REVISTA PRESEI 21.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 21 martie 2014

ADEVARUL

BNR va sesiza DIICOT în privinţa tranzacţiilor cu acţiuni la Banca Carpatica realizate de Corneliu Tănase

Banca Naţională a României (BNR) va extinde grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Comercială Carpatică, incluzând şi persoanele care au preluat vineri acţiuni de la Corneliu Tănase, operaţiuni considerate manipulare de piaţă şi pentru care banca centrală va sesiza DIICOT. "Sunt suficiente dovezi de extindere a structurii grupului care acţionează concertat pentru ca BNR să decidă includerea celor doi noi acţionari. Există, de asemenea, suspiciuni de manipulare a pieţei de capital pentru care, la finalizarea actului de constatare, va fi sesizat DIICOT", a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR. El a fost întrebat cum va reacţiona banca centrală după ce Corneliu Tănase a vândut un pachet de aproape 10% din titlurile Băncii Comerciale Carpatica. Omul de afaceri a cedat vineri 9,95% din capitalul instituţiei de credit, prin două tranzacţii deal egale, cu câte 4,97% din titlurile BCC, în valoare cumulată de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro).

Kremlinul şi Casa Albă şi-au publicat "listele negre"

Rusia a publicat joi o listă cu oficiali americani vizaţi de sancţiuni, imediat după ce preşedintele american a anunţat noi sancţiuni şi a ameninţat că vizează economia rusă. Lista rusească vizând nouă persoane: trei consilieri apropiaţi ai preşedintelui american Barack Obama - Caroline Atkinson, Daniel Pfeiffer , Benjamin Rhodes şi şase congresmeni - liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Beynera, şeful comisiei pentru afaceri externe din Senat, Robert Menendez şi senatorii Mary Landrieu, John McCain şi Daniel Kousa. Toţi aceşti oficiali americani nu vor putea intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, după cum a anunţat ministerul rus de Externe. Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi noi sancţiuni vizând alţi oficiali ruşi şi o bancă rusească, drept represalii faţă de alipirea Crimeii la Rusia, şi a ameninţat Moscova că Statele Unite vor viza "sectoare-cheie" ale economiei ruse, relatează AFP. Banca vizată este "Bank Rossiya".

Persoane înarmate au atacat o navă ucraineană de război în Crimeea

Persoane înarmate au atacat o navă ucraineană de război, în Crimeea, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Apărării, transmite agenţia AFP, citată de Mediafax. În total, astăzi a fost confirmată ocuparea prin forţă a trei nave ucrainene, o a patra fiind în pericol de a pierde controlul forţelor ucrainene. Un grup de persoane înarmate a preluat controlul prin forţă al unei corvetei ucrainene Ternopil, ancorată la Sevastopol, potrivit anunţului făcut de Vladislav Seleznev, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea. Grenade asurzitoare au fost utilizate în cursul atacului şi s-au auzit rafale de arme automate, a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP. Oficialul ucrainean a mai spus că nu deţine informaţii despre situaţia echipajului, deoarece nu se află în legătură cu acesta. Într-un mesaj postat pe Facebook, Seleznev a confirmat că membrii unor miliţii proruse şi militari ruşi au blocat accesul în zonă, în timp ce corveta Ternopil era luată cu asalt de către o navă la bordul căreia se aflau persoane înarmate.

45.000 euro - "Atenţia" pentru o eoliană în "Republica Nicuşor Constantinescu"

Dobrogea este zona unde parcurile eoliene s-ar fi extins exponenţial dacă departamentele şi regiile care ţin de Consiliului Judeţean nu ar fi blocat sistematic proiectele. Omul care a pus în mişcare procurorii DNA se numeşte Marian Turbatu. El este principalul denunţător al lui Nicuşor Constantinescu. Turbatu este preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, un om cu afaceri în domeniul energiei alternative. Declaraţiile lui Turbatu sunt dublate de cele ale primarului comunei constănţene Peştera, Valentin Vrabie. Localitatea pe care o conduce este locul în care a fost înfiinţat unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Dobrogea. Primele au apărut în anul 2006 şi din proiectul de 260 turbine s-au ridicat doar 30. Pierderile generate de turbinele ne-instalate ajung la 800 milioane euro. Vrabie explică circuitul şpăgii din judeţul Constanţa. Preţurile au crescut de la 3000 la 15.000 euro pe MegaWatt instalat. Pentru o singură turbină de 3MW trebuiau plătite şpăgi de 45.000 Euro. Tariful nu era cerut niciodată de Nicuşor Constantinescu, dar investitorii străini se retrăgeau rând pe rând.

Autostrada Sibiu-Piteşti: Dan Şova avansează un nou termen de începere a construcţiei, anul 2017 în loc de 2016. Ponta anunţă anul 2015

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a publicat o nouă postare pe blogul său referitoare la autostrada Sibiu-Piteşti, noul termen avansat de oficial pentru startul lucrărilor fiind începutul anului 2017, după ce anterior informase că proiectul ar putea fi lansat cel mai devreme în martie 2016. Premierul Victor Ponta a anunţat, la Piteşti, că, de fapt, lucrările vor începe de anul viitor, din ambele sensuri. "Din programul de autostrăzi 2007 - 2013 deja s-au locat cei 25 de milioane de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate, în 2015 începem lucrările pe baza noului studiu de fezabilitate din ambele capete, şi dinspre Sibiu şi dinspre Piteşti, Piteşti-Curtea de Argeş urmând să fie primul tronson finalizat", a afirmat Victor Ponta.

Guvernul a aprobat proiectul hidrocentralei Turnu Măgurele - Nicopole

Guvernul a aprobat constituirea unei companii de proiect mixte româno-bulgare pentru dezvoltarea unei hidrocentrale de 400 MW pe Dunăre, la Turnu Măgurele - Nicopole. Potrivit unui memorandum obţinut de Mediafax, hidrocentrala ar putea constitui o nouă cale de comunicaţie terestră şi feroviară între România şi Bulgaria, şi va contribui la creşterea siguranţei energetice a României şi la scăderea dependenţei de importuri. Un alt obiectiv urmărit prin realizarea hidrocentralei Turnu Măgurele - Nicopole va fi regularizarea cursului Dunării, cu efecte pozitive pentru protecţia inundaţiilor, prin îndiguiri şi desecări sau lucrări de supraînălţare a porturilor. Prin realizarea acestui proiect, Guvernul mizează pe o revitalizare economică din regiunea Turnu-Măgurele, prin crearea de noi locuri de muncă şi modernizarea infrastructurii. Totodată, potrivit memorandumului, compania de proiect româno-bulgară va trebui să atragă surse de finanţare pentru realizarea studiului de fezabilitate integrat.

CURENTUL

Denunţătorul lui Nicuşor Constantinescu a fost partener de afaceri cu Victor Ponta

Afaceristul care l-a denunţat pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, a fost partener de afaceri chiar cu actualul premier, Victor Ponta. Nicuşor Constantinescu a fost reclamat la DNA de omul de afaceri Marian Turbatu, al cărui cabinet de avocatură a fost asociat cu cabinetul lui Victor Ponta în Lex Euro Partners, aşa cum rezultă de pe site-ul oficial al Lex Euro Partners ."Lex Euro Partners" era coordonată în România de Victor Ponta, prin cabinetul de avocatură. "Victor Ponta & Marius Manolache", iar Marian Turbatu coordona, alături de fratele său, prin cabinetul Turbatu & Junge reprezentanţa din Germania a Lex Euro Partners. Denunţătorul lui Nicuşor Constantinescu susţine că nu-şi aminteşte s-l fi întâlnit vreodată faţă în faţă pe actualul premier. Potrivit acestuia, Asociaţia Lex Euro Partners are drept scop oferirea de consultanţă pentru corporaţii şi cetăţeni ale căror afaceri judiciare se desfăşoară pe teritoriul statelor comunitare.

Stelian Tănase caută motive pentru a subordona TVR guvernului Ponta

Stelian Tanase a recunoscut, fără prea multă strângere de inimă, că televiziunea publică este în pericol de a intra în incapacitate de plată chiar în acest an. Dar tot el a afirmat şi că "instrumentele" pentru salvarea ei se află la Guvern şi la liderii politici: "Televiziunea publică este în pericol. Nefiind în acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanţi care sunt confiscaţi de două campanii electorale, situaţia televiziunii s-ar putea să nu fie rezolvată, ba dimpotrivă să se agraveze". De fapt, cu această ocazie, Stelian Tănase a spus, ce-i drept ceva mai pe ocolite, ceea ce a afirmat, la sfârşitul anului trecut, pe blogul personal, unde într-o postare intitulată "Bătălia pentru TVR" a spus clar şi de la obraz: "Cine va conduce TVR în 2014 va trebui să sprijine activ campaniile electorale ale USL la europarlamentarele din mai şi prezidenţialele din decembrie. Aceasta va fi misiunea pentru care va fi numit X sau Y director-preşedinte al TVR de către majoritatea USL.

CURIERUL NATIONAL

Renault şi KIA, victime colaterale ale crizei Crimeei

Renault în primul rând şi mai apoi KIA ar avea cel mai mult de suferit dintre toţi marii producători auto, în cazul în care statele occidentale vor impune Rusiei sancţiuni mai dure, pentru a pedepsi Kremlinul pentru rolul în criza din Ucraina şi anexarea Crimeii. În Rusia, piaţa a treia cea mai mare a grupului Renault, rezultatele realizate de marca omonimă, atât pentru vânzări, cu 210.099 de vehicule, cât şi cota de piaţă, 7.6%, au crescut, în timp ce piaţa în ansamblu a scăzut cu 5,9%. Acesta a fost lider în domeniul brandurilor străine şi al doilea clasat pe piaţa rusă, după Lada. Unul dintre motive a fost succesul Duster, cel mai popular SUV din ţară în 2013. Pe poziţia a doua se află compania sud-coreeană KIA, cu 7,2% din vânzări pe piaţa din Rusia, iar locul al treilea este ocupat de Hyundai, cu 3,8%.

De ce nu câştigă România din exporturile agricole

În 2013, ţara noastră a avut excedent în sectorul agroalimentar, însă faptul că am vândut mai multe produse decât am cumpărat este probabil conjunctural. Problema este că exporturile sunt în principal cu produse brute, mai ales cereale, iar importurile cu produse procesate. În agricultura românească profită cel mai mult intermediarii, iar 83% dintre exporturi sunt făcute prin firme străine.

Victore, eşti prim-ministru, nu preşedinte!- Opinii - Alin Teodorescu

Politicienii străini sunt din ce în ce mai nedumeriţi cu privire la modul în care Guvernul României îşi îndeplineşte atribuţiile de membru UE şi NATO. Iar presa străină face paralele nu tocmai flatante între conducerea României şi politicieni preocupaţi de subiecte exotice, altele decât cele pentru care sunt plătiţi. Pentru mulţi observatori interni a devenit limpede că dl Victor Ponta nu conduce Guvernul României şi face cu totul altceva, care nu este în fişa postului său. În schimb, dl Ponta are o intensă activitate diplomatică. Nici chiar Adrian Năstase, cunoscut pentru înclinaţia spre relaţiile diplomatice, nu a avut atâtea misiuni politice externe într-un an. Cea mai recentă, vizita în Albania, este de-a dreptul copleşitoare prin semnificaţia ei. Dl prim-ministru Ponta a promis Albaniei ajutorul nostru în două domenii: lupta împotriva crimei organizate (care nu ţine de Guvern, ci de puterea judecătorească) şi utilizarea fondurilor europene, unde România este codaşul absolut al Europei. Nu miră pe nimeni că omologii albanezi au zâmbit ghiduş la aceste declaraţii...

O companie americană relocă producţia din China în România

American Superconductor va deschide o fabrică în Timişoara, unde va muta o parte a producţiei de componente pentru turbine eoliene de la operaţiunile pe care le are în Suzhou. Unitatea din România ar trebui să devină operaţională pe parcursul anului fiscal 2014, care începe în aprilie. Compania mai are în plan să închidă şi o fabrică din statul Wisconsin şi să mute producţia în Massachusetts, aceste două relocări aducând economii anuale de 3 milioane dolari. Compania are în derulare mai multe procese în China împotriva companiei locale Sinovel, acuzată de spionaj economic. În vara anului trecut, Departamentul de Justiţie din SUA a pus sub acuzare, după doi ani de investigaţii, Sinovel şi doi angajaţi ai companiei chineze pentru furt de secrete comerciale de la American Superconductor.

Balonul de pe Burse, o cacofonie a băncilor centrale care va aduce o calamitate economică

David Stockman, fost oficial al Administraţiei Reagan, spune că şapte ani de dobânzi zero au distrus sistemul de credit şi au indus confuzie în piaţă. Banii pompaţi de Rezerva Federală Americană doar au alimentat activităţile speculative în pieţele financiare, dar nu au ajutat economia reală. "Este un balon masiv care se umflă pe Wall Street". Declaraţia acestuia survine în contextul în care miercuri seara preşedintele Rezervei Federale Americane, Janet Yellen, a anunţat că instituţia pe care o conduce îşi rezervă dreptul de a ridica ratele de dobândă şi dacă şomajul va fi peste 6,5%, în măsura în care vor fi luaţi în calcul şi alţi factori precum inflaţia şi evoluţia pieţelor financiare. De asemenea, Fed a decis reducerea cu 10 miliarde dolari a cuantumului lunar al achiziţiilor de bonduri ale băncii centrale a SUA în piaţa secundară, până la un nivel de 55 miliarde dolari. Mediul de afaceri din SUA se împrumută mai mult decât îl ţine mâna. Astfel, totalul datoriilor companiilor americane a urcat la 13,5 trilioane dolari, faţă de precedentul vârf de 11 trilioane dolari din 2007. Banii s-au dus însă în programe de răscumpărări, în achiziţii şi fuziuni realizate pe baza împrumuturilor, în timp ce cheltuielile cu investiţiile sunt mai coborâte decât în 2007.

Brokerii vor intermedia peste 50% din primele subscrise de asigurători

Gradul de intermediere al primelor subscrise va depăşi 50% în acest an, de la 47% în 2013, pe fondul creşterii cererii de servicii de consultanţă, în timp ce piaţa asigurărilor va stagna, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, a declarat preşedintele asociaţiei brokerilor (UNSICAR), Bogdan Andriescu, citează Mediafax. "În ultimii ani, creşterea cererii de servicii de consultanţă din partea clienţilor s-a amplificat şi, în acest context, avansul brokerilor şi al gradului de intermediere s-a văzut în cifrele din ultimii ani", a spus Andriescu, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că anul 2013 a adus o depreciere în relaţia broker-asigurător.

Afacerea Kerviel la final: Curtea de Casaţie a confirmat pedeapsa cu închisoarea dar a anulat plata pagubei de 4,9 miliarde euro

În ianuraie 2008, Jérome Kerviel, fost trader la Société Générale, a provocat băncii, în doar câteva zile, o pierdere de 4,9 miliarde de euro, ca urmare a unor operaţiuni financiare complexe şi riscante. La 6 ani de la comiterea faptei - timp în care cauza a fost judecată de mai multe instanţe şi traderul a fost condamnat la închisoare plus plata celor aproape 5 miliarde de euro - Curtea de Casaţie a confirmat miercuri decizia Curţii de Apel privind condamnarea la 3 ani închisoare cu execuţie, dar a anulat condamnarea la plata astronomicei sume pretinse de Société Générale. Avocaţii lui Kerviel au declarat presei dupa pronunţarea sentinţei Curţii de Casaţie, că traderul a învins, reuşind în sfârşit să demonstreze şi să fie crezut că nu este singurul vinovat de faptele comise de el în mod repetat, aducând profituri băncii, fără însă să fi primit vreo sancţiune sau să fi fost luate măsuri împotriva practicării de operaţiuni financiare riscante.

Deutsche Bank vrea să producă software în România

Deutsche Bank va inaugura în Bucureşti, până la finele lunii iunie, un centru global de tehnologie, unde va crea aplicaţii software pentru banca germană şi care va avea 100 de angajaţi până la jumătatea acestui an şi 500 până în 2016. Denumit DB Global Technology, centrul va fi condus de Marian Popa (59 ani), se arată într-un comunicat al societăţii. "Marian Popa va supraveghea organizarea şi dezvoltarea celui de-al patrulea centru global de tehnologie al DB, unde vor fi create până la 500 de locuri de muncă în domeniul IT&C până la finalul anului 2016. Procesul de recrutare a demarat la finele anului 2013, iar numărul angajaţilor este estimat să ajungă la 100 de specialişti până la jumătatea anului", se arată în comunicat. Anterior, în perioada 2004-2012, Popa a condus Endava CEE, un proiect greenfield în cadrul căruia numărul salariaţilor a crescut de la 40 la 800 de angajaţi, distribuiţi în patru sedii din Europa Centrală şi de Est.

EVENIMENTUL ZILEI

PNL: acces de corupţie la vârf

Un sfert dintre vicepreşedinţii aleşi la ultimul Congres al PNL au probleme cu Justiţia. Deşi în ultima vreme, în încercarea de a recupera electoratul de centru-dreapta, tema justiţiei a jucat un rol central în discursul lui Crin Antonescu, liderul PNL are o problemă cu propriii colegi de partid. În acest moment, opt dintre cei 31 de vicepreşedinţi aleşi la ultimul Congres al partidului - adică un sfert - au diverse probleme în instanţă. Chiar dacă, în cazul unora, cercetările sunt în desfăşurare, iar prezumţia de nevinovăţie se aplică, imaginea PNL are de suferit. Nume sonore de liberali cercetati: Dan Radu Ruşanu, Daniel Chiţoiu, Mihail Vlasov, Cristian David, Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu, Mircea Diaconu, Eduard Hellvig, Varujan Vosganian, Ovidiu Silaghi.

CU 15 MILIONE DE EURO FURATE DIN ROMÂNIA. Complicii dispărutului Marta trăiau ca nababii în America. Maşini scumpe şi vile de lux!

Soţii Radu şi Diana Nemeş au fost reţinuţi de FBI în statul Washington, SUA, în baza unui mandat de urmărire. Daţi în urmărire internaţională de aproape doi ani, Diana şi Radu Nemeş, judecaţi în România pentru o evaziune de 15 milioane de euro, trăiau pe picior mare în SUA. Potrivit presei americane, ei cheltuiau exagerat, deţineau maşini scumpe, aveau două imobile şi şi-au construit o vilă de lux. Conform datelor oficiale, soţii Nemeş au folosit o serie de firme "paravan" şi mai multe conturi bancare pentru a ascunde natura şi sursa banilor obţinuţi fraudulos în România. În plus, cei doi deţineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din România în conturi din Dubai. Pe 30 martie anul trecut, Diana Nemeş s-a angajat să plătească unui american 300.000 de dolari pentru 67% dintr-o afacere locală. La momentul respectiv, cei doi stăteau în Statele Unite fără drept, vizele lor fiind expirate. Diana Nemeş a dorit iniţial să investească în companie pentru a obţine o viză tip E - 2. O astfel de investiţie permite unui non-rezident să rămână în Statele Unite şi să obţină aşa numita "viză de afaceri".

Firmele lui Sârbu, controlate de Inspecţia Muncii

De aproape o săptămână, experţii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti au luat la puricat firmele de media ale fostului patron de la ProTV, Adrian Sârbu. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti au declanşat o acţiune de control la firmele de media ale lui Adrian Sârbu pentru a vedea în ce măsură este respectată legislaţia muncii. Potrivit unor surse, în prima zi de control angajaţii găsiţi la birou au fost puşi să semneze un act de prezenţă. Alţii au fost invitaţi la discuţii cu inspectorii, care au început simultan o verificare la sânge a actelor din firme. Se pare că la originea controlului s-ar afla mai multe plângeri ale foştilor angajaţi ai lui Sârbu, daţi afară sau trecuţi pe linie moartă fără prea multe explicaţii. "Unora li s-a reproşat că au salarii mari, deşi argumentul era unul pueril. Altora, li s-a spus că posturile le vor fi desfiinţate, dar nu s-a întâmplat acest lucru", ne-a explicat un fost angajat al Pro Sport.

JURNALUL NATIONAL

GIGI ŞI GIOVANI BECALI, scandal-monstru după gratii

Verii Becali s-au certat în Penitenciarul de la Poarta Albă. Cu toate că sunt încarceraţi în clădiri diferite, Gigi l-a sunat pe Giovanni pentru a-i atrage atenţia cu privire la comportament său violent şi incontrolabil. Cei doi veri nu se înţeleg bine de mai mult timp, mai ales că majoritatea jucătorilor echipei Steaua au renunţat la contractele cu verii Becali pentru a semna alături de Ana Maria Prodan. În acelaşi timp, dacă Gigi Becali a făcut pînă acum cinci cereri de graţiere, în schimb Giovanni Becali le-a transmis membrilor familiei sale să nu cumva să le treacă prin cap să facă o astfel de cere. "Vedeţi să nu vă prind! Să nu mă faceţi de rîs şi să vă apucaţi să vă milogiţi de Băsescu să mă graţieze! Dacă o să aflu că o să faceţi acest lucru, iar televiziunile vor da toate că Giovani Becali vrea graţiere, atunci să nu mai aveţi curajul să veniţi la mine la puşcărie că nu o să vă mai primesc", a transmis poruncitor Giovani către familie.

Carnea şi produsele din carne ar putea avea TVA de 9% din luna august

Evaziunea fiscală din acest domeniu este de 40% din piaţă, ajungând la 1,5 miliarde de euro. Scădere TVA la carne şi la produsele din carne ar putea fi aplicată din august, după discutarea măsurii cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat Liviu Harbuz, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor. "Pregătim scăderea TVA la carne şi produse din carne, dar şi la legume-fructe şi ulterior la lapte şi produse din lapte. Calendarul presupune ca în august să începem pentru carne şi produse din carne", a spus Liviu Harbuz.. Măsura depinde în mare parte de rezultatele înregistrate de autorităţi în domeniul panificaţiei, unde cota redusă de TVA, de la 24% la 9%, a fost introdusă în septembrie 2013. "La produsele de panificaţie a funcţionat foarte bine. Sperăm ca şi la carne şi produse din carne să avem acelaşi succes", a declarat Liviu Harbuz.

NATIONAL

Videanu, suspectat de SRI de "hold up" la ROMARM!

Industria de armament risca sa fie "hacuita" intre fostii concurenti straini ai acestui profitabil segment economic, in care tara noastra a fost unul dintre principalii competitori mondiali, si un grup de oameni de afaceri autohtoni, care se pare ca vaneaza "zestrea" imobiliara a Companiei Nationale ROMARM. Mai mult, informarile secrete intrate in posesia National dezvaluie o increngatura uluitoare privind organizarea unui adevarat "hold up", cu sprijin din interiorul companiei. Si din care nu lipsesc nume grele din gruparea liberala condusa de Teodor Atanasiu, dar si un potential client al falimentarii, in persoana miliardarului Adriean Videanu. Una dintre "tintele" principale ale celor aflati in spatele intregii combinatii este unitatea de la Tohan, care are 200 de hectare de teren, pe drumul dintre Brasov si Zarnesti, zona considerata printre cele mai expansive din tara in ceea ce priveste proiectele imobiliare de lux. Si tot in Zona Metropolitana Brasov se gaseste si Poligonul de la Harman, unde exista proiecte concrete de constructie a unei statiuni montane de fite.

Avionul malaezian transporta "o bomba biologica"

Potrivit unor date furnizate de serviciul secret al Armatei ruse, GRU, avionul malaiezian transporta un container "special", continand "o bomba biologica". GRU monitoriza acest "transport" sensibil, asa cum, sustin rusii, o faceau si americanii. Iar chinezii erau decisi sa nu lase avionul sa aterizeze pe teritoriul lor. Si un raport al Mossadului amintea ceva de "o incarcatura sensibila", numind vag "ceva" biologic sau nuclear, insa se desfasura mai amplu pe implicarea miscarii separatiste uigure, care planuia un atentat de amploare impotriva chinezilor. Cert este ca Zborul 370 Kuala Lumpur - Beijing a avut o traiectorie "neconventionala", iar acum e cautat prin Oceanul Indian, unde s-ar fi semnalat niste ramasite.

PUTEREA

Bolnavii neamului. DNA "dăunează" grav sănătăţii baronilor

Baronii care au avut ani buni comanda unor judeţe şi au fost prinşi cu ocaua mică suferă. În faţa acuzaţiilor procurorilor li se declanşează afecţiuni mai vechi. Toţi au invocat trei lucruri: că sunt nevinovaţi, că dosarele sunt politice şi că sunt grav bolnavi. De altfel, şi controversatul Omar Haissam a reuşit să ocolească, un timp, justiţia, invocând un cancer de care suferea. Astfel, Nicuşor Constantinescu a strigat în gura mare că suferă de cancer, Mircea Cosma de la Prahova s-a plimbat cu perfuzia după el pentru că a susţinut că este grav bolnav de inimă, iar baronul de la Argeş, Constantin Nicolescu, a reuşit să facă infarct, după ce anterior fusese filmat când era luat cu ambulanţa de la audierile DNA. Cele mai multe boli le-a invocat Cătălin Voicu, fostul senator PSD, cel care voia la închisoare ceva mai multă costiţă în mâncarea de fasole.

Regulile CNA pentru campania electorală europeană: Promovarea candidaţilor se va face pe bani

Regulile pentru campania electorală europeană în domeniul audio-vizualului au fost adoptate joi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Campania va începe la data de 25 aprilie, ora 00.00, şi se va încheia pe 24 mai, la ora 07.00. Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 25 mai în toate ţările UE. Documentul a fost adoptat cu unanimitate de voturi şi va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

ROMANIA LIBERA

Rusia preia rezerve de gaz din Marea Neagră estimate la 50 miliarde de dolari

Grupul anglo-olandez Shell nu mai face parte din consorţiul care urmează să exploateze gaze naturale în nord-vestul Mării Negre, pe platoul continental al Ucrainei, după ce compania s-a retras din acest proiect în luna ianuarie. Participarea altor doi membri din consorţiu, compania americană ExxonMobil şi OMV Petrom, este la rândul lor incertă. Asocierea Shell-ExxonMobil-Nadra Ukraini-OMV Petrom urmau să plătească statului ucrainean pentru licenţă 300 de milioane de dolari pe an. Aceasta le-ar da dreptul să încaseze o parte din producţie timp de 50 de ani. Potrivit estimărilor ministerului ucrainean al Mediului şi Resurselor naturale, zăcământul dispune de 200-250 miliarde metri cubi de gaze. La un preţ de aproximativ de 200 de dolari mia de metri cubi, valoarea zăcământului este de 50 miliarde de dolari, aici nefiind incluse costurile de exploatare. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hârtiile de înglobare a Crimeii în Rusia că Gazprom s-a şi prezentat pe ţărmul Mării Negre.

Hagi îl atacă pe Burleanu

Gică Hagi este tot mai vehement la adresa lui Răzvan Burleanu, "Regele" fiind deranjat de unele declaraţii ale noului şef al FRF, dar şi de aşa-zisa revoluţie pe care Burleanu o anunţă în fotbalul românesc, care încă nu este foarte clar în ce direcţie o va lua. "Domnul Burleanu a spus că a venit momentul revoluţiei în fotbalul românesc după 24 de ani. Asta a fost prima sa declaraţie (n.r. în calitate de şef al FRF)," spune Hagi, făcând referire la primele declaraţii ale lui Răzvan Burleanu după alegerile din 5 martie, când a câştigat funcţia de preşedinte al FRF. "Păi în ăştia (n.r. cei 24 de ani) suntem şi noi, cei din generaţia de aur." Hagi spune că el se încadrează în perioada 1990-2000, când au avut loc cele mai mari performanţe din istoria naţionalei României.

ZIARUL FINANCIAR

Ruşii au revenit în România prin paradisul olandez/elveţian

Cele mai importante afaceri ruseşti din România au aceeaşi reţetă: magnaţi ruşi care au preluat active valoroase ale statului român în urma unor privatizări controversate. Unii le-au dezvoltat, iar alţii le-au falimentat şi le-au vândut activele. Energia şi metalurgia au fost sectoarele de maxim interes pentru investitorii din Rusia, însă afacerile lor în industria românească nu figurează ca investiţii directe ruseşti, deoarece sunt controlate prin intermediul unor firme înregistrate în Olanda, Germania, Elveţia sau în alte ţări. La Registrul Comerţului, cea mai mare companie cu capital majoritar rusesc este Agenţia Lukom (activităţi de protecţie şi gardă), cu 414 angajaţi în 2012 şi afaceri de 4,2 mil. euro şi asta în condiţiile în care Petrotel Lukoil, rafinăria ruşilor de la Lukoil, cu afaceri de 1,56 mld. euro în 2012, apare în datele oficiale drept cea mai mare companie cu capital majoritar olandez din România. Nici în statisticile BNR şi ale Registrului Comerţului privind investiţiile străine directe Rusia nu este prezentă, soldul capitalului adus de ruşi în România la finalul lui 2012 fiind astfel mai mic de 100 de milioane de euro.

România poate profita logistic de pe urma conflictului din Ucraina

Ineficienţa logistică determină o majorare de minimum 15% a preţurilor la raft. Transportatorii spun că vor transfera în preţul produselor noua acciză pe combustibil introdusă de la 1 aprilie de guvernul Ponta. România poate câştiga business în logistică din Ucraina şi Rusia, pe fondul tensiunilor din regiune, în contextul în care producătorii vor să aibă puncte logistice în zone stabile cât mai aproape de pieţele de desfacere. Însă infra­structura de transport deficitară şi birocraţia complicată descurajează investiţiile în centre locale de logistică, au susţinut ieri reprezentanţii compani­ilor din transporturi şi logistică la prima ediţie a ZF Transport & Logistics Summit, organizat în parteneriat cu Wim Bosman, Havi Logistics şi Opel, cu sprijinul Uniunii Naţionale a Transportatorilor Ru­tieri Români (UNTRR) şi al Aso­cia­ţiei Române de Logistică (ARILOG).

Templeton va lua mai mulţi bani pentru administrarea FP, dar fără să-şi asume obiectivele

Franklin Templeton va avea în noul contract de administrare un comision mai mare pentru a administra încă doi ani activele de 3,2 mld. euro ale Fondului Proprietatea (FP), la care se vor adăuga alte comisioane din distribuţiile de cash pe care le va face fondul. În schimb, Templeton spune că "nu garantează, nu se angajează şi nici nu declară" că va îndeplini obiectivele de performanţă cerute de Elliott şi votate de acţionari în AGA din noiembrie 2013. Acţionarii Fondului Proprietatea sunt chemaţi pe 28 aprilie la AGA pentru a aproba "de facto" un nou mandat de doi ani pentru Franklin Templeton începând din septembrie 2014, când expiră actualul contract. În noiembrie anul trecut, acţionarii au aprobat de principiu prelungirea mandatului, dar cu obiective dure de performanţă cerute de fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al FP, cu circa 15% din acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb