REVISTA PRESEI 23.02.2010

Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 februarie 2010

EVENIMENTUL ZILEI

- Amânarea plăţii creditului extern este soluţia cea mai la îndemână pentru un buget sufocat de cheltuieli, cum este cel al României.

- Bancherii au ieftinit împrumuturile imobiliare sau ipotecare, constrânşi fiind şi de reducerea dobânzii-cheie aplicate de banca centrală.

- După ce au spus că vor fi tăiate alocaţiile copiilor bogaţi, liderii PDL au revenit la sentimente mai bune. Ei au anunţat, ieri, că vor susţine chiar creşterea alocaţiilor dacă vor găsi bani.

- Cinci membri ai Alianţei Civice a Romilor au fost somaţi să părăsească sala de şedinţe unde preşedintele României a lansat Raportul asupra Strategiei de îmbunătăţire a situaţiei romilor, după ce au protestat faţă de lipsa de implicare a autorităţilor.

- Vladescu, scuturat de PDL in lipsa

De la Emil Boc în jos, democrat-liberalii au tunat ieri în şedinţa conducerii partidului împotriva ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu.

ROMANIA LIBERA

- Soros: Grecia e doar începutul. Nu doar Grecia, ci şi Franţa, Portugalia şi Germania au încercat să-şi camufleze deficitele bugetare cu.ajutorul mai multor bănci internaţionale...

- Vizita lui Traian Băsescu la Kiev cu ocazia ceremoniei de investire a noului preşedinte ucrainean este un semn de deschidere faţă de noua conducere a Ucrainei.

- Cristian Diaconescu a apreciat că, dacă ar fi rămas în cursă, niciunul dintre candidaţi nu ar fi obţinut numărul minim de voturi pentru a putea câştiga din primul tur. "Aş fi obţinut şi eu 200-300 de voturi", a continuat el.

- Rubla un pariu cu şanse mari în 2010.

Rusia va avea în acest an o creştere economică de peste 3 ori mai mare decât zona euro. Analiştii se aşteaptă ca economia Rusiei să intre într-un proces de diversificare, pentru a scădea dependenţa de exporturile de petrol. Rubla s-a apreciat puternic atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul american, se arată în analiza săptămânala a X-Trade Brokers.

- Compania naţionala de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADNR) a majorat cu 33,26 milioane de lei (8,11 milioane de euro) valoarea contractului semnat cu firma Straco pentru lărgirea la patru benzi a 12,5 kilometri din Centura Sud Bucureşti (intre autostrada spre Constanţa şi comuna Jilava). Straco câştigase contractul tocmai pentru că la licitaţia din 2008 a cerut preţul cel mai mic dintre toţi ofertanţii, respectiv 73,1 milioane lei (17 milioane de euro).

- Cum îşi plăteşte Ponta poliţele politice.

Recompensarea susţinătorilor, precum Adrian Năstase şi Miron Mitrea, simultan cu şubrezirea poziţiei contestatarilor reprezintă priorităţile pe termen scurt ale noului şef al PSD. În ceea ce priveşte poziţionarea PSD pe scena politică, Victor Ponta spune că partidul său va deveni un adversar serios al PNL şi că se va opune proiectului PDL de revizuire a Constituţiei

JURNALUL NATIONAL

- Şeitan şi Vlădescu, ameninţaţi cu remanierea

Premierul Emil Boc i-a ameninţat cu remanierea pe miniştrii care vor mai lansa, prin declaraţii de presă, măsuri care nu sunt prevăzute în programul de guvernare. Principalii vizaţi de acest avertisment fiind ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cel al Muncii, Mihai Şeitan.

- Reforma mersului pe jos, la PSD

După ce şi-a ales biroul (fostul birou al lui Adrian Năstase, cel al lui Mircea Geoană urmând să fie împărţit, la comun, de vicepreşedinţi), noul preşedinte al partidului, Victor Ponta, a luat primele două decizii personale de la instalarea în funcţie :liderii PSD să nu mai aibă acces cu maşinile în curtea sediului şi să fie obligaţi să vină la şedinţe fix la ora stabilită.

- Vanghelie a fost şicanat de un grup de oameni care protestau în faţa sediului din Kiseleff, pretinzând că au fost angajaţi de preşedintele PSD Bucureşti pentru a face figuraţie la şedinţa organizaţiei Bucureşti desfăşurată joi seară, la Romexpo, dar nu au mai primit banii promişi.

- Soarta lui Mircea Geoană a fost unul din subiectele discutate luni intens de social-democraţi. În cadrul şedinţei BPN al PSD, Victor Ponta a dat asigurări că nu doreşte să îi fie luată lui Mircea Geoană funcţia de preşedinte al Senatului, existând riscul ca postul să meargă la PD-L.. Acesta nu a dorit însă să participe la şedinţa Biroului de Conducere al partidului.

CURIERUL NAŢIONAL

- Finanţele se împrumută aproape de dobânda BNR

MEP a luat încă 500 mil. lei din piaţă, randamentul scăzând la 7,15% de la 7,78% la începutul lunii.

- Florea Pârvu (CNIPMMR): Nu înţeleg de ce statul nu ia bani de pe pieţele externe, pentru a lăsa şi firmelor.

- Contractul de administrare a Fondului Proprietatea (FP) de către Franklin Templeton Investment Management va intra în vigoare după înscrierea Fondului, în maxim 45 de zile, ca organism de plasament colectiv la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), a decis ieri autoritatea pieţei de capital.

- Uniunea Europeană plănuieşte să-şi formeze propriul Serviciu Secret, prin comasarea a trei departamente de la Bruxelles, care se ocupă de informaţii secrete, scrie publicaţia electronică EUobserver.

Reprezentantul pentru politică externă şi politica de securitate al Uniunii Europene, Catherine Ashton, definitivează, în prezent, propunerea de a realiza Serviciul Secret, dosarul final fiind aşteptat să fie depus luna viitoare

ADEVĂRUL

- Noul şef al PSD vrea ca social-democraţii să devină adversari serioşi pentru toate partidele de dreapta, inclusiv pentru liberali. Priorităţile echipei lui Victor Ponta sunt deblocarea posturilor în administraţia publică şi promovarea propriului proiect pentru revizuirea Constituţiei. Proaspăt devenit preşedinte al PSD, Victor Ponta a conturat direcţiile partidului în perioada următoare.

- Rulmentul Braşov, vândut la bucată

Noul proprietar vrea sa înfiinţeze o fabrică mai mică de rulmenţi radianţi. După 40 de licitaţii eşuate Rulmentul Braşov a fost adjudecat de firma Sigur Imob SRL care a cumpărat pachetul majoritar pentru 2,61mil.euro.

- SUA ies definitiv din recesiune. Analiştii exclud revenirea crizei economice. Consumul final se va revigora mai încet, odată cu refacerea graduală a ratei şomajului, care acum se situează la 9,7%.

GÂNDUL

- Băsescu, preşedintele tuturor manelelor: "La 99% dintre români le plac".

Preşedintele Traian Băsescu pare să aibă o statistică despre preferinţele muzicale ale românilor. Prezent, luni, la un seminar despre problema romilor, şeful statului a susţinut că 99% dintre români ascultă manele.

- Cum a cunoscut Brazilia România

Aventurile lui Mazăre la carnaval: "Luăm locul I dacă nu se strică carul."

- Catedrala Mântuirii Neamului costă 170 milioane de euro "la roşu"

Construcţia va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime, 120 de metri înălţime, iar la slujba religioasă din interiorul catedralei vor putea participa 5000 de persoane.

ZIARUL FINANCIAR

- Duster va aduce venituri de 1 miliard de euro pe an la Dacia.

SUV-ul pentru care s-au format liste de aşteptare pentru Ferrari se va prezenta oficial la Geneva pe 2 martie şi în România pe 6 martie. Se vor produce 60.000 de unităţi în 2010. Primul SUV 4x4 low cost va avea preţul intre 13.000-16.000E.

- Fondul Proprietatea + 40% în doua luni

Acţiunile Fondului Proprietatea sunt tot mai căutate dar nu prea mai sunt vânzători.

- Reprezentanţii service-urilor auto au ieşit în stradă pentru a-şi recupera banii de la asiguratori.

Luni în zona Aviatorilor în faţa sediului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor aproximativ 50 de angajaţi şi proprietari de service-uri au demonstrat.

- Interviu cu ambasadorul Greciei la Bucureşti

Lipsa de disciplină ne-a adus în această situaţie. Învăţaţi din exemplul nostru, nu faceţi ca noi. Cifrele Greciei în 2009: PIB 236,5 miliarde Euro (România 126 miliarde euro); Deficitul bugetar 30 miliarde euro (România 9,2 miliarde euro); Datoria publică 266,3 miliarde euro (România 27,5 miliarde euro); Salariu minim lunar 681 euro (România 136 euro).

- Cum ar putea schimba noua conducere a Bursei de la Bucureşti relaţia cu SIBEX?

Unul din punctele pe care noii administratori l-au susţinut aproape în unanimitate în programele lor este consolidarea pieţei de capital şi fuziunea dintre cele două burse. Lucian Isac spune că problema ţine şi de voinţa acţionarilor. Ideea nu are susţinere deocamdată nici în conducerea Bursei de la Sibiu şi nici în rândul acţionarilor BVB. Teodor Ancuţa spune despre o fuziune s-ar putea discuta abia peste doi ani.

- BNR vrea să blocheze banii băncilor străine în filialele locale.

Pe fondul crizei din Grecia au apărut o serie de speculaţii privind riscul retragerii unor finanţări pentru băncile locale. Astfel BNR stabileşte că împrumuturile subordonate primite de la o instituţie de credit locală de la banca mamă nu pot fi rambursate la iniţiativa acesteia din urmă fără aprobarea prealabilă a BNR.

- Guvernele europene s-au ajutat de manevre financiare ingenioase pentru a-şi înfrumuseţa situaţia fiscală.

Grecia nu este singura ţară care şi-a ascuns datoriile pentru a respecta pe hârtie restricţiile pe care le implică statutul de membru al zonei Euro.

- Chinezii nu mai vor să muncească pe bani puţini.

- Banca Ungariei a redus dobânda cheie la minimul istoric de 5,75%.

FINANCIARUL

- În lipsa unor decizii inteligente, Guvernul lansează biruri aberante.

Haos fiscal: impozitarea pensiilor o măsură inexistentă pentru premier, "scoasă din context" pentru Vlădescu.

- Lidl intră în forţă in România cumpărând reţeaua PLUS, tranzacţie de peste 100 milioane de euro.

- Piaţa de publicitate va înregistra o creştere de 5-10% în a doua parte a acestui an.

- Administraţia locală este cel mai mare restanţier al companiilor. Datoriile statului către mediul de afaceri se ridică la 1,5 miliarde de euro. Una din cinci firme este în blocaj financiar.

- Daniel Ţepeş: "Am investit în BVB de cinci ori cât în SIBEX. Nu doresc să depreciez valoarea niciuneia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb