REVISTA PRESEI 23.03.2018

M.D
Revista Presei / 23 martie 2018

REVISTA PRESEI 23.03.2018

ADEVĂRUL

Un proiect de lege cu beneficii limitate, dar cu efecte negative majore

De curând, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), principalele bănci din piaţă şi-au exprimat opinia cu privire la controversatul proiect de lege care limitează Dobânda Anuală Efectivă (DAE) la credite.

KPMG a prezentat rezultatele unui studiu de impact asupra domeniului bancar. Rezultatele studiului se regăsesc în acest articol: Studiu KPMG: Limitarea DAE va înăspri condiţiile de creditare. Cămătăria se va intensifica Sergiu Manea, BCR: "Dacă ne uitam la limitarea dobânzii, este foarte clar că ideea principală a legiuitorului a fost aceea de a exclude ratele la niveluri necontrolate, însă modul în care construim acest plafon vine în detrimentul accesului la credit. Până la urmă acoperirea costului unui credit este un lucru foarte clar, ca şi atunci când vindem ulei sau creştem roşii, ne dorim să vindem la un preţ mai mare decât acela care-l plătim pentru resursele utilizate în proces. Practic vom avea de-a face cu o resorbţie a plajei de adresare, imaginaţi-va un flux şi un reflux".

BNR: Legile incerte şi impredictibile, risc sistemic ridicat

Cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicaţii asupra solvabilităţii sectorului bancar este principalul risc sistemic ridicat şi dificil de gestionat identificat de băncile din România.

Cel de-al doilea este reprezentat de riscul de creştere a costului de finanţare ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii monedei naţionale cu efecte negative asupra capacităţii de plată a debitorilor, în special a populaţiei şi IMM. Un altul îl reprezintă riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente în contextul evoluţiilor externe, de exemplu creşterea economică la nivel global, modificările de ordin politic şi accentuarea tensiunilor geopolitice, sectorul bancar european, şi/sau interne, de exemplu politici fiscale prociclice, adâncirea deficitului de cont curent. Conform Sondajului trimestrial privind riscurile sistemice elaborat de Banca Naţională a României, cele mai mari instituţii de credit din România au identificat în exerciţiul curent şase riscuri ridicate şi două moderate, similar rezultatelor exerciţiului anterior (septembrie 2017).

BANCHERUL

ING Bank revine la avansul de 5% pentru creditele Prima Casa

Dupa ce la inceputul anului trecut ING Bank a majorat de la 5% la 10% avansul minim pentru creditele Prima Casa, in paralel cu scaderea de la 25% la 15% a avansului pentru creditele ipotecare standard, banca olandeza a decis sa revina in acest an la avansul minim de 5% in cazul creditelor garantate de stat pe perioade de maxim 25 de ani, mentinad nivelul de 10% pentru creditele de pana la 30 de ani.

"Am reintrodus optiunea de avans de 5% pentru perioade de creditare sub 25 de ani, urmare a analizei solicitarilor cererilor primite din partea clientilor. Spuneam si anul trecut ca vom urmari cererea clientilor constant si vom reevalua decizia daca va fi cazul. Totusi incurajam si recomandam in continuare clientii sa vina cu un avans mai ridicat pentru a obtine atat un credit cat si o rata de valori mai mici. Avem in luna martie si o promotie de dobanda. Cel mai mic pret din piata, marja de 1.95%", a precizat ING, pentru Bancherul.ro.

Revenirea ING la avansul de 5% poate reprezenta o confirmare ca acesta reprezinta cea mai importanta atractie in cazul creditelor Prima Casa.

Pentru un credit de 50.000 de euro, avansul de 5% inseamna 2.500 de euro, pe cand in cazul avansului de minim 15% este nevoie de o suma de trei ori mai mare, adica 7.500 de euro.

Creditele Prima Casa au si avantajul unei dobanzi mai mici decat pentru un credit ipotecat standard, fiind plafonata prin lege la 2% plus ROBOR la 3 luni.

In aceste conditii, costul total (DAE) al creditelor Prima Casa acordate de unele dintre cele mai mari banci (BCR, BT, BRD, CEC si ING) este destul de apropiat: intre 4,37% la BRD si 4,43% la BCR, in cazul unui credit de 180.000 de lei pe 25 de ani.

Rata lunara este, in consecinta, foarte apropiata la toate cele cinci banci: intre 953 si 959 lei.

Comparativ, la creditele imobiliare standard, rata lunara incepe de la 1.072 lei la ING si ajunge la 1.176 lei la BCR, care este cel mai scump credit imobiliar standard.

COTIDIANUL

Mai putem avea încredere în Facebook?

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a apărut miercuri la CNN, unde a vorbit despre scandalul Facebook-Cambridge Analytica. O apariţie tardivă a celui de la care zeci de milioane de utilizatori au aşteptat zile bune o explicaţie pentru furtul datelor personale.

"Putem avea încredere în Facebook?", a fost întrebarea fundamentală pentru Zuckerberg, cel considerat de jurnalistul CNN Anderson Cooper drept "cel mai puternic om din lume". Răspunsul a fost o lungă eschivă, cu regrete, promisiuni, programe şi aplicaţii. "Vrem să fim siguri că toţi cei care au avut datele personale afectate vor afla. Mai departe, vom identifica aplicaţiile similare care fac astfel de lucruri şi le vom spune oamenilor despre ele. Cu siguranţă, când mă uit în urmă regret că nu am făcut asta la timp, că am greşit, dar suntem decişi să facem lucrurile bine în viitor."

Dar iată ce spunea Zuckerberg în 2009, la BBC, întrebat dacă Facebook va oferi terţilor informaţii personale ale utilizatorilor. "Cine este proprietarul informaţiilor de pe Facebook? Cel care le postează sau dumneavoastră?". "Informaţiile sunt proprietatea utilizatorilor", spune Zuckerberg. "Le veţi oferi altora?". Zuckerberg: "Nu le vom schimba decât cu cei cu care utilizatorul spune că doreşte". În 2009, când Zuckerberg dădea răspunsuri clare, compania avea venituri de sub 800 de milioane. Acum, când se eschivează, Facebook are venituri de 40 de miliarde de dolari.

CURENTUL

Două inspectoare de la ANAF Ilfov au fost reţinute de DIICOT

La data de 21.03.2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatelor STAN STELA şi ZAMFIRESCU DANIELA LILIANA, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 12.01 - 22.05.2015, inculpatele Stan Stela şi Zamfirescu Daniela - Liliana, consilieri superiori, suspectul F. C., şef serviciu şi suspectul B. E. C., şef administraţie adjunct, din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov - Activitatea de Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, au efectuat cu încălcarea prevederilor legale în materie respectiv art. 45 alin. 1 din Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, art. 7 alin. 2 - 4, art. 94 alin. 1 - 3, art. 97 alin. 1 lit. b şi alin. 3 lit. b, art. 105 alin. 1 din OG nr. 92/2003, republicată, privind Codul de procedură fiscală, inspecţia fiscală finalizată printr-un raport de inspecţie fiscală, neinvestigând, neconstatând şi nesancţionând fiscal toate actele şi faptele rezultate din activitatea contribuabilului MERT SA supus inspecţiei, de care aveau cunoştinţă la momentul demarării inspecţiei fiscale şi care atestau existenţa mecanismul evazionist iniţiat şi constituit de inculpaţii BOZDORO MARINICĂ şi RISTEA GEORGE CĂTĂLIN şi pus la dispoziţia SC MERT SA în vederea efectuării de importuri subevaluate şi a sustragerii de la plata TVA de plată, cu consecinţă încălcării intereselor statului prin necolectarea creanţelor fiscale datorate de acest contribuabil la bugetul de stat concomitent cu crearea unui folos necuvenit în beneficiul acestei societăţi dar şi în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acesteia.

JURNALUL NAŢIONAL

Diplomaţia s-a încheiat - Boris Johnson îl acuză făţiş pe Vladimir Putin că a ordonat lichidarea fostului spion Serghei Skripal

Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat, miercuri, că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat atacul neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal pentru a îl ajuta în campania electorală pentru preşedinţia Rusiei, relatează Politico.eu.

În cadrul unor declaraţiile susţinute în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Britanic, Johnson a reiterat faptul că responsabilitatea atacului neurotoxic îi aparţine direct lui Vladimir Putin.

Ministrul britanic de Externe a precizat că, în pofida declaraţiilor venite de la Moscova, atacul neurotoxic "poartă semnătura Rusiei" prin folosirea agentului neurotoxic "Novicioc", adăugând că Moscova a vrut să-şi avertizeze foştii spioni că nu pot scăpa de "revanşa Rusiei".

"Aşa cum fac multe figure nedemocratice în momentul alegerilor sau în prejma momentelor critice, este deseori atractiv să induci în imaginarul colectiv noţiunea unui duşman şi cred că asta s-a încercat asupra electoratului din Rusia", a declarant Johnson, adăugând că atacul neurotoxic a fost strâns legat de campania electorală din Rusia.

Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury şi, în replică, a dispus expulzarea a 23 de diplomaţi britanici, după ce şi Londra a decis expluzarea a 23 de diplomaţi ruşi. Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat acuzaţiile drept "lipsite de sens".

ZIARUL NAŢIONAL

Vanghelie stă acasă

DNA a cerut înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă, respectiv pentru faptul că Vanghelie ar fi luat legătură cu un martor în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie. Imediat după aflarea deciziei, Vanghelie s-a bucurat pentru faptul că a dat de nişte "judecătoare tinere şi curajoase" care au refuzat să le facă procurorilor pe plac în absenţa unor probe convingătoare: "Este dramatic, cum să fiu arestat că eram la aparatul de apă? Eu eram la aparatul de apă, el mi-a spus < < ce faci, şefu? Să ştiţi că m-au şantajat > >. Eu i-am spus: < < Să ştii că este un Dumnezeu şi este atât > >. Pentru asta au cerut arestarea preventivă. Eu nu am întâlnit niciodată aşa ceva, nici măcar în perioada comunistă, că am fost gestionar şi nu am văzut aşa ceva". În context, Marian Vanghelie a spus că "statul paralel" avea şi lucra cu liste de persoane care trebuiau eliminate şi că toate aceste lucruri se vor plăti la un moment dat: "Va sosi vremea când toţi 70% dintre cei din DNA, din sediul ăla, vor fi judecaţi şi se va vedea că fac la fel că aia de la Prahova. Eu nu le doresc răul, dar ar trebui să fie anchetaţi, că să se vadă".

ZIARUL FINANCIAR

Banca Transilvania vrea să livreze dividende şi acţiuni gratuite cu un randament cumulat de 16%

Banca de la Cluj vrea să-şi recompenseze acţionarii cu jumătate din profitul net realizat în anul 2017, dar şi cu 10,85 acţiuni gratuite la 100 deţinute prin majorare de capital ♦ Convocatorul publicat miercuri rezumă mesajul transmis de bancă Ziarului Financiar în februarie ♦ 91% din profit ar urma să meargă către acţionari.

Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la bursa româ­nească, propune acţionarilor în şedinţa din 25 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,14 lei pe acţiune şi 10,85 acţiuni gratuite la 100 de unităţi deţinute de investitori, ceea ce echivalează cu un randament brut cumulat de 16%, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor din convocator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb