REVISTA PRESEI 24.09.2018

F.B.
Revista Presei / 24 septembrie 2018

REVISTA PRESEI 24.09.2018

Adevărul

Războiul continuă în PSD: Dragnea şi Firea se luptă prin şantaje reciproce. Cine sunt "răzgândenii" PSD care l-au salvat pe Dragnea

Ziarul Adevărul scrie că răzvrătiţii din PSD îl ameninţă pe Liviu Dragnea că vor bloca activitatea parlamentară, în timp ce liderul PSD o ameninţă pe Firea că-i dinamitează majoritatea în Consiliul General al Capitalei, susţin surse din conducerea partidului pentru "Adevărul". Unii lideri din teritoriu, care iarna trecută îl criticau dur pe Dragnea, s-au răzgândit şi au pus umărul la victoria zdrobitoare a liderului PSD.

Surse politice au declarat pentru Adevărul că Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose şi Adrian Ţuţuianu l-au ameninţat pe liderul PSD că vor bloca toate proiectele de lege în Camera Deputaţilor. Cei patru, ca şefi de organizaţii, controlează cam 20-30 de aleşi PSD, deci ar putea strica majoritatea PSD-ALDE din Parlament, cu scopul de a-l presa pe Liviu Dragnea să demisioneze. "A fost doar o bătălie scurtă câştigată. Din punctul meu de vedere, până de sărbători domnul Dragnea va pica, nu-l apucă sărbătorile de iarnă. Toţi cei care sunt acolo, în CEx, sunt oameni aduşi de el, puşi de el, li s-au oferit funcţii de prost-gust şi au acceptat şi s-au umilit şi acum nu au curaj să ridice capul din pământ", a declarat deputatul PSD Răzvan Rotaru pentru Mediafax. Însă şi Liviu Dragnea are un as în mânecă. El i-a transmis Gabrielei Firea că, dacă va continua să-l atace, ea nu va mai lua decizii în Primărie. În acest moment, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Capitalei stă într-un singur vot. Dragnea a ameninţat-o pe Firea că ALDE nu va mai vota alături de PSD în Consiliul General, astfel încât proiectele iniţate de ea vor pica la vot. ALDE are patru consilieri generali, deci, în condiţiile în care Tăriceanu se aliază cu Dragnea împotriva Gabrielei Firea, primarul Capitalei va avea doar un rol decorativ.

Decizia ar afecta-o puternic pe Gabriela Firea, fiindcă n-ar mai putea oferi cadouri electorale, deşi e abia la jumătatea mandatului. În cei doi ani la primărie, Firea s-a întrecut în a oferi gratuităţi: vacanţe în Grecia pentru pensionari, vacanţe pe litoralul românesc pentru tineri, vocuhere pentru biciclete, maşini, aspriratoare şi ochelari. Cine sunt "răzgândenii" din PSD? Preşedintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, unul dintre semnatarii scrisorii anti-Dragnea, s-a răzgândit în şedinţa CEx. Surse din conducerea PSD au declarat pentru "Adevărul" că Bădălău nu a votat nici pentru demitere lui Dragnea, nici împotrivă. "Nici măcar nu s-a abţinut. Pur şi simplu n-a ridicat mâna", susţin sursele citate

Dintre "răzgândeni", cel mai concludent exemplu este Marian Oprişan. În luna ianuarie, baronul de Vrancea a fost de partea lui Mihai Tudose şi a fost printre puţinii care au votat împotriva lui Dragnea în CEX. Acum, Oprişan a jucat la două capete, până în ziua votului, când s-a afişat alături de Dragnea. Un alt lider PSD care a schimbat taberele este Felix Stroe.

Bancherul

Când vor renunţa la reclamele cu steluţe, adică înşelătoare?

Publicaţia Bancherul scrie că banca franceza isi face reclama la creditul Expresso pentru refinantare, afisand o dobanda fixa de 8,25%, dar langa care este plasat un asterisc, pe care-l regasim aproape invizibil, sub dobanda de-o schiopa, cu urmatoarea fraza explicativa: "Refinantarea creditelor de la alte banci, printr-un credit Expresso de peste 35.000 lei. Promotie valabila 01 august - 30 septembrie 2018." Asadar, dobanda de 8,25% este valabila doar pentru refinantarile de la alte banci si doar pentru creditele cu valori de peste 35.000 de lei. Tot cu litere mici dezvaluie BRD si care este DAE pentru dobanda de 8,25%: cu peste doua puncte mai mare, respectiv 10,28%.

BRD nu spune insa care sunt costurile creditului si in conditii normale, adica si pentru creditele refinantate de la BRD, pentru sume mai mici, in cazul neincasarii salariului la banca si daca nu ai si card de credit. Banca plaseaza doar un link cu tarife si comisioane, din care aflam urmatoarele: pentru credite mai mici, dobanda este cu 1 sau 2 puncte mai mare, adica 9,25% (credite intre 15.000 si 35.000 lei) sau 10,25% (2.000-15.000 lei).

Pentru credite obtinute de clienti care nu-si incaseaza salariul la BRD, dobanda porneste de la 9,71% si ajunge la 12,06% pentru creditele mai mici.

BRD nu prezinta, insa, in documentul cu tarife si comisioane, si nivelul DAE pentru dobanzile valabile in afara conditiilor prezentate in reclama, ceea ce este, evident, incorect. Din calculatorul de credite disponibil pe site aflam insa ca DAE la un credit standard, de 5.200 de lei pe 2 ani, fara conditii speciale, depaseste 20% pe an, mai exact 20,63.

Daca ar juca corect, BRD ar trebui sa afiseze, alaturi de dobanda, si DAE, atunci cand isi face reclama. Iar daca ar vrea sa dea exemplu de cinste, atunci banca franceza ar publica si dobanzile si DAE aferente creditelor standard, nu doar celor in conditii speciale. Si daca, in sfarsit, ar fi o banca cinstita si onorabila, atunci ar publica si exemple de dobanzi si DAE pentru toate tipurile de imprumuturi, de la cea mai mica pana la cea mai mare.

La ING nu sunt nici macar stelute

ING Bank isi face reclama la creditul ipotecar, afisand, pe site-ul propriu, ing.ro, o "super dobanda" de 5,39%, care nu are nici macar steluta, indiciul ca ceva nu e in ordine cu respectiva cifra.

In pagina de prezentare a creditului insa, aflam ca este vorba de o dobanda promotionala "de la 5,39%", valabila in cazul incheierii unei asigurari de viata NN Asigurari de Viata S.A.

Este prezentat si un exemplu de calcul, in care apare o DAE de 6,36%, insa in subsolul paginii, cu litere mici, se arata ca "in ipoteza de calcul s-a considerat ca imprumutatul indeplineste criteriile pentru a i se aplica comisionul de administrare cont curent in valoare de 0 lei, daca in cont sunt incasate venituri recurente si contul este utilizat pentru plati sau transferuri", arată ziarul Bancherul.

Cotidianul

Dragnea explică amnistia: "Trebuie dată"

Publicaţia Cotidianul arată că Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat în seara zilei de ieri că este nevoie de amnistie, sub formă de ordonanţă sau lege, iar actul nu îl consideră de clemenţă, ci de "dreptate".

"Poziţia mea e foarte clară, şi aici întru în contradicţie şi cu domnul Toader (ministrul Justiţiei-n.r.) şi cu alt coleg, nu mai ţin minte exact acum cine a spus că în anul centenar trebuie să... asta ar fi un act de clemenţă. Eu nu consider un act clemenţă, eu consider un act de dreptate, un act de reparaţie, pentru că noi discutăm de decizii, de condamnări, de cercetări, de dosare, de procese făcute la mii de oameni pe probe false, pe şantaj, pe protocoale, pe încălcarea legii. Privind rezultatele nenorocite ale acestor ani în care în Justiţie s-a intrat şi încă se intră de către instituţii care nu legătură cu Justiţia şi s-au făcut dosare bazate pe probe false, ceva trebuie făcut.

Cotidianul mai menţionează cum liderul PSD a susţinut că printre nemulţumiţii din partid care i-au cerut demisia să sunt şi persoane care au făcut presiuni "foarte mari" pentru amnistie.

Cum o să avem noi garanţia, că acei judecători, sute de judecători care au dosare la DNA, dacă nu se şterg dosare care majoritatea probabil că sunt făcături, cum o să avem noi garanţia că oamenii ăia vor judecă doar pe propria conştiinţă, ştiind că au acolo un dosar? Dar odată amnistia ştergând acest trecut, care în mare parte sunt convins că este contrafăcut, atunci oamenii n-o să mai aibă niciun fel de presiuni. (...) Măcar pentru judecătorii care în continuare sunt presaţi şi intimidaţi cu acele dosare care unele sunt în rem. (...)Printre acei oameni sunt oameni care, timp de un an de zile, au făcut nişte presiuni foarte mari, presiuni la adresa mea, pentru amnistie", a susţinut Liviu Dragnea.

Liderul PSD a precizat că trebuie o amnistie, chiar dacă "se dă în acest an, că se dă la anul, că se dă peste doi ani", la fel şi o amnistie fiscală.

Curierul Naţional

Reacţie fermă a Beijingului la sancţiunile instituite de Washington împotriva achiziţionării de armament din Rusia

Maria Capitaine, redactor al Curierului Naţional, scrie că în plin război comercial, Washingtonul a decis, zilele trecute, instituirea unor sancţiuni împotriva unei unităţi militare chineze deoarece a achiziţionat avioane de luptă şi alte echipamente militare din Rusia. Reacţia Beijingului, conform corespondentului RFI, a fost de-a dreptul furioasă. Şeful diplomaţiei chineze, Zheng Zeguang, l-a convocat pe Terry Branstad, ambasadorul Statelor Unite la Beijing, căruia i-a înmânat un protest solemn.

În opinia autorităţilor chineze, Washingtonul a comis o greşeală ce "dăunează serios atât relaţiilor dintre China şi Statele Unite, cât şi relaţiilor dintre armatele lor". Washingtonul a reproşat, la luarea deciziei privind noile sancţiuni, că în ultimii doi ani Beijingul a cumpărat zece avioane de luptă ruseşti, precum şi rachete sol-aer, motiv pentru care China va fi sancţionată financiar.

Indignare la Beijing

Ministerul chinez al Apărării a reacţionat şi el, precizând că Statele Unite "nu au dreptul să se amestece în relaţiile dintre China şi Rusia, două state suverane". Autorităţile chineze promit că dacă Washingtonul nu retrage aceste noi sancţiuni, Statele Unite "vor plăti pentru consecinţe", fără a oferi în acest moment mai multe detalii. Surse din Beijing, citate de corespondentul RFI, spun că decizia Washingtonului nu va schimba nimic în cooperarea militară dintre China şi Rusia, afirmată tot mai proeminent în ultimele săptămâni.

Noile sancţiuni instituite de Statele Unite împotriva unei entităţi chineze vizează de fapt "orice entitate străină" care face tranzacţii pentru armament de origine rusă. În acest context, Ministerul rus de Externe consideră că Washingtonul ameninţă stabilitatea mondială. Într-un comunicat difuzat vinerea trecută, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a acuzat Washingtonul că "se joacă cu focu" şi i-a cerut să-şi reamintească «de o noţiune cum este cea referitoare la stabilitatea mondială, pe care el o zdruncină într-o manieră pripită».

Jurnalul Naţional

Dragnea: Există un plan ca guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie

Publicaţia Jurnalul Naţional consemnează că preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat ieri seara că ar exista un plan ca Guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie, deoarece preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România va zădărnici ulterior un astfel de scenariu.

Jurnalul îl citează pe Liviu Dragnea, care a afirmat că "da, categoric da (exista un plan ca guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie, n.r.). El este străveziu, trebuie doar răbdare şi să pui toate piesele de puzzle pe masă, cu declaraţii, cu acţiuni, declaraţii interne, declaraţii externe. Preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România înseamnă de fapt preluarea de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, pentru că - cu toate presiunile lui Iohannis, la Bruxelles - s-a decis că Guvernul sunt cei care trebuie să gestioneze aceste lucruri, nu preşedintele. Cu acest guvern intrat în anul 2019, nu mai poate fi dat jos, nu mai poate fi contestat, nu mai poate fi dusă la nesfârşit minciuna", a spus Dragnea, la Antena 3, întrebat dacă crede că ar exista un plan ca guvernul să fie dat jos până la 1 ianuarie.

Conform Jurnalului Naţional, Dragnea a mai precizat că, în anul 2019, când vor avea loc alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis şi-ar dori să aibă "nişte servicii care, în continuare, să se joace prin Justiţie, ca să le poată folosi să şantajeze, să preseze, să ameninţe" şi să îi protejeze pe cei care îl ajută.

"Este, pe de altă parte, o cursă contracronometru - acum, şi de aia tot apar şi probabil o să mai apară chestiuni de genul acesta; sper să nu mai apară în partid, dar nu este imposibil - o cursă contracronometru cu acest sistem odios. De ce? Una din legile Justiţiei este în vigoare. Mă rog, Înalta Curte spune că nu e în vigoare - şi acolo e de discutat, de ce, care sunt motivele, de ce nu aplică singura instanţă din România. O altă lege dintre cele trei ale Justiţiei - a fost contestaţia respinsă la Curtea Constituţională şi Iohannis trebuie să o semneze. Săptămâna viitoare, cred că ar trebui să se discute la CCR şi a treia lege. Nu ştiu ce va face Curtea. Urmează Codurile penale să fie trimise înapoi la Parlament. Urmează să începem dezbaterile pe modificare la Legile securităţii naţionale, un pachet de legi care îi doare foarte tare, pe serviciile secrete şi pe Iohannis", a afirmat Dragnea.

Ziarul Naţional

Iohannis, ameninţat de Pahontu

Ziarul Naţional scrie că preşedintele Klaus Iohannis, chiar dacă n-o fi chiar un prizonier deplin al statului paralel, rămâne totuşi un biet "manciurian" al serviciilor secrete. În faţă cărora nu mişcă în front nici măcar atunci când este nevoit să înghită umilinţe greu de acceptat, bărbăteşte vorbind, din partea celor se agaţă de şefia structurilor pe care le-au condus timp de peste un deceniu.

Lucrurile par a merge rău pentru Iohannis, după ce acesta ar fi fost ameninţat pe faţă, în chiar biroul prezidenţial, de către generalul Lucian Pahontu. După cum reiese dintr-o notă informativă incendiară a structurii de contrainformaţii a unui alt serviciu secret, fusese chemat de către Klaus Iohannis pentru a i se sugera să se retragă de la şefia Serviciului de Protecţie şi Pază, după ce "neamţul" ar fi fost convins să-şi calce pe mândrie în urmă unui raport devastator a cărui veridicitate pare să fi fost girată de chiar către Constantin Dudu Ionescu, directorul Oficiului pentru Informaţii Integrate. Şi drept urmare omul preşedintelui cel mai în măsură de a confirmă sau nu veridicitatea informaţiilor despre generalul Pahontu, mai ales că Dudu Ionescu are posibilitatea legală de a le verifică din mai multe surse, la cel mai înalt nivel al celorlalte servicii secrete. Numai că, surpriză, generalul Pahontu este cel care a ieşit victorios şi cu zâmbetul pe buze din această confruntare faţă în faţă din biroul preşedintelui.

Asta deşi, să nu uităm, la începutul mandatului "neamţului", în timpul vizitei oficiale de la Paris, şeful SPP se umilea în ultimul hal pentru un şef de serviciu secret, repezindu-se să ia şi ţînând apoi paltonul pe care noul preşedinte al României îl aruncase nervos pe maşînă. Dar iată că s-a schimbat ceva în ultima vreme încât Iohannis nu a îndrăznit să înfrunte "rânjetul" ameninţător al generalului Pahontu, cu toate că avea toţi "aşii" în mânecă pentru a-l schimbă pe acesta, inclusiv acceptul mai mult sau mai puţîn tacit al restului comunităţii de informaţii. Devine foarte interesant ce anume i-o fi şoptit la ureche Pahontu lui Iohannis încât acesta a împietrit pe loc. Mai ales că se pare că "decisivă" ar fi fost dată de o aluzie nu chiar atât de discretă la niscai eventuale probleme de imagine ale primei doamna, dar nu la cele din deja celebrul dosar cu casă din Sibiu. Şi chiar dacă printre iniţiaţii sistemului există şi varianta de lucru a ameninţării cu căderea pe tehnică a discuţiilor private dintre şeful statului şi procurori cărora li se cerea "decapari" urgenţe, sigur este că "Pahontu a intrat la rupere". Iar Iohannis şi-a arătat din nou limitele, rămânând acelaşi provincial timorat care nu izbuteşte să fie jucător tocmai atunci când trebuie. După cum bine s-a văzut atât în faptul că el colindă munţii în loc să aţâţe "focul" din PSD, aşa cum ar fi făcut orice politician pragmatic.

Dar şi că, înainte cu doar câteva zile de vizită la New York şi-a tăiat singur craca unei eventuale întâlniri cu Donald Trump după ce a silabisit că "Germania va fi statul nostru partener"!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb