REVISTA PRESEI 21.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 noiembrie 2013

ADEVARUL

Guvernul dă liber cetăţenilor din UE pe terenurile agricole din România

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri proiectul de lege care reglementează vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan de către persoanele fizice, astfel că cetăţenii din Uniunea Europeană vor putea face achiziţii de la 1 ianuarie 2014 fără să mai fie nevoiţi să-şi înfiinţeze firmă în România. Proiectul a fost trimis Parlamentului spre aprobare. Executivul renunţase recent la intenţia de a limita la 100 de hectare suprafaţa de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat membru al Uniunii Europene, dar menţinuse însă condiţiile la cumpărare privind cunoştinţele în domeniul agricol şi perioada minimă de cinci ani de activitate în acest sector. Ulterior, guvernanţii au renunţat şi la aceste două condiţii. A fost menţinut însă în actul normativ dreptul de preempţiune la cumpărare al cetăţeanului român.

Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj de la Paris procesul cu Enel. Acesta este primul dintre cele patru procese pe care le are cu distribuitorii de energie

Compania Electrica SA, deţinută de statul român, a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, împotriva companiilor care au cumpărat filialele de distribuţie şi furnizare pe motiv că nu şi-au respectat unele obligaţii din contractele de privatizare. "Tribunalul Arbitral, cu sediul la Paris, constituit în baza Regulilor Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ şi Industrie, a respins în totalitate acţiunea arbitrală formulată de Electrica prin care se solicita ca Enel să fie obligat la plata unor despăgubiri în valoare de peste 44 de milioane de euro", au declarat surse oficiale pentru Capital. Procesul pierdut a fost iniţiat în decembrie 2011 de către compania de stat împotriva grupului Enel pentru pretinsa neîndeplinire a unor clauze din contractele de privatizare a fostelor filiale de distribuţie a energiei Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

Mai mulţi secretari de stat şi consilieri ai lui Ponta sunt propuşi membri în Adunarea Generală a Acţionarilor la companii de stat

Mai mulţi secretari de stat din ministere şi doi consilieri ai premierului Victor Ponta au fost propuşi să facă parte din Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) sau Consiliile de Administraţie de la Electrocentrale Bucureşti, Nuclearelectrica, Electrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia. Astfel, Ioana Maria Petrescu, consilier de stat la Cancelaria premierului Ponta, a fost propusă ca reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii Electrocentrale Grup Bucureşti. Surse oficiale citate de Mediafax au declarat că pe lista de propuneri a fost inclusă şi Geanina Cristina Puşcaşu, actual consilier de stat în Guvern şi fostă asistentă la Bruxelles a europarlamentarului Daciana Sârbu, pentru postul de reprezentant a statului în AGA la Nuclearelectrica. În acelaşi timp, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a fost propus pentru AGA la Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice 'Electrica' S.A Bucureşti.

Guvernul aprobă un mecanism prin care şterge datoria CE Hunedoara la CNH, pentru a evita insolvenţa

Complexul Energetic (CE) Hunedoara va prelua o datorie de peste 70 de milioane de lei a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) către buget şi nu i se va mai imputa astfel plata creanţei către CNH, în aceeaşi sumă, pentru care i s-a cerut insolvenţa în instanţă, operaţiunea fiind aprobată, miercuri, de Guvern. "Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă prin care se vor reduce arieratele şi va creşte atractivitatea la privatizare a Complexului Energetic Hunedoara. Este vorba de transmiterea obligaţiei debitorului iniţial, Compania Naţională a Huilei, către noul debitor, Complexul Energetic Hunedoara, sub rezerva acordului creditorului, este vorba de ANAF", a comunicat consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada.

Ponta şi Antonescu continuă să se contrazică chiar şi după şedinţa USL

Preşedintele PNL Crin Antonescu, a declarat miercuri că nu poate admite ca un alt lider politic să anunţe o decizie a PNL fără să fi existat o discuţie, punctând faptul că nu a avut o discuţie telefonică cu Victor Ponta în cursul zilei de ieri. Pe de altă parte, premierul susţine că a existat un dialog cu preşedintele PNL, dar a fost neînţelegere. "Eu nu am avut nicio convorbire telefonică în cursul zilei de ieri cu premierul Victor Ponta deci nu am vorbit la telefon şi nici altfel", a declarat Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. Întrebat dacă premierul minte, Antonescu a evitat să răspundă. "PNL este aliat cu PSD, este membru al USL, dar în momentul în care se face o propunere se iau deciziile ca în orice partid serios, nu ies alţii să anunţe deciziile noastre fără să ştim. O vom lua această decizie şi nu are niciun rost şi nicio logică să răspândiţi ideea că PNL obstrucţionează vreo anchetă sau mai mult, ce să o mai lungim, că îl apără pe domnul Băsescu", a afirmat Antonescu.

CFR Marfă va disponibiliza anul viitor 2.500 de angajaţi, aproape 30% din personal

CFR Marfă va renunţa la 2.500 de angajaţi anul viitor, estimând că în cadrul companiei vor mai rămâne 6.376 de salariaţi, potrivit proiectului de buget de venituri şi cheltuieli pentru 2014, care prevede şi cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de 16,8 milioane lei. Compania estimează că va avea la finele acestui an 8.876 de salariaţi. Proiectul bugetului rectificat pentru 2013 nu include cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de personal, potrivit Mediafax. Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014 a fost publicat miercuri de Ministerul Transporturilor, proprietarul CFR Marfă, data limită pentru primirea de propuneri sau observaţii fiind stabilită la 1 decembrie. Guvernul şi FMI au decis ca CFR Marfă să fie restructurată "agresiv", prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi şi oprirea de livrări către clienţii care au acumulat datorii faţă de companie.

Adrian Sârbu, audiat miercuri de procurori în legătură cu Revoluţia din '89

Omul de afaceri Adrian Sârbu a fost chemat miercuri la sediul Parchetului General pentru a fi audiat într-un dosar legat de Revoluţia din 1989. Acesta a precizat că nu are nicio calitate în acest dosar şi urmează să se mai prezinte la audieri. "M-am întâlnit cu domnul procuror Florin Enea, care lucrează la acte premergătoare într-un dosar al Revoluţiei. Am avut o discuţie. Urmează să mai vin pe aici, până atunci nu am nicio calitate. Mă reîntorc pe 11 decembrie, la ora 10.00", a spus Adrian Sârbu, după discuţia avută cu procurorii. La începutul lunii noiembrie, omul de afaceri a fost chemat, în calitate de martor, şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a da declaraţii în dosarul Realitatea Media. După ce ieşit din sediul DNA, Adrian Sârbu a spus că a fost întrebat de procurori dacă i s-a oferit spre vânzare, direct sau indirect, postul tv Realitatea şi că răspunsul său a fost "nu".

Specialişti RMGC vs. specialişti anti-RMGC: merită sau nu Roşia Montană să intre în patrimoniul UNESCO?

Roşia Montană Gold Corporation a făcut publică o replică la raportul a trei specialişti arheologi din Marea Britanie, care au analizat patrimoniul din comună şi au concluzionat că localitatea poate fi inclusă pe lista UNESCO. Compania minieră a apelat tot la un specialist britanic, care contrazice raportul din 2010. "Arheologul britanic David Jennings, actualmente Director al York Archaeological Trust şi fost Director al Oxford Archaeology, instituţie implicată în programul de cercetare a patrimoniului de la Roşia Montană încă din 2008, a analizat în detaliu şi contrazice punct cu punct raportul întocmit de Andrew Wilson, David Mattingly şi Mike Dawson, prezentat recent opiniei publice", se afirmă într-un comunicat de presă al companiei miniere.

CURENTUL

Obama cere Senatului clemenţă pentru Iran, Israel vorbeşte despre noi aliaţi

Relaţiile dintre SUA şi Israel se deteriorează pe fondul negocierilor dintre puterile occidentale şi oficialii de la Teheran pe tema dosarului nuclear. Obama s-a întâlnit cu oficiali democraţi şi republicani din cadrul celor patru comisii competente (de Afaceri Externe, Apărare, a serviciilor de informaţii şi comisia bancară), în ajunul reluării negocierilor între Teheran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) pe tema programului nuclear iranian, la Geneva. Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că nu ştie dacă se va ajunge la un compromis în această săptămână. Pe de altă parte, premierul britanic David Cameron i-a telefonat marţi preşedintelui iranian Hassan Rohani pentru prima dată în ultimii zece ani, convorbirea având loc în contextul reluării miercuri, la Geneva, a negocierilor privind programul nuclear iranian, a anunţat Downing Street. Tel Aviv-ul joacă tare cu americanii şi coteşte spre Moscova. Premierul Benjamin Netanyahu efectuează o vizită la Moscova, în încercarea de a-l convinge pe preşedintele rus Vladimir Putin să se menţină atitudinea intransigentă faţă de Teheran şi de programul său nuclear.

CURIERUL NATIONAL

Tesla Motors încearcă să evite o investigaţie în SUA

esla Motors încearcă să evite o investigaţie a Guvernului american privind siguranţa automobilului de lux Model S care ar putea avea consecinţe costisitoare pentru companie şi pentru industria maşinilor electrice în general, potrivit Bloomberg. Directorul general al companiei, Elon Musk, a anunţat că Tesla a pregătit o ajustare la software-ul Model S care ridică garda la sol la viteze mari, de autostradă, pentru a reduce şansele ca bateriile autoturismului să fie străpunse de obiecte peste care trece pe drum, evitând astfel producerea unor incendii, potrivit Mediafax. Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului Rutier din SUA a anunţat că va începe o investigaţie privind Model S, după ce au fost înregistrate două astfel de incidente.

TVA la încasare a bulversat piaţa

Aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare pentru firmele cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro a creat distorsiuni în piaţă şi a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii, a declarat ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini. "Se va renunţa la obligaţia TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro, care a creat distorsiuni în piaţă şi a creat dezavantaje pentru IMM", a declarat Grapini la un eveniment de specialitate. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu a declarat în mai multe rânduri că TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, întrucât încalcă prevederile legislaţiei europene, iar România riscă declanşarea procedurii de infringement. Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanţă care prevede eliminarea obligativităţii şi a termenului de 90 de zile.

Dinel Staicu, trimis din nou în judecată pentru dare de mită

Judecătorul care l-a favorizat pe Dinel Staicu în schimbul unor importante sume de bani - Veronica Cârstoiu - şi fiul său Florin Cergan au fost trimişi ieri în judecată de procurorii anticorupţie, alături de consultantul financiar Dinel Staicu, acuzat de dare de mită şi cumpărare a influenţei. Potrivit rechizitoriului remis spre soluţionare Curşii de Apel Bucureşti - instanţă unde judecătoarea Cîrstoiu a lucrat până nu de mult - în cursul lunii februarie 2012, aceasta a primit prin inculpata Dascălu Adriana, aproximativ 630.000 euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, într-un dosar in care fusese condamnat la 7 ani închisoare (fraudarea Băncii Internationale a Religiilor).

Primul buget de austeritate din istoria UE - adoptat, practic, prin forţă

După aproape trei ani de discuţii şi nouă luni de negocieri concrete extrem de dificile, Parlamentul European a adoptat, în sfârşit - dar contre coeur - cadrul financiar plurianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. În ciuda nenumăratelor critici conform cărora acest nou buget este mai mic cu 10% faţă de cel precedent, insuficient pentru a asigura îndeplinirea tuturor misiunilor Uniunii, a fost votat totuşi de o largă majoritate de 537 eurodeputaţi (din 682 prezenţi), cu sprijinul prioritar al grupurilor de dreapta şi socialist. 126 au votat împotrivă, iar 11 s-au abţinut. Verzii şi Stânga radicală au votat în bloc împotriva noului buget european. "Sunteţi toţi împotriva acestui buget, dar l-aţi votat. Sunteţi nişte masochişti", a spus liderul Verzilor. Patrick le Hyaric, grupul parlamentar Stânga radicală, "încălcarea democraţiei a atins cotele cele mai înalte", întrucât a fost votat un buget pentru cei ce vor veni la viitoarea legislatură, după alegerile din mai anul viitor, indiferent de votul cetăţenilor Uniunii. Martin Schultz a supus votului, în mod grupat, toate capitolele bugetului, neţinând seama de dezbaterile din comisiile parlamentare şi nici de priorităţile sociale ce se cer a fi soluţionate.

Banca Mondială: Firmele româneşti plătesc cele mai multe taxe şi impozite din UE

România se află pe o poziţie dezolantă într-un top realizat de Banca Mondială şi compania de consultanţă şi audit PwC referitor la plata taxelor şi impozitelor, ocupând locul 134 din 189, aflându-se cu mult sub ţări mult mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic. Potrivit raportului instituţiei, pentru a le achita, companiile pierd anual 200 de ore. Astfel, potrivit raportului Paying Taxes 2013, o firmă din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de 3 ori mai multe faţă de media UE. Potrivit raportului BM, România este devansată în top de Bulgaria (locul 81), Republica Moldova (95), Botswana (47), Afganistan (98), Bangladesh (100) şi Bhutan (104).

Dobânzile zero, o promisiune pentru ani buni

Înainte de părăsirea şefiei Rezervei Federale Americane, Ben Bernanke predă noii conduceri ştafeta dobânzilor zero. Acestea ar putea fi menţinute chiar şi după finalizarea programului prin care banca centrală a SUA achiziţionează lunar bonduri în valoare de 85 miliarde dolari sau chiar şi după îndeplinirea obiectivului atingerii unui şomaj de 6,5% în economia americană. "Ţinta pentru dobânda-cheie la finanţarea din sistemul rezervelor federale este probabil să rămână aproape de zero pentru o perioadă de timp considerabilă după încheierea cumpărărilor de active financiare, probabil mult după ce rata şomajului va trece sub pragul de 6,5%", a declarat ieri Bernanke, potrivit Bloomberg, într-un discurs ţinut în faţa unor economişti la Washington. Bernanke a spus că obiectivele principale ale instituţiei rămân axate în principal pentru ajutarea economiei reale prin sprijinul acordat pieţei imobiliare, întăririi pieţelor financiare şi refacerea bilanţurilor consumatorilor. Economia avansează, locuri de muncă sunt create din nou, iar Fed susţine această tendinţă, a mai spus Bernanke.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu: Comisia de anchetă, răzbunarea lui Felix pentru desecretizarea arhivei Dunărea

Preşedintele Traian Băsescu este convins că insistenţa premierului Victor Ponta de a constitui comisii parlamentare de anchetă în ceea ce-l priveşte este o formă de represalii pentru desecretizarea arhivei Dunărea, care-l vizează pe liderul PC, Dan Voiculescu. "De ce amândoi simultan? La ultimul CSAT eu am mers cu o propunere pentru desecretizarea arhivei Dunărea. Cel care s-a opus a fost Ponta", a explicat Băsescu. Acesta a relatat că, ulterior refuzului din CSAT, a pus din nou proiectul în circulaţie printre membrii Consiliului. Băsescu spune că SRI şi SIE şi-au dat avizul, la fel şi diverşi miniştri, dar că Ponta a intervenit şi le-a cerut miniştrilor să-şi anuleze semnăturile. "Intuiesc o presiune uriaşă a lui Voiculescu", a comentat Băsescu. "Este o reacţie de tip mafiot. Ai vrut să te atingi de noi, ia să-ţi dăm noi ţie comisii parlamentare. Este un act de retorsiune pentru Dunărea", a declarat Băsescu ieri seară, în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1TV.

RĂSPLATĂ DE LA NIVEL ÎNALT. Expertul care a decis că Ponta nu a plagiat a ajuns şef

Specialistul de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), care a decis în urmă cu şapte luni că premierul nu a plagiat într-o carte pe care a publicat-o în 2010, a fost avansat în funcţia şef de Serviciu. Oficiul este în subordinea Guvernului. George Vasile s-a văzut şef fără concurs. El a fost numit în acestă funcţie de directorul general al ORDA, Adriana Donţu. "Începând cu 1 noiembrie, George Vasile exercită cu caracter temporar, pe o perioadă de şase luni, funcţia publică de conducere vacantă de şef Serviciu din cadrul Serviciului de Expertize şi Constatări", se arată într-un răspuns al ORDA transmis către "Evenimentul zilei".

JURNALUL NATIONAL

FERMA PREŞEDINTELUI. Clanul Fuia - aripa chimică a PDL - argat de lux pe terenul clanului Băsescu de la Nana

In Fundulea, Stelian Fuia este mai mult decât un baron. Baronul are nobleţe. Fuia este un stăpân absolut care a luat tot ce se putea de la celebra staţiune de cercetări pe care a condus-o o vreme. S-a înstăpânit "pe active", şi-a pus oamenii lui în posturile cheie atunci când a fost la guvernare. Ministru al agriculturii şi acum şef al organizaţiei PDL Călăraşi, îl "serveşte" pe Băsescu Traian cu un "caporal": Daniel Obadă. Firma lui Obadă va ara, va însămânţa şi recolta ferma preşedintelui. La "Zielele Procera", cu Fuia Stelian pe post de maestru de ceremonii, Băsescu Traian a ţinut celebrul discurs din 21 august prin care cerea imperativ credite pentru românii care vor să cumpere teren agricol. În orele petrecute la Fundulea, preşedintele, care fremăta de nerăbdare să ajungă fermier, i-a cunoscut pe cei din preajma lui Fuia, supranumiţi "aripa chimică a PDL" după profilul activităţii firmei de bază care asigură chimizarea pe mari suprafeţe ale ţării.

Pofta vine cumpărând cu credite avantajoase. Băsescu mai vrea încă 200 de hectare!

Într-o nouă încercare, lamentabilă şi de această dată, de a demonstra că achiziţionarea terenului agricol de la Nana, în judeţul Călăraşi, este o acţiune la îndemâna oricărui român, doar prin mijloace oneste, Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei emisiuni difuzate de B1 TV, că rentabilizarea acestei ferme ţine neapărat de cumpărarea a încă, cel puţin, 200 de hectare de teren. "Este un joc politic pe care îl face USL în ansamblul lui. Ce vă pot spune cu certitudine este că niciodată nu mi-aş fi permis ilegalităţi în achiziţionarea unui teren. Familia mea a achiziţionat un teren prin Ioana. Este o afacere de familie, este achiziţionat (terenul - n.r.) cinstit", a afirmat Băsescu la B1 TV. El a spus că nu este vorba despre "banii statului" în cazul creditului luat de fiica sa de la CEC, ci de banii deponenţilor, pentru că "aşa funcţionează orice bancă".

Papici, unsul CSM de la ora 12:00 în funcţia de şef de secţie la DNA

CSM s-a întrunit miercuri, la ora 12:00, pentru a parafa numirea lui Papici Lucian Gheorghe în funcţia de şef de secţie la Direcţia Naţională Anticorupţie. Secţia pentru procurori a CSM avea programată lucrarea nr 27197/1154/2013 a Direcţiei de resurse umane şi organizare pentru această numire. Avizul secţiei CSM a fost consultativ şi nu s-au produs surprize, mai ales că în actuala componenţă, cu Oana Hăineală în frunte, CSM îl are pe naşu în suflet ca igrasia în clădirile din zonele mlăştinoase. Papici se află acum implicat într -un nou scandal de proporţii, după ce Băsescu Traian l-a sunat pe porcuror în legătură cu subiectul "ferma preşedintelui''. Papici nu a cerut apărarea onoarei, evitând audieri şi investigaţii ale Inspecţiei judiciare. Papici şi-a permis să facă afirmaţii jignitoare despre Jurnalul National, numind ziarul "o publicaţie pernicioasă''.

AVERTISMENTUL unui expert nipon: "Va duce la DISPARIŢIA Japoniei! Va fi un dezastru fără precedent"

Expertul nipono-canadian David Suzuki a lansat un avertisment important cu privire la viitorul centralei nucleare Fukushima. Vorbind recent la simpozionul de ecologie 'Letting in the light', găzduit de Universitatea statului Alberta (Canada), David Suzuki a explicat că starea deplorabilă în care se află în prezent centrala nucleară de la Fukushima ameninţă Japonia cu un dezastru fără precedent. Trei dintre cele patru reactoare ale centralei au fost distruse de cutremur şi tsunami. Cel de-al patrulea a fost într-atât de grav avariat, încât în cazul unui nou cutremur de peste 7 grade barele de combustibil ar putea intra în contact cu aerul din jur şi atunci va surveni sfârşitul Japoniei, iar întreaga populaţie de pe coasta de vest a Americii de Nord va trebui evacuată', a estimat omul de ştiinţă, al cărui discurs a fost înregistrat şi postat pe Internet. Omul de ştiinţă critică guvernul japonez pentru că a subevaluat amploarea reală a dezastrului de la Fukushima din 2011. În opinia sa, Japonia ar trebui să lase deoparte orgoliul şi să accepte ajutorul internaţional pentru normalizarea situaţiei de la centrala nucleară.

NATIONAL

Conducta cu bani a liberalilor bagata in revizie de Sarbatori!

Se confirma dezvaluirile din "National" privind rapoartele alarmante ale serviciilor secrete cu privire la transformarea "Republicii Autonome Ilfov" intr-o adevarata enclava, in care totalul banilor negri obtinuti din practicarea generalizata a marii evaziuni depaseste cu mult bugetul oficial. Ilfovul este cunoscut ca principalul robinet cu bani de la care se alimenteaza importanti lideri liberali. Care deja isi frecau mainile de multumire ca, in schimbul linistii acordate puzderiei de angrouri din jurul Capitalei in banoasa perioada a Sarbatorilor de iarna, vor putea intra ceva mai optimisti in campania pentru alegerile europarlamentare. Mare trebuie sa fi fost mirarea evazionistilor care opereaza in complexurile angro cand, in ciuda asigurarilor primite ca vor avea parte de niste Sarbatori banoase, s-au trezit pe cap cu "navodul" politienesc aruncat din Portul Constanta si pana in Ilfov. Nu mai putin de 2.000 de politisti au luat la puricat nu doar depozitele pline cu marfa de contrabanda, dar si traseul pe care acestea ajungeau aici, dupa ce erau debarcate in Portul Constanta. Unde protejatii unor nume grele din MAI asigurau nu doar receptia in tara si inclusiv in UE, dar si intrarea containerelor pe Autostrada Soarelui.

Dinu Patriciu o vrea mai mica

Nemultumit ca are de platit o taxa de timbru de 17 milioane de euro pentru a-si partaja averea cu Dana Patriciu, fostul patron de la "Adevarul Holding"a bombardat, din nou, instanta Judecatoriei sectorului 1 cu inca o cerere contradictorie cu statutul si conturile sale de miliardar. Dinu Patriciu vrea micsorarea taxei de timbru, victimizandu-se in continuare ca nu are cu ce sa plateasca. Reamintim ca, recent, instanta i-a aprobat lui Patriciu solicitarea de ajutor public judiciar, stabilind ca plata celor 75.900.000 lei (17 milioane de euro) drept taxa (aceeasi suma o are de achitat si sotia sa, Dana Patriciu) sa fie efectuata in felul urmator: cate 1000 de lei, lunar, incepand cu luna octombrie 2013, timp de 48 de luni, urmand ca diferenta de taxa de timbru de 75.852.000 lei sa fie achitata la momentul finalizarii executarii hotararii judecatoresti pronuntata procesul de partaj.

Daca va fi dat afara, Piturca falimenteaza Federatia

Peste 50.000 de oameni i-au cerut demisia, marti seara, chiar in timpul meciului cu Grecia, insa Victor Piturca s-a comportat ca si cum ar fi avut urechile astupate. Despagubirile pe care le-ar primi in eventualitatea demiterii ii dau putere sa zambeasca in fata oprobriului public. Contractul selectionerului nu poate fi rupt unilateral nici de cei mai iscusiti avocati, sustin surse din fotbal. Clauzele speciale il apara pe Victor Piturca de orice atac federal; indepartarea sa de pe banca echipei nationale costa 1,4 milioane de euro, basca despagubirile care vor trebui acordate si celorlalti colaboratori din staff-ul tehnic (secunzi, masori etc). Nu-i de mirare ca, la conferinta de presa ce a urmat pierderii barajului cu Grecia, antrenorul "tricolorilor" si-a permis sa fie tafnos si sa bata campii despre campania de calificare la Euro 2016! Demisie? Nu plec, n-am de ce sa ma gandesc la asta acum", a declarat Piturca spre uluiala intregii asistente.

PUTEREA

Se strânge "laţul" DNA în jurul lui Mircea Cosma, şeful Consiliului Judeţean Prahova

Problemele penale se ţin scai de Mircea Cosma, zis şi "Voievodul", preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, după ce procurorii anticorupţie din structura teritorială a DNA au descins, ieri, la sediul instituţiei pe care acesta o conduce, ridicând mai multe documente. Astfel, "laţul" DNA pare a se strânge în jurul lui Cosma, în contextul în care fiica sa este deja urmărită penal, alături de interlopul Răzvan Alexe, prieten bun cu Vlad Cosma, fiul şefului CJ Prahova. Potrivit lui Mircea Cosma, procurorii au cerut contractele de deszăpezire încheiate de Consiliul Judeţean cu firma Star T&D, iar angajaţii instituţiei cooperează cu procurorii în această anchetă. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au percheziţionat inclusiv biroul vicepreşedintelui CJ Prahova, Sebastian Danielescu.

Radu Gheţea, profitorul de la Alpha Bank

Înainte de a deveni preşedintele CEC, Radu Gheţea a fost vicepreşedinte, prim-vicepreşedinte şi, mai apoi, preşedintele celebrei Alpha Bank România, fosta Banca Bucureşti. În perioada 1994 - 2007, Radu Gheţea a avut în subordine departamentele de Trezorerie, Operaţiuni, Contabilitate, Informatică şi Telecomunicaţii, Proceduri, Organizare, Personal, Logistică. Cu alte cuvinte, bancherul Radu Gheţea a avut acces la toate contractele cu probleme din portofoliul deţinut de Alpha Bank România. În acea perioadă banca a executat silit proprietarii mai multor imobile. Una dintre case a fost achiziţionată de Radu Gheţea cu doar 10% din valoarea stipulată în contract.

Adoptă un consilier. Aleşii locali ai Capitalei consideră CGMG un job facultativ

Campania "Adoptă un consilier" lansată de Centrul de Resurse pentru Participare (CeRe) s-a încheiat. Rezultatele se mai lasă aşteptate, pentru că oamenii nu au reuşit încă să comunice cu reprezentanţii aleşi ai Capitalei, să afle dacă aşteptările lor vor fi sau nu îndeplinite. Dintr-un total de 52 de consilieri, doar 33 au fost adoptaţi de către bucureşteni, unul s-a autoadoptat, iar 7 consilieri au fost clasaţi în "categoria grea". Sintagma îi defineşte pe cei care nu şi-au făcut publice datele de contact sau nu au răspuns solicitărilor. Acţiunea civică a urmărit să scoată la iveală cine sunt cei 52 de oameni care votează, cum se cheltuieşte bugetul Bucureştiului şi care sunt priorităţile acestui oraş. Consilierii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) sunt oameni care nu sunt deranjaţi de alegătorii pe care îi reprezintă şi sunt puţin cunoscuţi. După închiderea campaniei, CeRe va continua să publice informaţiile colectate şi promite să o extindă şi la primăriile de sector.

Ruşii care vor să preia Oltchim, un mister

Un reprezentant al Oil Gas Trade LLC în România a anunţat intenţia companiei ruse de a cumpăra combinatul chimic Oltchim. Florin Rozescu a dat asigurări că societatea pe care o reprezintă este gata să preia combinatul vâlcean în momentul în care va fi scos la privatizare Oltchim II. Până aici nimic în neregulă. Problema este că nimeni nu poate spune cine se află cu adevărat în spatele ruşilor de la OGT, nici măcar ei, având în vedere că societatea nu are nici măcar un site de prezentare. Ei neagă însă că în spatele lor s-ar afla cei de la Gazprom, una din cele mai mari companii din lume.

ROMANIA LIBERA

Tensiune maximă în USL în jurul comisiei pentru terenul lui Băsescu

PSD şi PNL au un nou motiv de dispută: a existat sau nu un consens în USL privind înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentare privind terenul din Călăraşi, achiziţionat de fiica mai mare a şefului statului. Social-democraţii susţin la unison că da, în timp ce liberalii afirmă contrariul: nu a existat niciun acord, iar singura înţelegere a vizat înfiinţarea subcomisiei pentru activitatea CEC, instituţie care i-a acordat creditul Ioanei Băsescu. Aseară, la închiderea ediţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întâlnit la sediul USL pentru a discuta despre comisia de anchetă, însă nu au ajuns la o înţelegere.

EXCLUSIV. Bombă în cariera lui Dragnea: dosar penal de evaziune fiscală la Parchetul General

"Dosarul la care faceţi referire se află în lucru la procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), fiind în faza actelor premergătoare". Citatul face parte dintr-un răspuns trimis "României libere" de către Biroul de presă al PÎCCJ şi se referă la un dosar penal pentru evaziune fiscală în care este cercetată Bombonica Dragnea, soţia vicepremierului PSD Liviu Dragnea. Dosarul, aflat în lucru la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Teleorman din noiembrie 2011, a fost declinat către Parchetul General în decembrie 2012, după ce Dragnea a fost numit vicepremier în cabinetul Victor Ponta 2. În 2009, Bombonica Dragnea s-a îmbogăţit cu active de 25 de milioane de euro evaluate la 50.000 de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Zece fonduri de investiţii străine au împreună terenuri agricole de 200 de milioane de euro în România

Profesori universitari din Statele Unite, pensionari din Olanda, asigurători din Italia, bancheri din Elveţia, jucători de pe bursa de la Copenhaga şi Frankfurt sau ingineri IT sunt câţiva dintre cei care au plasat bani în fondurile de investiţii implicate în investiţiile în teren arabil în România. Astfel, zece fonduri de investiţii cu operaţiuni în România au ajuns să controleze în proprietate sau arendă 86.000 de hectare, suprafeţe evaluate la 200 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 2.400 euro/ha. Portofoliul celor zece fonduri de investiţii acoperă 1% din terenul arabil local sau 10% din totalul controlat de investitorii străini. Fondurile de investiţii au pe piaţa locală strategii şi apetit pentru risc diferite, însă toţi sunt atraşi de cifrele puse pe masa de lucru de agricultura locală: a cincea suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană, terenuri fertile, ieşire la Marea Neagră, productivităţi în creştere pentru cereale şi unele dintre cele mai mici preţuri pentru teren agricol din întreg blocul comunitar.

BERD:Vechile graniţe imperiale influenţează tranziţia Europei de Est către standardele occidentale

Tranziţia ţărilor din Europa de Est către standardele occidentale este influenţată de factori istorici, între care vechile graniţe imperiale sau ratarea unor oportunităţi precum cea dată de înlocuirea "fostei elite comuniste a României condusă de Ion Iliescu" cu Guvernul Ciorbea, arată BERD. "Imperiile şi puterile coloniale pot lăsa o moştenire pe termen lung în ce priveşte instituţiile politice şi economice. În particular, conducerea otomană a avut efecte negative de durată asupra dezvoltării financiare şi normelor sociale legate de încredere din Europa de Sud-Est. Conducerea habsburgică, în schimb, a lăsat o moştenire pozitivă în prin lipsa corupţiei", notează într-un raport Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Ţările din Europa Centrală şi de Est cu cel mai bun parcurs al tranziţiei în perioada 1989-2006 au fost cele care s-au aflat sub control prusac, urmate de fostele componente ale Imperiului Habsburgic, în timp ce statele cu moştenire ţaristă sau otomană au înregistrat o evoluţie mai dificilă, iar în unele cazuri chiar o înrăutăţire.

Premierul Chinei vine în România însoţit de şefii a 200 de companii

Li Keqiang vine pentru prima dată în Europa de Est. Chinezii vin să negocieze proiecte în energie de 5 mld. euro în România. China, statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume unde partidul comunist construieşte drumul spre capitalism, îşi va trimite săptămâna viitoare premierul la Bucureşti, la Summitul de Coope­rare China - Europa Cen­trală şi de Est, pentru a ghida strategia comercială chineză într-o regiune în căutare de investitori. Din 2007 încoace deficitul comercial al Româ­niei cu China a crescut de la 1,3 miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro. România a importat anul trecut măr­furi de 2,1 miliarde de euro din China. România este interesată de banii chinezilor mai ales pentru sectorul energetic, pen­tru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuş­teşti, iar informaţii din înalte surse oficiale arată că sunt gata de semnat proiecte în energie de 5 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb