REVISTA PRESEI 21.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 august 2015

ADEVARUL

PSD şi PNL au ajuns la consens: TVA va fi redusă la 20% din 2016

Puterea şi Opoziţia au ajuns ieri la o concluzie, în urma negocierilor tehnice privind cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal. Astfel, potrivit ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, s-a agreat reducerea TVA la pragul de 20% începând de la 1 ianuarie 2016, urmând ca TVA să fie redusă la 19 procente din 2017. Tot din 2017 va fi eliminată şi supraacciza la carburanţi. Călin Popescu Tăriceanu: "Luni, la ora 15.00, se va reuni plenul pentru sesiunea extraordinară în care se va discuta cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe Codul Fiscal. Însă situaţia este inedită din punct de vedere procedural, pentru că preşedintele nu a arătat articolele din Codul Fiscal pe care le vrea modificate. Cererea sa este o scrisoare adresată Parlamentului. În plus, în această fază, a reexaminării, parlamentarii nu pot depune amendamente. De accea, vom consulta juriştii pentru a rezolva problema".

Alexis Tsipras şi-a anunţat demisia. Grecia va organiza alegeri anticipate

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat, joi seară, demisia Guvernului pe care îl conduce şi convocarea de alegeri parlamentare, în contextul impasului politic. Alexis Tsipras a postat postat şi pe contul de Twitter un scurt mesaj pentru susşinătorii săi: "În această perioadă dificilă trebuie să ţinem la ceea ce contează cel mai mult: la ţara noastră şi la democraţie!. Politologii occidentali şi din Balcani susţin că decizia lui Tsipras de a demisiona a fost luată pentru a beneficia la următoarele alegeri de capitalul de imagine destul de bun pe care încă îl are la nivelul electoratului elen. "În septembrie, Syriza are toate şansele de a fi primii clasaţi, chiar dacă nu este sigur faptul că vor obţine şi majoritatea (n.r. - în Parlament), iar partidul va trebui să-şi caute aliaţi ", afirmă Georgis Cotogeorgis, profesor de ştiinţă politică la Universitatea Panteion din Atena

Victor Ponta, un "artist" al jumătăţilor de adevăr şi al minciunilor prin omisiune

Lista minciunilor răspândite de premierul Victor Ponta a crescut cu o nouă dezinformare legată de anchetarea sa în dosarul Turceni-Rovinari. De altfel, temele asupra cărora şeful Executivului revine periodic cu născociri sunt două: dosarul în care este inculpat de procurorii DNA şi Codul Fiscal, iar tehnica sa se "rafinează" pe zi ce trece. Premierul Victor Ponta a răspândit o nouă miniciună referitoare la anchetarea sa în dosarul Turceni-Rovinari: a dat publicităţii două fragmente atribuite expertizei din dosarul în care este inculpat. Extrasele nu sunt însă decât fragmentele unei analize realizate de un expert plătit de către Dan Şova, suspect în aceeaşi speţă, au avertizat ulterior oficiali ai DNA.

Coreea de Nord a bombardat o unitate militară sud-coreeană aflată la graniţă. Sudul ripostează cu zeci de obuze

Coreea de Nord a bombardat joi o unitate militară sud-coreeană aflată în zona vestică a graniţei intercoreene, a informat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând surse militare, relatează AFP. Armata sud-coreeană a ripostat cu zeci de obuze. Se pare că ţinta nord-coreenilor ar fi fost dispozitivele de amplificare care transmit mesaje anti-Phenian, aflate de partea sudică a graniţei. Ministerul Apărării a precizat că nu poate confirma imediat informaţiile, care intervin în contextul intensificării tensiunilor la graniţa dintre cele două Corei, după explozia unor mine la începutul acestei luni, pentru care Seulul a acuzat Phenianul, notează Mediafax. În plus, zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani au demarat luni un exerciţiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o "declaraţie de război" şi a ameninţat cu o reacţie militară puternică.

Liliecii, castorii şi morţii sabotează construcţia Autostrăzii Lugoj-Deva

Lucrările de construcţie a Autostrăzii Lugoj-Deva au întârziat mai bine de un an de zile pe un tronson din cauza descoperirii unui cimitir, a unei grote cu lilieci şi a unor familii de castori pe traseul proiectului, fără ca studiul de fezabilitate să prevadă aceste impedimente, a declarat, la Adevărul Live, Narcis Neaga, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Iar când a vrut să dea în judecată pe cei care au realizat studiul, aceştia deja se evaporaseră din România. Şeful CNADNR a povestit păţaniile pe care le-a întâmpinat pe cei 22 de kilometri ai Lotului 4 din Autostrada Lugoj-Deva, unde constructorul este consorţiul UMB Spedition-Tehnostrade, ambele companii deţinute de Dorinel Umbrărescu.

Teoria conspiraţiei: Cei patru contabili care controlează lumea

Cele patru mari companii de consultanţă financiară, cunoscute drept "Big Four" - EY, Deloitte, KPMG şi PwC -, au fost deseori acuzate că-şi învaţă clienţii cum să evite plata taxelor şi impozitelor. Şi chiar că ar fi închis ochii în mod deliberat la "greşeli" din bilanţurile contabile pe care le auditau. În apărarea lor, oficialii firmelor de audit resping implicarea în sfătuirea firmelor pentru neplata taxelor pe care, în special marile corporaţii, trebuie să le plătească în ţările de rezidenţă. Nu mai departe de sfârşitul anului trecut a ieşit la iveală faptul că mari companii reuşeau să-şi reducă la minimum plata taxelor, de aceste operaţiuni fiind bănuiţi cei care le ţineau contabilitatea, adică Big Four, fiind vorba de multinaţionale. În România, KPMG, prin una dintre sucursalele sale KPMG Advisory, se ocupă de majoritatea proceselor de insolvenţă din mass-media: Mediafax, în mod direct, România Liberă, prin intermediul insolvenţei Astra Asigurări şi Grupul Realitatea, insolvenţa Petrom Service.

Presupus alfabet dacic descifrat într-o carte cu scriere secretă păstrată la Budapesta

Una dintre cele mai controversate lucrări apărute în ultimii ani în spaţiul românesc este o traducere/interpretare a Codex-ului Rohonczi, potrivit căreia misteriorul manuscris ar fi fost redactat în secolele XII-XII într-o limbă latină vulgară, cu caractere moştenite de la daci. Cartea cu text într-o scriere necunoscută are 224 foi de 12/10 centimetri, cu 150 de semne diferite, de la dreapta la stânga, dar şi câteva miniaturi destul de primitive. Manuscrisul a apărut public abia în anul 1838, când groful Gusztav Batthyany l-a donat Academiei Ungare de Ştiinţe. Codex-ul este denumit după orăşelul Rohonc (Rohoncz e grafia maghiară veche; în germană Rechnitz, iar în croată Rohunac), aflat astăzi în provincia Burgenland din estul Austriei. După analiza hârtiei, s-a ajuns la concluzia că a fost fabricată în Italia, în perioada 1530-1540. Reproducerea facsimilată a originalului, transcrierea Codex-ului Rohonczy cu caractere latine, traducerea românească şi versiunea franceză, o găsim în lucrarea semnată de arheologul Viorica Enăchiuc, "Codex. Descifrare, transcriere şi traducere" (2003).

BANCHERUL

Sectorul IT va rămâne unul dintre principalele motoare de creştere a economiei, estimează Garanti Bank

Sectorul IT va fi continua să fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltării economiei romaneşti, apreciază economiştii Garanti Bank, care prognozează o creştere a PIB-ului de 3% în 2015 si 3,5% in 2016. Sectorul IT, care a înregistrat cea mai accelerată creştere în PIB în 2014, a avansat cu 24% în primele trei luni şi are potenţial de creştere semnificativ până la finalul anului, potrivit unui raport economic al băncii. Estimările Garanti Bank pentru creşterea economiei in 2015 şi 2016 au la bază relaxarea fiscală datorată noului Cod Fiscal. Reducerea TVA-ului la produsele alimentare, de la 24% la 9%, ar putea genera o creştere a consumului şi a economiei. Stimulul fiscal dat de reducerea de taxe va fi vizibil mai ales anul viitor, adăugând 0,7 puncte procentuale în plus la PIB. Garanti estimează ca deficitul bugetar va creste la 2% in acest an si la 2,9% in 2016, după reducerea TVA-ului la 19% sau la 20%, cum se preconizează, dar cu condiţia sa fie menţinut actualul ritm de încasări bugetare iar cheltuielile sa fie sub control.

Raiffeisen Bank a repatriat din Austria credite externalizate de 240 mil. euro si a acordat împrumuturi noi de 1 miliard de euro

Raiffeisen Bank a reuşit in primul semestru al acestui an sa-si majoreze substanţial soldul creditelor, cu 8%, echivalentul a 310 milioane euro (1,3 miliarde lei), volumul de noi împrumuturi acordate ridicându-se la 1 miliard de euro (4,4 miliarde lei), mai multe decât cele acordate de Banca Transilvania. Soldul de credite al Raiffeisen a ajuns la 4,14 miliarde euro la finalul lunii iunie 2015, însă cea mai mare pondere, respectiv 6% din aceasta creştere, echivalentul a 240 milioane euro, se datorează preluării de la o companie din cadrul grupului Raiffeisen a unui pachet de credite pentru persoane fizice externalizat in anii precedenţi. "Am achiziţionat un portofoliu de credite care a rămas in urma unui proces de securitizare făcut de Raiffeisen Bank in anii anteriori, in cadrul grupului", a precizat Bogdan Popa, directorul financiar (CFO) al Raiffeisen Bank, pentru Bancherul.ro.

CURENTUL

Tăriceanu, personal, va câştiga dacă Noul Cod Fiscal intră în vigoare, suma de 1.134.662,76 RON

Tăriceanu are de ridicat dividende de la Automotive Trading Services SRL în valoare de 10,315,116 lei (peste 2,3 milioane euro) pentru anii 2007-2009. Dacă azi, aceste dividende s-ar plăti către Tăriceanu, fiscul ar încasa 1,650,418,56 lei, reprezentând impozitul de 16%. Dar conform art.97 (7) din Noul Cod Fiscal, impozitul pe dividende scade la 5% aşa că dl. Tăriceanu, anul viitor, va putea să-li primească cele peste 2 milioane de Euro şi va plăti către ANAF doar 515.755,8 lei impozit, diferenţa de 1.134.662,76 lei mergând direct în buzunarul său. În schimb, Noul Cod fiscal va îngropa SRL-urile, microîntreprinderile şi PFA-urile care au sediul social acasă la patron sau la rude, găzduit gratuit. Cota de impozitare pentru suprafaţa în care funcţionează sediul social se măreşte de 20 de ori de la 0,1 % la 2%. În plus, prevederea este discriminatorie pentru că acest impozit NU se poate deduce de pe firmă, ci îl va plăti proprietarul locuinţei din buzunarul său, valoarea sa fiind identică cu cea pe care o plăteşte o societate comercială care deţine un acelaşi fel de apartament dar pentru care cheltuiala este deductibilă.

Tehno - de Tia Serbanescu

Înainte ca partidele să înceapă discuţiile "tehnice" pe tema Codului Fiscal, soluţia tehnică a fost stabilită la Cotroceni. Revenit în taină la Palat, preşedintele Iohannis s-a întîlnit, în ordine ierarhică, întâi cu vicepremierul Oprea şi apoi cu premierul Ponta care a ridicat astfel embargoul asupra preşedinţiei. Tehnica e simplă: 20% TVA şi amânarea cu un an a celorlalte măsuri: "sper ca Parlamentul să ţină cont de opinia noastră tehnocrată" a precizat premierul prezentându-se ca tehnocrat. Deşi e inculpat. Suferind de personalitate multiplă (procuror, avocat, premier, plagiator, deputat, acoperit, tehnocrat, doctor) Ponta le-a răspuns profesorilor şi poliţiştilor (care revendică şi ei măriri salariale) ca un funcţionar: "când vom avea bani". Gata, ghişeul s-a închis, reveniţi la anul. Rememorarea marilor acoperiţi ai DIE/SIE s-a produs la B1TV (Sabin Orcan) unde au fost evocate "fantomele securităţii": Isărescu, Ilie Sârbu, Dijmărescu. Nu prea-s fantome. Sunt oameni bazaţi, aproape tehnocraţi. Ei au asigurat trecerea la perestroika.

EVENIMENTUL ZILEI

Manageri din ministere cu salarii de 17.000 de lei!

În timp ce medicii, profesorii, poliţiştii şi militarii cer salarii măcar cât cel mediu pe economie, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii şi Protecţiei Sociale pregătesc o ordonanţă de Guvern prin care un manager de proiect cu finanţare de la UE sau Banca Mondială ar putea primi lunar mii de euro, bani daţi indirect de la buget. România este codaşă la absorbţia de fonduri europene, iar în curând va pierde miliarde de euro pentru că nu a reuşit să absoarbă banii alocaţi pentru perioada 2007 -2013. Asta nu înseamnă că responsabilii de administrarea finanţărilor statului nu trebuie plătiţi regeşte. Un proiect de ordonanţă de Guvern, prezentat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la capitolul transparenţă decizională, pregăteşte salarii astronomice pentru cei care administrează fonduri externe contractate sau garantate de stat, precum cele de la UE şi Banca Mondială. Este vorba de proiectul de ordonanţă care completează Legea cadru 284/2010, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Premierul Tsipras a DEMISIONAT, dar le cere grecilor să-l aleagă din nou

Aseară, la ora 20.00, premierul Alexis Tsipras a apărut în faţa microfoanelor instalate la Centrul de conferinţe Zapio, în ţinuta clasică - fără cravată la cămaşa albă, descheiată la gât - şi a anunţat că va depune preşedintelui demisia sa şi a guvernului şi va organiza alegeri parlamentare anticipate. Discursul lui Tsipras a durat circa 12-13 minute şi a avut ca ţintă poporul grec. Lui i-a transmis mesajele liderul charismatic al stângii elene. A început spunând că situaţia e grea, o vede şi o înţelege, dar trebuie să ia o hotărâre. Iar hotărârea luată este cea de a căpăta susţinerea poporului şi a Parlamentului prin alegerile parlamentare pe care le va organiza în ziua de 20 septembrie. "Voi, prin votul vostru, veţi decide dacă v-am reprezentat curajos în faţa creditorilor şi dacă acest acord cu creditorii este de ajuns", a spus premierul. Tsipras le-a spus grecilor că a plecat la drum împreună cu o echipă din care unii au trădat şi proiectul Syriza a fost împiedicat.

Bancherii pot să dea iama în depozitele grecilor începând de la anul - de Adrian Panaite |

Planul anunţat de ministrul olandez de finanţe Jeroen Dijsselbloem consfinţeşte falimentul băncilor greceşti faţă de creditori. Cruţându-i pe deponenţi, spune tot el, citat de Bloomberg. Cel puţin până la anul, dacă o ascultăm pe Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Este planul privit cu oarecare neîncredere în piaţă. Robert Montague ECM, analist la ECM Asset Management subliniază că investitorii abia acum află că vor fi atinşi inclusiv deţinătorii de bonduri cu poziţie seniorială. Pe de altă parte, este neîncrederea faţă de un proiect de restructurare prea complex în alcătuirea sa. "Nu este clar cum este posibil să incluzi în planul bail-in bondurile, în timp ce excluzi depozitele", spune Olly Burrows, analist la casa de brokeraj londoneză CRT Capital. El a calificat planul lui Dijsselbloem ca fiind parţial un bail-in şi parţial bail-out, ceea ce ar părea a fi de ca şi cum a-i spune "parţial erect".

SRI o monitoriza din 2014 pe românca acuzată de terorism

O româncă de 36 de ani, suspectată de legături cu medii islamiste, simpatizantă a Statului Islamic (ISIS), o adeptă a Jihadului, a fost arestată preventiv, ieri, în oraşul italian Genova. Românca, găsită vinovată în trecut de trafic de droguri, se întorcea din Tunisia împreună cu soţul ei, care este cetăţean tunisian. Autorităţile italiene au demarat procedurile pentru extrădarea sa în România. "Menţinea legătura online cu islamişti din Marea Britanie", a anunţat ministrul italian de Interne, Angelino Alfano. Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI a declarat, ieri, că femeia a intrat în atenţia SRI la începutul anului 2014, "ca urmare a activităţilor de propagandă islamistă, cu conţinut extremist, derulate de aceasta în mediul virtual atât timp cât s-a aflat în România". Sava a explicat că SRI a adoptat măsuri corespunzătoare de monitorizare a acesteia şi că a semnalat cazul Serviciului partener italian în iulie 2014.

Lista Fantomelor Securităţii: Mişu Negriţoiu

În emisiunea sa de la B1 TV, Sabin Orcan, a continuat continuă seria de dezvăluiri despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care ocupă funcţii-cheie în stat. Al patrulea nume aflat pe "Lista Fantomelor Securităţii" este Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) care a fost ofiţer acoperit al CIE (Centrul de Informaţii Externe). Mişu Negriţoiu este absolvent al Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice, urmând apoi, fără frevenţă, şi cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, iar în 1995 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe economice la ASE Bucureşti, relatează B1 TV. În perioada 1973 - 1990 a lucrat ca economist în comerţul exterior la ILEXIM, Arpimex şi Ministerul Comerţului Exterior. Datorită ILEXIM a reuşit să călătorească în străinătate.

JURNALUL NATIONAL

Alţi bugetari îşi cresc salariile: poliţiştii au proiect de lege pentru 80%

Sindicatele se pregătesc de proteste şi greve în această toamnă. Asistenţii sociali şi angajaţii din penitenciare sunt printre cei mai nemulţumiţi. Aceştia cer deblocarea posturilor şi măriri substanţiale de salariu. Poliţiştii aşteaptă votul Parlamentului. Situaţia cea mai dramatică pare a fi în mediul penitenciar, unde lipsa personalului angajat a dus la folosirea deţinuţilor în posturile de pază, de mai mulţi ani. Schema actuală, aprobată prin hotărâre de Guvern, prevede ca numărul angajaţilor din penitenciare să fie de 15.583. Dintre aceste posturi sunt ocupate doar 12.500 în prezent, deci ar mai fi nevoie de 3.000 de angajaţi.

Consens pe Codul Fiscal: TVA 20% din 2016

Reprezentanţii partidelor parlamentare au ajuns la un consens în ce priveşte mai multe măsuri economice în urma negocierilor pe tema Codului Fiscal. Partidele au convenit pentru scăderea TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, urmând ca din 2017 taxa pe valoarea adăugată să scadă la 19%. De asemenea, supraaciza la carburant rămâne în vigoare şi pe parcursul anului 2016, urmând să fie eliminată la 1 ianuarie 2017. Celelalte măsuri prevăzute în forma iniţială a Codului Fiscal rămân nemodificate. Printre acestea se numără eliminarea taxei pe construcţii speciale, dar şi reducerea impozitului pe dividende la 5%. Liderii partidelor parlamentare au semnat şi un acord politic. Documentul face referire la măsurile asupra cărora s-a căzut de acord, dar şi la o prevedere privind deficitul bugetar care ar trebui să se încadreze în limita a 2% din PIB. La cererea liberalilor, în textul documentului a fost introdusă o prevedere prin care Guvernul ar trebui să informeze trimestrial Parlamentul asupra execuţiei bugetare.

Necesarul de case, în România, este de un milion de unităţi

România are un deficit de un milion de locuinţe, potrivit datelor din industria construcţiilor. "Numărul de locuinţe livrate între 2009-2014, în medie 45.000 de unităţi anual, respectiv 0,5% din stocul total, este foarte mic, ceea ce arată că avem o nevoie foarte mare de locuinţe noi", ne-a spus Gabriel Voicu, directorul New Homes Division la compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. El a adăugat că, dacă în următorul an se va livra un număr dublu de locuinţe, faţă de ultimul an, 90.000, toată lumea va spune că apare o nouă bulă în imobiliare, dar ar însemna puţin, aproape 1% din stocul total, pe care astfel l-am reînnoi în 100 de ani.

NATIONAL

Arahnida Chiţoiu acaparează pe şest consiliile de administraţie ale celor mai profitabile companii de stat

Daniel Chiţoiu a declanşat, pe şestache, deşi nu se mai afla in prim-planul scenei politice, o ampla operaţiune de cucerire a unor consilii de administraţie râvnite si de mulţi alţi politicieni. Astfel ca, după cum susţin sursele National, "arahnida" Chitoiu a acaparat, total sau într-o buna măsura, consiliile de administraţie a nenumărate companii de stat. Si este suficient sa redam doar topul primelor zece companii in care Chitoiu si-a pus oamenii, pentru a înţelege forţa financiara subterana tot mai mare pe care acesta o capătă pe zi ce trece. Este vorba despre Autoritatea de Supraveghere Financiara, Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Nuclearelectrica SA, Consiliul de Supraveghere al Fondului Roman de Contragarantare, Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, Transelectrica SA, Compania Naţionala "Aeroporturi Bucureşti" SA, Hidroelectrica, TAROM si, mai nou, chiar RADET-ul de pe feuda lui Sorin Oprescu.

Cum ii fura Gabriel Oprea pe Vadim si Funar

Repetarea obsesiva a refrenului "interes naţional" ii aduce pe tava lui Gabriel Oprea majoritatea electoratului naţionalist. Când Oprea si-a scos UNPR-ul in lume, mai nimeni nu a luat in serios "prospătura" politica. Un nou partiduleţ de buzunar care va sfârşi vărsându-se intr-una dintre formaţiunile politice consacrate, si-a zis lumea. Si aşa s-ar fi si întâmplat daca Gabriel Oprea nu si-ar fi jucat magistral cărţile, transformându-si partidul in pionul indispensabil oricărei guvernări. Marea găselniţa a lui Oprea a constat in pedalarea pe "interesul naţional" - atitudine cu valente constructive cu ajutorul căreia a reuşit sa arunce un val de onorabilitate asupra tuturor deciziilor si acţiunilor UNPR. Sătui de atâtea războaie, scandaluri si jigniri, romanii au agreat sobrul stil cazon "by Oprea" si înlocuirea înjurăturilor cu formula stas "Noi apăram interesul naţional".

Romanii, obligaţi de UE sa-si schimbe, din toamna, centralele de apartament

Proprietarii de apartamente, ale căror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, vor fi obligaţi din toamna sa si le schimbe cu unele mai puţin poluante. Evident, acestea sunt mult mai scumpe. Atenţie, este o directiva UE! Potrivit directivei venite din partea Uniunii Europene, care va intra in vigoare in mai puţin de o luna, in Romania vor putea fi vândute doar centralele termice cu condensare. "Directiva europeana se refera la eficientizarea energetica, adică nu se mai pot fabrica centrale termice de apartament cu un randament mai mic de 75%. Când va trebui sa o schimbe nu va mai găsi din aia ieftina , care a fost in jur de 2.000 de lei, va găsi la 3.500 de lei", a spus vicepreşedintele ANPSC, Onuţ Nejloveanu.

BNR a vândut monede de aur si argint in valoare de 48 de milioane de lei

Din 2009 si pana in prezent, Banca Naţionala a României (BNR) a introdus in circulaţie monede de colecţie din aur si argint in valoare de peste 48 de milioane de lei. Pentru a aniversa diferite evenimente istorice, BNR a făcut, in ultimii şase ani, 24 de emisiuni de monede de aur in scop numismatic, 68 de emisiuni de monede de argint si alte 30 de emisiuni de seturi de monede de aur, argint si aliaje de cupru. Valoarea totala a emisiunilor este de peste 48,1 milioane de lei (11,2 milioane de euro, sau 14,8 milioane de dolari, la cursurile medii anuale ale BNR). in topul celor mai valoroase emisiuni se afla moneda de aur emisa in 30 aprilie 2010, la sărbătoarea împlinirii a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României. Valoarea totala a emisiunii a fost de 3,9 milioane de lei, potrivit preţului de 2.600 de lei fără TVA, al fiecăreia dintre cele 1.500 de monede bătute cu acea ocazie. Moneda este din aur pur 999 / 1000, are o greutate de 15,551 grame si o valoare nominala de 200 de lei.

PUTEREA

Pasajul de la Sudului, în mare întârziere. Primăria pierde 100 de milioane

Construcţia pasajului Mihai Bravu - Văcăreşti a fost programată să dureze un an şi a durat trei ani. Lucrările la pasajul subteran din Piaţa Sudului (intersecţia Calea Văcăreşti - Şoseaua Olteniţei) au început în iarna anului trecut şi, conform contractului cu finanţare europeană, ar fi trebuit finalizate cel târziu în decembrie 2015. În cazul depăşirii termenului de execuţie, Primăria pierde finanţarea europeană, de aproape 100 milioane de lei. Lucrările sunt în mare întârziere, din mai multe motive. În primă fază, au apărut probleme din cauza interferenţei cu diverse utilităţi publice (apă-canal-gaze). În lipsa tuturor schiţelor care să certifice rutele exacte ale reţelelor subterane, furnizorii de servicii au întârziat emiterea avizelor necesare. Iar săpăturile au interferat cu ţevi care "n-ar fi trebuit să fie acolo". Drept care, lucrările au fost oprite, până la constituirea echipelor mixte, care să determine soluţiile pentru noile trasee ale conductelor, cu minimizarea duratei de întrerupere a furnizării serviciilor în zonă. Mai nou, se pare că lucrările interferează cu siguranţa circulaţiei la metrou.

Pilonul II. Pensiile private, plătite din 2032

Pensia publică şi pensia privată obligatorie (Pilonul II) vor acoperi aproximativ 40% din ultimul salariu în 2032, când vor fi plătite primele pensii pe Pilonul II, astfel că românii au nevoie de instrumente suplimentare de economisire pentru a beneficia de venituri mai bune la pensie, a declarat într-un interviu pentru Agerpres Raluca Ţintoiu, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi directorul general al NN Pensii. Raluca Ţintoiu a precizat că, în calcul, trebuie luate două tendinţe: pensia publică va traversa o perioadă de scădere permanentă, ajungând la un minim de 29% din ultimul salariu în 2030-2031, iar angajaţii vor susţine fiecare din ce în ce mai mulţi pensionari, cu un raport de 2,5 pensionari la un angajat în 2042.

Ministrul de Finanţe: Noul Cod Fiscal va genera creştere economică

Eugen Teodorovici, prezent în studioul România TV, a declarat că are încredere că proiectul legislativ fiscal va fi adoptat săptămâna viitoare. În ceea ce priveşte deficitul bugetar, ministrul Finanţelor declară: "Pactul fiscal semnat de Băsescu în 2010 şi votat de Parlament în unanimitate, adică ţinta de 1,2% deficit economic este deja depăşită, acum avem 2%. Nu riscăm decât o creştere economică mai mare." Pactul politic semnat joi de către majoritatea forţelor politice prevede reducerea TVA la 20% şi eliminarea supraaccizării timp de un an.

ROMANIA LIBERA

Semnele de întrebare rămase în urma negocierii pe Codul fiscal

Reprezentanţii partidelor propun, în urma discuţiilor tehnice de ieri, ca noul Cod Fiscal să prevadă o scădere a TVA în trepte, res­pectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. Anunţul a fost făcut de un reprezentant al UNPR, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. De asemenea, supraaciza la carburnaţi va fi păstrată anul viitor, urmând să fie eliminată abia în 2017. Taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016. În forma votată de Parlament în luna iunie, TVA urma să scadă la 19% de la 1 ianuarie 2016 şi tot atunci să fie eliminată supraaciza. La propunerea PNL a fost introdus un amendament potrivit căruia Guvernul va prezenta trimestrial Parlamentului execuţia bugetară, pentru a fi o garanţie că se aplică ceea ce este prevăzut în Codul Fiscal. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a reprezentat PSD la discuţii, a explicat că, pe baza noii formule, deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2%, faţă de 2,5-2,6% din PIB în varianta iniţială a Codului. Totuşi, Teodorovici a evitat să spună cum vor acoperi guvernanţii deficitul bugetar.

Revolta împotriva politicienilor profesionişti

Donald Trump, mogulul imobiliarelor şi gazdă de reality-show, cunoscut, de asemenea, şi ca "Donaldul", are puţine şanse să devină următorul preşedinte al Statelor Unite. Este gălăgios, crud, ignorant cu privire la majoritatea lucrurilor şi arată absurd cu a sa coafură blondă pieptănată şi umflată. Chiar şi republicanii înfocaţi l-au catalogat drept un "clown de rodeo" care face "circ" în loc de campanie. Huffington Post acoperă acţiunile lui Trump strict din perspectiva unor ştiri distractive. Totuşi, pentru moment, Trump i-a lăsat într-un nor de praf pe toţi rivalii săi în cursa pentru nominalizarea la prezidenţiale din partea Republicanilor. Acest fapt este extraordinar chiar şi în politica din SUA, care adeseori poate fi foarte ciudată. Cum se explică popularitatea lui Trump? Sunt toţi susţinătorii săi "nebuni", cum i-a numit, probabil neînţelept, senatorul John McCain?

ZIARUL FINANCIAR

Noul lider al traderilor: Augustin Oancea, omul de 650 mil. euro care vinde 20% din energia României

Augustin Oancea, 42 de ani, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali, ale cărui apariţii publice pot fi numărate pe degete, a adus pe tăcute businessul Tinmar Ind, compania pe care o deţine, la 650 mil. euro anul acesta, de la 15 mil. euro în 2007. Tinmar Ind este acum cel mai mare trader de energie din piaţa concurenţială, depăşind anul trecut chiar Electrica pe acest segment, firma în care statul este acţionar semnificativ, cu 3,5 mil. consumatori. Tinmar Ind are numai 70 de angajaţi, care din spatele monitoarelor din clădirea Sky Tower din Bucureşti iau energie de la marii producători şi o transferă în halele industriale deţinute de unele dintre cele mai mari companii din România. Dacia, Lidl, Lukoil, Ar­ctic sau Metro, toate au ca punct comun energia cumpărată de la Tinmar. "Obiectivele noastre pentru următoarea perioadă sunt creşterea cantităţilor tranzacţionate pe plan extern, utilizând platformele internaţionale de trading şi atingerea unei cote de 14% din piaţa concurenţială pe plan intern", afirmă reprezentanţii companiei.

ASF şi administratorul special consideră încheiată majorarea de capital la Astra, dar avocaţii spun că procesul rămâne suspendat

Situaţia Astra Asigurări rămâne neclară şi după încheierea celei de-a treia etape a majorării de capital, soldată cu un eşec, nimeni neputând emite în acest moment un deznodământ pentru compania de asigurări deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu. Mai mult, anunţul privind finalizarea ultimei etape de majorare a capitalului creea­ză confuzie în rândul avocaţilor, care afirmă că din punct de vedere legal procedura de majorare a capitalului este suspendată prin decizia Adunării Generale Extraordinare a ac­ţionarilor din 11 august. Informaţiile cu privire la încheierea procesului de majorare a capitalului şi de atragere a unui investitor strategic au fost anun­ţate de administratorul special KMPG şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară printr-un comunicat transmis presei şi nu pe bursă, unde trebuia să apară prima dată aces­te informaţii.

Preţurile petrolului au ajuns la fel de mici ca în marea criză economică

Analiştii spun că nu există nicio barieră ca să oprească plonjonul, care afectează deja monedele unora dintre statele producătoare. Într-o lume inundată cu petrol şi în plin război valutar, preţurile ţiţeiului au ajuns la fel de mici ca în timpul marii recesiuni economice, când comerţul mondial era practic blocat, iar sistemele financiare îngheţaseră. Analiştii se întrec acum în prognoze şi încearcă să identifice zone de impact în care preţurile scăzute pot face ravagii. În prima linie a frontului stau ţări producătoare cu economii slabe precum Venezuela, Algeria, Libia, Irak şi Nigeria, toate regiuni cu potenţial ridicat de turbulenţe sociale, companiile producătoare de petrol, ale căror acţiuni sunt masacrate de investitori pe burse, şi comunităţile care se bazează pe extragerea ţiţeiului. Producţia britanică din Marea Nordului riscă să fie lovită de primul exod masiv de lucrători din ultimele trei decenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb