REVISTA PRESEI 23.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 octombrie 2015

ADEVARUL

Noul acord cu FMI a deraiat înainte de a fi semnat

Semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), al patrulea consecutiv din 2009 până acum, este tot mai îndepărtată, după ce instituţia a transmis un comunicat foarte dur la adresa Guvernului, criticat atât în privinţa politicilor fiscale şi salariale, cât şi asupra investiţiilor slabe în infrastructură şi a ineficienţei companiilor de stat. Vizita delegaţiei FMI la Bucureşti s-a încheiat cu un avertisment lansat de partenerii externi, instituţia atrăgând atenţia că România va înregistra anul viitor un deficit bugetar apropiat de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar în 2017 va depăşi acest nivel, dacă Guvernul nu va găsi modalităţi de compensare a reducerilor masive de taxe din noul Cod Fiscal şi a creşterilor salariale. De asemenea, FMI critică şi faptul că Guvernul nu face investiţii în infrastructură, instituţia arătând că respectarea ţintei de deficit de 1,9% din PIB pe acest an se va face "datorită realizărilor bune pe partea de venituri şi execuţiei sub aşteptări a bugetului de capital".

Băieţi deştepţi pe cont propriu: Cum să ne producem singuri energia pentru acasă şi cum să o vindem şi altora

Tehnologiile din ultimii ani, dar şi programele de eficientizare energetică promovează tot mai mult ideea de locuinţe independente energetic, dar încurajează şi transformarea consumatorului de electricitate în producător. "Este vorba de un nou concept european. Un plan strategic european în domeniu energiei care se bazează pe încurajarea producătorului. Mai mult este vorba de transformarea consumatorului în mic producător. Practic îl transformi din consumer în prosumer", a declarat pentru Adevărul Financiar preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu. "Pentru un consumator casnic un sistem eficient ar fi cel bazat pe energia produsă cu panouri fotovoltaice. Este un sistem care funcţionează cu succes în mai multe ţări, sărace, din Africa şi Asia"

Povestea de amor şi şpagă din dosarele "Gala Bute" şi "Alina Bica". Triunghiul amoros Topoliceanu-Stelu-Breazu

Fosta directoare a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) Ana Maria Topoliceanu şi afaceristul Stelian Gheorghe, zis Stelu, au în comun amiciţia cu familia Elena Udrea - Dorin Cocoş, sunt acuzaţi VIP în dosare celebre de mită, au recunoscut acuzaţiile de corupţie şi au făcut denunţuri. Pentru acest lucru nu au făcut niciun minut de arest şi vor primi o pedeapsă redusă. Informaţia despre relaţia de "concubinaj" apare în rechizitoriul din dosarul "Gala Bute"- Elena Udrea, în care Topoliceanu a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. Procurorii spun că fosta directoare ar fi primit de la Stelu sume de ordinul zecilor de mii de euro, şi aduc ca probe mesajele de poştă electronic - găsite la percheziţia informatică a calculatorului şi declaraţiile altui inculpat din dosar, Tudor Breazu (41 de ani) - administratorul moşiei Elenei Udrea de la Nana.

Povestea locului secret din România unde se montau rachetele URSS

Centrul de comandă al Regimentului 15 de Rachete Antiaeriene s-a aflat în Hunedoara, iar în zilele Revoluţiei din 1989 a fost scena unui adevărat măcel. Fosta unitate militară din Hunedoara unde în anii de comunism erau asamblate rachetele aduse din Uniunea Sovietică, pentru a fi transportate apoi la cele patru divizioane de foc care apărau judeţul de invazii aeriene, a avut o soartă tristă. Istoria depozitului de rachete şi a divizionului tehnic de la Hunedoara este fascinantă, însă în prezent fosta unitate militară de la marginea oraşului, locul secret interzis civililor timp de decenii întregi, este lăsată de izbelişte. Hoţii au devastat buncărele unde în trecut au fost depozitate celebrele rachete Dvina şi Volhov, iar multe dintre clădirile din incinta fostului centru de comandă al Regimentului 15 de Rachete Anti-Aeriene Hunedoara stau să se prăbuşească.

Controverse în jurul accidentului din coloana oficială a vicepremierului Oprea

Este oficial: poliţistul Bogdan Gigină, care a murit marţi seara după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată de Distrigaz în mijlocul drumului, asigura fluidizarea traficului pentru coloana oficială a viceprim-ministrului Gabriel Oprea. Mai exact, la aproape 48 de ore de la producerea accidentului, reprezentanţii Politiei Capitalei, care iniţial spuneau că agentul se îndrepta spre o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia, au confirmat informaţiile aflate de presă potrivit cărora, în seara tragediei, agentul făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea. Reprezentanţii instituţiei spun că Gabriel Oprea venea din Băneasa, via Ştirbei Vodă, de "la o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice". În timp ce oficialii din Poliţie cer să se verifice dacă groapa era corect semnalizată, liderii sindicatului cer demisia conducerii Brigăzii de Poliţie care l-ar fi obligat pe Gigină să meargă pe motocicletă seara, pe ploaie şi frig

UMF Iaşi: 1.000 de tineri străini, implicaţi în scandalul anului din învăţământul românesc

În Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa"din Iaşi (UMF) a fost declanşat zilele acestea un nou scandal major. Rectorul interimar, Dragoş Pieptu, şi-a dat demisia în urma unei întrevederi cu ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu. Gestul profesorului a fost o consecinţă a ultimelor acuze, potrivit cărora angajaţi ai universităţii au viciat punctajul studenţilor străini admişi în vară la UMF. În cursul zilei de ieri, 22 octombrie, procurorii DNA au ridicat în acest sens mai multe documente de la sediul UMF. Potrivit primelor estimări, nereguli au fost identificate în dosarele a 94 de studenţi din ţări precum Maroc, Israel, Franţa sau Polonia. În total, universitatea îşi propune să reevalueze până luni, 26 octombrie, dosarele tuturor celor 951 de candidaţi care au susţinut examenul de admitere la UMF în această vară.

China General Nuclear, compania care urma să realizeze Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, va investi zeci de miliarde de euro în Marea Britanie

Compania China General Nuclear Power Corp (CGN), investitorul selectat să realizeze Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă împreună cu compania de stat Nuclearelectrica, va investi 55 de miliarde de euro în centrale atomice din Marea Britanie. Anunţul a fost făcut de către premierul David Cameron, cu ocazia vizitei în Marea Britanie a preşedintelui Chinei Xi Jinping. Astfel, compania General Nuclear Corporation va achiziţiona o treime din acţiunile centralei nucleare din Hinkley Point, construită de grupul francez EDF. Proiectul are costuri de 28 de miliarde de dolari. De asemenea, CGN va deţine o participaţie de două-treimi în centrala nucleară Bradwell, situată în apropiere de Londra, unde va fi instalat un reactor chinez, şi o cincime din acţiunile centralei de la Sizewell, echipată de grupul Areva. CGN a fost selectată de către Nuclearelectrica în urmă cu un an pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, grupul chinez urmând să deţină "majoritatea" acţiunilor la compania mixtă care va construi efectiv reactoarele. Proiectul de la Cernavodă are costuri totale de 6,5 miliarde de euro, dar are nevoie, ca şi cel de la Hinkley Point, de ajutoare de stat pentru a fi rentabil.

George Maior s-a întâlnit cu doi congresmani. Discuţii despre scutul de la Deveselu şi programul Visa Waiver

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a avut o întrevedere cu congresmanii Mike Rogers şi Bob Goodlatte, şefi ai comitetelor pentru Forţe Strategice, respectiv Juridic, din Camera Reprezentanţilor. Cu Mike Rogers (republican, Statul Alabama), preşedintele Subcomitetului pentru Forţe Strategice din Comitetul pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, Maior a discutat aspecte privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în contextul împlinirii anul acesta a 135 de ani de relaţii diplomatice, colaborarea excelentă în domeniul securităţii şi apărării cu referire la participarea României la operaţiunile aliate din Afganistan, operaţionalizarea Facilităţii Antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, iniţiativele legislative existente la nivelul Congresului cu impact pentru Europa, precum şi evoluţiile curente din regiune. Totodată, Maior a avut o întrevedere şi cu Bob Goodlatte (republican, Statul Virginia), preşedintele Comitetului Juridic din Camera Reprezentanţilor.

BANCHERUL

Comisia Europeana ne-a reclamat la Curtea de Justiţie a UE pentru ca nu am adoptat Directiva 59 privind salvarea băncilor prin bail-in

Romania si alte cinci tari europene (Polonia, Cehia, Olanda, Suedia si Luxemburg) au fost reclamate la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de către Comisia Europeana, pentru ca nu au transpus in legislaţiile naţionale Directiva 59 din 2014 privind redresarea si rezoluţia băncilor si firmelor de investiţii (Bank Recovery and Resolution Directive - BRRD). Drept consecinţa, aceste tari ar putea sa plătească o amenda pentru fiecare zi de întârziere in adoptarea acestei legislaţii, precizează Comisia Europeana intr-un comunicat. Proiectul de lege privind redresarea si rezoluţia instituţiilor de credit si firmelor de investiţii, care transpune integral Directiva 59, a fost adoptat de guvern abia in şedinţa din 1 iulie 2015. Si asta după ce in 29 mai Comisia Europeană a a decis declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi altor 10 state membre, ca in termen de doua luni să implementeze complet Directiva, care ar fi trebuit transpusa in legislaţiile naţionale pana la finalul anului 2014. Legea a fost respinsa de Senat, iar acum se afla la Camera Deputaţilor.

Politicienii nu suporta ideea sa primească ordine de la Mugur Isărescu: legea privind supravegherea macro prudenţiala a sistemului financiar naţional a fost modificata in Senat

Cu o zi înainte ca delegaţia FMI condusa de Andrea Schaechter sa-si încheie misiunea in Romania fără sa se întâlnească cu premierul Ponta, ci doar cu preşedintele Iohannis, lăsând in urma avertismente privind politica fiscala pro ciclica a guvernului, senatorii au modificat Legea privind supravegherea macro prudenţiala a sistemului financiar naţional, care prevede înfiinţarea celebrului de pe acum "super-comitet" condus de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu puteri de a da ordine guvernului. Proiectul de lege a fost adoptat de guvern in iulie si a stârnit reacţii aprinse in mediul politic, cu precădere critici cu privire la super-puterile cu care este investit Comitetul naţional pentru supraveghere macro prudenţiala, condus de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

CURENTUL

Oprea, singurul demnitar care cere viteză coloanei oficiale. Un poliţist a murit, unul a fost rănit

Posibilele plagiate ale lui Oprea şi ale celor pe care i-a făcut doctori pălesc în faţa ultimelor evenimente în care este implicat "interesul naţional". Poliţiştii au început să vorbească sub protecţia anonimatului, acuzându-l pe Oprea că e cel mai inconştient ministru de interne pe care l-au servit. Că merge cu coloană oficială peste tot: şi la tuns, şi la restaurant deşi doar preşedintele, cei doi şefi ai Parlamentului şi premierul au dreptul la coloană oficială permanentă. Gabriel Oprea este singurul demnitar care vrea să meargă prin Bucureşti cu peste 100km/h, motiv pentru care motocicliştii antemergători îşi riscă vieţile prin nebunia traficului Capitalei. De când semafoarele nu mai sunt sincronizate, deplasarea prin Bucureşti cu maşina este un coşmar. Marţi, un tânăr poliţist şi-a pierdut viaţa, pe ploaie, pe strada Ştirbei Vodă, în condiţiile în care şeful coloanei lui Oprea le striga prin staţie: "mai repede, mai repede" iar poliţistul nu a văzut groapa săpată de Distrigaz şi a căzut în ea.

Uitarea - de Tia Şerbănescu

O tânără reporteriţă tv a fost dată afară după ce, discutând cu Marian Munteanu, l-a întrebat dacă a fost în Piaţa Universităţii la mineriadă. Toată lumea a făcut haz de ignoranţa fetei - deşi era doar o victimă a manipulărilor tv. De unde să ştie că Marian Munteanu a fost liderul Pieţei şi că a fost bătut măr de mineri? Din ce văzuse ea la tv în ultimii ani, eroii acelor zile erau Iliescu, Miron Cozma, Roman, Gelu Voican, Răzvan Theodorescu. Ei erau invitaţi mereu să comenteze 13-15 iunie şi de la an la an înfrumuseţau lucrurile. Aşa că de unde să ştie fata asta, crescută în televiziune, de Marian Munteanu? Cum, n-a fost condusă Piaţa de Iliescu? Nici de Petre Roman de la PNL? Mare noroc a avut că nu l-au prins minerii atunci în sediul PNL. Aşa reiese când îl asculţi uitând pe îndelete tot ce-a făcut. Vorbă lungă, minte scurtă. Uite dna Andreea Paul a uitat şi când a născut: întâi a zis că a născut într-o sâmbătă ca să nu lipsească luni de la slujbă, apoi, după ce-a râs lumea de ea, şi-a amintit că a născut într-o luni. Ce mamă o fi asta care uită când a născut? Mai ales că n-a făcut-o decât o dată. O singură întrebare după atâta uitare: dna Paul o fi sigură că a născut? Sigur a fost acolo?

EVENIMENTUL ZILEI

Petre Roman a aprobat în 11 iunie planul de evacuare a Pieţei Universităţii

11 iunie 1990. Premierul Petre Roman i-a recomandat ministrului de interne Mihai Chiţac să facă în creion planul comandat de Ion Iliescu pentru represiunea armată a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, ca să nu rămână dovada infracţiunii.

Fostul şef peste vilele demnitarilor, trimis în judecată

Unul dintre cei mai influenţi şefi ai administraţiei centrale este acuzat că a dat mită. Georgian Gabriel Surdu, fost director al Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), şi Marian Cristinel Bîgiu, fost preşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Fostul şef al regiei care administrează vilele de protocol ale statului, în prezent suspendat din funcţie sub control judiciar, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. În schimb, Bîgiu este trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de influenţă. Faptele au fost săvârşite în cursul lunii august 2013, când Surdu i-a promis lui Bîgiu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, suma de aproape 3.9 milioane de lei (878.222 deeuro). Mita reprezenta 8% din valoarea unui contract de 48.6milioane de lei (10.9 milioane de euro). Finanţarea de aproape 11 milioane de euro era dată pentru "proiectarea şi execuţia modernizarea drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare" în comuna Ghergheasa, jud. Buzău.

Doi jurnalişti ai unei publicaţii cunoscute au fost REŢINUŢI pentru ŞANTAJ!

Doi angajaţi ai publicaţiei "Atac de Argeş" au fost reţinuţi, joi seară, în vreme ce alţi doi sunt audiaţi. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi şantajat mai mulţi primari şi persoane cu funcţii publice din Argeş, cărora le-ar fi cerut bani sau contracte publicitare, ameninţându-i cu publicarea unor articole compromiţătoare. Potrivit unui comunicat publicat joi seară de Poliţia Judeţeană Argeş, poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Piteşti au reţinut pentru 24 de ore două persoane, angajaţi ai unei publicaţii din judeţul Argeş. Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, cei doi reţinuţi joi seară sunt angajaţi ai publicaţiei "Atac de Argeş", controlată de Florin Paraschivescu, care este şi director al săptămânalului "Atac de Buzău". Florin Paraschivescu se află deja în arest preventiv, fiind acuzat de şantaj.

Băsescu, la discuţii cu vechii prieteni din PPE

Fostul preşedinte s-a întâlnit la Madrid cu românii de acolo, dar şi cu importante personalităţi, cu prilejul participării sale la Congresul PPE. Fostul şef al statului a avut mai multe discuţii bilaterale cu politicieni din rândul popularilor europeni cu care colaborase în perioada în care se afla la Palatul Cotroceni. Băsescu s-a întâlnit cu fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, cu care a discutat despre "nevoia de reformă" a spaţiului Schengen, situaţia din Republica Moldova sau despre soluţiile pentru stoparea migraţiei ilegale. Aceleaşi teme au figurat şi pe lista problemelor discutate cu Johannnes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate. La întâlnirea cu ministrul de Interne al Italiei, s-a vorbit despre faptul că această ţară întârzie ratificarea acordului de asociere a Republicii Moldova la UE. Grecia şi Italia sunt singurele care nu au ratificat acest acord. Traian Băsescu s-a întâlnit şi cu Joseph Daul, recent reales preşedinte al PPE. Daul nu a avut contracandidat.

China cucereşte Europa

Vizita lui Xi Jinping la Londra promite să aducă investiţii de aproape 150 de miliarde de euro Marii Britanii. UE a devenit o ţintă strategică pentru Beijing. Londra a pregătit cu mare atenţie vizita de patru zile a preşedintelui Xi Jinping în Marea Britanie. Niciodată în istoria lor, relaţiile sino-britanice nu au fost mai cordiale. Iar componenta economică este decisivă, în condiţiile în care creşterea economică chineză încetineşte, iar Marea Britanie încă se mai luptă cu austeritatea, observă Luigi Gambardella, preşedintele Asociaţiei ChinaEU. Ambasadorul chinez la Londra a numit descinderea lui Xi în Insulă drept o "super vizită de stat". Iar guvernul britanic vorbeşte despre începutul unui "deceniu de aur" în relaţiile bilaterale cu China. Aceste declaraţii eclatante arată că aşteptările sunt mari de ambele părţi, în vreme ce afaceri importante aşteaptă să primească binecuvântarea politică. Vizitele de stat succesive ale lui Xi în capitalele europene - în ultimul an a petrecut 11 zile în Olanda, Franţa, Germania şi Belgia - arată poziţia strategică pe care UE o deţine în politica externă şi economică a Chinei.

Se caută director general la Metrorex. Care sunt condiţiile şi cum se fac înscrierile?

Compania de stat care asigură transportul public în subteran în Capitală va organiza un concurs public pentru postul de director, post din care a fost înlocuit, în acest an, Aurel Radu. Cei care se vor înscrie în concurs şi apoi vor fi chemaţi la interviu, vor trebui să prezinte un plan de dezvoltare al companiei. "Direcţiile şi acţiunile strategice ale societăţii vor fi discutate cu candidaţii în fazele avansate ale procesului de recrutare. Acestea, împreună cu obiectivele cuantificabile generice, vor fi incluse în contractul de mandat al noului director general, urmând ca celelalte criterii de performanţă să fie identificate şi detaliate după preluarea postului", se mai precizează în anunţul de angajare. Printre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească viitorul şef al Metrorex se regăsesc: experienţa în funcţii de conduceri în companii de dimensiuni asemănătoare şi cunoaşterea limbii engleze.

JURNALUL NATIONAL

Subiectiv: Kovesi l-a scăpat pe Ion Iliescu, în 2007, de urmărirea penală în dosarul Mineriadei

Răzvan Dumitrescu a reamintit, în ediţia de joi a emisiunii "Subiectiv", că actuala şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost cea care, în 2007, a infirmat decizia de urmărire penală pentru Ion Iliescu în dosarul Mineriadei. Mai mult, adjunctul Laurei Codruţa Kovesi era, la acea vreme, actualul procuror general Tiberiu Niţu. "Şi la Mineriadă şi la Revoluţie, Laura Codruţa Kovesi a dat niste ordonanţe de infirmare a soluţiei de începere a urmăririi penale. De atunci au trecut nişte ani, timp în care am fost şi condamnaţi la CEDO", a declarat Răzvan Savaliuc, senior editor Lumea justiţiei, invitat în emisiune. Procurorii au decis, în martie, să redeschidă instrucţia acestui caz, în urma condamnării României, în septembrie 2014, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o anchetă "lacunară şi deficitară", marcată de "lungi perioade de inactivitate". Iliescu a fost deja pus sub acuzare, în 2005, pentru "crimă şi tentativă de crimă", dar, în 2007, parchetul a infirmat inculparea, apreciind că ancheta a fost afectată de vicii de procedură, şi a dispus refacerea ei de la zero.

Mircea Maliţa: Au început să se mişte popoarele

Diplomat prin formare şi caracter, european încă de pe vremea când Europa era pentru ceilalţi doar un continent şi nu o instituţie, academicianul Mircea Maliţa e o voce care trebuie ascultată. Maestru al ştiinţei previziunilor, citeşte prezentul şi ne descrie viitorul ca nimeni altul. Trebuie doar ascultat! Mircea Maliţa: Este foarte justificată preocuparea care se manifestă din partea presei, a autorităţilor pentru tema acesta a primirii sau refuzării imigranţilor. Într-adevăr aşa cum se spune în legende au început să se mişte popoarele. Este o mişcare de populaţie cu care nu suntem obişnuiţi. Ei vin, pleacă, se stabilesc, se fac discuţii, lumea acceptă, lumea refuză, lumea e ospitalieră, lumea este ostilă, etc. Vreau să vă spun cine mi se par mie să sunt eroii acestei ciocniri, iar ei sunt numai doi şi sunt doua continente: este Asia şi este Europa. Aceste două continente s-au bătut în toată istoria. Ori Asia a invadat Europa, invazii care au schimbat soarta Europei, ori Europa a intrat peste asiatici creându-şi mari teritorii pentru coloniile lor. Faptul că India a devenit o colonie albă este un semn mare de prezenţă a Europei.

Băncile nu vor să meargă la ţară

Din cele peste 5.203 de unităţi bancare care funcţionează în prezent, în România, mai puţin de 550 sunt la ţară. Adică sub 11%. Majoritatea covârşitoare a acestora aparţin CEC Bank, celelalte 39 de instituţii bancare au, împreună, numai 62 de sucursale la ţară, cele mai multe în comunele din jurul marilor oraşe. Locuitorii de la sate, dar şi cei care stau în zonele metropolitane din jurul localităţilor foarte mari, trebuie să se ducă, vrând-nevrând, în cel mai apropiat oraş pentru a scoate bani de la bancă sau a face alte operaţiuni. Şi legumicultorii sau crescătorii de animale sunt nevoiţi să bată drumul către oraş pentru a lua un credit de lucru sau o cofin-nanţare europeană. Zona rurală este complet abandonată de bănci, cu excepţia CEC, care este deţinută de statul român. Nici cele mai mari patru bănci private - BCR, BRD, Raifeissen şi Banca Transilvania - nu reuşesc măcar să aibă sucursale în toate cele 320 de oraşe din ţară.

NATIONAL

Mihai Răzvan Ungureanu nu-i mai acoperă pe afaceriştii "acoperiţi": SIE si-o face cu propria mana!

Deja, cel puţin printre iniţiaţii sistemului, nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca "Imperiul SIE" se zgâlţâie tot mai serios. Cel puţin din punct de vedere financiar, tot mai mulţi dintre "casierii" despre care exista informaţii ca se aflau sub "pulpana" Serviciului de Informaţii Externe picând ca seceraţi in urma loviturilor tot mai crâncene aplicate de către procurorii Laurei Codruţa Kovesi. După ce nume grele ale oamenilor de afaceri care derulau contracte uluitoare au intrat in "malaxorul" DNA, se pare ca acum au fost luaţi la vizor si unii dintre oamenii de legătură care i-ar fi sprijinit pe aceştia sa construiască adevărate imperii financiare. Iar totul ar putea exploda, culmea, după ce "acoperiţii" SIE ar fi încercat sa le întindă o mana de ajutor vechilor lor colaboratori, ceea ce înseamnă ca, într-un fel, SIE si-a cam făcut-o cu propria mana.

Criza financiara iminenta, euro se va devaloriza!

Pieţele de capital la nivel global înregistrează scăderi similare celor de dinaintea crizei din 2008-2009, investitorii sunt interesaţi doar de a cumpăra si de a păstra active, iar Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea decide intrarea pe un trend descendent a monedei unice. Analiştii pieţei de capital susţin ca ne aflam, iată, intr-un nou "bear market", altfel spus, s-a declanşat - deocamdată silenţios - un nou val de criza financiara. Potrivit experţilor Admiral Markets, mulţi dintre investitori rămân fideli mentalităţii de tip buy and hold ("cumpăra si păstrează"), pana când datele economice confirma o noua criza, sau, si mai rău, pana când sunt descurajaţi si renunţa la activele financiare, indiferent de preţ, in căutare de lichiditate. In aceste condiţii, marii jucători de pe Wall Street încep sa "descarce", adică in loc sa cumpere scăderile (discount), fac exact opusul. Vând creşterile, pentru ca atunci când simt pericolul, pur si simplu nu mai sunt interesaţi de câştiguri, ci doar de conservarea capitalului.

Posibila alianţă intre ISIS si Al-Qaida împotriva armatei lui Assad

Autorităţile ruse afirma ca dispun de interceptări ale unor convorbiri intre lideri militari ai grupării Statul Islamic si omologi ai lor din gruparea Front al-Nosra, ramura Al-Qaida in Siria, in cursul cărora este evocata o alianţă împotriva armatei siriene. Ministerul rus al Apărării afirma ca dispune de înregistrări din care rezulta ca liderii organizaţiei Statul Islamic ar plănui sa se alieze cu gruparea radicala Front al-Nosra, afiliata Al-Qaida, pentru a face front comun împotriva armatei lui Bashar al-Assad, susţinuta de campania militara a Moscovei in Siria, informează Reuters, citând agenţia de presa RIA Novosti.

PUTEREA

Premierul Ponta, în conflict deschis cu FMI

Premierul Victor Ponta şi delegaţia FMI sunt în război total. De data aceasta, deficitul bugetar este cel care creează probleme celor două părţi. Fondul Monetar Internaţional avertizează că deficitul fiscal al României se va apropia de 3% anul viitor şi chiar va depăşi acest nivel în 2017, pe fondul reducerilor masive de taxe şi impozite şi al majorărilor salariale. Asta dacă Guvernul nu identifică măsuri compensatorii urgente, Fondul recomandând o ţintă de deficit de 1,5% pentru 2016. Premierul Victor Ponta a reacţionat imediat la "atacul" FMI şi a declarat că, în urma vizitei tehnice a delegaţiei FMI, "există un punct clar de dezacord" referitor la deficitul bugetar pentru anii 2016-2017, lucru care reflectă, în opinia prim-ministrului, faptul că FMI nu este de acord cu scăderea TVA şi cu creşterea salariilor în Educaţie şi Sănătate.

SRI ştie că FSB a pătruns în cercul lui Iohannis sau trebuie să-l anunţe cineva?

În ultima campanie pentru prezidenţiale, se vorbea de prietenia lui Klaus Iohannis cu un anumit neamţ de prin Sibiu, care este înrudit cu un personaj de frunte al FSB, urmaşa defunctei KGB, din Republica Moldova. Iohannis dormitează acum la Cotroceni, la fel şi subiectul, devenit dintr-o dată neinteresant. Faptele sunt aşa: Klaus Iohannis este prieten cu omul de afaceri Michael Schmidt (55 de ani), patronul Automobile Bavaria, firma care comercializează autoturismele BMW în România şi Moldova. Totodată, Schmidt deţine şi fundaţia "Michael Schmidt Stiftung", unde lucrează soţia sa, Veronica Schmidt (32 de ani). Veronica Schmidt este sora lui Renato Usatîi (ambii născuţi la Făleşti, Rep. Moldova), noua stea a politicii antiromâneşti, preşedintele Partidului Nostru, cunoscut activist, mafiot, racket, prorus, agent al FSB ş.a.m.d. din Republica Moldova. Soţia lui Usatîi este Carolina Tampiza, fiica magnatului Constantin Tampiza, fostul preşedinte al companiei ruseşti LukOil România. Tot la LukOil a lucrat şi Veronica, de unde a "agăţat-o" Michael Schmidt, acum 11 ani.

ROMANIA LIBERA

Interviu. Streleţ, premierul Republicii Moldova: Alianţa va continua. Nu am alternativă

La Chişinău, tensiunile sunt maxime de când a fost arestat pentru corupţie fostul premier Vlad Filat, despre care actualul premier, Valeriu Streleţ, a declarat deschis că îi este prieten şi despre care tot Valeriu Streleţ spune că este victima justiţiei controlate politic. Şi totuşi, în ciuda atmosferei incandescente şi a unor prognoze, premierul moldovean susţine că actuala coaliţie de guvernare va merge înainte. Iar PLDM nu va ieşi de la guvernare, dar vrea scoaterea justiţiei de sub controlul oligarhului Vladimir Plahotniuc, al cărui partid este el însuşi parte a complicatului arc guvernamental de la Chişinău. În interviul acordat RL, Valeriu Streleţ mai dă asigurări că, în ciuda şocului, "problema Filat" nu va influenţa deciziile strategice ale PLDM.

Boagiu a ratat postul de vicepreşedinte PPE

Liberala Anca Boagiu nu a fost aleasă unul dintre cei 10 vicepreşedinţi ai Partidului Popular European. La congresul statutar al formaţiunii, desfăşurat miercuri şi joi la Madrid, au intrat în cursă 12 candidaţi pe cele 10 locuri. Miercuri şi joi, Partidul Popular European şi-a ales noua structură de conducere, în cadrul unui congres statutar care se desfăşoară la Madrid. Cu această ocazie, actualul preşedinte al formaţiunii, francezul Joseph Daul, a fost reconfirmat în funcţie.

Înmormântarea Astra Asigurări sau istoria unui faliment programat

Bucuria făţişă exprimată de premierul României, Victor Ponta, în momentul declanşării procedurilor de faliment la Astra Asigurări nu a fost singura sa ieşire la adresa celei mai mari firme de asigurări din România şi a patronului acesteia. Prim-ministrul şi-a creat un adevărat obicei din a lovi compania şi a cere periodic, direct sau voalat, falimentul acesteia. Ridicarea licenţei Astra Asigurări de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost doar ultima etapă a unei lupte în care Guvernul Ponta a arătat că şi-a dorit neapărat să îngroape una dintre cele mai mari companii româneşti. Declaraţiile repetate ale premierului privind situaţia asigurătorului au constituit un factor constant de presiune şi, în acelaşi timp, un mesaj către organismele de reglementare. Ponta repetă încă din 2014, într-o formă sau alta, că Astra trebuie să fie distrusă.

ZIARUL FINANCIAR

Am dat lovitura: ne-am împrumutat cu 750 mil. euro pe 20 de ani. Şi la ce ne foloseşte dacă finanţare pentru Comarnic-Braşov tot nu avem?

România s-a împrumutat în această săptămână, în premieră pe 20 de ani, cu 750 mil. euro, la o dobândă de 3,41% pe an, iar faptul că pieţele internaţionale au fost convinse că titlurile sunt sigure şi că investitorii îşi pot asuma o creanţă asupra statului român pe o perioadă atât de lungă este de bun augur. Odată cu emisiunea de titluri pe 20 de ani, au mai fost vândute bonduri pe 10 ani în valoare de 1,25 mld. euro, la o dobândă de 2,86% pe an. În total, România a ridicat de pe pieţele internaţionale financiare 2 mld. euro, adică 10% din programul de finanţare externă pe tot anul 2015. Emisiunea anterioară pe termen lung a fost în octombrie 2014, când România a împrumutat 1,5 mld. euro pe 10 ani la o dobândă de 2,97% pe an. Astfel de emisiuni se pregătesc din timp şi reprezintă "lovituri" în CV-ul oricărui şef de trezorerie sau director financiar. România nu are companii atât de mari încât să facă emisiuni de bonduri de sute de milioane sau miliarde de euro, astfel încât responsabilii pentru asemenea operaţiuni sunt preţuiţi în mediul financiar.

BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi UniCredit aveau în S1 2015 o cotă de piaţă cumulată de peste 55% din total

Cele mai mari cinci bănci locale din sistem administrau la sfârşitul primului semestru active de circa 200 de miliarde de lei, reprezentând 55% din total. La nivel agregat, sistemul bancar avea în iunie active totale de 363,3 miliarde de lei. Clasamentul primelor cinci bănci locale nu a înregistrat intrări sau ieşiri în primul semestru, dar cota de piaţă cumulată a celor mai mari cinci bănci - BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi UniCredit - a urcat uşor faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care primele patru bănci au câştigat cotă de piaţă, iar UniCredit a coborât uşor. Gradul de concentrare a sectorului bancar românesc rămâne la nivel moderat, situat uşor sub media europeană. Cota de piaţă a primelor 5 bănci din sistem în funcţie de active este de 55%. Din perspectiva mărimii, în luna iunie 2015 grupa băncilor mari deţinea o pondere de 68,2% din active, iar grupa băncilor medii avea 25,1% din active, potrivit BNR.

Asigurătorii au plasat peste o treime din active în titluri de stat

Companiile de asigurări care vând poliţe generale aveau la jumătatea lunii iunie plasamente în titluri de stat în valoare de 3,1 miliarde de lei, adică peste o treime din volumul total al activelor administrate, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Cea mai mare parte a activelor au mers în titluri de stat, ceea ce înseamnă că asigurătorii sunt încă reticenţi în a-şi asuma riscuri şi preferă să investească în principal în instrumente financiare cu risc scăzut. Pe de altă parte, numai 12% din bani, echivalentul a 738 milioane de lei, au fost plasaţi in depozite şi conturi curente la instituţiile de credit. Activele fixe precum terenurile şi clădirile reprezintă 5% din activele asigurătorilor care vând poliţe generale. Valoarea totală a activele administrate de asigurători cumula 8,5 miliarde de lei în iunie, cu circa 500 de milioane de lei mai mult decât la finalul anului trecut, potrivit ASF.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb