• ADEVARUL
• Iohannis l-a desemnat pe Gabriel Oprea premier interimar
"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta", se arată într-un comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale. Surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale au declarat, anterior, că preşedintele Iohannis a cerut documente referitoare la starea de sănătate a premierului Victor Ponta. Vicepremierul Gabriel Oprea, propus de către premierul Victor Ponta, aflat în Turcia, să preia interimar postul de prim-ministru, a plecat de la Palatul Cotroceni, după o discuţie de aproximativ 30 de minute cu preşedintele Klaus Iohannis.
• Ce jonglerii fiscale mai face Guvernul. Războiul procentelor în reducerea TVA
În timp ce Comisia Europeană nu este de acord cu scăderea cotei generale TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 fără alte măsuri de compensare, premierul Victor Ponta anunţă o reducere şi mai mare, la 19%, măsura urmând să fie aplicată înainte de sfârşitul anului. Delegaţia Comisiei Europene este prezentă de marţea trecută în România, negocierile fiind vitale pentru forma finală a Codului Fiscal. Acesta implică mai multe reduceri de taxe promise pentru anul 2016. În forma iniţială, Codul Fiscal prevedea reducerea TVA de la 24% la 20%, scăderea cu aproximativ 20% a accizelor la carburanţi, eliminarea taxei pe stâlp şi a impozitului pe dividende. Toate acestea ar duce deficitul bugetar la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2016, potrivit Comisiei Europene, în condiţiile în care ne-am angajat să avem un deficit structural de doar 1%, potrivit pactului fiscal.
• Gaură de 12 miliarde de lei
Reducerea cotei generale de TVA la 19% va avea un impact bugetar de 12 miliarde de lei în 2016, a declarat, pentru "Adevărul", Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. "Nu poţi să reduci în acelaşi timp toate taxele şi impozitele pentru că nu avem spaţiu fiscal. De la bun început era clar că nu poţi implementa toate măsurile. Iar cele pe care le poţi implementa trebuie compensate cu alte măsuri, fie la venituri, fie la cheltuieli ", a afirmat Dumitru. El a arătat că anul trecut ponderea colectării TVA în PIB a fost de 7,8%, în condiţiile în care în 2013 fusese 8,3% din PIB, iar consumul a crescut cu 4,6% în termeni reali. Pe lângă scăderea cotei generale de TVA, autorităţile au promis reducerea acesteia şi la o serie de alte categorii. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat recent că doreşte ca din 2016 să intre în vigoare şi reducerea TVA la apă de la 24% la 9%, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie.
• Familiile care au ajuns sa plângă pentru ca s-au mărit alocaţiile.
Statul da cu o mana si ia cu cealaltă. Dublarea alocaţiei va lasă, din august, mii de familii din întreaga tara fără ajutor social. Se va întâmpla in cazul celor care au ghinionul ca, prin creşterea alocaţiei copiilor, sa nu se mai încadreze in baremul pentru ajutorul social. Si astfel, pentru câteva zeci de lei in plus pot pierde câteva sute de lei pe luna, plus alimentele oferite gratuit de Uniunea Europeana. La nivel naţional, potrivit estimărilor, vor fi mii de oameni sârmani care vor pierde ajutorul oferit de stat sau vor primi, din august, mai putini bani daca depăşesc baremul cu minimum 5 lei.
• Cum a ajutat Rusia un ex-lider PSD să scape de 7 ani de puşcărie
Bâlbâieli juridice bizare în dosarul de corupţie prin care un fost lider PSD a scăpat de puşcărie. Fostul prefect şi deputat de Gorj, Mugurel Surupăceanu, a fost achitat de Curtea de Apel Craiova, definitiv, deşi în primă instanţă fusese condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani. Potrivit motivării deciziei de achitare, finalizată zilele trecute de magistraţi şi obţinută de "Adevărul", Surupăceanu a beneficiat de o greşeală a procurorilor, care nu au audiat corespunzător principalul martor din dosar, dar şi de refuzul Federaţiei Ruse de a-l pune la dispoziţia autorităţilor române pe martor. Utilaj din Ucraina, vândut la suprapreţ. Mugurel Surupăceanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că, în 2007, ar fi determinat prin intermediari achiziţionarea în condiţii nelegale, de către fostul Complex Energetic Turceni (actual Complexul Energetic Oltenia - CEO), a unui tractor forestier, importat din Ucraina.
• Mircea Dusa cere reintroducerea stagiului militar!
Aflat la Sibiu, luni, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldaţi, Mircea Dusa a cerut reintroducerea stadiului militar pe baza de voluntariat. "E necesar ca urgent sa trecem prin Parlament Legea privind rezervistul voluntar, care va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe baza de voluntariat", a declarat Dusa. Cu această ocazie, ministrul Apărării a anunţat ca aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi in acest an, din care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar.
• Afaceri în numele Domnului la biserică
Arhiepiscopia Craiova a înfiinţat Asociaţia Agricolă "Iconom" cu sediul în Str. Mitropolit Firmilian Nr. 3. Le-a impus preoţilor din Dolj şi Gorj să doneze cu titlu gratuit terenurile primite de la enoriaşi, iar astfel afacerea în agricultură demarată să fie una prosperă. Slujitorii Domnului au primit formulare tipizate pe care trebuie să le completeze cu scopul de a transmite cu titlu gratuit terenurile agricole pe care le parohiile le deţin în proprietate. Preoţii care nu sunt de acord vor fi sancţionaţi. "Ni s-a spus că ne taie 15% din salariu dacă nu suntem de acord să semnăm acest formular, prin care cerem să donăm terenurile agricole pe care le are biserica în proprietate", a povestit un preot din Dolj, sub protecţia anonimatului. Reprezentanţii Mitropoliei Oltenia au declarat că nu pot oferi în momentul de faţă un punct de vedere cu privire la această situaţie.
• NATO, pregătiri pentru un nou Război Rece. Forţa de reacţie rapidă va ajunge la peste 30.000 de soldaţi
Aliaţii se aşteaptă ca divergenţele acute cu Rusia să se menţină chiar şi după plecarea de la putere a lui Vladimir Putin, a susţine şeful Pentagonului, Ashton Carter. Secretarul american al apărării, Ashton Carter, se luni într-un turneu european care cuprinde Germania, Estonia şi Belgia. La Bruxelles, oficialul american va participa la reuniunea de două zile a miniştrilor Apărării din ţările NATO. "The New York Times" scrie că mesajul vizitei este cât se poate de clar: "secretarul Ashton Carter va cere aliaţilor NATO să dezgroape manualul cu instrucţiuni de pe vremea Războiului Rece". Alianţa Nord Atlantică va decide, săptămâna aceasta, consolidarea Forţei sale de reacţie rapidă, majorând capacitatea acesteia "până la 30.000-40.000 de oameni", a anunţat, luni, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.
• Cât de bogaţi sunt edilii Bucureştiului: sute de case, terenuri, bijuterii şi autoturisme de lux sunt trecute în declaraţiile lor de avere
În ultima vreme, primarii Bucureştiului au fost implicaţi într-o mulţime de scandaluri şi, de multe ori, numele acestora a ţinut ocupată prima pagină a ziarelor. Deşi au venituri modeste de la primărie, edilii au averi uriaşe. Astăzi, "Adevărul" vă prezintă agoniseală primarilor care conduc sectoarele Bucureştiului. În declaraţia de avere din 2014, Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1 suspendat din funcţie pentru 60 de zile, susţine că are o mulţime de bunuri. Spre exemplu, politicianul deţine nu mai puţin de 13 terenuri, trei clădiri, două autoturisme costisitoare, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de cel mult 170.000 de euro. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, are o declaraţie de avere sărăcăcioasă. Edilul Sectorului 2 menţionează că deţine un teren, o clădire şi bijuterii în valoare de cel mult 25.000 de euro. În declaraţia de avere, Robert Negoiţă susţine că are, printre altele, următoarele bunuri: 33 de terenuri (majoritatea cumpărate după anul 2004), 121 de clădiri.
• BANCHERUL
• Au băncile greceşti suficienţi bani pentru a le rambursa romanilor depozitele in cazul izbucnirii crizei?
Băncile greceşti au mai primit ieri 4 miliarde de euro prin facilitatea de lichiditate de urgenta (ELA), după ce săptămâna trecuta au fost injectate cu 86 de miliarde de euro pentru a compensa retragerile populaţiei de la ghişee si ATM-uri. In aceste condiţii, se pune întrebarea daca subsidiarele băncilor greceşti din Romania sunt suficient de lichide pentru a putea face fata unui potenţial atac al deponenţilor in cazul in care ar izbucni o criza in Grecia, daca nu se ajunge la o înţelegere pentru prelungirea acordului de finanţare. In cazul Alpha Bank, cea mai mare banca greceasca din Romania, care avea la finalul lui 2014 active de 16,96 miliarde lei, reprezentând 4,65% din totalul sistemului bancar romanesc, banca fiind pe locul 10 in topul băncilor după active, aceasta poate face fata fără probleme unui atac al deponenţilor, dispunând de suficiente lichidităţi chiar si in situaţia in care clienţii băncii si-ar retrage toate depozitele, care se ridica la 1,7 miliarde lei.
• Patronatele Bancare critica dur proiectul de lege privind darea in plata a casei pentru stingerea datoriei către banca
Consiliul Patronatelor Bancare din Romania - CPBR a trimis autorităţilor o sesizare la "Proiectul de Lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite", in care se arata ca "prin abordările sale superficiale si subiective, nu va reuşi nici sa protejeze dreptul la locuinţa familiala a debitorului si nici sa contribuie la reintroducerea rapida a imobilelor in circuitul civil, aşa cum se susţine in Expunerea de Motive ce însoţeşte Proiectul". Dimpotrivă, membrii CPBR considera ca "Proiectul de Lege, daca va fi adoptat si promulgat, va contribui într-o măsura fără precedent si cu efecte imediate la destabilizarea relaţiilor dintre debitori si instituţiile de credit, iar pe termen mediu si lung la destabilizarea activităţii de creditare de către bănci, de contractare de credite de către consumatori si nu in ultimul rând, la efecte extrem de adverse asupra economiei, in general.
• CURENTUL
• Fostă slugă a Securităţii, a lui Iliescu şi Văcăroiu numită purtător de cuvânt al preşedintelui Senatului
Andrei Alexandru, declarat în mai 2011, de către ÎCCJ, definitiv şi irevocabil turnător al securităţii, fost servitor al lui Iliescu şi al lui Văcăroiu este de ieri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. "Acest lucru nu înseamnă că vom renunţa la comunicarea directă pe care am avut-o până acum, bună şi frecventă. Ea va continua. O să vă stau la dispoziţie cu un punct de vedere oficial sau personal pe anumite chestiuni. (...) Orice instituţie are şi un purtător de cuvânt", a explicat Tăriceanu. El a precizat că Andrei Alexandru ocupă de luni această funcţie având în vedere experienţa jurnalistică pe care o are, "dar şi încărcarea din ce în ce mai mare a preşedintelui Senatului".
• Cazuri - de Tia Şerbănescu
Ce stil imposibil are şi Ponta ăsta! Pleacă fără să anunţe în Dubai, în Baku, în Turcia - de unde şi-a prelungit absenţa (28 de zile) pe Facebook fără a catadicsi să discute cu preşedintele şi să-i prezinte personal situaţia. Se vede că Ponta a rămas fidel obiceiului său din adolescenţă când a dispărut în Franţa în ultimul an de liceu după care nimeni nu ştie când şi-a dat bacalaureatul. Acum l-a lăsat pe Oprea interimar deşi "interviul acestuia a produs foarte multă tulburare în PSD" - după cum a mărturisit Dragnea care s-a dus în teritoriu să calmeze spiritele speriate de ameninţarea lui Oprea că iese din guvern dacă se fac modificări la Codul Penal. Desemnarea lui Oprea ca prim ministru interimar e cu ochi şi mai ales cu sprâncene: când şi le ridică e semn că interesul naţional e în curs de schimbare. Cândva, la mineriada din '99, Oprea era mâna dreaptă a lui Miron Cozma. Acum e piciorul drept al lui Ponta. La cât se zbate Tăriceanu e clar că are o presimţire neagră în legătură cu DNA. De ne-ar scăpa de toţi. Pas cu pas. Caz cu caz.
• CURIERUL NATIONAL
• Locuinţele, inspectate înainte de a fi asigurate
Modificările aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor - care a fost adoptată de Parlament, urmând a fi promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare - prevăd că locuinţele pot fi asigurate abia după ce au fost verificate de inspectorii de risc, locuinţele cu grad I la risc seismic neputând beneficia de asigurare de niciun fel până când nu sunt consolidate. "În cazuri bine determinate şi reglementate prin norme ale ASF, PAID poate efectua o inspecţie de risc a locuinţei care face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta va fi suportată de către PAID", se arată la art. 9 alin. 12.
• Oltenia se implică în lupta pentru Autostrada către Vest
Consiliul de Dezvoltare Regională (CDR) Sud-Vest Oltenia intră în campania pentru Autostrada Olteniei Craiova - Lugoj. CDR s-a întrunit săptămâna trecută şi a hotărât să trimită un memoriu la Bruxelles prin care cere introducerea Autostrăzii Olteniei pe lista de priorităţi a Master Planului General de Transporturi (MPGT) al României pentru perioada 2014 - 2020. Scrisoarea a fost trimisă către Jyrki Katainen - vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), comisar pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, Violeta Bulc - comisar pentru transporturi şi Corina Creţu - comisar pentru politică regională.
• Energia pentru irigaţii va fi subvenţionată
O veche problemă a fermierilor de mai bine de 20 de ani este pe cale să fie rezolvată. Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru a veni în sprijinul agricultorilor prin subvenţionarea costurilor curentului pentru irigaţiile din 2015, potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Valoarea cheltuielilor cu energia electrică pentru o suprafaţă contractată în anul 2015, de 350 mii ha, este de 29,3 milioane lei în situaţia suportării de la bugetul de stat în proporţie de 100%. Cheltuielile cu energia electrică reprezintă circa 85% din valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigaţii. În perioada 2007-2009 energia electrică pentru irigaţii a fost subvenţionată de la bugetul de stat în proporţie de 90%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• BILĂ NEAGRĂ PENTRU DNA! Judecătorii arată de ce au achitat-o pe Mariana Rarinca
Curtea de Apel Bucureşti şi-a motivat decizia din 21 mai 2015, prin care a achitat-o pe Mariana Rarinca de acuzaţia de şantaj. Judecătorii susţin că fapta nu are caracter penal şi că procurorii nu au adunat probe în favoarea acuzatei, aşa cum prevede legea. Cei doi magistraţi au ajuns la concluzia că procesul femeii care a stat şase luni în arest preventiv nu a fost unul echitabil. În primul rând, ei susţin că "fapta de şantaj, pentru care Mariana Rarinca a fost trimisă în judecată, nu are caracter penal". În al doilea rând, după ce au analizat plângerea Liviei Stanciu, cei doi judecători au constatat că, atunci când a reclamat şantajul, Stanciu nu a spus procurorilor şi judecătorilor care sunt faptele efective cu care a fost ameninţată. În al treilea rând, judecătorii susţin că procurorii DNA au încercat să obţină probe nelegale împotriva Marianei Rarinca prin acţiuni de provocare, fără însă a detalia subiectul.
• RCS & RDS face una din cele mai mari tranzacţii
RCS & RDS, companie cu operaţiuni pe piaţa de comunicaţii şi media controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, intenţionează să împrumute aproximativ 1,2 mld. lei (circa 270 mil. euro) de la un grup de bănci din care fac parte UniCredit, ING Bank, Citibank şi BRD, au declarat surse din piaţă. Banii sunt destinaţi refinanţării unor credite contractate anterior de companie, au precizat sursele citate. În 2013, compania controlată de omul de afaceri de 45 ani din Oradea a luat un credit de 250 mil. euro scadent în 2018 şi o linie de finanţare pentru asigurarea capitalului de lucru în valoare de 50 mil. euro, finanţări sindicalizate de Citibank şi ING Bank. Periodic, firma controlată de Teszari "rostogoleşte" împrumuturile luate de la băncile locale, operaţiune prin care îşi refinanţează creditele mai vechi şi îşi asigură finanţarea planurilor de extindere. La rândul lor, băncile pun gaj pe acţiunile companiei, pe conturi şi pe alte active ale acesteia. RCS & RDS este alături de OMV Petrom una din puţinele companii locale curtate de bancheri datorită nivelului stabil al veniturilor, al modelului de afacere care generează constant lichidităţi şi al marjei de profit atractive.
• Invazie de chinezi! Au speriat Canada...
Preţurile de pe segmentul locuinţelor de lux din piaţa imobiliară canadiană au fost aruncate în aer de achiziţiile chinezilor care asigură aproape un sfert din totalul tranzacţiilor. O casă veche de 60 de ani din Vancouver s-a vândut pentru 4,1 milioane dolari, cu 40% peste preţul de listare de 2,98 milioane dolari. Canada escaladează un balon speculativ rezidenţial susţinut de achiziţiile străinilor. Dintre toţi, asiaticii sperie prin cumpărările lor agresive. "Este o cerere uriaşă pentru vizualizarea de proprietăţi din partea investitorilor din China şi Orientul Mijlociu", a declarat, pentru Vancouver SunViv Harvey, agent imobiliar la compania Royal LePage Sussex.
• Misterele împrumutului de 670 de milioane de euro
Primarul Sectorului 1 şi cei trei complici cercetaţi pentru corupţie s-au trezit cu averea pusă sub sechestru, după ce procurorii ar fi găsit un contract de împrumut de 670 de milioane de euro. O descoperire fără precedent a procurorilor DNA la domiciliul lui Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, cercetat în dosarul de corupţie al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au descoperit un contract încheiat în faţa unui avocat, în 2009, prin care soacra lui Moisescu a împrumutat-o pe soţia politicianului cu suma de 3 miliarde de lei, aproximativ 670 de milioane de euro. Este o "eroare materială de denominare", a declarat ieri Moisescu. "Nu exista aceşti bani, pentru numele lui Dumnezeu!", a răspuns el la insistenţele jurnaliştilor. Dacă ar fi vorba de lei vechi, aşa cum spune acesta, suma ar fi de 300.000 de lei noi, aproximativ 65.000 de euro. În ceea ce priveşte sechestrul asigurator, Moisescu a declarat că "nu există prejudiciu, trebuie să dovedească în instanţă că există prejudiciu".
• Grecia: paşi mici spre dezamorsarea bombei cu ceas
Propunerile făcute de Atena pe ultima sută de metri, înainte de summit-ul Zonei Euro de la Bruxelles, au deblocat negocierile cu creditorii. Însă până la un acord mai este. Guvernul de la Atena a lucrat până duminică noaptea târziu pentru a elabora un nou set de propuneri care să vină în întâmpinarea pretenţiilor creditorilor Greciei, cu numai câteva ore înainte de cele două reuniuni cruciale de luni: cea a miniştrilor de Finanţe (aşa-numitul Eurogrup), respectiv a şefilor de state şi de guverne din Zona Euro. Prima dintre ele s-a terminat după ceva mai puţin de două ore de discuţii şi este de aşteptat o nouă reuniune joi, timp în care miniştrii de Finanţe vor avea timp să studieze noile propuneri ale Atenei. Totuşi, există semne bune. "Salutăm un pas pozitiv în procesul de negociere", a declarat preşedintele Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem. La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, a calificat propunerile Atenei drept "o bază solidă şi binevenită".
• JURNALUL NATIONAL
• Cât mai costă să trăieşti în Bucureşti faţă de provincie
Bucureştiul atrage anual mii de tineri care vin din toate colţurile ţării să studieze şi să trăiască mai bine. Însă ajunşi aici, tinerii găsesc o Capitală scumpă, pretenţioasă şi îşi dau cam toţi banii pe traiul zilnic. De la chirii, la haine, la transport, totul e mai scump. Ce-i drept, câştigurile şi oportunităţile sunt altele în Capitală, însă, până atunci, costurile vieţii îşi spun cuvântul. Mulţi tineri câştigă la primul loc de muncă în jur de 200-300 de euro. Câţi bani primesc, cam atâţia trebuie să şi dea, cu sacrificii, pentru traiul zilnic în Capitală. Chiria complică lucrurile. Ultimele analize imobiliare arată că o chirie medie pentru o garsonieră în Bucureşti ajunge la aproximativ 240 de euro. Zona, anul construcţiei şi alte preferinţe pot ridica preţul substanţial. Costurile din Bucureşti sunt cu 30% mai mari faţă de Braşov sau cu 21% - faţă de Iaşi, arată datele expatistan.com. Oraşe mai ieftine decât Bucureştiul mai sunt Clujul cu 31%, Sibiul, cu 36%, sau Timişoara, cu 22%.
• Peste 200.000 de persoane sunt pe cale să-şi piardă casele
Peste 700.000 de români au restanţe la bănci şi aşteaptă de la autorităţi soluţii clare de restructurare a creditelor, nu legi neaplicabile, născute moarte încă de la promulgare. Dintre aceştia, 200.000 de persoane au credite cu ipotecă şi-şi pot pierde oricând casele pentru care au plătit deja la bancă mii sau chiar zeci de mii de euro. Din multitudinea de proiecte existente, două legi au fost promulgate până acum, Electorata şi Legea falimentului personal, însă niciuna nu este funcţională. Sunt croite strâmb şi îi bagă pe restanţieri în situaţii mult mai grave decât sunt deja, spun specialiştii. Mulţi oameni care şi-au cumpărat locuinţe în anii 2007-2008 nu mai pot să-şi achite ratele după ce le-au scăzut veniturile sau au rămas fără locurile de muncă. Riscă să-şi piardă apartamentul şi să ajungă pe drumuri. Nici măcar nu pot să-l vândă pentru că preţurile au scăzut cu 40-50% faţă de anul 2008, vârful pieţei imobiliare.
• NATIONAL
• Se clatină Imperiul SIE!
In timp ce, aproape fără excepţie, toate structurile si alte servicii si instituţii erau măcinate de lupte fratricide sau scandaluri interne, doar la SIE era linişte si pace! Iată însă ca lucrurile par sa se schimbe, chiar daca de aceasta data serviciul de spionaj nu se mai afla făţiş in miezul vreunui scandal. Însă, după cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, "casierii" SIE au început sa fie decimaţi de curajoasele anchete declanşate de către procurorii anticorupţie. Iar mai nou, nu doar "săgeţile" folosite pentru a produce bani se afla in vizorul DNA, dar chiar si influenţi oameni de afaceri si politicieni despre care se ştie ca ar fi "direct SIE". Cel mai mult SIE ar putea avea de suferit tocmai de pe urma afacerilor pe care unii dintre oamenii săi le-au desfăşurat in domeniul construcţiilor, prinzând felii importante din contractele acordate de către unele administraţii locale.
• Strategia lui Iohannis prinde la PSD
Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat plenului comun a celor doua Camere Strategia Naţională de Apărare a Tarii pentru perioada 2015-201. Deputaţii si senatorii nu s-au înghesuit sa-l asculte, aproximativ o treime dintre aleşi absentând de la eveniment. Mai mult, anterior prezentării Strategiei in plenul reunit, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, cataloga drept "prost" documentul. "Din punct de vedere tehnic, nu e decât o expunere narativa a unora teme", a susţinut social-democratul. Si mai vehement a fost colegul sau Calin Popescu Tăriceanu, care l-a acuzat direct pe Klaus Iohannis ca vrea sa-si aloce o halca de putere cat mai mare. Asemănarea dintre cei doi s-a oprit însă aici din moment ce pesediştii (inclusiv Ilie Sârbu) au decis, ulterior, sa voteze in favoarea Strategiei prezentata de preşedinte, in timp ce Tăriceanu si ALDE al lui au anunţat ca vor vota contra.
• PUTEREA
• Băsescu acuză un aranjament între Iohannis şi Ponta: Operaţiunea "respiro"
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică, la B1 TV, că preşedintele Klaus Iohannis şi Victor Ponta au un aranjament stabilit încă dinaintea deplasării premierului în Turcia. În opinia fostului şef de stat, plecarea prim-ministrului din ţară reprezintă un moment de "respiro", un colac de salvare pentru ca el să nu demisioneze din cauza acuzaţiilor DNA. Băsescu a mai apreciat că presupusa înţelegere între cei doi rezultă din faptul că vicepremierul Gabriel Oprea a fost propus de Ponta pentru conducerea interimară a Guvernului. "Propunerea lui Ponta arată că a existat un aranjament anterior. Desemnarea unui prim-ministru interimar este opţiunea preşedintelui, nu a premierului. Ponta a vrut să arate că el a propus şi preşedintele a executat.
• Consumul intern a urcat PIB-ul României
Consumul intern înregistrează în România cel mai mare avans începând cu 2008 şi reprezintă principalul vector de creştere a Produsului Intern Brut (PIB), potrivit barometrului EY Eurozone Forecast. Consumul intern are perspective de creştere cu peste 4% în 2015, după expansiunea de 5% înregistrată în 2014. Creşterea semnificativă a salariilor, de peste 6%, împreună cu inflaţia scăzută au întărit în această perioadă puterea de cumpărare a consumatorilor români. Performanţa economică a României în primul trimestru al acestui an a fost peste aşteptări, marcând o creştere economică de 4,2%. Deşi este puţin probabil ca acest ritm să fie susţinut pe parcursul întregului an, perspectivele pentru 2015 rămân destul de optimiste. (...) Consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 încoace, înregistrând o creştere trimestrială de 2,6% în ultimul trimestru al anului 2014.
• ROMANIA LIBERA
• Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, afaceri suspecte cu Iranul
Un episod trecut, dar neclarificat, aruncă în continuare o umbră serioasă asupra preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară. Mişu Negriţoiu, fostul consilier al lui Ion Iliescu, bănuit de legături cu Securitatea şi plecat cu scandal de la o mare bancă olandeză, a ajuns în atenţia presei străine pentru acuzaţii de corupţie şi tranzacţii suspecte cu ţări aflate sub embargo. Potrivit ziarului Volkskrant, Mişu Negriţoiu, actualul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a plecat de la conducerea băncii ING după ce olandezii au aflat despre mai multe afaceri suspecte derulate în timpul mandatului său. Mai mult, numele său a fost legat şi de un scandal de proproţii internaţionale în condiţiile în care din ING România ar fi plecat, în timpul mandatului său de preşedinte, sume importante de bani către firme din Iran, ţară supusă unor interdicţii comerciale severe. Tranzacţia s-ar fi făcut şi cu ajutorul unor documente falsificate. Mugur Isărescu a ştiut de problemele lui Negriţoiu.
• Calea lui Iohannis către un regim prezidenţial
Noua Strategie de Apărare a Ţării prezentată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament argumentează în mod stângaci pentru "un concept de securitate naţională extinsă" care include economia naţională, dar şi mediul, educaţia şi sănătatea. Extinderea conceptului arată intenţia preşedintelui de a-şi extinde autoritatea asupra unor domenii din sfera Executivului. Fragmentele relevante se găsesc la pagina 5: "Strategia reflectă necesitatea promovării unui concept de securitate naţională extinsă - fundamentat pe democraţia constituţională şi respectul mutual dintre cetăţeni şi stat - care vizează interesele care converg spre asigurarea securităţii naţionale, manifestate în următoarele domenii: apărare (...), ordine publică, activitatea de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, educaţie, sănătate, economic, energetic, financiar, mediu, infrastructuri critice".
• ZIARUL FINANCIAR
• Companiile şi băncile greceşti au expunere de 13,5 miliarde de euro pe România
Tragedia Greciei continuă şi după mult-aşteptatele reuniuni de ieri ale liderilor zonei euro şi creditorilor internaţionali, considerate ultima şansă a guvernului de la Atena de a evita măsura disperată a introducerii restricţiilor mişcării de capital. Investiţiile greceşti în România, prin bănci şi companii, se ridică la aproape 13,5 mld. euro, o sumă deloc de neglijat. Până acum tragedia din Grecia, care continuă, nu a avut reacţii la Bucureşti. Pe plan internaţional, grecii au făcut concesii, dar nu suficiente pentru a permite un acord, ci doar pentru a da speranţă că lucrurile se îndreaptă în direcţia cea bună. Problema Greciei va fi probabil rediscutată săptămâna aceasta. Pieţele au jubilat, cu creşteri de aproape 4% pe bursele de acţiuni din Germania, Franţa şi Spania. Aceasta ar fi, pentru bursa de la Frankfurt, cea mai mare creştere de o zi din august 2012.
• Tot mai multe transferuri de bani vin în România din Germania
Fenomenul de emigrare s-a schimbat, iar în prezent din ce în ce mai mulţi români merg să muncească în Germania, tendinţă care se reflectă şi în transferurile de bani către România, afirmă Odilon Almeida, preşedintele pentru America şi Uniunea Europeană al Western Union, cel mai mare jucător la nivel mondial din sectorul transferurilor de bani. "Germania atrage un număr tot mai mare de emigranţi din Uniunea Europeană. Am observat că românii preferă să muncească în Germania şi nu mai merg în Spania sau Italia, aşa cum o făceau în anii trecuţi", a declarat Odilon Almeida într-un interviu pentru ZF. Circa 3 milioane de români muncesc în străinătate, iar potrivit Băncii Mondiale aceştia trimit anual în România circa 3,4 mld. dolari. Mai mult de două treimi din transferurile de bani către România vin din Italia, Germania şi Spania.
• Ionescu, Deutsche Bank: E un moment bun pentru vânzarea de neperformante
Mihai Ionescu, şeful biroului local al Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, spune că este un moment propice în care, în contextul noilor reglementări, băncile locale pot să vândă portofolii de credite neperformante la preţuri care au sens pentru investitori. "România este o piaţă interesantă din toate punctele de vedere, dă semne concrete de îmbunătăţire. Sectorul bancar va avea aceleaşi provocări pe care le au băncile din toată Europa legate de reglementare. Provocările legate de capital la nivelul investitorilor strategici sunt mari în continuare", a declarat Ionescu. Deutsche Bank a fost prezentă anul trecut în trei tranzacţii mari cu portofolii de credite neperformante, cu o valoare cumulată de circa 1,2 mld. euro. Două tranzacţii de circa 750 mil. euro au fost încheiate cu BCR, cea mai mare bancă locală după active, şi una cu Volksbank de 500 mil. euro.