REVISTA PRESEI - 22.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Capitala, ocupată de sindicate

Traficul auto va fi îngreunat în zona centrală a Bucureştiului şi în Piaţa Victoriei timp de 10 ore, de la 9.00 la 19.00. Primul mare miting din Capitală din această toamnă va da peste cap circulaţia auto, dar şi funcţionarea transportului în comun, care se va desfăşura pe trasee modificate. Astăzi se dă tonul la mitinguri. CNSLR - Frăţia va ocupa centrul Bucureştiului timp de 10 ore. Va fi deranj în circulaţie între Arcul de Triumf şi Bulevardul Elisabeta. În Piaţa Constituţiei vor fi două mitinguri consecutive. La ora 12.00 va protesta Federaţia Sanitas, iar de la ora 13.00 CNSLR - Frăţia.

Ce vor sindicatele

Membrii CNSLR - Frăţia vor protesta faţă de măsurile antisociale luate în această vară de Guvern. "Principala revendicare este ca anul 2011 să nu mai găsească salariaţii cu o tăiere de 25% din venituri. Mai mult, cel mai mic salariu trebuie să fie de 750 de lei", a declarat liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu. La anunţarea programului mitingului de azi, Marius Petcu a revenit asupra unei idei mai vechi a mişcării sindicale din România - unitatea sindicală.

Corupţie în Justiţie pe sub nasul CSM

Sesizat fiind cu săvârşirea unor fapte de corupţie de către mai mulţi magistraţi din zona Moldovei, Consiliul Superior al Magistraturii a respins cercetarea lor disciplinară. Abateri disciplinare grave, sesizate de DNA, în cazul fostului şef al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, dar şi ale altor magistraţi au fost îngropate de CSM.

Fraudă în Parlament, legalizată de PDL

PSD şi PNL vor contesta Legea pensiilor la Curtea Constituţională. Opoziţia a depus plângere penală împotriva Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi a lui Sever Voinescu, secretar al Camerei. Democrat-liberalii susţin că ar fi negociat cu social-democraţii bani pentru colegiile deputaţilor PSD în schimbul părăsirii sălii la votarea Legea pensiilor.

China: ce s-a ales de generaţia "decreţeilor"

Autorităţile chineze se confruntă cu un nou fenomen social, supranumit "mariajul-fulger", ai cărui principali actori sunt tinerii cu vârste sub 30 de ani. Cu alte cuvinte, cei care fac parte din generaţia copiilor unici născuţi din 1979 încoace, cu decretul care a interzis familiilor chineze să aibă mai mulţi urmaşi. Spre deosebire de părinţii lor, "decreţeii" au adoptat un alt stil de viaţă, bazat pe un ritm mult mai alert, cel puţin în ceea ce priveşte alegerea unui partener, dar şi despărţirea de acesta.

Băncile îşi vânează una alteia clienţii revoltaţi

Pentru că nu există cerere de credite, băncile lansează oferte avantajoase de refinanţare ce vizează clienţii concurenţei. Dobânzile la creditele noi sunt şi cu trei puncte procentuale mai mici decât la cele în derulare. Pentru a scăpa de ratele mari, românii se vor orienta spre refinanţare.

Creştere a PIB în trimestrul trei? Vise!

Majorarea TVA şi continuarea măsurilor de austeritate fac imposibilă trecerea economiei pe plus în intervalul următor, aşa cum anunţau autorităţile. Anul viitor, recuperarea va fi mult mai lentă. Economiştii spun că prăbuşirea consumului nu permite avansul PIB. Acesta va scădea, în al treilea trimestru al acestui an, cu aproape 3%. Evoluţia economică în perioada iulie-septembrie 2010 este, potrivit economiştilor chestionaţi de "Adevărul", departe de cea anunţată de autorităţi.

Împădurirea terenurilor, pe banii Uniunii Europene

În perioada 1 octombrie - 29 octombrie, românii pot lua 50 de milioane de euro pentru împădurirea terenurilor şi întreţinerea lor. Orice proprietar de păduri, privat sau de stat, poate primi până la 1.500 de euro pe hectar pentru plantarea unor arbori noi sau 200 de euro pe an pentru întreţinerea acestora. Datele Institutului de Statistică arată că suprafaţa fondului forestier al României, adică 27 % din teritoriul ţării, se situează sub nivelul mediu al Uniunii Europene de aproximativ 36%. O soluţie pentru refacerea suprafeţei plantate cu arbori, care totalizează acum doar 6,5 milioane de hectare, este reprezentată de fondurile europene care pot fi accesate prin sesiunea de finanţare "Prima împădurire a terenurilor agricole".

Mihai, micul Paganini

Târgovişteanul Mihai Chiţac a intrat direct în anul III la Conservatorul "Arrigo Boito" din Parma, deşi are doar 9 ani. Micul violonist a reuşit, în primăvara acestui an, să câştige un premiu naţional în Italia. La vârsta la care alţi puşti sunt interesaţi de jocurile pe calculator, Mihai va studia la Parma cu unul dintre cei mai importanţi violonişti din Europa, Luca Fanfoni.

CURENTUL

Ministerul de Externe l-a favorizat pe Nicolae Popa în formă continuată

O informaţie rătăcită în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu confirmă ipoteza că Nicolae Popa a fost sprijinit în mod deliberat, de autorităţile romåne din Ministerul Afacerilor Externe, să se stabilească ilegal în Indonezia. Fuga lui Nicolae Popa a rămas, pånă zilele trecute, un mister greu de elucidat datorită lipsei totale de transparenţă a instituţiilor statului care se dovedesc astăzi a fi fost complice cu infractorul condamnat deja definitiv la 15 ani închisoare. Deşi nimeni nu ştie cu exactitate data la care interpusul lui Vîntu a părăsit Romånia, ştim cu aproximaţie că el a dispărut în iunie 2000, după ce a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor pe 3 iunie.

Băsescu: Românii nu trebuie să plătească ineficienţa aparatului administrativ

Cetăţenii nu trebuie să plătească pentru ineficienţa aparatului administrativ. Obiectivul nostru nu este să avem mulţi funcţionari cu salarii mici, ci un corp de elită de funcţionari bine plătiţi, a declarat preşedintele Traian Băsescu, ieri, în Parlament. "Profesionalizarea adiministraţiei este un obiectiv esenţial pentru următorii ani. Asta înseamnă o selecţie pe criterii de performanţă. Politizarea excesivă este duşmanul performanţei în administraţie. Înlocuirile pe criterii politice au dus la instituţii slabe, cu performanţe modeste, incapabile să absoarbă banii europeni", a declarat şeful statului.

Numărători, de Tia Şerbănescu

Multe nu înţelege dl Boc dar faptul că nu înţelege economia s-ar putea să fie cel mai nevinovat dintre defectele sale - dacă te gândeşti ce bogaţi au ajuns premierii care s-au priceput la economie (Văcăroiu, Năstase, Tăriceanu) şi miniştrii care ştiau prea multe despre ea: Videanu, Berceanu, Vlădescu, D.I. Popescu, Mitrea, Ilie Sârbu. Ultimul e totuşi nemulţumit de scorul PSD: "cu 40 sau 45% noi tot nu suntem unde ar trebui să fim". Adică, unde? Căci vitejii Ponta şi socrul Sârbu erau anul trecut în guvernul Boc iar acum sunt în fruntea sondajelor. Semn că absenţa lor de la guvernare este foarte apreciată.

127 - cifra şantajului PSD la legea pensiilor

Prinsă între ciocan şi nicovală după ce Ponta a încercat să-i plaseze frauda de la vot, Anastase a declarat ieri că deputaţii PSD au cerut PDL 127 miliarde de lei pentru a vota legea pensiilor, iar democrat-liberalii nu au acceptat acest "şantaj ordinar". "Aţi cerut bani ca să nu plecaţi din sală. 127 de miliarde a costat fuga PSD pentru a nu vota punctul de pensie. Spuneţi pensionarilor de ce i-aţi vândut!", a spus Anastase de la tribună în direcţia corului vociferărilor pesediştilor. În acest sens, ea a mai precizat că are drept dovadă a şantajului pesedist un mail expediat pe 17 septembrie, la ora 9.44, de un membru PSD, în care apar sumele pretinse de social-democraţi, din rezerva bugetară, în schimul unui vot favorabil la legea pensiilor.

CURIERUL NAŢIONAL

Pregătiţi-vă de scumpiri!

Materiile prime insuficiente, majorarea TVA, precum şi lipsa unor măsuri de susţinere a sectorului alimentar vor aduce un val de scumpiri. Frumosu: În plus, există o criză a produselor agricole la nivel mondial, iar preţurile internaţionale au crescut. Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu, în maximum două-trei luni, adică aproape de sărbători, preţul pâinii va creşte cu 30%, la ulei preţul se va majora cu aproximativ 15%, legumele şi fructele vor suporta majorări de 15- 20%, iar laptele şi produsele lactate se vor scumpi cu 5-8%.

Rodipeţii îşi pot cere garanţiile înapoi

"Foştii şi actualii angajaţi (din anul 2003 până în prezent) ai Network Press Concept, fosta Rodipet, pot apela nr. 0728.209.959 pentru a reactualiza datele personale în vederea intrării în posesia sumelor care reprezintă garanţiile depuse pentru chioşcuri", a declarat Constantin Rădulescu, reprezentantul salariaţilor. El a explicat că, în baza acestor date reactualizate, reprezentanţii SC Network Press Concept vor face verificări pentru a vedea dacă persoanele care-şi revendică garanţiile nu au datorii faţă de Network Press Concept şi vor întocmi adeverinţe din care să reiasă acest lucru.

Comisia Europeană nu ne penalizează pentru deficit... deocamdată

Comisia Europeană (CE) nu va continua procedura de deficit excesiv în cazul României, apreciind că statul a luat măsuri adecvate şi va reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% până la data limită convenită, respectiv sfârşitul anului 2012, potrivit unui comunicat transmis ieri de Executivul UE. "Comisia Europeană a evaluat măsurile luate de Lituania şi de România ca răspuns la recomandările Consiliului cu privire la corectarea deficitelor bugetare excesive. Comisia a concluzionat că autorităţile au acţionat conform recomandărilor menţionate", se arată în comunicat.

Nu pot tipări ei cât ne putem înfrâna noi

De vreo trei ani de zile vedem cum autorităţile din ţările industrializate se luptă cu înspăimântătoarea criză. Nu au făcut nimic ca să o prevină. Acum au aroganţa de a crede că o pot contracara. Cu aceleaşi mijloace cu care au declanşat-o! Găurile căscate de datoriile în exces sunt umplute... cu alte găuri, ale altor datorii. În special din zona publică. Pentru că altminteri, din zona privată, cine ar fi într-atât de nebun pentru a cotiza la găurile negre din sistemul bancar. Atât timp cât mediul privat nu va mai accesa noi credite, reinflamarea activelor şi disiparea prin inflaţie a pierderilor la nivelul întregii populaţii ar deveni imposibilă. Cu alte cuvinte, nu pot tipări ei cât ne putem înfrâna noi

Biocombustibilii, mai poluanţi decât benzina?

Comisia Europeană este acuzată, de patru organizaţii, că a ascuns informaţii privind efectele secundare pe care.le produc biocombustibilii. Potrivit unor documente oficiale, în 20 de ani, acest tip de carburant ar putea produce mai multe emisii de carbon decât benzina. Politica Uniunii Europene privind biocombustibilii ar putea avea urmări secundare grave, iar în 20 de ani, biocombustibilii ar putea produce mai multe emisii de carbon decât benzina, avertizează rapoarte oficiale, transmite EUobserver.

Pe fondul acestor informaţii, un grup de avocaţi s-a hotărât să dea în judecată Comisia Europeană, pentru presupuse tentative de a bloca accesul la informaţii şi pentru lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte politica biocombustibililor.

EVENIMENTUL ZILEI

Sărăcia se termină la un iaht sau 4 vaci. 320.000 de români rămân fără ajutor de încălzire

Românii cu iaht ori piscină şi saună sunt egali în faţa guvernului cu cei care deţin patru bivoli, şase porci sau 21 de oi. Nici unii, nici ceilalţi nu mai primesc ajutoare de încălzire. Românii care au tractoare, autoutilitare, autoturisme cu motoare cu o capacitate de peste 1.600 de centimetri cubi, dar şi depozite bancare de peste 3.000 de lei sau mai mult de cinci porci, 20 de oi ori peste 1.000 de metri pătraţi de teren nu vor mai primi ajutoare pentru încălzirea locuinţelor în această iarnă. Aşa a decis, luni, guvernul, care a pus semnul egal între aceştia şi cei care au câte un iaht, o saună sau o piscină în curtea vilei.

Ordonanţa comisioanelor bancare se întoarce împotriva tuturor

Chiar dacă ar trebui să protejeze clienţii băncilor, noua lege lucrează deseori în detrimentul debitorilor. Suplimentar, sunt afectaţi şi creditorii. Culmea, acest act normativ ar putea genera costuri inclusiv pentru oamenii care nu au şi nici nu vor avea credite în anii următori. Aceasta dacă unele bănci vor da în judecată statul şi vor câştiga procesele. Surse din piaţa bancară au declarat că mai multe instituţii pregătesc o astfel de ofensivă. Însă nicio bancă mare nu s-a grăbit să spună că ar fi printre cele care pregătesc o astfel de acţiune.

Cât l-a costat pe Boc votul la legea pensiilor: 95 de milioane de euro

În spatele circului afişat la legea pensiilor au stat bani de la buget: 399,5 milioane de lei alocaţi de guvern, luni, autorităţilor locale în urma negocierilor atât cu PDL-UDMR-UNPR, cât şi cu PSD. Prima direcţie în care a marşat Boc a fost cea a negocierii cu deputaţii puterii, cărora li s-a garantat în primă instanţă că vor primi câte 200.000 de lei de colegiu. După votul dat miercurea trecută, a doua zi "premiul" a sărit la 250.000 de colegiu, au declarat pentru EVZ surse din PDL. În ziua votului, pe de altă parte, PDL a negociat cu PSD, la iniţiativa social-democraţilor, discuţii în baza cărora s-au formulat solicitări concrete în valoare de 127,7 milioane.

FINANCIARUL

Preşedintele ne-a promis încă un an de criză, un nou împrumut şi mai multe impozite

Într-un discurs mai degrabă electoral decât unul de bilanţ, Traian Băsescu a vorbit, ieri, în Parlament, ca şi cum de-abia ar fi fost învestit. Un nou acord cu FMI a devenit certitudine, deşi în urmă cu două săptămâni vorbea despre "o posibilitate". După aproape şase ani la Cotroceni, Traian Băsescu rosteşte discursuri despre starea naţiunii tot din perspectivă electorală. Temele abordate sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi: reforma statului şi lipsa fondurilor. Din discursul prezidenţial reies aceleaşi concluzii: reforma înseamnă de fapt reducerea numărului de parlamentari, iar mai mulţi bani la buget pot fi strânşi prin mai multe taxe şi impozite.

Patru noi instituţii vor întări supravegherea financiară în UE

Parlamentul European îşi va da astăzi votul asupra noii configuraţii a supravegherii financiare în UE. De la 1 ianuarie 2011, vor fi înfiinţate patru noi instituţii: un comitet de monitorizare a riscurilor sistemice şi trei autorităţi de supraveghere în domeniile asigurări şi pensii, bancar şi pieţe financiare. Comitetul va fi condus de preşedintele Băncii Centrale Europene, iar autorităţile vor putea interveni independent de entităţile deja existente la nivel naţional.

M. Walde: Modul guvernului de a găsi soluţii este straniu

Şeful Camerei de Comerţ Româno-Germane spune că schimbările fiscale "peste noapte" îi deranjează pe oamenii de afaceri germani. Directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (CCIRG) critică lipsa de stabilitate fiscală şi a unui sistem de educaţie profesională. Într-un interviu pentru "Financiarul", Marko Walde spune că, fără o retehnologizare industrială prin intermediul fondurilor UE, producătorii germani vor fugi din România înspre ţări mai ieftine.

UGIR şi CONPIROM au depus plângere penală împotriva şefului ANOFM

UGIR-1903 şi CONPIROM au înaintat la Parchet o plângere penală împotriva preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian. Patronatele îl acuză pe acesta de abuz în serviciu, susţinând că Bian a transmis Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) să înlocuiască pe criterii politice membrii Consiliilor de Administraţie, prin excluderea celor două patronate. "Cineva încearcă să facă în România un joc periculos, acela de a împărţi patronatele în bune şi patronate care reprezintă anumite interese. Probabil că motivaţia este aceea de a avea mai puţine voci care critică în aceste consilii de administraţie", a declarat preşedintele UGIR-1903, Cezar Corîci.

Agenţiile media speră la afaceri la un nivel similar cu cel din 2009

Măsurile de austeritate ale guvernului şi consecinţele dramatice asupra consumului şi mediului de afaceri frânează redresarea pieţei. Primul an marcat de criză a adus în rândul agenţiilor care gestionează bugetele de publicitate scăderi de două cifre, iar anul acesta companiile speră să atingă măcar nivelul din 2009. Ştefan Iordache, COO Leo Burnett, aşteaptă pentru Starcom Media Vest venituri similare cu cele din 2009, când a adunat 170 de milioane de lei. Maria Tudor, director executiv Zenith Media, şi-a propus o performanţă mai bună ca piaţa, care este în scădere cu 10%-15% faţă de 2009. Iar Oana Petroff, Managing Director Mindshare, crede că va înregistra o scădere de 10% a cifrei de afaceri faţă de 2009.

Secretele lui W. Buffett, omul care a început cu 5 $ şi a ajuns la 47 mld. $

La 14 ani cumpăra cu 1.200 $ un teren, pe care îl da în arendă, câştigând 150$ pe săptămână. La sfârşitul lunii august, cel mai bogat investitor al lumii, locul 3 în topul miliardarilor lumii, a împlinit 80 de ani. Warren Buffett este considerat guru al pieţei financiare. Previziunile şi regulile lui de joc sunt considerate un fel de literă de lege. Unii cred orbeşte în prognozele formulate de fondatorul şi patronul companiei Berkshire Hathaway. Alţii consideră că, pur şi simplu, Buffett are noroc. Iar o a treia categorie sunt de părere că finanţistul şi-a vândut sufletul diavolului. Buffett a decis să se îmbogăţească la 11 ani, când a cumpărat trei acţiuni pe care le-a dat pe 5 $. O săptămână mai târziu, preţul fiecăreia dintre acţiunile vândute sărise la 200 $. Acum, Buffett investeşte numai în proiecte pe termen lung. La 30 de ani, averea lui Buffett se cifra la 5 mil. $, care au devenit 35 mil. $ în anii 1960.

Unele "vedete" Rasdaq spun "nu" hotărât transferului pe BVB sau ATS

Mai mulţi antreprenori locali vor căuta finanţare pe pieţele străine, neîncrezători în potenţialul Bursei româneşti. Armax Gaz Mediaş şi Iproeb Bistriţa, două dintre cele mai reprezentative companii tranzacţionate în prezent pe piaţă cu statut incert Rasdaq, ar refuza un eventual transfer pe Bursa de Valori, fie pentru că nu au nevoie de capital, fie din cauza că nu au încredere în potenţialul de dezvoltare al pieţei româneşti şi preferă să se listeze pe o bursă străină. "Financiarul" a încercat să afle reacţia societăţilor de pe Rasdaq după ce au primit scrisori în care erau îndemnate să se transfere la BVB sau pe ATS-ul Bursei.

GÂNDUL

Băsescu anunţă un nou acord cu FMI: 5,7 mld. euro doar pentru gaura din buget

Băsescu le-a spus, ieri, parlamentarilor că "în 2011, trebuie să împrumutăm 5,7 miliarde de euro doar pentru a acoperi deficitul bugetar". "Nimeni nu ne împrumută pe termen lung", a adăugat el.

Preşedintele Traian Băsescu le-a vorbit parlamentarilor coaliţiei de guvernare despre necesitatea urgentării reformării instituţiilor statului. Aceştia au fost singurii care au rămas în plen, după ce opoziţia s-a retras pe motiv că Băsescu nu se poate numi preşedinte cât timp nu poate face ordine în Parlament. "Îmi pare rău, dar nu găsesc în Constituţie articolul care spune că preşedintele poate să facă ordine", a spus Băsescu.

Cum a ajuns benzina şi motorina din România mai scumpă decât în Germania şi Franţa

Litrul de benzină şi motorină, fără taxe, produs în România, costă mai mult decât în Occident. Producătorii dau vina pe productivitate.

Deşi benzina şi motorina produse în România ies pe porţile rafinăriilor cu un preţ mai mare decât în Franţa, Germania ori Austria, principalii producători continuă să anunţe scumpiri la pompă. Astfel, în timp ce un litru de benzină Euro-super 95, fără taxe şi impozite, costă 0,523 euro în România, preţul în Franţa este de 0,503 euro, în Germania - 0,512 euro, iar în Austria, 0,514 euro, potrivit datelor din Oil Bulletin, centralizate de Directoratul pentru Energie al Comisiei Europene. Mai ieftin este litrul din acelaşi sortiment şi la bulgari - 0,515 euro, dar şi la polonezi - 0,513 euro.

Fiscul britanic vrea să plătească salariile tuturor contribuabililor

Agenţia fiscală vrea să elimine reţinerile la sursă făcute de patroni, să încaseze toate salariile, să le impoziteze, apoi să le trimită în conturile angajaţilor. Cea mai năstruşnică propunere de combatere a evaziunii fiscale a fost înaintată, în Regatul Unit (UK), de către fiscul Britanic (Her Majesty"s Revenue & Customs - HMRC). Fondurile de salarii vor fi vărsate de către angajatori agenţiei fiscale, acolo vor fi impozitate, apoi retrimise în contul fiecărui angajat. Gata cu reţinerile la sursă, cu bătăile de cap pentru patroni, dar şi pentru angajaţi care trebuie să depună declaraţii de venit, sună promisiunea HMRC. În prezent, britanicii trebuie să lase plata contribuţiilor la bugetul statului în sarcina patronilor, dar Trezoreria britanică se plânge că până la 10% din impozitele cuvenite nu mai ajung în conturile sale.

Mobilizare. România scapă de gunoaie dacă 200.000 de oameni ies în stradă

Cu o pereche de mănuşi groase şi cu o rolă de saci de plastic, românii care vor să cureţe România într-o zi pot strânge 20.000 de tone de gunoi. Peste 32.000 de voluntari din 39 de judeţe ale ţării s-au înscris, până marţi, la cel mai amplu proiect de curăţenie naţională, "Let"s Do It, Romania!". Dacă pe 25 septembrie vor ieşi în stradă 200.000 de oameni, potrivit estimărilor iniţiatorilor proiectului, România ar putea fi curăţată de 20.000 de tone de gunoaie.

JURNALUL NAŢIONAL

Din Ferentari, cu dragoste şi heroină, către Sarkozy

Locuitorii ghetoului bucureştean Ferentari îi dau dreptate lui Sarkozy. Spun că ţiganii se duc în Franţa să fure şi să cerşească. În rândul comunităţii sunt atâţia infractori, încât e greu să-i deosebeşti pe cei buni de cei răi. Ţiganii cinstiţi sunt confundaţi cu borfaşii şi culeg, la rândul lor, roadele discriminării. Aici, în Ferentari s-a înregistrat o premieră: înmormantare cu dar. Murise un tânăr din cauza unei supradoze şi, cum băiatul nu era doar consumator, ci şi distribuitor, părinţii i-au făcut pomana cu heroina din stoc, pe care au împărţit-o la prieteni.

Băsescu anunţă episodul doi din Apocalipsă

Pe fondul scandalului uriaş generat de acuzele de fraudare a votului la Legea pensiilor, scandal despre care pretinde că nu ştie nimic, dar în legătură cu care a recomandat ulterior opoziţiei să se adreseze Curţii Constituţionale, preşedintele Traian Băsescu a venit ieri în faţa Parlamentului pentru a anunţa aprofundarea măsurilor de austeritate: un nou împrumut cu FMI în 2011, regândirea sistemului de taxe şi impozite prin lărgirea bazei de impozitare, adică impozitarea tuturor veniturilor, eli-minarea oricăror tipuri de ajutoare sociale considerate a încuraja nemunca.

ROMÂNIA LIBERĂ

Şpagă pentru şeful parchetului: 40 de farfurii cu mâncare

Whisky, favoruri pentru naşi şi fotbalişti, 40 de porţii de mâncare, iată pentru ce făceau intervenţii unii procurori din Galaţi. Printre cei care primeau se numără şi fostul prim-procuror al judeţului, Dinu Gîlcă. Dinu Gîlcă, fostul şef al Parchetului Curţii de Apel (PCA) Galaţi, şi Ion Ciafalon, şeful DIICOT Galaţi, sunt anchetaţi de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă. Ancheta DNA Galaţi scoate la lumină tranzacţiile meschine din justiţia gălăţeană: sticle de whisky primite cadou, intervenţii pe lângă şefii altor instituţii publice pentru rezolvarea problemelor rudelor sau chiar pe lângă fostul antrenor al echipei Oţelul Galaţi, Petre Grigoraş, pentru favorizarea unor jucători.

Substraturile conflictului dintre China şi Japonia

Beijingul a exclus ieri orice posibilitate de detensionare a crizei dintre China şi Japonia, declanşată de un incident maritim, dar alimentată în culise de o confruntare yen-yuan. Purtătorul de cuvânt al guvernului japo-nez declara ieri că responsabilii poli-tici din China şi din Japonia ar trebui să evite orice tentă de "naţionalism" în acest moment în care Beijingul şi Tokio se confruntă cu cea mai gravă criză diplomatică din ultimii ani. Relaţiile s-au tensionat între cele două puteri asiatice pe 7 septembrie, o dată cu interceptarea unui pescador chinez care a intrat în coliziune cu două nave nipone de patrulare în apropierea insulelor revendicate de cele două puteri asiatice (şi de Taiwan) în Marea Chinei de Sud.

Adevărata cauză a înveninării relaţiilor dintre China şi Japonia ar trebui căutată la bursă,

Tonul creşte între SUA şi China pe tema parităţii yuanului, iar Japonia joacă rolul lunetistului. Un fel de partidă de biliard între trei concurenţi cu puternice presiuni psihologice şi potenţiale răsturnări de alianţe în cursul partidei. În afara achiziţionării masive de yeni, care a atacat direct exporturile ni-pone, Bank of China a realizat o emisie de da-torii în monedă chi-neză de unde băncile străine nu au fost excluse ca până acum. Dând acces actorilor străini la acest gen de produs , autorităţile chineze au deschis cutia Pandorei - convertibilitatea devizei lor. Schimbarea strategiei uriaşului său vecin a declanşat imediat reacţia Tokio-ului.

O întrebare dură pentru magistraţi de Cristian Ghinea

Săptămâna trecută a avut loc primul tur al alegerilor de la CSM - din cei 50 de candidaţi iniţiali, au fost aleşi 33 care merg mai departe. Citind în presă numele celor care au trecut de primul tur, descopăr atât semne bune, cât şi proaste. .. Ce facem? Le luăm magistraţilor puterea înapoi? Eu nu am un răspuns, dar aştept unul chiar de la cei care votează în turul doi, magistraţii înşişi. Între feţele bune ale Justiţiei şi feţele hidoase e o diferenţă imensă. Puşi să aleagă între Cristi Danileţ and Co. şi Lidia Bărbulescu and Co., magistraţii ne vor da singuri un răspuns.

Prima Casă: dacă nu se înţeleg şapte români, încercăm cu doi

După ce a fost acordat un singur credit în jumătate de an, procedura de asociere pentru construcţie prin programul "Prima Casă 2" va fi simplificată. Doar o singură locuinţă a fost construită de la zero, prin programul "Prima Casă", în 2010. Pe segmentul de program, prin care se acorda posibilitatea asocierii a minimum şapte persoane fizice, în vederea construirii unui imobil nu s-a acordat încă nici un credit, procedurile bancare şi de garantare fiind deosebit de dificile, practic imposibil de îndeplinit. În schimb, au fost cumpărate prin credit garantat de programul guvernamental, 140 de locuinţe finalizate în acest an, deci locuinţe noi.

Raiffeisen: Băncile nu se aruncă la credite nici anul viitor

Analiştii grupului austriac văd o creştere moderată în 2010 şi 2011 şi apreciază că băncile vor continua să aibă probleme cu restanţele. Chiar dacă gradul de intermediere financiară a crescut în 2009, volumul creditelor acordate de marile grupuri prezente în Europa Centrală şi de Sud-Est a scăzut cu 1,8% anul trecut, arată raportul anual al Raiffeisen Zentralbank.

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu: Mergem la FMI, nimeni nu ne împrumută pe termen lung

Preşedintele Traian Băsescu a admis oficial, într-un discurs în faţa Parlamentului, că România va semna, în 2011, un nou acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Preşedintele nu a spus care ar urma să fie cererea României de finanţare din partea Fondului, arătând însă că doar pentru acoperirea deficitului bugetar, pe care România s-a angajat să-l ţină la 4,4% din PIB, în 2011, avem nevoie să ne împrumutăm cu 5,7 mld. euro.

Patriciu închiriază 100 de maşini Ford pentru Mic.Ro

Dinu Patriciu, omul de afaceri care a devenit miliardar în euro din afaceri cu petrol, a încheiat un contract pentru livrarea unei flote de 20 de modele Ford Fiesta şi Mondeo cu Business Development Team (BDT), cel mai mare dealer Ford din Capitală. Maşinile sunt destinate în cea mai mare parte reţelei de magazine Mic.Ro, potrivit unor surse apropiate companiei Mercadia, care dezvoltă reţeaua de magazine. Acestea sunt maşini de clasă mică şi medie destinate cel mai probabil agenţilor de vânzări şi nu transportului de mărfuri.

Din toate ţările din Est, doar România nu vorbeşte despre taxarea băncilor

Băncile au intrat în vizorul guvernelor din mai multe ţări central şi est-europene care se gândesc să le taxeze suplimentar, doar în România discuţiile oficiale pe marginea acestui subiect fiind evitate până în prezent. Raţiunea de la care s-a pornit în cele mai multe cazuri a fost aceea că băncile care au beneficiat în ultimii doi ani de sprijin financiar din partea statului trebuie să contribuie acum la refacerea economică a ţărilor respective. Cum în România nu a fost nevoie ca statul să intervină pentru salvarea vreunei bănci, taxarea suplimentară a instituţiilor financiare nu are acelaşi fundament.

Casa Poporului este degeaba cea mai mare clădire din lume

Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă din lume deschisă vizitatorilor şi cea mai importantă atracţie a Capitalei, a primit în medie 403 vizitatori pe zi în perioada ianuarie-august, de două ori mai puţin decât clădirea Parlamentului din Ungaria, potrivit unei analize ZF. Deşi a intrat de trei ori în cartea recordurilor ca fiind în topul celor mai mari, scumpe şi grele clădiri administrative din lume, Palatul Parlamentului a atras 98.158 de turişti în primele opt luni ale anului, mai puţin cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, aproape 80% fiind vizitatori străini. Anul trecut, Palatul Parlamentului a primit 152.107 vizitatori, faţă de 300.000 de vizitatori cât a primit clădirea Parlamentului din Budapesta, care ocupă o suprafaţă construită de 18.000 metri pătraţi, de aproape patru ori mai mică.

Ziarul Financiar, citat în Financial Times despre suspendarea directorilor Aviva

Doi administratori ai subsidiarei din România a grupului Aviva nu mai au dreptul să activeze pe piaţa românească de asigurări, după ce autoritatea locală de supraveghere i-a sancţionat deoarece a descoperit erori de contabilitate şi în procesul de conducere, scrie Financial Times în ediţia de vineri, 17 septembrie. Janos Bartok, preşedintele Aviva, şi Shah Rouf, membru în consiliul de administraţie şi fost CEO, au fost sancţionaţi pentru 34 de nereguli descoperite de autoritatea de supraveghere în contabilitate, managementul riscului, dar şi în proceduri pentru prevenirea spălării banilor, mai scrie cotidianul.

Deutsche Bank: România va avea cel mai prost rezultat economic după Grecia anul acesta

BNR nu va reduce dobânda-cheie la lei pentru a stimula reluarea creşterii economice, de teama impactului inflaţionist al majorării TVA în iulie, iar România rămâne anul acesta cu cea mai proastă perspectivă din Europa cu excepţia Greciei, anticipează analiştii Deutsche Bank, cea mai puternică bancă germană. Un raport recent afirmă că România se confruntă cu perspectiva înrăutăţirii datelor economice din cauza măsurilor de austeritate fiscală introduse în iulie, în timp ce în majoritatea ţărilor din regiune se vede o revenire moderată după criză.

Cea mai scumpă arteră comercială din lume e Fifth Avenue. Pe Magheru, chiria e de 21 de ori mai mică

Cea mai scumpă arteră comercială din lume este în continuare Fifth Avenue din oraşul american New York, unde chiria anuală depăşeşte 16.000 de euro pe metru pătrat, potrivit unui clasament realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield. Poziţia secundă revine arterei Causeway Bay din Hong Kong, unde chiria este mai ieftină cu peste 1.500 de euro decât în metropola americană. La distanţă considerabilă faţă de New York, însă în fruntea clasamentului la nivel european, se regăseşte Londra, cu artera comercială New Bond Street.

Croaţia vinde terenuri pentru a-şi finanţa bugetul

Croaţia va vinde sau închiria 2.800 de hectare de teren construibil, în condiţiile în care guvernul ţării se află în căutare de noi surse de venit, a anunţat Vedran Duvnjak, director al Fondului Proprietăţii Croat, citat de Bloomberg. Terenurile, în valoare de cel puţin câteva sute de milioane de euro la preţurile pieţei, sunt localizate în diverse regiuni ale ţării, inclusiv pe coasta Adriatică, o destinaţie de vacanţă din ce în ce mai populară în rândul europenilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb