REVISTA PRESEI 26.09.2015

Willy Homner
Revista Presei / 26 septembrie 2015

ADEVARUL

Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional expiră sâmbătă

Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional expiră sâmbătă, 26 septembrie, în condiţiile în care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizată cu succes încă din luna martie 2014, ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii instituţiei în privinţa fiscalităţii. În prima parte a acestui an, autorităţile române au încercat să adopte un amplu pachet de reduceri de taxe prin noul Codului Fiscal, însă reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, dar şi Consiliul Fiscal şi Banca Naţională a României au avertizat în privinţa efectelor bugetare. La acea vreme, oficialii români se declarau împotriva constrângerilor impuse de un acord cu instituţiile financiare internaţionale, însă recent aceştia şi-au nuanţat poziţiile. La începutul lunii septembrie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că România intenţionează să demareze discuţiile cu creditorii internaţionali pentru un nou acord de asistenţă încă din acest an, astfel încât acesta să intre în vigoare în 2016. În opinia sa, acordul este necesar pentru a proteja finanţele României împotriva şocurilor de pe piaţă.

Francezii de la Carrefour au cumpărat lanţul de magazine austriac Billa

Surse din zona de retail susţin că zilele acestea s-a consumat una dintre cele mai importante tranzacţii de pe piaţa comerţului modern: grupul Carrefour a încheiat negocierile pentru preluarea lanţului de magazine austriac Billa. Până în prezent nu au fost făcute declaraţii oficiale, însă unii jucători din piaţă comentează deja evenimentul. Mai mult, la nivelul celor două lanţuri de magazine s-ar vorbi de această tranzacţie şi se pun semne de întrebare referitoare la modul în care grupul francez îl va asimila pe cel austriac. Despre această preluare se vorbeşte încă de la începutul anului, când s-au făcut speculaţii în ceea ce priveşte cumpărătorul Billa. Iniţial se vorbea de Carrefour şi de Mega Image. Belgienii s-au retras însă din cursă şi au rămas francezii. Se vorbea de o posibilă tranzacţie la o valoare de 70-90 de milioane de euro. Billa are în România o reţea de 85 de supermarketuri şi a avut anul trecut o cifră de afaceri estimată la peste 313 milioane de euro, raportând un profit net de peste 521.000 de euro.

Scandalul Apa Nova. Cum au fost mituiţi consilieri locali să scumpească apa

Procurorii DNA susţin că fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, ar fi primit şpagă de la oficiali din cadrul Apa Nova/Veolia pentru a susţine interesele companiei în faţa administraţiei publice. Anchetatorii au arătat că banii ar fi fost daţi prin intermediul unor contracte fictive, dar şi că Apa Nova are un "serviciu de securitate" format din foşti angajaţi ai unor servicii de informaţii care fac filaje. Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu au fost reţinuţi, joi seară, de DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova. Judecătorii vor lua astăzi în discuţie propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile, în cazul celor trei. Toţi cei trei acuzaţi au fost eliberaţi, ei urmând să fie cercetaţi sub control judiciar. Procurorii DNA pot contesta decizia, iar recursul ar urma să se judece la Curtea de Apel Ploieşti.

Reacţia unui fost primar din Irlanda când a ajuns în ţara noastră

Preţ de câteva zile, Andrew McGuinness, fostul edil al unui oraş din Irlanda, a părăsit ţara natală pentru România. Acesta nu a stat la un hotel, ci acasă la nişte români care lucrează de mulţi ani în oraşul unde a fost primar şi a condimentat vizita cu concertul celor de la The Prodigy. Fostul Primar irlandez spune că s-a simţit "ca un idiot", pentru că s-a aşteptat la ce e mai rău înainte să ne calce pragul. Acesta mai spune că preconcepţia generală despre România este formată din imaginea cu romii care cerşesc pe străzi, înconjuraţi de blocuri ce amintesc de comunism, depravare şi sărăcie. Vizita din România i-a arătat că aceasta nu este realitatea şi că reprezintă o incorectitudine teribilă pentru românii care locuiesc şi muncesc în Kilkenny şi care se mândresc cu ţara din care vin. "M-am simţit ca un idiot pentru că m-am aşteptat la ce e mai rău. România este o ţară minunată plină de istorie, cultură, mâncare delicioasă şi cel mai important, cu cei mai prietenoşi oameni pe care i-am întâlnit", concluzionează irlandezul.

Motivele tragediei de la Mecca în care au murit 717 persoane

Oficialii saudiţi încă încearcă să-şi dea seama ce a mers greşit în timpul Hajj, pelerinajul anual islamic la Mecca. Însă unii dintre cei care au făcut această călătorie sunt de părere că de vină pentru tragedia de la Mecca sunt mai mulţi factori, notează CNN. Peste două milioane de musulmani din toată lumea se află în Arabia Saudită pentru Hajj, un pelerinaj pe care fiecare musulman, care îşi permite, financiar şi din punct de vedere al sănătăţii, trebuie să-l facă. Pentru majoritatea, călătoria reprezintă paroxismul vieţii spirituale, economisind bani timp de decenii pentru asta. Iar aceste milioane de oameni trebuie să realizeze o serie de ritualuri în cinci zile, inclusiv lovirea cu pietre a diavolului, un ritual simbolic realizat la Mina, aflată la aproximativ cinci kilometri de Mecca. Aici la Mina, joi dimineaţă, a avut loc busculada mortală ce a condus la uciderea a 717 persoane şi la rănirea a peste 900. Joi a fost ziua a treia din cele cinci zile ale Hajj. Călătoria este, în sinea ei, foarte epuizantă. Însă, adăugând temperaturile de peste 43 de grade Celsius, oricine se poate prăbuşi.

Portretul fenomenal al "miliardarului din Romania de care nu ai auzit!"

"Ion Tiriac, sportivul miliardar de care nu ai auzit niciodată!", aşa începe articolul scris de australienii de la News.com.au despre Ion Tiriac, unul dintre miliardarii lumii si unul dintre cei mai bogaţi foşti sportivi de pe planeta. "Când te gândeşti la cei mai bogaţi sportivi din lume, mereu Michael Jordan iţi vine primul in minte (...) Jordan a avut atât de mult succes in ultimii ani, încât din 2016 va intra in clubul miliardarilor. Dar nu este primul fost sportiv care a reuşit aşa ceva", scriu jurnaliştii din Australia, care ii fac un portret spectaculos lui Ion Tiriac, actualul manager al Simonei Halep, "cu o avere estimata intre 1 si doua miliarde de dolari, in funcţie de persoana pe care o întrebi".

Pământul din judeţul Vaslui cumpărat bucată cu bucată de investitorii străini

În ultimele luni, comunele din judeţul Vaslui au fost luate cu asalt de investitorii străini dornici să achiziţioneze terenuri agricole. Aceştia se impun uşor în faţa fermierilor locali, finalizând tranzacţie după tranzacţie, plătind pe loc ţăranilor dispuşi să-şi vândă pământul decât să îl lase pârloagă. Satele vasluiene au fost împânzite de afişe prin care investitorii anunţă că doresc să cumpere terenuri agricole, mai ales parcele compacte, cu o suprafaţă cât mai mare. Datorită calităţii bune a terenurilor, Valea Prutului a devenit principala atracţie a cumpărătorilor străini. Primarul comunei Vetrişoaia, Vasile Puiu, spune că, deja, peste 30% din suprafaţa agricolă a comunei se află în proprietatea investitorilor străini, acelaşi fenomen fiind înregistrat şi în alte comune din zonă. La începutul acestui an, investitorii străini aveau achiziţionate peste 12.000 hectare de teren agricol în judeţul Vaslui.

Cum a câştigat Viktor Orban pariul cu refugiaţii

Dacă cea mai mare parte a comunităţii internaţionale a condamnat măsurile dure luate de guvernul ungar împotriva refugiaţilor, lideri europeni cerând sancţionarea ţării, pe plan intern, premierul Viktor Orban a realizat o lovitură de maestru. La ora actuală, popularitatea lui "a ajuns pînă la cer", cum s-a exprimat un analist politic la o emisiune de televiziune. Rezultatul ultimului sondaj realizat pe 21 septembrie de "Ipsos" indică o creştere de 5% a opiniei pozitive despre premier, de la 43% în iunie la 48% acum. Motivul principal al acestui salt, afirmă analiştii, este poziţia adoptată de Orban în problema refugiaţilor. Alături de el a crescut semnificativ şi popularitatea formaţiunii sale politice - Fidesz. La întrebarea "dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, cu cine aţi vota", 41 la sută dintre alegătorii siguri au răspuns că ar vota acest partid, 26 la sută - formaţiunea de extremă dreapta "Jobbik" şi abia 17 la sută Partidul Socialist Ungar.

Kövesi atacă Ministerul Finanţelor: Dacă nu se descurcă să confişte averile corupţilor, să predea această atribuţie

Atac dur al procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi la adresa ANAF. Aceasta este nemulţumită de activitatea ANAF şi a susţinut, joi seara, că dacă Ministerul de Finanţe "nu se descurcă" cu executarea bunurilor sechestrate, atunci ar fi mai bine să predea această atribuţie unei instituţii care vrea să facă acest lucru. "Trebuie să existe un moment 0 în care statul să înceapă să execute sume şi să încaseze aceşti bani la bugetul de stat". Valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinţe judecătoreşti anul trecut este de 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, cum a comunicat procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, sumă din care peste jumătate oricum nu poate fi recuperată, transmite ANAF ca răspuns la declaraţiile făcute, joi seara, Kovesi. "Este inadmisibil să depunem un aşa de mare efort instituţional, dispunem confiscarea sumelor, după care nu se întâmplă nimic", a subliniat procurul-şef al DNA, joi seara, la Digi24.

Avioane de luptă ruseşti au intrat în Siria cu transmiţătoarele oprite, pentru a evita detectarea

Un oficial american a declarat pentru CNN că avioane de luptă ruseşti şi-au oprit dispozitivele de emisie-recepţie în timp ce intrau în Siria, încercând aparent să evite detectarea. Oficialul a adăugat că avioanele au zburat foarte aproape de un avion de transport care avea transmiţătorul pornit şi funcţional. Sateliţii americani au văzut imediat că avioanele au intrat în Siria, notează CNN. În cursul weekendului, s-a estimat că avioanele de luptă se află pe drum spre Siria. Oficialul american a declarat că ruşii au început şi să trimită drone în recunoaştere, în oraşul sirian de coastă Latakia. Fără a exista lupte cu organizaţia teroristă în acea zonă, situaţia naşte întrebări serioase despre intenţiile ruşilor în Siria. Acţiunea ruşilor pare mai degrabă realizată să-l susţină pe Bashar al-Assad, preşedintele sirian, decât să lupte împotriva teroriştilor din Statul Islamic, continuă CNN.

Matthias Mueller, şeful Porsche, a fost numit în funcţia de director general al grupului auto Volkswagen

Cei 20 de membri ai Consiliului de Administraţie al grupului Volkswagen au decis în şedinţa de vineri seară numirea directorului Porsche, divizia de lux a VW, în funcţia de director general al grupului auto german aflat în centrul celui mai mare scandal din istoria sa. Matthias Muller, în vârstă de 62 de ani, se afla la conducerea companiei Porsche din octombrie 2010. Muller a deţinut mai multe funcţii în conducerea VW: membru al consiliului de conducere al Volkswagen AG, preşedinte al Consiliului executiv al Porsche AG şi membru al Consiliului de administraţie al Porsche Automobil Holding SE. Mueller, cu o experienţă de patru decenii în cadrul grupului, are sprijinul familiei Porsche - care controlează Volkswagen, precum şi al liderilor sindicali, au spus sursele.

EVENIMENTUL ZILEI

Austria a redirecţionat cinci mii de refugiaţi înspre România şi Bulgaria

Austria a redirecţionat 5000 de refugiaţi spre România şi Bulgaria, deşi ţara noastră s-a declarat împotriva cotelor obligatorii de redistribuire a imigranţilor. Şi Ungaria a protestat faţă de decizia guvernului de la Viena şi a susţinut că demersul acestuia încurajează imigraţia. "Dacă îmi amintesc corect cifrele, am trimis dinspre Austria aproximativ 5 mii de oameni, cu precădere către România şi Bulgaria", a precizat Johanna Mikl-Leitner, ministrul de interne al Austriei. Declaraţia demnitarului austriac vine după ce timp de 3 săptămâni Germania şi Austria au primit toţi refugiaţii care au reuşit să ajungă la graniţele acestor ţări. Cu toate acestea, decizia guvernului de la Viena nu este văzută cu ochi buni de executivul condus de Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis, dat fiind faptul că ţara noastră s-a declarat împotriva acceptării cotelor obligatorii de imigranţi. Între timp, aproximativ 500 de refugiaţi ar putea ajunge la Mangalia, iar Garda de Coastă le-a cerut autorităţilor locale să găsească locuri pentru amplasarea unor corturi, notează jurnaliştii de la stiripesurse.ro.

DNA: "Consilierii primesc bani pentru voturi"

Potrivit DNA, capul reţelei în scandalul Apa Nova ar fi fost Vlad Moisescu , cel care ar fi avut o influenţă foarte mare la nivelul Primăriei Capitalei. "Practic, Moisescu controla voturile şi la nivelul Consiliului General al municipiului Bucureşti", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a trei afacerişti care au fost reţinuţi în scandalul Apa Nova. Procurorii mai susţin că "la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, toţi consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul şedinţelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal. Aceasta este o practică notorie în mediu". Costin Berevoianu (fost director la Apa-Nova), Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu au fost prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Judecătorii au decis să fie anchetaţi sub control judiciar. Reprezentanţii ApaNova au transmis, ieri, un comunicat de presă în care arată că "toate majorările de tarife au respectat întocmai prevederile contractului de concesiune încheiat în anul 2000" şi că vor pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele cerute

Puşcăria VIP-urilor corupte

Mâncare bună, fără interlopi şi apă proaspătă: acestea sunt condiţiile de la închisoarea din Găeşti. Aici au cerut transferul, printre alţii, Ioan Niculae, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, toţi şcoliţi şi avansaţi de fostul regim comunist. Cel mai bogat român din 2013, conform Top 300 Capital, Ioan Niculae, îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Patronul de la InterAgro şi al echipei de fotbal Astra Giurgiu a fost condamnat, în aprilie, la doi ani şi şase luni pentru finanţarea ilegală a PSD, în dosarul în care a fost condamnat şi "Baronul" de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Deşi Niculae trebuia cazat la Penitenciarul Giurgiu, acesta a obţinut transferul la Găeşti. Conform celor de la asociaţia pentru protecţia drepturilor omului Apador-CH, condiţiile de detenţie sunt cele mai bune dintre cele întâlnite în sistemul penitenciar din România. Faţă de Rahova sau Giurgiu, aici e ca la pension, aşa cum povesteşte un fost deţinut.

Cum vrea să scape Europa de Est din capcana francului elveţian

Parlamentarii români au reînceput discuţiile privind legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Polonezii şi croaţii caută şi ei soluţii asemănătoare, în timp ce maghiarii au încercat să rezolve parţial problema prin stabilirea unui curs de schimb preferenţial pentru clienţii împrumutaţi în moneda elveţiană care doresc să ramburseze integral împrumutul sau să îl refinanţeze în altă monedă.

New York. CUM a fost întâmpinat Papa Francisc în Central Park

Papa Francisc a petrecut o zi jumătate la New York. După ce a deschis cea de-a 70 a reuniune a Adunării Generale a ONU, s-a recules la memorialul închinat victimelor atentatului terorist din 11 septembrie 2001, soldat cu peste 2.600 de morţi. După-amiază a ţinut o procesiune în Central Park, iar la sfârşitul zilei, a oficiat o slujbă în celebra sală Madison Square Garden. Oraşul care nu doarme niciodată s-a pregătit luni bune pentru a fi gazda perfectă. Şi, deocamdată, i-a ieşit. Pentru vizita Papei Francisc au fost blocate bulevarde şi au fost scoşi în stradă sute de poliţişti. Mii de simpatizanţi s-au strâns să-l vadă trecând spre Central Park. Atmosfera era ca de Crăciun, iar cei prezenţi ca nişte copii care abia au găsit darurile sub brad. A trecut. În urma lui, fericirea se citea pe chipurile celor care nu au aşteptat ore în zadar. Gardurile au fost înlăturate şi străzile deschise.

JURNALUL NATIONAL

Avocatul Poporului recomandă mutarea lui Sorin Oprescu într-o secţie de cardiologie

Avocatul Poporului recomandă prezentarea de urgenţă a fostului primar Sorin Oprescu la o unitate medicală cardiologică dotată cu aparatură de specialitate care să permită investigarea pacientului conform recomandării medicului de la Spitalul Sf. Ioan având în vedere agravarea stării de sănătate şi contextul patologic la momentul efectuării vizitei de către o echipă a Avocatului Poporului. Avocatul poporului Victor Ciorbea a prezentat vineri concluziile raportului unei echipe formată din medici reprezentanţi ai unor ONG-uri şi ai Avocatului poporului la penitenciarul Jilava. Potrivit acestor recomandări este necesară reexaminarea periodicităţii primirii pachetelor de către persoanele arestate preventiv şi cantităţile de alimentare pe care acestea le pot primi în pachete, în cazul persoanelor custodiate aflate în situaţii medicale care impun un regim alimentar special. Potrivit raportului este necesară şi asigurarea confidenţialităţii şi intimităţii examinării medicale a persoanelor arestate preventiv.

2,8 milioane de maşini din Germania sunt afectate în scandalul Volkswagen

Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a declarat că 2,8 milioane de maşini din Germania sunt afectate în scandalul Volkswagen, relatează Deutche Welle. Producătorul Volkswagen a echipat 2,8 milioane de maşini din Germania cu softul destinat să păcălească testele de măsurare a noxelor, a declarat ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, vineri. Ministrul a mai adăugat că şi unele dintre camionetele comericale şi dube Volswagen au fost dotate cu softul respectiv. Anunţul ministrului vine în momentul în care Consiliul de Supraveghere al VW s-a întâlnit la Wolfsburg pentru a discuta viitorul companiei şi alegerea unui nou director executiv, după demisia lui Martin Winterkorn. Această declaraţie, a lui Dobrindt, exacerbează cea mai gravă criză din istoria fabricanţilor auto din Germania. Acţiunile Volkswagen au înregistrat pierderi majore, la începutul săptămânii, tendinţă păstrată pe tot parcursul săptămânii, ajungând la o treime din valoare iniţială.

La loc comanda! Teii tăiaţi "pe bulevard", la Iaşi, vor fi replantaţi

94 % din ieşeni vor din nou sa aibă tei in centru. Ei au decis ca teii sa fie replantaţi in centrul oraşului. Aproape in unanimitate, cetăţenii consultaţi de autorităţi doresc replantarea teilor scoşi nu demult. In consecinţă, in aceasta toamna, pe pietonalul Stefan cel Mare si in împrejurimi, se vor răsădi 142 de puieti de tei argintiu de dimensiune medie si cu coroana deja formata. Salcâmii japonezi vor fi mutaţi in alte zone din cartierele ieşene. In perioada consultării publice, care a durat o luna, 14.249 ieşeni si-au exprimat opinia. 13.347 dintre ei, adică 93,71 la suta, au cerut replantarea teilor in centru si doar 638 au fost de acord ca lucrurile sa rămână aşa cum sunt acum. In ceea ce priveşte restul voturilor, acestea au fost fie anulate, fie ieşenii nu au prezentat nicio opţiune.

Putem trece la euro abia peste şapte ani

România ar putea adopta moneda unică europeană în 2022-2023, când va fi pregătită din punct de vedere tehnic, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României. Acesta a ţinut însă să precizeze că stabilirea momentului aderării va fi o decizie politică. "Evaluările noastre arată că 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie că vorbim despre convergenţa nominală, fie de cea reală. Convergenţa nominală să rămână în zona ţintită, iar cea reală să atingă un nivel rezonabil", a menţionat Olteanu. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a spus de mai multe ori că doreşte ca ţara noastră să adere la moneda europeană în 2019, atunci când România va avea şi preşedintia EU. Însă, reprezentanţii BNR au spus de mai multe ori că termenul este prea nerealist motivând că avem multe dispariţăţi regionale şi că economia reală nu arată aşa de bine ca cea de pe hârtie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb