REVISTA PRESEI 21.06.2016

Willy Homner
Revista Presei / 21 iunie 2016

ADEVARUL

Preşedintele Germaniei, la Bucureşti: DNA, a treia putere în stat

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a apreciat, în declaraţia comună susţinută la Cotroceni alături de preşedintele Klaus Iohannis, progresele pe care ţara noastră le-a făcut în Justiţie. "Am ajuns la un subiect la care noi vă urmărim cu multă atenţie evoluţiile, domnule Preşedinte! Cu mare plăcere constat că sprijiniţi aceste reforme, că o face Guvernul României şi că, mai ales, în ceea ce priveşte combaterea corupţiei de către Justiţie aveţi realizări importante. Justiţia este în stare să ofere soluţii la problemele existente ", a declarat Gauck. Mai mult, liderul german a mers mai departe prin lansarea ideii că pe viitor DNA ar putea fi instituţia cea mai importantă din cadrul puterii judecătoreşti. "Este unul din pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte şi dorim să consolidăm activitatea, de pildă, a DNA ca a treia putere în stat", a adăugat preşedintele german.

Ce secrete ia cu el în mormânt generalul Atanasie Stănculescu

Fostul ministru al Apărării, Atanasie Stănculescu, vizat de ancheta procurorilor în dosarul "Mineriada", a murit într-un azil de bătrâni de lux de lângă Capitală, în urma unui atac cerebral care l-a ţintuit la pat. Stănculescu a luat legătura cu ziarul "Adevărul" în ultimele luni şi a declarat că "încă mai are multe de povestit", făcând referire la Revoluţie, dar şi la enigmaticele casete video pe care le-ar fi deţinut într-un seif din Elveţia. Concret, întrebat de reporteri dacă deţine, într-adevăr, acel casete, dar şi dacă ele sunt ţinute într-un seif din Elveţia, Stănculescu a spus că legenda trebuie întreţinută. "Dacă daţi de la 100 de milioane de dolari în sus v-o dau", a declarat fostul general. Ulterior, acesta a adăugat că are multe informaţii, în memorie, pe care "speră să nu o piardă".

Românii riscă să rămână fără servicii medicale gratuite de la 1 iulie

Românii care îşi plătesc contribuţia la asigurările sociale de sănătate ar putea fi puşi în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru consultaţii, trimiteri şi reţetele date de medicii de familie. Aceştia sunt furioşi că autorităţile nu i-au consultat atunci când au elaborat Contractul-cadru de asistenţă medicală, pe care toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să îl semneze pentru a putea deconta serviciile oferite pacienţilor. Dacă medicii ameninţă cu proteste şi arată că anul acesta nu s-au respectat paşii dialogului social, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi afirmă că o parte din bolnavi, de teamă că vor rămâne fără medicaţie, solicită reţete medicale în avans şi îşi fac stocuri din farmacii, în timp ce alţii cer bilete de trimitere pentru analize, dar constată, cu stupoare, că laboratoarele au rămas fără plafon, fiind final de lună.

Strategia lui Putin de a relua afacerile cu UE şi a destabiliza NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj pentru Uniunea Europeană: hai să lăsăm toate conflictele în urmă şi să ne vedem de afaceri. Pe de altă parte, Putin încearcă să influenţeze deciziile summit-ului NATO de la Varşovia, ce va avea loc între 8 şi 9 iulie, prin intermediul liderilor unor state sensibile la "rugăminţile" şi presiunile Moscovei. "Există câteva capitale europene care ar vrea să reia legăturile cu Rusia, sub o formă sau alta, iar Putin s-a prins de acest lucru, aşa că speră să bage zâzanie printre statele membre", spune pentru Bloomberg specialistul în relaţii diplomatice Joerg Forbrig. Chiar şi preşedintele Comisiei Europene, a cărui prezenţă la formul de afaceri de la Sankt Petersburg a fost criticată de mulţi, a declarat că "problemele dintre cele două părţi trebuie rezolvate urgent şi că ar fi inutil, ba chiar periculos să ne prefacem că ele nu există".

Putin ar putea vinde 19,5% din acţiunile Rosneft către China şi India, pentru 11 miliarde de dolari

Preşedintele rus Vladimir Putin se gândeşte să vândă Chinei şi Indiei o participaţie de 19,5% la grupul Rosneft, în condiţiile în care are dificultăţi să îşi respecte angajamentele de cheltuieli înainte de posibila sa realegere, peste mai puţin de doi ani, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Autorităţile ruse anticipează că pentru participaţia de 19,5% vor obţine cel puţin 700 de miliarde de ruble (11 miliarde dolari), sumă care ar stabili un record pentru o privatizare din Rusia.Aducerea a două dintre cele trei mari economii ale Asiei ca acţionare la Rosneft, care extrage mai mult ţiţei decât Exxon Mobil, l-ar ajuta pe Putin să acopere lipsa de fonduri la buget şi să îşi consolideze în acelaşi timp poziţia geopolitică. Totodată, vânzarea ar contrabalansa participaţia de aproape 20% deţinută la Rosneft de grupul britanic BP din 2013.

PSD a pregătit salvarea lui Corlăţean

Surse parlamentare au povestit pentru "Adevărul" că majoritatea PSD-UNPR-ALDE din Senat va bloca marţi ridicarea imunităţii lui Titus Corlăţean şi, automat, va omorî din faşă dosarul votului din diaspora. Senatul va vota marţi solicitarea DNA de începere a urmărării penale pentru Titus Corlăţean, acuzat că, din postura de ministru de Externe, a blocat votul la alegerile prezidenţiale din 2014. Practic, senatorii vor decide, totodată, şi soarta anchetei, pentru că, în cazul unui vot negativ, dosarul va fi închis, întrucât procurorii nu se vor putea atinge de cel care a blocat, oficial, deschiderea unor noi secţii de vot în comunităţile mari de români din străinătate. "În cazul unui vot împotrivă, dosarul e aproape mort. Procurorii vor trebuie să strângă alte probe şi să mai ceară o dată ridicarea imunităţii în Parlament, dar e aprope imposibil să mai vină cu probe noi după aproape doi ani", spune avocatul Elenina Nicuţ.

Fotbal şi geopolitică. Albanezii ne îngroapă la Euro, bulgarii ne scufundă la Marea Neagră

Dincolo de dezamăgirea legată de rezultatele din teren, ceea ce i se reproşează naţionalei noastre este lipsa de viziune, totala neangajare în raport cu performaţa, abdicarea de la luptă pe teren. Fotbalul confirmă ceea ce spunem despre naţiunea română sau despre elitele ei, ne lipseşte proiectul de ţară care să coaguleze un efort haotic şi individual. În fotbal, Albania a făcut istorie pe seama noastră cu o victorie după 68 de ani. În istoria momentului, România încearcă să marcheze puncte importante pentru a-şi realiza interesele de securitate la apropiatul summit NATO de la Varşovia.

Ucraina şi Iranul au convenit crearea unei companii mixte în domeniul gazelor şi petrolului

Ucraina a convenit cu Iranul crearea unei societăţi mixte care să activeze în domeniul gazelor naturale şi petrolului, cele două părţi discutând şi despre modalităţile de stocare şi transport către Ucraina, scrie agenţia rusă Sputnik. Discuţiile au avut loc în timpul vizitei în Iran a ministrului ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, din perioada 29-30 mai, când s-a întâlnit cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif şi cu preşedintele ţării, Hassan Rouhanni. Tot atunci, delegaţia ucraineană s-a întâlnit şi cu Amir Hossein Zamani Nia, viceministrul Petrolului de la Teheran, în timpul discuţiile stabilindu-se întărirea cooperării în domeniul petrolului şi gazelor.

BANCHERUL

Banca Carpatica intră intr-un amplu proces de restructurare si reducere a costurilor

Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC), al cărei nou acţionar majoritar este Patria Bank, condusă de Horia Manda, si-a bugetat pentru acest an o pierdere de 33 milioane lei, cu 56% mai puţin decât rezultatul negativ de 75 milioane lei in 2015 si 203 milioane lei in 2014. Veniturile băncii ar urma sa scadă in acest an cu 18%, la 101 milioane lei, in timp ce cheltuielile cu provizioanele pentru credite neperformante sunt planificate sa coboare cu 67%, la 15 milioane lei, iar totalul cheltuielilor operaţionale să fie reduse cu 15%, la 115 milioane lei. Carpatica menţionează că "din pricina problemelor de capitalizare din anii precedenţi, care s-au rezolvat la începutul lui 2016 prin majorarea de capital, banca se confruntă cu unul dintre cele mai reduse niveluri ale veniturilor operaţionale din ultimii ani, care necesită aplicarea unor masuri rapide si eficiente de reducere a pierderilor operaţionale, care însă îşi vor produce efectele in întregime abia începând cu anul 2017.

CURENTUL

Ad Astra se revoltă faţă de noua salarizare: un brancardier ia mai mult ca un cercetător

Asociaţia Ad Astra, a cercetătorilor romani de pretutindeni critică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului printr-o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, Domnului Klaus Iohannis, Preşedintelui Senatului, Domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Domnului Valeriu Zgonea, Prim-ministrului României, Domnului Dacian Cioloş, in care arata ca cercetătorii ştiinţifici angajaţi în universităţi si care sunt trecuţi în rubrica "ocupaţii auxiliare", urmează a avea, inclusiv cei cu gradul ştiinţific I, salarii chiar mai mici decât unele profesii pentru care nu sunt necesare nici măcar studii superioare. Iată câteva exemple în acest sens: un cercetător ştiinţific I, cu vechime maximă, va avea, potrivit respectivului act normativ, un salariu de 2373 lei, in timp ce un antrenor maestru, cu nivel de studii nespecificat (pozitia 56), un salariu de 2729 lei, un brancardier, îngrijătoare (pag. 19, c2) - 2584 lei; un machior, peruchier (pag. 30, poz. 44) - 2615 lei.

CURIERUL NATIONAL

Parlamentarii vor reorganizarea timpului de lucru al salariaţilor

În procedura de legiferare de la Parlament există două proiecte de acte normative care prevăd reorganizarea timpului de muncă al salariaţilor. Dacă unul dintre ele face referire la stabilirea unui program redus pentru zilele de vineri, celălalt prevede introducerea posibilităţii de a opta pentru săptămâna de lucru de patru zile. Reducerea timpului de muncă pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă este inclusă într-o Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii. Aceasta se află momentan la Senat, în consultare publică, şi urmează să intre în dezbatere la comisiile Camerei. Timpul de muncă pentru salariaţii cu normă întreagă ar urma să fie de 38 de ore pe săptămână, în loc de 40, cât este acum. Astfel, cele două ore ar urma să fie scăzute în ziua de vineri, fără ca angajaţii să aibă de pierdut din drepturile salariale de care se bucură deja.

Lovitură dată Partidului Democrat al lui Matteo Renzi: populista Virginia Raggi a fost aleasă primar al Romei

Deşi rezultatele definitive ale alegerilor locale de duminică din Italia nu sunt deocamdată cunoscute, este certă alegerea "triumfală", la Roma, a Virginiei Raggi, candidata partidului populist Mişcarea 5 Stele, în funcţia de primar, dând o lovitură surprinzătoare candidatului Partidului Democrat al premierului Matteo Renzi. Este pentru prima oară în istoria capitalei italiene când funcţia de primar revine unei femei. Potrivit rezultatelor în 80% din birourile de vot, la Roma este certă alegerea în funcţia de primar încă din primul tur de scrutin a Virginiei Raggi, candidata Mişcării 5 Stele (M5S), obţinând 67% din sufragii. Vreme de mai multe săptămâni, premierul Renzi a încercat să minimalizeze importanţa scrutinului local, susţinând sus şi tare că momentul crucial în bătăliile sale politice rămâne referendumul popular, programat în luna octombrie, pentru a cere votul cetăţenilor italieni în sprijinul reformei constituţionale.

65,3 milioane de refugiaţi în 2015

Numărul persoanelor strămutate şi al refugiaţilor care fug din calea conflictelor şi persecuţiilor în întreaga lume a atins nivelul-record de 65,3 milioane în 2015, ceea ce înseamnă că unul din 113 oameni de pe glob este fie solicitant de azil, fie strămutat, fie refugiat, dar şi că în fiecare minut sunt strămutate aproximativ 24 de persoane, a anunţat Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului. Anul precedent, în 2014, a fost deja unul record în domeniu. Concret, acum doi ani s-a înregistrat cel mai mare număr de refugiaţi din întreaga lume de la al doilea război mondial, cu 60 de milioane de persoane strămutate. Dar anul trecut - când Europa a primit un număr mare de migranţi - s-a depăşit acest record cu aproape 10 la sută, a comunicat UNHCR, citată de stripes.com.

EVENIMENTUL ZILEI

Cresc afacerile celor mai puternici comercianţi de autovehicule

Vizibilă încă din 2014, revenirea pieţei auto româneşti nu se mai observă doar în volumul de maşini vândute ci şi în bilanţurile financiare, dovadă clară că temele legate de criză sunt de domeniul trecutului. In Top 10 al cifrelor de afaceri, lider este Renault Commercial Roumanie, companie care are în subordine în România mărcile Dacia, Nissan şi Renault. Divizie a grupului Renault România, aceasta a realizat anul trecut afaceri în valoare de 502 milioane de euro, în creştere cu 19% faţă de 2014. Pe locul secund în clasament se află Porsche România, care gestionează la noi soarta mărcilor Audi, Seat, ©koda, Volkswagen Autovehicule Comerciale, şi Das WeltAuto (maşini de ocazie). Aceasta a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 454 milioane de euro, în creştere de la 398 de milioane în anul anterior. Locul al treilea este ocupat de reprezentanţa Mercedes-Benz, care a anunţat o creştere a afacerilor cu nu mai puţin de 35% până la 330 milioane de euro.

ProTV, lider absolut de piaţă în timpul meciului România-Albania

Toată lumea s-a uitat la meciul România- Albania. Cam acest lucru rezultă din datele ratingurilor şi ale share-ului televiziunilor, din seara de 19 iunie, atunci când echipa tricolorilor a fost eliminată ruşinos de la EURO 2016. Postul de televiziunea generalist Pro TV, a reuşit să spargă toate topurile în materie de rating şi share. Numărul de persoane care au urmărit partida transmisă în direct a fost uriaş, postul reuşind să aibă un rating de 27,3% din totalul persoanelor care au privit la televizor în intervalul 22.00-22.15. Până la ora 22.30-22.45, acesta a crescut la un maxim de 29,6%, dar a doua repriză a meciului a adus o scădere a telespectatorilor. Intervalul dintre 23.00-25-15 a avut un rating de 23,4, iar sfârşitul meciului, de 27%. Pe următoarele locuri în clasamentul televiziunilor s-au situat Antena 1, cu un rating între 2,9 şi 4,9 în intervalul 22.00- 23.45 şi Kanal D, cu un rating între 2,4 şi 3,9 în acelaşi interval.

Ieşirea Marii Britanii ar putea fi primul pas spre dezintegrarea UE

La finalul unei campanii bazată, în mare parte, pe emoţii, mai puţin pe raţiune, în care politicienii s-au atacat reciproc, s-au jignit şi s-au acuzat de minciună, britanicii sunt aşteptaţi la urne joi, pentru a vota în referendum. Potrivit celor mai recente sondaje, tabăra votanţilor pro-UE a crescut după asasinarea deputatei laburiste Jo Cox: 45% faţă de 42% pentru Brexit. Tabăra "Leave the EU" susţine ca reforma în UE este aproape imposibilă. David Cameron a cerut "foarte puţin" în negocieri,dar cererile sale au fost respinse; Zona euro este un dezastru- şomajul în Grecia este de 50%, o nouă criză bancară pândeşte Italia, problemele rămân în Spania şi Portugalia. De ce să rămânem într-un sistem instabil, care ar putea face implozie?, scrie International Business Times; Marea Britanie are un deficit de 60 de miliarde de lire sterline în comerţul cu UE. Exporturile către Europa au scăzut în ultimii ani, dar există un surplus de 30 miliarde de lire, la comerţul cu restul lumii.

JURNALUL NATIONAL

Traducătorii de la Cotroceni l-au trădat pe Preşedintele Germaniei

O gafă de proporţii a livrat in spaţiul public Administraţia Prezidenţială. Declaraţia Preşedintelui Germaniei, Joachim Gauck, de la conferinţa de presa comuna menţionează in textul difuzat de Preşedinţia României că DNA ar trebui sa devina A TREIA PUTERE IN STAT. FORMULAREA ESTE RODUL TRADUCERII GRESITE a CUVANTARII PRESEDINTELUI GAUCK, care a spus de fapt ca sistemul de justiţie trebuie sa reprezinte a treia putere in stat. Preşedintele IOHANNIS a înţeles exact cele doua sensuri, DAR NU A INTERVENIT. CERT ESTE CA ASEARA LA ORA 18.50 TEXTUL ERA INCA PE SITE-ul PRESEDINTIEI IN TOATA ENORMITATEA.

Ultimul "tun" sociologic dat de vicepremierul Vasile Dîncu, înainte de a vinde IRES

Institutul Român Pentru Evaluare şi Strategie (IRES) SRL, casa de sondare a opiniei publice fondată de actualul vicepremier şi ministru al Dezvoltării, Vasile Dîncu, a primit, cu patru zile înainte de Crăciunul de anul trecut, un contract din partea Companiei Naţionale "Poşta Română", în valoare de 321.500 de lei. Afacerea cu societatea de stat a firmei în cauză a fost parafată înr-o perioadă în care Dîncu susţinea că nu mai deţinea IRES. În fapt, abia la sfârşitul lunii martie a anului curent au fost semnate actele de cesiune a acţiunilor pe care demnitarul le-a vândut cu 975.000 de euro către un apropiat al său şi către un potent om de afaceri din Cluj-Napoca. De altfel, institutul de sondare patronat de vicepremierul României a mai derulat contracte interesante cu compania ENEL, dar şi cu Fundaţia Soros. Informaţiile au fost dezvăluite vineri seară, de Oana Zamfir, în cadrul emisiunii "Exces de Putere".

Ce averi au făcut aleşii poporului în ultimul an

În ultimul an fiscal, politicienii români au pus banii la saltea. Dacă unii dintre ei şi-au sporit considerabil averile, alţii au cam "sărăcit". Este cazul liderului PSD Liviu Dragnea, căruia divorţul de fosta soţie i-a adus şi câteva pagube materiale. Pe de altă parte, vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Borc sunt printre cei mai avuţi politicieni potrivit ultimelor declaraţii de avere. Liviu Dragnea a pierdut o parte din avere în urma divorţului de fosta soţie, Bombonica Prodana. În schimb, vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Borc par cei mai înstăriţi membri ai Guvernului. În anul fiscal 2015, Borc a primit salarii de peste 3,5 milioane de lei de la firma EcoGest, parte a grupului industrial Lafarge.

Fără fabrici de procesare exportăm numai materie primă

Fermierii români nu au cui să-şi vândă marfa şi sunt nevoiţi să o dea pe nimic străinilor ca materie primă. I-ar ajuta dacă ar exista mici fabrici de procesare şi-şi pun speranţele în noile reglementări care se discută în comisiile de specialitate din Parlament. Legea cooperativelor i-ar putea uni în asociaţii mai mari şi astfel ar reuşi să acceseze fonduri europene pentru înfiinţarea de făbricuţe. "Se simte o preocupare mai mare din partea politicienilor pentru micii fermieri din ţară şi am dori ca demersurile lor să nu aibă de fapt doar motivaţii electorale". Este ceea ce auzi stând de vorbă cu producătorii care se zbat să facă faţă importurilor.

NATIONAL

Ciolos i-o trage lui Iohannis!

Probabil că in următoarea perioadă Dacian Ciolos o va lăsa mai moale cu asigurările publice despre onorarea promisiunii ca, imediat după instalarea unui nou guvern la Palatul Victoria, se va reîntoarce la Bruxelles. Si asta pentru că, pur si simplu, după cum o arata tot mai făţiş acţiunile "subversive" declanşate de către "nucleul dur" strâns pe lângă Cancelaria premierului, acesta din urmă pur si simplu nu mai vrea sa plece! Mai mult chiar, după cum reiese din informaţiile de ultima oră intrate in posesia National, Ciolos a pus deja ochii pe scaunul lui Klaus Iohannis!

Va-t-en, Ciolos! Raus, Iohannis!

România se scufundă, mii de locuinţe sunt din nou sub ape. Grindina distruge tot. O fetiţă de doi ani si un bărbat au murit in timpul vijeliilor. La Petroşani, oamenii au fost evacuaţi cu bărcile. In acest răstimp, Ciolos se scaldă la Neptun si Iohannis îşi face de lucru cu preşedintele german. In judeţul Suceava, zeci de turişti au rămas izolaţi in pensiuni, iar mai multe maşini au fost luate de ape si 3.000 de hectare sunt sub apă. La Arad, ploile au inundat cartiere întregi, inclusiv două spitale. Peste 300 de apartamente si case din Petroşani, Petrila, Lupeni si Aninoasa, din judeţul Hunedoara, au fost inundate in urma unei ploi torenţiale din noaptea de duminica spre luni, iar 60 de persoane au fost evacuate din calea apelor revărsate.

Văcăroiu se da la mafia medicamentelor!

La mare concurentă cu DNA, Curtea de Conturi condusă de către "neobositul" Nicolae Văcăroiu se arată una dintre cele mai incisive instituţii ale statului roman. Iar ultima lovitură dată de către inspectorii lui Văcăroiu vizează nici mai mult nici mai puţin decât influenta "mafie a medicamentelor". Astfel, intr-un raport de-a dreptul incendiar, Curtea de Conturi trage un îngrijorător semnal de alarma cu privire la rezultatele anchetei demarate cu privire la practicile oculte de pe piaţa farmaceutica. Iar principala concluzie este cat se poate de şocantă, pentru că nu doar că medicamentele din România sunt cele mai scumpe din Europa, dar românii au ajuns să plătească aproape dublu fata de restul cetăţenilor UE!

Trikot-Gate. Puma, mai de rahat decât ai noştri!

Exista deja lansata o teorie potrivit căreia revolta fanilor romani, după umilinţa din fata Albaniei, ar reprezenta, in realitate, o isterie coordonata de forte oculte, menită să acopere adevăratul dezastru al zilei de la Euro 2016. Si anume ruşinea fără margini păţită de fabricantul de echipament sportiv Puma, care s-a făcut de un rahat planetar pe "Stade Pierre Mauroy" din Lille, la meciul Franţa - Elveţia. Nu mai puţin de şase jucători din naţionala Elveţiei a fost nevoiţi sa-si schimbe tricourile livrate de către sponsorul tehnic Puma, după ce acestea s-au rupt intr-un mod mai mult decât bizar. Urmare a acestui fenomen straniu, căpitanul Elveţiei, Xherdan Shaqiri, a lansat declaraţia zilei la Euro: "Sper ca Puma nu produce si prezervative!". Exista o explicaţie, spun specialiştii. Cică tricourile ar fi fost călcate cu fier încins, si din acest motiv s-au rupt.

PUTEREA

Cum ar putea cumpăra românii vacanţe mai ieftine

Agenţiile de turism din România solicită Guvernului o cotă redusă TVA de 9% la toate serviciile oferite. Astfel, atât turiştii români, cât şi companiile ar avea de câştigat. Românii ar plăti mai puţin pentru vacanţe, iar turoperatorii ar rămâne cu mai mulţi bani în buzunare pentru a se dezvolta. "Pachetele turistice cu cazare şi masa, serviciile de restaurant sunt taxate din 2015 cu 9%. Un actor important pe piaţa turistică, agenţiile de turism, plătesc 20%. Guvernul Ponta i-a rezolvat pe hotelieri, dar nu şi pe noi. Noi plătim TVA de 20% la comision. Practic, din ce încasăm, noi o cincime din bani nu-i vedem. E mult, în condiţiile în care 75% din clienţi (turişti, n.r.) îi aducem noi. Dacă s-ar reduce TVA, am rămâne cu 10% din ceea ce câştigăm în buzunar, ca să ne putem dezvolta", a declarat pentru PUTEREA preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

Creştinarea islamiştilor. Preotul anglican iranian Mohammad Eghtedarian ţine slujbe în limba farsi

Parohii multor biserici din Europa se plâng că, din cauza secularizării progresive a societăţii, duc lipsă de credincioşi şi că sfintele locaşuri sunt mai mult goale. Printre acestea se număra şi biserica Sfintei Treimi din suburbia berlineză Steglitz, unde cu numai doi ani în urmă mai veneau la slujbe doar 150 de credincioşi. Între timp, pastorului Gottfried Martens i-a mai venit inima la loc, pentru că acum la liturghie vin 700 de oameni. Turma pe care o păstoreşte a crescut nu pentru că berlinezii ar fi redevenit interesaţi de cele sfinte, ci datorită convertiţilor, proveniţi din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, zone majoritar musulmane. Nu este un caz singular - parohii mai multor biserici din Berlin şi Hamburg au oficiat botezuri în masă. Din cauza marelui număr de convertiţi, feţele bisericeşti au fost puse în situaţia de a folosi în acest scop... piscine şi bazine de înot. Această rezolvare nu a deranjat însă pe nimeni, dimpotrivă. În fond, şi în timpurile biblice botezurile se oficiau în apa Iordanului...

Ziua internaţională Yoga

În fiecare an, pe data de 21 iunie, milioane de practicanţi din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională Yoga. În 2016, acest sport -pentru unii- sau stil de viaţă -pentru alţii-, cu vechimea de mai bine de cinci milenii, este în premieră sărbătorit şi în ţara noastră. Chiar dacă îşi are originea în India şi reprezintă una din cele 6 şcoli tradiţionale ale hinduismului, Yoga - care combină exerciţiile şi meditaţia - a devenit foarte popular, în ultimii ani, în Statele Unite ale Americii şi în ţările europene. Potrivit ultimelor studii publicate în Yoga Journal (în ianuarie 2016), numărul americanilor care practică yoga a crescut cu peste 75% - de la 20,4 milioane (2012) la 36 de milioane (2016). Acelaşi studiu arată o creştere semnificativă a practicanţilor în rândul persoanelor de peste 50 de ani, iar cele mai des exprimate motive pentru care practică yoga sunt: creşterea flexibilităţii, ameliorarea stresului şi practicarea mişcării.

ROMANIA LIBERA

Baronii vechi şi noi

Majoritatea candidaţilor pentru şefia unor judeţe sunt figuri noi. Unii dintre ei, însă, şi-au făcut ucenicia alături de vechea gardă a baronilor locali. Există, însă, şi şefi de judeţe, precum Marian Oprişan sau Ion Prioteasa, care par de neclintit. Partidele se află în plin proces de negocieri pentru formarea de majorităţi în consiliile judeţene, foruri care îşi vor alege, în perioada următoare, preşedinţii. Până acum PSD are majoritatea în 28 de judeţe, alături de ALDE şi UNPR, dar, în unele cazuri, şi cu sprijinul PMP sau UDMR. În unele cazuri, candidaţii PSD au emoţii mai degrabă din cauza problemelor de imagine sau a luptelor din propriul partid decât din cauza opoziţiei. PNL ar urma să conducă opt judeţe, UDMR trei, iar în două cazuri (Bihor şi Mureş) deznodământul este neclar. Analizând propunerile partidelor, este clar că peste două treimi din candidaţi sunt figuri noi, în condiţiile în care 29 din şefii de judeţe aleşi în 2012 aveau dosare penale în diferite stadii.

Interviu. Adrian Vasilescu (BNR): Situaţia din 2008 se repetă

Reprezentantul FMI în România, Reza Baqir, a declarat că este de preferat ca măsurile de relaxare fiscală ce vor fi luate în 2017 să fie amânate, pentru că sunt prociclice. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a explicat pentru România liberă care sunt pericolele unei supraîncălziri a economiei. A.V.: Mă uit în urmă şi-mi aduc aminte că în 2007 Banca Naţională, prin guvernatorul Mugur Isărescu, a dat un avertiment clasei politice, care a sunat cam aşa: "Nu mai trageţi de economie, că se rupe!". Şi s-a rupt. Şi s-a rupt foarte puternic. S-a întâmplat ceva care este foarte bine explicat în următoarea imagine: închipuiţi-vă că grădinarul dintr-o grădină publică are pe orarul lui de lucru de la 18 la 19 să ude grădina. La ora 17.45, începe o ploaie torenţială. Dar, pentru că grădinarul are în program să ude grădina, dă drumul şi la rezervorul de apă şi-l goleşte, udând grădina o dată cu ploaia.

Record de turişti pe litoral. Infrastructura rutieră nu a făcut faţă

Deşi a fost deschis oficial de 1 Mai, sezonul estival a început cu adevărat în weekend-ul care tocmai a trecut. Vremea bună şi vacanţa de Rusalii au adus pe litoral peste 60.000 de turişti, potrivit estimării realizate de Federaţia Patronatelor din Tu­rismul Românesc. Mai mult cu 20.000 faţă de estimarea făcută săptămâna trecută de cei de la Asociaţia Litoral - Delta Dunării. Cifra exactă a numărului de turişti este imposibil de calculat, pentru că mulţi preferă cazarea la negru, de exemplu. Cert este că a fost cel mai aglomerat weekend din acest an pe litoral. Acest lucru s-a observat şi după cozile pe mai mulţi kilometri la intrarea în Constanţa dinspre Ovidiu (acolo unde CNADNR a luat decizia să decoperteze şi să asfalteze chiar în această perioadă), dar şi spre staţiunile din sud, din cauza restricţiilor de trafic de pe podul din Agigea. Potrivit estimărilor FPTR, turiştii au cheltuit la malul mării aproximativ 8 mili­oane de euro, cifră cu mult peste aşteptările hotelierilor.

ZIARUL FINANCIAR

România, burnout: Actualul model de creştere s-a epuizat şi nu există un altul

Modelul de creştere economică bazat pe investiţiile statului în infrastructură este la pământ. Nu are cine să facă proiecte şi cine să le administreze. Bani sunt, dar forma instituţională de execuţie a dispărut, fie este coruptă, fie este incompetentă. Statul, cel mai mare investitor în economie, nu poate începe şi nici executa proiecte de utilitate publică în aproape niciun domeniu. Modelul de creştere economică bazat pe reduceri de taxe şi creşteri de salarii la stat care să antreneze creşterea consumului în toată economia se epuizează şi el, ultimele gloanţe fiind trase în acest an. Guvernul nu mai are cum să impulsioneze economia prin măsuri fiscale. În aceste condiţii, de unde vor veni următoarele creşteri economice, pentru că România pare să ardă intern?

Străinii şi-au redus în aprilie expunerea pe titluri de stat româneşti

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat au coborât la sfârşitul lunii aprilie spre 20 mld. lei, astfel că ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a ajuns la 16,6%, în scădere atât faţă de martie, cât şi comparativ cu nivelul de la finele anului trecut. Doar în aprilie străinii şi-au diminuat cu circa 877 mil. lei expunerea pe titlurile de stat româneşti comparativ cu nivelul din martie. Cumulat, în primele patru luni din acest an expunerea nerezidenţilor a scăzut cu circa 736 mil. lei faţă de finele anului trecut. La sfârşitul lunii aprilie, investitorii străini aveau un portofoliu de titluri de stat în lei de circa 19,2 mld. lei, iar sumele plasate în titluri denominate în euro emise pe piaţa locală au ajuns la 186 mil. euro, conform celor mai recente date publicate de Ministerul Finanţelor.

"România nu mai poate atrage investitori pentru că nu mai are forţă de muncă."

Guvernul pregăteşte, în toamna acestui an, lansarea unui draft al unei legi care să scurteze perioada de acordare a permiselor de muncă pentru muncitorii din ţări non-UE care să vină să lucreze în România, pentru că deficitul de forţă de muncă a atins cote alarmante. "În Transilvania, angajatorii ne întreabă din ce în ce mai des de posibilitatea de a aduce imigranţi sirieni care să lucreze în fabrici, pentru că nu mai găsesc efectiv forţă de muncă. Nu mai există zone cu şomaj mare în România, poate cu excepţia Vasluiului, pentru că din restul regiunilor oamenii fie lucrează, fie au emigrat, iar firmele, mai ales cele din zona automotive, nu mai găsesc muncitori de niciun fel. Guvernul actual, dar şi cele viitoare, trebuie să înţeleagă că altă soluţie pentru atragerea de investiţii nu există decât dacă aducem forţă de muncă din alte ţări", a spus Elena Antoneac, Head of Operations în cadrul companiei Nestlers Group, care oferă servicii de relocare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Statul=Politician. Politicianul știe : bla-bla-bla....

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb