• ADEVARUL
• Fugarul Cristian Sima s-a întors acasă, în Elveţia. Brokerul a încercat să trimită o parte din bani clienţilor păgubiţi
Revenit din Islanda, unde a făcut dezvăluiri despre politicieni mituiţi în România, brokerul Cristian Sima s-a întors la reşedinţa din Elveţia, de unde ar încerca să trimită o parte din bani clienţilor păgubiţi. "Încă nu am luat o decizie. M-am consultat cu avocatul meu şi încă aştept o soluţie din partea lui pentru a-mi recupera banii", a declarat Irina Schrotter pentru "Adevărul". Un alt personaj din lista păgubiţilor lui Cristian Sima, fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu, refuză să mai vorbească despre banii pierduţi. "Este o chestiune privată". Suma pe care acesta ar fi pierdut-o se ridică la peste 200.000 de euro. Printre puţinii care au depus plângeri împotriva brokerului fugar se numără şi Monica Nistorescu, fosta soţie a ziaristului Cornel Nistorescu.
• Banii de la Uniunea Europeană: cine apără interesul naţional?
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, sprijinit de parlamentarii USL, s-au contrat pe tema bugetului UE, cu o zi înainte de summitul Consiliului European unde se va discuta acest subiect. Astăzi începe la Bruxelles un summit extraordinar al Consiliului European care va schiţa bugetul multianual al Uniunii Europene pe perioada 2014-2020. România este în pericol de a pierde 8 de miliarde de euro, dacă se va aproba propunerea de buget iniţiată de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European. Ameninţarea care planează asupra României i-a stimulat pe politicienii de la Bucureşti să se acuze reciproc şi să susţină că ar rezolva lucrurile mai bine decât adversarii lor.
• Analiştii politici: Dan Diaconescu câştigă din meciul Ponta - Băsescu
Disputa politică dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta şi-a consumat astăzi un nou episod pe tema bugetului alocat de UE, în perioada 2014-2020. Contrele dure dintre cei doi reprezintă o altă luptă electorală, consideră însă analiştii politici. Războiul dintre Ponta şi Băsescu i-ar putea aduce beneficii electorale lui Dan Diaconescu care marsează pe electoratul format din nehotărâţi, dar şi sătui de disputele politice. Sociologul Alfred Bulai consideră că o dispută de politică internă, dar cu mize europene nu va atrage după sine schimbări majore în sondaje. "Cu siguranţă că este un nou joc electoral, în care pur şi simplu se valorifică o atitudine de genul "nu ne vindem ţara".
• SONDAJ Investitorii francezi văd în ceaţă economia românească
Un nou barometru de conjunctură economică, prezentat ieri de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), arată că investitorilor din Hexagon le-a scăzut gradul de încredere în economia românească, pe fondul deteriorării climatului politic şi economic din ţara noastră. Din opt sectoare de bază ale economiei, doar patru (financiar, energie, construcţii şi agricultură) întrunesc aprecieri în creştere faţă de ediţiile anterioare ale barometrului. Celelalte sectoare, adică turismul, industria, comerţul şi serviciile, sunt văzute mai prost în prezent decât la mijlocul anului. Media generală a percepţiei a scăzut de la 3,21 puncte de notare în 2011 la 3,08 puncte în 2012. Sectoarele cele mai afectate de scăderea încrederii investitorilor francezi sunt turismul şi comerţul. Turismul a pierdut din cauza "diminuării activităţii înafara sezonului", iar comerţul - din cauza "întârzierii relansării consumului", potrivit barometrului CCIFER.
• Şansa României este exploatarea resurselor minerale. Generalul american Wesley Clark: "Aurul de la Roşia Montană poate fi scos fără riscuri"
Generalul în retragere Wesley Clark, 68 de ani,Generalul în retragere Wesley Clark, 68 de ani, a acordat un interviu ziarului "Adevărul" în care a vorbit despre resursele minerale de la Roşia Montană. Wesley Clark: Treaba mea aici este să sprijin dezvoltarea economică, să sprijin crearea de oportunităţi de afaceri în România. Ne concentrăm în domenii cum sunt exploatarea resurselor minerale, agricultură, hidrocarburi, sectorul sanitar şi alte zone în care putem aduce tehnologii şi investiţii care să creeze locuri de muncă. Cred că România este o ţară bogată cu oameni capabili, dar nu există investiţiile de care este nevoie aici pentru dezvoltare economică. Avem nevoie de o strategie de dezvoltare economică, şi asupra acestui segment lucrez.
• Băsescu trimite legi la reevaluare, Antonescu închide Senatul
Preşedintele Traian Băsescu a trimis spre reevaluare, la Senat, legea privind formarea profesională a adulţilor. Solicitarea preşedintelui nu va putea fi luată în considerare de actualii senatori pentru că, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat închise lucrările actualei legislaturi la Senat. Preşedintele Băsescu semnalează că atribuţiile şi rolul Autorităţii Naţionale pentru Calificări trebuie întărite prin lege, însă legea transmisă spre promulgare nu numai că nu întăreşte rolul şi atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Calificări, dar prin conţinutul său anumite atribuţii ale acestei Autorităţi sunt eliminate şi instrumentele sale de coordonare a activităţii de autorizare sunt suprimate.
• Atacurile se intensifică în Fâşia Gaza. Hamas anunţă armistiţiu, israelienii neagă
Forţele armate israeliene şi palestiniene sunt foarte aproape de a armistiţiu în urma negocierilor mediate de Egipt, potrivit mai multor oficiali israelini şi reprezentanţi Hamas. În timp ce oficialii Hamas anunţă încetarea focurilor, atacurile de ambele părţi s-au intensificat. Iran: "Palestinienii trebuie să fie echipaţi pentru a se putea apăra în faţa Israelului". Ramin Mehmanparast, purtătorul de cuvânt aş ministrului iranian de Externe, a declarat pentru agenţia de ştiri ISNA că "este important ca palestinienii să fie echipaţi pentru a se apăra şi este responsabilitatea tuturor statelor să apere drepturile poporului palestinian".
• CURENTUL
• Liderii USL îl răsplătesc pe cel care l-a vândut pe Năstase la DNA
Este foarte posibil ca Adrian Năstase să fi fost "halit" chiar de către "tovarăşii" lui de drum. Şi asta pentru că acum, foştii lui camarazi de luptă politică nu au nici un fel de reţinere să-l ajute în afaceri pe Octavian Creţu. Adică exact pe cel care a contribuit la deconspirarea şantajului care i-a adus lui Năstase condamnarea, în primă instanţă, la trei ani de detenţie. O condamnare, ce-i drept, cu suspendarea executării pedepsei, deocamdată. Despre ce este vorba? O fotografie de grup, făcută cu ocazia lansării oficiale a candidaţilor USL arată, discret că, fiecare dintre mai marii alianţei au lângă ei, câte o sticlă de apă "Borsec". Trecem peste faptul că sticlele respective erau plasate "strategic", lângă piciorul scaunului, exact precum îşi camuflează "drojdierii" sticloanţele de băutură. Dar, dacă spui "Borsec" spui, în mod automat Octavian Creţu.
• Victor Ponta cere miniştrilor să comunice un grad de absorbţie al fondurilor europene de 20%, dublu faţă de cifrele reale
Premierul Victor Ponta pare să-şi fi luat drept model politic regimul comunist. Doar aşa se poate explica solicitarea adresată ieri miniştrilor din cabinetul său de a raporta public că România a absorbit 20% din fondurile puse la dispoziţie de UE, adică dublu faţă de cifrele reale prezente în documentele oficiale. Exact ca pe vremea când prim secretarii de judeţ raportau la CC şi tovarăşului mult iubit îndepliniri şi chiar depăşiri de planuri în toate domeniile de activitate, că doar nu le era greu să scrie cifre pe hârtie. În acelaşi spirit, premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să comunice "corect" situaţia actuala a absorbţiei fondurilor europene. Ce înseamnă "corect" în viziunea primului-ministru? Potrivit lui Ponta, gradul de absorbţie pe politica de coeziune este de 20%, nu sub 10% cum s-a comunicat pana acum.
• Tăriceanu tună la adresa liderilor USL: Fără ţâfnă şi arţag faţă de liderii UE
Dacă în urmă cu circa două săptămâni, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu mergea în Germania pentru a se întâlni cu o serie de lideri liberali de la Berlin pentru a-şi asigura susţinerea politică, Tăriceanu a avut ieri prima ieşire puternică împotriva liderilor USL care nu contenesc să atace liderii Uniunii Europene. Tăriceanu a atras atenţia în plenul reunit al Parlamentului că dacă se continue în această manieră, România va fi o ţară "izolată, marginalizată şi frustrată". El a mai adăugat că atitudinile de "ţâfnă şi arţag" faţă de liderii UE nu vor face decât ca România nu vor face decât să arunce România într-o postură izolaţionistă.
• CURIERUL NATIONAL
• Picaj pe piaţa birourilor din Capitală
În trimestrul al treilea cererea s-a prăbuşit cu aproape 50% faţă de trimestrul precedent. Jumătate din tranzacţii au fost reprezentate de relocări către clădiri mai moderne şi mai ieftine. Rata medie de neocupare a crescut pentru prima dată în ultimele şase trimestre.
• Sibex îl va da în judecată pe Cristian Sima
Acţionarii Sibex au decis luni să-l dea în judecată pe fostul preşedinte al CA al Bursei din Sibiu, solicitarea asemănătoare formulată în privinţa administratorului Dan Simionescu fiind respinsă însă de acţionari. Potrivit formularului de vot prin corespondenţă, postat pe site-ul Sibex, în şedinţa AGA din 19 noiembrie, s-a cerut aprobarea "pornirii acţiunii în răspundere împotriva administratorului Sima Cristian cu mandatarea persoanei împuternicite să exercite acţiunea în Justiţie". La următorul punct, acelaşi lucru a fost cerut şi pentru administratorul Dan Simionescu, cerere respinsă, astfel încât, potrivit unor surse din piaţă, acesta a rămas în funcţia de membru în CA al Sibex.
• Criza se adânceşte, Renault scoate maşina de 5.000 de euro; în aşteptare, cea de 3.000 de euro!
Renault va anunţa la începutul lui 2013 că urmează să arunce pe piaţă un automobil de 5.000 de euro. Modelul va fi conceput împreună cu Nissan şi, cel mai probabil, va fi fabricat în Chennai, India, din 2014, au declarat surse din industrie. Cel mai probabil, maşina nu va fi comercializată în Europa din cauza "costurilor de logistică prea mari". În acelaşi timp, se pare că francezii lucrează în continuare şi la o maşină mult mai ieftină, tot în India, însă inginerii nu au găsit soluţii pentru ca modelul să fie complet sigur. "Această platformă - modelul de 3.000 de euro - va fi pentru India, Africa şi unele ţări din America de Sud", a explicat directorul general al Renault - Nissan, Carlos Ghosn, cu ceva timp în urmă, la deschiderea complexului marocan Tanger. Carlos Ghosn a declarat, la momentul respectiv, că modelul de 3.000 de euro ar putea ajunge pe piaţă înainte de 2016.
• Efectele retrogradării Franţei de către Moody`s
Pierderea ratingului maxim "Aaa" din partea Moody's de către Franţa ar putea slăbi poziţia preşedintelui francez, Francois Hollande, în negocierile pentru bugetul UE şi ar putea agrava îngrijorarea în Germania privind competitivitatea celei de-a doua mari economii din zona euro, notează Bloomberg. Retrogradarea Franţei, cu o treaptă, de la "Aaa" la "Aa1", reflectă temerile unor politicieni germani că eşecul preşedintelui Hollande de a recunoaşte urgenţa problemelor economiei franceze riscă să agraveze criza din Europa. "Scăderea ratingului va creşte mult presiunea asupra Franţei. Oferă Germaniei un avantaj mai mare în faţa Franţei", a declarat Jan Techau, director la biroul din Bruxelles al Carnegie Endowment for International Peace.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Curtea de Conturi sfidează legea în plină criză: 46.000 de euro chirie pe un sediu de lux
In martie 2012, Curtea de Conturi a României (CCR) a organizat o licitaţie pentru închirierea unui sediu, în care să-şi desfăşoare activitatea Autoritatea de Audit a instituţiei. Toate ofertele primite au fost respinse, deoarece niciuna nu a îndeplinit cerinţele minime de calificare. În primăvară, criteriul de atribuire al contractului era preţul cel mai scăzut. Licitaţia a fost reluată în luna mai. Au participat aceleaşi două firma, dar a fost schimbat criteriul: nu mai conta preţul, ci vechimea clădirii. Aceasta a făcut ca licitaţia să fie câştigată de firma Oscar Downstream, care încasează acum o chirie lunară de 205.352 de lei ( în jur de 46.000 de euro).
• Băsescu începe negocierile pe bugetul UE alocat României
Preşedintele Traian Băsescu pleacă, azi, la Bruxelles, pentru a avea discuţii cu oficialii europeni, cu o zi înainte de controversatul summit al Consiliului European la care se decide bugetul UE pentru 2014-2020. Şi premierul Victor Ponta s-ar putea afla în capitala Belgiei, la o reuniune a socialiştilor europeni. În ultimele zile, USL a exercitat o puternică presiune asupra lui Traian Băsescu, cerându-i să opună veto-ul său propunerii de buget avansate de către preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, propunere care prevede o reducere cu 75 de miliarde de euro a bugetului avansat de către Comisia Europeană.
• Românii riscă să rămână fără pensie! Cum pot avea o viaţă îndestulată la bătrâneţe
Măsurile populiste ne pot aduce în situaţia de a avea peste 20 de ani pensii cât doar un sfert din salariu. Pentru a nu ajunge în această situaţie, trebuie crescută vârsta de pensionare, spun analiştii. Numărul salariaţilor scade, cel al pensionarilor creşte, iar statul colectează prea puţin din contribuţiile sociale. Acestea sunt cauzele bombei sociale care va exploda în 20 de ani. Atunci va ajunge la pensie un număr impresionant din angajaţii din prezent: "decreţeii". Concret, dacă măsurile populiste continuă şi nu sunt înlocuite de unele eficiente, românii vor primi o pensie cu care vor putea trăi cel mult o săptămână - două.
• Cel mai tare ANUNŢ de anul acesta: "Caut om care să stea la şedinţa cu părinţii"
Un puşti care doreşte ca problemele de la şcoală să nu ajungă la urechile părinţilor s-a decis să plătească un coleg de forum care să stea "o oră, o oră şi jumătate" la şedinţa cu părinţii. Anunţul, postat pe forumul Computer Games sună cam aşa: Am nevoie pana luni de un om, trebuie sa para de minim 30 ani, maxim 50 si trebuie sa zica ca e unchiul meu. Daca e mai batran poate zice ca e bunicul meu. Trebuie luni la 18.00 sa fie prezent in Bucuresti la colegiul ....... (n.r. numele liceului este cenzurat) si sa stea 1 ora/1 jumate la sedinta cu parintii. Am 15 lei, mai pot face rost de maxim 10 deci 25 lei pe treaba asta." Elevul spune că totul e serios: "Eu nu fac caterincă! Am un 3 la fizică şi 5 la mate (sunt la uman)."
• JURNALUL NATIONAL
• Victor Ponta: "Avem în fruntea ţării un om care a avut de-a face cu structurile Securităţii"
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Slatina, într-o conferinţă de presă la Consiliul Judeţean, că "în fruntea ţării" este "un om care a avut de-a face" cu structurile Securităţii. "Având în fruntea ţării un om care a avut de-a face cu structurile Securităţii, deci vă daţi seama că a fost mai dificil să fie combătuţi (fostele cadre ale Securităţii - n.r). În ceea ce mă priveşte şi în ceea ce îl priveşte şi pe domnul Antonescu şi pe cei care sunt în Guvern, nu vă faceţi nicio grijă - nu am apucat să avem de-a face cu Securitatea, nu am fost la Anvers, nu am dat note, dar nu am niciun merit în asta, pur şi simplu eram prea tânăr. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă eram comandant de navă", a declarat Victor Ponta.
• Aerul curat costă cu 24 de miliarde de euro mai mult
Emisiile de dioxid de carbon ar scădea în 2050 de la 80 de milioane de tone la doar 13 milioane, potrivit unui raport Greenpeace despre România. România poate acoperi din resurse regenerabile 84% din necesarul energetic al anului 2050, însă investiţiile necesare pentru a realiza acest lucru ar fi de 101 miliarde de euro, cu 24 de miliarde de euro mai mult decât dacă ne-am baza pe combustibilii clasici, potrivit studiului (R)evoluţia Energetică. Raportul, realizat împreună cu Consiliul European privind Energia Regenerabilă (EREC), face o comparaţie între un scenariu de referinţă - în care sectorul energetic evoluează în ritmul actual - şi un scenariu orientat spre energii regenerabile şi eficienţă energetică.
• Seceta afectează şi culturile de toamnă
Pentru a nu fi compromise culturile este nevoie de zăpadă de cel puţin 30 de centimetri. Culturile de grâu şi rapiţă semănate în această toamnă riscă să fie afectate din cauza lipsei de apă din sol. "Seceta ar putea afecta şi culturile de toamnă, cele mai expuse fiind grâul şi rapiţa", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Cu toate acestea, autorităţile spun că anul acesta este mai bine decât în perioada similară a anului trecut. "La grâu, din cele 1,85 milioane de hectare semănate până acum, consider că stăm mai bine decât am stat anul trecut şi din punct de vedere al suprafeţei însămânţate, cât şi din punct de vedere fiziologic. Starea de dezvoltare, dar şi răsărirea sunt mai bune decât anul trecut. Nevoia de apă la aceste culturi este în medie la nivel naţional de 50 de litri/metru pătrat, pe toate arealele de cultură.
• NATIONAL
• "Judecatorul de un milion de euro" vanat de DNA este Ion Predescu de la Curtea Constitutionala
La ritmul nebunesc in care cad capete ce pareau infailibile si se opereaza arestari spectaculoase pe banda rulanta, nimic nu parea sa mai surprinda in Romania zilelor noastre. Si, totusi, DNA se pregateste sa dea cea mai mare lovitura de imagine de pana acum. Iar dezvaluirea tintei procurorilor anticoruptie va produce soc si groaza in Justitia romaneasca, pentru ca este vorba despre implicarea intr-un dosar de trafic de influenta a unui nume de inalt magistrat de la chiar varful piramidei: Curtea Constitutionala!
• Razboiul in trei faze din Orientul Mijlociu si numarul de victime
The Market Oracle, publicatie britanica de analize si strategii, a dezvaluit cele trei faze ale razboiului Israelului din Orientul Mijlociu, care va declansa Al Treilea Razboi Mondial. Asa cum a tot repetat premierul Benjamin Netanyahu, Israelul a pregatit in cele mai mici detalii strategia militara pe care o aplica acum. Luna noiembrie: Invazie in Gaza. O invazie in Gaza, pentru a distruge depozitele de rachete, este absolut necesara pentru strategii israelieni. Inainte de invazie, se incearca distrugerea facilitatilor militare prin bombardament si concomitent operatiuni de lichidare a liderilor Hamas. Luna decembrie: Invazie in sudul Libanului. Invazia in sudul Libanului si distrugerea infrastrucurii militare a gruparii Hezbollah este capitala pentru atacarea ulterioara a facilitatilor nucleare ale Iranului. Ianuarie 2013: Atacarea Iranului. Ramas fara tirurile de baraj ale Hamasului si Hezbollahului, care angajau Israelul pe alte doua fronturi, Iranul se va apara cu greu de bombardamentul israelienilor.
• Hamasul este "creatia" Israelului
The Wall Street Journal sustine ca organizatia palestiniana Hamas este " instrumentul extremist al Israelului", prin care isi justifica actiunile militare. Tragand zeci de rachete inspre Israel, dar fara sa faca victime, Hamas parea ca cere in mod expres un contraatac. Ceea ce a obtinut dupa ce si-a directionat mai bine rachetele, ca raspuns la uciderea liderului militar al Hamas, Ahmed Jabari, de catre o drona israeliana. Cotidianul american citeaza surse israeliene care sustin ca organizatia Hamas a fost creata ca un oponent pentru miscarea foarte puternica a lui Yasser Arafat, Al Fatah. "Spre regretul meu, trebuie sa recunosc, Hamas este creatia Israelului", declara Avner Cohen, un fost oficial israelian.
• Atentie! Ia fiinta "Fratia asiatica a energiei"
Ministerul rus al Energiei a revenit asupra unui proiect vechi, care prevedea integrarea sistemelor energetice ale Rusiei, Chinei, Coreei de Sud, Mongoliei si Japoniei. Proiectul, vechi din 1998, poarta numele de "Superinelul asiatic". Conform acestuia, o centrala hidroelectrica din Siberia ar urma sa fie exportatorul principal in tarile din "superinel", iar Rusia poate controla astfel fluxul energetic spre acestea. Japonia este cea care a cerut Moscovei sa reia "proiectul fratiei energetice asiatice", avand nevoie de un supliment de energie, dupa dezastrul de la Fukushima.
• PUTEREA
• Analiză PUTEREA. Deznodământul alegerilor din 9 decembrie va fi dat strict de numărul votanţilor. Desantul "stranierilor", salvarea ARD
Sondajele de opinie au ajuns batjocură şi propagandă ieftină. De aceea, în analiza noastră referitoare la posibilii câştigători ai alegerilor din 9 decembrie ne-am folosit de statistică. Vom vedea, astfel, că o slabă prezenţă la vot este în favoarea USL, în timp ce o prezenţă mare la urne este salvarea de la inaniţia politică a PDL vopsit ARD. Dilema ecuaţiei cu rezolvarea procentului de 51% este imensă pentru ambele tabere. În timp ce USL aleargă în pantofi de sticlă după procentul majoritar, PDL înoată fără dres prin mulţimea autodotată cu ochelari de cal. Iar arbitrul insalubru care va putea arăta oricui cartonaşul roşu va fi Domnul Dan, cu al său PP-DD.
• Percheziţii la membrii unei grupări care închiriau maşini de lux, pe care apoi le vindeau
Poliţiştii bucureşteni au efectuat, marţi dimineaţă, şapte percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Giurgiu la membrii unei reţele care, prin interpuşi, închiriau maşini de lux de la societăţi comerciale de profil iar apoi le vindeau în alte judeţe din ţară. Prejudiciul creat se ridică la aproximativ 40.000 de lei, acesta fiind recuperat în totalitate de oamenii legii. Unul dintre membrii reţelei este cunoscut pentru antecedente în furturi auto, a precizat pentru Agerpres Cosmin Zamfir, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei. El a mai spus că deocamdată nu se cunoaşte numărul total de autoturisme care au fost valorificate, cercetările fiind în derulare.
• MFP apelează la şiretlicuri ca să nu plătească. Finanţele "şuntează" Agricultura
Găurile din bugetul României sunt din ce în ce mai multe şi mai mari, astfel că Ministerul Finanţelor Publice a ajuns să taie orice plăţi, excepţie făcând pensiile şi salariile, pentru că beneficiarii sunt votanţi. Această politică are toate şansele să bage în faliment firmele care au de primit bani de la stat. Proiectele pe agricultură sunt în pericol chiar din cauza statului, pentru că nu asigură banii de cofinanţare şi astfel nu poate solicita decontări la Comisia Europeană.
• România are de recuperat creanţe de 1,137 miliarde de dolari
România avea de recuperat, la 30 iunie 2012, datorii de aproape 1,137 miliarde de dolari pentru activităţile economice de export şi alte acţiuni externe derulate înainte de decembrie 1989. Cea mai mare sumă provine din Irak, respectiv aproape 888 milioane de dolari, a declarat Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Executivului.
• NASA anunţă o puternică furtună magnetică pentru următoarele zile
O puternică furtună magnetică este aşteptată să se abată asupra Pământului în zilele următoare, au anunţat luni experţi ai Agenţiei spaţiale americane, care nu exclud ca intensitatea acesteia să fie cea mai mare din istoria observaţiilor duse în acest domeniu. Fenomenul intervine în contextul unei explozii solare uriaşe produse la 16 noiembrie, transmite Likar.info. Această erupţie a fost într-atât de puternică încât echipamentele observatorului NASA nu a reuşit s-o înregistreze decât parţial. Potrivit estimărilor oamenilor de ştiinţă, o cantitate mare de particule se îndreaptă în prezent spre Terra. Se aşteaptă că acestea să se apropie de Pământ în noaptea de marţi spre miercuri. Experţii recomandă persoanelor meteo sensibile să acorde mai multă atenţie stării lor de sănătate, recomandând evitarea suprasolicitării fizice şi psihice şi un control mai bun asupra emoţiilor.
• ROMANIA LIBERA
• România încearcă să scape de stigmatul european
Guvernul a adoptat ieri un memorandum asupra bugetului european pentru perioada 2014-2020 în care susţine că România ar trebui să facă uz de dreptul de veto în cadrul negocierilor din Consiliul European, poziţie susţinută şi de majoritatea USL din Parlament, care a adoptat o rezoluţie prin care îi cere preşedintelui Traian Băsescu să "apere ferm şi fără echivoc" propunerile maximaliste ale Comisiei Europene. Traian Băsescu a respins poziţia majorităţii, avertizând că "dacă plecăm cu ideea de veto, atunci suntem în afara negocierilor". Un raport realizat de Centrul Român de Politici Europene susţine, la rândul său, că România ar avea mai mult de pierdut decât de câştigat dacă ar face uz de "veto". Stigmatul României, absorbţia catastrofală.
• Prind la români sărbători de tipul "Black Friday"?
O tradiţie americană şi-a făcut loc şi pe piaţa românească: Black Friday, ziua în care magazinele de electrocasnice fac reduceri substanţiale de preţuri. Sunt românii receptivi la astfel de chilipiruri? S-ar zice că da. Vinerea neagră a preţurilor, programată pe 23 noiembrie, poate aduce în casele românilor electronice sau electrocasnice la care doar tânjeau din cauza tarifelor prea mari practicate de magazine în restul anului.
• ZIARUL FINANCIAR
• Îngrijorare printre bancheri privind intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă. ARB roagă BNR să intervină pentru ca băncile să nu piardă sute de milioane de euro pe an
Băncilor le este teamă că ar putea fi nevoite să returneze tuturor clienţilor comisioane pe care judecătorii le-au declarat abuzive într-un dosar. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor direcţii din BNR, precum şi Ministerului Justiţiei, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 şi de care se tem că "ar putea pune în dificultate industria bancară". Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul întregului portofoliu de credite specifice acordate de o bancă, ceea ce - susţine ARB - ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.
• Statul scoate din buzunare încă 500.000 euro pentru "CEO la stat", un proiect care nu se mai termină
Noul contract pe care îl pot câştiga head-hunterii care recrutează manageri "privaţi" la companiile din subordinea Ministerul Economiei are o valoare maximă de 500.000 de euro. Ministerul a cheltuit deja o sumă similară pentru acest proiect fără a obţine niciun rezultat. Cu câteva zile înainte de plecarea reprezentanţilor FMI din România, Ministerul Economiei a reluat licitaţia pentru proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat. Ministerul a impus însă, din nou, câteva condiţii restrictive care în urmă cu câteva luni au condus la "blocarea" proiectului. Astfel, caietul de sarcini pe care head-hunterii trebuie să-l depună în cinci zile pentru licitaţie cuprinde condiţii precum o garanţie de 18.000 de euro, un număr cât mai mare de manageri recrutaţi în cadrul unor companii din Europa, SUA şi Canada sau existenţa unui birou local.
• Romtelecom oferă cablu TV gratis în oraşe
Romtelecom, numărul doi pe piaţa de servicii TV, a lansat la nivel naţional o campanie fără precedent, prin care le oferă gratuit clienţilor noi sau existenţi servicii de cablu TV analogic, încercând astfel să-şi securizeze baza existentă de abonaţi pe telefonia fixă şi internet şi să câştige clienţi noi. Compania a lansat atacul împotriva rivalilor precum RCS&RDS şi UPC în urmă cu aproximativ două luni, comunicarea fiind realizată exclusiv prin agenţii de vânzări care au bătut la uşa clienţilor, prin anunţuri la mica publicitate, fluturaşe sau panouri publicitare. Informaţiile despre campania "cablu gratis" nu au fost comunicate oficial şi nu sunt menţionate nici în prezent pe pagina web a companiei.
• CE Oltenia estimează afaceri de peste 400 mil. euro în doar şapte luni
Complexul Energetic (CE) Oltenia, o companie înfiinţată la finele lunii mai prin fuziunea marilor termocentrale din bazinul Olteniei cu minele de lignit, estimează pentru finalul acestui an afaceri de peste 2 miliarde de lei (440 milioane de euro). Astfel, producătorul de energie urcă în topul celor mai mari companii locale după numai şapte luni de funcţionare.