenitoare pentru orice jurnalist onorabil", Cătălin Popa a precizat că veridicitatea stenogramelor nu a fost verificată şi că ele nu au nicio legătură cu dosarul în care Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului, afectându-le imaginea celor care apăreau în convorbirile telefonice.

Cum ne-ar putea aduce Dunărea miliarde de euro

Ţările riverane la Dunăre au la dispoziţie până în 2013 fonduri europene de 50 de miliarde de euro, bani ce ar putea fi accesaţi de reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru proiecte regionale. Localităţile riverane la Dunăre, fie că este vorba de Viena sau de Giurgiu, pot dezvolta în următorii ani proiecte economice şi sociale comune prin proiectul Strategia Dunării. Potenţialul de dezvoltare economică al regiunii Dunării este imens. Ţările riverane au o populaţie totală de peste 115 milioane de locuitori. Această piaţă uriaşă poate fi exploatată într-un mod eficient şi profitabil de mediul de afaceri, de micii şi marii industriaşi, de companiile media sau de operatorii de turism.

Măsuri disperate ale PDL înaintea moţiunii

În timp ce Opoziţia continuă negocierile cu parlamentarii Puterii pentru a asigura succesul moţiunii de cenzură, PDL a trecut la acţiune pentru a-şi securiza votul şi pentru a evita eventuale "trădări". Vicepreşedintele Cezar Preda a adus în discuţie declanşarea anticipatelor dacă Guvernul va cădea. După discuţiile de lămurire purtate în ultimele zile cu posibilii "trădători", liderii PDL au schimbat strategia, trecând la declaraţii "ameninţătoare". Vicepreşedintele Cezar Preda a vorbit ieri la RFI despre declanşarea alegerilor anticipate, ca singură variantă în cazul în care Guvernul pică la moţiune.

Începe concursul de frumuseţe în faţa FMI

Partidele politice se întrec în măsuri economice pe care vor să le propună finanţatorilor externi. Oficiali din Finanţe spun că ţintele de deficit bugetar nu sunt negociabile. În acest context, planurile politicienilor de reducere a fiscalităţii nu au susţinere financiară. O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene începe astăzi, la Ministerul de Finanţe, a şasea evaluare a Programului Economic încheiat cu Guvernul Boc. Partidele politice, atât din arcul guvernamental, cât şi din Opoziţie, îi aşteaptă pe finanţatorii externi cu mai multe propuneri ce vizează, în special, sfera taxelor şi a impozitelor.

Statul dă două milioane de euro pe portalul preţurilor

Românii vor putea să compare, din 2011, preţul produselor din magazine pe un site specializat. Observatorul preţurilor va "stoarce" de la buget două milioane de euro, deşi a fost anunţat de Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, ca un proiect cu costuri minimale. Anunţat de Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, imediat după majorarea TVA la 24%, Observatorul preţurilor va fi lansat anul viitor. Proiectul va fi finanţat cu două milioane de euro, a anunţat ieri Ministerul Economiei.

CURENTUL

Vîntu către un tiriplic: "Este război. Cu domnul Băsescu şi cu gaşca lui de sugători de p...ă"

Noua serie de stenograme cu Sorin Vîntu în rolul de comandant al oştilor PSD-PNL scoate la iveală informaţii inedite din războiul total declanşat împotriva lui Traian Băsescu. Toate discuţiile purtate de Vîntu până la alegerile din 6 decembrie 2009, cu supuşii lui din mass media, arată atât siguranţa de sine a celui care a făcut totul ca preşedintele României să nu mai apuce un nou mandat, cât şi modul de gândire tipic infractorului care s-a format în puşcărie şi a ajuns apoi stăpân peste preşedinţi de partide. Până pe 7 decembrie, Vîntu pare a fi centrul universului. El este sigur că Geoană va câştiga şi îl deplânge pe Băsescu, care, după ce s-a perfectat alianţa Grivco, nu mai are nimic de făcut decât, eventual, să semneze ca notarul ce decid marionetele puse de SOV în fruntea guvernului.

Tănăsescu: România are un potenţial de creştere economică de 5%

"De anul viitor, România va începe un puternic şir de creşteri economice. Potenţialul României este de 5%, iar datoria tuturor partidelor politice este să revadă noi vectori, pentru ca avansul economic să fie sustenabil. Anii de boom vor reveni, să nu mai facem greşeala din anii trecuţi, să avem surplusuri când avem bani, în vremuri bune trebuie puşi bani de-o parte. Plusul de consum nu vine neapărat din consumul individului, ci din cel al companiilor. Şi consumul individual va creşte. Avansul de 5% va veni în 2012 - 2013, dar trebuie menţinut acolo", a declarat Tănăsescu, luni seara, la un post privat de televiziune. Potrivit reprezentantului României la FMI, creşterea economică a României se va baza, la anul, pe trei factori: exporturile, serviciile şi consumul, creşterile acestor sectoare fiind, totuşi, condiţionate de o schimbare a mentalităţii de consum, prin producţia pe sectoare "tradable".

CTP - fecioara cu apucături de curvă a presei româneşti

Dovedit în această vară într-o anchetă făcută de ziarul "Curentul" ca o slugă pupincuristă a puşcăriabilului eolian pe suma de două miliarde de arginţi, plătită din casieria iRealităţii, aisbergul presei româneşti, Cristian Tudor Popescu, se face şi de această dată preş la picioarele slute ale lui SOV, un câine care nu vrea să muşte mâna care l-a hrănit. Trebuie totuşi să recunoaştem că această consecvenţă şi persistenţă în mizerie şi minciună nu poate fi decât o marcă înregistrată a înaltei şcoli de jurnalism care poartă efigia escrocheriei paralitice a lui Vîntu.

Eoliene, de Tia Şerbănescu

Realitatea e că stenogramele Vîntu, ca şi stenogramele Voicu, reprezintă o radiografie cruntă a societăţii româneşti ale cărei decizii au fost dictate sau boicotate (după caz) de astfel de reţele securiste. După ce a pierdut alegerile prezidenţiale unde îşi mobilizase "toate oştile regulate" (politicieni, lideri sindicali, ONG-uri, ziarişti, magistraţi şi oligarhi), SOV a trecut la lupta de gherilă avertizându-şi ziariştii: "deciziile mele sunt literă de lege, nu-ţi convine, pleci acasă". Unii au plecat, alţii i-au zis sărut mâna şi au continuat minciuna. Trist este că stabilitatea ţării e astfel cumpărată şi riscată de un individ pe care averea enormă l-a făcut să se creadă stăpânul absolut al României - dornic ca "prostimea" şi "poporul ăsta tembel" să-i zică sărut mâna după fiecare ţeapă.

CURIERUL NAŢIONAL

Executările silite produc o avalanşă de case ieftine

Băncile nu au voie să ţină un bun executat silit decât un an, astfel vor fi scoase la vânzare case şi la 10-20% faţă de valoarea lor din 2008. Gheorghe Piperea: Preţul real al unei locuinţe din 2008 care s-a vândut cu 120.000 de euro este maximum 30.000 euro. Consultanţii susţin că şi mentalitatea românilor a fost greşită, ei fiind interesaţi să primească o sumă cât mai mare, nu de nivelul dobânzilor. Reducerea salariilor cu 25%, dar şi disponibilizările de anul acesta au dus la explozia, peste noapte, a numărului românilor care întârzie tot mai mult cu plata ratei la bancă, şi care sunt executaţi silit. Potrivit datelor din piaţă, unu din zece români nu-şi mai pot plăti ratele la timp, mai exact aproximativ 900.000 de români au datorii mai mari de 90 de zile la bancă, care automat înseamnă că intră în procesul de executare silită.

Firmele româneşti sunt îndepărtate de sistemul de achiziţii publice

ARACO: Ordonanţa nu a ţinut cont şi de cerinţele noastre. Caietele de sarcini vor fi făcute tot în favoarea anumitor societăţi, aşa cum au fost făcute şi până acum. Scrisoarea cu revendicările a fost trimisă premierului încă de la începutul anului. Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, şi-a exprimat ieri nemulţumirea faţă de forma OUG 76/2010 privind achiziţiile publice, adoptată în Senat, precizând că aceasta nu cuprinde modificările solicitate ANRMAP şi premierului Emil Boc. Întrebat dacă antreprenorii din construcţii sunt mulţumiţi de noile modificări aduse ordonanţei, şeful ARACO a susţinut că "din punct de vedere tehnic, modificările nu aduc un echilibru raţional în procedurile de achiziţii publice".

Fermierii care nu au obţinut cofinanţarea vor pierde banii europeni

Boc: Contractele de investiţii în agricultură fără cofinanţare asigurată vor fi reziliate.Costel Olteanu presedintele UNPCPR: Este normal ca acele proiecte să iasă din sistem şi să lase locul celor care îşi pot asigura banii necesari. "Băncile sunt însă reticente să acorde credite agricultorilor atât timp cât ştiu că Guvernul le calcă pragul de mai multe ori pe lună". Ministerul Agriculturii va verifica în termen de 30 zile toate proiectele europene de investiţii în agricultură aflate în derulare, iar acele lucrări care nu mai pot fi cofinanţate de către firmele private contractante vor fi reziliate, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc.

În sfârşit, suntem şi noi fruntaşi cu ceva în Europa, prin companiile de tehnologie

Cu 7 firme, România ocupă locul 4 într-un top Deloitte pe Europa Centrală. TeamNet International Bucureşti se află pe locul doi în regiune. România deţine în topul din acest an al Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50, şapte companii de tehnologie, una chiar pe poziţia a doua, iar cumulat cu celelalte care au urcat în clasament faţă de anul trecut urcă România pe locul 4 în topul ţărilor. "Ediţia de anul acesta marchează o nouă performanţă pentru România, care este reprezentată de şapte dezvoltatori de software în acest clasament regional; compania TeamNet International din Bucureşti se menţine pe locul doi, ca şi anul trecut, în timp ce alte trei firme româneşti au urcat în clasament", se arată într-un comunicat al Deloitte.

Franţa: Conflictul dintre sindicate şi Guvern degenerează în război al carburanţilor

Niciun gest din partea Guvernului francez care să calmeze grevele şi demonstraţiile de protest împotriva reformei sistemului de pensii. Dimpotrivă, premierul Francois Fillon a apărut la postul de televiziune TF1 pentru a spune că Guvernul este dispus să discute orice prevedere din textul guvernamental, numai în privinţa vârstei de pensionare la 62 de ani, care reprezintă esenţa reformei, nu va face concesii. A avertizat, de asemenea, că varianta guvernamentală va fi în mod sigur votată în Senat şi că "nu va lăsa economia franceză să fie sufocată de un blocaj al aprovizionării cu carburanţi". Se ştia că votul în Senat va avea loc azi, dar potrivit ultimelor informaţii de presă, el ar putea interveni mâine. Pe acest fond, tensiunea s-a accentuat. Marile centrale sindicale, îndeosebi CGT şi CFDT, au lansat apeluri la solidaritatea salariaţilor din diverse sectoare ale economiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Boc dă cu bani în aleşii PDL înaintea moţiunii

În topul alocărilor bugetare pentru propriile colegii de parlamentar se află miniştrii Traian Igaş, Anca Boagiu şi Gheorghe Ialomiţianu. Cu cuţitul ajuns la os, premierului Emil Boc a trecut la fapte. Înainte de moţiunea de cenzură, toate promisiunile financiare pe care le făcuse parlamentarilor coaliţiei de guvernare după votul pe legea pensiilor au fost incluse într-o hotărâre de guvern care a şi fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Înţelegerea făcută cu fiecare parlamentar al coaliţiei PDL-UDMR- UNPR-minorităţi, câte 250.000 de lei de colegiu pentru şcoli şi grădiniţe, a fost chiar depăşită în multe cazuri, ajungându-se şi la alocări de 1.940.000 de lei. Este cazul colegiului noului ministru de interne, Traian Igaş, urmat în topul generozităţii guvernului de cele în care au fost aleşi Anca Boagiu (Transporturi) ori Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe).

Justiţie-mutant: 14 luni până la primul termen

Programul de lucru impus de CSM magistraţilor blochează judecarea proceselor în termen rezonabil. O hotărâre prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit programul de lucru al judecătorilor de la tribunale şi curţi de apel tergiversează exagerat actul de justiţie. Asta, în condiţiile în care judecarea în termen rezonabil a cauzelor este o condiţie impusă în Mecanismul de Verificare şi Cooperare pe Justiţie, de care este condiţionată chiar şi aderarea României la Spaţiul Schengen. În plus, de curând, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o hotărâre-pilot împotriva României, în cauzele privind restituirea proprietăţilor confiscate în perioada comunistă, acuzând autorităţile române de încălcarea dreptului de proprietate şi de nerespectarea duratei procedurii.

Cum negociază guvernul cu FMI un deficit mai mare

Autorităţile române vor să micşoreze cota unică şi contribuţiile sociale, însă este puţin probabil ca Fondul să accepte venituri mai mici. În plus, nu putem renunţa la acordul de împrumut. Guvernul începe astăzi în forţă discuţiile cu delegaţia FMI. Pe de o parte, autorităţile române vor ca Fondul să accepte ca, de anul viitor, contribuţiile sociale pe salariile românilor să scadă, la fel ca şi cota unică de impozitare, iar salariul minim să crească. Pe de altă parte, România ar putea încerca să negocieze de pe o poziţie mai bună, după ce Ungaria a rupt acordul cu FMI, iar Turcia a anunţat recent că intenţionează să renunţe la colaborarea cu instituţia financiară internaţională.

Bugetul din Techirghiol se joacă la Loto

Consilierii locali au aprobat ieri proiectul edilului Adrian Stan de a juca la Loto. Motivul: nu au bani pentru cofinanţarea unor proiecte europene. Oraşul Techirghiol a ajuns ieri în atenţia opiniei publice din întreaga ţară datorită unei idei năstruşnice a primarului liberal Adrian Stan, care s-a gândit să apeleze pur şi simplu la loteria naţională doar-doar va face rost de bani pentru cofinanţarea unor proiecte europene. Astfel, consiliul local a aprobat ieri, cu un singur vot contra, proiectul propus de primar privind cumpărarea, în fiecare săptămână, a unui bilet la 6 din 49.

FINANCIARUL

La ce a folosit acordul cu FMI: investiţii zero, deficit ridicat şi o populaţie sărăcită de "reforme"

Guvernul nu a reuşit să îmbunătăţească nici măcar un singur indicator economico-financiar important. Experţii Fondului vor analiza de azi, în detaliu, îndeplinirea obiectivelor asumate de Executiv pentru a putea decide soarta ultimelor două tranşe. Oficialii FMI vor veni astăzi în ţară pentru o nouă misiune de evaluare, în care centrul de interes este bugetul anului viitor. Un deficit de 4,4% şi plafonarea cheltuielilor salariale la 40 de miliarde de lei sunt două dintre condiţiile care trebuie respectate. De asemenea, guvernul ar putea solicita încheierea unui nou acord de finanţare, însă cu o valoare mai mică, pentru a avea la dispoziţie fonduri în cazul în care apar probleme.

Euribor la trei luni a urcat peste dobânda BCE. Se scumpesc creditele?

Euribor la trei luni (3M), principala rată de referinţă a pieţei interbancare din zona euro, şi-a continuat ieri ascensiunea, după ce luni, pentru prima dată din iulie 2009, a atins nivelul de 1%, rata de refinanţare a BCE. Euribor la 3M s-a plasat ieri la 1,008%, însă analiştii străini estimează că rata nu va creşte prea mult peste acest nivel. Pe de altă parte, aceştia spun că situaţia reflectă o normalizare a pieţei interbancare, odată ce băncile se arată mult mai dispuse să se împrumute între ele şi să renunţe la finanţarea de urgenţă a BCE. În România, dobânzile majorităţii creditelor denominate în euro, inclusiv cele acordate prin programul "Prima casă", se raportează la acest indice. Totuşi, analiştii bancari spun că avansul din ultimele zile nu va afecta costurile creditelor.

"Frunza", episodul 2: 124.000euro pentru planul de marketing turistic

Campania de promovare a "Explore the Carpathian garden", în valoare de 74 de milioane de euro, va fi lansată în 2011. Contestatul brand turistic al României va începe să fie promovat pe piaţa externă cel mai devreme de anul viitor, după ce va fi finalizată strategia de marketing pe baza căreia se va face comunicarea - care are un buget de aproximativ 74 mil. euro. Firma care va realiza strategia de marketing este aleasă printr-o licitaţie de atribuire a unui contract de 124.000 de euro, organizată de ministerul condus de Elena Udrea. Până atunci, au fost abandonate proiectele de promovare pe online, pe site-uri precum Google şi Yahoo.

Construcţiile: a două mare scădere din UE

Cu un declin de -20,4%, România a fost depăşită doar de Spania, cu -34,7%. ARACO: Autorităţile publice au cea mai mare parte de vină pentru această situaţie, din cauza slabei absorbţii a fondurilor structurale. Nici măcar ultima lună de vară, sezon în care construcţiile ating de regulă vârful activităţii, nu a adus schimbări notabile în evoluţia sectorului de profil din România. Datele comunicate de Eurostat privind piaţa construcţiilor în luna august 2010 confirmă cifrele publicate deja de INS, cu precizarea că scăderea anuală în sectorul autohton este a doua după Spania la nivel european. Astfel, potrivit sursei citate, România a avut în luna august o reducere a activităţii în sectorul construcţiilor de 20,4%. În topul ţărilor cu cele mai reduse performanţe în sectorul construcţiilor mai figurează Spania(-34,7%), Olanda (-14,1%), Slovenia (-12,2%) şi Bulgaria (-11,6%).

Ministrul Economiei se gândeşte să-l lase pe Ioan Niculae fără gaze ieftine

Un consilier al ministrului Economiei susţine că autorităţile îşi asumă eventualul risc al închiderii combinatelor chimice. Patronul de la InterAgro, Ioan Niculae, şi-a trimis ieri salariaţii în stradă pentru a cere Ministerului Economiei să prelungească prevederile legii prin care beneficiază de gaze ieftine din producţie internă. Oficialii instituţiei nu i-au dat nicio satisfacţie şi tind să îl refuze. Tudor Şerban, consilierul noului ministru al Economiei, Ion Ariton, a declarat ieri că legea care prevede aprovizionarea cu gaze ieftine din producţie internă a combinatelor chimice aflate în proprietatea lui Ioan Niculae nu va fi prelungită după 31 octombrie, în pofida presiunilor pe care salariaţii InterAgro şi ai celorlalte companii din industrie le pun prin pichetarea în aceste zile a Ministerului Economiei şi a Palatului Victoria.

O altă abordare: noul şef al Bursei de Valori face brainstorming cu brokerii pe orice problemă

Reprezentanţii pieţei de capital şi directorii de SSIF-uri se vor întâlni periodic pentru discuţii informale. Noul director general al Bursei de Valori, Valentin Ionescu, numit în funcţie în urmă cu mai puţin de o lună, a organizat săptămâna trecută prima întâlnire dintr-o serie de evenimente în cadrul cărora brokerii vor fi consultaţi pe probleme stringente ale pieţei şi vor avea ocazia să vină cu propriile teme de discuţii şi propuneri. "În vederea îmbunătăţirii activităţii desfăşurate şi a unei mai bune adaptări la cerinţele de dezvoltare a pieţei, Bursa de Valori a demarat organizarea unor serii de consultări cu participanţii la piaţă.

Modul de plată a impozitului la BVB, schimbat înainte de 25 octombrie?

Proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal care, printre altele, reintroduce reţinerea la sursă de către intermediar a unei cote de impozit de 10% din fiecare câştig pe piaţa de capital ar putea fi aprobată de guvern şi publicată în Monitorul Oficial înainte 25 octombrie, estimează consultanţii de la KPMG, una dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă de pe piaţa locală. Cota de 10% din câştigul la fiecare tranzacţie ar urma să fie reţinută ca plată anticipată în contul impozitului pe venit anual.

GÂNDUL

Guvernul negociază cu FMI scăderea taxelor pe salarii. Ce câştigi şi ce pierzi

Guvernul va negocia cu oficialii FMI, a căror vizită oficială începe astăzi (miercuri, n.r.) o eventuală scădere a contribuţiilor sociale plătite pentru fiecare angajat în parte, dar şi posibilitatea de a micşora cota unică de la 16% la 12%. Pe lista cu lucruri pe care Executivul ar vrea să le taie se află însă şi indemnizaţiile acordate mamelor, dar şi pensiile, prin impozitare. Micşorarea contribuţiilor sociale aplicate salariilor de la 44% la 41%, în total, ar urma să fie aplicată părţii plătite de către angajatori. Salariaţii ar putea avea şi ei de câştigat însă dacă se va scădea nivelul cotei unice cu patru puncte procentuale, după cum au declarat recent pentru gândul surse din PDL.

În 2011, recesiunea se întoarce în economiile UE

Agenţia Moody"s are aceste temeri legate de Zona Euro, unde măsurile de austeritate vor "tăia" cel puţin 1% din PIB, iar în Regatul Unit, una din zece firme pregăteşte concedieri în următoarele trei luni

Recesiunea se întoarce în Europa, la anul, dar nu neapărat declanşată de o criză financiară, asemenea celei de pe Wall Street, din septembrie 2008. De data aceasta, contractarea PIB-urilor naţionale ar putea fi atrasă de "medicamentele" (măsurile de austeritate) aplicate de guverne pentru reechilibrarea bugetelor împovărate de datorii.

Paradoxul preţurilor în România: creşte producţia de grâu, se scumpeşte şi pâinea

Anul acesta, România va exporta circa două milioane de tone de grâu, în valoare de peste 420 milioane de euro, însă producţia bună nu va ţine pe loc preţul pâinii, spun producătorii. "Grâul se exportă, pentru că e cerere mare, iar ceea ce rămâne în ţară nu ajunge pentru industria de morărit. Ba chiar vom apela la importuri din primăvară", a declarat pentru gândul Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN. Anul trecut, România a importat 628.000 de tone de grâu pentru a acoperi necesarul intern, potrivit datelor oficiale.

JURNALUL NAŢIONAL

Dan Voiculescu: "Lupta cu Băsescu , obligaţie civică"

Dan Voiculescu afirma intr-un interviu acordat Jurnalului National ca de sase ani seful statului nu a realizat nimic, supravietuind exclusiv din conflicte care ameninta insasi existenta societatii romanesti. Sub mandatele lui Traian Basescu, saracia este dublata de ura si neincredere, mai spune Dan Voiculescu.

Raportul la protestul poliţiştilor, o cacealma cu marca CSAT

La 24 septembrie 2010, 8.000 de poliţişti şi-au cerut drepturile. Întâi în Piaţa Victoriei, după care s-au mutat la porţile Cotroceniului. Pentru mulţi, un protest ca oricare altul al unor oameni sătui de sistemul abject în care trăim. Şi unde "statutul special" al poliţistului - doar teoretic, căci practic li s-au tăiat salariile şi li s-au luat banii de chirii - nu ţine nici de cald, nici de foame, nici de sete. Pentru preşedintele Traian Băsescu, care în ziua mitingului nu se afla la locul de muncă, a reprezentat "o subminare a siguranţei naţionale".

Frauda de la legea pensiilor, reclamată la Strasbourg

Socialiştii Daciana Sârbu, Ioan Enciu şi Cătălin Ivan au purtat luni, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European (PE), tricouri albe inscripţionate cu mesajul "80 # 170 Romanian Parliament disolved by FRAUD" ("Parlamentul român, dizolvat de fraudă") şi i-au pus în temă pe colegii din celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene (UE) cu cele petrecute la controversatul vot pe Legea pensiilor. "Preşedintele Camerei Deputaţilor, una dintre cele două Camere ale Parlamentului României, a numărat cei 80 de deputaţi aflaţi în sala de şedinţe şi a anunţat că rezultatul este de 170", a explicat Daciana Sârbu în plen.

ROMÂNIA LIBERĂ

Şi totuşi, când îl aduceţi pe Popa?

Conţinutul discuţiilor purtate de Vîntu şi de alte persoane implicate în marile dosare penale ne arată astăzi mizeria în care trăim de 20 de ani. Acum vedem cum funcţionează, de fapt, această "lume bună" a României. Nu este însă prea puţin pentru a ne spori încrederea în justiţie? Legat de Popa, organele judiciare trebuie să ne mai explice rapid un lucru: de ce acest fugar nu a ajuns încă în ţară, deşi capturarea lui în Indonezia a avut loc la sfârşitul anului trecut, iar în urmă cu două luni am fost anunţaţi că formalităţile pentru extrădarea acestuia au fost încheiate, din moment ce până şi preşedintele Indoneziei şi-a dat acordul? Şi dacă tot vorbim de mari dosare penale, ce s-a mai întâmplat cu Omar Hayssam sau cu Mihai Necolaiciuc, alţi doi mari fugari despre care am aflat în ultimii ani că vor fi aduşi în ţară.

Ce legătura există între dosarele Nicolae Popa şi Banca Agricolă

Procurorii au descoperit că expertul care l-a ajutat pe Vîntu să scape de sub învinuire în dosarul penal "FNA-Banca Agricolă" era administratorul unei societăţi la care acţionar majoritar era o firmă din Cipru, controlată de SOV. Scandalul FNA-Banca Agricolă a fost readus acum în atenţia publică chiar de SOV. Într-una dintre convorbirile sale interceptate de SRI, SOV susţine că a organizat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu pentru a se răzbuna deoarece acesta i-ar fi redeschis dosarul penal în care era acuzat că a instigat la prejudicierea Băncii Agricole cu circa 9 milioane de dolari.

Natură moartă cu mogul şi moluşte de Cristian Ghinea

Cum era varianta oficială parcă? Că ziariştii fac politica editorială, iar domnul Sorin Ovidiu Vîntu stă în Deltă şi habar nu are ce se dă pe post? Ei, aş! Luni au apărut stenograme cu convorbiri dintre SOV, politicieni plus jurnalişti din trustul său. Urât mirositoare tehnica asta a scăpării de convorbiri la presă, dar s-ar putea să ne alegem cu ceva efecte pozitive: cad nişte măşti. Mizerabilă lumea asta a lui Vîntu. Şi mizerabil ce face el din oameni. E limpede că nu e obişnuit să fie refuzat, e limpede că tratează cu toţi de pe poziţii de stăpân-slugă şi că nu prea i s-a întâmplat să-i zică cineva: "Bă, Sorinache, ştii ceva?! Ia-ţi banii şi bagăţii în c...". De ce nu apar şi asemenea stenograme, să vedem şi noi că Vîntu mai vorbeşte şi cu oameni, nu doar cu moluşte?

Impozitarea progresivă nu e pentru ţările primitive, de Ilie Şerbănescu

În introducerea impozitării progresive în caz de revenire la guvernare, PSD are, fără îndoială, de partea sa realitatea că acest sistem este practicat în toate ţările dezvoltate şi civilizate, indiferent cât de liberale sau mai puţin liberale trec a fi, sistemul fiind menţinut şi când dreapta, şi când stânga alternează la guvernare în ţările respective. Din păcate pentru el, PSD nu are de partea sa realităţile din România, care nu este o ţară dezvoltată şi unde se manifestă primitivism în concepţiile şi administrarea economico-socială. Dacă reglementări de deductibilităţi, plafonări şi diferenţieri nu se adop-tă o dată cu o introducere a impozitării progresive, degeaba se apelează la aceasta, întrucât, anulându-i-se din start potenţialul de impulsionare a dezvoltării economico-sociale, poate face chiar mai mult rău decât bine!

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai mari executivi din lume au pus România pe agenda de lucru

Patru dintre cei mai puternici executivi la nivel mondial, care conduc businessuri cumulate de peste 200 de miliarde de euro, vin oficial în România în anul cu cea mai mare instabilitate economică şi politică. Greg Page CEO al Cargill, Bob McDonald CEO al P&G, William M. Burns fost CEO al Roche Farma, Pierre Pringuet CEO al Pernod Ricard vor veni la Bucureşti.

Ion Ariton, noul ministru al economiei, în prima conferinţă: Să vedem, să analizăm, ne dorim

Ministrul economiei, Ion Ariton, care a preluat conducerea instituţiei de la Adriean Videanu, a avut ieri o primă întâlnire cu presa, după aproape două luni de la numirea sa în funcţie. Ariton însă nu a avut de transmis niciun mesaj concret, în afară de cel al continuării muncii predecesorului său. În rest, discursul ministrului a fost presărat cu posibilităţi sau intenţii de analize, fără a transmite însă o idee conturată de la conducerea ministerului care are în subordine companii româneşti de miliarde de euro.

Deputaţii nu au timp de pragul la SIF-uri

Deputaţii au amânat dezbaterea proiectului legislativ de ridicare a pragului pentru finalul acestui an, având în vedere că prioritare pentru Camera Deputaţilor în acest moment sunt lucrările la "Ordonanţa creditelor", legea pensiilor şi cea a salarizării unitare. Proiectul de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost iniţiat în vara anului trecut de un grup de senatori. Proiectul a început promiţător anul trecut când ridicarea pragului părea să aibă un final ireversibil, iar investitorii erau entuziasmaţi de fiecare aviz sau vot pozitiv primit din partea diferitelor foruri decizionale - Curtea Consti-tuţională sau comisiile din Senat.

Bursele mature sunt la o aruncătură de băţ de maxime. BVB este codaşă la recuperare

Bursa de la Bucureşti a rămas anul acesta mult în urma pieţelor dezvoltate, dar şi a altor burse regionale, care sunt gata să-şi reia trendul de creştere început în debutul anului 2009 după ce au ajuns recent în preajma maximelor atinse în luna aprilie a acestui an. Astfel, burse precum cele ale Germaniei, Poloniei sau Turciei au ajuns recent la niveluri record pentru ultimii doi ani în timp ce principalul indice al Bursei, BET-C, se află încă cu 15,4% sub nivelul maxim din luna aprilie a anului curent.

Băncile mici nu reuşesc să ţină jos dobânzile la credite şi trec la scumpiri

Două bănci de talie mică şi cu acţionariat elen, Emporiki şi ATE Bank, au majorat săptămâna aceasta marjele de dobândă la creditele noi în lei şi euro pentru populaţie cu până la două puncte procentuale, după ce în trecut veniseră cu oferte pentru atragerea de clienţi. Reprezentanţii celor două instituţii de credit nu au comentat deciziile de creştere a dobânzilor până la închiderea ediţiei. Bancherii semnalează astfel un nou pas de scumpire a creditelor în încercarea de a obţine venituri suplimentare pentru acoperirea pierderilor din împrumuturi neperformante, dar şi în condiţiile în care anticipează o creştere a costurilor de finanţare. Cele două bănci plătesc de altfel dobânzi în partea de sus a pieţei la depozite.

Clienţii companiilor de asigurări de viaţă au anulat poliţe de 47 mil. euro în primul semestru

Cu mai puţini bani în buzunar şi speriaţi de scăderea randamentelor, zeci de mii de români şi-au răscumpărat anul acesta politele de asigurari de viata inainte de a ajunge la maturitate.

Firmele mici sunt primele vinovate că le-a lovit din plin criza, spun economiştii

Micii întreprinzători au acum probleme pentru că în anii buni ai economiei au fost mai preocupaţi să îşi diminueze artificial profiturile sau să atragă bani de la stat decât să îşi consolideze afacerile, afirmă economiştii. "În realitate imaginea lor financiară este mai bună, dar încearcă cumva să cosmetizeze pentru a obţine nişte beneficii fiscale. Când o bancă se uită, iar contul de profit şi pierdere nu arată prea grozav (...) evident că standardele de creditare sunt mai dure.

Angajaţii Amonil Slobozia pleacă după active la o firmă din Belize. Ce mai rămâne pentru acţionari?

După ce a pierdut activele, Amonil riscă să-şi piardă şi angajaţii, iar continuarea activităţii depinde de gazele primite de la grupul Interagro al lui Ioan Niculae. Între timp, acţionarii minoritari aşteaptă ca CNVM să le facă dreptate. Producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO) riscă să rămână fără activitate şi fără salariaţi, după ce anul trecut a pierdut principalele active. Conducerea companiei a anunţat luni că un număr semnificativ de salariaţi şi-au denunţat contractele de muncă şi urmează să se angajeze la Chemgas Holding. Deşi nu a precizat numărul salariaţilor care vor pleca, Amonil spune că activitatea ar putea fi afectată. Compania avea circa 800 de angajaţi în primul semestru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb