REVISTA PRESEI - 24.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 iunie 2010

ADEVĂRUL

Taxe mai mari ministere la fel de stufoase

Guvernul Boc a adoptat ieri o serie de modificări la Codul Fiscal ce prevăd introducerea unor taxe şi impozite mai mari. Principalii contribuabili afectaţi de aceste modificări sunt cei care au venituri din activităţi independente, angajaţii care primesc tichete de masă şi tichete cadou. Beneficiarii unor venituri din drepturi de autor vor fi nevoiţi să suporte un impozit mai mare provenit din aplicarea unei cote mai -mici a cheltuielilor deductibile, dar şi din plata contribuţiilor sociale.

DD, coleg de celulă cu un alt şantajist

Patronul OTV, Dan Diaconescu, şi clarvăzătorul său, Doru Pârv, au fost arestaţi pentru 29 de zile, sub acuzaţia de şantaj. Bossul OTV stă în celulă cu şantajistul de la Electrica. Un alt realizator OTV, Daniel Moldoveanu, a fost arestat şi este cercetat - acum în libertate - pentru că şi-a folosit poziţia de gazetar pentru a trafica români în Cipru şi în Italia.

Transnistria, monedă de schimb?

"Nezavisimaia Gazeta" a publicat un material, potrivit căruia cancelarul german, Angela Merkel, ar fi propus Rusiei un troc: retragerea trupelor sale din autoproclamata republică transnistreană în schimbul susţinerii iniţiativei preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, privind tratatul de securitate europeană. Propunerea ar fi fost făcută cu prilejul întrevederii dintre Merkel şi Medvedev, la 5 iunie, când cei doi lideri au anunţat crearea unui Comitet UE-Rusia, un nou mecanism de securitate prin care să coopereze pentru rezolvarea crizelor regionale, primul pe listă fiind cel transnistrean.

CEDO, o soluţie prea târzie pentru pensionari

Avocaţii spun că, deşi există două precedente care ar putea întoarce decizia de reducere a pensiilor, varianta Curţii Europene a Drepturilor Omului este una idealistă. Doar după ce vor epuiza toate căile interne de atac pensionarii vor putea ajunge la CEDO. Iar un verdict final în acest caz poate fi dat în cel puţin şase ani.

CURENTUL

Cătuşe, de Tia Şerbănescu

Arestarea lui Dan Diaconescu-OTV pentru 29 de zile împreună cu "clarvăzătorul" său Doru Pârv sub acuzaţia de şantaj şi ameninţare la adresa primarului Moţ de Zărand care i-a denunţat fiindcă i-ar fi cerut 200.000 de euro ca să nu difuzeze o casetă devastatoare pentru el reprezintă bomboana de pe coliva pensiilor. De altfel defilând cu cătuşele sus, părintele Elodiei a şi declarat că arestarea sa e menită să ne distragă atenţia de la tăierea pensiilor. Degeaba! Nu ne-o distrage deloc. Putem fi atenţi şi la trei lucruri deodată: pensii, inundaţii, arestări. Doar maniacii se gândesc la un singur lucru.

"Deontologul" Turcescu, în panoplia şantajiştilor ipocriţi

Din categoria "deontolog în slujba lui Vîntu", Robert Turcescu a provocat din nou greaţă telespectatorilor emisiunii "Naşul" de la B1 TV. Vizavi de şantajiştii din presă, Turcescu a vrut din nou să pozeze în fecioară neprihănită şi a vorbit minute în şir despre cât de lipsiţi de moralitate sunt jurnaliştii din ziua de azi, care iau şpagă şi care practică şantajul. "Hoţii strigă hoţii!"

Fraţii Awdi vor să depună plângere împotriva fostului preşedinte AVAS

Avocatul fraţilor Awdi în dosarul penal declanşat de DIICOT în legătură cu devalizarea societăţii Rodipet afirmă că vinovat pentru situaţia difuzorului de presă ar fi Mircea Ursache, preşedinte al AVAS la momentul privatizării companiei, împotriva căruia afirmă că a fost depusă o plångere penală pentru abuz în serviciu contra intereselor private.

CURIERUL NAŢIONAL

Cine se mai gândeşte la viitoarea generaţie?

Lazea: Nimeni nu a lăsat atâtea sarcini pe umerii altor generaţii ca a mea, şi mi-e ruşine pentru acest lucru. Analiştii susţin că Guvernul ia măsuri doar pentru a merge de pe-o zi pe alta. Nicolescu: Viitoarea generaţie va acoperi găurile negre ale îndatorării actualei guvernări. Economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că una dintre cele mai mari probleme ale României e reprezentată de incapacitatea Guvernului de a respecta principiul economic de bază conform căruia nu e bine să-ţi finanţezi deficitul viitor din venituri temporare. "În schimb, nu a înţeles principiul de bază al economiei, conform căruia nu-ţi poţi finanţa cheltuielile permanente cu venituri excepţionale", a spus Lazea.

Statul va garanta împrumuturile pentru reabilitarea termică

Proprietarul trebuie să dispună de cel puţin 10% din valoarea lucrărilor. Proiectul de ordonanţă prevede şi finanţarea persoanelor fizice, nu numai a asociaţiilor de proprietari. Pe perioada efectuării lucrărilor nu se plăteşte impozit pe clădire. Reabilitarea termică a locuinţelor va putea fi făcută cu ajutorul unor împrumuturi garantate de stat la care vor avea acces şi persoanele fizice, proprietare a locuinţelor, nu numai asociaţiile de proprietari, se arată într-un proiect de ordonanţă postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi Turismului, al cărui scop este deblocarea pieţei construcţiilor şi reducerea consumului de energie.

Bogaţii lumii şi-au mărit averile în 2009, în ciuda recesiunii

Numărul acestora a crescut la 10 milioane, având averi cumulate de 39 trilioane dolari. Averile persoanelor din India, China şi Brazilia au crescut cel mai mult. SUA are cei mai mulţi bogaţi, fiind urmate de Japonia.

Depozitele FP la o singură bancă nu vor putea depăşi 10% din activele sale

Valoarea conturilor curente şi a numerarului poate fi maximum 50% din active, dacă sumele provin din plasamente ajunse la scadenţă. Expunerea globală faţă de instrumentele financiare derivate nu poate trece de 15% din alocarea totală a activului său net.

EVENIMENTUL ZILEI

Inundaţiile, "tratate" cu dispute politice

Măsuri doar pe hârtie: Cu toate că ştiau ce trebuie să facă pentru a stopa efectele inundaţiilor, guvernanţii s-au mulţumit să croiască planuri pe hârtie şi să se certe pe ele. Ceea ce ar fi trebuit să fie un dialog între şeful executivului şi reprezentanţii din teritoriu, a fost un monolog al premierului Emil Boc, ieri, la videoconferinţa cu prefecţii de la Palatul Victoria, pe tema inundaţiilor din ţară. De trei ori i-a întrebat Boc pe prefecţi dacă sunt probleme speciale, fără să primească niciun răspuns.

Trei morţi şi patru judeţe măturate de şuvoaie

Inundaţiile din ultimele zile au provocat moartea a trei persoane din Alba şi Cluj, iar alte 148 au fost evacuate. Peste 1.000 de gospodării şi câteva mii de hectare de teren au fost distruse. Pe scurt, bilanţul inundaţiilor provocate de precipitaţiile abundente căzute de la începutul săptămânii. Viitura produsă marţi seara în localitatea Uioara de Jos, judeţul Alba, a luat pur şi simplu o casă pe sus, iar proprietara, o femeie de 66 de ani, a fost găsită moartă câteva ore mai târziu.

"Taxa Ponta": 3.000 de lei pe cap de baron local al PSD

La PSD, criza financiară este tratată cu impunerea de noi cotizaţii organizaţiilor locale şi liderilor centrali, puşi să facă lunar chetă pentru supravieţuirea partidului. Baronii locali ai PSD trebuie să verse 3.000 de lei lunar în conturile conducerii centrale. La rândul lor, liderii din Kiseleff şi-au impus o cotizaţie de 1.000 de lei lunar.

Europa continuă austeritatea, în ciuda obiecţiilor americane

Statele UE, în frunte cu Germania, susţin că reducerile de cheltuieli bugetare sunt o prioritate. SUA se tem însă că austeritatea ar putea încetini creşterea economică globală. Bugetul de austeritate anunţat marţi, la Londra, continuă seria măsurilor de criză europene şi adânceşte o dispută cu SUA, care spun că reducerea cheltuielilor publice subminează creşterea economică globală. Bugetul britanic prevede cele mai dure reduceri de cheltuieli publice de la al doilea Război Mondial, potrivit Institutului pentru Studii Fiscale, un think-tank de la Londra.

FINANCIARUL

Statul îi dă subvenţii mascate lui Ioan Niculae echivalente cu 600.000 de pensii medii

Ajutorul acordat din banii publici nici măcar nu a dus la ieftinirea îngrăşămintelor produse de InterAgro. Cabinetul Boc se pregăteşte să taie din pensii, dar nu renunţă la subvenţiile acordate baronilor din energie. Patronul InterAgro, Ioan Niculae, consumatorul numărul 1 din ţară, cumpără cel mai ieftin gaz pentru că aşa spune o lege dată de Parlament. Deşi iniţial ajutorul mascat expiră în octombrie, Executivul se pregăteşte să îi prelungească favorurile.

Miturile guvernării portocalii, demontate de specialiştii în economie

Diversiunile "salarii nesimţite", "bugetari paraziţi" şi "asistaţi social" au pregătit asaltul asupra nivelului de trai al românilor. Adoptarea pachetului de măsuri ce vizează diminuarea dramatică a veniturilor românilor, respectiv a nivelului de trai şi de protecţie socială sub pretextul cotracarării crizei a fost precedată şi însoţită de consacrarea, de către guvern, a unor false mituri: salarii şi pensii nesimţite, aparat bugetar supradimensionat, atotputernicia raportărilor statistice ca argument al unor decizii politice incredibile.

Singurele state care au tăiat pensiile şi nu au stimulat economia: România şi ţările baltice

Ajustările bugetare s-au axat pe reducerea cheltuielilor publice şi pe mărirea impozitelor. Ţările din regiune nu au luat în calcul reducerea pensiilor pentru a scădea cheltuielile şi, în paralel cu introducerea de noi impozite şi taxe, au prevăzut şi măsuri de stimulare a mediului de afaceri şi de diminuare a impactului social. În Grecia preţul medicamentelor a fost redus cu 20%, iar în Ungaria impozitul pe profit va scădea de la 19% la 10%. În România, măsurile de sprijinire a oamenilor de afaceri sunt ca şi inexistente.

GÂNDUL

Preşedinţia: cum şi-a pierdut NATO încrederea în România din cauza minciunii trusturilor că fratele lui Băsescu face trafic de arme

Pentru prima dată după 1989, campaniile de presă la comandă au fost definite, în Strategia de Apărare a României, drept un risc serios la adresa securităţii ţării. În documentul trimis, ieri, Parlamentului se arată: "Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă o altă vulnerabilitate a statului român".

Spania a încetat să mai fie ţara căpşunarilor

Şomajul în creştere şi vremea proastă care a compromis culturile agricole în Spania fac ca sezonierii români şi africani ce culeg căpşuni să-şi găsească din ce în ce mai greu de lucru. Iar când o fac, o fac pe bani mai puţini. Sezonul culesului de căpşuni s-a încheiat în Spania, din cauza vremii care a compromis culturile, ceea ce înseamnă că mulţi români se vor întoarce acasă mai devreme şi cu mai puţini bani decât sperau să strângă.

JURNALUL NAŢIONAL

Strategia Naţională de Apărare împotriva presei

CSAT decretează mass-media drept ameninţare pentru stat. În perioada cea mai neagră a istoriei româneşti a ultimelor decenii, Consiliul Superior de Apărare a Ţării emite un document care, la prima ve-de-re, s-ar adresa doar instituţiilor de forţă - Strategia Naţională de Apă-ra-re (SNAp). Cu un cuvânt înainte semnat de Traian Băsescu, documentul "reprezintă un instrument de lucru prin intermediul căruia, plecând de la nevoia apărării ţării, a intereselor, valorilor şi obiectivelor naţionale de securitate, se gestionează riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile".

Udrea dă afară 158 de angajaţi

În timp ce ministrul Agriculturii restructurează peste 2.800 de posturi, iar cel al Mediului şi Pădurilor disponibilizează peste 1.500 de salariaţi, Elena Udrea, ministrul Tu-rismului, preferă să dea afară oameni mai puţini şi să reducă mai mult alte cheltuieli din cadrul instituţiei pe care o conduce.

Criza: cine a pierdut, cine a câştigat

În timp ce criza îşi face de cap prin lume, unele ţări au scăpat de griji. După stabilizarea crizei, unii au început să se descurce mai bine decât alţii. De la ţări la corporaţii, ritmul de ieşire din criză e diferit, în funcţie de punctele forte şi vulnerabilităţile fiecăruia. Jurnalul Naţional vă prezintă care sunt câştigătorii şi care sunt pierzătorii crizei. Astăzi, faza pe ţări. Surprizele apar exact de unde te aştepţi mai puţin. Pe lângă mult-lăudatele China şi India, o serie de alte state se dovedesc adevăraţi performeri ai crizei, cum ar fi Coreea de Sud şi Brazilia.

ROMÂNIA LIBERĂ

Interviu cu Elena Udrea, ministrul Dezvoltării şi Turismului: "E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL"

Elena Udrea crede că în 10 ani România ar putea fi pregătită pentru un preşedinte-femeie. Într-un interviu pentru România liberă, ministrul mai spune că Traian Băsescu a transmis un mesaj clar către PDL: "dacă nu vreţi sau nu sunteţi în stare să impuneţi aceste măsuri, nu mă încurcaţi".

Cine pune în pericol România

Strategia Naţională de Apărare a României constată că statul este victimă a crimei organizate şi a clientelei politice, dar nu are soluţii care să evite eşecul final. Principalele pericole vin din interior şi România nu are o plasă de salvare, în schimb, pentru ameninţările din exterior ţara se adăposteşte sub acoperişul NATO. România este pusă în pericol, mai ales, de cei care o conduc şi care, în loc să consolideze instituţiile statului, le pun la dispoziţia propriilor clienţi politici, pe care fie îi alimentează cu bani publici prin contracte preferenţiale, fie îi angajează, aglomerând schema bugetarilor inutili.

Cum a pierdut statul şase milioane de euro din contractul Bechtel

CNADNR a pierdut procesul cu avocata care a consiliat Compania la încheierea contractului 
cu Bechtel, pentru că a mizat în instanţă pe argumente greşite. Compania a cerut nulitatea contractului de asistenţă juridică. Nulitatea se poate cere doar pentru o cauză existentă la momentul încheierii contractului şi de care nu s-a ţinut cont la momentul semnării documentului. Or, în cazul de faţă s-a cerut nulitatea pentru că la trei ani după semnarea contractului Simona Neagu s-a angajat la Nestor, Kingston & Diculescu.

ZIARUL FINANCIAR

Finanţele vor să câştige mai mult din taxarea tichetelor de masă decât a dobânzilor

Finanţele introduc plata contribuţiilor sociale pentru persoanele cu activităţi independente în limita a 5 salarii medii anuale. Impozitarea de la 1 iulie cu 16% a dobânzilor şi a tranzacţiilor cu acţiuni, includerea tichetelor de masă în veniturile salariale şi taxarea în consecinţă sau obligativitatea achitării de contribuţii sociale şi pentru activităţile independente au devenit certe odată cu aprobarea ieri de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului fiscal.

Giganţii cerealelor fac 600 mil. euro cu 300 de angajaţi

Filialele locale ale giganţilor internaţionali Alfred. C Toepfer, Cargill şi Glencore, companii în care lucrează doar 300 de angajaţi, au făcut tranzacţii cu cereale de 584 mil. euro anul trecut, în scădere cu 175 mil. euro faţă de 2008. Cu toate că rezultatele financiare sunt în scădere faţă de 2008, angajaţii marilor jucători din comerţul cu cereale sunt printre cei mai productivi din economie, rulajul per angajat ridicându-se la 2 mil. euro anual, adică 166.000 de euro pe lună.

Grupurile de producători, o soluţie pentru agricultură?

"Dacă oricum vindem la intermediari, la ce bun să lucrăm cu factură?", se întreabă unul dintre producătorii care în urmă cu trei ani au decis să formeze un grup cu alţi opt vecini dintr-o comună prahoveană pentru a vinde mai mult şi mai repede producţia de varză, castraveţi, vinete şi roşii. "Legea grupurilor de producători nu elimină intermediarii din traseul produselor alimentare de la producător la consumatorul final, oamenii încă mai cred că revin la ideea de CAP dacă se asociază, iar majoritatea nu pot nici aşa să aplice pentru banii europeni pentru că nu au cu ce să gireze la bănci.

Parlamentul a deblocat dividende de un miliard de lei la Fondul Proprietatea

Ionut Popescu, şeful Fondului Proprietatea, poate încasa dividende de 1,32 mil. lei.Parlamentul a aprobat ieri modificările legislative care fac posibile distribuirea profiturilor Fondului Proprietatea (FP) pe anii 2008 şi 2009 şi listarea directă la BVB. Cei peste 3.700 de acţionari mai aşteaptă acum aprobarea mandatului de administrator al Templeton. Ordonanţa de Urgenţă 81/2007, care face referire la urgentarea procesului de acordare a despăgubirilor, a primit acordul Plenului Camerei Deputaţilor, cu amendamentele votate în comisiile care au întocmit raport la această lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb