• ADEVĂRUL
-Clinica Sabyc, filiera "Puradei pentru evrei"
Anchetatorii au percheziţionat centrul medical Sabyc la 19 iulie 2009. Aproximativ 50 de femei din Israel au fost fertilizate in vitro la clinica Sabyc, fără a şti că ovulele proveneau în mare parte de la femei de etnie rromă. Ele ştiau că donatoarele sunt studente.
-Miron Cozma îşi vinde adevărul
Miron Cozma îl acuză pe academicianul Răzvan Theodorescu că a torturat studenţi în subsolurile Televiziunii Române, în iunie 1990.Theodorescu, care era atunci preşedintele TVR, răspunde că a se justifica în această chestiune i se pare indecent.
"Cozma e patologic. În primul rând, nu au fost niciodată studenţi la Televiziune. În al doilea, eu nu am avut de-a face cu studenţi decât la catedră.
-Zidul dintre Ponta şi fugarii din PSD
Social-democraţii care au părăsit partidul nu iau în calcul varianta întoarcerii. Unii n-au încredere în Ponta, alţii vor musai în partidul lui Gabriel Oprea. Un număr de 16 parlamentari, dintre care cinci senatori şi 11 deputaţi, au plecat din PSD în timpul şefiei lui Mircea Geoană. Toţi au trecut la grupul independenţilor. Incapacitatea lui Victor Ponta de a reforma PSD este invocată de mulţi dintre independenţii care exclud revenirea în rândurile social-democraţilor.
-Cozmâncă respinge colaborarea cu Oprea
Fostul lider PSD Octav Cozmâncă respinge deocamdată colaborarea cu partidul pe care independentul Gabriel Oprea intenţionează să-l lanseze, deşi ambele formaţiuni se adresează stângii politice. "Viitorul meu partid -Alianţa Naţională a Stângii Democrate (ANSD) are un statut, un program. Este susţinut de oameni ca Alin Teodorescu, academicianul Răzvan Theodorescu sau Ion Solcanu. Este un proiect bine închegat. Independenţii încă nu au nimic concret. Sunt la început de drum, nu se compară cu noi!", susţine Cozmâncă.
-Europa va continua proiectul avionului militar Airbus
Gigantul aeronautic european EADS şi ţările implicate în realizarea avionului militar A 400M au ajuns la un acord privind rezolvarea impasului în care se afla proiectul.
Anunţul a fost făcut ieri de ministrul francez al Apărării, Hervé Morin, în cadrul unei întâlniri informale a miniştrilor Apărării din UE, desfăşurată ieri la Palma de Mallorca (Spania). EADS ameninţase cu stoparea proiectului, în lipsa unei finanţări suplimentare de 5,2 miliarde de euro
-Cadou de 8 Martie: un weekend la Paris
Agenţiile au lansat o multitudine de oferte dedicate Zilei Femeii, precum excursii la Paris, sesiuni consistente de cumpărături în Turcia sau plimbări cu balonul deasupra Mediteranei. Preţul unui pachet de trei zile porneşte de la 99 de euro, dacă doriţi să vizitaţi Istanbulul, şi ajunge la 494 de euro dacă intenţionaţi să vă distraţi la Barcelona.
-Rod Christie, GE Energy: "Guvernul să conducă ţara, nu industria"
Intervenţia statului în industria energetică ar trebui să se rezume la asigurarea unui reglementator puternic al pieţei. Acesta ar trebui să vegheze respectarea regulilor, a declarat Rod Christie, preşedinte pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi CSI al GE Energy, divizia de tehnologie energetică a gigantului american General Electric (GE), într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" cu ocazia summitului "Viitorul energiei alternative", organizat de GE la Salzbergen, Germania.
-General Motors renunţă la fabrica Hummer
Un simbol al industriei auto americane nu-şi mai găseşte cumpărător. Considerat prea mare, cu un consum exagerat de benzină şi duşmănos mediului înconjurător, Hummer a intrat în dizgraţie. General Motors a anunţat închiderea diviziei Hummer după ce organismul de reglementare din China a respins preluarea mărcii americane de către compania chineză Tengzhong Heavy Industrial Machinery.
CURENTUL
-Independenţii lui Oprea pregătesc lansarea propriului partid
Valeriu Zgonea a declarat pentru "Curentul" că independenţii au început procedurile legale pentru constituirea noii formaţiuni care se va numi, cel mai probabil, Uniunea Naţională Română. Potrivit acestuia, în privinţa siglei şi a doctrinei politice încă se mai poartă discuţii intense, în contextul în care noul partid se vrea a fi o alternativă pe eşichierul stângii politice.
-Firma lui Costică Canacheu - abonată la contracte cu instituţiile publice
Firma preşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor a facturat armata în repetate rânduri, dar acest lucru nu i se pare deputatului Costică Canacheu nici ilegal, nici imoral. Mai mult, angajaţii săi sunt de părere că funcţia ocupată de patron la Parlament este în defavoarea firmei. Evidenţele îi contrazic. O mulţime de instituţii publice sau firme la care statul este majoritar s-au înghesuit să cumpere de la firmele din grupul Neico, patronat de Costică Canacheu.
-Bani cheltuiţi degeaba pentru cursurile de recalificare
Cursurile de recalificare, plătite din banii statului, nu îi ajută în niciun fel pe cursanţii şomeri să-şi găsească un loc de muncă. Şi nu din cauză că acestea nu se desfăşoară aşa cum ar trebui, ci din cauză că nu se ţine cont de ceea ce se cere pe piaţa muncii. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, ieri, că aceste cursuri de recalificare au sufocat piaţa muncii cu frizeri şi cofetari care nu au unde să se angajeze.
-Eliminarea comisionului de rambursare anticipată va ieftini creditele
"Consiliul Concurenţei susţine aceste propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu. Chiar dacă Asociaţia Română a Băncilor s-a arătat rezervată, cred că vom găsi înţelegere şi toţi factorii implicaţi vor fi rezonabili", a afirmat Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei a arătat, într-un raport publicat recent, că acest comision limitează mobilitatea unui client de la o bancă la alta.
• CURIERUL NATIONAL
-Comunicaţiile luptă cu criza pe mai multe fronturi
Romtelecom câştigă pe sectorul TV şi Internet, dar pierde pe telefonia fixă. UPC consemnează scăderi pe cablu TV, dar înregistrează creşteri pe satelit, Internet şi telefonie. Orange are mai mulţi utilizatori, dar se luptă cu diminuarea veniturilor.
Datele financiare furnizate ieri de marii operatori de comunicaţii arată că aceştia se adaptează crizei economice, câştigând pe anumite domenii deşi pierd în altele.
-Alin Teodorescu - "Ghinionul lui Traian Băsescu nu este nici criza financiară (crizele vin şi trec, cine are două-trei fete în curte ştie bine, mai ales înainte de măritiş), nici Viorel Hrebenciuc (pe care l-a tratat cu flacăra violetă), nici Mircea Geoană (care s-a tratat singur). Ghinionul lui Traian Băsescu se numeşte "ministru de Finanţe".
-Adi Lupşan, Intercapital: "Având în vedere că nu au venit ştiri noi cu privire la modificarea pragurilor de deţinere la SIF-uri, investitorii au început să îşi îndrepte atenţia mai mult spre pieţele internaţionale, iar acum mişcările de la BVB se află într-o mai strânsă corelare cu externul", a declarat pentru Curierul Naţional Adi Lupşan, director adjunct la SSIF Intercapital Invest.
-România se împrumută într-un ritm alarmant
Analiştii susţin că problema principală a economiei este ritmul de creştere al gradului de îndatorare. Datoria publică totală a României a crescut la 31 decembrie 2009 cu 34,9% faţă de finalul lui 2008, la 148,055 miliarde lei (35 miliarde euro), echivalentul a 29,29% din produsul intern brut (PIB), de 505,5 miliarde lei, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
-Falimentul unui stat din zona euro va duce la colapsul întregii uniuni monetare. Totuşi, acest lucru este puţin probabil, iar posibilitatea ca o ţară să iasă din zona euro este inexistentă. Criza din Grecia a reprezentat un test dur pentru toţi membrii zonei. Dacă un stat membru al zonei euro va intra în incapacitate de plată, întreaga uniune monetară s-ar putea prăbuşi, deşi acest lucru este puţin probabil, consideră Carl Heinz Daub, directorul Agenţiei pentru administrarea datoriei statului din Germania, citat de Reuters
• EVENIMENTUL ZILEI
-Dezbatere în PNL: pro sau contra moţiune
Liberalii trebuie să decidă dacă vor vota preşedintele "la pachet" cu echipa sau îşi vor alege individual fiecare lider. Propunerea liderului liberal Crin Antonescu ca alegerile interne să se desfăşoare pe baza unor moţiuni a încins spiritele în PNL. Şeful partidului pare, la ora actuală, în avantaj, dar lideri precum Ludovic Orban sau Călin Popescu-Tăriceanu pledează intens pentru păstrarea actualului sistem uninominal.
-Năstase şi Geoană se bat în spatele lui Ponta
Congresul PSD s-a terminat, nu şi războiul. Mircea Geoană a rămas o ţintă pentru adversarii săi din PSD şi după ce a fost eliminat de la cârma partidului. Motivul: funcţia de preşedinte al Senatului îi menţine o anumită influenţă în partid. Primul care a trecut la atac a fost Adrian Năstase, care a trăit acelaşi lucru în 2006: în contextul scandalului "mătuşa Tamara", a fost forţat de Mircea Geoană, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc şi alţi lideri ai PSD să părăsească preşedinţia Camerei Deputaţilor.
-Românii sărăciţi de criză au dublat profitul Loteriei
Pensionarii fără bani de medicamente sau angajaţii cu salariile ciuntite şi ameninţaţi permanent cu pierderea locurilor de muncă au redescoperit mirajul jocurilor de noroc, fiind atraşi şi de sumele mari puse la bătaie de Loteria Română. Peste 100 de milioane de variante au fost jucate în 2009 la Loto 6/49, potrivit directorului Loteriei Române, Gheorghe Benea. Cifra este cu 20% mai mare faţă de 2008, când s-au jucat numai circa 80 de milioane de variante.
-Preşedintele Ucrainei, uns de patriarhul Rusiei
Influenţa Moscovei asupra Kievului s-a văzut ieri la slujba religioasă în care liderul ortodox rus, Kirill, l-a binecuvântat pe Viktor Ianukovici, înain te de a fi învestit oficial în funcţia de preşedinte al Ucrainei, potrivit agenţiei RIA Novosti. Este un exemplu al abilităţii diplomatice a Rusiei, care a ales calea religioasă pentru a-şi exercita influenţa.
• FINANCIARUL
-Sebastian Vlădescu, în lupta cu evaziunea fiscală: "Cine plăteşte voluntar taxele nu va fi deranjat de Fisc"
Institutul Naţional de Statistică spune că economia neobservată se ridică la aproximativ 20% din Produsul Intern Brut. Pe de altă parte, oamenii de afaceri estimează că activităţile la negru se ridică la 30%-40% din PIB. Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, a explicat pentru "Financiarul" care sunt căile de acţiune în 2010 pentru diminuarea fenomenului de evaziune fiscală.
-"De ce ţi-e frică nu scapi" - motto-ul preşedintelui s-a adeverit: 1,1 milioane de şomeri in 2009.
Aceasta este concluzia datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Potrivit acestora, anul trecut au fost înregistrate 1.068.282 de intrări în sistem, ceea ce înseamnă că acesta este numărul persoanelor care nu au avut un loc de muncă în 2009.
-Dividende de 390 mil. $ de la Roşia Montană pentru stat, în 16 ani
Odată obţinute toate avizele necesare, exploatarea minieră va începe efectiv după doi ani (timp în care va fi construită mina) şi va dura alţi 16 ani. Gabriel Resources estimează că proiectul Roşia Montană va genera patru miliarde de dolari pentru România. Din această sumă, 1,8 miliarde de dolari reprezintă participaţia de aproape 20% din RMGC şi venituri din taxe şi impozite.
-Creditele restante către băncile comerciale au depăşit, la începutul anului, două miliarde de euro
Trendul de creştere a datoriilor va rămâne unul accelerat.
Creditele restante ale populaţiei şi ale companiilor au atins, la finele lunii ianuarie, nivelul de 8,77 miliarde de lei, în creştere cu 12,3% faţă de decembrie, ponderea acestora în total împrumuturi urcând astfel la 4,37%. Exprimate în moneda europeană, valoarea întârzierilor la plată a depăşit două miliarde de euro. Cele mai mari restanţe se înregistrează în Bucureşti, unde de altfel băncile cumulează şi cel mai mare sold al creditelor.
-CM de Fotbal, o "distracţie" sud-africană de 11 miliarde de euro
Devizul iniţial al Mondialului din această vară, depăşit de 40 de ori. Organizarea unui turneu final de Campionat Mondial de Fotbal implică eforturi umane şi financiare pe măsura importanţei unei astfel de competiţii. Se construiesc stadioane noi, se cosmetizează cele vechi, se refac şosele, aeroporturi, hoteluri. Se investesc sume uriaşe în marketing şi promovare, nefiind lăsat la voia întâmplării nici cel mai mic detaliu.
-Constantin Chircă, BNR: "România în plină recesiune"
PIB la trei luni a înregistrat rate negative de creştere în şase trimestre consecutive.
În vremea noastră, judecăţi diferite, uneori contradictorii, sunt exprimate asupra stării economiei. Am ieşit din criză! Criza economică se adânceşte! Scădere economică în formă de W, V sau L! Recesiune!
-Consiliul Concurenţei şi-a propus să îi cunoască pe "regii asfaltului"
Ancheta deschisă pentru evaluarea pieţei Consiliul Concurenţei (CC) a deschis o anchetă care va dura cel puţin un an în domeniul construcţiei de drumuri şi autostrăzi, prima din acest sector. Prin această investigaţie CC nu urmăreşte în mod special aplicarea de sancţiuni, ci pur şi simplu cunoaşterea mai exactă a situaţiei existente în acest sector important al economiei naţionale, după cum a declarat ieri preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.
• GÂNDUL
-Vânătoare de reduceri
Mall-mania, varianta românească. Cum au luat cu asalt cetăţenii cel mai mare mall neterminat din România. La 10 fix s-au deschis uşile mall-ului, eveniment întâmpinat de mulţimea furioasă de afară cu un răcnet de eliberare: "Huoooo!". Uşile batante s-au zguduit, agenţii de pază cădeau seceraţi de mulţimea care mânca din priviri orice afiş pe care scria "Reduceri". Mall-ul, în care numai ieri s-au înghesuit 80.000 de români, este cel mai mare din ţară, asta, pentru doar câţiva ani, când e anunţată finalizarea unuia şi mai mare.
-Ca să nu plece din PSD Marian Sârbu aşteaptă, astăzi, contraoferta lui Ponta
Social-democratul Marian Sârbu are programată la prima oră o întâlnire cu preşedintele PSD, Victor Ponta. Ofertat cu funcţia de ministru al Muncii de tabăra puterii, social-democratul Marian Sârbu are astăzi o întâlnire cu noul lider al PSD, Victor Ponta, pentru a discuta despre eventuala rămânere a sa în partid şi despre nemulţumurile pe care le are în legătură cu orientarea formaţiunii.
-Dâncu: PSD a crescut cu 6% după alegerea lui Ponta în fruntea PSD
PSD are, în prezent, 32% ca intenţie de vot, iar PD-L 40%, social-democraţii urcând în preferinţele populaţiei cu şase procente după alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al partidului. Datele aparţin unei cercetări IRES, institut condus de fostul lider PSD, Vasile Dâncu, sondajul fiind realizat, în data de 23 februarie, pe un eşantion de 1.214 persoane cu vârsta de peste 18 ani şi având o marjă de eroare de +/- 2,9%.
-Cele mai profitabile companii din România - afaceri cu 20% mai mici
Încasările Orange România s-au diminuat cu 19,4%, iar cifra de afaceri a Petrom a coborât cu 23%
• JURNALUL NAŢIONAL
-Emil Boc a pus monopol pe publicitatea de stat
Premierul Boc s-a numit cenzor pe publicitatea finanţată din fonduri europene. Fiecare contract trebuie să obţină semnătura personală a şefului Guvernului, deşi finanţările pentru promovare fac parte din mecanismele aprobate de Comisia Europeană. Potrivit unei decizii a Guvernului României, autorităţilor publice li se interzice să-şi facă reclamă. Iar dacă totuşi există vreun proiect pe fonduri europene, Emil Boc trebuie să decidă personal dacă este cazul să accepte promovarea acestuia.
-Coaliţia 322 devine 247
De la învestirea Cabinetului Boc IV şi până în prezent, grupul proprezidenţial al independenţilor a sporit zestrea de voturi a PD-L în Parlament. Guvernul Boc nu mai poate fi mişcat din funcţie şi nici nu mai trebuie să negocieze fiecare proiect de lege pe care vrea să îl treacă prin Parlament cu diverşi oameni de pe la Opoziţie. De fapt, rândurile Opoziţiei se subţiază pe zi ce trece şi, în urma "achiziţiilor" grupului Oprea, PD-L are deja o majoritate parlamentară de 52%.
-Geoană, gata să renunţe la Senat
Geoană va demisiona de la şefia Senatului dacă partidul va decide. Fostul lider al PSD, Mircea Geoană, declară că îşi pune la dispoziţia partidului mandatul de preşedinte al Senatului.
-Fără bani de benzină
Criza şi şomajul din România vor duce la scăderea cererii de carburanţi cu 5% în acest an, după ce a mai scăzut alţi 6% în 2009, potrivit estimărilor realizate de Petrom.
-Studiu GfK: Criza îi ţine pe români în case
Românii au început să bea mai multă bere şi cafea acasă mai degrabă decât să iasă în oraş, ca efect al crizei financiare. Lipsa de bani i-a determinat şi să mănânce mai mult acasă decât la fast-food-uri sau la restaurant.
-80.000 de hectare de teren au fost defrişate
România trebuie să împădurească în perioada următoare circa 700.000 de hectare de teren din cele peste trei milioane de hectare de teren calamitat, care nu mai pot fi utilizate în agricultură. Terenul calamitat reprezintă o treime din terenul arabil al României, susţin specialiştii.
-Tudor Octavian: Şerveţelul cu care s-a şters la gură Picasso
Un arhitect din New York, familiarizat cu piaţa operelor de artă, voia să dea, în 1992, o mie de dolari pe o lucrare "mică, oricât de mică" de Corneliu Baba. "Orice", a zis el, "un tablouaş de o palmă sau un desen, numai să aibă semnătura lui Baba". De regulă, când cumperi o lucrare din atelierul unui artist, o alegi şi întrebi cât ar costa. Unii procedează invers: vin la artist cu nişte bani şi-l întreabă ce le-ar putea oferi de acei bani.
• ROMÂNIA LIBERĂ
-O dată la două luni, aurolacii fură cablurile serviciului secret STS de sub Casa Poporului
Cablurile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale se dovedesc o pradă uşoară pentru aurolacii din Bucureşti. Deşi serviciul secret minimalizează amploarea fenomenului şi susţine că furturile de cabluri din reţeaua pe care o administrează sunt rare, R.l. a aflat că, numai în ultimul an, a existat în medie cel puţin un asemenea furt la două luni.
-Ţiganii faţă cu reacţionarul Baconschi
Câteva ONG-uri au luat foc pentru că ministrul de Externe a spus o prostie la întâlnirea cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Pierre Lellouche, când acesta i s-a plâns că Franţa are o problemă cu infracţiunile comise de ţiganii români. Baconschi a răspuns ceva legat de nişte "probleme fiziologice, naturale", de infracţionalitate pe care le-am avea, "în special, în rândurile comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă".
-Atenţie la Loganurile albe cu număr B-18-Z(xx): pe ele se află noile radare-minune ale poliţiei
De la 1 martie, Poliţia Rutieră îi va vâna pe vitezomani cu radare noi, imposibil de detectat în timp util cu aparatele existente pe piaţă. Şoferii sunt deja în alertă şi caută, totuşi, alte metode de a trişa: comunicarea prin staţii radio şi divulgarea pe internet a numerelor de înmatriculare ale Loganurilor pe care sunt instalate radarele-minune.
-Livia Doina Stanciu, aleasă de CSM pentru şefia instanţei supreme
Judecătoarea Livia Doina Stanciu, magistrat la Secţia Penală din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), este, de ieri, opţiunea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru şefia instanţei supreme. Multe voci din sistem susţin că a fost cea mai bună alegere.
-Consiliul Concurenţei vrea să ieftinească mutarea ipotecilor
Instituţia va începe discuţii cu notarii pentru a diminua taxele percepute în cazul mutării ipotecilor între bănci de către clienţii care îşi refinanţează creditele ipotecare. Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, şef al Consiliului Concurenţei, nivelul taxelor notariale în cazul mutării ipotecilor este în medie de 1.000 euro.
-70% din companii au mărit salariile anul trecut
Cea mai mare creştere salarială în 2009 a fost în industrie, de 10,5%, la polul opus situându-se sectorul bunurilor de consum, de 7,3% . Doar 16% din companiile private au apelat anul trecut la măsura şomajului tehnic. Companiile private din sectorul industrial au apelat, în proporţia cea mai mare (55%), la măsura de a evita concedierile angajaţilor, aplicând metoda şomajului tehnic pe o perioadă de până la trei luni.
-În timp ce Europa se chinuie să-i ajute, grecii cer bani pentru ocupaţia nazistă
Situaţia dezastruoasă a finanţelor Greciei, care ameninţă să destabilizeze serios moneda euro în absenţa unei infuzii masive de capital extern, a aprins spiritele în Uniunea Europeană.
• ZIARUL FINANCIAR
-Profitul net al Petrom a crescut cu 34% în pofida scăderii consumului de carburanţi
Cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 23%. Vânzările de carburanţi în volum s-au diminuat cu 7%, preţurile fiind pe medie mai mici în 2009 decât în 2008. Circa 40% din profitul net vine din pariuri pe preţul petrolului.
-Afacerile Orange au rămas peste 1 miliard de euro
Orange, numărul unu pe piaţa locală telecom, a înregistrat în T4 2009 venituri de 255 mil. euro, în scădere cu 24% faţă de anul precedent, deşi compania şi-a majorat numărul de clienţi până la aproape 11 milioane. Rezultatele financiare au fost afectate de recesiune, reglementări şi de scăderea tarifelor ca rezultat al competiţiei de pe piaţă, spune Thierry Millet, CEO al Orange România. "Evoluţia companiei este în conformitate cu planurile noastre într-un an în care întreg mediul economic a resimţit acut efectele crizei economice", a spus Millet.
-Ce a restructurat până la urmă Guvernul?
La trei luni de când premierul Emil Boc a anunţat că a desfiinţat 112 agenţii din subordinea Guvernului şi a ministerelor, situaţia acestei restructurări, în urma căreia au fost desfiinţate 9.000 de posturi, rămâne neclară, conform unei analize a ZF. Anexa legii prin care s-a făcut această restructurare arată că, practic, doar 53 de agenţii au fost efectiv desfiinţate sau comasate, în restul făcându-se reduceri de posturi.
-Datoria publică a sărit cu 7 mld. euro anul trecut, la aproape o treime din PIB
Împrumuturile luate de stat de la FMI şi UE, dar şi de la băncile locale, au împins datoria publică în sus anul trecut cu 7 mld. euro, până la aproape 35 mld. euro, potrivit Finanţelor. Exprimată în lei, datoria publică a urcat anul trecut cu 36%, până la 149 miliarde de lei, ajungând astfel să reprezinte puţin peste 29% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 21,7%, în anul precedent.
-Grupul Eni a schimbat denumirea Agip România în Eni România
Grupul petrolier italian Eni a schimbat denumirea subsidiarei româneşti din Agip în Eni România, a anunţat compania. "Începând cu 17 februarie, Agip România se numeşte Eni România. Forma juridică, raporturile contractuale şi acordurile încheiate până la această dată rămân neschimbate", informează compania. Compania Agip este prezentă pe piaţa românească a distribuţiei de carburanţi din 1995.
-RBS Bank România, filiala locală a grupului britanic RBS, şi-a redus anul trecut cu 67% expunerea pe guvernul român, până la 47 mil. lire sterline (54 mil. euro), dar aproape şi-a triplat expunerea pe bănci, până la 452 mil. lire sterline (519,5 mil. euro), potrivit datelor publicate la Londra. În total, expunerea pe România a crescut cu 4,3%, până la 1,88 mld. lire sterline (2,16 mld. Euro).
-ING a redus cu jumătate de punct dobânzile la depozitele în lei
ING plăteşte la depozitele în lei o dobândă de 8,5% pe an pentru maturităţile de una şi trei luni, în timp ce la douăsprezece luni dobânda a coborât la 7,5% pe an. De asemenea, banca a anunţat că începând cu 25 martie, dobânda la contul curent special Cont"Rol va scădea de la 8% la 7% pe an pentru sumele de până la 100.000 de lei. Pentru fondurile care depăşesc acest prag dobânda rămâne la 0,5%. La depozitele în euro pe un an ING oferă o bonificaţie de 7,5% pe an.
-De la începutul acestei săptămâni, Fondul de Garantare a Creditelor a avizat 275 de dosare pentru credite ipotecare acordate prin programul "Prima casă" în cadrul alocărilor de fonduri rămase valabile din 2009. Deşi prima etapă a programului s-a încheiat pe 15 februarie, au fost acceptate solicitările clienţilor care aveau antecontracte de cumpărare a locuinţelor încheiate până la data amintită. Până la 1 martie, bancherii trebuie să depună la Finanţe ofertele de cost pentru a doua fază a programului care are un plafon de garantare de 700 mil euro.
-Topul primelor 35 de bănci din România - 2009: Recesiunea a mâncat şi din cotele de piaţă ale băncilor mici
Multe din băncile cu cote de piaţă mai mică de 3% au pierdut teren în anul de recesiune 2009 din cauză că au îngheţat sau au frânat foarte puternic creditarea ca urmare a diminuării finanţărilor de la băncile-mamă.
-Presiunea ce apasă pe euro creşte de la o zi la alta: Spania, a patra mare economie europeană, estimată la 1.600 mld. dolari (1.180 mld. euro), scârţâie sub greutatea ratei şomajului de 19%, a pieţei imobiliare în picaj, a datoriilor uriaşe şi a deficitului bugetar care a crescut de peste două ori anul trecut, până la 9,5% din PIB, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal. Anul trecut PIB-ul Spaniei a scăzut cu 3,6%, iar previziunile pentru acest an nu sunt foarte optimiste, economia urmând să scadă în continuare. Spania este astfel victima celei mai grave şi mai lungi recesiuni din ultima jumătate de secol.
-Băncile care au ajutat Grecia să îşi ascundă datoriile pariază acum pe căderea ei
Pariurile realizate de aceleaşi bănci care au ajutat în trecut Grecia să îşi ascundă adevărata valoare a datoriilor ar putea duce statul mediteraneean mai aproape de un faliment naţional, scrie The New York Times. În condiţiile în care situaţia financiară a Greciei s-a înrăutăţit, rolul Goldman Sachs şi al altor bănci importante care au ajutat guvernele de la Atena să îşi ascundă amploarea problemelor statului a atras criticile liderilor europeni.