REVISTA PRESEI 23.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 decembrie 2011

ADEVARUL

Băsescu l-a invitat pe Constantinescu în aeronava prezidenţială pentru a zbura împreună la Praga

Deşi sunt vechi inamici, preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe fostul şef al statului, Emil Constantinescu, în aeronava prezidenţială pentru a se deplasa, la Praga, la funeraliile fostului preşedinte ceh Vaclav Havel "În vederea participării la acest trist eveniment, preşedintele Constantinescu a acceptat invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a călători cu aeronava prezidenţială cu care domnia sa se va deplasa la Praga în cursul zilei de vineri", menţionează comunicatul emis de fostul preşedinte Emil Constantinescu. "Traian Băsescu este invitat la Praga în calitate de preşedinte al României, în timp ce Emil Constantinescu a primit o invitaţie specială în calitate de prieten al fostului preşedinte Vaclav Havel.

Români norocoşi, câştigători la loterie, în Spania

O familie de români din regiunea Huesco, situată în nordul Spaniei, a câştigat la loteria din Spania, la marea tragere o mică avere. Potrivit presei spaniole, Mihai şi Aurelia sunt acum mai bogaţi cu 400.000 de euro. Bucurie mare în sătucul Granen, o localitate din Spania unde mai toţi locuitorii se ocupă cu agricultura. Cei 2.000 de locuitori ai satului petrec de bucurie că potul cel mare la Loteria Specială "Il Gordo", care are loc în fiecare an de Crăciun, a fost câştigat de câţiva membri ai comunităţii. Numărul norocos a fost 58.268 şi fiecare dintre cei 10 câştigători va primi 400.000 de euro, acesta fiind cel mai mare premiu din istora acestei extrageri.

Primarul Apostol, tătucul moşierilor din Snagov

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman (UNPR), primarul din Snagov, Apostol Muşat (PDL) şi cel din Jilava, Adrian Mladin (UNPR), au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile într-unul dintre cele mai mari scandaluri cu terenuri. Conform procurorilor, în perioada martie - noiembrie 2011, primarii din Jilava şi din Snagov, vicepreşedintele CJ Ilfov şi Ion Scaeţeanu i-ar fi cerut unui denunţător peste 3,5 milioane de euro pentru a-i elibera documentele cadastrale pentru două terenuri, în suprafaţă de aproape 24 de hectare, situate în Jilava (Ilfov). Întrucât Mladin nu a rezolvat rapid "problema", pe fir a intrat primarul din Snagov, Apostol Muşat, care, sub pretextul că este prieten cu edilul din Jilava, dar şi că are influenţă asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov.

Protest funebru în Grecia. Austeritatea nu iartă nici cioclii

Zeci de dricuri negre au blocat joi traficul, în centrul Atenei şi Salonicului, "marşurile funebre" fiind organizate ca protest faţă de creşterea taxelor pentru acest tip de autovehicule. Protestatarii au reclamat o măsură guvernamentală care nu mai clasează dricurile ca "maşini utilitare", ci în categoria autovehiculelor private de lux. Ceea ce înseamnă obligaţia de a plăti impozit şi vignetă de şase ori mai mari. "Cum poţi să spui că dricurile noastre sunt maşini normale? Pasagerii sunt cu toţii morţi", a spus unul dintre dricari.

Cum văd şase dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2012

Pentru piaţa globală de fuziuni şi achiziţii, anul 2011 va rămâne în memorie ca fiind împărţit în două etape cu caracteristici complet diferite: prima, cea de creştere spectaculoasă a mega-tranzacţiilor pe piaţa americană, şi cea de-a doua, caracterizată de adâncirea crizei datoriilor zonei euro, criză ce a crescut pericolul recesiunii nu numai în ţările europene, cât şi în America. Chiar dacă majoritatea estimărilor pentru anul 2012 sunt pesimiste, dat fiind problemele încă departe de a fi rezolvate din Europa, există şi voci care afirmă că anul 2012 va aduce o nouă perioadă de efevescenţă pe piaţa globală de fuziuni şi achiziţii.

UniCredit: România se va împrumuta anul viitor la FMI

România va lua bani de la FMI în 2012 şi ar putea cere o suplimentare a fondurilor disponibile, cred analiştii grupului bancar italian UniCredit. Statul român are 5,3 miliarde de euro disponibile de la Fond, UE şi Banca Mondială în cadrul unui acord de tip preventiv. 2012 va fi un an greu pentru economia românească, potrivit analiştilor băncii italiene UniCredit. Aceştia au scăzut prognoza de creştere economică pentru România de la 2,5% la 1,4% pentru anul viitor şi de la 3,1% la 2,5% pentru 2013. "Ne aşteptăm ca Serbia şi România să continue cu programele preventive anul viitor, România urmând să tragă fonduri şi posibil să ceară o suplimentare a programului financiar", se arată într-un raport financiar al UniCredit, obţinut de Mediafax.

Grecii şi spaniolii le fură nemţilor locurile de muncă

Grecii şi spaniolii care nu reuşesc să-şi găsească slujbe în propriile ţări se înghesuie în Germania, în căutare de locuri de muncă. Potrivit agenţiei germane de statistică, numărul imigranţilor a explodat de la începutul crizei. Economia puternică şi performantă a Germaniei nu este atractivă numai pentru imvestitori. Tot mai mulţi şomeri din Grecia şi Spania au decis să-şi caute norocul aici, după ce propriile ţări au fost lovite în plin de criză. Potrivit agenţiei oficiale de statistică a Germaniei, numărul imigranţilor greci care au sosit în Grecia a crescut cu 84% în acest an faţă de 2010, în timp ce numărul imigranţilor spanioli a crescut cu 49%. În total, numărul imigranţilor a crescut cu 67.000 în 2011.

Ungaria devine "gunoi" pentru investitori

Agenţia de evaluare financiară Standar & Poor's a revizuit în scădere ratingul de credit acordat Ungariei, acesta ajungând acum în categoria "junk", nerecomandată investiţiilor. Decizia vine la doar trei săptămâni de când agenţia Moody's a făcut acelaşi lucru. Gradul scăzut al predictibilităţii politice, cadrul legislativ pentru banca centrală şi perspectivele sumbre privind creşterea sunt principalele motive invocate de analiştii Standard & Poor's (S&P) după retrogradarea creditului pentru datoria pe termen lung al Ungariei cu o treaptă, la "BB+", în categoria "junk". Totodată, analiştii S&P au adăugat că există posibilităţi de 30% ca Ungaria să sufere o nouă scădere de rating în următorul an.

Philip Hampton: "Probabilitatea ca o ţară mică să părăsească zona euro este din ce în ce mai mare"

Philip Hampton, preşedintele băncii RBS ( Royal Bank of Scotland) a declarat reporterilor Sky News că se aşteaptă ca o ţară "mică" să părăsească zona euro, ceea ce, spune el, va accentua tensiunile existente în sistemul bancar din întreaga lume. "Poate fi oricare, întrucât plecarea sa din zona euro va fi determinată de evenimente politice ca şi de circumstanţe economice, tulburări sociale şi alte asemenea lucruri. Dar cred cu tărie că există o probabilitate foarte mare ca o ţară să plece din zona monedei unice", a adăugat preşedintele RBS.

O surpriză de la Financial Times: Ialomiţianu - "Ministrul de Finanţe al Anului în Europa"

"The Banker", revistă ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului român al Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, premiul "Ministrul de Finanţe al anului în Europa". "Acest premiu a fost acordat pentru activitatea ministrului Gheorghe Ialomiţianu care a obtinut rezultate semnificative în implementarea reformelor structurale, menţinerea sustenabilităţii fiscale şi a legislaţiei fiscale. Aceste realizări au fost importante în ceea ce priveşte creşterea încrederii în climatul investiţional din România", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor de la Bucureşti.

Guvernul vrea să tragă la buget 90% din profiturile companiilor de stat

Guvernul intenţionează să oblige din nou companiile şi regiile de stat să verse la buget echivalentul a 90% din profit. Sistemul a mai fost aplicat şi anul trecut, dar Guvernul a amânat o decizie din cauza opoziţiei unora dintre miniştri, care au susţinut că aceste societăţi trebuie lăsate să se dezvolte. Discuţia a avut loc în şedinţa de astăzi a Guvernului, premierul Emil Boc arătând că nu este normal ca aceste companii de stat şi regii autonome să păstreze fonduri importante în depozite bancare în timp ce Guvernul este obligat să se împrumute pentru a finanţa deficitul, au relatat surse participante la discuţii, citate de Mediafax.

CURENTUL

Securitatea a decis ca Revoluţia să fie transmisă în direct la TVR

Unul dintre cei mai interesanţi şefi de direcţie din fosta securitate, dar şi singurul care n-a fost arestat în decembrie 1989, a fost colonelul Gheorghe Raţiu. Culmea, direcţia condusă de acesta, numită Direcţia I de informaţii interne, a fost cea care s-a ocupat cu poliţia politică. Declaraţia dată de Raţiu în faţa Comisiei senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din Decembrie 1989 conţine informaţii care n-au fost contrazise pånă azi, dar şi informaţii inedite cum este cea privind decizia de continuare a transmisiei tv din 22 decembrie 1989.

Emil Bobu :Am distrus circa 200 000 de dosare ale informatorilor Securităţii

Emil Bobu, partenerul de şeptic al lui Nicolae Ceauşescu şi, deci, membru al biroului Politic Executiv al CC al PCR, a fost unul dintre cei patru pasageri ai elicopterului cu care Nicolae Ceauşescu a părăsit sediul clădirii fostului CC al PCR. Alături de soţii Ceauşescu şi de aghiotanţii acestora, în elicopter mai fuseseră înghesuiţi Manea Mănescu şi Emil Bobu. După ce au ajuns la Snagov, cei patru tovarăşi s-au despărţit. Ceauşeştii şi-au continuat zborul spre Tårgovişte, unde aflaseră că e "linişte", iar Mănescu şi Bobu au luat şi ei un ARO şi s-au îndreptat în aceeaşi direcţie.

CURIERUL NATIONAL

Riscurile pe care lumea le va înfrunta în 2012

Deutsche Bank indică şase fenomene pe care investitorii le iau puţin în calcul pentru 2012. Printre acestea, o aterizare dură a Chinei şi extinderea problemelor cu datoria publică la ţări din afara Europei. Băncile centrale ar putea apela la politici din ce în ce mai extravagante, iar dacă se va continua cu tipărirea de bani şi în 2012, am putea asista la grăbirea unui colaps al sistemului banilor de hârtie. Actualele cotaţii din piaţă ale activelor de risc includ parţial riscuri pe care investitorii le iau în calcul pentru 2012. Dintre acestea este o reintrare a economiilor dezvoltate în recesiune sau un impas al creditului determinat de acutizarea problemelor datoriilor de stat ale ţărilor din zona euro.

Guvernul a revizuit negativ bugetul OPSPI

Guvernul a revizuit negativ bugetul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, constatând că veniturile obţinute din privatizare au fost cu mult sub aşteptări, de doar 215 milioane lei (circa 50 milioane euro), faţă de 2,8 miliarde lei (peste 670 milioane euro) estimate iniţial, informează Mediafax. În luna ianuarie, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) estima că va încasa în acest an 2,88 miliarde lei din listarea pe piaţa de capital a unor pachete de acţiuni la companii de stat şi din privatizare, estimare inclusă în bugetul instituţiei aprobat de Guvern.

BNR a promis FMI şi CE că nu va reduce RMO prea curând

Banca Naţională a României s-a angajat în scrisoarea de intenţie către FMI şi Comisia Europeană că nu va modifica în următoarele luni rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei sau valută constituite de băncile comerciale, informează Mediafax. "Având în vedere şocurile semnificative pe partea de ofertă şi deprecierea cursului, inflaţia din 2012 se va încadra, cel mai probabil, în intervalul ţintit de banca centrală. Cu toate acestea, riscurile inflaţioniste vor persista, în special din partea preţurilor administrate şi o revenire a dinamicii costurilor salariale. Aceste presiuni, asociate cu instabilitatea continuă în pieţele financiare internaţionale, precum şi riscul unor presiuni pe rata de schimb şi fluxuri de capital volatile vor necesita o atitudine prudentă a politicii monetare.

CE: România trebuie să creeze o piaţă de tranzacţionare a gazelor şi să asigure exportul de gaze

CE recomandă Guvernului să creeze, în colaborare cu Consiliul Concurenţei, o piaţă de tranzacţionare a gazelor naturale, asemănătoare pieţei de energie OPCOM, şi să elimine toate barierele fizice care împiedică exportul gazelor, acestea fiind condiţii "cruciale" pentru liberalizarea preţurilor. "În sectorul energiei au fost făcute progrese limitate (...). S-a propus implicarea Consiliului Concurenţei şi dezvoltarea unei burse a gazelor naturale, la fel ca piaţa energiei electrice. Un alt aspect este cel privind eliminarea barierelor fizice pentru comerţul cu gaze. Acestea sunt condiţii cruciale pentru asigurarea succesului procesului de renunţare la preţuri reglementate şi pentru ca România să facă parte din piaţa internă a Uniunii Europene", se spune într-un raport al Comisiei Europene (CE).

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Cristoiu, atac dur la părintele FSN: "Iliescu a inventat Revoluţia ca să-şi ascundă morţii!"

Cunoscutul gazetar Ion Cristoiu lansează un atac dur la adresa părintelui Frontului Salvării Naţionale, despre care spune că a nenorocit România. "Îmi este tot mai clar acum, şi probabil că va veni un moment al bilanţului, că Ion Iliescu a fost o catastrofă pentru România, şi asta nu pentru că era comunist. Ci pentru că era oportunist. Ar fi făcut orice. De altfel, el a inventat chiar şi Revoluţia ca să-şi ascundă morţii! Dacă ar fi fost un comunist autentic, el ar fi demisionat în aprilie - mai '90 când se profila deja venirea democraţiei şi la noi. Pentru a rămâne la putere el a acceptat orice compromis. Nu am fost nici comunişti, nici cu ruşii, nici cu Occidentul, totul a fost subordonat dorinţei lui Iliescu de a rămâne la putere. Iar una dintre categoriile care a fost de la început privilegiată, ca să nu-l doară capul, a fost cea a revoluţionarilor. De fiecare dată ei ieşeau în stradă, spărgeau geamuri, ocupau Piaţa Universităţii".

Primarul Snagovului îi ameninţă pe cei pe care i-a ajutat: "Dau în gât câte 20 pe zi"

Arestat pentru corupţie, Apostol Muşat transmite insinuant: " Zilnic primesc 50 de telefoane, dintre care 20 sunt persoane care mă roagă ceva. Înseamnă că fac trafic de influenţă în fiecare zi?" Snagovul - fieful miliardarilor României - a îngheţat, şi la propriu şi la figurat, odată cu arestarea primarului Apostol Muşat. Pe o temperatură în jur de 0 grade Celsius, prin centrul Snagovului abia dacă trec câţiva oameni grăbiţi. Îl au pe "nu ştiu" în braţe şi dacă-i întrebi cât este ceasul. Nicio vorbă despre primarul Apostol Muşat. Clădirea primăriei pare demult părăsită, iar cele câteva Loganuri ale Poliţiei Comunitare parcate în faţa ei par abandonate

Ai fi crezut? Planul lui Soros tocmai a început să fie pus în aplicare

Este Soros, cel care "a spart Banca Angliei," salvatorul lumii? Coincidenţă sau nu, măsurile din planul pe care investitotul american de origine maghiară l-a propus de curând au început să fie puse în aplicare. Cei de la Seeking Alpha spun că Europa tocmai a început să urmeze planul de salvare al lui Soros. Mai mult, acesta dă roade. Banca Centrală Europeană (BCE) a împrumutat miercuri o sumă de 489,191 miliarde de euro unui număr de 523 de bănci din zona euro, într-o operaţiune inedită pe trei ani, informează AFP. Este vorba de o sumă mult peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca BCE să acorde credite în valoare de 300 miliarde de euro.

JURNALUL NATIONAL

Cetăţenii Uniunii Europene, noii imigranţi ai lumii: grecii preferă Australia, irlandezii pleacă în SUA, iar portughezii preferă fostele colonii

Criza economică, resimţită acut în Grecia, Irlanda şi Portugalia, dar, mai nou, şi în Spania şi Italia îi îndeamnă pe cetăţenii bătrânei Europe să migreze către locaţii mai călduţe. Astfel, în 2011, nu mai puţin de 2.500 de greci au pus cap compas Australia, acolo unde se află o importantă minoritate elenă. Majoritatea imigranţilor sunt licenţiaţi, potrivit Daily Mail, care scrie că Grecia a pierdut în acest an nu mai puţin de 9,4% dintre medici. Destinaţiile preferate de cetăţenii din Irlanda, ţară în care rata şomajului a ajuns la 14,5%, sunt SUA şi Australia, autorităţile de la Dublin anunţând că în 2011 au înregistrat, oficial, 40.200 de cereri de emigrare, cu 50 la sută mai mult decât în 2010. În fine, Ministerul de Externe portughez a raportat că în consulatele sale din Brazilia, Mozambic şi Angola, foste colonii lusitane, au fost înregistrate anul acesta 97.616 cereri de rezidenţă permanentă, de peste două ori mai multe decât în 2005.

EximBank, premiul pentru cel mai bun produs bancar

EximBank a primit premiul pentru "Cel mai bun produs bancar", in cadrul celei de-a doua editii anuale a Galei "Bancheri de top", organizata de revista "Piata Financiara". Premiul, acordat pentru intregul pachet de produse de garantare si creditare a companiilor exportatoare, a fost ridicat de Ionut Costea, presedintele EximBank, care a multumit societatilor comerciale ce au abordat EximBank cu mai multa incredere si au facut posibila acordarea acestui premiu care incununeaza eforturile intregii echipe. Cu aceasta ocazie, presedintele EximBank a reiterat faptul ca banca este pregatita sa primeasca in continuare solicitarile societatilor care au nevoie de finantari, garantii sau asigurari si va continua sa acorde o atentie deosebita sustinerii exportatorilor.

NATIONAL

Copos vinde Rapidul pe 1 leu, plus 20 de milioane euro datorii!

Deranjat de scandalul creat in jurul victoriei de la Vaslui, finantatorul giulestenilor anunta ca este dispus sa renunte la pachetul de actiuni detinut la club. Acuzele lansate de Adrian Porumboiu l-au convins pe George Copos ca nu mai are ce cauta "in actualul fotbal romanesc". Culmea este ca finantatorul FC Vaslui ar putea fi unul dintre posibilii afaceristi interesati de cumpararea Rapidului, nu putine fiind ocaziile in care Porumboiu si-a exprimat interesul pentru gruparea "feroviara". Problema o reprezinta datoriile de aproape 3 milioane de euro inregistrate in actele fiscale ale FC Rapid, la care se adauga inca vreo 17 milioane de euro, bani cu care George Copos a creditat gruparea giulesteana in ultimii ani.

Hrebenciuc: "Guvernul va cadea in martie. Impreuna cu USP o sa facem treaba asta"

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, joi, ca previziunea sa este ca Guvernul va cadea in luna martie, aratand ca USL impreuna cu USP o sa faca acest lucru. Cel putin asta simt eu ca se va intampla", a precizat Viorel Hrebenciuc, la intrebarile repetate ale ziaristilor pe aceasta tema. Intrebat daca au inceput negocierile cu USP, Viorel Hrebenciuc a spus: "Nu inca, incepem saptamana viitoare. Era o chestiune veche. Nu stiu cum nu ati aflat dumneavoastra". Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a lansat, miercuri, la Parlament, miscarea socio-politica Uniunea Social Progresista (USP), presedintele executiv, Gabriel Oprea, afirmand ca aceasta are peste un milion de sustinatori.

PUTEREA

Guvernul a şters datoriile CN a Huilei către bugetul de stat

Guvernul a stabilit, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată în şedinţa de joi, că ANAF va prelua creanţele deţinute de AVAS asupra Companiei Naţionale a Huilei SA, în vederea administrării. "Prin această decizie se vor stinge datoriile CN Huilei SA către bugetul consolidat al statului, prin preluarea de către ANAF a celor trei mine neviabile Petrila, Paroşeni, Uricani. Aceste trei mine neviabile vor fi administrate de o societate pe care o va constitui Ministerul Economiei", informează Executivul, într-un comunicat dat publicităţii. Potrivit sursei citate, cele trei mine "vor funcţiona până în anul 2018 cu ajutor de stat, pe care urmează să-l aprobe Comisia Europeană", notează NewsIn.

FP riscă să rămână fără Franklin Templeton

Franklin Templeton este în situaţia de a pierde şefia Fondului Proprietatea (FP), după ce Tribunalul Bucureşti a decis că nu au fost îndeplinite unele acte procedurale la preluarea administrării fondului. Hotărârea, deşi executivă, mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Practic, prin decizia Tribunalului Bucureşti din data de 21 decembrie 2011, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar administrator al societăţii este din nou Ionuţ Popescu, afirmă sursele din magistratura. Avocata Ioana Sfîrăială, acţionar al FP, a contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte dintre deciziile AGEA de la fond, în care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al fondului nu a fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de AGA.

Banca Transilvania va răscumpăra acţiuni de peste 2,4 milioane euro

Banca Transilvania (BT) va răscumpăra în primul semestru al anului viitor 12 milioane de acţiuni proprii, în valoare totală, la cotaţiile de joi din piaţa bursieră, de peste 2,4 milioane de euro. Acţiunea vizează implementarea unui program de fidelizare a salariaţilor pe o perioadă de cel puţin trei ani, aprobat de acţionari în aprilie 2011, potrivit Agerpres. Pachetul de acţiuni pe care banca intenţionează să îl răscumpere reprezintă 0,67% din capitalul social al Băncii Transilvania.

ROMANIA LIBERA

Schimbarea la faţă a preşedintelui. Culisele rupturii dintre Băsescu şi DNA

Şeful statului a acuzat DNA de abuz şi incompetenţă şi a cerut pedepsirea procurorilor care nu obţin sentinţe de condamnare. În plus, a îndemnat Parlamentul să fie mai atent când dă avize de cercetare penală pentru miniştrii suspectaţi de corupţie şi să ceară probe suplimentare, îndemnând legislativul să devină, practic, un soi de Tribunal Extraordinar. În aceste condiţii, vor mai avea curaj procurorii să instrumenteze dosarele politicieni-lor în care există indicii de corupţie? Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seară la TVR că judecătorii au dat prea multe achitări în dosare de mare corupţie, care - consideră preşedintele - ar fi imputabile doar procurorilor.

Conflict pe tema genocidului armean: Turcia ameninţă Franţa

După ce Adunarea Naţională a Franţei a adoptat o lege conform căreia negarea genocidului comis de trupele turceşti împotriva armenilor va fi pedepsită cu un an de închisoare şi 45.000 de euro, guvernul turc a anunţat retragerea ambasadorului său de la Paris şi a oprit cooperarea militară cu Franţa. Şi după aproape 100 de ani, genocidul armean este în continuare un subiect tabu pentru oficialii turci - cu atât mai mult atunci când este adus în discuţie de reprezentanţii unui stat străin. Deşi 22 de ţări, printre care se numără Rusia şi mai multe state membre ale Uniunii Europene, au recunoscut oficial masacrul în care au fost ucişi 1,3 milioane de oameni drept genocid, guvernul turc continuă să îl numească "tragicul eveniment".

Boicot la ONU. Ce ţări au refuzat să păstreze un moment de reculegere pentru Kim Jong-il

Statele Unite, Japonia şi mai multe state europene au refuzat joi să participe la momentul de reculegere în cadrul Adunării Generale a ONU solicitat de Coreea de Nord în memoria liderului Kim Jong-il, decedat sâmbăta trecută, relatează Mediafax. Acest minut de reculegere este un "act protocolar" a apreciat preşedintele Adunării, Nassir Abdulaziz al-Nasser. Diplomaţii occidentali ai statelor care s-au opus acestui omagiu au apreciat că este "nepotrivit" şi au precizat că şi Consiliul de securitate al ONU a refuzat o cerere a Coreei de Nord de a onora memoria liderului său defunct. Kim "este fără îndoială responsabil de moartea a zeci de mii de persoane. Acesta nu este un model pentru ONU", a declarat unul dintre aceşti diplomaţi pentru a explica boicotul momentului de reculegere.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile sunt forţate în sfârşit de BNR să scoată în faţă creditele în lei

Bancherii vorbesc despre noi ieftiniri ale creditelor în lei, în timp ce la euro anunţă scumpiri. Ameninţaţi de pierderea finanţării externe, bancherii s-au hotărât să aducă pe piaţă oferte mai agresive de credite în lei pentru a convinge clienţii să se împrumute în monedă locală după ce BNR a restricţionat prin regulament finanţările în valută. Aceasta reprezintă o schimbare radicală faţă de ultimii ani când bancherii au promovat agresiv creditele în valută, inclusiv pe cele în valute exotice, datorită costurilor mai mici. "Se va produce în mod cert o mutare a preferinţelor pe creditarea în lei. Există resurse în lei, dar şi potenţial de reducere a dobânzilor la aceste credite. Fiecare bancă are propriile constrângeri şi sunt convins că vor exista bănci în poziţia de a continua creditarea, dar şi bănci care vor fi nevoite să-şi reducă activitatea", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Listarea FP, de la speranţă la dezamăgire

Investitorii au aşteptat cu sufletul la gură listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, sperând că piaţa de capital va renaşte odată cu acest eveniment. Efectele listării au fost însă sub aşteptări pentru că acţiunile se tranzacţionează mult sub valoarea fondului, iar marile fonduri străine se lăsă încă aşteptate. Pe 25 ianuarie a avut loc prima tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) la un preţ de 0,602 lei/titlu şi de atunci până în prezent cotaţia acţiunilor a scăzut încontinuu ajungând în şedinţa din 22 decembrie la 0,43 lei. Cotaţia acţiunilor este cu 60% sub valoare activului net al fondului.

Încă o amânare în dosarul licenţelor Orange şi Vodafone: taxa de prelungire va fi de 6,4 mil. euro pe un an

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amânat cu încă o săptămână - de această dată la solicitarea operatorilor - luarea unei decizii în ceea ce priveşte prelungirea licenţelor GSM ale Orange şi Vodafone, care expiră pe 31 decembrie. Amânarea a fost stabilită în cadrul unei şedinţe care a avut loc joi dimineaţă la sediul ANCOM şi la care au participat reprezentanţi ai marilor jucători de pe piaţa de comunicaţii. Autoritatea de reglementare intenţionează să prelungească licen­ţele Orange şi Vodafone cu încă un an şi a propus Guvernului să impună o taxă de 6,4 milioane de euro pentru prelungirea cu un an a licenţelor Orange şi Vodafone.

Bilanţ mediocru pentru ce trebuia să fie anul relansării bursei. Speranţele se îndreaptă către 2012

Un pas înainte, unu înapoi. Aşa poate fi descrisă evoluţia pieţei locale de capital în 2011. Evenimentele importante nu au lipsit, însă rezultatele nu au fost de fiecare dată cele sperate de investitori. Începutul de an a stat sub semnul listării Fondului Proprietatea, iar pe final de an în prim-plan a fost ridicarea pragului la SIF-uri. Între cele două evenimente, cu implicaţii pozitive pentru piaţă, au fost însă eşecul ofertei Petrom, ratarea listării BCR, dar şi criza datoriilor suverane ale statelor din Europa, care au dus din nou bursele pe minus, după doi ani de revenire. După un an în care investitorii mai mult au pierdut decât au câştigat, speranţele tuturor se îndreaptă către 2012.

Surpriză neplăcută: Comisia Europeană penalizează România cu 100 mil. euro la deblocarea fondurilor UE

Comisia Europeană a dat ieri undă verde autorităţilor de la Bucureşti pentru a reîncepe să trimită facturi spre rambursare pentru fondurile europene, însă Bruxellesul a refuzat facturi în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. "Este un lucru pozitiv faptul că se pot relua plăţile de la Comisia Europeană înainte de sfârşitului anului 2011 pentru toate programele operaţionale. Este adevărat că reluarea plăţilor se va face în anumite condiţii conform cărora vom putea transmite cereri de rambursare în valoare sensibil mai mică decât cea preconizată anterior", a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, care este responsabil direct de banii europeni care intră în economia românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb