REVISTA PRESEI 21.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 21 martie 2017

REVISTA PRESEI 21.03.2017

ADEVARUL

Alţi bani, aceeaşi distracţie. Cardul de sănătate doar cu buletinul

Autorităţile vor să ne dea buletine noi care să conţină datele biometricice ale titularului şi care să înlocuiască documentele de sănătate electronice. Specialiştii spun însă că va fi foarte greu de realizat un sistem funcţional ţinând cont de "antecedentele" sistemului informatic al cardului de sănătate. În acest moment doar Estonia a reuşit să integreze în actele de identitate mai multe servicii, precum cele medicale. Buletinele cu cip revin în atenţia românilor printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), lansat recent în dezbatere publică.

Ziua în care UE şi UK îşi încep călătoria în teritoriu necunoscut

O zi care va marca istoria Europei. Anunţul oficial că Marea Britanie va activa, pe 29 martie, articolul 50 din Tratat, marcând ieşirea sa din sistemul comunitar, este semnul unui eşec enorm. Este aşa pentru că, în mod real, ambele părţi nu pot încă măsura consecinţele reale pe care le va provoca această ruptură pe plan economic, social, de securitate. Şi este un eşec cumplit deoarece nu au fost în stare să stabilească măcar că acest divorţ va fi unul amiabil. De-abia acum, adică din acest moment şi până la finele săptămânii viitoare, după ce va primi din partea Primului Ministru Theresa May o scrisoare oficială, domnul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European anunţă că va distribui celor 27 de şefi de state şi de guverne un document conţinând propunerile asupra a ceea ce urmează să fie, din punctul său de vedere, liniile directoare ale procesului de negocieri.

Cum au fost spălate 22 de miliarde de dolari pe teritoriul Republicii Moldova

Circa 22 de miliarde de dolari au fost "spălate", în perioada 2011-2014, în Republica Moldova. Această operaţiune a fost denumită simbolic "Laundromatul", fiind cea mai mare schemă de spălare de bani din istoria Europei de Est. Cele 22 de miliarde de dolari, bani scoşi din Federaţia Rusă, au ajuns în 732 de bănci din 96 de ţări ale lumii, ei fiind recepţionaţi de 5.140 de companii din jurisdicţii diferite, începând cu SUA şi terminând cu Africa de Sud, China şi Australia. Cu toate că cel mai prejudiciat stat a fost Rusia, aceasta este ţara în care investigaţia este tergiversată. Mai mult, recent, autorităţile de la Chişinău, prin intermediul unei note de protest transmise Ambasadorului Rusiei în Moldova, au învinuit serviciile speciale ruse că boicotează şi nu cooperează cu organele de drept moldoveneşti în desfăşurarea anchetei şi că ele ar încerca să intimideze persoanele implicate în investigaţie,

Balena Albastră face victime colaterale

Jocul Balena Albastră a început să facă victime colaterale în România. Un tânăr de 19 ani din Ploieşti a ajuns la Poliţie, după ce, pe contul personal de Facebook, a apărut un mesaj care-l indica drept călăuza jucătorilor din Prahova şi îi invita şi pe alţii să ia parte la experimentul online sinistru. Tânărul, pe nume Mădălin Bogdan Ghiţă, spune însă că este total străin de jocul morbid, despre care a aflat doar din buletinele de ştiri. Pe de altă parte, Ghiţă afirmă că persoane necunoscute i-au făcut un cont fals de Facebook, cu numele "Bogdan Madalin Ghita", şi i-au atribuit afirmaţii care nu sunt ale lui. Deranjat de prejudiciile de imagine pe care i le-au provocat piraţii online, tânărul a făcut plângere la Poliţie, iar în prezent se desfăşoară o anchetă în acest caz.

In 2008, a luat un credit de 66.000 de franci. Cat mai are de platit dupa ce a achitat ratele 4 ani, iar banca i-a luat casa

Situatie disperata pentru o femeie din Capitala. Acum 9 ani, a luat un credit de 66 de mii de franci, pe care spune ca l-a platit luna de luna timp de 4 ani. Cand nu a mai putut sa achite ratele, din cauza costurilor galopante, banca i-a vandut apartamentul pe care-l pusese gaj. Credea asadar ca va avea mai putin de plata, dar surpriza: luna trecuta a fost instiintata ca este datoare 73 de mii de franci, mai mult decat imprumutul initial. In timp ce femeia vorbeste despre un abuz, banca sustine ca sunt dobanzi si penalitati de intarziere.

Guvernul nu mai are bani ca să atragă fonduri europene

Guvernul se confruntă cu o situaţie problematică: vrea să atragă fonduri europene record în acest an, însă nu mai are bani să facă asta. Administraţiile locale solicită cofinanţare pentru derularea proiectelor europene, însă plafonul de împrumut la nivel naţional a fost deja atins. Corina Creţu a precizat că există îngrijorări cu privire la absorbţia fondurilor europene de către ţara noastră. "Îngrijorările există de la începutul exerciţiului financiar 2014 - 2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbţie europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro - n.r.) pe care România le are la dispoziţie", a declarat Creţu, la conferinţa comună cu Grindeanu.

Supărarea domnului Dragnea pe ministrul Finanţelor

Super-şeful guvernului, domnul Dragnea este din ce în ce mai supărat pe ministrul Finanţelor, domnul Viorel Ştefan, pentru că acesta din urmă a început să vorbească despre tăieri bugetare în timp ce linia oficială a partidului nu iese din formula, "dublăm, triplăm salariile". Peste capul lui Grindeanu, preşedintele PSD îl ameninţă pe Viorel Ştefan că va da socoteală în faţa partidului. Pentru neîncredere în programul de guvernare, care dacă ar fi aplicat la virgulă ar aduce munţi de bani în visteria publică. Problema nu este starea economiei, ci presupusa neînţelegere a ministrului Finanţelor legată de virtuţile programului de guvernare. Domnul Dragnea poate forţa o remaniere pentru a pune un ministru mai pregătit politic. Va putea oare un politruc mai bun să convingă economia să funcţioneze conform dorinţelor şi angajamentelor PSD?

David Rockefeller a murit. Filantropul era cel mai bătrân miliardar din lume

Filantropul David Rockefeller, cel mai bătrân miliardar din lume, a murit luni la vârsta de 101 ani. Forbes l-a inclus, în aceeaşi zi, în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 3,3 miliarde de dolari. Rockefeller a fost un bancher american, filantropist, consilier prezidenţial şi moştenitorul uneia dintre cele mai legendare averi din lume. El a murit luni în casa sa din Pocantico Hills, New York. Cauza morţii a fost insuficienţă cardiacă congestivă. Tot luni, revista Forbes a publicat topul miliardarilor, în care l-a inclus şi pe Rockefeller, pe locul 581, cu o avere de 3,3 miliarde de dolari.â Rockefeller era cel mai mic şi ultimul nepot în viaţă al fondatorului gigantului petrolier Standard Oil, John D. Rockefeller, primul miliardar al Statelor Unite.

Cum va cheltui Primăria Capitalei 5 miliarde lei anul acesta

Primăria Capitalei are un buget de cheltuieli de 5,05 miliarde lei pentru anul acesta, din care plănuieşte să dea o cincime către cheltuieli socio-culturale, din care 877 milioane lei vor merge către cultură, recreere şi religie, dublu faţă de sănătate şi de opt ori mai mult decât pentru învăţământ. Pentru biserici şi statui, primăria vrea să aloce circa 85 milioane de lei.

Dragnea vrea să modifice pe repede-înainte legea achiziţiilor

Ioana Petrescu, fostul ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, critică intenţia noului Executiv de a schimba lege achiziţiilor publice, întrebându-l ironic pe Liviu Dragnea, care a anunţat modificarea, dacă "nu cumva legile în vigoare îi împiedică pe cei care doresc să fraudeze achiziţiile din apărare, energie şi infrastructură". Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că Guvernul pregăteşte o lege a achiziţiilor strategice care va permite derularea mai rapidă a licitaţiilor, în contextul în care legea abia a fost modificată anul trecut.

BANCHERUL

BRD vrea sa-si majoreze semnificativ profitul in acest an

BRD, a treia mare banca locală, după BCR si Banca Transilvania, si-a bugetat pentru acest an o îmbunătăţire "semnificativă" a profitului, in urma creşterii volumelor de credite acordate populaţiei, dar mai ales firmelor, precum si majorării marjei de dobândă si încasării mai multor venituri din comisioane. Concret, BRD ţinteşte o rata de profitabilitate (ROE - Return on Equity) de peste 12% in 2017, cu patru puncte peste nivelul realizat in 2016 (11,8%), după ce in 2015 a fost de doar 7,8%. De asemenea, raportul cost/venit ar urma să scadă cu 3,2 puncte fată de nivelul de 49,7% atins anul trecut, după ce in 2015 era de 52,9%. BRD a obţinut anul trecut un profit net de 728 milioane lei, in creştere cu 63,5% fata de 2015. Comparativ, Banca Transilvania a avut un profit de 1,281 miliarde lei iar BCR - 1,045 miliarde lei, la nivel de grup.

COTIDIANUL

Mulţumirea şi nepăsarea preşedintelui Iohannis - Cornel Nistorescu

Răspunsul dat de preşedintele României la întrebările privitoare la evaluarea celor doi procurori din fruntea Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie va rămîne proverbial. Şi pentru nepăsarea arogantă a preşedintelui, şi pentru felul său impasibilo-suveran de a trata o situaţie mai complicată decît o simplă apreciere pentru un servant. Preşedintele nu este nici stăpînul, nici coordonatorul, nici măcar şeful celor doi procurori de pomină ai României. El este mediatorul între forţele politice şi între societate şi instituţiile statului. În contextul unei decizii cum a fost cea dată de actul CCR, preşedintele ar fi trebuit să privească decizia Curţii ca pe o înfrîngere. Înfrîngere este o exprimare elegantă.

Summit G20: Trump 1 - liberul schimb 0

Timp de aproape un deceniu, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele mai puternice 20 de economii au repetat mereu că resping protecţionismul şi susţin liberul schimb. La summitul G20 din Germania, de pe 17-18 martie, această tradiţie s-a rupt. "Trump 1 - liberul schimb 0", scrie CNN. La summitul de la Baden-Baden, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a sugerat că SUA pot impune tarife vamale şi nu sunt de acord cu retorica G20 de până acum. Comunicatul final al reuniunii din acest an spune: "Vom continua să întărim contribuţia comerţului. (...) Vom lupta pentru a reduce dezechilibrele globale excesive, a promova echitatea şi incluziunea şi a reduce inegalitatea".

Cardurile de sănătate în pericol? Creaţia lui Sebastian Ghiţă şi-a cerut insolvenţa

Societatea Teamnet International, înfiinţată de Sebastian Ghiţă, a depus luni, 20 martie 2017, cererea de deschidere a procedurii insolvenţei la Tribunalul Prahova, a anunţat compania. "În acest moment, lucrăm la un proces de reorganizare şi redefinire a modului intern de lucru. Am luat această decizie la nivelul board-ului pentru a ne susţine mai departe ca business şi pentru a ne onora angajamentele faţă de angajaţi, clienţi, parteneri şi furnizori", sună anunţul. Firma asigură în prezent atât mentenanţa hardware la Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS), cât şi mentenanţa software la CEAS - Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate, contracte în valoare de peste 5 milioane de euro.

Situaţia dificilă în care au ajuns Google şi Youtube

Noi nume se adaugă la lista companiilor britanice care au hotărât să îşi retragă publicitatea prin Google şi Youtube din cauza asocierii reclamelor cu materiale considerate extremiste, informează Daily Mail. Ultima companie care a luat o astfel de decizie este Marks&Spencer. Printre firmele care şi-au retras până acum reclamele sau intenţionează să facă acest lucru se numără The Guardian, agenţia Havas, Vodafone, Sky, mai multe bănci, McDonald's, L'Oreal, Audi, Sainsbury's, Argos, guvernul britanic şi Tesco. De asemenea, The Guardian a anunţat că şi conglomeratul media Publicis a transmis că îşi va revizui relaţiile cu Google şi YouTube, iar WPP, cel mai mare conglomerat de comunicare din lume, le-a cerut acestor clienţi să decidă cum vor sa actioneze.

CURENTUL

Lingvist vorbitor de 15 limbi străine: Olguţa s-a încăpăţânat să citească în engleză şi franceză de proastă

Jurnalistul Dan Alexe, lingvist, scriitor, traducător şi cineast, a comentat şi el episoadele pe contul său de Facebook. Lingvistul a explicat de ce Olguţa Vasilescu a ţinut morţiş să vorbească în engleză şi franceză:"Încăpăţânarea Olguţei de a citi la ONU în engleză şi franceză ilustrează perfect acest mecanism psihologic interesant: proştii cred că nici tu nu ştii. Femeia e atît de proastă, încât crede că nici altii nu se pricep să vorbească bine si că va scăpa cu asta impresionând poporetul de acasă, unde oamenilor li se pare aproape imposibil ca cineva să vorbească o limbă străină!..."După ce Olguţa a încercat să vorbească despre discriminarea de pe "MARCHÉ DU TRAVAIL", adică piaţa muncii, citind MARŞ DU TRAMVAI, internauţii au anunţat imediat ironici că Firea va schimba numele staţiei piaţa Muncii în Marşul Tramvaiului.

Economia reală, ca-n ,,Misiune Imposibilă''. Plăţile restante la furnizori se menţin la un nivel record

Economia reală continuă să se confrunte cu provocări semnificative, dincolo de evoluţia pozitivă marcată pe ansamblu şi reliefată de statisticile INS. Blocajul financiar, în general întârzierile la plată, managementul plăţilor din economie, toate acestea reprezintă probleme cu care mediul de afaceri se confruntă şi pentru care soluţiile întârzie să apară. Încă o dovadă privind provocările mediului de afaceri românesc o reprezintă nivelul plăţilor restante la furnizori care, potrivit datelor KeysFin, se menţine de ani de zile în jurul nivelului record de peste 50 de miliarde de lei. Statistica KeysFin arată că plăţile restante la furnizori s-au ridicat în 2015 la 56,5 miliarde de lei. Datele preliminarii arată că, în 2016, în pofida măsurilor de relaxare fiscală şi a creşterii economice bazată în principal pe consum, nivelul plăţilor restante s-a situat în jurul aceluiaşi nivel din anul anterior.

CURIERUL NATIONAL

MADR: România importă produse agroalimentare mai mult decât exportă

România a înregistrat, în anul 2016, un deficit de 557,4 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, de peste şase ori mai mare decât cel din 2015, când a totalizat 89,2 milioane de euro, conform datelor operative ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). La rândul lor, datele de la Eurostat arată că România a avut creşteri mari ale vânzărilor cu amănuntul, un indicator important al consumului populaţiei. Exporturile au însumat 5,95 de miliarde de euro, în creştere cu 3,8% faţă de 2015, însă importurile de produse agroalimentare au crescut în ritm mai rapid, respectiv cu 11,8%, până la un nivel de 6,51 de miliarde de euro, valoare considerată un record istoric.

Cursul de schimb, exorbitant la bănci

Cei care au rate de plată în moneda europeană şi merg la bănci să schimbe leii în euro vor avea surpriza să schimbe la un curs mult mai mare decât cel oficial anunţat de BNR. În schimb, cele mai bune rate de schimb se găsesc la casele de schimb valutar. În ultima săptămână, cursul de schimb leu/euro a urcat vertiginos în defavoarea monedei naţionale, ajungând joi pentru vineri la un nivel de 4,5509 lei pentru un euro. Vineri pentru luni, Banca Naţională a României (BNR) a stabilit o cotaţie de 4,5654 lei pentru un euro, acesta fiind cel mai scăzut nivel pentru leu din ultimii patru ani şi jumătate. Pe piaţa interbancară, cursul a "explodat" la sfârşitul săptămânii. Vineri dimineaţă cursul ajunsese la 4,63 lei pentru un euro la una dintre marile bănci.

EVENIMENTUL ZILEI

Daniel Constantin, DESFIINŢAT!

Fostul patron al echipei de fotbal FCS Vaslui, Adrian Porumboiu a explicat care au fost relaţiile cu Daniel Constantin în perioada în care acesta din urmă a fost ministrul Agriculturii. "Am cunoscut mulţi politicieni, o parte dintre ei cu calitate ,alţii fără. Dintre toţi, cea mai mare canalie e acest Daniel Constantin. Un şpăgar notoriu, care a distrus tot ce putea distruge la Ministerul Agriculturii. Pentru mine e cel care a dispus sancţionarea cu 12 milioane euro a unei exploataţii agricole pentru abaterea DEOSEBIT de GRAVĂ că 17 vaci nu aveau crotalii şi 79 de vitei ( care erau înregistraţi in contabilitatea fermei) nu erau înregistraţi in SNIA.O eroare umană fără nici o influenţa financiară, prejudiciul fiind 0 euro şi o lei.

SCANDAL în Biserica Ortodoxă Română

Preotul Cristian Pomohaci, parohul bisericii din Moşuni, care a fost să se roage la biserica unde a fost depus trupul neînsufleţit al Ilenei Ciuculete. Numai că facebook-ul i-a făcut cu ochiul preotului şi acesta a dorit să posteze o poză cu regretata cîntăreaţă. În postarea de pe Facebook părintele a scris - "O rugăciune , o lacrimă , flori şi aplauze ..... Ileana Ciuculete". Postarea a stârnit furia utilizatorilor de internet care l-au criticat pe Pomohaci pentru că nu i-au cerut aprobarea familiei. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat, pentru Antena 3, că Biserica Ortodoxă Română nu este de acord cu acest gest, slujba de înmormântare fiind a oricui, fie că a fost o personalitate, ori un om simplu şi trebuie să îşi păstreze sobrietatea maximă.

JURNALUL NATIONAL

Grindeanu: Nu-l văd pe Ponta plecând din PSD şi făcând alte construcţii

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni, că nu-l vede pe Victor Ponta plecând din PSD şi făcând o altă construcţie politică, precizând că ar fi dezamăgit dacă s-ar întâmpla acest lucru. Întrebat, la Antena 3, dacă crede că Victor Ponta vrea să se desprindă de PSD şi să facă o grupare nouă împreună cu Daniel Constantin, premierul Grindeanu a răspuns: "Am avut o discuţie cu Daniel Constantin aseară, când m-am întors de la Timişoara. Domnul viceprim-ministru m-a sunat undeva în jur de 21.00 (...) să-mi spună că indiferent de finalitatea lucrurilor, chiar dacă s-ar merge pe un scenariu prost în ceea ce înseamnă ALDE, el susţine guvernul Grindeanu.

Bătălia pe averea lui Dan Adamescu, ridicată la nivel de artă

Războiul pe averea defunctului magnat Dan Grigore Adamescu continuă, prin toate mijloacele. După ce a reuşit, în instanţă, să i se recunoască calitatea de comodatar al vilei din Bulevardul Aviatorilor, fostei soţii a lui Adamescu i s-a respins o cerere privind emiterea unei ordonanţe preşedinţiale, în condiţiile în care, în urmă cu două săptămâni, proprietarul imobilului a încercat să scoată din locuinţă mai multe tablouri şi obiecte de artă în valoare de aproximativ un milion de euro. Potrivit lui Carmen Adamescu Palade, fosta soţie a lui Dan Grigore Adamescu, aceste bunuri fac, în prezent, obiectul dosarului de divorţ, care se judecă încă la Tribunalul Bucureşti, dar şi al unei eventuale viitoare acţiuni de partaj, unde aceasta revendică o pătrime din întreaga avere a magnatului.

CNADNR campioană la ineficienţă, campionă şi la prime

Deşi de ani de zile a excelat prin ineficienţă, conducerea fostei Companii Naţionale de Administrare a Drumurilor Naţionale (actuala Companie Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) nu s-a arătat deloc strânsă la pungă când a fost vorba de majorările salariale acordate angajaţiilor. Un raport al Curţii de Conturi arată că în 2015 nu mai puţin de 69 de angajaţi ai companieri au beneficiat de aceste majorări. Ceea ce este grav este faptul că respectivele persoane au primit acest sporuri nejustificat, atrage atenţia Curtea de Conturi. În total cei 69 de angajaţi au beneficiat de majorarea cu până la 75% a salariului, prejudiciul adus companieii fiind calculat de inspectorii Curţii la 725.000 de lei.

Finul lui Dragnea, propus la şefia asigurărilor din ASF

După câteva luni de acalmie, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF a început să bată din nou vântul schimbărilor. Surse apropiate instituţiei susţin că până la mijlocul lunii viitoare actualul preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu, va fi schimbat cu Coca Constantinescu, iar pentru fostul responsabil al sectorului de asigurări, Marius Vorniceanu, deja s-au găsit înlocuitori. Cap de listă aici este Cristian Roşu, finul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Postul de responsabil cu piaţa asigurărilor este vacant de la începutul lunii octombrie a anului trecut după ce Marius Vorniceanu a demisionat.

NATIONAL

Klaus, luat la ţintă de Mossad!

Noua Administraţie Trump a pasat problema românească Tel Aviv-ului, confirmând astfel atât ieşirea de sub tutela Uniunii Europene, dar si ţinerea departe a unei Rusii tot mai "hrăpăreţe" in aceasta parte a Europei. Mihai Răzvan Ungureanu, care ca şef al SIE a avut relaţii excelente cu Mossad-ul a prins astfel momentul potrivit pentru a-i da "perversa" duşmanului sau de moarte, Klaus Iohannis, informându-i pe amicii evrei despre niscai controverse din trecutul acestuia. Iar recentele probleme "locative" din justiţie ale şefului statului nu au făcut decât să-i dea si mai mult apă la moară atât lui MRU, cat si altor politicieni ca Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu sau Gabriela Firea,

Şefa DNA, lovită unde o doare mai tare!

In loc să anunţe ce se întâmpla cu evaluarea Laurei Codruţa Kövesi, Tudorel Toader i-a cerut preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu "infamaţii utile pentru informarea corecta a Comisiei Europene" privind problematica Justiţiei. Curtea Constituţională a decis traducerea in engleza a deciziei privind anchetarea abuziva de către procurorii anticorupţie a membrilor Guvernului in privinţa controversatei OUG 13, iar ofensiva diplomatică declanşata împotriva şefei DNA continuă. Astfel că se încearcă deja obsesiv atacarea Laurei Codruţa Kövesi pe plan extern, Ministerul Justiţiei urmând acum să întocmească un raport pe care să îl trimită la Bruxelles, spre ştiinţa înalţilor comisari si a tuturor europarlamentarilor deopotrivă, pretextul fiind discuţiile din jurul MCV.

La rugby, ca la Oscar!

In urma victoriei cu 8-7 in fata Georgiei, "stejarii" au fost desemnaţi câştigătorii REC, fosta Cupa Europeana a Naţiunilor, după ce, iniţial, in comunicatul oficial s-a strecurat o gafa, de genul "premiile Oscar": oficialii Rugby Europe au declarat învingătoare taman echipa Georgiei! Momentul penibil a venit imediat după meci, mai ales ca in prezidiul forului continental se afla romanul Octavian Morariu, care a spus ca a fost o greşeală tehnică si a oferit, in fine, trofeul României. Ulterior, Rugby Europe si-a cerut scuze celor două tari, jucătorilor si fanilor pentru confuzia clasamentului si momentele jenante ale premierii.

ROMANIA LIBERA

Fabricile de doctorate s-au autoevaluat şi doar Oprea e vinovat!

SRI se dezice de fostul vicepremier, considerat sursa plagiatelor. Rapoartele şcolilor doctorale de la Apărare, Poliţie şi SRI sunt ilogice, laudative şi pline de greşeli. Şcolile doctorale de la Apărare şi Poliţie refuză să admită că au probleme majore de etică academică şi ascund plagiatele grosolane sub preş. Mai mult, în autoevaluările pentru 2016, profesorii acestor instituţii mint cu neruşinare, se laudă cu fleacuri şi chiar fac greşeli gramaticale demne de analfabeţi. Excepţie face şcoala doctorală a SRI, care recunoaşte parţial lipsa integrităţii ştiinţifice.

Mugur Isărescu a primit 200.000 euro, bani europeni, prin intermediul soţiei unui subordonat

Guvernatorul nu lasă nimic la voia întâmplării: a primit o finanţare de 200.000 de euro de la UE prin intermediul soţiei unui subordonat al său. Aceasta conduce Agenţia de Dezvoltare Regională Oltenia, instituţie care refuză să comunice cum a alocat respectivele fonduri. Nevestele a doi bancheri de la Banca Naţională a României gestionează şi evaluează împreună proiecte europene a căror valoare se ridică la câteva zeci de milioane de euro, în regiunea Sud-Vest Oltenia. Prima, Marilena Bogheanu, este şefa Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (ADR Oltenia). Cealaltă, Adelina Gherghinescu, are o firmă de consultanţă care a fost contractată de ADR Oltenia pentru a evalua proiectele europene din punct de vedere financiar.

Sorin Grindeanu: Cel mai bun premier ar fi fost o combinaţie între Năstase, Ponta, Isărescu şi Tăriceanu

Sorin Grindeanu a declarat luni seară, la postul Antena 3, că, în opinia lui, cel mai bun prim-ministru al României de după anul 1989 ar fi fost "o combinaţie" între Adrian Năstase, Victor Ponta, Mugur Isărescu şi Călin Popescu Tăriceanu. "Mi-e greu să fac o evaluare. Cred că o combinaţie, o combinaţie între Adrian Năstase, Victor Ponta şi Mugur Isărescu, aşa o combinaţie ar fi fost fericită şi domnul Tăriceanu pentru că a fost o perioadă în care lucrurile au mers foarte bine din punct de vedere economic. Eu cred că aşa, luat mai mult de la unii, mai puţin de la alţii, dar o combinaţie ar fi fost ideală", a afirmat Sorin Grindeanu.

ZIARUL FINANCIAR

Nu mai strigaţi că sunt prea mici taxele, că mâine le măresc - Sorin Pâslaru

Scăderea TVA, eliminarea taxei pe stâlp, a supraaccizei pe benzină, deductibilitatea abonamentelor de sănătate sunt degeaba fără relansarea investiţiilor. Pragmatic vorbind, dat fiind nivelul de competenţă şi de deturnare a banilor din administraţia publică, poate că este mai bine ca la dispoziţia administraţiei publice să fie cât mai puţini bani. Pentru modul cum sunt administraţi banii publici în România, nivelul de taxare este optim. O administrare mai eficientă este puţin probabilă, dată fiind calitatea administratorilor. Însă fără repornirea motorului investiţiilor publice şi private, creşterea prin consum nu va face decât să genereze datorie şi deficite. Este un azi prea scump pentru cât ne putem permite.

Piaţa Romană din Capitală a pierdut şase chiriaşi în ultimul an din cauza chiriilor

Piaţa Romană a rămas din ce în ce mai pustie după ce mai multe magazine au fost închise în ultimele luni. Şase spaţii stau goale în zona cunoscută sub denumirea "La Coloane", iar afişele de pe geamuri anunţă că proprietarii vor fie să le vândă, fie să le închirieze. Interesul se lasă însă aşteptat, vitrinele devenind acum suport pentru graffiti. În unul dintre spaţii a funcţionat un magazin al retailerului italian de modă Calzedonia, într-o suprafaţă de 217 metri pătraţi la parter, dintre care 95 la parter şi 122 la subsol. Calzedonia plătea 11.000 de euro pe lună acolo, iar după închiderea magazinului, s-a mutat alături, perete în perete cu acest spaţiu. Unii retaileri au ales să-şi mute magazinele în centre comerciale, unde traficul este mai mare şi unde există locuri de parcare. Alţi jucători, printre care librăria din lanţul CLB şi Raiffeisen au plecat fără să-şi mute unităţile în altă parte.

O problemă fără ieşire. Tot deficitul bugetar finanţează un singur lucru: golurile din sistemul public de pensii

În 2017, deficitul fondului de pensii va ajunge la 28 mld. lei (3,5% din PIB), faţă de 24 mld. lei, cât este prevăzut să fie deficitul bugetar Practic, toate împrumuturile pe care România le face din 2014 încoace merg doar spre acoperirea deficitului la pensii. Deficitul fondului public de pensii a atins în 2016 pragul de 21 de miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în perioada de după revoluţie. Anul acesta, deficitul fondului public de pensii va avansa cu cel puţin şapte miliarde de lei, până spre 28 de miliarde de lei, echivalentul a 3,5% din PIB. Practic, deficitul fondului de pensii este, de câţiva ani, mai mare decât deficitul bugetar, ceea ce înseamnă că orice adâncire a datoriei publice nu finanţează proiecte de investiţii, ci sistemul de pensii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb