REVISTA PRESEI 26.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 septembrie 2014

ADEVARUL

Enel cere 1,8 miliarde euro pe cele trei distribuţii de energie din România

Enel cere 1,7-1,8 mld. euro pe cele trei distribuţii de energie din România pe care vrea să le vândă, în timp ce evaluările statului indică un maxim de 1,2-1,3 mld. euro, iar dacă grupul italian nu va obţine preţul cerut este posibil să renunţe la vânzare, au declarat surse din sectorul energetic. "Enel cere un bonus de 500 milioane de euro pentru vânzarea la pachet a celor trei distribuţii de electricitate. Dar nu le dă nimeni aceşti bani pe întreg pachetul, pentru că sunt trei contracte de privatizare pentru fiecare companie de distribuţie, cu clauze contractuale diferite", au menţionat sursele. Sursele au precizat că de preluarea unor active de la Enel sunt interesate companii precum E.ON (Germania), EDF (Franţa), precum şi o companie din China. De asemenea, companiile de stat Electrica şi Nuclearelectrica şi-au manifestat interesul pentru unele active ale Enel.

Liviu Dragnea: China General Nuclear Power a depus ofertă angajantă pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Compania China General Nuclear Power Corporation a depus, la 23 septembrie, o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă, urmând ca în perioada următoare comisia guvernamentală să analizeze oferta şi să înceapă negocierile, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea. El a precizat, în urma discuţiei cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli, că anul viitor, probabil, va fi începută construcţia celor două reactoare. Termenul final pentru depunerea ofertei finale era de 24 septembrie. Compania chineză va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro. Construcţia celor două reactoare a fost unul dintre subiectele discutate, joi, la Palatul Victoria, de vicepremierul Liviu Dragnea cu omologul său chinez, Zhang Gaoli, aflat la Bucureşti.

Bancherii şi întreprinzătorii, greu de împăcat

Două studii prezentate joi, în cadrul conferinţei "Antreprenor, caut finanţare", organizată de publicaţia electroncă WallStreet, arată că bancherii şi întreprinzătorii sunt încă departe de a se împăca. Argumentele bancherilor: - Deteriorarea disciplinei contractuale. Între firme şi bănci, între firme şi stat, între firme şi firme se respectă tot mai puţin clauzele contractuale, lucru care îi derutează pe finanţatori; - Mulţi oameni bogaţi nu-şi mai susţin firmele, deşi pot să o facă; - Tot mai multe firme sunt în situaţii precare financiar, într-o cvasiinsolvenţă - practic, într-o stare de insolvenţă nedeclarată oficial. Argumentele oamenilor de afaceri: - După solicitarea unui credit, timpul de răspuns din partea băncii (favorabil sau nu) este prea lung; - Bancherul ţi-e prieten când îţi merge bine, apoi... dacă vede că ai probleme vine şi-ţi spune "dă-mi banii înapoi, că văd că nu-ţi mai merge afacerea"; - Când eşti la început, poţi împrumuta bani doar de la rude, prieteni, familie sau - în cele mai fericite cazuri - de la "business angels", apoi bancherul apare doar dacă ai reuşit în prima fază.

Culisele jafurilor ca în filme care au speriat Valea Someşului

Valea Someşului, una dintre cele mai bogate zone din Bistriţa-Năsăud este în teroare de aproape o săptămână. Nu mai puţin de 4 jafuri au avut loc pe Valea Someşului şi unul în Bistriţa în ultima săptămână. Toţi păgubiţii sunt oameni de afaceri din zonă, banda care a acţionat dând dovadă de mult profesionalism şi rapiditate. Sâmbătă noaptea trei case şi păstrăvăria Romsilva de la Fiad au fost jefuite concomitent de o bandă de hoţi care se pare că a acţionat la pont. Este vorba despre o casă din Salva, una din Bistriţa şi una din Năsăud, la care se adaugă Păstrăvăria Fiad. Printre păgubiţi se numără şi administratorul păstrăvăriei Romsilva de la Fiad, Ioan Sărmaş, care s-a trezit atât cu casa cât şi cu păstrăvăria sparte în aceeaşi noapte. Surse din interiorul poliţiei spun că modul de operare este acelaşi, banda fiind una foarte bine organizată şi profesionistă.

Pleşu: Aştept turul II şi oricare dintre candidaţii care ajunge acolo va avea votul meu, în afară de Victor Ponta

Scriitorul Andrei Pleşu a declarat, joi seară, la gandul.info, că, în turul II al alegerilor prezidenţiale, va vota orice candidat, cu excepţia lui Victor Ponta. De asemenea, Pleşu a răspuns atacurilor la care a fost supus în urma publicării scrisorii deschise către Radu Beligan, pe platforma de bloguri "Adevărul". Andrei Pleşu şi Cristian Tudor Popescu au participat la o dezbatere găzduită de Gândul Live. Cristian Tudor Popescu: Un maestru are discipoli şi nu fani. Domnii pe care îi văd eu numiţi maeştri nu au discipoli, au fani. Ei se închină la el, sunt idolatri, în vreme ce un discipol înseamnă altceva. Ca să nu mai vorbim de un emul. Un emul înseamnă challenger, o persoană care vrea să-şi depăşească maestrul. Andrei Pleşu: Am un principiu. Aştept turul doi şi oricare dintre candidaţii de pe piaţă, de la ora asta, va avea votul meu, în afară de Victor Ponta. Nu am o obsesie pentru domnul Ponta. În ce ţară din lume, unui candidat de vârf i se scriu poezii? I-a scris cineva vreo poeziei lui Angela Merkel, i-a adus ode lui Obama? Unul din Prahova e năpădit de Victor Ponta.

Psihiatrul Florin Tudose spune adevărul ŞOCANT despre Robert Turcescu

Medicul psihiatru, Florin Tudose, a declarat, la Realitatea TV, cu privire la interviul acordat de Robert Turcescu pentru un post de televiziune, că, deşi starea jurnalistului pare a se fi îmbunătăţit, întrucât nu se mai află sub aceeaşi presiunea psihică, nu remarcă o mare diferenţă, în contextul în care Turcescu a continuat să folosească, în discursul său, aceleaşi teme şi aceeaşi "depersonalizare". "În continuare, starea s-a mai îmbunătăţit, deşi nu ne putem da seama, pentru că are ochii acoperiţi şi ni se pare că este ceva mai relaxat, însă, după cum spuneam şi luni, senzaţia pe care am avut-o imediat, eu am analizat şi conţinutul absolut bizar şi inautentic al discursului, respectiv aceleaşi teme, aceeaşi judecători care vin şi îl judecă în mod special pe el, aceeaşi poziţionare "de buricul universului".

Ţara care a fost SALVATĂ DE LA FALIMENT are un SALARIU MINIM DUBLU faţă de România!

Salariul minim legal în Portugalia va creşte de la 1 octombrie cu 20 de euro la 505 euro lunar, potrivit unui acord încheiat miercuri între guvern şi reprezentanţii patronatului şi UGT, a doua confederaţie sindicală a ţării. CGTP, principala confederaţie sindicală portugheză, a refuzat să subscrie la acest acord pentru că ea ceruse o creştere la 515 euro începând de la 1 iunie a acestui an şi o nouă majorare la 540 de euro de la 1 ianuarie 2015. Ultima creştere a salariului minim data din ianuarie 2011. El fusese majorat cu 10 euro la 485 euro în timp ce, potrivit unui acord semnat în 2006 de membrii dialogului social, el ar fi trebuit să depăşească 500 de euro. Salvată de la faliment în primăvara anului 2011 cu ajutorul Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional, Portugalia a trebuit să aplice un aspru regim de austeritate bugetară în cadrul planului de ajutor care a luat sfârşit în luna mai a acestui an.

Statele Unite l-au identificat pe asasinul jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff

Până acum, călăul care i-a decapitat pe jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi pe angajatul umanitar britanic David Haines era cunoscut sub pseudonimul "John jihadistul", existând speculaţii că ar fi un islamist britanic. Însă FBI a anunţat că teroristul a fost identificat. Numele călăului, membru al grupului terorist Stat Islamic, probabil nu va fi dezvăluit. Gruparea teroristă sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant / Stat Islamic în Irak şi Siria - SI/SIIL/SIIS) a revendicat decapitarea jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff şi a angajatului umanitar britanic David Haines. O grupare algeriană afiliată reţelei teroriste a revendicat decapitarea turistului francez Hervé Gourdel.

BANCHERUL

Bancile imprumuta de la BNR tot mai multi bani, avand deficit de lichiditati, iar dobanzile isi continua cresterea

BNR a imprumutat ieri 4 banci, printr-o operatiune tip repo, cu 2,088 miliarde lei la termen de o saptamna, la rata de referinta de 3,25%, o suma aproape dubla fata de cea acordata saptamana trecuta, de 1,268 miliarde lei, unui numar de 8 banci. Analistii anticipeaza ca sistemul bancar a reintrat intr-un deficit de lichiditate in aceasta luna, dupa o vara de exces de fonduri intretinute de BNR. In acelasi timp, dobanzile pietei interbancare isi continua cresterea: ROBOR la termene scurte a ajuns la niveluri de 3,7%, peste rata de referinta a BNR, in timp ce ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele firmelor si populatiei, a ajuns astazi la 3,09%, cu aproape un punct peste nivelul din 25 august, de 2,5%.

Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Bulgariei pentru ca nu-i despagubeste pe deponentii unei banci intrate in faliment acum 3 luni

Comisia Europeana a anuntat astazi ca a deschis procedura de infringement impotria Bulgariei pentru incalcarea Directivei 94/19/EC privind schemele de garantare a depozitelor si nerespectarea principiilor privind circulatia libera a capitalului, intrucat nu i-a despagubit nici pana acum pe deponentii bancii Corporate Commercial Bank AD (KTB), care a intrat in faliment in luna iunie. "Comisia cere ca deponentii sa intre imediat in posesia sumelor din depozitele bancare pe care au dreptul sa le detina", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, in care se precizeaza ca Bulgaria are termen limita de 15 octombrie pentru a raspunde solicitarii. Este vorba de depozite cu o valoare totala de aproximativ 3 miliarde de euro, care afecteaza puternic bugetul Bulgariei, deficitul public urmand sa creasca la 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2014, fata de ce prevazut initial de 1,8%, din cauza costurilor aferente despagubirii deponentilor.

CURENTUL

Miliţia lui Ponta a ridicat un tânăr care acorda un interviu în faţa guvernului

Vizita vicepremierului chinez acuzat de Falun Gong de genocid şi tortură în China a dărâmat statul de drept care funcţiona cât de cât în România. Ca pe vremea lui Ceauşescu, pentru ca vizita tovarăşului de la Partidul Comunist Chinez să fie perfectă, Oprea şi cu Dragnea au dat ordine crunte. Subalternii lingăi s-au conformat. Trăiască prietenia psd-isto-chineză! Încă de dimineaţă, reporterilor Epoch Times, singura publicaţie din România, care transmite sistematic rapoarte şi analize ale situaţiei politice din China, le-a fost interzis joi accesul în clădirea Guvernui în timpul vizitei delegaţiei chineze condusă de vicepremierul Zhang Gaoli. Deşi reporterii aveau acreditare la Guvern, Biroul de Presă al Guvernului nu le-a permis intrarea la eveniment. Unul dintre jurnaliştii căruia i s-a refuzat intrarea în Guvern, Adrian Sturdza, este membru al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România (AZIR), care este membru al Association of European Journalists (AEJ).

Scopuri - de Tia Şerbănescu

Proaspăt intrat în cursa prezidenţială, Meleşcanu a şi fost abandonat de partidul obscur care l-a promovat dar asta nu l-a împiedicat să se declare "onorat" dacă-l susţine PNL: "vizez voturile de centru-dreapta". Altul! Ce-or fi având voturile de dreapta de se înghesuie atâţia la ele? Pe cele de stânga nu le vrea nimeni în afară de Ponta. Pesemne nu sunt grozave. De-aia nici Meleşcanu nu vrea să ia nimic de la Ponta. Din contră, i le-ar da şi pe ale sale. Venind direct din SIE, Meleşcanu s-a pronunţat şi în chestiunea ofiţerului acoperit ca un vechi profesionist: "ofiţerii acoperiţi nu pot fi deconspiraţi, niciun ofiţer al SIE nu se află în Parlament, guvern sau presă". Clar. Despre Turcescu, candidatul SIE crede că "a fost pus să se deconspire" în timp ce Adrian Năstase (invitat la TVR în urma prestigioasei sale detenţii pentru corupţie) crede că aici "e o deschidere ca la şah unde sacrifici un pion ca să câştigi un nebun". În şah, nebunului i se spune şi ofiţer - aşa că Ponta s-a pronunţat în acelaşi fel: "pionul Turcescu a căzut în plasa lui Băsescu" şi s-a "eliberat" dar mai urmează şi alţii din presa cu aceeaşi orientare şi cu acelaşi "puroi". Concret: cine nu-i cu noi, e puroi.

CURIERUL NATIONAL

Un TIR de ţigări traficate - profit de 1 mil. euro

Afirmaţia a fost făcută ieri de unul dintre producătorii de tutun în urma semnării unui protocol de colaborare cu autorităţile pentru combaterea contrabandei cu ţigări. Producătorii au semnalat ieri faptul că acest fenomen ilicit a crescut, majorare care se aşteaptă să-şi urmeze trendul în urma creşterii accizei din octombrie. ANAF a anunţat ieri că, prin efortul comun al celor trei mari producători de tutun şi al oficialilor europeni, "în următorii 10 - 15 - 20 de ani vor fi alocaţi 200 - 400 mil. euro" pentru diminuarea contrabandei. Preţurile mari ale ţigărilor, cauzate de creşterea periodică a accizei şi de indexarea acesteia la sfârşitul anului trecut, fac ca România să fie o bună piaţă de desfacere pentru produsele contrafăcute sau de contrabandă, ceea ce aduce profituri uriaşe traficanţilor, în ciuda eforturilor depuse de autorităţi şi producători pentru combaterea acestui fenomen.

CE ar putea monitoriza separat Bulgaria de România

Ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, a avertizat că există riscul ca Uniunea Europeană să monitorizeze separat Bulgaria de România în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne, relatează site-ul Novinite.com. Într-un interviu pentru postul Nova TV care încă nu a fost difuzat, Ivanov a sugerat că există un risc real ca Bulgaria să fie tratată separat de România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen şi problemele legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene. Autorităţile de la Sofia trebuie să ia măsuri clare în vederea implementării reformelor, pentru a evita o astfel de decizie din partea Uniunii Europene, care ar reprezenta o lovitură pentru Bulgaria, a subliniat Ivanov, citat de cotidianul Sega. Ministrul nu a precizat când anume ar putea impune Comisia Europeană un tratament diferenţiat celor două ţări. Bulgaria este văzută ca un cal troian rusesc în interiorul UE.

O baroană la curtea "regilor" contributori ai fondurilor private de pensii

Cei care ne îndoiam de la lansarea sistemului că societăţile financiare implicate în fondurile de pensii administrate privat vor fi dedicate 100% bunei gestiuni a banilor amărâţilor de români care trăiesc din vânzarea forţei de muncă am mai primit o palmă zilele acestea. Nu numai că fondurile de pensii de la Pilonul II au raportat de la înfiinţare randamente consistente, dar vedem că acestea sunt preocupate să coopteze cele mai înzestrate minţi ale finanţelor lumii pentru a fi cu ochii pe banii viitorilor pensionari din România. Baroneasa Arielle Malard de Rothschild, cetăţean francez, fondator al diviziei de pieţe emergente la banca de investiţii Rothschild & Cie, parte a grupului Rothschild, a fost desemnată de ING Pensii pentru a face parte din Consiliul de Administraţie al Electrica SA. Iată cum o reprezentantă a uneia dintre cele mai vechi şi mai puternice familii de bancheri a Europei moderne se va pune în slujba muncitorilor dezindustrializatei Românii.

FP, la al cincilea program de răscumpărare

Fondul Proprietatea (FP) va cere în noiembrie acordul acţionarilor pentru a derula cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii şi va viza un număr de acţiuni echivalent cu 1,7% din capitalul companiei la acest moment. Răscumpărarea de acţiuni se va face la un preţ între un minim de 0,2 lei/acţiune şi un maxim de 2 lei/acţiune, se arată în convocatorul AGEA pentru data de 19 noiembrie, transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Fondurile europene iau tot mai mult locul băncilor

Creditul bancar rămâne pe mai departe cea mai importantă sursă de finanţare pentru antreprenori, dar tendinţa este descrescătoare (-10 puncte procentuale), scăzând sub 50% din preferinţe, arată studiul EY - Accesul antreprenorilor români la finanţare. Cea de-a doua sursă importantă de finanţare luată în calcul de antreprenori e reprezentată de fondurile europene, a căror pondere aproape s-a dublat în preferinţe faţă de anul trecut, ajungând la 26%. Ajutoarele de stat reprezintă într-o măsură foarte mică (1%) o opţiune pentru finanţarea proiectelor antreprenoriale, în ciuda eforturilor statului român de implementare a diverselor scheme de ajutor, arată sursa citată.

Marile companii industriale germane au început cucerirea Statelor Unite

"Nu este vorba de un val, ci de un adevărat tsunami", relevă în comentariile lor analişti economici europeni. "Le Monde" informa zilele trecute că, în mai puţin de o săptămână, patru dintre cele mai mari nume din industria germană - ZF, SAP, Siemens şi Merck din Darmstadt - au semnat contracte de achiziţii majore în Statele Unite, contra unor sume exorbitante. Cumpărând grupul american producător de echipamente auto TRW Automotive Holdings, contra a 13,5 miliarde de dolari (10,4 miliarde de euro), concurentul său german ZF Friedrichshafen AG se va instala în rândul primelor grupuri mondiale în domeniu, mult înaintea grupurilor Valeo sau Faurecia. La rândul său, grupul german SAP, numărul unu european în producerea de software, a reuşit să facă cea mai mare achiziţie din istoria sa, preluând, contra 8,3 miliarde de dolari, grupul american Concur. Însumate, doar cele patru achiziţii mai sus amintite, efectuate în decursul a şase zile, au reprezentat o factură de 46,4 miliarde de dolari (36,1 miliarde euro.

Un acţionar Oltchim vrea ca statul să elaboreze reorganizarea

Compania germană PCC SE, cel mai mare acţionar privat al Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a propus aprobării acţionarilor ca planul de reorganizare a combinatului să fie elaborat de statul român, creditorul principal, şi să includă reduceri "adecvate" ale datoriilor. PCC a introdus pe ordinea de zi a convocatorului adunării generale extraordinare a acţionarilor Oltchim, programată pentru începutul lunii octombrie, propunerea ca statul, acţionarul majoritar, să elaboreze planul de reorganizare, care ar putea fi avizat la o nouă întrunire a acţionarilor. Compania germană deţine 32,34% din acţiunile combinatului chimic Oltchim, aflată în insolvenţă din ianuarie 2013. Planul de reorganizare ar trebui să includă şi reduceri adecvate de creanţe pentru Oltchim.

EVENIMENTUL ZILEI

Candidatul ACL la prezidenţiale are 56% şanse să fie declarat incompatibil

Liderii liberali sunt îngrijoraţi de faptul că ANI a cerut judecarea cu celeritate a dosarului de incompatibilitate a prezidenţiabilului ACL, aflat pe rolul Înaltei Curţi şi pun presiune pe Agenţie. Emoţii suplimentare pentru prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, ieri, amânarea unei decizii în privinţa cererii depuse de Agenţia Naţională de Integritate(ANI) cu privire la stabilirea unui termen de judecată a dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Dacă recursul ANI va fi declarat admisibil în principiu, magistraţii vor stabili apoi un alt termen pentru judecarea pe fond a dosarului. Risc: demobilizarea partidului.

Tovarăşii lui Dragnea, experţi în "fentarea" TVA

Deputatul PSD de Teleorman Adrian Simionescu, Marian Fişcuci, prietenul lui Liviu Dragnea, şi un alt afacerist au fost puşi sub acuzare în dosarul utilajelor agricole vândute prin Bulgaria. Marian Fişcuş şi Florinel Marinaş au fost aduşi cu duba la sediul DNA unde au fost acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală. Au plecat după aproximativ o oră, fără să facă declaraţii. Colegul lor de afaceri fără taxe, deputatul social democrat Adrian Simionescu, s-a prezentat de bunăvoie. A negat că ar administra o firmă înmatriculată în Bulgaria prin care s-au efectuat mai multe tranzacţii fictive cu utilaje agricole, deşi este acţionar 100% al respectivei societăţi comerciale. Simionescu a declarat, la ieşirea de la DNA, că nu a obţinut niciodată "bani negri", precizând că nu deţine societăţi comerciale, ci doar este acţionar la o firmă care nu-i aparţine.

Dinel Staicu a încasat 5 ANI DE ÎNCHISOARE pentru şpaga de 1,2 milioane de euro

Afaceristul din Craiova a fost condamnat de judecătorii de la instanţa supremă la 5 ani de închisoare pentru dare de mită. Decizia instanţei este definitivă. Staicu a primit acestă pedeapsă după ce s-a arătat dispus să dea 1,2 milioane de euro şpagă pentru a scăpa de o altă pedepasă cu închisoarea. În martie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, suspendate de CSM din funcţiile de la Tribunalul Bucureşti după ce au fost acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu (fost Staicu). Alături de acestea au mai fost arestaţi avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu. Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, împroprietărit după retrocedări ilegale

Afacerile agricole ale familiei Băsescu de la Nana se desfăşoară pe terenuri obţinute în urma unui lung şir de retrocedări ilegale. Zece persoane sunt deja chemate în judecată după ce au primit titluri de proprietate în baza unor documente false. Culmea, sunt localnici care au aflat că au primit teren drept despăgubire abia după ce procurorii le-au bătut la uşă. Mai mult, răspund acum în faţa legii pentru greşeli pe care nu le-ar fi comis. De vină ar fi angajaţii Primăriei din Nana care au folosit documente false pentru a obţine în timp record terenurile vândute ulterior familiei prezidenţiale, potrivit unei anchete realizată de Antena 3.

Sondaj de opinie pentru alegerile prezidenţiale

Antena 3 a prezentat, în exclusivitate, un sondaj de opinie care arată opţiunile românilor cu privire la alegerile prezidenţiale din acest an. Sondajul a fost realizat de Sociopol şi reflectă interesul românilor pentru alegerea noului preşedinte al României, dar şi preferinţele din punct de vedere al candidaturilor. Pe primul loc se află Victor Ponta, cu 42%, urmat de Klaus Iohannis, cu 26% şi Călin Popescu Tăriceanu, cu 9%. Elena Udrea 6%, Dan Diaconescu 5%, Corneliu Vadim Tudor 4%, Monica Macovei 3%. Intenţia de vot a românilor în funcţie de partidul politic se concretizeaza astfel: - PSD+UNPR+PC - 42%, PNL - 21%, PLR - 8%. Încrederea în instituţii se manifestă astfel: Pompieri- 84%, Armata- 73%, Biserica- 66%, Jandarmerie 63%, UE- 56%, NATO- 56% si BNR cu 51%.

NATIONAL

Lazaroiu il da de gol pe Ponta

Victor Ponta este ofiterul acoperit despre care vorbeste presedintele Traian Basescu. Aceasta este concluzia la care a ajuns Sebastian Lazaroiu dupa ce, spune el, a pus cap la cap toate indiciile. Fostul consilier prezidential il sfatuieste pe premier sa nu trateze cu lejeritate acest subiect, pentru ca, in cele din urma, adevarul va iesi la suprafata. Dupa Lazaroiu, i-a venit randul si lui Ludovic Orban sa dezlege misterul "candidatului acoperit". Rezultatul: Ponta este ofiterul. "Eu stiu bine cine este, dar nu am probe. Studiindu-i cariera, vazandu-l cum actioneaza, vazand lucrurile pe care le-a facut... este Victor Ponta, dar nu pot sa probez. Dar daca te uiti cu atentie, singurul care nu a infirmat cu subiect si predicat acest lucru este Ponta" si-a sustinut Orban teoria.

Mircea Dusa, ranger in padurile UDMR-iste ale "Drujbei lui Dumnezeu"

Avand probabil prea mult timp la conducerea Ministerului Apararii Nationale, pe care oricum il conduc altii, Mircea Dusa pare sa fi revenit la prima sa dragoste. Silvicultor de profesie, ministrul se arata extrem de interesat de padurile patriei, mai ales de cele din Harghita, judet unde, de altfel, a si fost prefect. Si unde a colaborat excelent, inca de cand era primar la Toplita, cu rivalul sau politic, "baronul" udemerist Verestoy Attila. In plin scandal al dezbaterii in Parlament a noului Cod Silvic, tot mai multi dintre politicieni, inclusiv cei care si-au dat deja avizul pentru ca asa a sunat ordinul pe linie de partid, stiu foarte bine ca toata aceasta tevatura cu schimbarea legislatiei are un singur beneficiar. Interesant este insa ca proiectul de sorginte udemerista este puternic sprijinit de catre PSD.

PUTEREA

Curtea Europeană de Justiţie va cerceta nepăsarea Guvernului în problema poluării

Lansarea procedurii de infringement împotriva României pe probleme de poluare vine după ce, în februarie 2013, CE a transmis Guvernului României o scrisoare în care l-a avertizat să ia măsuri urgente şi eficiente pentru protejarea populaţiei faţă de poluare. CE ameninţă Guvernul că va sesiza cazul la Curtea Europeană de Justiţie dacă nu va face nimic. Primăria Capitalei a făcut ce a ştiut mai bine: să arunce banii pe fereastră fără să ia nici o măsură de reducere a noxelor şi a zgomotului. Comisia Europeană (CE) a lansat joi un infringement împotriva României, pentru că nu îşi protejează cetăţenii de poluarea cu particule fine, precizând că, potrivit rapoartelor, cetăţenii din unele zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi sunt expuşi continuu unor niveluri nesănătoase de poluare.Conform unui stadiu publicat în 2011, care a prelucrat datele obţinute în perioada 2004-2008, Bucureştiul este cea mai poluată Capitală din Uniunea Europeană.

Kievul a închis graniţa cu Rusia. Poroşenko pregăteşte Ucraina pentru aderarea la UE

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat Guvernului său să pregătească eventuala închidere temporară a graniţei Ucrainei cu Rusia, care se întinde pe o lungime de 2.300 km, potrivit unui decret publicat joi. Agenţia de presă ucraineană Unian, citată de Agerpres, relatase în cursul nopţii de miercuri spre joi că decretul prezidenţial privind închiderea graniţei a intrat în vigoare de la miezul nopţii. Decretul, adoptat după cinci luni de lupte în estul ţării între armata regulată şi rebelii proruşi, autorizează Guvernul să închidă frontiera terestră şi maritimă pentru vehicule şi pietoni.

ROMANIA LIBERA

Antena 3 e aici şi chiar te poate ucide!

Televiziunea lui Voiculescu şi politicienii fostului USL, inclusiv premierul în exerciţiu, ţin apăsat batista peste cazul Sobaru. Intrarea acestuia cu maşina în bariera de la Guvern nu e o dramă nici pentru hăitaşii mogulului Voiculescu, nici pentru Victor Ponta. Pentru ei, dramă ar fi ca un număr cât mai mare de oameni să afle că nefericitul Sobaru s-a simţit tras pe sfoară de aceşti apostoli ai întoarcerii României în timp, că au abuzat de un om cu psihicul la pământ şi că, de fapt, guvernarea Ponta dă poporului circ, dar îi ia de la gură pâinea. Din spatele grilajului care-l desparte de lumea liberă, Dan Voiculescu se poate declara satisfăcut: maşinăria de propagandă, pe care a pus-o pe picioare cu banii obţinuţi din tunurile date patrimoniului public, a pus, iată, în mişcare nu doar idei care pot omorî statul de drept, ci şi bombe umblătoare ce pot ucide oameni.

România sfâşiată

Ne aflăm în plin proces de reaşezare a politicii româneşti. Toate instituţiile relevante pentru exercitarea puterii se repoziţionează, pregătindu-se pentru epoca post-Băsescu. Piesele sunt mutate cu furie pe tablă, sunt sacrificate piese mai uşoare sau mai grele, se pregătesc ofensive şi replieri tactice într-o luptă ale cărei reguli par să fi fost suspendate. Instituţiile politice, serviciile secrete, Justiţia şi, desigur, mass-media afiliate unei grupări sau alteia au intrat toate în această bătălie la capătul căreia România nu va ieşi unită, aşa cum monstruos clamează Ponta, ci mai sfâşiată şi mai divizată ca niciodată. Să-l auzi pe Victor Ponta vorbind despre libertatea presei este ca şi cum ai asculta 24 de ore neîntrerupt scrâşnetul unui tren care frânează. O tortură. Ideea de presă liberă a lui Ponta se limitează la Antena 3 şi RTV-ul lui Ghiţă. Restul sunt "duşmanii României" şi "puroi" şi merită tot ceea ce vor păţi după ce acest megaloman se va fi întronat la Cotroceni.

ZIARUL FINANCIAR

România pe harta europeană a salariilor

Un angajat român câştigă, în medie, aproape jumătate din salariul unui angajat din celelalte state din Europa Centrală şi de Est şi de până la opt ori mai puţin decât un angajat din statele dezvoltate ale Europei de Vest, arată o analiză a ZF pe baza informaţiilor de la compania de consultanţă Hay Group, care realizează studii salariale. La şapte ani de la integrarea în Uniunea Europeană, angajaţii români sunt codaşii Europei în materie de salarii, iar în prezent un manager de top din România are un salariu de 19 ori mai mare decât un muncitor calificat, pe când această diferenţă în state precum Germania este de 1 la 5. Datele firmei de consultanţă în management Hay Group arată că un casier dintr-un hipermarket câştigă în România un salariu mediu brut de 375 de euro pe lună (circa 270 de euro net), în timp ce un angajat pe o poziţie similară din Germania are un salariu de 3.167 de euro brut pe lună (de aproape 8,5 ori mai mare), iar unul din Franţa câştigă 1.733 de euro brut pe lună (adică de 4,6 ori mai mult).

Ipotecarele în lei au depăşit 7 miliarde de lei şi urcă spre 20% din creditele pentru locuinţe

Creditele ipotecare în lei au ajuns la finalul lunii tre­cute la un volum de 7 mi­liarde de lei, cu o jumătate de miliard de lei peste nivelul din iulie, şi se îndreaptă cu paşi siguri către borna de 20% din totalul finanţărilor acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe. Creditele în valută, chiar dacă aflate în scădere de circa un an, domină încă portofoliile băncilor, cu un total de 8 mld. euro (echivalentul a 35 mld. lei), potrivit datelor BNR. Bancherii au scos în prim-plan creditele în lei abia în ultima perioadă, forţate de reglementări şi de lipsa resurselor în valută, după ce în trecut s-au focalizat aproape exclusiv pe ipotecare în euro şi franci elveţieni, mizând pe resursele ieftine primite de la băncile-mamă din străinătate. Şi creditele de consum în lei au revenit pe radarele bancherilor în ultimele luni. La finalul lunii trecute, creditele de consum în lei cumulau aproape 23,6 miliarde de lei, cu 200 milioane de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Noul val de investitori locali în imobiliare

Doi investitori puţin cunoscuţi au construit deja ca persoane fizice circa 1.500 de locuinţe în Popeşti, la sud de Capitală. Robertino Georgescu şi Dan Drăgulin, doi investitori care în ultimii cinci ani au construit şi vândut în jur de 1.500 de locuinţe pe raza localităţii Popeşti-Leordeni situată la sud de Bucureşti, au ajuns la un acord pentru preluarea terenului de sub actuala fabrică Policolor de pe bulevardul Theodor Pallady din estul Capitalei pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Ei au luat 14 hectare la Policolor să facă 6.000 de locuinţe. Cei doi sunt reprezentanţii unui val de investitori locali care în perioada crizei au împânzit periferiile Bucureştiului de blocuri şi vile profitând de programul Prima casă şi de TVA redusă la locuinţele cu un preţ mai mic de 380.000 de lei, în timp ce majoritatea jucătorilor străini din sectorul rezidenţial au blocat investiţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb