REVISTA PRESEI 23.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 23 februarie 2013

ADEVARUL

Congresul PNL. Crin Antonescu şi-a întărit poziţia în partid şi şi-a ironizat adversarii

Crin Antonescu a câştigat detaşat prima zi a Congresului PNL, după ce statutul pe care l-a propus a fost votat de 1400 de delegaţi şi a avut doar trei voturi împotrivă. Liberalii se vor reuni mâine pentru a-şi alege noua conducere. Potrivit statutului propus de Antonescu, Biroul Politic Naţional va fi ales pe baza unei liste propusă de preşedinte. În acest fel, prim-vicepreşedintele şi cei 31 de vicepreşedinţi sunt selectaţi, practic, de Crin Antonescu care va prezenta lista, mâine, în faţa Congresului. De la tribuna Congresului, Crin Antonescu şi-a ironizat adversarii din gruparea Tăriceanu - Orban - Chiliman, care au propus alegeri uninominale în partid. El a pus accentul pe faptul că adversarii săi nu au curajul să îl înfrunte în competiţia internă din partid, dar lansează propuneri care ar putea fi valorificate de PSD.

Curtea de Apel Bucureşti: Uniunea Scriitorilor rămâne "pe drumuri". Casa Monteoru, înapoiată moştenitorilor familiei

Preşedintele USR a confirmat vineri că Sediul Uniunii Scriitorilor din România (USR) va fi retrocedat familiei moştenitoare în următoarea perioadă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul ca nefondat pe 1 februarie. "Am primit notificarea alaltăieri după-masă (20 februarie n.r.). Am avut foarte multe procese, acesta este de evacuare. Este ultima instanţă, nu se mai poate face nimic", a declarat pentru Mediafax, vineri, criticul literar Nicolae Manolescu. Procesul a fost deschis pe 29 ianuarie 2009, pe Legea 10/ 2001, de Ioana Angelescu şi mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, în calitate de reclamanţi, împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti - proprietarul imobilului din Calea Victoriei, cunoscut cu denumirea de Casa Monteoru şi dat în folosinţă Uniunii Scriitorilor din Bucureşti.

Cum a fost "tratată" de angajaţii Bancpost femeia care a obţinut despăgubiri de 4.500 de euro

"Adevărul" prezintă tratamentul la care a fost supusă clujeanca Maria Meşter de angajaţii filialei din Dej a Bancpost. Aceştia au sunat, conform motivării judecătorilor, nu numai acasă, unde au vorbit cu fetiţa femeii, dar şi la locul acesteia de muncă şi chiar la fostul soţ, făcând presiuni pentru ca Maria să-şi plătească o restanţă ... pe care n-o avea. Sucursala din Dej a unei bănci este obligată să achite 4.500 de euro despăgubiri pentru că a traumatizat-o psihic pe fata uneia dintre clientele băncii. Angajaţii băncii sunau la domiciliul Mariei Meşter, care avea un credit la instituţie, şi întrucât aceasta nu era acasă, vorbeau cu fiica acesteia. Teodora, fetiţa femeii, a fost supusă unei expertize, iar medicii au stabilit că a fost traumatizată psihic în urma telefoanelor în care i se spunea că "familia ei putea să doarmă în stradă".

DEZBATERE Pe tine te hărţuiesc recuperatorii de credite? Specialiştii îţi explică cum să scapi de cămătarii legali. Psihologii: "Sunt nişte călăi care ne ţin securea deasupra capului"

Cazul fetiţei de 9 ani, din Cluj, terorizată de recuperatorii unei bănci pentru că părinţii nu erau acasă să răspundă la telefon, a deschis Cutia Pandorei. Forumurile sunt pline de dramele românilor care trăiesc cu frica recuperatorilor de credite. Avocaţii spun că aceste firme nu sunt limitate de nicio reglementare legală, însă pot intra sub incidenţa Protecţiei Consumatorului. Criza financiară a adus cu sine şi creşterea explozivă a numărului românilor care au intrat, mai devreme sau mai târziu, în imposibilitate de plată. Din cauza micşorării lefurilor sau chiar din cauza pierderii locului de muncă, tot mai mulţi oameni nu au mai putut să-şi achite ratele către bănci. Cum era de aşteptat, firmele de recuperare au apărut ca ciupercile după ploaie, foarte multe credite bancare fiind preluate de aceste firme. adevarul.ro deschide o dezbatere pe o temă pe cât de fierbinte, pe atât de controversată.

Traian Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele Senatului olandez: "Decizia pe Schengen nu trebuie legată de MCV"

Preşedintele Traian Băsescu a primit vineri, la Cotroceni, o delegaţie condusă de preşedintele Senatului olandez, Fred de Graaf, reamintind că România şi-a îndeplinit angajamentele tehnice de securizare a frontierelor şi că decizia pe Schengen nu trebuie legată de considerente politice sau de MCV. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre bunele relaţii economice dintre România şi Regatul Ţărilor de Jos, acesta fiind unul dintre cei mai importanţi investitori din economia românească. Preşedintele Senatului din Olanda, Fred de Graaf, a declarat, vineri, după discuţia cu omologul Crin Antonescu, că pentru a fi parte a Tratatului Schengen, justiţia din România trebuie să fie la nivelul regulilor europene în domeniu.

"La Repubblica": Papa Benedict a demisionat după ce a aflat de existenţa unui grup de homosexuali la conducerea Bisericii Catolice

Suveranul pontif a decis să-şi înainteze demisia în aceeaşi zi în care a fost informat despre existenţa unei puternice facţiuni gay, aflată în structurile de conducere ale Vaticanului. Potrivit documentelor pe care le-ar fi primit Papa, clericii erau şantajaţi de persoane din exteriorul Bisericii. Purtătorii de cuvânt ai Vaticanului au refuzat să comenteze informaţia publicată de "La Repubblica". Potrivit acesteia, Papa Benedict al XVI-lea a decis să demisioneze încă din 17 decembrie, zi în care i-a fost predat un dosar secret. Suveranul pontif ar fi pus trei cardinali să alcătuiască un raport privind scurgerea de informaţii şi breşa de securitate care au dus la izbucnirea scandalului "VatiLeaks", când sute de e-mailuri personale ale Papei şi ale mai multor clerici au fost publicate.

Moody\'s i-a retras Marii Britanii triplul A şi a scăzut nota la Aa1

Agenţia de rating Moody\'s i-a retras vineri Marii Britanii triplul A şi a scăzut nota datoriei ţării cu o treaptă, la Aa1, ca urmare a slabelor perspective de creştere economică. Într-un comunicat, agenţia americană face referire mai ales la "incapacitatea continuă a perspectivelor pe termen mediu" ale Marii Britanii şi arată că se aşteaptă ca activitatea economică lentă a ţării să "se extindă în a doua jumătate a deceniului". Economia britanică a făcut un prim pas spre o nouă recesiune cu o contracţie de 0,3% în trimestrul IV al anului 2012, în timp ce ea a ieşit în vara anului trecut din a doua recesiune de la începutul crizei, aminteşte France Presse. Moody\'s a evocat de asemenea "provocările" cu care se confruntă ţara în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, în timp ce "abilităţile de absorbţie" a şocurilor economice au slăbit.

EVENIMENTUL ZILEI

100 de milioane de euro pentru romi, cheltuiţi degeaba. Ponta visează să-i bage acum în fabrici. Care fabrici?

Premierul Victor Ponta i-a promis lui Francois Hollande că îi va lua pe romi din Franţa şi-i va aduce în România, unde îi va angaja în fabrici. Reprezentanţii etniei cred că, în cel mai bun caz, e vorba de o glumă. Pentru că tovarăşul de ideologie François Hollande are probleme electorale din cauza romilor, premierul Ponta şi-a luat angajamentul ferm de a-i lua pe aceştia de pe capul francezilor. "Am decis să întărim ("renforcer") politica de angajare a romilor în fabricile din România şi de integrare a copiilor lor în şcoli", a declarat Ponta, pentru cotidianul Les Echos. Promisiunile premierului român vin pe fondul unei nemulţumiri crescânde a alegătorilor francezi faţă de lipsa de acţiune a guvernanţilor socialişti în chestiunea romilor din România.

PREMIERĂ ÎN CODUL RUTIER. Rămâi fără permis dacă nu plăteşti amenda! Vezi ce alte surprize îi aşteaptă pe şoferi!

Din acest an autorităţile române vor să pună capăt înmatriculărilor în străinătate a maşinilor deţinute de români, în special a celor \"bulgăreşti\". De ieri, au fost puse în dezbatere publică alte propuneri de modificare şi completare a Codului Rutier. Printre noile modificări se numără obligativitatea înmatriculării maşinilor cumpărate din alte state în termen de 30 de zile. O altă propunere, fără precedent în materie de legislaţie rutieră, este suspendare dreptului de a conduce a celor care nu îşi plătesc amenzile de circulaţie. EVZ publică proiectul de ordonanţă care a fost înaintat, deja, Secretariatului General al Guvernului.

CADOU REGAL DE LA STAT. Baronul Culiţă Tărâţă, "iertat" de o datorie de milioane de euro

Un director al Agenţiei Domeniului Statului a semnat singur un act adiţional la contractul de arendă al Insulei Mari a Brăilei, prin care l-a scutit pe afacerist de plata a 3, 2 milioane de euro, pe motiv de "destufizare". Firma lui Culiţă Tărâţă, TCE 3 Brazi SRL, a primit în arendă de la ADS, în august 2001, cele 59.100 de hectare de teren agricol ale Insulei Mari a Brăilei. Fără licitaţie, fără selecţie de oferte, ci prin atribuire directă. În schimbul exploatării acestei suprafeţe de teren, Culiţă Tărâţă trebuia să plătească o redevenţă de 480 kg/ grâu/an la hectar, în contextul în care pe piaţa liberă redevenţa era dublă.

S-a tras cortina peste FOTE 2013

Festivalul Olimpic al Tineretului European, găzduit de România, s-a încheiat aseară. După aproape o săptămână de întreceri, peste cele patru locaţii unde s-a desfăşurat competiţia, Poiana Braşov, Predeal, Fundata şi Râşnov, s-a aşternut liniştea. Participanţii au plecat din România cu amintiri frumoase, dincolo de satisfacţiile sau decepţiile legate de întrecerile sportive. Cele trei medalii cu care delegaţia României încheie FOTE 2013 reprezintă o zestre bogată vizavi de obiectivele dinaintea competiţiei. Dorrotya Buzas şi Emil Imre, colegi de club la Miercurea Ciuc, s-au numărat printre surprizele FOTE. Emil Imre a plecat miercuri spre Polonia, acolo unde, săptămâna viitoare, va participa la Campionatul Mondial de short-track pentru juniori.

De ce vrea Raed Arafat centralizarea achiziţiilor pentru spitale

Secretarul de stat Raed Arafat este cel care a gândit introducerea unui sistem unic de achiziţii, la nivel naţional. El ne-a prezentat pe larg ceea ce vrea să facă prin centralizarea achiziţiilor, susţinând că opiniile prezentate în articolul "Sursa "Medicul de gardă" reclamă interese la Ministerul Sănătăţii: «Doi furnizori pot sista livrarea de medicamente vitale!»", sunt nefondate. Raed Arafat spune că centralizarea achiziţiilor publice, mai ales pentru materialele sanitare, medicamentele şi echipamentele care sunt fie de volum mare, fie de cost mare, este o practică în mai multe ţări - Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Italia şi, inclusiv, SUA. Motivul este acela de a obţine economia de volum.

Facturile la căldură sunt pe punctul să îi scoată pe români în stradă

"Birurile" de iarnă au devenit împovărătoare. Oamenii plătesc mii de lei pe lună. Mocneşte revolta nemulţumiţilor. Gigacaloria, boală sau blestem? Este o dilemă din care românii par să găsească dificil ieşirea. Facturile de iarnă "i-au înnebunit", oamenii fiind nevoiţi să scoată din buzunar sume exorbitante pentru veniturile lor modeste. Luna trecută, un veteran de război din Arad a intrat în stare de şoc şi nu mai poate vorbi după ce a văzut factura la energie termică: 2.542 de lei (25 de milioane de lei vechi) întro singură lună.

JURNALUL NATIONAL

PROTEST FĂRĂ PRECEDENT ÎN JUSTIŢIE. Magistraţii vor suspenda şedinţele de judecată pentru că Alina Ghica şi Cristi Danileţ nu sunt revocaţi din CSM

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a adresat azi o scrisoare deschisă judecătorilor şi procurorilor prin care le cere ca în ziua de 26 februarie să suspende şedinţele de judecată. Demersul AMR survine după ce Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să ia act de revocarea din funcţie a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, în urma solicitărilor adunărilor generale ale judecătorilor.

Antonescu: Când PSD spune că PNL dă prezidenţiabilul, e un câştig pe care PNL nu-l mai pierde

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat în cadrul congresului partidului că în momentul în care PSD angajează faptul că este nevoie de susţinerea unui candidat liberal la preşedinţie, PNL nu mai pierde acest \"câştig\", indiferent dacă acel candidat ajunge sau nu şef de stat, informează mediafax.ro. Preşedintele PNL a adăugat că şansa acestui \"câştig\" pentru PNL nu a fost obţinută prin noroc sau conjunctural, ci ca urmare a asumării de riscuri, a curajului şi a muncii. În timpul congresului, Liderul liberal a susţinut formula alegerilor pe aceeaşi listă a preşedintelui PNL şi a întregii conduceri a partidului, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general. Antonescu a susţinut că nu l-au interesat niciodată soluţiile comode, cum ar fi fost uninominalul, ci soluţiile eficiente.

Ponta şi Antonescu, la un pas de moarte într-o călătorie cu avionul

Victor Ponta şi Crin Antonescu au vorbit, în timpul congresului PNL de azi, despre o călătorie cu avionul pe care au făcut-o împreună, în ţară, când motorul s-a oprit temporar, informează agerpres.ro. \"Când o să ne scriem memoriile amândoi, o să aflaţi cum am reuşit, într-o discuţie de 5 minute, să salvăm lucruri extrem de importante, cum am mers împreună cu un avion căruia i s-a oprit motorul în zbor la un moment dat, cum am ţinut discursuri împreună în sate, unde oamenii nici nu ştiau cine e Crin Antonescu şi cine e Victor Ponta, cum într-o seară ne plimbam prin grădina de la Cotroceni şi ne gândeam cum să facem cu viitorul acestei ţări\", a spus Ponta.

Maior: Nu există ofiţeri acoperiţi în Parlament, există posibilitatea de a controla

Directorul SRI George Maior a declarat, vineri, că nu există ofiţeri acoperiţi printre parlamentari, existând posibilitatea de a controla acest lucru, iar întrebat despre existenţa jurnaliştilor sub acoperire a spus că serviciul acţionează conform celor mai stricte standarde democratice. Întrebat dacă aceasta înseamnă că deputatul PSD Sebastian Ghiţă nu este ofiţer acoperit al SRI, Maior a răspuns: \"Eu am spus ce am avut de spus, cred că logica pur aristotelică spune acest lucru\". Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în urmă cu o săptămână, că în actualul Guvern sau Parlament nu sunt \"ofiţeri acoperiţi\" care să fie activi, menţionând că a solicitat în toamna anului trecut verificări din partea serviciilor secrete. Băsescu a fost întrebat, la un post de televiziune, cum vede acuzele reciproce dintre Sorin Roşca Stănescu şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, în ceea ce priveşte colaborarea cu serviciile secrete. Şeful statului a afirmat despre cei doi că sunt \"gură spartă\" şi a ţinut să precizeze că a solicitat verificări la sfârşitul anului trecut.

Inflaţia şi devalorizarea leului ajustează tarifele serviciilor de apă şi de canalizare

Pentru a asigura capacitatea de finanţare a investiţiilor asumate şi solicitate de Municipiul Bucureşti, cum ar fi programul Bucur pentru extinderi reţele apă/canalizare ce asigură accesul la apă a bucureştenilor şi realizarea investiţiilor pentru Casetă pentru prevenirea inundaţiilor, Apa Nova va ajusta tariful serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare. Astfel, de la începutul lunii martie 2013, bucureştenii vor plăti cu 75 de bani/metru cub (TVA inclus) mai mult pentru serviciul de apă şi de canalizare. Ultima ajustare ordinară de tarif a fost aplicată în august 2010. De la această dată inflaţia a crescut 15,2 %, iar cursul de schimb valutar a crescut cu 4,8% în defavoarea leului. Apa Nova aduce la cunoştinţa locuitorilor capitalei, că investiţiile menţionate mai sus sunt în grafic , onorându-şi astfel datoria faţă de cetăţeni.

Companie de top, scoasă pe tuşă?

Lukoil, compania oligarhului rus Vagit Alekperov a venit în România la finele anilor '90, când a cumpărat rafinăria Teleajen de la Ploieşti. A închis-o câţiva ani pentru retehnologizare şi a repornit-o în 2004. În paralel, a demarat o campanie agresivă de expansiune pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi Lukoil a ajuns al treilea jucător intern. În toţi aceşti ani, s-au investit aproape un miliard de dolari, dar, cu mici excepţii, atât distribuţia, cât şi rafinarea generează pierderi grele. Benzinăriile nu ating pragul zero de rentabilitate, rafinăria are mereu probleme cu mediul, depozitele sunt în marea lor parte ineficiente, iar diversele strategii de vânzare implică formarea multor firme intermediare între Lukoil şi clienţii finali. Başca, în ultimii ani asistăm la invazia Gazprom în România şi pe o singură piaţă cu greu se regăsesc doi ruşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb