REVISTA PRESEI 26.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 iulie 2011

ADEVARUL

Traian Băsescu în direct de la Cotroceni: "România nu are nevoie anul acesta de niciun euro de la FMI sau UE"

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitatul unei "Ediţii Speciale", difuzată de televiziunea publică. Preşedintele României a vorbit despre situaţia din sănătate, despre eşecul PETROM, regionalizare, dar şi bacalaureat. Una din declaraţiile de început ale lui Traian Băsescu a fost : "Vom contuinua acţiunile din vămi pentru a se stârpi corupţia." Preşedintele a declarat că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine în cheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii, el menţionând că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid", asta însemnând după începerea activităţii parlamentare, adică în septembrie.

Despre vânzarea acţiunilor PETROM

"A fost un eşec. Pentru noi a fost ,nu ce mi-am dorit, dar soluţia corectă. Vă pot spune că preţul recomandat a fost să vindem o acţiune, cu 0,33 lei, situaţie în care s-ar fi vândut acţiunile Petrom fără probleme chiar cu 0,35.. Nu suntem situaţia în care să vindem la orice preţ, în care să vindem în disperare pentru că nu avem bani de pensii sau de salarii. Se va relua la momentul potrivit, dar anul acesta nu se poate relua. E prima operaţiune de acest gen pe care o facem şi poate pachetul a fost prea mare, cam de jumătate de miliard", a mai spus Traian Băsescu.

Conflict ungaro-maghiar din cauza Roşiei Montane

Peter Eckstein Kovacs, consilier prezidenţial pentru minorităţi, le cere foştilor săi colegi din conducerea UDMR să-şi precizeze poziţia faţă de proiectul minier din Munţii Apuseni. Intervenţia lui Eckstein Kovacs vine după ce ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în acelaşi timp preşedinte al UDMR, şi-a dat avizul pentru realizarea proiectului. Pentru consilierul prezidenţial, avizul privind "descărcarea arheologică" a sitului istoric (n.r. - presupune că au fost salvate toate valorile istorice importante), dat de Kelemen Hunor, ministru al Culturii şi preşedinte UDMR, îl va pune pe colegul său de la Mediu, Laszlo Borbely, într-o postură delicată. Practic, semnătura acestuia ar fi ultimul obstacol de depăşit pentru ca mineritul cu cianuri în Munţii Apuseni să poată înceape.

Media, în mâinile "mogulilor" digitali

Publicaţia britanică "The Guardian" a publicat un top 100 al celor mai influenţi oameni din industria media şi marketing pentru anul 2011. Mark Zuckerberg, părintele Facebook, Jack Dorsey, directorul Twitter, şi Larry Page, şeful Google, sunt cei mai puternici oameni din media în Marea Britanie, conform "The Guardian". La începutul anilor 2000, pe vremea când Facebook nu exista nici măcar la nivel de idee, puterea media din Marea Britanie era în mâinile directorilor sau proprietatarilor presei tradiţionale. Topul de anul acesta, realizat de "The Guardian", aduce în prim plan o răsturnare de situaţie: patru din primii cinci cei mai puternici oameni de media ai Marii Britanii provin din mediul digital.

Tranzacţiile imobiliare au scăzut cu 87%

Tranzacţiile imobiliare de pe piaţa locală au totalizat numai 23,5 milioane de euro în trimestrul al doilea al acestui an. Scăderea faţă de trimestrul precedent este abruptă, de 87%, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. "Volumele de investiţii în România ar putea să depăşească 500 de milioane de euro până la sfârşitul anului. Prevedem o îmbunătăţire constantă pe piaţă îna doua jumătate a anului 2011, în principal de la investitorii care au deja proprietăţi în România", spune Bogdan Sergentu, şeful departamentului de evaluări şi consultanţă al DTZ.

Iranul ameninţă dominaţia gazelor ruseşti în Europa

Gazele din Iran vor ajunge mult mai uşor în Europa, cu ajutorul "Gazoductului Islamic". Miniştrii Petrolului din Iran, Irak şi Siria au semnat ieri un acord pentru construirea unei conducte de gaze care va transporta resursele din Orientul Mijlociu. Iranul ocupă locul doi la nivel mondial în rândul ţărilor bogate în gaze naturale, fiind depăşit numai de Rusia. Problemele sociale şi conflictele cu SUA au împiedicat însă dezvoltarea acestui sector. Acum, exporturile de gaze naturale iraniene şi-ar putea atinge potenţialul maxim. Ieri, miniştrii Petrolului din Iran, Irak şi Siria au semnat un acord pentru construirea unui gazoduct care va transporta gaze din Iran în Europa, traversând Irakul, Siria şi Marea Mediterană.

Banii FMI nu pot fi traşi când crede USL

Social-liberalii au "informaţii" potrivit cărora România ar intra în banii pe care FMI ni-i păstrează pentru zile negre, în acordul de tip preventiv. Economiştii îi contrazic. Copreşedintele USL Victor Ponta a încercat să şocheze ieri opinia publică, spunând că România va trage şi banii FMI rezervaţi unor situaţii critice în economie. Politicienii nu mai ştiu cum să iasă în evidenţă şi ajung să lanseze declaraţii ce ar putea şoca. Ieri, Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii Social-Liberale (USL), nu s-a sfiit să declare că vom intra chiar şi în acei bani pe care FMI, Banca Mondială şi UE îi pune la dispoziţia României pentru a face faţă eventualelor derapaje ale economiei. "Guvernul Boc a folosit şi 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI".

Corupţia din Italia duce la Moscova

Scandalurile de corupţie de la Roma scot la iveală legături cu Rusia şi serviciile sale secrete. Printre cei luaţi în vizor în ultimele zile de procurorii italieni se numără apropriaţi ai premierului italian Silvio Berlusconi (cunoscut pentru prietenia cu premierul rus Vladimir Putin), politicieni, oameni de afaceri şi nu în ultimul rând funcţionari ENI, principala companie italiană din domeniul energiei şi una din cele mai mari din lume (prezentă şi în România), aliat de bază al exportatorului rus de gaze naturale, Gazprom.

Grecii, rugaţi să-şi aducă banii acasă

Ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, i-a implorat pe cetăţenii greci, în special pe cei bogaţi, să-şi repatrieze banii depuşi în bănci străine după declanşarea crizei financiare. "Acordul Bruxelles-ului garantează lichiditatea băncilor. Astăzi, băncile greceşti sunt mult mai sigure. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru cei care şi-au depozitat banii afară să-i aducă din nou în băncile greceşti", a spus Venizelos, într-un interviu acordat ediţiei duminicale a "To Vima". Potrivit estimărilor, grecii au depus peste 15 miliarde de euro în străinătate. În pofida acordului privind salvarea Greciei, Moody"s a redus ieri ratingul Greciei cu trei trepte, de la "Caa1" la "Ca". Agenţia a apreciat că pachetul de finanţare implică pierderi economice substanţiale pentru creditorii privaţi ai Greciei. Calificativul "Ca" este penultimul pe scara de evaluare a Moody"s, ultimul fiind "C", adică incapacitate de plată.

CURENTUL

Guvernul şi-a făcut temele la economie, iar opoziţia la dezinformare

Ştirile despre ucigaşul din Norvegia, moartea violentă a cântăreţei Amy Winehouse şi băiatul bătăuş al primarului din Deta au aruncat în planul doi vizita în România a reprezentanţilor FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, deşi, în mod firesc, ar trebui să fim mult mai interesaţi de ziua de mâine decât de relaţiile din lumea interlopă a unui oraş din Timiş. Potrivit datelor oficiale, România se îndreaptă spre direcţia cea bună, în ciuda pronosticurilor pesimiste ale analiştilor supercalifragilistici care ne anunţă seară de seară, pe un ton grav, cum ne vom prăbuşi din punct de vedere economic. Astfel, deficitul bugetului general consolidat a fost de 11,3 miliarde de lei în primele şase luni ale anului, echivalentul a 2,07% din PIB, sub ţinta de 12,6 miliarde lei prevăzută în scrisoarea suplimentară a acordului de tip stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

Dalai Lama ar vrea să viziteze România

Liderul spritual al Tibetului, Dalai Lama, ar vrea să viziteze România, susţine un fotograf român, care spune că l-a întâlnit pe acesta într-un hotel din India. În 2010, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, l-a invitat pe liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, să viziteze România, iar Tokes susţinea atunci că a primit semnale oficiale că invitaţia ar putea fi acceptată. Ministerul de Externe român a reacţionat, însă, susţinånd că liderul spiritual tibetan nu a fost invitat în România, iar autorităţile de la Bucureşti recunosc o singură Chină, din care face parte şi Tibetul. Dalai Lama a anunţat ulterior că nu doreşte să creeze probleme României, motiv pentru care vizita nu va avea loc.

CURIERUL NATIONAL

Cine prinde afacerea cartelelor din şcoli?

Instalarea cititoarelor şi emiterea cardurilor magnetice vor costa cel puţin 9 milioane de euro

Anul trecut, în cele 27.146 de unităţi de învăţământ preuniversitar existente la nivel naţional au fost înscrişi 2,43 milioane de elevi. Costul unui cititor variază între 350 şi 800 lei, iar preţul unei cartele se ridică la 9 lei. Chelului tichie de mărgăritar îi lipseşte şi învăţământului românesc cartele magnetice. În loc să se preocupe de micşorarea procentului de semianalfabeţi din România (la 12 iulie Comisia Europeană susţinea că 40% dintre copii sunt în această situaţie), Ministerul Educaţiei şi-a anunţat intenţia de a introduce, începând cu toamna acestui an, accesul în şcoli doar pe baza cartelelor magnetice...

Luptă tot mai aprinsă pe piaţa locală de tablet PC-uri

Evolio vrea să detroneze Apple de pe poziţia de lider local. Piaţa de profil va urca anul acesta la peste 60.000 de unităţi vândute. Piaţa de tablet PC-uri din România a devenit un teritoriu tot mai încins, cu Apple dominând piaţa şi cu Samsung pe urmele producătorului iPad. Însă de o jumătate de an un alt competitor, de această dată român, a început să le sufle în ceafă celor doi mari giganţi tehnologici globali. Televoice atacă poziţiile producătorilor iPad şi Galaxy Tab, prin Evolio Neura. Compania cunoscută pentru Evotab, cea mai ieftină tabletă de pe piaţa actuală, a ridicat standardele tehnologice, însă a făcut un pas destul de mare de la categoria de produse low-end către clasa medie, cu un produs care va costa între 400 şi 500 de euro.

Tranzacţiile pe FP au salvat din dezamăgirea eşecului ofertei de la SNP

În şedinţa de ieri de la BVB transferurile pe titlurile FP s-au ridicat la 87,67 mil. lei. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o şedinţă în care lichiditatea pe toate segmentele de piaţă a depăşit 100 de milioane lei. În ansamblu, piaţa a suferit deprecieri uşoare, însă atenţia o reţine în primul rând tranzacţiile speciale cu acţiunile Fondului Proprietatea. Trei astfel de transferuri deal, efectuate la preţurile de 0,5215 lei/acţiune şi 0,5235 lei/acţiune au însumat 61,88 milioane lei, aproape două treimi din rulaje. Schimburile cu acţiunile FP din piaţa regular de 25,79 milioane au reprezentat, de asemenea aproape 85% din lichiditatea pieţei de pe acest segment. "FP rămâne cel mai interesant emitent nu numai pentru noi, dar şi pentru investitorii străini, din ce se vede în piaţă", a declarat Gabriel Aldea, şef department Front Office la SSIF Intercapital Invest.

EVENIMENTUL ZILEI

Baronul Dragnea, prins în labirintul Tel Drum

Proprietarii societăţii Tel Drum SA sunt Liviu Dragnea şi oamenii lui, spun în cor teleormănenii. "N-am nicio legătură cu această firmă", zice baronul de Teleorman. Pe hârtie, încă din 2004, societatea Tel Drum nu are acţiuni nominative, nu are acţionari persoane fizice, juridice sau tip listă şi toate cele aproape un milion de acţiuni sunt "la purtător". Neavând un titular, pachetul de acţiuni poate fi asumat, la nevoie, de oricine îl are asupra sa. "Evenimentul zilei" probează astăzi că, în ciuda securizării afacerii Tel Drum prin metoda legală a acţiunilor la purtător, veriga slabă în cazul lui Liviu Dragnea nu sunt acţiunile, ci hotelul din Turnu Măgurele, aflat ani de zile în proprietatea firmei "Hotel Turris" SA, unde soţia sa, Bombonica Dragnea, are peste 95% din acţiuni.

Dinu Patriciu: Există trei tipuri de companii: turma, haita şi stolul

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vorbit pentru "Evenimentul zilei", într-un interviu document, despre scena politică din România, despre criza economică şi măsurile luate pentru a ieşi din ea, dar şi despre afacerile personale. "Eu zic mereu că există trei tipuri de companii şi nu mai multe. Există turma, haita şi stolul. Turma are un cioban, sau un lider măgar, după care oile se iau. Voinţa conducătorului este literă de lege şi toţi execută. Acesta este un tip de firmă foarte răspândit în capitalism, dar care poate supravieţui şi într-o societate mai complexă: foarte multe dintre firmele de familie care caracterizează economia occidentală sunt născute de antreprenori după cel de-al Doilea Război Mondial, care au condus timp de o generaţie aceste corporaţii. Ele, însă, la a doua generaţie încep să se dizolve sau devin publice.

Dinu Patriciu, despre Traian Băsescu

"În ceea ce ar privi o posibilă colaborare a mea cu Traian Băsescu vreau să vă spun că am un oarecare pragmatism al meu, care mă face să trec peste orice obstacol dacă scopul pentru care o fac corespunde propriului cod etic cât şi binelui general. De aceea, niciodată nu am considerat adversităţile, duşmănii. Dar nimic nu mă îndreptăţeşte să cred că, deocamdată, Traian Băsescu care îşi face duşmani cu o viteză incredibilă gândeşte la fel", a declarat Patriciu.

Sebastian Lăzăroiu: Salvarea lui Crin Antonescu este să candideze la Primăria Capitalei

Într-un interviu în exclusivitate pentru EVZ, Sebastian Lăzăroiu face declaraţii care vor agita apele în politica românească. Despre Crin Antonescu spune că "e un naiv incorigibil". "Singura şansă pentru Antonescu să îşi securizeze, pentru el şi pentru PNL, candidatura la prezidenţialele din 2014 este să candideze el însuşi la Primăria Capitalei şi să câştige. Ştiu, trebuie multă muncă pentru asta. Poate va hotărî să iasă din şomaj", este de părere ministrul Muncii. Despre Victor Ponta spune că nu are ceva personal cu el, însă îşi păstrează tonul extrem de critic la adresa liderului PSD, mai ales după îndepărtarea lui Marian Vanghelie. " Dacă Vanghelie îşi încordează muş chii, convoacă mâine congres extraordinar şi îl schimbă pe Ponta. Bănuiesc ca îl mai lasă să se joace o vreme", mai spune Lăzăroiu.

Unde vede FMI noi surse pentru creşterea PIB

Agricultura ar putea putea da un impuls creşterii PIB în acest an, după ce exporturile, care au susţinut până acum majorarea economică, au încetinit. România trebuie să se redefinească din punct de vedere economic şi să găsească noi resorturi de creştere pentru viitor, după ce în ultimii ani s-a concentrat în special pe austeritate. Aceasta a fost una din temele principale din discuţiile care au avut loc ieri între delegaţia Fondului Monetar Internaţional, preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, reprezen tanţii opoziţiei şi cei ai sindicatelor.

FINANCIARUL

Ionut Dumitru: Administrarea fiscala este una dintre zonele cel mai putin reformate

Ionut Dumitru arata ca investitorii se uita la nivelul cotei unice, dar si la birocratia aferenta platii ei. Intr-un interviu acordat "Fin.ro", Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, spune ca, in conditiile in care fenomenul evaziunii fiscale este foarte raspandit, ANAF ar trebui sa-si fixeze tinte mai ambitioase in ceea ce priveste colectarea taxelor si impo­zitelor. In opinia sa, eforturile de reducere a evaziunii nu trebuie sa fie foarte mari, dar este necesar angajament politic. Potrivit estimarilor, o diminuare cu 20% sau cu 30% a evaziunii fiscale ar insemna 2%-3% din PIB, ceea ce, arata Ionut Dumitru, este enorm pentru buget.

Creditarea "s-a dezghetat" doar pentru companii. Populatia nu mai este un client solvabil pentru banci

Avansul imprumuturilor a fost stimulat de finantarea companiilor, atat in lei, cat si in valuta. In iunie, ritmul de crestere a incetinit pana la un nivel minim, de 1,3%. Creditul acordat populatiei si firmelor a urcat in semestrul I cu 4,3 miliarde de lei, pana la 213,65 mld. lei. Pe componente, cel mai mult au crescut imprumuturile, atat in moneda nationala, cat si in valuta, acordate companiilor, cu 2,4 mld. lei, respectiv, cu 2,2 mld. lei. Astfel, soldul creditelor in lei contractate de sectorul corporate a ajuns la 43,8 mld. lei, iar cel in valuta, la 68 mld. lei. Cu toate acestea, in iunie s-a inregistrat cel mai scazut ritm anual de crestere a creditarii, de numai 1,3%, maximul fiind atins in ianuarie 2011, de 4,3%. Potrivit datelor publicate ieri de Ban­ca Nationala, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in iunie cu 2,9% fata de nivelul din mai.

Doar doua proprietati tranzactionate in trim. II, in valoare de 23,5 mil. euro

Doar doua proiecte au fost tranzactionate, totalizand 23,5 mil. euro. Al doilea trimestru al acestui an a adus o scadere radicala a valorii sumelor investite in proprietati pe segmentele office si rezidential, valoare apreciata la aproximativ 23,5 mil. euro, mai putin cu 87% fata de trimestrul anterior, se arata in ultima analiza realizata de DTZ Research. Exceptand preluarea Adama de catre Immofinanz, deal care include si proiecte dezvoltate de Adama in Ucraina, Moldova si Turcia, tranzactiile realizate in Trim. II al anului in Romania au vizat doar doua proprietati - ansamblul My Dream Residence (13,5 mil. euro) si proiectul de office Astoria Bussines Center, achizitionat de compania Bluehouse Capital contra 10 mil. euro.

SUA sunt la un pas de faliment, aurul sare la 1.624 $/uncie, bursele cad

Franta este, potrivit unei analize Reuters, cea mai slaba veriga in lantul ratingurilor "AAA" din zona euro. Francul elvetian a atins ieri un nivel-record fata de dolar si s-a apreciat in raport cu moneda unica, urmare a interesului investitorilor pentru plasamente sigure. SUA au mai facut un pas spre faliment. Intalnirea de duminica seara dintre presedintele american Barack Obama si reprezentantii Congresului nu a oferit solutia mult asteptata pentru ridicarea plafonului de indatorare a SUA. A fost prima veste proasta a inceputului de saptamana.

Financial Times: Esecul privatizarii companiilor energetice din regiune a inceput la Bucuresti

Planurile Romaniei de a vinde actiuni de la mai multe companii de stat din domeniul energetic, pe care sa le privatizeze, sunt acum puse sub semnul intrebarii. Si asta dupa ce guvernul a esuat la­mentabil in a vinde participatia de 9,8% pe care o are la Petrom, cea mai mare companie din Roma­nia, noteaza publicatia "Financial Times". Esecul este o lovitura pentru Executivul din Romania, care spera sa utilizeze banii pentru a se folosi de respectivele vanzari in zona Finantelor publice, dar si in zona pietelor de capital subdezvoltate. Situatia este atat de critica incat, potrivit FT, esecul actiunilor Petrom ar putea baga intr-un con de umbra si planurile de privatizare ale altor tari central si est-europene, inclusiv Polonia si Rusia.

JURNALUL NATIONAL

Autorităţile vor simula accesul pe "Lia Manoliu" în vederea pregătirii inaugurării din 10 august

Arena Naţională se va deschide pe 2 august pentru simularea privind accesul publicului. Autorităţile se pregătesc astfel pentru inaugurarea celui mai mare stadion din România care este programată pe 10 august, când va avea loc şi partida amicală dintre selecţionatele României şi Argentinei. Federaţia Română de Fotbal a anunţat ieri pe site-ul oficial că în 2 august Arena Naţională îşi va deschide porţile într-o desfăşurare de forţe de mare anvergură. În ul­ti­me­le două săptămâni, o dată cu apro­pie­rea inaugurării Arenei Naţionale din 10 august, vizitele edilului Sorin Oprescu pe şantier au fost tot mai dese. De altfel, noul Stadion Naţional Arena este aproape gata şi îşi va primi cu siguranţă spectatorii pe 10 august, la meciul dintre România şi Argentina.

15 august - sfârşitul lumii aşa cum o ştim?

Statele Unite ar putea amâna intrarea în incapacitate de plată, cu aproape două săptămâni, fără a apela la tipărirea de bani sau la împrumuturi din Rezerva Federală, dacă democraţii şi republicanii nu ajung la un consens privitor la creşterea pragului de îndatorare de 14,3 triliarde de dolari, susţin jurnaliştii de la cotidianul britanic The Telegraph. Dar, rezervele federale nu vor mai fi îndestulătoare pentru plăţile ce trebuie efectuate pe data de 15 august, decât dacă se pune în funcţie "tiparniţa", ceea ce va însemna inflaţie (prăbuşirea dolarului) şi doar o nouă amânare a inevitabilului. Dacă Guvernul SUA, constrâns de Congres, va alege calea falimentului acum, 15 august va reprezenta începutul sfârşitului lumii, aşa cum o ştim.

Lăzăroiu refuză majorarea pensiilor de la 1 septembrie

Organizaţiile pensionarilor i-au cerut ministrului Muncii să propună Guvernului indexarea pensiilor de la 1 septemprie 2011, şi nu de la 1 ia­nua­rie 2012, dar Sebastian Lăzăroiu le-a transmis că nu se poate. Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, această măsură este justificată, deoarece a scăzut pu­terea de cumpărare a pensiilor care, nu numai că nu au crescut - în ultimii doi ani au fost îngheţate - ci au înregistrat o diminuare a cuantumului prin aplicarea contribuţiei de 5,5% pentru asigurările de sănătate. De asemenea, pensionarii i-au cerut ministrului să propună Guvernului să aprobe aplicarea şi în cazul cotei de asigurări de sănătate, reglementarea privind impozitarea pensiilor.

Finanţele se laudă cu un deficit din PIB de 2%, în limitele celui convenit cu FMI

Deficitul bugetar a fost de 11,3 miliarde de lei în primele şase luni ale anului, echivalentul a 2,07% din PIB, sub ţinta de 12,6 miliarde, prevăzută în scrisoarea suplimentară a acordului de tip stand-by încheiat cu FMI. Datele prezentate de Ministerul Finanţelor Publice arată că veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 85 miliarde lei, cu 9,6% mai mult faţă de primele şase luni din 2010, ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+31,5%), accize (+27,1%) şi venituri din capital (+58,9%). Încasările din contribuţiile de asigurări sociale au crescut, de asemenea, cu 4,7% , la fel ca şi cele din impozitul pe profit, mai mari cu 1,42% decât cele realizate în perioada ianuarie-iunie 2010.

NATIONAL

"Organigrama" complicitatii la jaful de la RODIPET

Ceea ce s-a intamplat la Rodipet in sase ani post privatizare este greu de cuprins in cateva pagini de ziar, avand in vedere ca dosarul de pe masa procurorilor e mai voluminos chiar si de cat mult trambitatul FNI. Cum a reusit Hassan Awdi sa dea tunul vietii sale? Simplu: a gasit destui functionari cu greutate ai statului roman care s-au facut ca nu vad ingineriile financiare ale clanului Awdi. Asa cum am mai spus, fara acordul tacit al autoritatilor si al altor institutii responsabile, care au fost complet dezinteresate de evolutia faradelegilor, nimic rau nu s-ar fi intamplat. Tabloul general, oricat am vrea sa fim de indulgenti, arata ca o talharie in plina zi, la drumul mare.

Jurnalistii Nistorescu si Bacanu, complici prin nepricepere

Consiliul de Administratie a dormit pe el, pur si simplu, in ceea ce priveste supravegherea respectarii contractului de privatizare. Nu a sesizat sau nu avrut sa vada nici macar ca numarul salariatilor incepuse sa se reduca simtitor de la an la an, ca urmare a disponibilizarilor, desi contractul de privatizare interzicea categoric acest lucru, sub sanctiunea rezilierii. In aceeasi situatie se afla si "investitiile" de care Awdi facea atata tam-tam, dovedite, in final, a fi niste tertipuri care urmau sa falimenteze Rodipet. In componenta lui se intalnesc nume sonore ca Petre Salcudeanu, fost parlamentar PSD, ziaristii Cornel Nistorescu (in 2004 era la Evenimentul Zilei), Petre Mihai Bacanu (Romania Libera) sau Constantin Rudnitchi.

Ce crede Opozitia despre vizita IPS Ioan Selejan la sediul PDL

IPS Ioan Selejan a vizitat, ieri, sediul PDL. Pedelistii se jura insa ca nu l-au vazut, de unde se deduce ca politica este intr-adevar paralela cu cele sfinte. Spre deosebire de democrati, camerele de vedere au inregistrat prezenta arhiepiscopului Harghitei si Covasnei la sediul partidului condus de Emil Boc, taman in timpul sedintei BPN. Chestionat de ziaristi, inaltul prelat a raspuns laconic ca a venit "pentru o problema personala". Desi omul a stat inauntru mai bine de o jumatate de ora, pedelistii mai ca nu s-au jurat, la finalul BPN-ului, ca nu l-au vazut.

Vezi in ce sa investesti dupa prabusirea dolarului

Analistii au facut o lista de noua produse in care poti investi in momentul in care dolarul s-ar deprecia masiv. Aurul a atins valori record si este practic cea mai sigura investitie in vremuri economice incerte. In plus, in cazul intrarii SUA in default, sistemul financiar asa cum il stim s-ar putea prabusi, scrie Business Insider. La fel ca aurul si francul elvetian se apreciaza la noi cote istorice. In plus, Elvetia este o tara cu o economie puternica, ferita de fluctuatiile celei europene. Si coroana norvegiana poate fi o investitie buna. Poate chiar mai profitabila decat francul elvetian, mai ales ca Norvegia a fost ferita de criza datoriilor. In plus, tara are rezerve enorme de petrol, lucru ce face ca moneda sa fie extrem de stabila.

PUTEREA

Emil Boc dă undă verde pomenilor electorale

Ajuns în sondaje la un scor deloc satisfăcător, sub 20%, PDL îşi construieşte atent strategia pentru alegerile de anul viitor. Prima mutare: măsurile guvernamentale de austeritate s-au oprit. Emil Boc a dat deja drumul măsurilor populare. Emil Boc a spus oficial "Stop" măsurilor de austeritate. Tăierile de salarii, concedierile din sistemul bugetar sau intenţiile de a impozita pensiile sunt deja de domeniul trecutului pentru PDL şi alianţa guvernamentală. Măsurile dure încep încet, încet, să fie înlocuite de măsuri specifice anilor electorali. Guvernul nu mai ia, din contră, a început să şi dea. Primele măsuri: crearea coşului pensionarilor şi unda verde acordată angajărilor în primării.

Oferta USL pentru Educaţie. PNL şi PSD oferă meditaţii gratuite elevilor picaţi la Bac

Opoziţia susţine că a găsit soluţia pentru a rezolva dezastrul produs anul acesta la bacalaureat. Mai multe filiale ale PNL şi PSD s-au apucat de oferit meditaţii gratuite pentru elevii care nu au trecut examenul. Liberalii din Bucureşti şi-au găsit vocaţia - dascăli pentru elevii slabi şi foarte slabi. Mai multe organizaţii de sector ale PNL s-au transformat vara aceasta în licee alternative. Sub sloganul "Bacul, o nouă şansă", peneliştii s-au apucat să ofere meditaţii gratuite elevilor care anul acesta s-au aflat printre cei 55% care nu au luat examenul de bacalaureat.

Care sunt cele mai vulnerabile bănci europene la criză

UniCredit, Societe Generale şi Deutsche Bank ar putea fi primele bănci europene care vor fi nevoite să atragă capital suplimentar în cazul înrăutăţirii crizei din zona euro, deşi au trecut testele de stres încheiate recent de autorităţile europene, potrivit unei analize. Testele de stres, ale căror rezultate au fost publicate recent de Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Authority - EBA), au fost criticate de analişti drept prea indulgente, însă au dezvăluit totuşi unele puncte slabe din sistem.

ROMANIA LIBERA

SUA au pierdut frânele pe marginea prăpastiei

Soarta Statelor Unite şi a economiei mondiale, în general, este astfel la mâna agenţiilor de rating, care, pentru prima dată în istorie, ar putea modifica în sens negativ ratingul suveran al SUA. O eventuală retrogradare, care va avea ca efect direct o creştere a dobânzii la care statul se împrumută, ar echivala cu un dezastru pentru americani a căror economie se bazează în mare măsură pe împrumuturi. Datoria publică a SUA depăşeşte 14.300 de miliarde de dolari iar în prezent Guvernul se împrumută la dobânzi medii de 2%, cele mai mici din lume pentru titluri de stat.

O "tufă" despre care nimeni nu ştie cât trăieşte, aduce profit anual de 50.000 euro la hectar

Pe un platou alpin, la altitudine de 1100 de metri se dezvoltă de la an la an afacerea braşoveanului Mihai Ciubotaru. Este vorba despre o plantaţie de afini de patru hectare, una dintre cele câteva ferme de acest fel în ţară. Specialiştii spun că afinele pot aduce un venit la hectar de până la 50 de mii de euro anual. Când văd maşina, cei câţiva băştinaşi care trăiesc din tată-n fiu izolaţi pe platoul din vârf de munte, îl salută pe fermier exclamând: "E Mişu cu afinele! Nebunu" de la Braşov!". L-au botezat aşa pentru că a ales să facă "plantaţie de afine în patria ursului, ca să aibă urşii păpica". Ce nu ştiu localnicii e că braşoveanul "cel nebun" este un profesionist în domeniul politicilor publice, care atunci când nu plantează şi culege afine, scrie "strategii de dezvoltare a oraşelor".

Ce şanse mai au privatizările după eşecul Petrom

Eşecul ofertei pentru Petrom ar putea întârzia privatizările din energie, susţin analiştii economici. Vânzarea unor pachete de acţiuni deţinute de statul român la o serie de companii din domeniul energetic este prevăzută în scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional. Astfel statul ar pierde monopolul deţinut în energie şi ar putea creşte interesul investitorilor pentru acest domeniu. O primă încercare a fostă făcută recent, prin oferta pentru Petrom.

ZIARUL FINANCIAR

Contractele secrete ale Hidroelectrica au fost scoase la lumină de Fondul Proprietatea. Intermediarii Energy Holding şi Alpiq au contracte pentru 30% din producţie la preţ preferenţial

Hidroelectrica, producătorul celei mai ieftine energii, a renunţat anul trecut la câştiguri de peste 90 mil. euro comercializând electricitatea direct şi nu prin bursă. După un deceniu de se­cret în ceea ce priveşte con­tractele directe ale Hi­droelectrica, Fondul Pro­prie­ta­tea, acţionar minoritar în toate "perlele energetice" din sistemul românesc, a scos la iveală situaţiile financiare şi rapoartele admi­nis­tratorilor pen­tru cele mai mari 20 de companii pe care le are în portofoliu printre care se numără Hi­dro­elec­trica, Romgaz sau Nuclearelectrica.

Din culisele ofertei Petrom: care sunt cauzele mai puţin cunoscute ale eşecului? O prevedere veche din contractul de privatizare din 2004 a blocat investitorii americani la subscriere

O prevedere din contractul de privatizare a Petrom încheiat în 2004 între statul român şi grupul austriac OMV spune că statul român nu poate promova o ofertă publică de vânzare de acţiuni Petrom în Statele Unite fără aprobarea prealabilă a companiei şi a OMV. Această prevedere a făcut ca intermediarul, consorţiul condus de ruşii de la Renaissance Capital, să nu se poată discuta cu investitorii americani pentru a le promova oferta Petrom. Asta în condiţiile în care 12 dintre primii 20 de administratori de fonduri din lume sunt americani, printre ei numărându-se nume mari precum BlackRock, State Street, Fidelity sau Vanguard Group. Aceste grupuri au şi subsidiare în Europa, însă cea mai mare parte a banilor, dar şi puterea de decizie sunt în SUA.

Guvernul a dat drumul în iunie la 6 miliarde de lei în economie

Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au dat semne de revenire în iunie, după mai bine de doi ani şi jumătate de scăderi aproape neîntrerupte, dar au continuat să crească şi cheltuielile cu bunuri şi servicii. La jumătatea anului cheltuielile de capital au ajuns la 8,08 mld. lei, cu aproape 30% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Surprinzător, doar în iunie au fost făcute investiţii de aproape 3 mld. de lei, comparabil cu valoarea din primele trei luni ale anului, nivelul fiind triplu faţă de iunie 2010. Pe un trend ascendent au fost şi cheltuielile cu bunuri şi servicii, care au urcat cu 14,6% faţă de primele şase luni din 2010. În iunie cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost de 2,7 mld. lei, în creştere cu 36,6%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb