REVISTA PRESEI 24.08.2012
• ADEVARUL
• Mona Pivniceru, în sfârşit ministru
După două săptămâni de aşteptare, portofoliul ministrului de Justiţie a fost ocupat cu un titular. După 17 zile de la momentul în care a fost propusă pentru a prelua funcţia de ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru a reuşit să depună aseară jurământul, după ce Plenul CSM a luat act de demisiile acesteia din CSM, dar şi din magistratură. După propunerea făcută de Victor Ponta pe 6 august, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat detaşarea colegei lor, astfel că nu putea fi numită în funcţie, pentru că ar fi fost în stare de incompatibilitate. Nici preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acolo unde Mona Pivniceru figura ca judecător, nu a fost de acord cu detaşarea. În cele din urmă, singura soluţie a fost demisia din CSM, dar şi din funcţia de judecător.
• Cum a reîmpărţit Guvernul Ponta banii statului
Guvernul USL a rectificat ieri bugetul: bani pentru pensii, salarii şi însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, sume mai mici pentru proiecte UE. Miniştrii s-au reunit ieri în şedinţă de Guvern pentru a aproba prima rectificare bugetară din acest an. Modificările aduse bugetului de stat s-au bazat pe trei noi coordonate: o creştere economică mai mică decât cea estimată anterior, de la 1,5% la 1,2%, un curs de schimb în creştere de la 4,21 la 4,45 lei/euro şi o rată a inflaţiei mai mare, de 3,5%. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest an, în termeni nominali, este estimat la 607 miliarde de lei. Proiectul de rectificare bugetară prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2% din PIB, pe fondul majorării veniturilor bugetului general consolidat cu 620 de milioane de lei şi a cheltuielilor cu 3,069 miliarde de lei faţă de programul iniţial.
• Sondaj CSCI: Victor Ponta, cel mai de încredere politician
Primul sondaj efectuat de CSCI, după scandalul legat de invalidarea referendumului, îi plasează pe liderii USL în topul încrederii în personalităţile politice. Sondajul a fost realizat de către CSCI în perioada 21-23 august, pe un eşantion de 1.054 de persoane având o marjă de eroare de +/- 3la sută, potrivit România TV. Dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar câştiga detaşat alegerile cu 62 la sută, urmată la mare distanţă de către PDL-16 la sută, PP-DD-12 la sută, UDMR-4 la sută, PRM-2 la sută, PNG-1 la sută, UNPR-1 la sută, alţii-2 la sută. În topul încrederii în personalităţile politice, conduc liderii Uniunii Social-Liberală. Astfel, 47 la sută dintre respondenţi au multă şi foarte multă încredere în premierul Victor Ponta, iar Crin Antonescu adună un capital de încredere de 42 la sută. Cei doi sunt urmaţi de către preşedintele PDL, Vasile Blaga cu 19 la sută, în timp ce preşedintele Traian Băsescu are 16 la sută.
• Geoană: CC şi-a semnat actul de condamnare. Traian Băsescu îşi va încheia mandatul de preşedinte înainte de 2014
Senatorul independent Mircea Geoană a declarat, joi, într-un interviu acordat Mediafax, că judecătorii CC şi-au semnat actul de condamnare luând decizia de invalidare a referendumului şi că Traian Băsescu îşi va încheia mandatul înainte de 2014, fie prin demisie, fie prin impunerea, într-o modalitate democratică, a plecării sale, respectiv demitere. "Într-un fel, şi-au semnat şi actul de condamnare pentru că este evident pentru mine că la o modificare a Constituţiei, când va fi ea făcută, actualul model de algoritm politic pentru desemnarea judecătorilor la Curte va trebui să fie înlocuit probabil cu un sistem gen american, unde la Curtea Supremă se judecă atât speţe constituţionale, cât şi speţe de natură civilă sau penală".
• Administratorul Hidroelectrica: Nu se renunţă la nicio investiţie. Vom cere Eximbank o scrisoare de garanţie de 200 mil. lei
Hidroelectrica are investiţii de 6,5 miliarde euro până în 2025 şi nu va renunţa la niciuna, dar le va prioritiza, a declarat joi Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Toate vor fi redimensionate pentru a cuprinde exclusiv componenta energetică", a afirmat Borza, citat de Mediafax. În raportul realizat de Euro Insol privind cauzele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica se arată că societatea a fost obligată în anii anteriori, prin diverse acte normative, să finanţeze cu 926 milioane de lei o serie de investiţii în care componenta energetică are rol secundar, aceste cheltuieli contribuind la înrăutăţirea situaţiei economice a companiei de stat. Pe de altă parte, administratorul judiciar al Hidroelectrica va solicita Eximbank să emită în favoarea companiei de stat o scrisoare de garanţie de 200 milioane lei, care să acopere până la 31 decembrie valoarea totală a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor bancare.
• CURENTUL
• Furt după modelul Vîntu la Intesa Sanpaolo Bank
Furtul celor 600.000 de euro din conturile a doi cetăţeni irlandezi deschise la sucursala din Bucureşti a Băncii Comerciale Intesa Sanpaolo Bank Romania SA a fost reclamat, pe 11 februarie 2011, printr-o plângere penală adresată Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR de către Alan Patrick Torpey, împuternicit de soţia sa Lorraine Frances Wynne. Deşi autorul delapidării a fost descoperit şi a recunoscut hoţia, precum şi modul de operare ce a presupus complicitatea a cel puţin 13 dintre funcţionarii bancari, conducerea Sanpaolo Bank nu numai că refuză să-i despăgubească pe cetăţenii jefuiţi, dar, mai mult chiar, îi acuză tot pe ei de dispariţia banilor, la fel ca în celebrul caz al furturilor din contul clienţilor BRS, operate de Sorin Ovidiu Vîntu în urmă cu un deceniu.
• Finanţele au respins ofertele băncilor pentru obligaţiuni cu scadenţă la patru ani
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la băncile comerciale pentru obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016, considerând că randamentul cerut este prea ridicat, aceasta fiind a treia licitaţie încheiată fără succes în luna august. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 200 milioane de lei, iar băncile au subscris titluri de 513,8 milioane lei. Trezoreria a respins şi luni ofertele băncilor pentru certificatele cu scadenţa la un an, iar la începutul săptămânii trecute a refuzat ofertele pentru obligaţiunile cu maturitatea la doi ani. Potrivit dealerilor, MFP s-a împrumutat frecvent în ultima perioadă de pe piaţa interbancară.
• CURIERUL NATIOANL
• Monştrii energetici nu scapă de suprataxare
Guvernul vrea să aplice din 2013 o taxă pe veniturile extraordinare din sectorul petrolului, gazelor şi electricităţii. Pachetul legislativ va avea două părţi, una vizând contribuţia fiscală ce se va aplica şi alta privind noul regim de taxare şi reglementare pentru 2015-2024. Mediul de afaceri a cerut în numeroase rânduri suprataxarea profiturilor companiilor petroliere şi majorarea redevenţelor.
• Granzii auto germani continuă războiul şi pe două roţi
BMW, cu tradiţie în domeniul producţiei de motociclete puternice, a lansat o serie de motoscutere atractive pentru cei care circulă în aglomeraţia din mediul urban, cu preţuri de la 11.100 euro, ca răspuns la intrarea Audi pe piaţa vehiculelor pe două roţi prin achiziţia Ducati, potrivit Bloomberg. BMW revine la motoscutere la nouă ani după ce a oprit producţia modelului C1, care era acoperit pentru a feri clientul de precipitaţii. Grupul german propune pe piaţa scuterelor o linie de modele puternice, rapide şi confortabile, cu opţiuni precum încălzire pentru şezut şi manşoanele ghidonului. "Noile scutere ne oferă o oportunitate uriaşă de vânzări", a declarat directorul de vânzări al diviziei de motociclete BMW, Heiner Faust.
• Calendarul numirii managerilor privaţi la companii de stat a fost stabilit
Potrivit memorandumului încheiat de Guvern cu FMI, termenul pentru numirea conducerii Electrica Furnizare şi a CE Oltenia este sfârşitul lunii septembrie. La Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz vor fi selectaţi administratori şi directori generali până la sfârşitul anului. Hidroelectrica va avea un nou director general imediat după ce va ieşi din insolvenţă.
• Mai degrabă nimic
Andrei Ciubotaru (Tradeville) spune că piaţa este susţinută numai de achiziţiile Franklin Templeton şi Elliott Associates la OMV Petrom şi, respectiv Fondul Proprietatea. În rest, piaţa nu a reacţionat nici la suspendarea preşedintelui, nici la plecarea delegaţiei FMI şi nici la avansul pieţelor externe. Doar oscilaţii mai puternice pe Bursele majore mai pot mişca piaţa semnificativ în perioada următoare. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o şedinţă în nota precedentelor săptămâni, cu variaţii nesemnificative la nivelul indicilor şi un rulaj salvat de schimburi pe piaţa deal. În ultimele minute de tranzacţionare pe titlurile OMV Petrom (SNP) a fost încheiată o nouă tranzacţie specială cu un pachet 28,277 milioane acţiuni, valoarea acesteia cifrându-se la 11,03 milioane lei.
• "Mărul discordiei"cu miros de petrol şi gaze
Marea Neagră este o zonă aproape neexplorată, doar 5 la sută din platoul Mării Negre fiind studiat. Nivelul mic are o explicaţie logică destul de bună - până la jumătatea anului 2000, ţările est-europene primeau gaz rusesc la preţuri mai mici. După ce Vladimir Putin a decis să ridice preţul gazului rusesc, interesul pentru cercetări pentru găsirea petrolului şi a gazelor în Marea Neagră a crescut. Până atunci extragerea se desfăşura în principal în apele de mică adâncime. La începutul secolului Ucraina producea 2.000.000 metri cubi de gaze naturale pe zi, Bulgaria - 1.000.000 de metri cubi, iar România - 2.000.000 de metri cubi - din depozite din Marea Neagră.
• EVENIMENTUL ZILEI
• EXCLUSIV. Turnătorii din spatele lui Crin
Doi foşti duşmani, Dan Voiculescu şi Sorin Roşca-Stănescu, şi-au unit forţele şi s-au încolonat în spatele interimarului de la Cotroceni, Crin Antonescu. Relaţiile cu Securitatea comunistă, dosarele penale, milioanele de euro din conturi şi frica de puşcărie i-au adunat în USL. Roşca-Stănescu se visează senator şi ministru de Interne, în timp ce Voiculescu vrea să-şi vadă liniştit de afacerile cu statul. În justiţia aflată sub zodia USL, "Felix" încearcă din răsputeri să scape de acuzaţiile grave de corupţie şi de verdictul definitiv de turnător.
• Ponta ar coabita, dar nu îl lasă Antena 3
Guvernul USL şi preşedintele Traian Băsescu vor trebui să convieţuiască cel puţin până după alegerile din decembrie. Nu este clar cum. Premierul transmite semnale complet contradictorii atunci când este întrebat cum va coabita cu Traian Băsescu. Când se adresează unor parteneri externi, Victor Ponta declară că va conlucra cu preşedintele ales. La Antena 3, sub presiunea moderatorului, preşedintele PSD dă înapoi şi se jură că nu vrea să convieţuiască, politic, decât cu Antonescu. Discuţia despre coabitare vine pe fondul cerinţelor externe ca scandalul să înceteze, în timp ce lideri liberali vorbesc deja despre o nouă suspendare. Crin Antonescu a anunţat că nu-l mai consideră preşedinte pe Băsescu şi a trecut la un limbaj agresiv faţă de partenerii europeni şi americani care cer respectarea deciziei Curţii Constituţionale.
• Miza Justiţiei Ce poate să facă Mona, ca ministru?
Poate propune nume pentru funcţiile de procuror general al României, de procuror şef al DNA şi DIICOT şi nu doar atât, poate cere declanşarea acţiunii disciplinare pentru magistraţi. Fosta judecătoare Mona Pivniceru a depus ieri jurământul necesar instalării sale în funcţia de ministru al Justiţiei. Răspunderea pe care o are este uriaşă nu doar pentru că atribuţiile ministrului Justiţiei sunt mai multe şi importante, dar şi pentru că sistemul judiciar se află în dificilul proces de pregătire şi implementare a noilor coduri. Numirea Monei Pivniceru la conducerea Ministerului Justiţiei, concomitent cu dubla destabilizare a CSM - plecarea lui Pivniceru şi cea a Georgianei Iorgulescu - care şi-a anunţat ieri demisia pe motiv că nu se simte pe aceeaşi lungime de undă cu membrii Consiliului - ar putea aduce Justiţia într-o zonă a conflictelor, cu efecte negative pentru viaţa cetăţeanului.
• De ce îngroapă OPSPI privatizarea Oltchim
Privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea, programată luna viitoare, nu are nicio şansă de realizare, iar insolvenţa pare inevitabilă. Declaraţiile surprinzătoare ale şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, indică în mod clar un eşec al procesului de privatizare al Oltchim şi sunt de natură să arunce în aer privatizarea. În primul rând este vorba despre o schimbare completă de optică a Ministerului Economiei cu privire la modalitatea de privatizare a combinatului. "În ultimele 7-8 zile am ajuns la concluzia că este mult mai bine pentru Oltchim şi statul român să renunţăm la conversia creanţei din mai multe motive", a spus Vulpescu. Este vorba, lasă de înţeles şeful OPSPI, de ameninţările cu acţionarea în judecată ale acţionarului minoritar PCC, ce reprezintă un risc însemnat pentru presupusul viitor cumpărător al acţiunilor statului.
• Doi mari fermieri din Bărăgan au reuşit să salveze porumbul, chiar şi fără irigaţii
Seceta din acest an a afectat producţiile de floarea soarelui şi porumb şi în judeţul Ialomiţa, acestea fiind mai mici chiar şi cu 70% în unele cazuri. Există totuşi şi agricultori care au reuşit să reducă pierderile prin aplicarea unor tehnologii corecte. Este cazul lui Nicolae Sitaru, fostul preşedinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care a obţinut în acest an o producţie de peste şase tone şi chiar şapte tone la hectar, pe unele parcele, la porumb. Fermierii trebuie să ştie care este momentul optim pentru realizarea semănăturilor, care sunt lucrările premergătoare acestora şi la ce adâncime este necesar să fie realizate arăturile pentru a reduce pierderile de apă din sol.
• JURNALUL NATIONAL
• Cine este judecătorul CCR care l-a scăpat pe Băsescu de plata a peste un milion de euro
Mihai Gâdea a prezentat în cadrul ediţiei de joi seară a emisiunii "Sinteza zilei" câteva date interesante cu privire la un alt judecător al CCR, numit în funcţie de Traian Băsescu în vara lui 2008, şi anume Petre Lăzăroiu. Petre Lăzăroiu, care înainte de evenimentele din decembrie 1989 ar fi purtat numele de Petre Ceauşescu, l-a scutit pe Traian Băsescu, pe vremea când era primar general al Capitalei, de obligaţia de plată a unui prejudiciu de 1,1 milioane de euro pentru Pasajul Basarab, potrivit unei anchete realizate de site-ul Lumea Justiţiei. În 11 noiembrie 2002, procurorul general financiar al Curţii de Conturi, Anastasiu Crişu, a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti pe motiv că, în calitatea de ordonator de credite, primarul general nu a avut aprobarea CGMB pentru aceste plăţi, încălcând Legea 489/2001. Curtea de Conturi i-a imputat lui Traian Băsescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei.
• Curtea Constituţională declanşeaza reacţia antivot. Locuitorii din mediul rural refuză să mai voteze la alegerile din toamnă
Vestea că votul Curţii Constituţionale a invalidat referendumul şi l-a readus pe Traian Băsescu la Palatul Cotroceni a creat un val de dezamăgire, de rumoare şi chiar de dezgust în rândul cetăţenilor din Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman. Ca marea parte a locuitorilor cu drept de vot ai acestei ţări şi-au jurat în barbă ori au afirmat vehement că de acum încolo nu-i mai interesează nici o votare. Lucru grav, dacă stăm să ne găndim că (exceptând acest referendum) prezenţa la urne se situa între 30-45%. Dacă ar fi să luăm drept constantă starea lor de spirit de acum, ar însemna că la alegerile parlamentare din toamnă prezenţa la vot ar fi de 10-20%. Adică inacceptabil pentru o ţară ce se vrea situată sub valorile, obligaţiile şi libertăţile democratice.
• Ponta şi-a avertizat miniştrii: Pregătiţi-vă de atacuri, calomnii şi dosare!
Victor Ponta le-a spus, ieri, miniştrilor prezenţi la şedinţa săptămânală a Guvernului, că nu este optimist în ceea ce priveşte colaborarea cu preşedintele Traian Băsescu. Mai mult, premierul i-a avertizat că trebuie să se aştepte la atacuri, calomnii şi dosare, iar unii chiar la plecarea din Executiv. "Nu sunt foarte optimist în ceea ce priveşte buna colaborare în special cu instituţia Preşedinţiei. Probabil că veţi avea în continuare atacuri, calomnii, dosare. Ştiaţi la ce trebuie să vă aşteptaţi în momentul în care faceţi parte dintr-un Guvern care nu este agreat de către preşedintele care se va întoarce la Cotroceni. Eu mi-am asumat şi cred că şi dumneavoastră v-aţi asumat acest lucru.
• Ce dobânzi plăteşte Hidroelectrica la datoriile imense făcute la bănci
Insolvenţa companiei de stat Hidroelectrica a fost un şoc nu doar pentru cei din sectorul energetic, ci şi pentru bancheri. Compania şi-a finanţat investiţiile şi şi-a reglat fluxul de numerar prin împrumuturi imense de la bănci, care acum s-ar putea găsi în situaţia de a proviziona întreaga sumă şi să piardă bani. La 31 mai 2012 Hidroelectrica avea datorii către bănci de 2,68 miliarde de lei. Pe 18 iunie a cerut intrarea în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti şi a trecut sub protecţia instanţei trei zile mai târziu. Dacă pentru împrumuturile pe termen scurt Hidroelectrica plăteşte dobânzi relativ mici - 2-3% pe an pentru valută şi puţin peste 8% pe an la lei -, la creditele pe termen mai lung compania are de plătit în mai multe cazuri dobânzi mai mari decât au de plătit persoanele fizice care accesează programul Prima Casă. Pentru un împrumut la Citi, de pildă, accesat în vara anului 2009, în valoare de 75 de milioane de euro, dobânda este de 7,25% şi scadenţa este în 2014.
• NATIONAL
• Ungureanu a dat verde pentru un tun imobiliar pe terenul Garii de Nord
Cand se parea ca nu mai au posibilitatea sa dea nici un"tun" in Capitala, "rechinii imobiliari" isi freaca acum din nou fericiti mainile. "Prada" pe care se reped deja sa o sfasie este reprezentata de un teren de aproape 30 de hectare, aflat intr-o zona privilegiata din Bucuresti. Cu privire la "modernizarea" Garii de Nord, chiar in articolul 1 al Hotararii de Guvern semnate de Mihai Razvan Ungureanu la 22 septembrie 2011 se prevede ca "parcelele de teren sa fie optimizate din punctul de vedere al utilizarii lor". Iar articolul 2 dispune "crearea de valoare adaugata din terenurile care apartin statiei de cale ferata". Iar gurile rele sustin ca proiectele nu doar ca "ar putea fi vandute", dar ele deja au fost arvunite marilor dezvoltatori. Dintre care, se pare, nu lipseste nici atotprezenta firma Bog'Art, a lui Raul Doicescu.
• Angela Merkel, agent electoral pentru PDL
Stramtorati din punct de vedere electoral, democrat-libelarii spera sa primeasca un ajutor din partea cancelarului german, Angela Merkel. Pe langa alianta de dreapta pe care vor sa o incropeasca pana la alegerile din toamna, pedelistii incearca sa castige capital de imagine de pe urma summitului PPE, care va avea loc la Bucuresti, la jumatatea lunii octombrie. Mai mult, democrat-liberalii mizeaza pe prezenta Angelei Merkel la acest eveniment, prezenta care le-ar mai baga cateva voturi in buzunar. Participarea cancelarului german la sindrofia PPE a fost anuntata deja de europarlamentarul PDL Cristian Preda.
• Vosganian raspunde la "bip-ul" dat de MRU liberalilor
Punct ochit, punct lovit! Apelul la schimbare, lansat deunazi de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, se pare ca are ecou in PNL. Desi apropourile ii vizau in special pe Calin Popescu Tariceanu si Andrei Chiliman, cel care a reactionat la semnalul liderului Initiativei Civice de Centru-Dreapta a fost Varujan Vosganian. Concret, vicepresedintele PNL a sustinut ca, dupa recenta batalie politica, deciziile in partid nu ar mai trebui sa fie luate de un singur om. Mai mult, vicepresedintele liberal nu se sfieste sa declare ca USL va plati pentru intreaga tevatura cu suspendarea.
• "Maurul" Laura Codruta Kovesi se intoarce la DIICOT
Acum ca si-a indeplinit misiunea, Laura Codruta Kovesi trebuie sa se retraga. Procurorul general a anuntat ca se pregateste sa revina la vechiul post. Voi face ceea ce scrie in lege. Potrivit legii, in momentul in care imi expira mandatul de procuror general revin pe postul detinut anterior, respectiv de procuror in structura DIICOT si am sa ma intorc acolo", a declarat Laura Codruta Kovesi, precizand ca intentioneaza sa ramana in fruntea Ministerului Public pana la expirarea mandatului. "O sa raman pana in 2 octombrie sa-mi exercit atributiile si cred ca rostul meu ca procuror general este acum sa asigur stabilitatea in institutie, avand in vedere ca majoritatea functiilor de conducere in Ministerul Public sunt vacante", a mai spus Kovesi.
• Romgaz, listata la bursa cu intarziere de sase luni
Pe de-o parte, guvernantii si-au luat niste angajamente fata de creditorii externi. Pe de alta parte, daca s-au gandit mai bine, ce atata graba? Listarea la bursa a producatorului de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana la sfarsitul lunii martie 2013, cu aproape sase luni intarziere fata de programul initial, "cel tarziu in octombrie" anul acesta. Pana atunci, va fi angajat un consultant ca sa faca evaluarea companiei Romgaz. Nici Hidroelectrica nu va fi listata pana "cel tarziu in octombrie", pe motiv ca nu iese din insolventa. Cat despre Nuclearelectrica, rateaza termenul cu trei luni. Consortiul Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment (RCI) asteapta sa intermedieze oferta prin care 15% din actiunile Romgaz vor fi plasate pe bursa de la Bucuresti.
• Doar 20% din cetatenii Romaniei sunt salariati oficial!
Conform datelor Eurostat, numarul de salariati inregistrati oficial in Romania este la jumatate din cea mai mica valoare raportata in statele UE. Statele europene functioneza cu un raport salariati/cetateni intre 40% - 50%, Romania doborand "recordul" cu circa 20%. Tarile care au un salariat la doi cetateni sunt Olanda, Danemarca, Suedia, Austria, Marea Britanie si Germania. Cele cu doi salariati la cinci cetateni sunt Grecia, Spania, Irlanda, Italia si Franta. In prima grupa, relatiile de munca sunt inregistrate corect, ceea ce permite impozitarea conform legislatiei in vigoare, cu asigurarea surselor bugetare pentru pensii si protectie sociala. Cea mai bogata tara din Europa, Norvegia, care nu e in UE, are si cel mai inalt raport salariati/populatie, 54%.
• Mihail Neamtu si Adrian Papahagi, plangere penala contra lui Ponta
Mihail Neamtu si Adrian Papahagi au depus, joi, la Parchet, o plangere penala impotriva lui Victor Ponta, pe care il acuza de savarsirea infractiunii de plagiat. Mihail Neamtu si Adrian Papahagi precizeaza ca plangerea penala se refera la opera lui Victor Ponta numita "Raspunderea in dreptul international umanitar", care cuprinde 113 pagini ,,copiate prin metoda copy paste" din operele altor patru autori.
• PUTEREA
• Se împarte sărăcia. Rectificare pe sponci
Prima rectificare bugetară din acest an nu anunţă mişcări semnificative de sume de la un minister la altul sau cel puţin nu au fost anunţate de către premierul Ponta. Marea realizare a acestui Guvern se pare a fi asigurarea banilor pentru majorările salariale şi returnarea banilor reţinuţi nelegal din pensii. Oricum, primul-ministru a dat vina pe guvernele anterioare pentru modul în care a fost construit bugetul 2012. "Am preluat în luna mai un buget deja aprobat de vechea majoritate parlamentară şi vechiul Guvern, construit pe o filosofie de austeritate, antisocială şi pe termen foarte scurt. Multe instituţii aveau asigurate finanţările numai până în toamnă. A trebuit să facem realocările necesare", a explicat premierul Ponta.
• Exportul problemelor din Uniune. România, groapa Europei
În lipsa unei guvernări puternice, în timpul unei crize politice prelungite, România este tratată precum groapa de gunoi a Uniunii Europene. Cea mai recentă manifestare în acest sens este propunerea olandezilor ca imigranţii ilegali din Olanda să fie găzduiţi în tabere din România. Nu este prima astfel de idee: scandalul gunoaielor din Napoli exportate în România reizbucneşte periodic de mai mulţi ani, romii sunt expulzaţi din Franţa, iar Germania vrea să îşi dezvolte producţia de energie nucleară la Cernavodă.
• ROMANIA LIBERA
• Guvernul de la televizor. Vezi câte zeci de ore au pierdut miniştrii lui Ponta în studiourile televiziunilor şi cine a fost cel mai prezent
În perioada dintre referendum şi anunţarea deciziei Curţii Constituţionale, unii miniştri au participat la talk-show-uri în timpul programului de lucru. Alţii au fost prezenţi la două televiziuni în aceeaşi zi. Monitorizarea României libere a cuprins trei posturi de ştiri: Antena 3, Realitatea TV şi B1 TV în perioada dintre referendum şi ziua verdictului de invalidare a acestuia. E vorba de un interval efectiv de trei săptămâni şi o zi, dar în termeni de zile lucrătoare vorbim de doar 15 (am exclus şi ziua de Sfânta Maria). În fiecare zi, publicul a putut să vadă cel puţin doi miniştri prezenţi în studiourile televiziunilor mai sus amintite. Dacă am presupune, pentru fiecare, o prezenţă medie în platou de o oră şi jumătate, ar rezulta că miniştrii guvernului au petrecut, împreună, în studiourile de televiziune 48 de ore, adică exact două zile.
• Monica Macovei: "Este foarte suspectă graba USL de a numi un ministru al Justiţiei în perioada interimatului"
"E foarte suspectă această grabă de a numi un ministru al Justiţiei în perioada interimatului. Nicolăescu spune că Băsescu nu se întoarce până Pivniceru nu vine la justiţie. Doamna Pivniceru trebuie să clarifice pentru propria imagine, public şi în detaliu, acuzele aduse în presă, pentru că nu au fost aduse explicaţii, relaţiile cu unii deputaţi de la PSD şi PNL", a declarat Macovei. Aceasta a precizat că numirea unui judecător în fruntea Ministerului Justiţiei nu este o schimbare benefică. "Tot timpul judecătorii au spus că ministrul Justiţiei trebuie să facă numai administraţie. Mă întreb de ce nu aduc un om care să aibă experienţă de manager. Numirea în sine a unui judecător nu o văd ca pe o schimbare benefică. Ce te determină să vii pentru câteva luni, pentru că în toamnă avem alegeri, nu? Mi-e teamă să nu pregătească cine ştie ce ilegalităţi. Vor să ne scoată din UE, ne-au marginalizat", a mai spus Macovei.
• ZIARUL FINANCIAR
• Rectificarea bugetară sacrifică investiţiile în favoarea cheltuielilor sociale
Guvernul majorează cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde de lei la rectificare, dar taie şi 2 miliarde de lei de la cheltuielile de investiţii finanţate atât din buget, cât şi din fonduri europene. Diminuarea investiţiilor are implicaţii negative asupra creşterii economice, iar menţinerea economiei pe plus în acest an este una dintre cele mai mari provocări, având în vedere frânarea principalelor motoare din 2011 - industria şi agricultura. România are nevoie de măsuri de încurajare a creşterii PIB, în special de investiţii publice cu valoare adăugată mare. Stimularea consumului a fost una dintre soluţiile vehiculate frecvent pentru susţinerea creşterii economice. Însă, pe structura actuală a economiei româneşti, creşterea consumului duce inevitabil la importuri mai mari şi deteriorarea deficitului de cont curent, pentru care nu există suficiente surse de finanţare, având în vedere prăbuşirea investiţiilor străine şi eşecul atragerii fondurilor europene.
• Lupul paznic la stână. Normal să ai evaziune de 30% din PIB când chiar şeful celor care strâng taxele este acuzat de fraude
De fiecare dată când întrebi un şef de la ANAF, un secretar de stat de la Finanţe sau chiar miniştri de fenomenul generalizat al bonurilor fiscale neeliberate de comercianţi, se uită ca prin sticlă. "Dar ştiţi că nu acolo este evaziunea cea mai mare. .. Nu avem un sistem bine pus la punct.... Trebuie să facem un proiect cu Banca Mondială....". Şi dacă insişti, oamenii plătiţi cu sute de mii de euro pe an de stat, din participarea la diverse consilii de administraţie la companii deţinute de Ministerul Finanţelor, adoptă altă tactică. "Dar veniţi dumneavoastră aici o lună de zile să vedeţi, credeţi că merge aşa?..." Punerea sub acuzaţie de fraudă fiscală a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar, adică omul care are cheile de la seiful bugetului, este o bombă.
• Remus Borza: Hidroelectrica va fi un exemplu de restructurare pentru celelalte companii de stat
Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, susţine că cea mai valoroasă companie de stat va ieşi mult mai puternică din insolvenţă ca urmare a restructurării şi reorganizării, estimând că valoarea celui mai mare producător de energie va urca la 6 mld. euro odată cu finalizarea procedurii de insolvenţă. Administratorul spune că restructurarea Hidroelectrica prin scoaterea de sub influenţa politică va fi un exemplu pentru toate companiile de stat căpuşate în acest moment, care cumpără la preţuri supradimensionate sau care vând la preţuri mai mici decât cel al pieţei.
• Recesiune în SUA, criză financiară în China şi influenţă tot mai mică a UE: câteva dintre provocările pe care le are în faţă economia lumii
Economia americană, cea mai mare a lumii, riscă să intre anul viitor într-o recesiune mai adâncă decât s-au aşteptat autorităţile dacă politicienii nu reuşesc să se înţeleagă cum să economisească mai bine. Despre China, unde economia dă semne de oboseală, analiştii spun că este pe cale să intre în zona de pericol, iar situaţia se va înrăutăţi din cauza bulei imobiliare, care ar putea degenera într-o criză financiară. În Australia un oficial a avertizat că boom-ul minier, care a protejat ţara de turbulenţele din exterior, s-a terminat. În cazul Europei, criza nu doar că îi slăbeşte economia, dar îi şi compromite influenţa geopolitică. Cum într-o economie globalizată componentele sunt interconectate, turbulenţele de la nivel local se vor propaga, cu siguranţă, în zonele până atunci mai rezistente.
• În plină secetă, exporturile de cereale s-au dublat
Exporturile de grâu, porumb şi orz făcute prin portul Constanţa, cea mai importantă poartă de trimitere a cerealelor româneşti în străinătate, au ajuns după primele şapte luni ale anului la cota de 3,6 milioane de tone, fiind duble faţă de livrările făcute în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Companiei Naţionale "Admistraţia Porturilor Maritime" Constanţa. "Pentru mine, ca român, este îngrijorător pentru că aceste cantităţi se vor întoarce mai târziu cu 40%-50% mai scump. Fermierii nu au nicio vină pentru că nu hotărăsc ei unde ajunge marfa. Preocuparea lor este să producă şi să vândă marfa pentru a încasa bani. Strategia privind securitatea alimentară este în responsabilitatea statului", spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), una dintre cele mai mari organizaţii de fermieri de pe piaţa locală.