REVISTA PRESEI 24.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 24 martie 2014

ADEVARUL

Guvernul anunţă luni un pachet de măsuri de sprijin pentru populaţie şi pentru marii consumatori de gaze naturale şi energie electrică

Guvernul va anunţa luni o serie de măsuri în domeniul energetic de sprijin pentru marii consumatori şi pentru populaţie, care reprezintă tot ceea ce poate face statul român în acest moment, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Antena 3. El a punctat că aceste măsuri nu contravin statutului României de stat membru al Uniunii Europene. Nicolescu nu a vrut să dea exemple, spunând că premierul va fi cel care va anunţa luni aceste măsuri. "Trebuie să fim corecţi cu noi: încă avem unul dintre cele mai mici preţuri la gaze din UE pentru industrie. Pe de altă parte, un obiectiv al Guvernului este salvarea locurilor de muncă şi păstrarea industriei", a completat Răzvan Nicolescu. El le-a cerut celor din industrie să continue afacerile şi să păstreze stabilitatea, mai ales în condiţiile conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Vladimir Putin cheamă în ţară marile afaceri ruseşti

Preşedintele Vladimir Putin a lansat un apel către afaceriştii ruşi, cerându-le să-şi înregistreze companiile în ţară şi să renunţe astfel la opţiunea facilă a paradisurilor fiscale. Îndemnul lui Putin are scopul de a aduce noi venituri la bugetul Rusiei, care este pe cale de a resimţi sancţiunile economice ale Statelor Unite ale Americii şi ale Uniunii Europene, aplicate în contextul crizei ucrainene. Demersul lui Putin este orientat spre suplimentarea veniturilor bugetului statului rus, devenit unul dintre obiectivele actualului mandat al lui Putin şi reiterat odată cu avertismentele venite din Occident. Putin a mai promis în timpul discursului că răspunsurile favorabile ale afaceriştilor uşi vor fi răsplătite cu eforturi reînnoite ale guvernului de a îmbunătăţi mediul de afaceri, relatează ziarul online "The Moscow Times". Ministrul Finanţelor Anton Siluanov, prezent la eveniment, a dat asigurări că guvernul este dispus să ajute marile companii care întâmpină dificultăţi şi să le acorde împrumuturi.

Petiţie pe site-ul Casei Albe pentru întoarcerea Alaskăi în cadrul Rusiei

Un grup anonim care a publicat petiţia îndeamnă americanii să voteze pe site pentru reîntoarcerea Alaskăi la Rusia, pentru că "grupuri de ruşi siberieni au trecut Istmul (acum strâmtoarea Bering) în urmă cu 10.000-16.000 de ani şi au început să se aşeze cu traiul pe coasta arctică, în Aleute şi pe arhipelagul Aleutin". Totodată autorii petiţiei susţin că primii europeni care au vizitat Alaska la 21 august 1732, au fost membrii echipajului bărcii "Sfântul Gavriil", sub conducerea geodezistului Gvozdev şi a asistentului de navigator Fedorov în timpul expediţiei lui Şestakov şi Pavlutski din anii1729-1735". Pentru ca administraţia SUA să examineze petiţia e necesar ca până la 20 aprilie să fie acumulate 100.000 de semnături. În decurs de aproape trei zile au fost acumulate peste 7.800 de semnături.

Ponta: În România nu o să se întâmple ca în Ucraina, un haos, deşi Băsescu şi Ianukovici seamănă foarte tare

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Antena 3, că principala temă a anului 2014 vizează situaţia din Ucraina, scenariu care nu trebuie să se repete în România. Cu toate acestea, a mai spus Ponta, între Viktor Ianukovici şi Traian Băsescu există o serie de similarităţi. "Domnul Băsescu are obiective strict personale. Nu înţeleg această abordare, acolo nu e problema dacă e Băsescu sau Ponta, e problema dacă e România. Băsescu nu va mai fi nimic din decembrie. A doua explicaţie, dacă vreţi să fiu mai blând, mi-a şi spus că m-ar fi lăsat, dar se va discuta despre Ucraina şi acolo e nevoie de o voce puternică, care să dea cu pumnul în masă. Recunosc că gândul că, în mod sigur, din decembrie nu va mai fi domnul Băsescu mă mulţumeşte foarte tare şi îmi dă răbdare. Va face încă multe greşeli şi lucruri în care va pune interesul personal înaintea interesului României."

Ministrul ucrainean de Externe: "Există riscul major al izbucnirii unui conflict militar între Ucraina şi Rusia"

Riscul unui conflict militar între Ucraina şi Rusia a crescut, avertizează ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, în contextul în care armata rusă a mobilizat trupe de-a lungul frontierei ucrainene, informează AFP. Deşciţa a denunţat mobilizarea de către Rusia a trupelor de-a lungul frontierei de est a Ucrainei. "Riscul unui conflict militar între Ucraina şi Rusia a crescut. Este mai mare", a atras atenţia Deşciţa. "Situaţia este chiar mai explozivă decât era în urmă cu o săptămână", a subliniat Deşciţa. "În momentul de faţă, dacă trupele ruse invadează Ucraina dinspre est, ar fi greu să le cerem ucrainenilor să nu răspundă acestui atac militar. Ucraina a recurs la toate măsurile diplomatice şi la alte sancţiuni economice şi financiare pentru oprirea acţiunilor Rusiei. Dar nu putem şti ce are în minte preşedintele rus Vladimir Putin şi ce poate decide", a explicat şeful diplomaţiei ucrainene. Potrivit serviciilor de spionaj americane, există unităţi ruse pe toată frontiera de est a Ucrainei, la o distanţă de 50 de kilometri de linia acesteia.

România este campioana lumii la ieftinirea caselor. La noi, preţurile au scăzut cu peste 10% şi suntem în al cincilea an de declin al pieţei imobiliare

Preţurile locuinţelor din România au înregistrat anul trecut cea mai mare scădere din lume, respectiv de aproape 10,5%, faţă de circa 6% cu un an înainte. Datele sunt cuprinse într-un studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com pe baza cotaţiilor medii, ajustate cu inflaţia, în 42 de ţări la nivel mondial. Ţările europene unde preţurile au urcat semnificativ anul trecut sunt Irlanda (+6,18%), Turcia (+5,73%), Marea Britanie (+4,88%), Lituania (+4,64%) şi Islanda (+4,33%). România a avut cea mai slabă piaţă rezidenţială din lume în 2013, consemnând o scădere a preţurilor cu 10,43%, după reduceri consecutive de 24,2% în 2009, 22% în 2010, 7% în 2011 şi 6% în 2012. Piaţa românească a reuşit astfel să se situeze sub ţări precum Spania, Grecia sau Irlanda, care ocupau în 2012 topul reducerilor de preţuri la locuinţe. În Grecia, preţurile locuinţelor s-au diminuat cu 7,2% în 2013, reprezentând o mică îmbunătăţire faţă de 2012, când scăderea a fost de 13,7%.

CAPITAL

Bugetul războiului cu economia

Ştirea financiar-umoristică a săptămânii trecute: Ministerul Finanţelor pregăteşte noul buget de război, iar ministerele şi autorităţile locale s-au mobilizat cu mic, cu mare, să trimită "toate datele necesare", astfel încât eventuala implicare a ţării într-un conflict armat să nu prindă statul nepregătit în perioada 2014-2017. Pentru o ţară cu instituţii funcţionale, conceperea periodică a unui astfel de scenariu financiar ipotetic nu ar avea de ce să stârnească zâmbete. În România, unde chiar şeful Fiscului recunoaşte (într-un interviu acordat Capital) că Finanţele au planificat "venituri iluzorii", iar autorităţile sunt incapabile să îşi diminueze cheltuielile sau să anticipeze cât de cât corect sumele pe care le vor consuma chiar şi în vremuri liniştite de pace, e de ajuns să îţi imaginezi funcţionarii din teritoriu punând la punct scenariul financiar de război ca să te umfle un râs amar.

Cele mai bune smartphone-uri din lume

Telefoanele mobile inteligente lansate anul acesta sunt mai performante decât PC-urile care se găsesc în majoritatea instituţiilor de la noi şi, pe deasupra, mare parte dintre ele sunt rezistente la apă şi praf. Smartphone-urile au detronat telefoanele mobile clasice la vânzări în 2013, conform datelor companiei Gartner. Astfel, smartphone-urile au reprezentat 53,6% din vânzările de telefoane, cota de piaţă în ultimul trimestru al anului trecut fiind de 57,6%. Totodată, anul trecut, s-a depăşit pragul de un miliard de telefoane inteligente în lume. Surprinzător, cel mai bun telefon din lume în 2013 nu este marca Apple, şi nici Samsung. Peste 170 de specialişti independenţi din industria telefoanelor mobile, jurnalişti şi analişti de profil, care au format juriul de la Mobile World Congress 2014 (MWC), cel mai mare târg de telefonie mobilă din lume, au desemnat HTC One drept cel mai bun smartphone al anului trecut.

CURENTUL

PMP şi riscul primului eşec electoral. Băsescu - pregătit să-i abandoneze

Potrivit rezultatelor sondajului comandat de PPE în România, partidul condus de facto de Elena Udrea are doar 5% din voturi, un rezultat care îi poate lăsa pe popularii moşiţi de Traian Băsescu în afara Parlamentului European. Acelaşi sondaj creditează PDL cu 18% din voturi, PNL-17%, iar alianţa condusă de PSD cu aproape 40% din voturi. UDMR ar obţine tot circa 5%,iar restul voturilor sunt împărţite de celelalte partide (FC, PNŢCD, PPDD etc) şi de candidaţii independenţi. Semnalul unui posibil eşec al PMP la primul examen electoral a fost dat chiar de preşedintele PDL, Vasile Blaga care, în baza aceluiaşi sondaj realizat de PPE a declarat pentru Revista 22 că " PMP nu va intra în Parlamentul European. Indiferent câte eforturi fac de a rupe din PDL. Până la urmă electoratul este serios şi îi apreciază pe cei care muncesc pentru România. ". Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă, reprezentanţilor PMP că nu pot fi "urmaşii" săi dacă nu câştigă alegerile, precizând că acest lucru înseamnă un scor cu două cifre la europarlamentare şi poate chiar să dea candidatul dreptei la prezidenţialele din acest an.

România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte poluarea apei

Un copil moare la fiecare 21 de secunde în lume, din cauza unei boli provocate de apa nepotabilă, conform statisticilor prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte poluarea cu nitriţi şi nitraţi. Sute de localităţi au o singură sursă de apă necontaminată. În judeţul Alba, apa de la 13 izvoare nu este bună de băut şi totuşi unii oameni se încumetă să o consume. În aproape toate cazurile, sursele au fost poluate pentru că localnicii nu au respectat regulile privind depozitarea gunoaielor. În timp ce aproape jumătate din români nu au acces la o reţea de apă şi canalizare, locuitorii comunei Răşinari, din judeţul Sibiu, încearcă să împiedice lucrările la un proiect care le-ar aduce apă potabilă la robinete. Sătenii se tem că facturile vor fi mai mari şi preferă să bea apă de la un izvor din zonă chiar dacă testele au dovedit că nu este bună.

CURIERUL NATIONAL

Sindromul gazelor de şist blochează petroliştii

Modul în care autorităţile şi companiile petroliere au tratat problema gazelor de şist a ajuns să paralizeze întreaga industrie de extracţie a resurselor naturale. Evenimentele şi protestele de la Pungeşti au avut un impact asupra oamenilor din întreaga ţară, care au ajuns acum să se teamă de orice înseamnă lucrări de prospectare, explorare sau exploatare. În ultima perioadă, companiile din această industrie s-au tot plâns că întâmpină dificultăţi în începerea lucrărilor de explorare a perimetrelor pe care le-au concesionat. Deşi spun că nu caută gaze de şist, ci resurse convenţionale, oamenii şi primăriile nu îi lasă în majoritatea cazurilor să înceapă lucrările. Problema este că acele contracte comerciale semnate de companii cu statul sunt secrete, iar oamenii nu îi cred pe cuvânt că nu este vorba de gaze de şist, cu toate că aceste companii afirmă că nu şi-ar permite să mintă în aşa fel.

Afacerea Harinvest ajunge la DNA. ASF, BCR, Depozitarul şi Broker Cluj, reclamate de păgubiţi

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) va ajunge din nou în curtea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi într-un caz legat de piaţa de capital, după ce instituţia s-a aflat la acest început de an în atenţia procurorilor pentru nereguli apărute pe segmentul asigurărilor. Victimele furturilor de active la casa de brokeraj vâlceană Harinvest sesizează DNA, plângerea fiind îndreptată împotriva ASF, Depozitarului Central, BCR şi SSIF Broker. Decizia a fost luată sâmbătă dimineaţa la Râmnicu Vâlcea de persoanele păgubite cu sume totale de peste 10 milioane lei, suspiciunea acestora fiind că cele patru entităţi s-au constituit într-un "grup infracţional organizat" pentru devalizarea Harinvest şi furtul de active ale clienţilor acesteia. Patru avocaţi, atât specializaţi în zona civilă, cât şi în penal urmează să îi reprezinte pe păgubiţi în demersurile în Justiţie care vor fi iniţiate la începutul acestei săptămâni prin sesizarea DNA, a declarat pentru Curierul Naţional unul dintre reclamanţi.

Dragnea invită chinezii să investească în agricultură

Vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat pe investitorii chinezi din agricultură să vină în România pentru a se convinge de calitatea pământului şi a produselor autohtone, spunându-le că în vară, când speră să fie vizita, le va face cel mai bun test, şi anume să guste o roşie românească şi una străină, informează Mediafax. Aflat în China, vicepremierul s-a întâlnit cu investitorii chinezi în agricultură, organizaţi în Asociaţia chineză pentru dezvoltare agricolă în străinătate, cărora le-a propus să vină în România pentru a gusta din produsele agricole şi a compara, astfel, calitatea legumelor şi a fructelor româneşti cu cea a produselor din alte ţări. "Tot ce produce pământul românesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie să veniţi la vară în România şi o să vă invit să gustaţi o roşie românească şi roşii aduse din alte ţări şi să faceţi dumneavoastră singuri diferenţa", le-a spus Dragnea investitorilor chinezi.

Cel mai puternic aliat european al lui Vladimir Putin

Deşi Rusia face afaceri importante cu mai multe companii germane puternice, relaţiile comerciale cu Rusia nu contează atât de mult pentru Germania per ansamblu. Rusia este doar al 11-lea partener comercial al Germaniei, după ţări precum Polonia, Belgia sau Elveţia, veniturile obţinute din schimburile comerciale ruso-germane fiind de două ori mai mici decât cele cu Franţa sau Olanda. Şi, deşi 35% din gazul şi petrolul de care au nevoie germanii vine din Rusia, rezervele actuale ale Berlinului sunt mai mult decât îndestulătoare pentru a le oferi un spaţiu de mişcare în cazul stopării importului de gaze din Rusia. Dacă Angela Merkel va decide să-l sancţioneze economic pe Vladimir Putin, Rusia ar intra rapid în faliment, iar marii afacerişti germani ar fi deranjaţi. Dependenţa economică a Germaniei de Rusia nu este atât de mare pe cât se crede. Dar dependenţa politicienilor de la Berlin de mediul de afaceri este mai mare decât se vede.

EVENIMENTUL ZILEI

CAZUL PIATRA NEAMŢ. Bande de copii terorizează oraşul, iar poliţia doarme cu legea în mână

Comisarul-şef Cezar Filip, comandant, până mai ieri, al Poliţiei Piatra Neamţ, a preferat să o bată pe Ana Maria Tănase, fata de 14 ani din gruparea de şuţi Orlando, deşi pentru a o pune sub acuzare avea la îndemână noul Cod Penal, conform căruia toţi minorii cu buletin răspund penal. S-a tot acreditat ideea că poliţiştii n-au legi cu care să-i prindă pe delincvenţii juvenili, fără a se face o demarcaţie clară, în funcţie de vârstă - aşa cum face şi legea . Este adevărat că pentru copiii de până la 14 ani, care comit infracţiuni, legea nu prevede o răspundere penală, aşa că poliţiştii nu au ce face în aceste cazuri, dacă nu sunt ajutaţi de Protecţia Copilului. De aceea oamenii legii cer reînfiinţarea şcolilor de corecţie pentru această categorie de minori. Dar în cazul şefului Poliţiei Piatra Neamţ, Cezar Filip, se omite un lucru esenţial: Ana Maria Tănase avea 14 ani şi mai multe fapte grave la activ: a participat la două tâlhării urmate de moartea victimelor. Cu alte cuvinte, comisarul şef Cezar Filip avea ce lege să aplice în cazul ei, numai că a preferat să o bată.

Firmele mici şi mijlocii din Bucureşti-Ilfov sunt marea problemă a ANAF

Fiscul va pune o presiune teribilă pe firmele din Bucureşti-Ilfov, unde situaţia a fost scăpată de sub control în ultimii zece ani, a declarat Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Mai sunt vizate 150 de mari companii şi alte 2.000 din Prahova şi Braşov. Acţiunile fac parte din strategia din acest an pentru combaterea evaziunii fiscale, estimată la circa 100 miliarde lei anual de experţii Consiliului Fiscal.

Tarife de criză: case de 100 mp la preţ de garsonieră

În 2013, România a fost pe primul loc în rândul a 42 de ţări din întreaga lume, din punctul de vedere al scăderii preţurilor la imobiliare, potrivit unui studiu realizat de globalpropertyguide.com. Locuinţele din România s-au ieftinit cu peste 10%, în 2013, procent ce se adaugă scăderilor din anii anteriori. În prezent, tarifele au ajuns la un nivel care, cel puţin în criză, era greu de imaginat. Potrivit ofertei târgului imobiliar Project Expo, derulat zilele trecute în Bucureşti, preţurile unor locuinţe ieftine cu spaţii confortabile pornesc de la mai puţin de 20.000 de euro şi nu urcă mult peste 40.000 de euro. Astfel, o garsonieră într-un imobil nou costă numai 16.000 de euro, în timp ce în oferta unei firme de construcţii se află case pe schelet metalic, la un preţ de 30.000 de euro, suprafaţa desfăşurată fiind de 105 metri pătraţi. Cei care doresc o astfel de casă trebuie să deţină terenul. Numai 23.000 de euro este preţul unei garsoniere de 31 de metri pătraţi gata mobilată, în timp ce un apartament complet mobilat cu două camere se vinde cu circa 41.000 de euro (50 mp).

JURNALUL NATIONAL

Ucrainencele cheamă la boicot sexual împotriva ruşilor

Anexarea Crimeii la Federaţia Rusă a dus la lucru un fapt banal al politicii europene. Săptămâna aceasta a început un boicot sexual în Ucraina care atrage atenţia utilizatorilor de internet din Rusia. Femeile din Ucraina au organizat o nouă campanie numită ''Nu o da unui rus'', acesta fiind un embargo sexual împotriva bărbaţilor ruşi. Boicotul sexual are deja propria linie de tricouri, toate purtând logo-ul oficial: ''două mâini împreunate care creează o formă de vagin'', scrie kyivpost.com.

Crin Antonescu: Ponta începe să fie un Emil Boc mult mai înalt

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat duminică, la Craiova, că mai mulţi primari sau parlamentari au plecat din PNL din cauza presiunilor făcute de membrii PSD din teritoriu şi de prefecţi, care condiţionează alocările bugetare de obţinerea sprijinului primarilor în alegerile europarlamentare. Antonescu a mai spus că este un obicei în România ca partide aflat la guvernare cum ar fi PDL sau PSD să determine primarii să le dea voturi. 'Nu s-au întâmplat astfel de plecări doar la Dolj, doar acum şi doar în această perioadă. Este un obicei în România pe care l-am văzut la ceea ce am numit regimul Băsescu, în timpul guvernelor conduse de Traian Băsescu, aceeaşi încercare de a influenţa, de a lua primari, de a determina primari să dea voturi pentru formaţiunea la guvernare. Astfel de lucruri s-au mai întâmplat, de aceea am spus la un moment dat că domnul Ponta începe sub anumite aspecte să fie un Emil Boc mult mai înalt', a afirmat liderul PNL,

8 miliarde de euro pentru dezvoltarea satelor din România

Ministerul Agriculturii pune la dispoziţia fermierilor proiecte tip prin PNDR pentru a-i scuti de cheltuielile de consultanţă. Prima varianta a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 a fost transmisă, la sfârşitul săptămânii trecute, către serviciile specializate ale Comisiei Europene. "Am transmis varianta de lucru a PNDR 2014 - 2020. Aşteptăm emiterea de către Comisia Europeană a regulamentelor de implementare şi a actelor delegate. Vreau să demarăm cât mai repede acest nou Program pentru ca mediul rural românesc să beneficieze de fondurile europene atât de necesare", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Prin noul program sunt disponibili peste 8 miliarde de euro pentru 14 măsuri principale structurate pe trei direcţii: partea de produse vegetale şi achiziţie de utilaje, pe zootehnie, prioritar fiind sectorul de reproducţie şi dezvoltarea fermelor de familie. Toate cele 14 măsuri din noul PNDR vor avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, cu o evaluare lunară sau trimestrială.

NATIONAL

"Regii imobiliarelor" vor cadea ca popicele!

Un adevarat cutremur va lovi cat de curand segmentul economic cel mai profitabil din Romania ultimelor doua decenii. Este vorba despre piata imobiliara, care a dat nastere celor mai multi miliardari din tara noastra, nu putine din imperiile finaciare create in acest mod avand la baza niste banale "facaturi" in acte. Este vorba despre una dintre cele mai complexe anchete de coruptie de pana acum, atat prin numarul persoanelor implicate, cat si prin ramificatiile financiare ale "clientilor" retelei de falsificatori. Ai carei membri, inclusiv directori si functionari cu inalte functii de conducere, sunt de multa vreme sub monitorizarea structurilor de informatii, reusindu-se astfel reconstituirea intregului "proces de productie". In care sunt implicati inclusiv primari si alti alesi locali, care au inchis ochii la actele "smenuite" care acopereau astfel problemele legale pe care le aveau terenurile pe care s-au construit ulterior tot felul de cladiri de birouri sau complexe rezidentiale.

Romania, abandonata din nou de SUA in bratele Rusiei

Analistii militari considera ca Europa de Est este tinta Federatiei Ruse, iar SUA o va abandona, "la intelegere" cu Putin, pentru Orientul Mijlociu. Unda verde a americanilor ar fi fost data de vicepresedintele Joe Biden care a anuntat, intr-o vizita in Polonia, ca SUA vor intari tarile baltice. Si-atat!. Generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, a atras atentia ca "efectivele ruse stationate la frontiera estica a Ucrainei sunt foarte numeroase si sunt pregatite de operatiuni". Strategii militari sustin ca este vorba de "o noua Malta". La sfarsitul saptamanii trecute, vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca "SUA isi vor spori prezenta militara (numai) in tarile baltice", cu elemente navale si trupe de uscat. Pentru analisti, declaratia lui Biden suna ca o unda verde pentru invazia acestor "regiuni", ca asa vorbesc mai marii intre ei. Insa, SUA, la momentul actual, nu poate sub nicio forma sa renunte si la relatia dintre petrodolar si statele din Orientul Mijlociu. Deci, Estul Europei in schimbul Orientului Mijlociu. Putin, primesti?

PUTEREA

CEC, trişat de pocheristul Toma sub îngăduinţa judelui Mariela Dibuş

Spumosul de VERITAS este copia românească a şampaniei franţuzeşti obţinute după metoda Champenoise, fiind produs de podgoria din Panciu, deţinută până în 2010 de "viticultorul" Adrian Toma. Adrian Toma, împătimit jucător de pocher, după ce a fost sprijinit de CEC printr-un împrumut de circa 8 milioane de euro a adus VERITAS în imposibilitate de plată faţă de partenerii de afaceri. Iar ziua de marţi, 12 octombrie 2010, s-a dovedit a fi cu trei ceasuri rele pentru pocherist: a aflat că SC BIOCHEM SRL a cerut falimentul podgoriei SC VERITAS PANCIU SA! Banca de stat CEC, cel mai mare creditor al "podgoreanului" Toma, a fost şi ea luată ca din oală de acţiunea BIOCHEM. Efectul? Pocheristul Toma a avut timp să pună în practică o manevră în care CEC merge cu paşi uriaşi spre o pierdere "colaterală" de 8 milioane de euro. Simultan, prin tertipurile sale, uneori la limita legii, Adrian Toma a comis şi evaziune fiscală, folosindu-se din plin de toleranţa judecătorului Mariela Dibuş de la Tribunalul Vrancea şi de îngăduinţa Casei de Insolvenţă Transilvania - CITR.

ASPA, urmărită penal de DNA. Tragediile provocate de maidanezi, mană cerească pentru autorităţi şi firme private

A fost nevoie ca încă o persoană să moară posibil din cauza maidanezilor lăsaţi, încă, liberi pe străzi, ca autorităţile statului să îşi facă treaba. Femeia găsită moartă într-un parc din sectorul 2 al Capitalei, cu numeroase muşcături de câini pe corp, a stârnit tăvălugul acuzaţiilor. Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a anunţat că o parte din maidanezii găsiţi în parc, ce se presupune că au muşcat-o pe femeie, aparţineau Asociaţiei Cuţu-Cuţu. La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei au sărit la atac anunţând publicul că ASPA este anchetată de către procurorii DNA pentru mai multe achiziţii dubioase efectuate.

ROMANIA LIBERA

Ce vor regizorii din spatele lui Mircea Diaconu

Mircea Diaconu încearcă să adune 100.000 de semnături, până miercuri, pentru a-şi depune candidatura ca independent la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai. Actorul a instalat un punct chiar în faţa teatrului pe care l-a condus, Nottara, şi susţine că are deja 50.000 de semnături. Sprijinul politico-mediatic pentru Diaconu, care a demisionat recent din PNL, este unul masiv. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, şi-a manifestat, pe blogul personal, susţinerea pentru candidatura lui Mircea Diaconu. De asemenea, şi postul Antena 3 s-a implicat în susţinerea actorului. La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta, a transmis mai multe mesaje publice de susţinere a fostului liberal. Şi senatorul independent, Sorin Roşca Stănescu, exclus din PNL, strânge semnături pentru Diaconu. Dacă poziţia lui Dan Voiculescu pare legată de atacarea credibilităţii justiţiei, premierul Victor Ponta are un obiectiv politic: slăbirea PNL. Un scor slab al liberalilor la europarlamentare ar încuraja nemulţumirile din acest partid, şubrezind susţinerea lui Crin Antonescu pentru prezidenţiale.

Cum poate intra România în conflict cu Rusia

Chiar dacă Rusia nu va invada estul şi sudul Ucrainei şi nu va anexa Transnistria, România şi Rusia se vor învecina totuşi, dar nu pe uscat, ci pe mare. După cum se arată în "tratatul de aderare" a Crimeii la Federaţia Rusă, anexarea vine şi cu reclamarea apelor teritoriale ale Crimeii cu tot cu zona economică exclusivă (ZEE) aferentă. Acest lucru va face ca zona română şi cea rusă să se afle în imediata vecinătate şi nu este deloc clar că ruşii vor respecta arbitrajul de la Haga din 2009, în care România a câştigat jurisdicţia şi drepturile suverane asupra aproape 80% din suprafaţa de 12.200 km2 de platou continental şi zonă economică exclusivă, suprafaţă aflată în dispută cu Ucraina. In tratatul de aderare a Crimeii la Federaţia Rusă se afirmă că "demarcaţia apelor teritoriale în Marea Neagră este determinată pe baza tratatelor internaţionale încheiate de Federaţia Rusă" şi această formulare vagă pare cel puţin să implice că Rusia consideră că înţelegerile încheiate de Ucraina privind demarcarea cu alte state nu mai sunt valide şi ar putea fi citită ca un indiciu că Rusia ar putea încerca să renegocieze şi să modifice actualele acorduri de demarcaţie.

Ponta: Sunt şanse ca Oprescu sau Tăriceanu să fie preşedinţi, Isărescu vrea alt mandat la BNR

Şansele ca România să aibă, prin Sorin Oprescu sau Călin Popescu Tăriceanu, un preşedinte de genul celui dorit anterior de USL, un arbitru nepartizan, sunt de 51%, iar lista de candidaţi este tot mai scurtă, deoarece Mugur Isărescu îşi doreşte cu siguranţă un nou mandat la BNR, a declarat liderul PSD, Victor Ponta. El a adăugat, la Antena 3, că este convins că membrii PSD îl pot vota la alegerile prezidenţiale pe Tăriceanu, fost membru PNL. Liderul PSD a mai afirmat că nu îşi doreşte ca PNL să obţină mai puţin de 20% la alegerile europarlamentare, deoarece, în caz contrar, vor urca "partidele lui Băsescu". Ponta a apreciat totodată că liderul PNL, Crin Antonescu, probabil influenţat şi de Traian Băsescu, a greşit crezând că, la alegeri, lupta va fi una ideologică şi nu împotriva regimului Băsescu, dar că certitudinea că, în noiembrie, alegerile nu vor fi câştigate de către o persoană susţinută de Băsescu poate fi dată de refacerea USL.

ZIARUL FINANCIAR

Să nu ne întrebăm prea târziu ce treabă avem noi cu banii ruşilor din Austria

În timp ce toată elita politică mediocră a Europei şi a Statelor Unite îşi face curaj să impună sancţiuni economice Rusiei şi oligarhilor ei, după ce aceasta a invadat şi anexat Crimeea, elita economică şi financiară calculează de zor care ar fi pierderile europene şi americane în urma acestei decizii. Încă nu se ştie cine va pierde economic cel mai mult: Rusia sau Europa. Nemţii reprezintă principalul partener comercial al Rusiei, exporturile fiind de 30 de miliarde de euro. Firmele germane ar pierde 300.000 de locuri de muncă la prima strigare dacă s-ar închide productiva piaţă de la Răsărit. Este bine de ştiut că Germania este şi principalul partener comercial al României, atât pe exporturi, cât şi pe importuri, o bună parte din economia românească depinzând de cum merge cea mai puternică ţară din Europa. Cea mai mare problemă a îngheţării relaţiilor economice cu Rusia nu o are Germania, ci Austria. Iar în România austriecii sunt cei mai mari investitori

Bancherii nu renunţă la refrenul "Avem bani, cererea ne lipseşte", dar se pregătesc de revenirea pieţei cu emisiuni de obligaţiuni

Banii băltesc pe piaţă, iar preţul lor nu a fost niciodată atât de scăzut. Dar problema cu care se confruntă în prezent piaţa bancară românească nu ţine de lichiditate, ci de lipsa cererii pentru credite. Pe de altă parte, bancherii îşi trimit clienţii să emită obligaţiuni ca o alternativă importantă de atragere a resurselor. Dar acest lucru durează chiar dacă duce la îmbunătăţirea funcţionării pieţei de capital. Obligaţiunile reprezintă un instru­ment important de atragere a resur­selor, iar acestea pot să fie uti­lizate pentru finanţarea directă a unor investiţii, dar şi pentru obţi­nerea de bani de către bănci, pe care acestea pot să îi distribuie apoi către proiecte mai mici, consideră Mihai Ionescu, directorul biroului Deutsche Bank din România. "Soluţiile de finanţare nu înseamnă doar credit bancar, ci şi aportul acţionarilor. Majoritatea proiectelor care nu îşi găsesc finanţare nu au suficient aport al acţionarilor, sub forma capi­ta­lului. Prin acest aport nu se înţelege doar că acţionarii trebuie să vină cu bani de acasă. Mai există alte surse de unde pot atrage banii respectivi, cum ar fi piaţa de capital locală şi internaţională", susţine Ionescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb