• ADEVARUL
• CALIFICARE! Steaua - Ajax 4-2 dld (2-0). Campioana Europei va veni la Bucureşti
Steaua a reuşit o performanţă uriaşă, calificându-se în optimile Europa League, deşi puţini credeau că poate întoarce rezultatul partidei de la Amsterdam. Latovlevici şi Chiricheş au fost eroii roş-albaştrilor, marcând cele două goluri care au trimis meciul în prelungiri. Deznodământul partidei din tur a frânt din aşteptările suporterilor, care nu şi-au mai dat coate la casele de bilete. Şefii Stelei au simţit pericolul unui stadion mai gol ca de obicei şi au căutat motive de mobilizare: "Vom da gol repede", a fost motto-ul, urmat imediat de un apel spre divinitate şi invocarea unui scenariu similar cu cel din "dubla" cu Valencia.
• Inflaţie de vicepreşedinţi la PNL
Viitorul Birou Permanent Naţional al PNL, care va fi ales la congresul de astăzi şi mâine, va avea, pe lângă preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi 30 de vicepreşedinţi. Crin Antonescu va câştiga, fără emoţii, un nou mandat în fruntea PNL, iar Klaus Iohannis va ocupa postul de prim-vicepreşedinte, reînfiinţat special pentru primarul Sibiului. Acesta este verdictul aşteptat al Congresului PNL, programat pentru astăzi şi mâine. Practic, Crin Antonescu îşi consolidează poziţia şi se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2014.
• Din ciclul "aşa e în România" - Marius Stan îl acuză pe Dan Adamescu că după ce şi-a ţepuit angajaţii şi partenerii de afaceri, repetă schema la Oţelul Galaţi
E milionar în euro. A intrat ca un veritabil salvator în acţionariatul unui club care acum doi ani juca în Liga Campionilor, însă, de la venirea sa, situaţia s-a înrăutăţit. "Jucătorii sunt neplătiţi din luna decembrie, iar antrenorul n-are contract", au dezvăluit cei de la club. "Adevărul" prezintă milionarul de carton din cauza căruia fosta campioana României a ajuns într-o situaţie critică. Dan Adamescu are o avere de 800 de milioane de euro, potrivit Top 300 Forbes. În septembrie 2012, deşi avea datorii de milioane de euro către partenerii săi de afaceri, după cum a dezvăluit "Gazeta Sporturilor", el a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Oţelul. Acum, la patru luni distanţă, gălăţenii sunt într-o situaţie critică, după cum a spus primarul Marius Stan printr-un comunicat de presă.
• "Regele asfaltului" Dorinel Umbrărescu, din nou în cărţi pentru Autostrada Lugoj-Deva
Firmele Spedition UMB şi Tehnostrade, controlate de unul dintre "regii asfaltului", Dorinel Umbrărescu, sunt favorite să-şi adjudece un nou tronson din autostrada care va lega Nădlacul de Constanţa. La sfârşitul acestei luni, Compania de Autostrăzi urmează să anunţe, oficial, câştigătorul contractelor pentru Autostrada Lugoj-Deva, tronsoanele 2, 3 şi 4. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), condusă de interimarul Mircea Pop, se pregăteşte să atribuie un nou contract asocierii firmelor Spedition UMB şi Tehnostrade. Asta chiar dacă societăţile controlate de Dorinel Umbrărescu nu ar întruni toate condiţiile de calificare, fapt stabilit, iniţial, chiar de reprezentanţii companiei de stat, susţin surse din CNADNR.
• Ponta, după discuţia cu Hollande: "Axa Paris-Bucureşti se va dezvolta în folosul ambelor părţi"
Premierul Victor Ponta a fost primit joi la Paris de preşedintele francez Francois Hollande, cu care va discuta despre relansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, încheiat prima dată în 2008, precum şi despre aderarea ţării noastre la Schengen. Relaţia dintre România şi Franţa este una specială, care durează de foarte mult timp şi care în prezent beneficiază de absolut toate condiţiile pentru a se dezvolta, astfel încât direcţia în care va merge "axa Paris-Bucureşti" să fie în folosul ambelor părţi, a declarat, la Paris, premierul Ponta.
• Banca centrală din Ungaria este investigată de poliţie pentru că ar fi oferit în mod ilegal informaţii FMI
Banca centrală din Ungaria este investigată de poliţie, după un control de audit potrivit căruia reprezentanţii instituţiei financiare au oferit în mod ilegal informaţii Fondului Monetar Internaţional şi nu au respectat regulile de păstrare a datelor, transmite Bloomberg. Divizia pentru corupţie şi delicte economice a poliţiei de Budapesta a deschis o anchetă referitoare la abuz de autoritate şi alte delicte, a anunţat biroul de presă al instituţiei. Banca centrală a respins într-un comunicat constatările auditului şi este "nedumerită" de investigaţie. Premierul Viktor Orban, care va numi săptămâna viitoare un nou preşedinte al băncii centrale, a încercat fără succes să îl determine pe actualul şef al instituţiei, Andras Simor, să se retragă înainte de expirarea mandatului său, pe 3 martie.
• CURIERUL NATIONAL
• Băsescu a promulgat bugetul pe 2013
Conform unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Băsescu a semnat ieri Decretul privind promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2013 şi Decretul privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013. În 7 februarie, Parlamentul a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, în favoarea adoptării proiectului de act normativ propus de Guvern pronunţându-se 309 senatori şi deputaţi şi fiind înregistrate 108 voturi "împotrivă". PDL a sesizat CC că Legea bugetului pe 2013 a fost adoptată fără cvorum şi fără a lua în considerare amendamentele opoziţiei, iar fundamentarea bugetului s-a făcut pe Statutul parlamentarilor, act încă neadoptat. Curtea Constituţională a stabilit, în 13 februarie, că Legea bugetului de stat pe anul 2013, este constituţională, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi.
• Profit-record la Petrom, preţuri-record la benzină
Compania a raportat ieri un câştig de 4 miliarde lei pentru 2012. Nicolescu (CNIPMMR): Scumpirea alertă a carburanţilor a stat la baza profitului companiei. Ilie Şerbănescu: Nu se mai poate face nimic, pentru că Petrom deţine monopolul. Soluţia ar fi naţionalizarea. Anunţul făcut ieri de Petrom privind rezultatele financiare obţinute anul trecut şi în special cele legate de profitul-record realizat pentru al doilea an consecutiv au stârnit ample reacţii din partea mediului de afaceri şi a analiştilor financiari.
• Avem aproape o maşină la fiecare familie de români
Parcul auto a crescut în ultimii 5 ani cu 27%, la circa 4,5 milioane de unităţi. Maşinile sunt, însă, tot vechi, iar intenţia de cumpărare a scăzut cu 12%. De când a început criza, piaţa auto a raportat de la an la an scăderi, atât în ceea ce priveşte vânzările de maşini noi, cât şi second-hand. Cu toate acestea, parcul auto din România a continuat să crească, astfel încât, în ultimii 5 ani, parcul naţional auto a ajuns la un total de 4.485.148 de unităţi la finele lui 2012, potrivit datelor prezentate, ieri, într-o conferinţă de reprezentanţii site-ului Auto.ro. Raportat la datele ultimului recensământ al populaţiei, această cifră arată faptul că există o maşină la fiecare 4 români. Ceea ce ar însemna aproape o maşină la fiecare familie.
• Fitilul aprins la Bursă duce în biroul şefilor
Un grup de acţionari al Bursei propune în AGA ca şi membrii conducerii executive a BVB să declare că nu au colaborat cu fosta Securitate sau cu alte servicii secrete. Surse din piaţa de capital au indicat pentru Curierul Naţional că ţinta ar fi directorul general, Victor Cionga. Acesta ne-a spus că nu vrea să comenteze pentru a nu aduce tensiuni noi între acţionari.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Intrarea lui Iohannis în PNL a băgat PSD în stare de alertă
Secretomania din jurul mutării lui Crin Antonescu i-a iritat pe social- democraţi în frunte cu Victor Ponta. Intrarea în PNL a lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, i-a băgat pe social-democraţi în "stare de alertă", au declarat "Evenimentului zilei" surse din PSD. Victor Ponta a fost destul de iritat la aflarea acestei veşti, mai ales că nu a ştiut de decizia lui Crin Antonescu, lucru, de altfel, recunoscut public de către premier: "Dacă se confirmă ştirea este un câştig pentru USL". Deşi sunt conştienţi că Iohannis a fost adus în PNL pentru a-l ajuta pe Antonescu să-şi consolideze poziţia în partid, în special pentru Congresul care începe astăzi, PSD-iştii au interpretat secretomania acestuia drept o mutare împotriva premierului.
• "MITA de la Ericsson". Scandalul explodează în Elveţia şi se relansează în România
La ultimul termen al procesului de la Bucureşti, brokerul Cristian Sima a transmis noi acte prin care vrea să demonstreze implicarea fostului jurnalist Bogdan Chirieac în dosarul "Ericsson - Mită pentru politicieni". Transferurile de bani efectuate în cazul "ERICSSON" către România constituie obiectul unei cercetări penale în Elveţia, documentele doveditoare fiind prinse în dosarul penal care se află în lucru la procurorul elveţian Raffaella Rigamonti. În ţară, Cristian Sima reafirmă, în dosarul de daune care i-a fost intentat de Bogdan Chirieac, că foştii manageri ai ERICSSON România - care erau şi acţionari la WBS HOLDING Ltd. - i-ar fi transferat lui Chirieac suma totală de 1,47 milioane de dolari SUA. Suma ar fi fost transferată în tranşe, în perioada 2000 - 2001, din conturi externe pe care le administrau, către subcontul Bogdan Chirieac al contului cifrat V936480B de la BSI Chiasso Elveţia.
• CORESPONDENŢĂ DIN BRUXELLES. Weber a "dosit" Raportul MCV în Parlamentul European
Europarlamentarul liberal a scos de pe ordinea de zi a Comisiei de Justiţie raportul extrem de critic la adresa României. Potrivit cutumei, acest Raportul MCV se transmite Parlamentului şi Consiliului şi se discută în Comisia de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), unde membrii fiecărui grup parlamentar îşi expun punctul de vedere. Renate Weber, europarlamentar liberal şi membru al comisie LIBE, a considerat că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind sistemul judiciar din România nu trebuie discutat în comisia LIBE, ci direct în Parlamentul European, în prezenţa comisarului european pe Justiţie, Viviane Reding.
• Crin Antonescu, din ce în ce mai nervos cu ziariştii: "Ce nesimţiţi!"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a arătat deranjat, aseară, după şedinţa Delegaţiei Permanente, de jurnaliştii care doreau să ca el să facă declaraţii în acelaşi timp cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului folosind sintagma "Ce nesimţiţi".
• JURNALUL NATIONAL
• Nepotul lui Ceauşescu, stăpân peste "internatul" cailor de rasă
Inginerul Nicu Ceauşescu s-a adaptat frumos la capitalism. Îngrijeşte cai de soi, oferă lecţii de echitaţie şi le pune-n şa pe doamnele din lumea bună... Cândva, Constantin Noica le explica unor studenţi la Teologie din Sibiu teoria celor trei categorii de cai: "Caii sunt de trei feluri, le-am spus: cai de tracţiune, cai de circ şi cai de curse. 99% din oameni rămân cai de tracţiune. Din rest, unii ajung cai de circ, ca Nadia Comăneci sau ca Brigitte Bardot. Ei bine, pe mine nu mă interesează decât caii de curse". Principala "preocupaţiune" a lui Nicu Ceauşescu, fiul fratelui mai mic al lui Nicolae Ceauşescu, este aceea de a se ocupa de cai. Crescut cumva la ţară, la IAS 30 Decembrie, unde bunică-su a fost director timp de 37 de ani, a învăţat să călărească şi să îndrăgească bidivii din ograda IAS-ului. Azi administrează "Clubul de Echitaţie Agroindustrial" din Bucureşti, un fel de internat al cailor de rasă.
• Sebastian Ghiţă pregăteşte un nou tun. Deputatul încearcă să pună mâna pe un proiect de 84 de milioane de euro, din bani europeni
Deputatul PSD Sebastian Ghiţă încearcă să pună mâna pe un proiect uriaş de 84 de milioane de euro, din bani europeni, potrivit www.antena3.ro. Un consorţiu din care fac parte mai mulţi apropiaţi ai lui Ghiţă au obţinut contracte în cadrul unui program care ar urma să dezvolte reţeaua de internet în zonele defavorizate ale României. Licitaţia a fost organizată de Ministerul Comunicaţiilor, condus de colegul de partid al lui Ghiţă, Dan Nica.
• Descoperire INCREDIBILĂ în Egipt: Arheologii au dezgropat o nouă piramidă, care datează de pe vremea faraonului Ramses!
Doi arheologi belgieni au descoperit o nouă piramidă în Egipt, piramidă ce datează de pe vremea faraonului Ramses, scrie dhnet.be. Ieri, autorităţile egiptene au făcut acest anunţ. Descoperirea a fost realizată în Luxor, pe colina Cheikh Abd el-Gourna. Mormântul descoperit i-ar aparţine Vizirului Khay al faraonului Ramses al II-lea. Se pare că mormântul s-ar afla deasupra unui alt mormânt mai vechi, aparţinând cancelarului lui Amenhotep şi descoperit în 2009.
• NATIONAL
• Cutremur la Interne! Sefi de la Investigarea Fraudelor, cercetati pentru evaziune fiscala!
Pentru a face un pas inainte in combaterea evaziunii fiscale, premierul a anuntat infiintarea, in cel mai scurt timp, a unei Directii Nationale Antifrauda, care se va afla in subordinea sa directa. Decizia lui Victor Ponta se pare ca a fost grabita de informatiile extrem de ingrijoratoare venite din partea noilor sai subordonati de la DGIPI despre ceea ce se intampla cu adevarat la nivelul mai multor Servicii de Investigare a Fraudelor (SIF) din unele zone ale tarii. Mai mult, aceste rapoarte au fost coroborate si cu informatiile privind boicotarea de catre unii "militieni" a actiunilor extrem de dure ale ANAF din ultima vreme, institutie care a fost practic lasata singura in combaterea macroevaziunii fiscale.
• Succes deplin! Seful CIO a ramas masca dupa ce-a vazut partiile de la FOTE 2013: "M-ati impresionat!"
Delegatiile Austriei, Elvetiei si Norvegiei s-au declarat incantate de organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, dar si de partiile din Romania, despre care au marturisit ca sunt perfecte pentru competitiile de nivel mondial. La fel de multumit s-a declarat si presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge. Acesta a marturisit, in cadrul unei conferinte de presa, ca Romania l-a impresionat prin calitatea bazelor sportive pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE).
• "Partidul nu poate fi condus prin corespondenta". Blaga ii sugereaza Monicai Macovei ca i-ar sta mai bine la Bruxelles
Vasile Blaga considera "binevenita" o candidatura din partea "reformistilor", dar o avertizeaza pe Monica Macovei ca va trebui sa renunte la Parlamentul European, in caz de victorie. Blaga nu a discutat cu Macovei pe seama intentiei de a candida si ea pentru sefia PDL, dar se asteapta sa vina o motiune "din zona respectiva". Iar daca tot se va capatui cu un contracandidat in plus, Blaga nu a ratat ocazia de a baga o stramba, explicandu-i de pe acum Monicai Macovei ca nu poti sa conduci un partid de la Bruxelles:
• PUTEREA
• ROMÂNIA, LA FIER VECHI. Ultimele mari combinate sunt demolate, falimentate sau vândute pe nimic
După ce, în anii '90, industria românească a fost rapid încadrată, din interes sau din prostie, la categoria fier vechi, fiind tăiată şi vândută la bucată pe preţuri de nimic, acum, în 2013, apar iarăşi informaţii care par să sugereze că este în curs un al doilea val de jaf organizat, care să radă şi ce a mai rămas din "greaua moştenire" industrială, rămasă de la Ceauşescu. OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a anunţat ieri, exact în ziua în care se lăuda cu un megaprofit de 4 miliarde de lei, că, în cazul în care nu va găsi nici un investitor dispus să cumpere rafinăria Arpechim Piteşti, aceasta va fi demolată.
• BURSA ZVONURILOR. Florin Tunaru, pionul otrăvit din ANAF
Actualul vicepreşedinte al ANAF pe probleme de inspecţie fiscală, Florin Tunaru, a fost director al DGFP Teleorman şi consilier al actualului vicepremier Liviu Dragnea. Tunaru este spionul bine înfipt de Dragnea - protectorul său de mai bine de 12 ani - în Corpul de control al preşedintelui ANAF. Funcţia de vicepreşedinte pe inspecţie fiscală îi oferă lui Florin Tunaru în timp real, graţie sistemului Phoenix, toate informaţiile cu privire la controalele aflate în lucru. Practic, Tunaru are în CV toate ingredientele inculpatului Valerică Preda, fostul secretar de stat de la Transporturi care plimba plicuri cu documente secrete primite de la informatorii din DNA la ministerul lui Dragnea. Poziţia de vicepreşedinte al ANAF îi conferă lui Florin Tunaru autoritatea de a obţine informaţii ce pot fi valorificate de protectorii şi prietenii săi din zona afacerilor cu TVA în scopuri mai puţin deontologice.
• NUCLEARELECTRICA DĂ CURENT LA GALAŢI: ArcelorMittal cumpără energie ieftină
Combinatul siderurgic de la Galaţişi-a găsit curent ieftin chiar pe bursa de la Bucureşti. Evoluţia preţurilor la energie în ultimele zile este de-a dreptul halucinantă, mai ales că au fost oferte mai avantajoase pentru producători şi refuzate de aceştia, pentru ca, imediat, să accepte preţuri mai mici. Marele câştigător al contractului cu ArcelorMittal este Nuclearelectrica, aceasta trebuie să asigure energie până în toamna viitoare pentru gigantul siderurgic. În prezent, Comisia Europeană a solicitat Grupului ArcelorMittal să suspende închiderea combinatelor până la vară, ca să se găsească o soluţie pentru susţinerea acestei industrii.
• CFR Marfă are o nouă conducere
CFR Marfă are o nouă conducere, formată din economişti, ingineri şi jurişti, a anunţat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. El a precizat că noii manageri nu vor avea contribuţii directe în procesul de privatizare, dar ar trebui "să mai repare ceea ce se mai poate repara" în activitatea companiei. Preşedintele Consiliului de Administraţie este Aysun Mustafa (economist şi bancher), iar directorul general este Alexandru Dragoş Drăghici (jurist), cu experienţă în managementul unor companii naţionale şi multinaţionale. Fenechiu a precizat că nu îi cunoaşte personal pe toţi membrii noii conduceri a companiei, aceştia fiind selectaţi după CV, şi a apreciat că aceştia vor avea o activitate grea şi complexă. Potrivit ministrului, activitatea noilor manageri ar putea dura până în jurul lunii iulie sau "ceva mai mult".
• DEZBATERE PUBLICĂ. Bucureştenii nu sunt de acord cu proiectul Primăriei Capitalei de a realiza un pasaj subteran pietonal la Piaţa Romană
Proiectul de hotărâre privind realizarea unui pasaj subteran pietonal la Piaţa Romană, care a fost supus dezbaterii publice, a stârnit nemulţumirea bucureştenilor care au postat peste 50 de comentarii pe site-ul PMB. "Proiectul propus pentru Piaţa Romană încalcă voinţa cetăţenilor şi angajamentele asumate de primar sau/şi guvernanţi. 75% dintre bucureşteni vor reducerea vitezei pentru traficul auto în zona centrală. 83% dintre bucureşteni susţin introducerea zonelor pietonale în zona centrală, inclusiv în Piaţa Romană. Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră 2010-2012 susţine măsurile de calmare a traficului rutier în oraşe şi de încurajare a traficului pietonal", susţine unul dintre combatanţii proiectului.
• RĂZGÂNDEALA LUI OPRESCU. Terasele din Centrul istoric se vor închide la 4 dimineaţa. Proiectul de hotărâre, discutat de consilieri pe 25 februarie
După scandalul care s-a creat în jurul intenţiei Primăriei de a închide terasele din Centrul istoric la ora 22.00 sau 24.00 (1 noaptea în weekend), municipalitatea anunţă că agenţii economici vor putea ţine unităţile deschise până la 4 dimineaţa. Primăria Capitalei a precizat că, în acord cu patronii teraselor sezoniere din Centrul istoric, s-a stabilit ca, începând cu ora 4.00, aceştia să elibereze domeniul public de mobilier pentru a facilita salubrizarea străzilor. Primarul general Sorin Oprescu va supune aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) "Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere din perimetrul Centrului istoric" în 25 februarie, după ce acesta a fost supus dezbaterii publice timp de 30 de zile.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu cu George Maior, directorul SRI: Există centre de putere care vor să folosească SRI în bătălia prezidenţială din 2014
George Maior, directorul SRI (45 de ani), crede că România "trebuie să aibă forţa de a-şi extrage puterea adecvată unor discuţii de pe picior de egalitate cu Rusia". Din cauza importanţei care i s-a dat pe plan intern, site-ul Vocea Rusiei, finanţat de la Moscova, a devenit mai influent decât "este el din punct de vedere al calităţii". Maior mai adaugă că ţări situate la estul României încearcă să influenţeze statele din această parte a Europei. Anularea proiectului privind scutul american antirachetă de la Deveselu, aşa cum s-a vehiculat în presa din SUA, "ar afecta poziţionarea României într-un complex de securitate internaţional", potrivit şefului Serviciului Român de Informaţii (SRI), care adaugă imediat că "din fericire, acest lucru nu se va întâmpla".
• Antonescu dă şah PDL cu pionul Johannis
Pentru cine încă nu a înţeles cum gândeşte Crin Antonescu, aducerea lui Klaus Johannis pe o funcţie de conducere în PNL este o manevră în războiul rece din USL dintre PNL şi PSD. În realitate, acesta nu este decât obiectivul secundar al lui Antonescu. Obiectivul principal este anihilarea PDL, iar Johannis este cel mai potrivit cal troian pentru a distruge cetatea pedelistă din Transilvania. Propulsarea "neamţului de la Sibiu" direct într-o funcţie de conducere în PNL stabileşte un cap de pod solid în strategia lui Crin Antonescu de a cuceri Ardealul şi de a anihila PDL chiar pe teritoriul său. Când PNL a încercat să cucerească "cetatea Transilvania" cu figuri triste gen Marius Nicoară a pierdut lamentabil în faţa celui mai calomniat om din ultimii cinci ani, Emil Boc.
• Zece ani cu US ARMY. Cu ce s-au ales românii
Azi noapte s-a împlinit un deceniu de la prima misiune de război desfăşurată de către armata americană pe litoral. În urmă cu zece ani, liniştea aeroportului a fost tulburată de vuietul turbopropulsoarelor a cinci aeronave de transport C 130 Hercules, care aveau la bord peste 200 de militari americani pregătiţi să intre în luptă împotriva Irakului. Nici până astăzi nu se ştie cu exactitate ce rol au avut atunci trupele US ARMY, însă această operaţiune a marcat intrarea oficială a bazei americane de la Kogălniceanu în război. De atunci şi până în prezent partenerii americani au utilizat pe scară largă fosta bază aeriană şi facilităţile portului Constanţa pentru antrenament şi operaţiuni de luptă. Mai mult chiar, presa a speculat că aici ar fi fost organizate şi operaţiuni secrete cu prizonieri irakieni desfăşurate de CIA.
• Manevra-şoc a lui Grapini. De ce a anulat ministrul participarea României la Târgul de Turism de la München
Ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, a anulat participarea României la Târgul de Turism de la München, cu trei zile înaintea deschiderii evenimentului. Absenţa este cu atât mai nefastă, cu cât s-au făcut eforturi pentru ca marii tour-operatori germani să revină pe litoralul românesc. Nu participăm şi cu asta basta. Nu se poate să participăm fără nici o selecţie a firmelor să ne facem contraimagine",a fost explicaţia dată de ministrul Maria Grapini. Decizia intempestivă a Mariei Grapini ridică o întrebare şi două probleme. Întrebarea este de ce s-a decis luni renunţarea participării la târg, în condiţiile în care acesta începea peste numai două zile şi fusese anunţat în programul oficial al târgurilor susţinute de minister. Prima problemă: cum vor explica autorităţile absenţa delegaţiei, care fusese deja anunţată. A doua: cine va acoperi pagubele.
• ZIARUL FINANCIAR
• Nicio întreprindere românească în delegaţia "preponderent economică" a premierului Ponta la Paris
Niciun om de afaceri român nu s-a aflat ieri în delegaţia premierului Victor Ponta la Paris, cea mai importantă vizită externă făcută de actualul şef al guvernului de la preluarea mandatului, vizită care a urmărit - cel puţin aşa s-a spus oficial - aspectele economice ale relaţiilor româno franceze. Lipsa oamenilor de afaceri şi a industriaşilor români din delegaţia oficială este cu atât mai surprinzătoare cu cât şeful Guvernului de la Bucureşti a avut întâlniri cu puternicii şefi ai unor companii franceze din CAC 40 (indicele bursier al pieţei de capital din Franţa, alcătuit din cele mai mari 40 de companii tranzacţionate la bursa din Paris), pe care i-a invitat să investească în România. Astfel, legăturile economice sunt privite numai într-un sens, al investiţiilor sau exporturilor franceze în România, dar nu şi al exporturilor României în Franţa.
• Automobile Dacia se face producător de energie din soare
Dacia, cel mai mare producător de autoturisme din România şi unul dintre cele mai cunoscute branduri locale peste hotare, a decis să intre pe piaţa producţiei de energie electrică printr-un proiect de panouri fotovoltaice care ar urma să fie instalat pe acoperişul uzinei de la Mioveni. Şi alte companii analizează astfel de proiecte pe acoperişul unităţilor pe care le au în portofoliu, un astfel de exemplu fiind magazinul IKEA din Băneasa. Între timp, pentru firme precum Selgros acoperişurile deja au început să facă bani din energia solară. Proiectul Dacia din România vine la scurt timp după ce grupul Renault, proprietarul producătorului auto local, a "plantat" 40 de hectare cu panouri fotovoltaice în toate cele şase unităţi de producţie din Franţa, acesta fiind cel mai mare sistem de acest gen făcut de vreun jucător din industria auto.
• Băncile au tăiat 4.000 de posturi anul trecut
Peste 4.000 de angajaţi au părăsit sistemul bancar în 2012, în condiţiile în care 322 de unităţi au tras obloanele, reţeaua totală intrând sub pragul de 6.000 de sucursale şi agenţii. Băncile au trecut astfel la măsuri mai dure de reducere a costurilor de operare după ce în primii ani de criză au tot tras de timp sperând în zadar că economia îşi va reveni. O ajustare se vede şi la nivelul salariului mediu net, care a coborât de la 4.000 de lei/bancă în decembrie 2011 la 3.424 de lei/bancă în decembrie 2012, cu toate rezervele legate de acest indicator care suportă deformări importante din cauza câştigurilor din top management. Şi totuşi BNR consideră insuficiente măsurile de restructurare.
• Franţa alunecă tot mai aproape de periferia zonei euro, iar oamenii de afaceri avertizează că ar putea ajunge noua Grecie a Europei
Cele mai recente date economice arată că Franţa, a doua economie ca mărime din Uniunea Europeană, se îndepărtează atât de mult de miezul sănătos al zonei euro încât analiştii se tem că nu va mai rămâne nimeni care să echilibreze forţa cu care Germania îşi impune politicile în Uniunea Europeană. Alţi economişti merg mai departe şi avertizează că, din cauza deficitului de competitivitate, Franţa va deveni "noua Grecie" a Europei. Activitatea din sectorul privat de afaceri francez a scăzut din nou în februarie, dar cu cel mai accelerat ritm de după martie 2009, potrivit unui sondaj al companiei de servicii de informaţii financiare Markit.