REVISTA PRESEI 26.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 iunie 2015

ADEVARUL

Dragnea ameninţă cu ieşirea PSD de la guvernare

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri la o întâlnire cu membrii PSD că a discutat cu premierul Victor Ponta şi i-a cerut să revină cât mai curând în ţară. El a lăudat rezultatele guvernării, dar a subliniat că social-democraţii nu pot rămâne în Executiv dacă există neînţelegeri în cadrul coaliţiei. Mai mult, el a arătat că i-a solicitat premierului să revină rapid în ţară şi să preia conducerea Guvernului. "I-am spus prieteneşte, ca un vechi şi bun prieten de-ai lui, să caute o soluţie să facă recuperarea în ţară, pentru că este premierul acestei ţări şi trebuie să vină să exercite atributul puterii executive ", a mai spus Liviu Dragnea. Dragnea a vorbit şi despre tensiunile din cadrul coaliţiei şi a afirmat că este nevoie de o discuţie "serioasă" pe tema disensiunilor dintre partidele care fac parte din Guvern. În cazul în care neînţelegerile persistă, a adăugat Dragnea, PSD nu poate rămâne în Guvern.

"Programul RABLA pentru angajati" la Dacia. Platile compensatorii ii fac pe 600 de salariati sa se bata pe 300 de plecari

Concurenta mare pe locurile de plecari voluntare de la Dacia. Constructorul de la Mioveni vrea sa se desparta de 300 de angajati. Deloc surprinzator, pe lista s-au inscris 600 de oameni care vor sa plece de buna voie, atrasi de salariile compensatorii. In functie de vechime, un angajat care decide sa plece de buna voie poate primi pana la 100 de mii de lei. Mai in gluma, mai in serios, muncitorii au numit planul "Programul Rabla pentru angajati", in conditiile in care cei plecati vor fi inlocuiti cu roboti. Patronatul uzinei de la Mioveni nu si-a inchipuit ca programul de ... "plecari voluntare" va avea un succes asa de mare. In loc de proteste, muncitorii s-au inscris pe o lunga lista de asteptare. Conducerea voia sa se desparta de 300, dar acum sunt 600 de doritori. Este adevarat, cei mai multi dintre ei sunt aproape de pensie. Sindicatul si patronatul sunt multumiti de cum se desfasoara procesul.

Iohannis i-a înfierat cu MRU la SIE pe baronii locali ai PSD

În timp ce premierul interimar Gabriel Oprea a declarat, miercuri, că UNPR va susţine propunerea preşedintelui Klaus Iohannis care priveşte preluarea şefiei SIE de către Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, aflat într-o clinică medicală din Turcia, a intrat telefonic, în aceeaşi zi, la o emisiune a RTV, unde a declarat că preşedintele Iohannis nu l-a consultat şi "ne-a păcălit". "Adevărul" a luat pulsul teritoriului asupra disputei politice de la centru. Dacă liderii locali ai PNL au aprobat în unanimitate desemnarea, liderii PSD au păreri împărţite despre propunerea preşedintelui Klaus Iohannis. În timp ce unii susţin vehement că MRU nu este o variantă bună, alţii, din contră, îl văd pe Ungureanu mai degrabă potrivit pentru funcţia de şef al SIE decât în rolul de politician. "Se pare că dorinţa pentru putere a lui Klaus Iohannis este mai mare şi decât a lui Traian Băsescu. Noi ne întrebăm cu cine s-o fi consultat când a făcut această nominalizare la SIE?", a spus Daniel Savu, preşedintele PSD Prahova.

Vicepreşedintele Comisiei Europene îl apostrofează pe Tăriceanu

Într-un discurs ţinut în Parlamentul European, Frans Timmermans a dezvăluit că i-a atras atenţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că "nu are voie să o atace pe preşedinta celei mai înalte curţi de justiţie!". Frans Timmermans a explicat, în contextul unei discuţii despre imunitatea lui Victor Ponta iniţiată în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, că România a progresat mult la capitolul Justiţie dar nu se află încă în "punctul fără întoarcere". Pentru a arăta că îl preocupă situaţia din România, Timmermans a dat un exemplu concret. El a detaliat o discuţie pe care a avut-o la ultima vizită în România cu Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului. "I-am spus că într-un stat de drept nu poţi să o ataci pe preşedinta celei mai înalte curţi! I-am spus foarte clar că aşa ceva nu se face! Şi el a făcut asta! Şi i-am zis direct că aşa ceva nu se face".

Ipoteză uluitoare: Un colaps al Greciei ar putea revigora piaţa bancară din România

Temerile că ieşirea Greciei din zona euro ar urma să provoace un dezastru pe piaţa bancară din România sunt considerate nejustificate de unul dintre veteranii industriei de administrare a activelor, Eugen Voicu. Mai mult, spune el, sistemul bancar autohton ar avea de câştigat în eventualitatea unui Grexit. Eugen Voicu, acţionar şi fondator al fondului de investiţii Certinvest, a fost categoric: o ieşire a Greciei din zona euro nu are de ce să ne îngrijoreze. Un prim efect ar fi o uşoară devalorizare a leului, care ar putea să ne afecteze competitivitatea. Însă, în aceste condiţii, mecanismele din piaţă ar conduce la o creştere a dobânzilor, ar scoate banii de la "saltea" şi ar aduce lichiditate în piaţă. Practic, ne-am putea aştepta şi la mai multe depuneri în bănci. Cu 28 de angajaţi, Certinvest a reuşit anul trecut o cifră de afaceri de aproape 1,8 milioane de euro, cu un profit net de peste 163.000 de euro, raportat la un 2012 cu o cifră de afaceri de 1,17 milioane de euro, cu un profit net de 60.000 de euro.

NATO intră în cursa nucleară începută de Rusia

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va suplimenta arsenalul nuclear al Rusiei cu 40 de rachete intercontinentale, NATO a decis, miercuri, să demareze procesul de revizuire a politicii faţă de armamentul nuclear. Totodată, Aliaţii au anunţat triplarea soldaţilor din Forţa de Reacţie, de la 13.000 la 40.000, sporind totodată puterile comandantului forţelor NATO în Europa. "Există o îngrijorare reală cu privire la modul în care Rusia se laudă public cu arsenalul nuclear. Aşa că au loc multe deliberări în Alianţă despre armele nucleare, însă totul se petrece foarte lent şi conştient. Avem nevoie să analizăm cu atenţie poziţiei în care ne aflăm", a declarat un oficial NATO sub anonimat pentru cotidianul britanic "The Guardian". Miniştrii Apărării din NATO s-au reunit miercuri la Bruxelles pentru un summit de două zile, însă SUA fac eforturi pentru convocarea unui grup ministerial de planificare special pentru revizuirea stratgiei. Grupul se va reuni cel mai probabil anul acesta, mai devreme decât era planificat.

Primarii se răscoală: "Vrem şi noi pensii speciale!"

Liderii Asociaţiei Comunelor din România consideră că şi edilii ar trebui să beneficieze, la fel ca parlamentarii, de pensii speciale, în funcţie de numărul de mandate exercitate. Edilii nu s-au gândit la un cuantum anume, însă vor un echilibru între cele două categorii de demnitari. "Am putea să facem un calcul. Nu măd gândesc să ajungem la 5.000 de lei, dar şi noi muncim cel puţin la fel de mult. Eu, pentru că sunt încadrat la categoria a II-a ( comună cu 3.000 - 5.000 de locuitori) am 4.200 de lei. Cei care au sunt 3.000 de locuitori, câştigă 2.500 de lei", a mai spus Dorinel Soare, vicepreşedinte al al Asociaţiei Comunelor din România.

Sebastian Ghiţă se apără cu arma sa preferată: diversiunea

În încercarea de a arăta că este victima unui abuz al DNA şi al serviciilor secrete, deputatul Sebastian Ghiţă, faţă de care DNA a extins urmărirea penală, a lansat în spaţiul public mai multe teorii care nu au nicio legătură cu realitatea. Ghiţă acuză că prin punerea sa sub acuzare se încearcă o lovitură de Palat, cu unicul scop de a-l înlătura pe Victor Ponta din funcţia de premier. În încercarea de a lega cazul său de cel al premierului Victor Ponta, Ghiţă lansează, cu titlu de informaţie, că procurorii aveau pregătită măsura controlului judiciar pentru Victor Ponta. Ghiţă a încercat să lege cazul său de cel al lui Ponta, însă situaţia juridică a sa este cu mult diferită de cea a premierului Victor Ponta. Pe fondul noilor acuzaţii - trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi alegerile prezidenţiale din 2014, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de deputat -, DNA Ploieşti i-a interzis lui Sebastian Ghiţă să-şi mai exercite funcţia de parlamentar.

Cum şi-a schimbat Ghiţă mesajul

De atacurile lui Ghiţă, membru în Comisia de control a SRI, nu au scăpat nici serviciile secrete, pe care le acuză că s-au implicat în campaniile electorale. Poziţia lui Ghiţă faţă de DNA şi faţă de serviciile secrete s-a schimbat brusc, odată cu extinderea urmăririi penale. În urmă cu şase luni, când Elena Udrea acuza DNA şi SRI, Sebastian Ghiţă punea atacurile lui Udrea pe seama anchetei DNA. "Mă surprind acuzaţiile dânsei la adresa instituţiilor care o anchetează, DNA şi SRI. Nu vreau să mă refer la acţiunile dânsei dar cred că DNA a comunicat o chestiune oficială: doamna Udrea e inculpată şi atacă instituţiile la fel cum o fac toti cei inculpaţi. Cred că toţi trebuie să avem încredere în raţiunea şi în pregătirea procurorilor", spunea atunci Ghiţă.

BANCHERUL

Topul băncilor după active in 2014: Banca Transilvania a fost campioana creşterii cotei de piaţă

Banca Transilvania (BT) a fost in 2014 campioana băncilor romaneşti in privinţa majorării volumului de active, cu 3,5 miliarde lei, astfel încât cota de piaţă a băncii din Cluj a urcat de la 8,9% la 9,8% din totalul activelor bancare de 364 miliarde lei, consolidându-si astfel a treia poziţie in topul băncilor româneşti, conform datelor prezentate in raportul anual al BNR. BT a preluat la finalul anului trecut si banca austriaca Volksbank, cu active de 12,3 miliarde lei, care se vor adăuga activelor proprii de 35,6 miliarde lei, ajungând astfel la un total de 47,9 miliarde lei, mai multe decât cele 45,1 miliarde de lei ale BRD, care se afla in prezent pe locul 2 in topul băncilor, după BCR. Pe de alta parte, BCR a pierdut cea mai multa cota de piaţă in 2014, de la 17,5% la 16,2%, echivalentul a 4,4 miliarde lei, pe fondul curăţeniei bilanţului de credite neperformante. Banca a anunţat ca a vândut anul trecut credite neperformante de 2 miliarde de lei.

BNR a obţinut un profit de 1,120 miliarde lei in 2014, după o pierdere de 756 milioane lei in 2013

BNR a obţinut in 2014 un profit de 1,120 miliarde lei, după o pierdere de 756 milioane lei in 2013, datorat in principal activităţii de administrare a activelor si pasivelor in valuta (rezervele internaţionale), care a generat un câştig de 1,844 miliarde lei, fata de numai 330 milioane lei in 2013, se arata in raportul anual al băncii centrale. Cea mai mare parte din profit a fost alocata pentru acoperirea pierderii din 2013, iar la bugetul de stat au fost viraţi 292 milioane lei, reprezentând cota de 80% din veniturile nete ale băncii. Activele externe ale BNR au avut o valoare de 164,9 miliarde lei la finalul lui 2014, in creştere de la 163,5 miliarde lei in anul precedent, cea mai mare parte fiind valori mobiliare in valuta (116,6 miliarde lei), aur monetar (14,7 miliarde lei) si depozite la termen (10,4 miliarde lei). Pasivele externe au avut o valoare de 17,1 miliarde lei, in scădere de la 31,1 miliarde lei in 2013, fiind compuse in principal din împrumuturile de la FMI, de 11,8 miliarde lei, in scădere de la 26,1 miliarde lei in 2013.

CURENTUL

39.000 EURO luaţi pe casa răposatului FIREA s-au dus în trei luni. Pandele a economisit la CEC

Florentin Pandele a dat lovitura prin căsătoria cu Gabriela Firea. În timp ce banii ei de dinainte de căsătorie se scurg printre degete, Pandele face economii la CEC. Gabriela Firea a vândut unei "persoane fizice" vila care i-a rămas în urma decesului primului său soţ, Răzvan Firea, încasând 240.625 Euro aşa cum reiese din declaraţia de avere depusă de domnia sa în 13 iunie, la Senat. Depozitele şi alte forme de economisire au rămas aproape aceleaşi ca în declaraţia de avere precedentă, cu deosebirea că Pandele şi-a deschis în 2014 un cont la CEC unde a reuşit să economisească 3200 lei. Bijuteriile şi tablourile deţinute se ridică tot la 240.000 Euro ca şi în anii precedenţi. Pandele încasează un salariu de aproximativ 700 Euro lunar iar Firea 1150 Euro. E evident că Firea duce greul gospodăriei. Cei doi au cheltuit doar în ultimele 3 luni conform declaraţiei lui Firea cel puţin cei 39.000 de Euro rămaşi din vânzarea apartamentului şi salariile lor, reieşind o medie de aproape 15.000 EURO pe lună.

Interdicţii - de Tia Şerbănescu

Sebastian Ghiţă, membru în comisia de control a SRI, prieten intim cu serviciile şi cu Ponta, a întors brusc armele de când DNA Ploieşti i-a găsit noi capete de acuzare, i-a pus sechestru pe avere şi pe cele 54 de firme pe care le controla, i-a interzis să părăsească Ploieştiul timp de două luni, să ia legătura cu Ponta şi să meargă în Parlament. Ultima interdicţie e complet inutilă (şi anticonstituţională): din moment ce nu poate ieşi din Ploieşti, cum să ajungă la Cameră? Interzisul Ghiţă a sunat goarna: "aştept ca Băsescu şi Ponta să spună ce se întâmplă în ţara asta, dacă nu, voi rămâne numai eu". Sfântul Sebastian. Într-adevăr, e intolerabil ce se întâmplă! Să nu poţi să iei 90 mil. euro din contracte şi şpăgi că vine DNA şi te înhaţă? Ce ţară e asta? Corupţii îşi vor ţara înapoi! Cu Ghiţă înainte, marş! Cumnatul lui Ponta îl va urma desigur căci îi scria de sărbători: "îţi mulţumesc că exişti". Putea să adauge: nici n-ai plecat şi deja mi-e dor de tine. Te voi urma - chiar şi la DNA. Situaţia fiind gravă, Dragnea l-a implorat pe Ponta să vină urgent în ţară. Trebuia şi Dragnea s-o spună mai poetic: de ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas? Şi să cânte: Viorel e pe câmpii, hai să-l adunăm copii.

CURIERUL NATIONAL

Planul de redresare a adus TVR în colaps

Curtea de Conturi: Există riscul ca entitatea să ajungă în incapacitatea de a continua activitatea în perioada următoare. Datoria totală la sfârşitul anului trecut a crescut faţă de anul precedent cu 47,2 mil. lei, ajungând la aproape 700 mil. lei - aproximativ 156 mil. euro. SRTv se află în situaţia iminentă de a-i fi poprite conturile bancare. ANAF transmite periodic somaţii de plată şi Titluri Executorii pentru sumele restante. Programul de redresare economică a Societăţii Române de Televiziune (SRTv), aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie din august 2012, nu a salvat compania, aşa cum se preconiza prin obiectivele asumate, aducând-o într-o situaţie mult mai rea decât cea anterioară luării acestor măsuri.

Se pregăteşte amnistierea unor datorii aberante

Şoferi, farmacişti, medici, muncitori care primeau diurnă în străinătate, persoane care obţin doar venituri din activităţi independente şi alte categorii care trebuie să plătească o serie de contribuţii, cum ar fi cea de sănătate la nivelul salariului minim pe economie, deşi veniturile sunt mai mici, au fost amnistiate fiscal, după ce Legea a trecut de Senat, fiind aprobată şi de Camera Deputaţilor. Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan, fiind necesar ca acesta să fie promulgat de preşedinte şi pu­blicat în Monitorul Oficial. Prevederile aberante din diverse legi le provoacă neplăceri şi datorii uriaşe uneori persoanelor cu venituri mici, care nu aveau habar că mai datorează vreun ban către stat.

DNA cere redeschiderea unui dosar pe numele lui Athanasiu şi Andronescu

Procurorii DNA au solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să confirme redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care sunt vizaţi Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu. Foştii miniştri sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi achiziţii publice făcute în timpul mandatelor de ministru al Educaţiei. Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009, este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Ecaterina Andronescu ar fi cerut mită de la compania SIVECO. În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Median Research Centre: Alternativa pentru Roşia Montană este turismul

Cea mai bună alternativă de dezvoltare durabilă în Roşia Montană este turismul, arată un amplu studiu asupra variantelor în acest caz controversat, realizat de Median Research Centre (MRC) împreună cu Universitatea din Stockholm şi eGovlab. Studiul "Analiza procesului decizional în cazul Roşia Montană" centralizează argumentele pe criterii de economie, mediu, social, cultural, credibilitate şi examinează în mod riguros şi imparţial beneficiile şi riscurile pentru 4 alternative frecvent discutate: 1. Proiectul RMGC actualizat cu prevederile din Acordul 2013 între Companie şi Guvernul român (redevenţa creşte la 6%, participaţia statului creşte şi ea şi se iau măsuri suplimentare de protecţie a mediului şi patrimoniului); 2. Alternativa Zero, în care proiectul este abandonat şi nimic altceva nu se iniţiază în locul lui; 3. Proiectul minier în forma sa iniţială, cu prevederile din Licenţa de Exploatare din 1999 (redevenţă 2%, lipsa garanţiilor de mediu); 4. Abandonarea proiectului minier propus de RMGC şi implementarea unui proiect de dezvoltare turistică pe termen lung în zona Roşia Montană.

Eurodeputaţii dezbat securitatea uniunii monetare şi situaţia din Grecia

Principalul mod în care poate fi ajutată Grecia şi criza imigraţiei din Marea Mediterană au fost în centrul dezbaterii în plen, pe 24 iunie. Dezbaterea a avut loc înaintea summit-ului din 25 şi 26 iunie, în cadrul căruia liderii europeni vor discuta, printre altele, şi situaţia Greciei şi cea a securităţii uniunii monetare. Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, a spus că săptămâna aceasta trebuie găsit un acord pentru Grecia. Manfred Weber (PPE, Germania) a spus că "Grecia are nevoie de un plan pentru a ieşi din spirala negativă la care asistăm acum. De aceea, cerem un program care să permită Greciei o perspectivă pentru cetăţeni şi posibilitatea de a-şi plăti datoriile". Syed Kamall (CRE, Regatul Unit) a criticat felul în care UE a abordat criza elenă, spunând că răspunsul s-a concentrat pe înmulţirea regulilor, şi nu pe soluţii reale.

EVENIMENTUL ZILEI

FMI: Dacă Grecia nu plăteşte datoria până la 30 iunie, vom considera scadenţa depăşită

Dacă Grecia nu va plăti în 30 iunie datoria de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari), Fondul Monetar Internaţional va considera imediat că scadenţa este depăşită, a afirmat, joi, un purtător de cuvânt al FMI, Gerry Rice, transmit MarketWatch, Bloomberg şi Reuters. "Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va notifica imediat boardul instituţiei în cazul în care nu se efectua plata", a precizat Gerry Rice. Declaraţiile sale vor risipi probabil percepţiile unor analişti că o intrare a Greciei în incapacitate de plată nu va provoca imediat turbulenţe în afara ţării, consideră specialiştii. Chiar dacă Grecia şi creditorii par să se apropie de încheierea unui acord până la expirarea termenului limită, FMI nu va extinde calendarul plăţilor pe care trebuie să le efectueze autorităţile de la Atena, a precizat Gerry Rice, adăugând că instituţia este de aceeaşi parte cu europenii în negocierile cu Grecia.

RAPORT DUR al Departamentului de Stat american referitor la România: Corupţia guvernamentală a rămas o problemă răspândită

Ambasada SUA la Bucureşti a publicat, ieri, Raportul internaţional privind situaţia respectării drepturilor omului în România în 2014, documentul Departamentului de Stat american trăgând un semnal de alarmă asupra mai multor aspecte legate de justiţia din ţara noastră, de modul în care politicienii au încercat să intervină în actul juridic, dar şi cu privire la presiunile exercitate asupra jurnaliştilor. Nu în ultimul rând, documentul vorbeşte şi despre corupţia guvernamentală, care a rămas o problemă răspândită ce a afectat toate sectoarele societăţii româneşti.

Avertisment pentru americani: "Vine Ziua Judecăţii!"

O prăbuşire de anvergură în pieţele financiare internaţionale. La aceasta se aşteaptă Ron Paul, fost reprezentant în Congresul SUA timp de peste 23 de ani şi candidat în trei rânduri pentru fotoliul de la Casa Albă. Şocul este inevitabil, singura necunoscută fiind momentul în care acesta va surveni. "Poate fi mâine, poate fi luna viitoare sau poate fi în doi ani de acum încolo", a declarat Paul într-o intervenţie pentru CNBC. Inclusiv oamenii care fac o mulţime de bani ştiu că sistemul nu va dura, ar încă joacă jocul atât timp cât încă mai câştigă. Ei cumpără acţiuni şi bonduri chiar dacă ştiu că preţurile acestora vor suferi un picaj dramatic. După un avans gigantic de peste 25 de ani în pieţele de bonduri, denodământul nu poate fi decât unul. "Credeţi-mă! Nu se poate inversa istoria, nu pot tipări bani la infinit şi nu pot înşela pieţele pentru totdeauna", spune fostul congresman care consideră că în cele din urmă pieţele îşi vor spune punctul de vedere. "Sunt puţin speriat pentru că eu cred că va fi o zi a judecăţii!"

Medicii veterinari români, la mare căutare în Anglia. Salariu de 4.700 euro pe lună

O companie britanică de recrutare caută să angajeze 20 de medici veterinari din România, cu specializarea în chirurgie veterinară. Salariul oferit de angajator este cuprins între 30.000 şi 40.000 lire sterline pe an, adică între aproximativ 3.500 euro pe lună şi circa 4.700 euro pe lună, conform anunţului de recrutare postat pe site-ul eJobs.ro. Medicii veterinari vor lucra împreună cu asistenţii în ture rotative de zi şi de noapte. Compania oferă şi cazare temporară noilor angajaţi. Precizăm că nu se percep comisioane în procesul de recrutare pentru acest job. Cerinţele pentru aplicaţii la acest job sunt: o experienţă de minium trei ani în domeniul medicinei veterinare, cunoaşterea limbii engleze, capacitatea de a face intervenţii chirurgicale şi consultaţii

JURNALUL NATIONAL

Interimatul lui Oprea îi enervează pe pesedişti

Într-o singură săptămână, alianţa dintre PSD şi UNPR a dat două rateuri. Gabriel Oprea a determinat aprobarea Strategiei de Apărare, iar acum îl susţine pe Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE, în pofida obiecţiilor social-democraţilor faţă de solicitările făcute celor două Camere ale Parlamentului de către Klaus Iohannis. Strategia Naţională de Apărare trimisă Parlamentului de către preşedintele României ar fi avut şanse minime să fie adoptată fără ca UNPR să fi votat în favoarea ei. Mai mult, Oprea a venit luni în plenul reunit pentru a susţine Strategia şi a anunţat că va susţine orice demers menit să întărească siguranţa naţională. La numai două zile, Iohannis a testat seriozitatea afirmaţiei şi l-a nominalizat de Mihai-Răzvan Ungureanu pentru postul de director la Serviciul de Informaţii Externe. Deşi reacţiile imediate venite din PSD au fost vehemente împotriva numirii lui Ungureanu, Oprea a rupt din nou unitatea coaliţiei.

Cum falimentezi comunele dându-le un milion de euro!

Proiectele de un milion de euro finanţate prin SAPARD au nenorocit zeci de comune din România. Reţeta a fost simplă: primăriile au luat banii, lucrările au fost făcute prost, iar UE şi-a cerut milioanele înapoi. În multe cazuri, autorităţile locale nu au putut plăti şi li s-au blocat conturile. Efectele s-au simţit până în 2014. Comuna Şuşani, din judeţul Vâlcea, a început cu stângul accesarea fondurilor europene în 2003, cu un proiect SAPARD pentru alimentarea cu apă. Lucrările au întârziat un an, au început în 2004, dar în 2006 SAPARD a cerut rezilierea contractului şi returnarea fondurilor. Primăria a ripostat, dar a pierdut procesele, la toate instanţele - ultimul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cişmelele fuseseră montate prost, iar conductele nu aveau dimensiu­nile potrivite. Proiectul avea o finanţare de un milion de euro, dar valoarea s-a dublat, după ce s-au adăugat penalităţile. Administraţia locală din Şuşani a stat cu conturile blocate timp de cinci ani.

Cât câştigăm din reducerea TVA

Reducerea TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016 va fi încă un semnal pentru relansarea consumului intern, după ce Executivul a decis, recent, şi micşorarea la 9% a TVA-ului la alimente. Dincolo de gura de oxigen pe care o primesc firmele, să nu uităm nici piaţa muncii, care are toate şansele să se dezgheţe după ce, în ultimii ani, s-a aflat într-un blocaj cvasitotal. Odată cu scăderea TVA-ului, putem începe, din nou, să ne facem planuri pentru a schimba ceva în viaţa noastră. Să înlocuim mobila din casă, să ne luăm un televizor mai mare şi mai performant sau poate să ne cumpărăm o maşină nouă. Toate sunt produse scumpe, pentru care scăderea TVA-ului se va resimţi consistent în preţ.

NATIONAL

Dan Şova sare din lacul DNA in puţul DIICOT. Si înapoi!

Dan Şova va da acum piept, la matinal, cu procurorii de la DIICOT. Structura al cărei nou şef, Daniel Horodniceanu, este o mai veche cunoştinţă a junelui pesedist, de pe vremea când îl ancheta pentru implicarea acestuia in dosarul miliardarului Gruia Stoica. Culmea este însă ca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, ancheta care urmează sa fie relansata de către structura centrala a DIICOT va fi dublata de o alta, aflata in instrumentarea oamenilor Laurei Codruţa Kovesi. Este vorba despre o ampla acţiune a DNA cu privire la contractele de reprezentare juridica acordate de către Ministerul Transporturilor pe vremea când acesta era condus de "miruitul" Dan Şova.

AOAR: Romania e tara cu cel mai scăzut capital autohton din UE

Oamenii de afaceri romanii atrag atenţia ca, la nivelul UE, Romania e statul membru care are cel mai redus nivel al capitalului autohton. In tara noastră zac zeci de miliarde de euro care nu pot sau nu au unde sa fie investite la noi, in vreme ce statul nu face niciun efort pentru menţinerea capitalului romanesc in tara. Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, manifesta un optimism moderat cand vine vorba de cresterea economica din Romania. El a remarcat, ieri, aparitia marilor companii romanesti pe piata autohtona, constatand insa ca acestea sunt foarte putine si ca majoritatea firmelor cu potential sunt straine. "Romania este tara din UE care are cel mai mic capital autohton", a spus presedintele AOAR. "Avem o economie care genereaza crestere, dar nu genereaza bunastare. Acest model nu va mai putea continua", a avertizat Pogonaru.

PUTEREA

Traficul pe Kiseleff, restricţionat în weekend toată vara

În fiecare week-end, (începând cu vineri, 26 iunie, ora 22.00, până duminică, 23 august, ora 14.00), traficul rutier va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff între Piaţa Victoriei şi str. Arh. Ion Mincu. În această perioadă vor avea loc activităţi sportive în cadrul proiectelor "Via Sport" şi "Mişcarea, sănătate pentru copii". Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie sporită, să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi să nu claxoneze fără motiv întemeiat.

Elveţia, pregătită să contracareze aprecierea francului

Francul elveţian înregistrează o "supraevaluare semnificativă", iar Banca Naţională a Elveţiei (SNB) este gata să intervină pe pieţele valutare şi va menţine dobânzile negative pentru a pune presiune asupra francului, a declarat preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, transmite Reuters. Moneda elveţiană tinde să se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro, unde criza datoriilor Greciei a intrat în faza decisivă care s-ar putea încheia prin excluderea Greciei din zona euro. Un eventual eşec al oficialilor greci de a ajunge la un acord cu creditorii internaţionali ar putea declanşa transferuri masive de capital spre moneda elveţiană, ceea ce va determina SNB să acţioneze, scrie Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Butoaiele cu pulbere de sub PSD

Conducerea social-democrată se întâlneşte luni pentru a decide, oficial, ce va face la votul pentru şefia SIE. Subiectele cu adevărat fierbinţi pentru social-democraţi sunt însă altele: situaţia PSD, starea coaliţiei la guvernare şi, mai ales, în cât timp şi cum se va prăbuşi ea. În condiţiile în care PNL şi aliaţii (foştii oameni ai lui Dan Diaconescu şi gruparea Mircea Geoană), dar şi UNPR şi UDMR şi-au anunţat susţinerea pentru Mihai Răzvan Ungureanu, votul privind şefia SIE e ca şi tranşat. Singurele semne de întrebare par să mai fie în privinţa datei când votul se va produce şi a modului în care vor încerca social-democraţii să pună piedici (vor amâna pentru la toamnă, via Birourile Permanente ale celor două Camere, sau vor forţa, săptămâna viitoare, o lipsă de cvorum?).

Criza din Grecia scumpeşte împrumuturile României

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a avertizat că ar putea retrograda ratingurile mai multor ţări din regiune, printre care şi România, pe fondul crizei din Grecia. Costurile de împrumut ale României s-au majorat uşor, economiştii aşteptând şi o creştere a volatilităţii cursului de schimb. Standard&Poor's (S&P) estimează că în România şi în Serbia cota de piaţă a subsidiarelor băncilor elene este de aproximativ 15% din totalul activelor din sistemul financiar, în timp ce în Bulgaria şi Macedonia ponderea depăşeşte 20%. În ţara noastră sunt prezente patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank.

ZIARUL FINANCIAR

Topul integral al băncilor: cine a crescut pe o piaţă în stagnare

Aproximativ 40% din băncile locale şi-au majorat cota de piaţă anul trecut şi au reuşit să urce una, două sau chiar cinci poziţii în clasament, dar numai trei jucători - Banca Transilvania, Raiffeisen şi Citi - au ieşit în evidenţă şi au reuşit să câştige o cotă de piaţă mai mare de o jumătate de punct procentual, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor din raportul anual al BNR. Clasamentul primelor zece bănci locale, care deţin aproape 80% din activele totale, nu a consemnat intrări sau ieşiri, singurele mişcări semnificative din zona jucătorilor de talie mare fiind avansul Raiffeisen de pe locul şase pe patru şi creşterea cotei de piaţă a Băncii Transilvania cu aproape un punct procentual. Cota de piaţă a Raiffeisen a crescut cu 0,6%, un avans similar fiind înregistrat şi de sucursala locală a americanilor de la Citi. BCR şi BRD şi-au păstrat primele două poziţii din sistem, cu 16% şi respectiv 12% din activele bancare.

Reducerea taxelor din 2016 va lăsa 12 mld. lei în plus pentru sectorul privat

Reducerea taxelor este salutată de mediul de business, care însă are temeri asupra modului în care va fi acoperit deficitul creat. Aplaudată, dar şi contestată pentru presupusul potenţial destabilizator, reducerea fiscalităţii (care va "costa" bugetul 12 mld. lei anual, bani ce rămân în economie) poate fi măsura-şoc care să scoată economia din inerţia creşterii mediocre de unu-două procente. TVA va reveni la 19% de la 1 ianuarie, concomitent cu alte măsuri de relaxare fiscală, după cum a decis miercuri Parlamentul. Ele vor contribui la consolidarea creşterii economice de la circa 4% în 2015 la peste 5% în 2016, spun economiştii Băncii Transilvania. Dar, dacă creşterea economică nu se vede în nivelul de trai, la ce bun? - se întreabă alţii.

Finanţe personale: Ce investiţii au "sub capotă" cele mai mari fonduri de acţiuni româneşti

Acţiunile Banca Transilvania, BRD şi cele ale Fondului Proprietatea sunt pariurile comune ale celor mai mari fonduri de acţiuni, cu active cumulate de 631 milioane de lei. Diferenţa la randament pentru fonduri a provenit fie din expunerea pe pieţele externe, fie din protejarea de scăderi prin plasamente într-un fond de obligaţiuni. Cel mai mare fond de acţiuni, după valoarea investiţiilor pe bursa de la Bucureşti, este NN IR Equity. Fondul, înregistrat la Luxemburg, dispune de active de 492 milioane de lei, din care circa 60% sunt investite local, iar restul pe pieţele din regiune - Austria, Polonia, Ungaria. Principalele investiţii ale fondului sunt acţiunile Banca Transilvania (9,7% din active), urmate de titlurile Romgaz (8,3%) şi cele ale Fondului Proprietatea (7,8%), potrivit datelor la 31 mai. Fondul IR NN Equity a obţinut un randament de 6,9% în acest an şi graţie plasamentelor pe pieţele de acţiuni din regiune. Fondul a investit în acţiunile Erste Bank, care s-au apreciat cu aproape 40% în acest an pe bursa din Viena.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb