REVISTA PRESEI 21.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 21 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 21.11.2017

ADEVARUL

România a pierdut relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului

România a ieşit din cursa pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) de la Londra la Bucureşti, ca urmare a BREXIT-ului, în urma unui vot acordat astăzi de Comisia Europeană, potrivit "Financial Times". Amsterdam va găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului. Guvernul Tudose a vrut să mute EMA dintr-un cartier select al Londrei într-o clădire din cartierul bucureştean Pipera. Amsterdamul a ieşit câştigător prin tragere la sorţi, după ce obţinuse acelaşi număr de voturi cu Milano - 12.

Scandal la moţiunea de cenzură a PNL

Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi USR a fost citită, luni, în şedinţă comună a Parlamentului. În timp ce deputatul PNL Dan Vâlceanu citea moţiunea de cenzură, mai mulţi reprezentanţi ai PSD şi ALDE l-au huiduit, apoi aleşii Puterii au părăsit sala. "După ce au inventat năstruşnicia cu statul paralel, astăzi cei din PSD-ALDE au inventat Parlamentul paralel şi dacă se poate fără Opoziţie (...) PSD-ALDE au anunţat cu mai puţin de cîteva ore înainte că astăzi la ora 4 se va citi moţiunea de cenzură. Nimic nou şi nimic suprinzător pentru comportamentul abuziv al PSD (...) Articolul 92 din regulamentul comun al Camerei şi Senatului precizează că Guvernul este convocat la citirea moţiunii de cenzură cu 24 de ore înainte de acest proces", a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Legea "fără penali în fruntea statului", respinsă din nou de PSD

Plenul Senatului a respins luni, cu 60 voturi "împotrivă" şi 30 voturi "pentru", iniţiativa legislativă depusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu, potrivit căreia persoanele condamnate definitiv să nu poată candida la funcţia de preşedinte al României. Proiectul îl viza direct pe liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare în dosarul "Referendumul". Un prim argument al senatoarei PNL în favoarea demersului legislativ este decizia Curţii Constituţionale care interzice persoanelor condamnate penal să deţină calitatea de membri ai Guvernului. Majoritatea PSD - ALDE - UDMR a adoptat, pe 30 octombrie, un raport de respingere a proiectului legislativ, în comisia juridică a Senatului

Ce s-a ales de promisiuni după numai 10 luni

PSD şi-a prezentat la finalul săptămânii trecute bilanţul măsurilor din programul de guvernare realizate în primele 10 luni din 2017. "Adevărul" demonstrează, punct cu punct, câte dintre acestea sunt adevărate şi ce uită partidul să spună atunci când se laudă. 100 de măsuri din programul de guvernare susţine PSD că a realizat în primele 10 luni ale acestui an. De la creştere economică mai mare decât a Chinei, la salarii majorate în diverse domenii, partidul arată numai partea roz a poveştii. Haosul pe care l-a creat, însă, este complet ignorat. Printre măsurile "realizate", PSD nu menţionează însă nimic despre faptul că a reintrodus supraaciza la carburanţi, că leul s-a depreciat până la niveluri neatinse din anul 2012, pe timpul crizei privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, că dobânzile la creditele în lei se majorează în ritm accelerat, iar investiţiile străine scad vertiginos.

Joaca s-a terminat: Dodon şi PSRM au fost înfrânţi fără drept de apel de către locuitorii Chişinăului

Şi ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat! La un an de mandat, timp în care a urlat, s-a zbenguit, a tunat şi a fulgerat, a ameninţat şi s-a dat de ceasul morţii să întoarcă Republica Moldova spre Est, în stepele Asiei şi străfundurile Siberiei, după nenumărate vizite la Moscova în diferite calităţi, de s-au săturat oamenii ăia să-l tot vadă pe musafirul nepoftit, Igor Dodon a luat o bătaie serioasă de la locuitorii Chişinăului. O bătaie care poate îl va aduce cu picioarele pe pământ, după visurile sale de mărire şi dominaţie absolută, pe model rus, iranian şi nord coreean, ca să citez marile întâlniri şi vizite externe ale Preşedintelui de la Chişinău. Referendumul pentru demiterea primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost respins prin neprezentare la un scor ridicol.

Cel mai nou tramvai românesc, în probe pe şinele din Timişoara

Cel mai recent tramvai testat de arădeni la Timişoara este un "Autentic", care costă între 1,2 milioane de euro şi 1,4 milioane de euro, în funcţie de dotări. "Tramvaiul Autentic circulă pe linia 9. El a fost adus în luna septembrie pentru o perioadă de două luni. Luna aceasta RATT a făcut un act adiţional cu cei de la Astra Vagoane Călători din Arad, pentru o prelungire de încă două luni. Aşa că tramvaiul va rămâne în probe până în ianuarie 2018", a declarat Diana Pleşa, reprezentată a Regiei Autonome de Transport Timişoara (RATT). Primăria Timişoara are şi o relaţie contractuală cu cei de la Astra Vagoane Călători din Arad, care (alături de fabrica de la Paşcani) se ocupă cu modernizarea vechilor tramvaie din Timişoara, denumite "Armonia".

UBER a comandat 24.000 de masini Volvo XC90 care merg fara sofer!

Uber Technologies Inc. a semnat un contract cu producatorul suedez Volvo pentru 24.000 de SUV-uri XC90, care merg fara sofer, anunta Bloomberg. Masina, care se vinde in Statele Unite cu 46.900 $, va marca o noua era in serviciile de transport de tipul Uber. Compania americana vrea sa elimine treptat cel mai mare cost pentru serviciul de transport, adica soferii. Uber testeaza 100 de masini Volvo XC90 in parcul sau din Pittsburg. Parteneriatul marcheaza si un moment "zero" pentru industria auto producatoare de masini "driverless". Contractul inseamna un boost important de vanzari pentru producatorul suedez Volvo, care s-a concentrat in ultimii ani pe dezvoltarea tehnologiei necesare pentru masinile fara sofer.

Cum ajung magistraţi cu vile la marginea oraşului să încaseze bani pentru chirie

Judecătorii, procurorii, grefierii, informaticienii sau şoferii angajaţi în sistemul de Justiţie beneficiază de decontarea chiriei sau a navetei, a unor transporturi anuale, dar şi a medicamentelor sau a unor tratamente medicale. Cifrele plătite pentru astfel de drepturi sunt, în ultimii trei ani, de ordinul zecilor de milioane de euro. "Adevărul" a descoperit două cazuri de decontări ilegale pentru care a fost formulată şi plângere penală. Surse judiciare au declarat pentru "Adevărul" că sunt cazuri de judecători, procurori sau grefiere, inclusiv oameni de la vârful sistemului, care deţin proprietăţi în comune rezidenţiale la marginea marilor oraşe şi care primesc în acelaşi timp de la stat bani pentru închirierea unei locuinţe în oraşul lângă care au locuinţă.

Orban: Majoritatea PSD-ALDE pune la cale procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a averitzat luni că are semnale din ce în ce mai serioase că majoritate PSD - ALDE pregăteşte suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis din dorinţa de a-i salva pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu Tăriceanu "de consecinţele faptelor lor". "Rezoluţia PSD, toate atitudinile care construiesc o motivaţie pentru un astfel de demers. Disperarea lui Dragnea şi a lui Tăriceanu a atins puncte critice şi sunt în stare de orice, aproape nu le mai pasă de mersul firesc şi normal al democraţiei din România", a conchis Ludovic Orban.

Fabrică de componente auto pentru Audi şi BMW la Târgu Jiu

O companie germană intenţionează să investească într-o fabrică de componente auto la Târgu Jiu, pentru mărci celebre, cum ar fi Audi sau BMW. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a precizat că investitorii germanii vor să deschidă, pentru început, o hală de producţie de 5.000 de metri pătraţi, după care activitatea să se extindă pe o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi: "Am avut o întâlnire cu reprezentanţii unei companii germane, care doresc să investească în municipiul Târgu Jiu. Au pentru început interesul de a deschide o hală de 5.000 metri pătraţi pentru fabricarea de componente pentru BMW şi Audi, iar, ulterior au solicitat o suprafaţă mult mai mare, de trei hectare pentru a creşte activiatea de producţie. 1.500 de persoane vor lucra în cadrul fabricii.

BANCHERUL

Profitul sistemului bancar atinge un nou record istoric, de 4,1 miliarde lei, in creştere cu 11%

Profitul net al sistemului bancar, compus din 36 de instituţii de credit (35 de bănci, dintre care două bănci pentru locuinţe si 8 sucursale ale băncilor străine, plus cooperativa de credit Creditcoop) a atins un nou record istoric, de 4,1 miliarde lei, in primele noua luni din acest an, in creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, când se ridica la 3,7 miliarde lei, arată datele publicate de BNR. Creşterea profitului băncilor se datorează majorării volumului de împrumuturi acordate in acest an, in paralel cu scăderea costurilor cu riscul, adică provizioanele constituite pentru acoperirea creditelor neperformante. Totalul activelor sistemului bancar romanesc a ajuns la 406,4 miliarde lei in septembrie 2017, cu 28,3 miliarde lei mai mult decât in septembrie 2016.

COTIDIANUL

Statul paralel cu Dracul - Cornel Nistorescu

Rău s-au mai stricat la cap cei din conducerea PSD. S-au dus la Herculane să se sfătuiască asupra tehnicii de a se ridica din pumn şi au încheiat întîlnirea cu o idee de-a dreptul tembelă. Să lanseze un protest la adresa statului paralel care sufocă democraţia, ţara şi populaţia, în mintea lor statul paralel reprezentînd Binomul şi celelalte servicii secrete plus Preşedinţia şi instituţiile în care acoperiţii iau decizii sau le influenţează hotărîtor. Evitînd să nominalizeze şi să se refere direct la instituţiile aflate în sfera de influenţă a Binomului, PSD-ul a produs o definiţie care este în egală măsură valabilă şi pentru prestaţia oamenilor săi. Ei s-au gîndit să schimbe definiţia devenită deja populară a Binomului pentru a introduce o alta, mai preţioasă, mai expresivă. Şi s-au trezit cu o formulare care îi include la fel de bine ca şi pe adversarii lor.

Ciorbea, despre Codul fiscal şi Pilonul II de pensii

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat luni că analizează aspectele de neconstituţionalitate invocate la ordonanţele privind modificarea Codului fiscal şi Pilonul II de pensii, susţinând că anul acesta va lua o decizie. "Este o altă sesizare, aceasta se referă la OUG 82, cealaltă priveşte OUG 79. Există o legătură importantă între cele două ordonanţe. În cadrul scurtei discuţii pe care am avut-o cu reprezentanţii PNL, au subliniat principalele motive care în opinia dânşilor constituie aspecte de neconstituţionalitate şi pentru care ne-au cerut să le examinăm şi să sesizăm CCR. O vom face în cel mai scurt timp cu putinţă", a afirmat Victor Ciorbea, cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG 82/2017 referitoare la Pilonul II de pensii. Ciorbea a spus că a solicitat şi a primit documente şi precizări suplimentare în urma întâlnirii cu liderii confederaţiilor sindicale.

CURENTUL

Medicii candidaţi la rezidenţiat acuză trucarea examenului în urma deciziei ministrului Bodog de a recorecta tezele fără martori

O adevărată avalanşă de reproşuri s-a declanşat după comunicatul sec al ministerului Sănătăţii care a decis să nu respecte propria metodologie de desfăşurare a concursului care prevede corectarea tezei prin scanarea grilei pe loc, în faţa candidaţilor. Pe Facebook s-a declanşat o adevărată furtună. Ovidiu Balaban-Popa: A fost de toată jena organizarea anul ăsta. Cei de la IT au dat un răspuns fenomenal (parafrazez): "Credeţi că noi stăm să corectăm fiecare bulină din borderou înainte s-o punem pe stick?" şi cineva din sală i-a răspuns: "Da, pentru că am plătit!"

CURIERUL NATIONAL

După Black Friday, urmează Black Holidays

După ofertele de Black Friday, românii se întorc la realitate şi urmează să se confrunte cu "ofertele" pregătite pentru ei de Guvern. Preţurile au explodat în ultimul timp atât în domeniul alimentar, cât şi la carburanţi sau la electricitate şi gaze. Altă surpriză pregătită de Guvern, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, este trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, cuprinsă în noul Cod Fiscal. Preţul mediu al benzinei este de 5,16 lei/litru, în timp ce motorina a ajuns la 5,24 lei. Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 2,8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 7 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Curentul şi gazele, următoarele la rândul scumpirilor.

Angela Merkel - decisă să se bată pentru depăşirea crizei politice

După şocul Brexit, suspansul de la alegerile prezidenţiale franceze, Germania devine şi ea un factor de instabilitate în Europa, din cauza eşecului Angelei Merkel de a forma un nou guvern în urma alegerilor legislative din 24 septembrie. Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steimeier, exclude organizarea de noi alegeri. Angela Merkel preferă însă alegerile, în cazul în care negocierile viitoare nu se vor finaliza cu formarea unui guvern. Luni seară, după o zi marcată de o multitudine de declaraţii ale liderilor politici germani în care analizau cauzele actualei crize şi evocau posibile soluţii, se profilau deja unele scenarii. Prioritare păreau a fi un guvern german minoritar sau organizarea de noi alegeri.

Financial Times: România nu ar trebui să dezmembreze pensiile

Aproximativ şapte milioane de angajaţi din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor lor viitoare în urma reformelor adoptate luna aceasta de Guvernul condus de premierul Mihai Tudose, informează Financial Times, citat de Agerpres, potrivit B1TV. Potrivit publicaţiei citate, diminuarea contribuţiilor la fondurile private de pensii vine deoarece Executivul se străduieşte să îşi respecte promisiunile ambiţioase privind reduceri de taxe şi majorării de salarii, fără însă a încălca limita de deficit bugetar impusă de UE, respectiv 3% din produsul intern brut.

Florin Jianu, ales preşedinte de onoare al JEUNE

În data de 18 noiembrie 2017, la Budapesta, a avut loc Adunarea Generală a Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători - JEUNE, în cadrul căreia s-au derulat alegerile JEUNE pentru perioada 2017-2020. Ca urmare a alegerilor organizate, pentru mandatul 2017-2020, Conducerea JEUNE are următoarea structură: - Preşedinte: Andrea Gelfi - Italia (Confcomercio); - Preşedinte de onoare: Florin Jianu - România; - Prim-Vicepreşedinte: Patrik Kovacs - Ungaria (FIVOSZ). Alegerea domnului Florin Jianu - preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România în funcţia de preşedinte de onoare al JEUNE este o realizare deosebit de importantă pentru România, atât în contextul dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor, JEUNE reprezentând peste 1,6 milioane de antreprenori.

EVENIMENTUL ZILEI

Lovitură cruntă pentru ProTV! Mişcarea care ar putea duce la închiderea trustului

Departamentul Justiţiei din SUA dă în judecată AT&T pentru a bloca oferta de cumpărare în valoare de 85 miliarde de dolari a gigantului media Time Warner, din care face parte şi postul ProTV. Acesta este cel mai mare proces antitrust din istoria recentă a SUA. Acesta are cauze legale şi politice în acelaşi timp. Mai mulţi democraţi şi-au exprimat îngrijorarea că tranzacţia va fi blocată pentru că postul CNN, şi el afiliat marelui trust media, a criticat aspru administraţia Trump, fapt negat de patronii Time Warner, scrie Washingtonpost. Procesul, despre care AT&T spune că a fost intentat de Departamentul Justiţiei, caută se prevină fuziunea cu AT&T, unul dintre cele mai mari providere de internet din SUA în prezent.

Dragnea, atacat de Năstase: "Lăsaţi mitingurile şi puneţi mâna pe carte"

Adrian Năstase vorbeşte clar despre problemele actuale ale PSD, partidul din care a făcut şi el parte, şi liderii lui. Declaraţiile au fost făcute după ce Liviu Dragnea a anunţat că în ţară se vor organiza mitinguri. "PSD e o apă în care nu te scalzi de două ori, pentru că se schimbă. El în momentul de faţă e blocat între speranţa pe care a generat-o la alegeri şi tensiunile actuale, pe care nu ştie să le depăşească. Are adversari importanţi: preşedintele Iohannis care se bate pentru a pregăti al doilea mandat şi e bătălia cu ce ar trebui să însemne efortul de a pune între un echilibru solid cu speranţele sociale cu realităţile economice. Lăsaţi povestea cu mitingurile, puneţi mâna pe carte, pe legi, şi, după aceea, lucrurile vor merge. Oamenii sunt nervoşi în PSD pentru că nu văd fermitate.", a declarat Adrian Năstase, la Antena 3.

JURNALUL NATIONAL

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat

Marcel Borodi, unul dintre cei mai potenţi oameni de afaceri pe zona IT din Cluj-Napoca, ale cărui firme gravitează în jurul grupării controlate de fostul premier PDL Emil Boc, a primit, zilele trecute, din partea Transgaz, un contract de 305.000 de euro pentru a livra pachete de licenţe Microsoft. Net Brinel SA a fost singurul agent economic care a participat la licitaţie. Aceeaşi firmă a fost, în ultimii ani, abonată la contractele instituţiilor publice şi se află în relaţii comerciale cu o altă companie, controlată de soţul unei angajate a Romgaz, care a derulat, la rândul ei, contracte atât cu Romgaz, cât şi cu Transgaz. În ultimul an, Net Brinel SA a mai derulat contracte de peste 840.000 de euro cu instituţii importante ale statului, inclusiv cu Administraţia Prezidenţială.

Cât mai rezistă Liviu Dragnea în fruntea PSD

Tot mai mulţi social democraţi se plâng de felul în care PSD este condus de Liviu Dragnea şi spun că partidul face scut în jurul preşedintelui Camerei Deputaţilor. Ultimul scandal izbucnit în interiorul partidului este cel care l-a adus în atenţie pe europarlamentarul Sorin Moisă. Acesta şi-a dat demisia din PSD cu critici dure la adresa lui Liviu Dragnea şi a partidului din care a făcut parte. Sorin Moisă a fost şef adjunct de cabinet al comisarului european Dacian Cioloş, iar criticile la adresa fostului europarlamentar PSD, din partea oamenilor importanţi din PSD nu au intârziat să apară. Din toate reacţiile de până acum lipseşte însă reacţia lui Liviu Dragnea, exact cel care a fost ţinta criticilor dure aduse de Moisa.

Stroe mută inaugurările de autostrăzi pe persoană fizică

În acest an, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a deschis traficului 15 km de autostradă. Vestea proastă este că până la sfârşitul acestui an nu va mai deschide alte tronsoane de autostradă, deşi ar putea să facă acest lucru. Motivul neoficial este ambiţia noului ministru al Transporturilor, Felix Stroe, de a tăia el panglica la anul şi de a-şi trece cât mai mulţi kilometri de autostradă deschişi în dreptul numelui său.

Wolff Werner-Wilhelm, numit director general interimar al TAROM, pe o perioadă de 4 luni

Consiliul de Administraţie al TAROM l-a numit luni pe Wolff Werner-Wilhelm în funcţia de director general interimar al companiei, mandatul fiind de patru luni. Compania TAROM informează că, în urma şedinţei din 20 noiembrie 2017, a Consiliului de Administraţie al companiei TAROM, în temeiul Legii 31/1990 a societăţilor, Wolff Werner-Wilhelm a fost numit în funcţia de director general TAROM, cu mandat interimar pentru o perioadă de patru luni. Wolff Werner-Wilhelm este al cincilea director general interimar care se va afla la "cârma companiei" în 2017, el înlocuind-o pe Ileana Daniela Dragne, care a demisionat miercuri, 15 noiembrie, din funcţie, invocând "probleme personale".

Dupa Brexit, Goldman Sachs va avea doua centre in zona euro

Patronul Goldman Saschs, Lloyd Blankfein, a confirmat ca banca de afaceri americana va detine, dupa Brexit, doua centre europene, unul la Frankfurt, altul la Paris. "Brexitul ne-a obligat la o decentralizare a activitatilor noastre", a spus omul de afaceri intr-un interiu acordat cotidianului francez Le Figaro. "Nu vom mai avea un singur centru, ci doua, la Frankfurt si Paris, pentru ca sunt cele mai mari economii europene", a explicat Blankfein, fara a intra insa in detalii legate de modul de repartizare a transferurilor si a personalului.

NATIONAL

Romania functioneaza la ordin

Mobilizare de mare exceptie la Parlament. Marcel Ciolacu, cunoscut mai degraba ca partenerul lui Omar Hayssam si ca cetatean cu studii la SRI decat ca vicepremier, a dat alarma inca de luni. Sa vina toata lumea, cu catel, cu purcel, cu nepotii nenascuti si cu mamaie de la Brailita ca trebuie sa treaca de Parlament proiectul de lege privind achizitia de rachete Patriot. De ce atata graba, cand parlamentarul roman intai se odihneste inainte de a cugeta? Crede cineva ca respectarea vreunui calendar negociat e de natura sa-i bage in vrie pe romani? Nu se sperie romanul de atata lucru, cu atat mai mult cu cat, in iubirea lui infinita pentru americani, are el grija sa-si puna singur piedica pe drum si sa nu mai ajunga la timp. Dupa sosirea lui Rex Tillerson, secretarul Departamentului de Stat al SUA, pe motiv de escala tehnica.

Pe Gabriel Oprea il mananca in politica

Desi s-a grabit sa nege, in primavara, orice intentie de revenire in politica, iata ca pe Gabriel Oprea il furnica din nou interesul national. Numele lui Oprea si convingerea ca acesta va reincerca sa inoade noi ite politice au fost exprimate, sambata la Braila, de secretarul general al UNPR Nutu Fonta. Care a sustinut si ca Oprea va oferi o noua "alternativa" celor nemultumiti de modul in care se misca, politic si economic, tara. Impulsionat, evident, de interesul national. Barfele de sezon pun insa reimplicarea politica a lui Oprea pe seama unui interes mult mai meschin, respectiv pe dorinta de a salva vechile sedii ale UNPR (peste cincizeci la numar) din miinile lui Traian Basescu. Unde sediile UNPR vor ajunge fara doar si poate in cazul in care instanta va binecuvanta fuziunea PMP - UNPR. Oprea vizeaza insa o alta destinatie, si anume Pro Romania lui Victor Ponta.

PUTEREA

ALERTĂ. Vine iarna! În ce zone va NINGE şi va fi VISCOL

Meteorologii anunţă că, începând cu noaptea de luni spre marţi, şi până miercuri la ora 18.00, se vor înregistra lapoviţă şi ninsori în nord-vestul şi centrul ţării. La munte, ninsorile vor fi însoţite de intensificări serioase ale vântului. "În intervalul menţionat, la munte va ninge moderat cantitativ şi local se va depune un strat mai consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari pe creste, unde vor fi rafale de peste 60...80 kilometri la oră, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada", anunţă meteorologii. Potrivit acestora, în nord-vestul şi centrul ţării vor predomina ninsorile, în general slabe cantitativ, cu precădere în cursul zilei de marţi şi în noaptea de marţi spre miercuri.

ROMANIA LIBERA

Insolvenţa Hidroelectrica, aproape de decontul internaţional. România riscă să plătească pentru modul cum a fost gestionată "redresarea" companiei

România va afla în următoarea perioadă dacă va trebui să plătească daune de multe milioane de euro firmelor cărora Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica în perioada insolvenţei, le-a reziliat contractele de intermediere de vânzare energie electrică. Curtea de Arbitraj de la Washington se va pronunţa în perioada următoare în litigiul deschis de Alpiq, una dintre companiile cărora le-au fost denunţate contractele, contra Statului român. Dacă societatea câştigă, pe lângă eventualele daune pe care le vom plăti, se deschide un precedent şi pentru celelalte companii.

Licitaţie cu dedicaţie la Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Marian Păun, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, nu ştie să lege două fraze, dar conduce o instituţie unde cerinţele unei licitaţii sunt modificate, astfel încât să fie câştigată de cine trebuie. Altfel extrem de discret, a devenit recent viral pe Internet, după ce a acordat un interviu la Antena 3 în care s-a dovedit incapabil să lege două fraze. Cu toate acestea, la instituţia condusă de inginerul Păun sunt organizate licitaţii în aşa fel încât unii competitori să fie descalificaţi din start, iar alţii (în acest caz unul singur) să îndeplinească la fix toate criteriile. La finele săptămânii trecute, ARF a publicat pe -SEAP anunţul de participare pentru procedura de licitaţie deschisă privind serviciul de consultanţă: "Studiu de Sustenabilitate şi Eficientizare a Reţelei Feroviare din România", anunţul fiind transmis şi către Jurnalul Uniunii Europene.

ZIARUL FINANCIAR

Marea întrebare a revoluţiei fiscale: ce vor spune instanţele de judecată dacă vor scădea salariile nete?

Angajatorii care vor scădea sa­la­riile nete ale angajaţilor în­ce­pând cu anul 2018 ca ur­mare a transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ar putea fi chemaţi în instanţă de către angajaţii care se simt nedreptăţiţi. "Vor fi zeci de mii de procese în instanţă în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute. Angajatorul nici nu trebuie măcar să cheme la negocieri salariaţii, ci trebuie să respecte noua definiţie a salariului brut. Nu se poate crea un dezavantaj salariaţilor. Angajatorul ar trebui să demonstreze că au crescut cheltuielile sale totale cu salariile, ceea ce nu este cazul, ci dimpotrivă, acestea scad cu câteva zeci de lei pe lună la un salariu mediu", a spus avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Hub-ul IT din România al olandezilor de la ING va ajunge la afaceri de peste 28 mil. euro anul acesta

În primele 9 luni, veniturile totale s-au situat la 20,4 milioane de euro, depăşind astfel nivelul afacerilor din 2016. ING Services România, compania care administrează centrul de dezvoltare software al grupului financiar ING din Olanda, estimează că va încheia anul acesta cu o cifră de afaceri de 28,5 milioane euro, în creştere cu aproape 60% faţă de 2016, în condiţiile în care cererea internă pentru dezvoltarea de platforme comune ale grupului este tot mai mare. În 2016, hubul IT al ING de la Bucureşti, numit ING Software Development Center, a generat afaceri de 83 milioane lei (circa 18 milioane euro), potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe.

Germania, cea mai importantă verigă a lanţului economic european, inclusiv în est

Germania este statul cu cea mai mare contribuţie la bugetul european, cel din care vin fondurile europene destinate dezvoltării estului. Vestea prăbuşirii discuţiilor pentru formarea noului guvern german de coaliţie a zdruncinat euro, simbolul cel mai important al unităţii europene, şi pe bună dreptate. Economia germană este esenţială pentru stabilitatea economică a zonei euro şi a întregii Uniuni Europene. Audi, constructor auto german, a construit cea mai mare fabrică de motoare din lume în Ungaria, unde produce şi maşini finite. Astfel de investiţii fac din Ungaria un centru european al industriei auto, atrăgând diverşi furnizori, mai mari sau mai mici, de piese şi componente care creează locuri de muncă pe plan local. Toţi producătorii auto germani şi-au construit baze de producţie puternice în Europa de Est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb