• ADEVARUL
• Vîntu şi Guşă, în vizorul DIICOT într-un nou dosar privind vânzarea Realitatea Media
Procurorii DIICOT anchetează noi informaţii privind vânzarea, respectiv cumpărarea pachetului majoritar al Realitatea Media. Potrivit sursazilei.ro, Sorin Ovidiu Vîntu a fost chemat la Parchet pentru a-şi da acordul în privinţa unei expertize grafologice, în timp ce Cozmin Guşă a fost amendat cu 5000 de ron, la începutul lunii mai, pentru că nu a transmis DIICOT documentele referitoare la preluarea postului Realitatea. Ancheta este legată de o serie de acuzaţii de spălare de bani şi delapidare pe relaţia Petromservice - Realitatea Media, procurorii încercând să identifice patronii reali ai postului de televiziune în perioada la care se face referire. Noile acuzaţii pe care procurorii le documentează se suprapun peste scandalul provocat de decizia definitivă de luni, a Curţii de Apel Bucureşti, prin care firma controlată de Guşă a pierdut brandurile Realitatea în favoarea lui Elan Schwartzenberg, fostul proprietar. Potrivit lui Gheorghe Piperea, avocatul lui Elan Schwartzenberg, clientul său a redevenit proprietarul a 126 de mărci ale Realitatea Media.
• PNL vrea să îl elimine pe Băsescu din politică
Preşedintele României nu va mai putea face politică după expirarea mandatului, potrivit propunerilor PNL de modificare a Constituţiei. "Preşedintele îşi exercită funcţia cu neutralitate, fără partizanate politice sau de altă natură, iar după expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida în alegeri şi nu mai poate ocupa funcţii de demnitate publică", se afirmă în proiectul PNL de modificare a Constituţiei, prezentat, astăzi de senatorul liberal Tudor Chiuariu. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că se va întoarce în politică după expirarea mandatului de la Cotroceni şi ar fi principalul vizat de o astfel de modificare. Ion Iliescu are o funcţie onorifică în PSD, iar Emil Constantinescu nu mai este activ politic. PNL va propune şi revenirea la un mandat prezidenţial de patru ani. Liberalii propun ca şeful statului să numească premierul propus de partidul sau alianţa care a câştigat alegerile. O altă propunere a PNL este sancţionarea migraţiei politice, prin demiterea parlamentarului care pleacă din partidul cu care a candidat.
• Vlad Moisescu a fost exclus din PNL
Biroul Politic Teritorial al PNL Sector 1 a decis în această seară excluderea din partid a lui Vlad Moisescu, fost vicepreşedinte al PNL şi fost preşedinte al PNL Sector 1, şi a altor 12 persoane. Potrivit lui Sorin Roşca Stănescu, membru al conducerii PNL sector 1, cei excluşi au fost acuzaţi că fac politica altor formaţiuni politice. Este posibil să urmeze şi alte excluderi. Vlad Moisescu este unul dintre cei care au lansat Iniţiativa România Liberală iar preşedintele PNL, Crin Antonescu a afirmat că membrii acesteia nu mai pot face parte din PNL. În acelaşi timp a fost convocată şi Delegaţia Permanentă a PNL Sector 1 unde ar putea fi excluşi toţi consilierii locali ai PNL Sector 1. Cei excluşi nu au fost convocaţi să se apere de acuzaţiile care le-au fost aduse. Urmează ca luni la Delegaţia Permanentă Naţională să fie propusă excluderea din partid a primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman şi a deputatului Diana Tuşa.
• "Le Monde": Arestarea lui Gigi Becali a fost influenţată de miza aderării României la Schengen
Celebrul cotidian francez a publicat în ediţia electronică de marţi, 22 iunie, o ştire despre condamnarea lui Gigi Becali la închisoare, jurnaliştii francezi bănuind că există o legătură strânsă între arestarea patronului Stelei şi aşteptata aderare a României la spaţiul Schengen. În articolul din "Le Monde" al cărui titlul este "Ciobanul Becali, împiedicat să iasă din România", ziariştii francezi susţin ipoteza că presiunile făcute de Bruxelles asupra ţării noastre în privinţa aderării la Schengen au infleunţat decizia judecătorilor care l-au condamnat pe Becali. Mai precis, Uniunea Europeană a impus României condiţia ca justiţia să-şi facă treaba pentru ca ţara noastră să primească verde pentru aderare, iar patronul Stelei ar fi căzut victimă acestor presiuni.
• Hăţişuri legale: Franklin Tempelton a fost exclus de la administrarea Fondului Proprietatea, dar rămâne administrator
Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la 21 mai 2013, radierea lui Franklin Templeton din poziţia de administrator al Fondului Proprietatea (FP), la cererea unui acţionar minoritar. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Prin respingerea recursurilor formulate de Fondul Proprietatea şi Franklin Templeton, magistraţii au confirmat hotărârea similară pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă. Unul dintre acţionarii minoritari ai Fondului, avocata Ioana Sfîrăială, a dat în judecată instituţia pentru a se constata că numirea la cârma FP, în septembrie 2010, a companiei americane Franklin Templeton s-a făcut ilegal. Administratorul FP a emis un raport curent pentru Bursa de Valori Bucureşti, prin care a anunţat că decizia Curţii de Apel Bucureşti nu schimbă cu nimic situaţia Fondului Proprietatea. Franklin Templeton se prevalează de faptul că, între timp, "numirea sa ca administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului a fost ratificată şi reaprobată de mai multe ori de către acţionari".
• CURENTUL
• "Misterele Bucureştilor": Grapini şi Oprescu vor să bage turismul în catacombe
Incapabilă să realizeze ceva concret pentru promovarea turismului românesc, ministreasa Maria Grapini ne-a propus, de curând, un talmeş-balmeş fără cap şi fără coadă, un "carcalete" în care-i amestecă, de-a valma, pe Ivan Patzaichin cu Prinţul Charles şi pe Dracula cu vechile noastre vestigii istorice. Iar pentru ca haosul să fie total, Grapini ne-a anunţat, cu aerul că ne dă o veste bună, că are de gând să-l amestece în tot acest haloimăs şi pe edilul şef al Capitalei. Fără să ne ofere alte amănunte, ministreasa ne-a anunţat că "vor fi promovate cetăţile din jurul Bucureştiului şi Centrul Istoric". Trecem peste faptul că Maria Grapini habar n-are despre ce pălăvrăgeşte: în realitate, "cetăţile" din jurul Bucureştiului sunt cele 18 forturi care compun vechea centură de apărare a Capitalei, capodoperă de inginerie militară construită din ordinul Regelui Carol I. De fapt, nici nu este prea clar ce au pus la cale ministreasa Grapini şi primarul Capitalei.
• Propunere-surpriză a candidatului la funcţia de procuror-adjunct DNA: Călin Nistor a declarat război interceptărilor telefonice
Procurorii anticorupţie s-ar putea folosi mai puţin în anchete de interceptările telefonice şi ambientale, dacă iniţiativa candidatului la funcţia de procuror-adjunct al DNA va fi pusă în practică. Procurorul Călin Nistor îşi va prezenta astăzi proiectul de management la Consiliul Superior al Magistraturii, iar acesta conţine propuneri revoluţionare pentru desfăşurarea de acum înainte a anchetelor de corupţie. După prezentarea planului său, Nistor urmează să răspundă întrebărilor secţiei pentru procurori a CSM, iar apoi să primească avizul de numirea în funcţia de procuror adjunct al DNA. Călin Nistor arată în proiectul de management că interceptările şi înregistrările audio-video din dosarele DNA ar trebuie să fie folosite doar în situaţii bine definite, doar dacă faptele vizate în anchetă nu pot fi probate în altă fel, pentru protejarea vieţii private.
• SRS sfidează ultimatumul liderilor USL
După câteva zile de calm relativ, fostul colaborator al Securităţii, actualmente senator al României, a ieşit din nou la rampă iar chiar în plenul Senatului. El a spus că scurgerea discuţiei dintre miniştrii PNL este o chestiune de siguranţă naţională ce intră în competenţa SRI. "Sper ca declaraţia mea politică de astăzi (n.r. miercuri) să nu alimenteze vreun nou scandal. Ar fi nefiresc ca ea, declaraţia, să fie interpretată ca un atac împotriva directorului SRI. Sau, Doamne fereşte, ca o provocare pe agenda USL. În definitiv nu îi cer puternicului şef al celui mai puternic serviciu secret din România decât să îşi facă datoria pentru care este plătit din bani publici. Să răspundă unui atac împotriva siguranţei naţionale", afirmă liberalul în declaraţia sa politică rostită ieri la Senat.
• CURIERUL NATIONAL
• Cât costă un conac boieresc
Cel mai scump apartament scos la vânzare în Capitală costă la fel de mult ca un conac boieresc, care vine "la pachet" chiar cu zeci de hectare de teren. Locuinţa are un preţ de strigare de 2,5 milioane de euro şi este vorba despre un penthouse de 500 de metri pătraţi, construit în anul 1996, situat în zona Dorobanţi-Aviatorilor, potrivit Imobiliare.ro. "Suma impresionantă solicitată de proprietar este însă mai mult decât suficientă pentru achiziţionarea unei proprietăţi cu valoare arhitecturală şi istorică precum unul sau chiar mai multe conace boiereşti; iar în astfel de cazuri oferta vine "la pachet" chiar cu zeci de hectare de teren", spun reprezentanţii portalului imobiliar. Astfel, exceptând zona Bucureşti-Ilfov, asemenea "bijuterii" arhitecturale pot fi achiziţionate cu mai puţin de un milion de euro.
• Parlamentul susţine planurile UE pentru supraveghere bancară
Plenul Parlamentului a aprobat ieri propunerile legislative pentru crearea unui sistem unic la nivelul UE de supraveghere bancară, urmând ca cele mai mari bănci din zona euro să fie supravegheate de Banca Centrală Europeană (BCE), aceasta putând avea un cuvânt de spus în supravegherea celorlalte bănci. Deputaţii care au redactat aceste propuneri legislative au insistat asupra faptului că prevederile referitoare la răspundere trebuie să fie conforme cu puterile de supraveghere create sau transferate la nivelul UE. BCE, în rolul său de supraveghere, va trebuie să fie mai deschisă şi să îşi asume mai multe răspunderi decât în rolul de generator de politici monetare.
• Europa plânge după trilioanele pierdute din taxe
Anual, Europa pierde din taxe aproape 1.000 miliarde de euro. Nu e de mirare că liderii europeni îşi intensifică eforturile de a combate frauda şi evaziunea fiscală care au erodat agresiv din economiile ţărilor europene. Acuzaţiile venite marţi din partea senatorilor americani cu privire la faptul că Apple evită să plătească taxe de miliarde de dolari la nivel global ridică o problemă importantă pe agenda politică internaţională, în timp ce Guvernele încearcă să lupte pentru a controla împrumuturile în faţa unei creşteri slabe şi a unei recesiuni prelungite. Liderii UE devin din ce în ce mai serioşi cu privire la lacunele sistemului fiscal şi caută un acord internaţional privind noi reguli pentru a contracara uşurinţa cu care persoanele fizice şi companiile pot muta banii în zonele unde taxa este minimă. Ei vor discuta această problemă la summitul din această săptămână, notează CNN.
• Ce catastrofă vine din "inima stricată a Europei"
Proiectul uniunii monetare aduce "catastrofă economică, politică şi socială în Europa", spune Bernard Connolly, fost economist pe lângă Comisia Europeană. Acesta numeşte moneda euro "inima stricată a Europei" şi afirmă că va adânci ţările periferice în deflaţie, depresiune economică şi falimente. Autorităţile de la Bruxelles folosesc euro ca pe o armă pentru crearea unui "suprastat ilegitim, iresponsabil, nedemocratic şi represiv". Proiectul uniunii monetare a fost utilizat ca o armă de autorităţile de la Bruxelles pentru încercarea unei armonizări forţate. Rezultatul se dovedeşte a fi însă exact contrar: efectele economice ale existenţei euro au produs neîncredere, resentimente, trimiteri în ridicol, dispreţ şi chiar ură între popoarele din Uniunea Europeană, a mai spus Connolly. Connolly a fost creditat de Mark Carney, guvernator al Băncii Canadei şi care în curând va prelua şefia Băncii Angliei, ca fiind unul dintre economiştii care au prezis corect actuala criză.
• EVENIMENTUL ZILEI
• CORESPONDENŢĂ SPECIALĂ DIN BRUXELLES. Guvernul vrea să scadă facturile la energie
Guvernul va reeşalona subvenţiile acordate de stat producătorilor de energie regenerabilă (energie verde), iar acest lucru va însemna scăderea facturilor consumatorilor casnici şi industriali. Anunţul a fost făcut aseară de către premierul Victor Ponta, la finalul summitului Consiliului European de la Bruxelles, la care a participat în baza unui mandat acordat de preşedintele Traian Băsescu. Summitul a fost dedicat adoptării unor măsuri prin care economiile din ţările membre UE să fie mai competitive în ceea ce priveşte preţurile la energie, având în vedere că în Statele Unite acestea sunt de patru ori mai mici decât în Europa. "În România, subvenţiile sunt de şase ori mai mari decât în alte ţări, dar ne-am dat seama că nu putem continua aşa. Avem în vedere o balansare a subvenţiilor, o reeşalonare, pentru facturile populaţiei, dar şi a marilor consumatori industriali. Certificatele verzi se găsesc în ambele. Prin reeşalonare, pe care o vom discuta în următoarea şedinţă de guvern, aceste facturi vor scădea", a explicat Ponta.
• PRACTICA ILEGALĂ a unuia dintre cei trei investitori interesaţi de CFR Marfă
In urmă cu doi ani şi jumătate prelua activitatea de transport feroviar a grupului Rompetrol după o licitaţie care a durat aproape un an, pe o perioadă de trei ani cu posibilitatea de prelungire pentru încă doi ani. Pe lângă întregul parc de material rulant utilizat de Rompetrol Logistics, Grup Feroviar Român, compania deţinută de Gruia Stoica, i-a preluat şi pe cei aproximativ 350 de salariaţi ai companiei petroliere. În comunicatul de presă remis la finele anului 2010, GFR preciza că cei aproximativ 350 de salariaţi vor beneficia de aceleaşi condiţii şi drepturi salariale oferite de fostul angajator. Doar că lucrurile nu s-au întâmplat aşa, decât pentru o scurtă perioadă de timp. Astfel că mare parte din personalul preluat de la Rompetrol Logistics s-a îndreptat în instanţă pentru câştigarea drepturilor pierdute la actualul angajator.
• EXCLUSIV Mărirea şi decăderea celui mai mare dezvoltator de locuinţe din România
A dezvoltat peste 2.800 de locuinţe la nivel naţional şi a ajuns să valoreze pe bursă peste 300 mil. euro pe vârful "bulei imobiliare". Criza şi afacerile păguboase au paralizat efectiv activitatea celui mai mare dezvoltator de locuinţe din România, care a ajuns să valoreze astăzi 6,6 mil. euro. Bazele Impact Developer & Contractor au fost puse de clujeanul Dan Ioan Popp la nici doi ani după Revoluţie, în 1991, alături de Carmen Săndulescu. Cei doi au reuşit să listeze compania la Bursa de Valori Bucureşti în iunie 1996 şi timp de 15 ani a fost singurul dezvoltator imobiliar listat.
• Topul celor mai puternice femei din lume
Angela Merkel ocupă primul loc în topul realizat anual de Forbes. Este pentru a treia oară consecutiv când cancelarul Germaniei este în fruntea acestei liste, şi pentru a opta oară în ultimii 10 ani. Editorii de la Forbes spun că "Ea este coloana vertebrală a Uniunii Europene şi poartă destinul monedei euro pe umerii ei". Poziţia a doua este ocupată de preşedinta Braziliei, Dilma Roussef, urmată de Melinda Gates, cunoscută pentru acţiunile sale filantropice. Puţin mai jos de podium, pe locul patru, este Prima Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama care a urcat trei poziţii anul acesta. Ea este urmată de o altă primă doamnă care a devenit senator şi candidat la preşedinţie, Hillary Clinton. Anul trecut, Hillary Clinton s-a situat pe locul doi, însă anul acesta se pare că a fost devansată. La realizarea clasamentului se ţine cont de avere, putere mediatică şi influenţă. În total, nouă femei din cele 100 din top sunt şefi de stat. Douăzeci şi patru dintre ele sunt directoare sau manageri în companii internaţionale care au generat venituri uriaşe anul trecut.
• JURNALUL NATIONAL
• Lotul Becali: condamnaţii au urmat o decizie CSAT. Schimbul de terenuri, impus de construirea unui obiectiv militar din strategia de apărare
George Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc execută pedepse cu închisoare pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat curs acuzelor făcute de procurorii DNA. Sentinţa a căzut ca o lovitură de trăsnet pentru cei trei inculpaţi şi familiile lor, stârnind numeroase reacţii în întreaga societate românească dar şi străinătate. Nu putea trece neobservată sentinţa care trimitea în puşcărie un fost ministru al Apărării şi Justiţiei în câteva cabinete, un general care a condus Armata română ca şef al Statului Major General şi a fost implicat în procesul de aderare la NATO, cât şi a unui om politic, şef de partid, europarlamentar, deputat şi finanţator al campioanei României la fotbal. Culmea, cei trei condamnaţi din "raţiuni de stat", sacrificaţi pe "altarul Schengen", au urmărit în realizarea schimbului de terenuri îndeplinirea unor hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării!
• Purtătorul de cuvânt al PSD: Liberalii să se uite mai puţin în sondaje şi mai mult la guvernare!
Cătălin Ivan spune că unii liberali au lăsat doar PSD să-şi asume lucrurile grele ale guvernării, ceea ce nu este corect. Purtătorul de cuvânt al PSD susţine că protocolul USL "nu trebuie renegociat de la zero", ci doar "întărit", după scandalul Sorin Roşca Stănescu. "Cât am fost în opoziţie, aţi văzut că toate bătăliile duse au fost câştigate, pentru că am fost uniţi, am vorbit pe aceeaşi voce, am spus aceleaşi lucruri şi am făcut exact cum am vorbit. La guvernare, în schimb, lucrurile s-au schimbat şi e normal să se schimbe, pentru că este altă situaţie în care ne aflăm cu toţii. Sunt foarte multe decizii importante pe care Guvernul trebuie să şi le asume, sunt reforme de făcut, sunt de multe ori decizii dificile şi dureroase, care trebuie asumate de toate partidele aflate la guvernare. Când aceste decizii trebuiau luate, mulţi colegi s-au gândit mai degrabă la efectul electoral, pierd voturi, nu pierd voturi", a declarat Ivan, la RFI.
• Piedone anunţă că demisionează dacă Oprescu centralizează bugetul şi ia salubrizarea la Primăria Capitalei
Cristian Popescu Piedone a declarat că este hotărât să-şi prezinte demisia din funcţia de primar al sectorului 4 şi să candideze la Primăria Capitalei, dacă primarul general Sorin Oprescu va impune amendamentele sale privind centralizarea bugetului municipalităţii şi preluarea la PMB a licitaţiei pentru salubrizarea oraşului. Legea salubrizării este în dezbatere pentru a fi modificată prin mai multe amendamente. Edilii de sector susţin că în acest moment nu au posibilitatea să organizeze licitaţii, decât în baza unor delegări date de fostul primar general Traian Băsescu, care datează din 1999.
• NATIONAL
• Dezvaluirea care va zgudui din temelii intreaga clasa politica: vineri se stabileste viitorul presedinte al Romaniei!
Nu a trecut inca un an de zile de cand legendarul general american Wesley Clark, fost sef al armatelor aliate din Irak si actual consilier al celor mai puternice concerne petroliere descindea la Bucuresti pentru a impune coabitarea. De aceasta data, un inalt emisar al "ocultei" mondiale va face o vizita fulger, de doar cateva ore, in Capitala tarii noastre. Si pentru ca misiunea acestuia este de a stabili cine va fi viitorul presedinte al Romaniei, cel ales "sa-i calce" pe Traian Basescu si Victor Ponta este nimeni altul decat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Nici macar cei mai de incredere oameni ai presedintelui Traian Basescu nu au reusit sa afle pana acum cine este alesul acestuia pentru a-i urma la Palatul Cotroceni. Colaboratori apropiati sau rivali politici de moarte, toata lumea nu a putut decat sa faca supozitii cu privire la planurile sefului statului. Insa, dupa informatiile intrate in posesia noastra, pana vineri acesta trebuie sa ia o decizie clara, pe care sa i-o comunice lui Rasmussen.
• DigiSport interzice Liga 1 in ziua finalei Champions League!
Liga Profesionista de Fotbal a programat etapa cu numarul 33 tinand cont de ordinele primite de la DigiSport, detinatorul drepturilor tv pentru campionatul intern. La DigiSport, intreaga zi de sambata va fi rezervata finalei de la Wembley, editia 2012/2013 a Ligii Campionilor: Bayern München - Borussia Dortmund! Vor fi transmisiuni live de la Londra din ora in ora, interviuri cu fosti mari jucatori romani, plus cateva emisiuni speciale, totul culminand cu mult asteptatul duel de la 21.45. Cu un program atat de incarcat, nici nu se putea ca DigiSport sa faca loc in grila si meciurilor din Liga 1.
• Antonescu l-ar pune pe Basescu premier
Invidios pe relatia dintre premier si presedinte, liderul liberal, Crin Antonescu, vine cu o contraoferta: il pune pe Basescu prim-ministru. Crin Antonescu vrea sa demonstreze ca are capacitatea sa fie presedintele tuturor romanilor. Prin urmare, desi este dusman declarat al sefului statului, liderul PNL sustine ca nu ar ezita sa-l desemneze premier, daca majoritatea parlamentara l-ar propune. "Un lucru simplu, ca nu e deloc exclus... teoretic. Un partid care castiga alegerile parlamentare, sau o coalitie care castiga alegerile parlamentare in Romania sa vina la mine si sa-mi spuna: «Noi am castigat alegerile parlamentare, domnul Traian Basescu este candidatul nostru oficial pentru functia de prim-ministru». In acel moment Traian Basescu ar fi desemnat prim-ministru al Romaniei, pentru ca in acest sens am inteles eu mereu Constitutia, chiar cea actuala, si in orice caz in acest sens vrem sa o modificam explicit, constrangator.
• Depozitele sub 100.000 de euro scapa de "arestul" bancilor
Parlamentul European are in lucru o lege prin care depozitele mai mici de 100.000 de euro nu vor putea fi utilizate la salvarea bancilor falimentare, iar conturile care depasesc aceasta suma vor fi "arestate" doar in cazuri speciale. In urma prabusirii sistemului bancar din Cipru, Comisia Europeana a propus o serie de reglementari privind salvarea bancilor falimentare. Astfel, banii depusi in banci de persoane fizice sau firme se vor utiliza doar in ultima instanta. O comisie de specialitate a Parlamentului European a adoptat interdictia de a fi folosite depozitele sub 100.000 de euro in scopul salvarii bancilor cu probleme. In prezent se discuta si despre restrictionarea accesului bancilor insolvente la conturile de peste 100.000 de euro si de constituirea de catre fiecare stat membru UE a unui fond de redresare de 1,5% din valoarea totala a depozitelor bancare.
• EBA cere un cod de bune maniere jurnalistice
Elena Basescu sustine independenta presei, dar insista pentru elaborarea unui cod de buna conduita pentru ziaristi. Presa trebuie sa fie independenta, impartiala si obiectiva, dar totodata si sa respecte viata privata a oamenilor si "sa faca diferenta intre fapte si opinii atunci cand informeaza", afirma mezina presedintelui Basescu. Iar cum ultimul Raport MCV constata ca o parte a mass-media "face presiuni asupra actului de justitie in Romania", Elena Basescu solicita autoritatilor din Romania elaborarea unui "Cod de Conduita". Solicitarea a fost facuta in plenul PE, cu ocazia dezbaterii raportului intocmit pe tema de Renate Weber. Raport sustinut si de EBA care, desi nu este de acord cu incriminarea defaimarii in statele UE, este de parere ca a sosit momentul stabilirii unor "standarde profesionale si coduri etice la nivel national" pentru jurnalisti.
• PUTEREA
• Transportatorii cred în promisiunile Guvernului şi nu mai blochează ţara
Transportatorii rutieri au renunţat la protestul anunţat pentru joi după o întâlnire de câteva ore cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative. "Am realizat şi am stabilit împreună un calendar cu termene precise pentru revizuirea unui pachet legislativ, în vederea rezolvării mai multor probleme care nu fac decât să complice activitatea transportatorilor şi să permită instituţiilor statului arbitrariul", a afirmat Fenechiu, potrivit Mediafax. El a adăugat că începând de săptămâna viitoare mai multe comisii şi subcomisii formate din reprezentanţi ai ministerului şi ai transportatorilor vor lucra pe cateva obiective precise, vizându-se găsirea modalităţilor pentru aplicarea cât mai corectă a legislaţiei actuale, modificări legislative care să ducă la simplificarea unor acte normative, dar şi găsirea de soluţii de lobby în ţările vecine României pentru înlăturarea unor probleme cu care se confruntă transportatorii.
• Traian Băsescu l-a decorat pe ambasadorul Norvegiei la Bucureşti
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de decorare a ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Norvegiei în România, Oystein Hovdkinn, în semn de apreciere pentru implicarea personală în susţinerea acordării dreptului de acces al muncitorilor români pe piaţa norvegiană a muncii, informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat remis miercuri Agerpres.
• Borza, administrator judiciar şi la Vulcan
Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în insolvenţă a companiei Vulcan Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, la solicitarea acesteia, din cauza unor datorii de 37 milioane de euro, a declarat Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. "Compania este decapitalizată şi a cerut în instanţă insolvenţa, pentru că avea datorii cărora nu le mai putea face faţă", a declarat Borza, citat de Mediafax. În cererea adresată instanţei Vulcan arată că nu deţine banii necesari pentru acoperirea datoriilor de circa 37 milioane de euro şi că singura şansă de salvare a companiei este restructurarea, în baza procedurii insolvenţei prevăzute de Legea 85/2006.
• ROMANIA LIBERA
• Cum schimbă lumea Revoluţia Gazelor de Şist din America
Summit-ul european de ieri a avut pe agendă una dintre cele mai grave probleme care s-ar fi putut adăuga crizei financiare cu care se confruntă UE. O criză energetică. Schema europeană de tranzacţionare a certificatelor verzi este pe cale să se prăbuşească, preţurile la energie cresc. Tot mai multe ţări considerate campioane ale energiei verzi, Germania, Spania şi, mai nou, România, abandonează subvenţiile pentru energie regenerabilă, sub presiunea consumatorilor, iar tot mai multe industrii ameninţă să-şi închidă operaţiunile din Europa. Ce a mers prost? Pe scurt, Revoluţia Gazelor de Şist şi, mai nou, a petrolului de şist din America.
• Cum au ajuns bucatele ardeleneşti pe masa britanicilor
De la socată la mezeluri, produsele alimentare din Transilvania se bucură de o trecere tot mai mare pe piaţa britanică, un rol esenţial în promovarea produselor şi a regiunii din vestul ţării jucându-l mai multe figuri ale aristocraţiei din Marea Britanie. Brandul Transilvania este mai puternic decât efectele scandalului internaţional al cărnii de cal vândută drept carne de vită. Astfel, în ciuda tuturor discuţiilor legate de carnea de cal, de aflatoxina din lapte, de carnea de curcan cu antibiotice sau de peştii cu paraziţi, vânzările de alimente produse în Transilvania pe piaţa britanică sunt în continuă creştere. Această evoluţie poate fi explicată prin două motive. Primul este reprezentat de faptul că gastronomia ardelenească şi-a găsit nişte ambasadori redutabili. Iar cel de-al doilea este legat de raportul preţ/calitate oferit de producătorii ardeleni.
• ZIARUL FINANCIAR
• Câştigătorii unor licitaţii de autostrăzi de 900 mil. euro, ţinuţi la secret
De peste nouă luni, licitaţiile pentru construcţia a 100 de kilometri de autostrăzi îşi aşteaptă câştigătorii. Deşi ministrul Dan Şova susţine că proiectele au fost deja atribuite, numele constructorilor sunt ţinute "la sertar", nefiind făcute încă publice. Importanţa atribuirii acestor contracte este cu atât mai mare cu cât în ultimul an investiţiile publice au fost reduse şi din ce în ce mai puţine licitaţii au fost organizate, punând presiune pe industria construcţiilor, deja zdruncinată de căderea investiţiilor private. Industria construcţiilor a scăzut cu 5% pe trimestrul I. "S-au făcut atribuirile de contracte", a spus ieri ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură Dan Şova, contactat de ZF. El a afirmat că le va solicita subordonaţilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) să trimită un comunicat de presă cu numele câştigătorilor, însă, până la închiderea ediţiei de ieri a ZF, CNADNR sau Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine nu au transmis niciun comunicat.
• Veşti bune pentru România şi întreaga UE: Bundesbank anticipează că economia Germaniei îşi va reveni puternic în al doilea trimestru
Economia germană, cea mai mare din Europa, îşi va reveni substanţial în cel de-al doilea trimestru, iar creşterea ar putea fi suficient de puternică pentru a impulsiona întreaga economie a zonei euro, anticipează Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Economia germană este principala destinaţie a exporturilor româneşti şi sursă de creştere pentru majoritatea statelor din regiune. Produsul Intern Brut german a crescut cu doar 0,1% în ritm trimestrial în primele trei luni ale acestui an, când economia zonei euro s-a afundat, iar cea a întregii Uniuni Europene a intrat în recesiune. Economia germană a crescut "aproape exclusiv" pe baza cheltuielilor populaţiei, activitatea din sectorul construcţiilor fiind înghetată din cauza iernii deosebit de lungi. Însă economiştii Bundesbank apreciază că în următoarele luni sectorul construcţiilor îşi va reveni şi au subliniat că au motive să creadă că afacerile vor începe să investească mai mult în echipamente şi utilaje pentru a întâmpina creşterea cererii externe pentru produsele germane, scrie Deutsche Welle.
• Arabii au promis să transforme Electroputere într-un gigant când au cumpărat-o de la de Tăriceanu şi Atanasiu, dar i-au vândut activele
Acţionarul majoritar al Electroputere a vândut uzina bucată cu bucată, deşi la privatizare, în 2007, promiteau că o vor transforma într-un "gigant mondial". Arabii din grupul Al-Arrab, care controlează producătorul de transformatoare de putere Electroputere Craiova (EPT), şi-au propus să continue seria de disponibilizări din cadrul companiei craiovene, anul acesta urmând să renunţe la încă 213 de salariaţi dintr-un total de 1.015, câţi mai lucrau în companie la finele anului trecut, după ce în 2012 au plecat din societate alţi 430 de oameni. Compania a fost vândută în 2007 de către statul român către arabi. Atunci era premier Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedinte la AVAS Teodor Atanasiu. Atanasiu nu se consideră vinovat de eşecul privatizării AVAS. "Vinovaţi nu pot să fie decât arabii. Întrebarea este ce poate face statul şi, conform clauzelor contractuale, poate să le ia pachetul de acţiuni şi să le ceară despăbubirile aferente, iar dacă nu vor, să-i acţioneze în instanţă", a declarat ieri Atanasiu. Călin Popescu-Tăriceanu nu a putut fi contactat pentru comentarii.