REVISTA PRESEI 25.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 25 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 25.04.2017

ADEVARUL

Dragnea rămâne cu sentinţa din dosarul "Referendumul"

Instanţa supremă a respins ca nefondată contestaţia la executare a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul "Referendumul". Decizia este definitivă. Politicianul susţinea că hotărârea nu a fost redactată în 30 de zile de la pronunţare, iar la data motivării preşedintele completului care a soluţionat cauza nu mai era judecător, pentru că se pensionase. "Respinge, ca nefondată, contestaţia la executare formulată de condamnatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 114 din data de 22 aprilie 2016. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 24 aprilie 2017", este minuta Completului de 5 judecători.

Ambalaj identic, dar conţinut diferit

Suntem o tara de mari consumatori! O arata cifrele oficiale la vânzările produselor de tot felul, dar se vede si din modelul de creştere economică al României, care se bazează in principal pe consum. Se vede in coşul de cumpărături si mai apoi de gunoi al românilor si in eternele cozi din lanţurile de supermarketuri, hipermarketuri si magazinele de cartier. Ni se pare ca mâncăm altceva când mergem in alte tari sau chiar exista diferenţe mari intre mărfuri primite de la acelaşi producător? Primul produs încercat - caşcavalul rondele. Produsul vândut la noi are gust mai dulceag, in timp ce produsul de la nemţi e puţin mai amărui si mai astringent, semn al unei maturări mai îndelungate.

Riscuri pentru românii care lucrează în afara ţării şi nu şi-au clarificat rezidenţa fiscală

Românii care au plecat din ţară şi nu şi-au clarificat rezidenţa fiscală pot fi subiectul dublei impuneri şi se confruntă cu riscul unei amenzi sau chiar al unui control fiscal preliminar, susţine Andreea Cosmănescu, manager în cadrul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică al EY România. Potrivit ei, persoanele care nu-şi declară venitul global până la data de 25 mai pot primi notificări de la organele fiscale, pe baza datelor obţinute prin schimbul de informaţii cu statele membre sau ţările din afara Uniunii Europene.

Tragedia copiilor alpinişti din Retezat

Infantili, aventuroşi şi naivi. Aşa îi caracterizează specialiştii pe cei cinci adulţi care i-au însoţit pe Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, supranumiţi copiii de aur ai alpinismului românesc, în expediţia în care micuţii şi-au găsit sfârşitul. Ba mai mult, aceiaşi adulţi ar fi dat dovadă de o reală lipsă de discernământ în momentul în care au ales să ignore avertizările meteorologice şi au decis să se caţere pe munţi, asta în ciuda faptului că cei doi minori nu dispuneau de echipamentul necesar de protecţie, aşa cum au stabilit ulterior procurorii care au preluat cazul.

Năstase, sfidător: "Da! I-am zis că e o curvă. Trimiteţi-mă la puşcărie"

Ilie Năstase a vorbit pentru "Daily Mail", după ce în presa din România a oferit doar scurte declaraţii. "Am încercat doar să apăr interesele fetei mele (n.r. - Sorana Cârstea). Jucătoarea din Anglia (n.r. - Johanna Konta) a părăsit terenul, fără a cere permisiune şi, recunosc, atunci i-am zis că e o curvă. Ea tot încerca să reducă publicul la tăcere. Dar nu eram la opera, ci la un meci", şi-a început "Nasty" discursul. Apoi, şi-a continuat tirada: "Eu n-am nevoie de acest rahat! Am 70 de ani şi nici măcar nu sunt plătit pentru funcţia de căpitan nejucător. Nu dau doi bani, dacă mă vor amenda (n.r. - I don't give a shit) sau dacă nu voi mai fi lăsat să stau în scaunul căpitanului nejucător. Să vă aduceţi aminte că eu am fost numărul 1 în lume. Dacă îl dai afară pe unul care a fost numărul 1 în lume, nu e bine pentru tenis".

Parchetul General anunţă deschiderea unei anchete "în rem" privind declaraţiile lui Dan Andronic despre alegerile din 2009

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, luni, referitor la afirmaţiile lui Dan Andronic privind alegerile din 2009, că Ministerul Public a analizat cu atenţie discuţiile din spaţiul public şi luni va da un punct de vedere în cazul acestora. Potrivit sursei citate, în cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.

Ponta, despre arestarea lui Ghiţă

Deputatul PSD Victor Ponta a comentat, luni, capturarea lui Sebastian Ghiţă în Serbia, dând de înţeles că fostul parlamentar s-a lăsat prins, pentru că, dacă cineva publică informaţii potrivit cărora el se află în Târgu Jiu şi după o lună tot acolo se află, înseamnă că voia să fie găsit. El a acuzat că dosarul lui Sebastian Ghiţă este unul "politic", făcut de procurori într-o manieră de "crimă mafiotă". "L-a scos de pe piaţa Prahovei ca să preia el piaţa Prahovei", a spus Ponta, despre procurorul care a instrumentat cazul Ghiţă, Mircea Negulescu.

Zeci de soţii ale unor politicieni din partidul lui Orban au primit fonduri UE pentru agricultură

Zeci de politicieni din Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, şi soţiile lor au primit în anul 2016 fonduri europene pentru agricultură, în ciuda faptului că nu au experienţă în domeniu, relatează blikk.hu, preluat de budapestbeacon.com. Potrivit datelor prezentate de Blikk, soţia parlamentarului Fidez Laszlo L. Simon, care lucrează ca antrenoare de fitness, a primit 23,7 milioane de forinţi (aproximativ 76.000 de euro). În prealabil, ea cumpărase de la stat 278 de hectare de teren arabil, pentru care a plătit circa 922.000 de euro. La rândul său, soţia parlamentarului Fidesz Istvan Horvath a primit 21 de milioane de forinţi (aproximativ 67.500 de euro).

BANCHERUL

Băncile pentru locuinţe au de 20 de ori mai multe depozite decât credite, fiind mai degrabă bănci de economii

Cele două bănci pentru locuinţe din România (BCR Banca pentru Locuinţe si Raiffeisen Banca pentru Locuinţe) aveau la finalul lui 2016 depozite atrase de la clienţi in valoare de 3,535 miliarde lei, de 20 de ori mai mari decât valoarea creditelor acordate, de numai 165 milioane lei, cifre care confirmă acuzaţiile Curţii de Conturi că cele două bănci, in loc să susţină investiţiile in domeniul locativ, au folosit fondurile publice doar pentru a atrage clienţi cu dobânzi mari la depozite, datorita unei prime de stat de 25% pe an, valoarea creditelor acordate fiind simbolică. La BCR Banca pentru Locuinţe disproporţia este uriaşă: depozitele atrase de la clienţi sunt de 70 de ori mai mari decât creditele, in timp ce la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe depozitele sunt de doar 5 ori mai ridicate decât creditele.

COTIDIANUL

S-a furat sau nu la alegerile din 2009? - Cornel Nistorescu

Dacă SRI-ul s-a ocupat de rezultatul final al alegerilor din 2009 (şi eu cred că a făcut-o!), de ce s-ar fi adunat George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, împreună cu adjunctul ei şi cu toată gaşca, la Gabriel Oprea, la băuta lor inexplicabilă? Doar nu acolo era cartierul general al transmisiilor STS, unde cifrele trebuiau mişculate!?Analişti de servicii şi surse demne de încredere susţin că de dregerea rezultatelor la votul din 2009 s-ar fi ocupat Vasile Blaga şi generalul Marcel Opriş (avansat la patru stele de preşedintele reales, la 30 decembrie 2011). Această ipoteză (plauzibilă, de altfel) lasă fără explicaţii reuniunea ilogică şi în acelaşi timp stupidă şi suspectă, ţinută acasă la generalul Oprea pentru un subordonat al său.

Andronic: Codruţa Kovesi va trebui să recunoască faptul că a fost acolo

Dan Andronic a reacţionat în urma deciziei deschiderii de către Parchetul General a unei anchete privind prezidenţialele din 2009. "Aşteptând să ajung la Washington am aflat că s-a decis deschiderea unui dosar de către PG ca urmare a dezvăluirilor mele legate de noaptea alegerilor din 2009. Singurul lucru bun este că Laura Codruţa Kovesi va trebui să recunoască că a fost acolo şi că a discutat teme politice! Vom vedea dacă este un dosar menit să dezgroape sau să îngroape...", a scris Dan Andronic pe Facebook. Parchetul General va face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic privind alegerile prezidenţiale din 2009, a transmis luni Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Surprize pentru salariaţi. Noua lege a salarizării elimină tichetele de masă

Proiectul legii salarizării unitare a fost depus la Senat de către ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, după două amânări. Documentul, semnat de 205 parlamentari PSD şi ALDE, elimină tichetele de masă, conform unei înţelegeri cu sindicatele, susţine oficialul Guvernului. În locul acestora s-a acceptat norma de hrană. "Nu se dădeau pentru toţi salariaţii (tichete de masă - n.r.). Noi am avut o discuţie şi cu sindicatele, au agreat această formulă. Sunt mult mai siguri că fiind prinsă în Legea salarizării această normă de hrană o vor lua", a explicat Lia Olguţa Vasilescu. Inainte să depună proiectul, Olguţa Vasilescu a participat la şedinţa grupului senatorilor PSD. Ministrul susţine că forma depusă la Senat a suferit modificări minore, solicitate de parlamentari, precum "ajustări" în cazul salariilor din educaţie, dar care nu afectează prevederile importante.

CURENTUL

România a devenit adăpost pentru apropiaţii şi rudele preşedintelui sirian Bashar al Assad

Speriaţi de război şi preocupaţi să ascundă sume importante de bani, apropiaţii preşedintelui sirian găsesc în România un refugiu comod şi o ţară în care pot să se ferească atât de conflict cât şi de controalele internaţionale care doresc să sechestreze banii membrilor regimului sirian. Ginerele lui Rifaat al Assad locuieşte în România alături de a doua sa soţie. Alaa Dib este băiatul generalului Shafiq Fayad Dib, unul dintre pilonii importanţi ai regimului al Assad din Siria. Tatăl, general acuzat de masacrarea populaţiei. Shafiq Fayad Dib a fost conducătorul conducătorul Batalionului III din Siria şi, în vremea lui Havez al Assad a fost unul dintre cei mai aprigi apărători ai familiei conducătoare.

Societatea ghizilor şi liderilor montani: nu există recorduri şi clasamente în alpinism, tatăl Getei nu putea fi conducător de grup

Societatea ghizilor şi liderilor montani din România a transmis un comunicat oficial despre accidentul din Retezat în care cei doi copii alpinişti şi-au pierdute vieţile: Sâmbătă 22 aprilie 2017, în zona alpină a munţilor Retezat ( > 2.000m altitudine) un grup de şapte persoane (patru adulţi şi trei minori) a fost prins de o avalanşă de zăpadă. În urma ei, doi minori de 12 şi 13 ani au decedat, o tragedie cumplită pentru părinţii lor. Copiii erau însoţiţi de către părinţi, unul din ei fiind chiar organizatorul şi liderul grupului. Nu putem decât să ne exprimăm şi noi regretul faţă de cele întâmplate şi să transmitem un mesaj de susţinere părinţilor pasionaţi de munte şi celor două familii îndoliate. Toate aşa numitele "recorduri" şi "clasamente" în alpinism, în cazul adulţilor ca şi în cazul minorilor, sunt create artificial de către mass media şi de practicanţii înşişi, în diferite scopuri.

CURIERUL NATIONAL

Cadastrare în ritm de melc



Media lunară de înregistrare în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară este de circa 100.000 de imobile, luând în calcul datele furnizate de ANCPI
Până ieri, în sistemul informatic erau înregistrate cadastrate 9.630.712 imobile, reprezentând 24,08% din 40.000.000, numărul total aproximat de imobile din România
Guvernanţii intenţionează însă să le cadastreze pe toate până în 2023, lucru imposibil în acest ritm care face posibilă înregistrarea a puţin peste o treime din totalul imobilelor.

Doar 1 din 10 români au drept de rezidenţă permanentă în UK

În prezent, cetăţenii români pot călători în Marea Britanie cu paşaportul sau cartea de identitate. Aceştia au drept de şedere pe baza acestor documente pentru o perioadă de până la trei luni fără nicio condiţie sau formalitate. Dreptul de şedere poate fi extins pentru perioade mai mari de trei luni dacă sunt într-una din situaţiile: sunt angajaţi sau desfăşoară o activitate independentă, sunt în căutarea unui loc de muncă sau au resurse suficiente. Conform unui sondaj efectuat de AngliaMea.ro, doar 10% dintre românii din UK au drept de rezidenţă permanentă în această ţară. Întrebaţi care este situaţia documentelor pe baza cărora trăiesc în Marea Britanie, aproape 80% au ales varianta "Am doar buletinul/paşaportul românesc", în timp ce 8% deţin un certificat de înregistrare.

Ce trebuie să ştie un viitor angajator despre Start-up Nation

Înscrierea întreprinderilor mici şi mijlocii în programul Start-up Nation România va putea fi făcută începând din luna mai a anului curent, conform informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului de Afaceri. Potrivit acestora, citate de avocatnet.ro, sunt aşteptate aproximativ 10.000 de solicitări pentru o finanţare de maximum 200.000 de lei, aferente unor noi business-uri care să creeze minimum 20.000 de locuri de muncă. Printre principalele aspecte ale programului se numără faptul că munca poate fi prestată pentru şi sub autoritatea unui angajator doar în baza unui contract individual de muncă încheiat în scris, pe durată determinată sau nedeterminată.

Marea Britanie va oferi în continuare împrumuturi de studii pentru studenţii din Uniunea Europeană

Guvernul britanic a confirmat vineri că studenţii din Uniunea Europeană vor fi eligibili pentru sprijin financiar şi în anul universitar 2018-2019, atât pentru programele de licenţă, cât şi pentru cele de masterat. Astfel, studenţii şi absolvenţii din cadrul UE vor avea acces la împrumuturi şi granturi pentru finanţarea studiilor de licenţă şi masterat şi în anul universitar 2018-2019, chiar dacă programul la care sunt înscrişi se va încheia după ieşirea Marii Britanii din cadrul Uniunii. În acest sens, studenţii europeni vor plăti în continuare aceleaşi taxe de şcolarizare pe care le plătesc şi britanicii, spre deosebire de studenţii din afara spaţiului european.

Peste 25.000 de locuinţe în construcţie în principalele oraşe din România

Peste 25.000 de locuinţe se află în construcţie şi ar urma să fie livrate în acest an în principalele pieţe rezidenţiale regionale din România, potrivit raportului de piaţă Residential Market Beat 2017, realizat de către compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România. Cea mai mare piaţă rezidenţială din România este regiunea Bucureşti - Ilfov, unde în prezent se află în dezvoltare aproximativ 12.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale care ar urma să fie livrate în acest an, dacă dezvoltatorii îşi vor respecta ritmurile de construcţie anunţate.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine sunt noii terorişti care pot lovi România? Sunt mai periculoşi decât ISIS

Jurnaliştii de la Reuters ridică un semnal de alarmă asupra teroriştilor precum Akbarjon Djalilov (n.r. - autorul atentatului la metroul din Sankt Petersburg). Aceştia se numesc "lupi singuratici" şi sunt mai periculoşi ca extremiştii pentru că u conexiuni cu grupările radicale islamiste şi acţionează pe cont propriu. De asemenea jurnaliştii precizează acest tip de atac este foarte greu de prevenit, anunţă Bugetul.ro. O femeie care a fost rănită la 3 aprilie în atentatul de la metroul din Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei) a decedat vineri dimineaţa la spital, ridicând bilanţul acestui atac la 15 morţi.

CORPORAŢIILE STRĂINE dau năvala în ROMÂNIA

Companiile private din Bucureşti au închiriat sedii în suprafaţă totală de 97.300 mp în primul trimestru al acestui an, timp în care dezvoltatorii imobiliari au construit doar 9.550 mp noi, potrivit datelor brokerilor Knight Frank România. La o chirie medie de 14 euro/mp/lună, proprietarii acestor spaţii încasează anual circa 16,8 mil. euro. Interesant este faptul că suprafaţa medie pentru care chiriaşii au optat în aceste trei luni a crescut de la 1.800 mp, cât era în perioada similară a anului trecut, la 2.400 mp, acum. Totuşi, mai bine de jumătate din cele 41 de tranzacţii de închiriere consemnate în acest prim trimestru au fost realizate de companii care şi-au renegociat sau reînnoit contractele, în special în industriile IT şi auto.

JURNALUL NATIONAL

Afacerea lui Stelu & Pescariu, pasată în anturajul lui Truică

După ce, în urmă cu doi ani, controversatul afacerist, fost tenisman, Dinu Pesca­riu, şi fosta săgeată a lui Dorin Cocoş, Gheorghe Stelian, au încercat să-şi cureţe numele de afacerile imobiliare pe care le-au deţinut, acestea au ajuns în posesia unor interpuşi. La rândul lor, interpuşii au predat părţi importante din aceste afaceri, ajungând în cele din urmă ca unul dintre cele mai controversate business-uri imobi­liare din cartierul bucureştean Floreasca să fie controlat de un miliardar transilvă­nean. Este vorba despre celebra deja companie Rahmaninov Residence SRL, care este astăzi deţinută, în proporţie de 50 la sută, de omul de afaceri Dorin Mirel Mate­iu, din Alba Iulia, unul dintre acţionarii Fotbal Club Municipal Apulum SA.

Ministrul Muncii: Legea salarizării unitare va fi adoptată în Parlament până în iunie

Legea salarizării unitare va fi adoptată în Parlament până în iunie, iar timp de o lună, până la intrarea în vigoare a legii, vom avea un termen lăsat fie pentru un atac la Curtea Constituţională, fie pentru întoarcerea la Parlament a legii de către presedintele României, a anunţat luni, la TVR1, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. Aceasta a precizat că în cazul în care preşedintele decide să retrimită legea Parlamentului nu o poate face decât punctual "pe anumite articole", iar discuţiile nu se vor putea extinde foarte mult, ceea ce înseamnă că termenul de intrare în vigoare a legii rămâne 1 iulie.

Taxe mai mari pentru veniturile din activităţi independente

Ministerul Finanţelor va schimba de anul viitor modul de calcul al contribuţiilor sociale, nu numai pe cel al impozitului pe venit. Vor exista numai două contribuţii, CAS şi CASS, care vor fi trecute în sarcina exclusivă a angajatului. De la 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi de 35% , reduse de la 39,25% şi vor fi datorate exclusiv de angajat. Viorel Ştefan a mai precizat că se va modifica modul de stabilire a CAS şi CASS şi în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Respectiv CAS-ul se va plăti fie la bugetul asigurărilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel puţin egală salariului minim pe economie. CASS-ul se va plăti la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate.

NATIONAL

ANAF strânge şurubul la bănci!

"Noul ANAF" îşi intra tot mai serios in rol, găsind soluţii pentru resetarea sistemului fiscal nu doar pe hârtie, dar si forţând, atunci când este cazul, impunerea acestora in practică. Lucru dovedit si de faptul ca actuala conducere a ANAF-ului nu a ezitat să declanşeze o ambiţioasa operaţiune de "presing" la instituţiile bancare, deşi acestea, in stilul caracteristic, strâmbă din nas de fiecare data când s-a pus problema sa pună si ele umărul la simplificarea relaţiilor cu clienţii, pe motiv ca sunt costuri suplimentare. Astfel ca ANAF-ul negociază intens cu reprezentanţii băncilor in vederea "dezvoltării metodelor de blocare/deblocare a conturilor bancare in timp real, prin intermediul schimbului de informaţii si documente in mediul electronic, intre administraţia fiscală si instituţiile de credit la care aceşti contribuabili au deschise conturi bancare".

Dragnea, liber la pescuit! Se pune de-un DREXIT

Liviu Dragnea a fost redus la tăcere. Respingerea de către Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a contestaţiei la executare, depusă de liderul PSD împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primite in dosarul "Referendumul", a fost ca o lovitură aplicată simultan la cap, la glezne si la coaste. La cap ca să-l năucească, la glezne ca să-l cosească din picioare si la coaste ca să nu mai sufle. Socialistului care, in compania ALDE, a câştigat zdrobitor alegerile din decembrie 2017, i s-a arătat singura cale: ieşirea din viata politica. DREXIT!

PUTEREA

Ponta RUPE TĂCEREA: Cu cine juca tenis la vilele SRI

Victor Ponta a recunoscut tot, luni seara, la B1 TV. "Am fost la tenis cu domnul Dragnea şi cu alţi oameni. Lucrurile care erau de rău pentru amândoi s-au oprit. A fost o răutate a mea. A înţeles că nu e bine să povestim lucruri unul despre altul că ne facem rău. Am băut şi vin din ăla, "Opus One", pe care Dragnea i-l ducea lui Florian Coldea. Vorbeam discuţii private cu cei cu care jucam tenis. Eram nemulţumit pentru că se crease un sistem paralel de putere, de aceea l-am ameninţat pe Florian Coldea că îl voi demite. Au fost lucruri pe care le-am ştiut şi lucruri pe care nu le-am ştiut. Eu am încercat, ca premier, să fiu eficient, să am mai multe informaţii ca să iau deciziile corecte. Cu SRI, cu SIE, cu BNR, m-am văzut în întâlniri private. Şi cu Băsescu m-aş fi văzut dacă aş fi avut încredere în el. De altfel, şi cu el m-am întâlnit la evenimente private.", a declarat Ponta.

Cum REACŢIONEAZĂ Băsescu la dosarul penal pentru alegerile din 2009

Parchetul general a anunţat că deschide dosar penal in rem pentru alegerile din 2009, iar contestatarii lui Augustin Lazăr spun că procurorul general vrea să blocheze ancheta parlamentară şi să o protejeze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, cea care s-ar fi aflat acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor. Fostul preşedinte, Traian Băsescu anunţă că Lazăr face şi el mai multe jocuri şi îl atacă dur pe procurorul general. "Momentul e nepotrivit. Se pare că Parchetul general face nişte jocuri. E clar că a fost blocată comisia parlamentară. Aduceţi-vă aminte că în prima zi când s-a făcut public că au fost la Oprea acasă am cerut să intervină Parchetul. Nu s-a întâmpat nimic. Abia azi. E clar că e un joc. Eu sper să se confirme că mi se furaseră mie 3000 de voturi", e de părere Băsescu.

ROMANIA LIBERA

Controlorul şef al SRI, afaceri cu arabi dubioşi

Actualul preşedinte al comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informaţii, Adrian Ţuţuianu, dar şi unul dintre foştii şefi al aceleiaşi comisii, Ion Stan, au fost asociaţi într-o firmă ce exporta armament, alături de controversatul om de afaceri arab Fathi Taher şi de partenerul de afaceri al lui Omar Hayssam, cel care ispăşeşte, în prezent, o pedeapsă cu închisoarea pentru terorism.

Pensiile militare ne costă mai mult decât înzestrarea Armatei

Ministerul Apărării a cheltuit, în 2016, 2,87 miliarde de lei pentru pensiile militare. Pentru înzestrare, cheltuielile au fost de doar 2,193 miliarde de lei, din totalul de 10,73 miliarde lei alocaţi M.Ap.N. Într-un răspuns la o interpelare a deputatului PNL Sorin Ovidiu Moldovan, ministrul Apărării Gabriel Leş a arătat care a fost raportul dintre cheltuielile pentru înzestrare şi cele de personal, în cadrul bugetului M.Ap.N.

Rezultatele finale din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa

Emmanuel Macron a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, cu 24,01%, în faţa candidatei formaţiunii de extremă-dreaptă Frontul Naţional, Marine Le Pen, care a obţinut 21,30% din sufragii, potrivit rezultatelor finale (ce includ şi voturile din străinătate) publicate luni de Ministerul francez de Interne, transmite Reuters. Clasat pe a treia poziţie, candidatul conservator Francois Fillon a adunat 20,01% din voturi, fiind urmat de candidatul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon, care a primit 19,58% din sufragii. Socialistul Benoit Hamon a obţinut 6,36%, iar naţionalistul Nicolas Dupont-Aignan 4,70%.

ZIARUL FINANCIAR

Singura speranţă pentru bugetul la limită pentru 2017: creşterea numărului de salariaţi

România are o populaţie activă (aptă de muncă) de 8,9 milioane de persoane, dar oficial numai 4,78 milioane dintre acestea au un loc de muncă cu forme legale. 1,5 milioane de persoane muncesc la negru, potrivit estimărilor economiştilor. Majorarea veniturilor din CAS cu 18% în martie faţă de martie anul trecut pe baza creşterii salariilor, dar şi a numărului de salariaţi, arată unde poate fi rezerva execuţiei bugetare: la mai mulţi salariaţi contribuabili la pensii şi sănătate. Veniturile statului din contribuţiile salariale au crescut cu 18% în luna martie (până la 5,87 mld. lei) faţă de martie 2016, pe fondul majorării de salarii şi al creării de noi locuri de muncă. România are astfel o "rezervă" de venituri pe care le poate obţine prin reducerea muncii la negru şi prin creşterea numărului de salariaţi cu forme legale pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB.

Decizie şoc: Marine Le Pen se retrage de la conducerea Frontului Naţional

Candidatul de extremă dreapta Marine Le Pen a anunţat că se va retrage de la conducerea partidului Frontul Naţional din Franţa, într-o decizie surpriză luată la numai o zi după ce a intrat în turul doi al alegerilor, unde se va lupta cu Emmanuel Macron pentru cea mai înaltă poziţie în stat."În această seară am decis să părăsesc preşedinţia Frontului Naţional", a spus ea la canalul de televiziune France 2. "Voi fi peste orice fel de considerente de partid", a adăugat Le Pen. Nu este clar dacă decizia ei va fi permanentă.

Creditele bancare reprezintă sub 10% din finanţările companiilor

Ponderea creditelor bancare reprezintă aproximativ 10% din bilanţul companiilor, sub nivelul împrumuturilor de la acţionari, al creditelor externe sau comerciale, care cumulat depăşesc 40%. Capitalurile proprii ale firmelor au o pondere de apro­ximativ 30%. Dobânzile aflate la minime istorice şi creşterea economică puternică nu au reuşit să convingă firmele în ultimii ani să apeleze la bănci, creditele noi pentru firme fiind preponderent în scădere şi anul trecut. Companiile preferă în special creditul comercial pe seama furnizorilor, care are o pondere dublă faţă de împrumuturile bancare, de circa 20%. Capitalurile proprii ale companiilor au cea mai mare pondere în total pasiv, de circa 32%, în scădere faţă de 36% în 2004, potrivit datelor BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb