REVISTA PRESEI 26.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 octombrie 2012

ADEVARUL

Ce înseamnă "a lua geanta" sau "a întoarce haina" în limbajul naşilor de la CFR

Procurorii au dat iama în trenurile şi birourile CFR Călători SA pentru a anihila "reţeaua naşilor". Peste 200 de controlori şi revizori din toată ţara sunt cercetaţi pentru încasarea de şpăgi de la călători blatişti. Banii se împărţeau piramidal. Banalul mers pe blat, "cu naşul", ascunde o adevărată reţea de şpăgi construită în CFR pe modelul celor din vămi. Fenomenul micii corupţii din CFR a fost unul rar investigat de procurori, dar anchetorii par să fi pornit cea mai complexă investigaţie ce priveşte şpăgi de peste 100 de milioane de lei colectate anual. Ancheta a fost pornită de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, care au luat pe sus cu mandate de aducere nu mai puţin de 81 de angajaţi CFR suspecţi de fapte de corupţie. În total, ancheta priveşte vizează 200 de angajaţi ai regionalelor CFR Călători din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Craiova. Cercetările vizează controlorii, şefii de tren, dar şi cei din supra control (revizorii).

Copiii români de peste Nistru care au învins Federaţia Rusă. CEDO le-a acordat despăgubiri de un milion de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză celor 170 de elevi români din Transnistria, care au reclamat Federaţia Rusă pentru închiderea şcolilor cu predare în limba română. Marea Cameră a CEDO a stabilit că Federaţia Rusă este pe deplin responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului în Transnistria, teritoriu pe care îl controlează militar, politic şi economic. Curtea de la Strasbourg a declarat guvernul rus vinovat pentru închiderea, în 2002 şi 2004, a şcolilor cu predare în limba română şi cu scriere în grafie latină din localităţile Tighina, Grigoriopol şi Râbniţa. CEDO a dispus ca guvernul de la Kremlin să plătească 1,02 milioane de euro victimelor - mai exact câte 6.000 de euro pentru fiecare dintre cei 170 de reclamanţi.

Ziua Armatei, fără preşedintele Traian Băsescu

Autorităţile de la Bucureşti s-au bâlbâit în ceea ce priveşte invitarea la Carei a preşedintelui României, care este şi şeful Armatei. Evenimentul organizat ieri la Carei cu ocazia Zilei Armatei a strâns sub aceeaşi umbrelă unii dintre cei mai importanţi oameni din stat, însă nu şi pe preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe, au asistat la ceremoniile prin care s-a marcat sărbătoarea Armatei Române.

Politica devine, tot mai mult, o afacere de familie. Cuplurile care merg de mână chiar şi în Parlament

Rudele unor lideri cu influenţă figurează pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare. Unii defilează alături de cei care i-au promovat. Soţiile, fiii sau fraţii unor politicieni cu tradiţie apar pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Această realitate confirmă tendinţa de afirmare a familiilor politice, alcătuite nu pe criterii de ideologie, ci de rudenie. În unele cazuri este vorba de consolidarea unei tradiţii în cadrul aceleiaşi familii. Astfel, Manuela Mitrea candidează pentru un nou mandat pentru Camera Deputaţilor în Constanţa, iar Miron Mitrea pentru un nou mandat de senator în Vrancea. Gabriela Vrînceanu Firea, soţia primarului din Voluntari, Florentin Pandele, a fost desemnată de PSD să candideze la Senat, într-un colegiu din Ilfov, care cuprinde şi oraşul condus de partenerul său de viaţă.

Expert rus: "În Transnistria poate fi amplasat complexul de rachete < Iskander >, orientat direct spre România"

Regiunea trasnisreană este cel mai indicat loc pentru amplasarea unui complex de rachete ruseşti, împotriva scutul antirachetă american amplasat în România, susţine expertul militar rus Pavel Felgenhauer. "În Transnistria, de exemplu, poate fi amplasat complexul de rachete < Iskander >, orientat direct spre România", a declarat Felgenhauer, potrivit Novii Reghion. "Nu am auzit de astfel de planuri, dar este logic. Dacă, de exemplu, dorim să contracarăm scutul antirachetă din Polonia, spunem că instalăm un sistem de rachete în Kaliningrad. Dar ce este mai aproape de România? Cu excepţia Transnistriei, nu există nimic", a declarat Pavel Felgenhauer.

Avocatul Piperea: Hidroelectrica poate ieşi din insolvenţă abia peste un an

Compania de stat Hidroelectrica poate ieşi din insolvenţă abia peste un an, consideră avocatul Gheorghe Piperea, cel care reprezintă producătorul de energie în procesele privind strămutarea şi a celor în care creditorii contest înscrierile în tabelul restanţelor. Asta în condiţiile în care oficialii statului au declarat de mai multe ori că doresc ca insolvenţa Hidroelectrica să se finalizeze în acest an. "Într-o măsură rezonabilă trebuie să se calmeze entuziasmul autorităţilor care speră şi acum să se închida dosarul de insolvenţă până la sfârşitul anului 2012; este imposibil", a spus Piperea, potrivit avocatura.com. Mai mult, Piperea susţine că şi termenul de iunie 2013, avansat de administratorul judiciar al Hidroelectrica, este unul optimist.

Pentru prima dată, Germania va verifica aurul Bundesbank depozitat în SUA, Franţa şi Marea Britanie

O curte federală din Germania a recomandat băncii centrale să deruleze audituri anuale şi să trimită echipe care să verifice direct rezervele de aur din alte ţări, inclusiv cele păstrate la Rezerva Federală din New York, potrivit CNBC. Pe lângă New York, Bundesbank păstrează aur la Londra, Paris şi Frankfurt. Timp de decenii, Bundesbank s-a bazat doar pe confirmarea scrisă a rezervelor de aur de la New York, Londra şi Paris. Potrivit unui raport al curţii germane de audit, Bundesbank nu a derulat niciodată o verificare directă a aurului.

CURENTUL

Culmea nesimţirii! ANI şi DNA, sacrificate pe altarul pensiei lui Mircea Diaconu

Mai bine desfiinţăm DNA, DIICOT, ANI şi Parchetele, decât să fie pedepsit un infractor dovedit care se încăpăţânează şi se ascunde după fustele imunităţii parlamentare. Pe această logică deviantă merge senatorul-mim Mircea Diaconu, cel care este în stare să calce în picioare legea şi să creeze probleme mari Românie la nivel european la capitolul Justiţie, decât să se dea dus de la Senat şi să piardă cei patru ani care i se vor adăuga la pensie, conform unor surse din Parlament. Asta în condiţiile în care mai are circa o lună de mandat, dar nu despre asta este vorba, ci despre ego-ul său care îi depăşeşte cu mult cariera sa artistică plină de accente mediocre. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ar trebui desfiinţată, dar totodată ar fi necesar să se realizeze un control al averilor tuturor cetăţenilor, indiferent dacă sunt sau nu demnitari, a afirmat ieri, la Piteşti, senatorul liberal Mircea Diaconu.

Jaful de la Electrica SA continuă sub îndrumarea directorului general interimar

Jefuirea sistematică a societăţii Electrica SA continuă nestingherită sub privirile aprobatoare ale directorului general interimar Ioan Roşca, care ignoră nu numai semnalele de alarmă trase de presă ci şi ordinele date de ministrul economiei, Daniel Chiţoiu. Ziarul Curentul dezvăluia, la sfârşitul lunii septembrie modul în care directorul Electrica SA dirijează atribuirea de contracte preferenţiale unor firme ce aparţin reţelei de afacerişti din Negreşti Oaş, abonate la contracte cu statul.

CURIERUL NATIONAL

Bani europeni, sistaţi pentru 3 programe

Comisia Europeană a anunţat România că a declanşat procedura de presuspendare a celei mai mari părţi din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE. Decizia CE intervine din cauza unor deficienţe grave din sistemul de gestionare şi control al programelor operaţionale pentru Transport Regional şi Creşterea competitivităţii economice. Comisia a găsit probleme în domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi probleme în prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. În urma celor trei scrisori de la CE, câte una pentru fiecare program vizat, nu se vor mai face plăţi până când autorităţile române vor lua măsuri pentru remedierea problemelor semnalate de Comisie.

Misterul dispariţiei medicamentelor

Producătorii spun că ei nu scot produse de pe piaţă fără să anunţe statul şi că unele medicamente dispar din cauza exporturilor paralele. Distribuitorii afirmă că ei fac comenzi, dar nu au nicio vină dacă producătorii nu le dau medicamentele. Raed Arafat a anunţat că aceştia vor fi sancţionaţi drastic dacă retrag sau opresc de la vânzare un medicament fără să notifice statul. "Este o neînţelegere. Orice companie care retrage de pe piaţă anunţă decizia de retragere pentru ca să se găsească înlocuitori", a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

AmCham: Corupţia ar trebui pedepsită mai mult financiar decât penal

Cazurile de corupţie din România ar trebui să fie pedepsite mai mult prin "coerciţii financiare" şi mai puţin prin sancţiuni penale, aşa cum se întâmplă în prezent, penalizarea pecuniară fiind mai dureroasă în unele cazuri, a declarat, ieri, Sorin Mândruţescu, preşedintele AmCham. "România se axează prea mult pe elementul penal al abordării corupţiei. Dacă ne-am duce mai mult pe zona fiscală sau financiară, ar fi mai bine, aşa cum se întâmplă în cazul altor state. Este o temă de dezbatere, coerciţia financiară este mai dureroasă decât cea penală", a spus Mândruţescu, la lansarea raportului "Priorităţi pentru România".

Konieczny: CNVM nu respectă voinţa acţionarilor în privinţa listării FP la Varşovia

"Aşteptăm în continuare ca CNVM să modifice regulamentele interne care să permită stabilirea legăturii între Depozitarii Centrali din România şi Polonia". După mai bine de un an fără niciun progres în această direcţie, nu mai este o chestiune de răbdare, ci o nerespectare clară a unei decizii comerciale, acuză Konieczny.

Marea Britanie a primit o gură mare de oxigen

Jocurile Olimpice de vară, care s-au desfăşurat la Londra între 27 iulie şi 12 august, au ajutat economia Marii Britanii să iasă din recesiune. Economiştii avertizează că revenirea puternică reflectă, în mare parte, factori excepţionali, precum organizarea JO 2012 şi efectul recuperării de după zilele libere acordate pentru sărbătorirea jubileului reginei. Economia Marii Britanii a crescut cu 1% în trimestrul al treilea, faţă de precedentele trei luni, avansul, susţinut de efectele organizării Jocurilor Olimpice la Londra în această vară, fiind mai mare decât anticipau analiştii, potrivit cotidianului Financial Times.

EVENIMENTUL ZILEI

Puiu Popoviciu, demolatorul din Kiseleff 39

Vecinii spun că firma omului de afaceri a pus la pământ Restaurantul Casei Regale şi le-a propus case în complexul rezidenţial pe care urma să-l construiască. În bătălia pentru terenuri în cea mai elitistă zonă a Capitalei, Şoseaua Kiseleff, se pomeneşte, adeseori, numele lui Gabriel Aurel "Puiu" Popoviciu. Unul din terenurile vizate de acesta: suprafaţa de aproape 4.000 de metri pătraţi pe care s-a aflat fostul Restaurant al Casei Regale "Flora", demolat în 2010. Din păcate, pentru importanţa istorică a imobilului, abia anul acesta, pe 8 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că aprobarea de demolare a imobilului de la numărul 39, emisă de primarul general al Capitalei, Sorin Opres­cu, este ilegală. Până să se pună stăpânire pe terenul de sub casa aflată în sfera de protecţie a monumentelor istorice, timp de peste 20 de ani s-a dus o luptă acerbă.

EXCLUSIV EVZ. Viorel Cataramă, contracandidatul lui Crin Antonescu la Senat. UPDATE Pavelescu confirmă: "Va fi pe listele PNŢCD"

Viorel Cataramă va fi contracandidatul lui Crin Antonescu în alegerile parlamentare. El va intra în cursa electorală din partea ARD, în colegiul din sectorul 3 al Capitalei, unde s-a înscris şi actualul preşedinte al PNL. Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a confirmat informaţia EVZ, într-o declaraţie pentru Realitatea TV. El a spus că Viorel Catarama va candida din partea PNŢCD. "Cred ca este o confruntare necesară care va clarifica ce se mai poate clarifica din eşichierul politic românesc", a spus Pavelescu. În 2010, Viorel Cataramă a fost exclus din PNL după ce a intrat în conflict cu Crin Antonescu. La acea vreme, omul de afaceri a anunţat că-şi depune candidatura împotriva lui Antonescu la funcţia de preşedinte al PNL.

USL nu există la Cluj! PSD face jocurile PDL

Prefectul PSD a dat un ordin care-i permite candidatului PDL să rămână deputat. Liberalii au luat foc. USL nu funcţionează la Cluj. Situaţia s-a tensionat în ultima perioadă pentru că PSD-iştii preferă să facă "joc de glezne" în lupta electorală cu PDL. Numirea de către social - democraţi a unor candidaţi fără şanse în alegerile parlamentare, modificarea teritorială a unor colegii pentru ca PDL să aibă şanse mai mari sunt decizii care i-au iritat peste măsură pe reprezentanţii PNL. Ultima manevră a fost făcută marţi de către prefectul PSD-ist în favoarea PDL. Gheorghe Vuşcan a modificat, printr-un ordin de prefect, "graniţele" Colegiului 2 pentru Camera Deputaţilor, în care candidează preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.

TOP 300 CAPITAL

"Frank Timiş este cel mai bogat român, menţinându-se pe această poziţie pentru al doilea an consecutiv. Potrivit calculelor Capital, averea sa este estimată la 1,7- 1,75 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut", se arată în comunicatul oficial Capital. "Averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din clasament se situează în jurul valorii de 26,5 miliarde de euro, în scădere cu 3 miliarde de euro faţă de ediţia din 2011 -, pierderile şi insovenţele avand o influenţă importantă asupra acestora. Ponderea averilor din TOP 300 în Produsul Intern Brut al României s-a redus până la 19,4%, de la 23,6% cât a fost în 2011.

IPOTEZĂ ŞOC: Şeful spionajului rusesc ar fi fost oprit pe Aeroportul "Henri Coandă"

Potrivit România Tv, diplomatul rus era capul celei mai mari reţele de spionaj din România. El furniza informaţii Rusiei atât despre România cât şi despre Statele membre NATO. Ieri, cursa AEW 234, pe ruta Bucureşti - Kiev, trebuia să decoleze la ora 15.55, însă a fost amânată după ce, potrivit reprezentanţilor Aeroportului "Henri Coandă", a fost o alarmă cu bombă. Nava a decolat câteva ore mai târziu, la ora 19.24. Jurnaliştii România TV susţin că această alarmă a fost o diversiune a serviciilor secrete din România pentru a-l opri la aeroport pe Aleksandr Evsiukov, diplomatul rus care, duminică, a accidentat grav o studentă pe o stradă din apropierea staţiei de metrou Nicolae Grigorescu. Acesta avea ca destinaţie finală Rusia. În cele din urmă, ieri, Aleksandr Evsiukov a plecat din România şi a ajuns în Rusia.

JURNALUL NATIONAL

STENOGRAME. Cocoş l-a invitat pe Blejnar la Paris

Soţul Elenei Udrea era dispus să-l aştepte pe fostul şef al ANAF până când reuşeşte să ajungă în capitala Franţei să-şi ducă fata la Disneyland. Stenogramele din dosarul "Motorina" arată cum Dorin Cocoş l-a invitat pe fostul şef al ANAF la Paris. Invitaţia a fost făcută la 21 septembrie 2010 într-o discuţie telefonică dintre cei doi. În stenograma de la dosar, bărbatul care îl sună pe Blejnar nu este identificat, numărul apelantului fiind atribuit firmei Clamari Impex SRL care îi aparţine lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea.

Daniel Constantin: "Solurile României permit dezvoltarea produselor bio şi agriculturii ecologice"

Agricultura din România are la dispoziţie mai multe fonduri europene decât alte sectoare chiar dacă a avut cel mai mic buget din ultimii 23 de ani, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de profil. Acesta a precizat că o oportunitate pe care o are România în comparaţie cu alte state membre este legată de calitatea solului şi a terenurilor agricole. Cu toate acestea, terenurile din România au şi dezavantajul că nu sunt comasate pentru a crea exploataţii viabile din punct de vedere economic. Alte provocări pentru România, în perioada următoare, în opinia şefului MADRR, vizează reabilitarea sistemului de irigaţii şi redresarea balanţei comerciale cu produse agricole.

Aerostar Bacău a început lucrările la primul Airbus 320

Producătorul de avioane Aerostar Bacău a început service-ul la primul Airbus 320 ce este adus în România, în vederea lucrărilor periodice de întreţinere, anunţă Aviation Week. Astfel, este valorificată autorizarea Part-145, obţinută de compania bacăuană în luna mai a acestui an, pentru întreţinerea de avioane comerciale. Airbus-ul intrat în hangarul de 5.000 de metri pătraţi, inaugurat cu ocazia acreditării Part-145, este operat de compania Sky Wings din Grecia şi a sosit la Bacău pe 9 octombrie, pentru o verificare generală şi câteva operaţii de service, care includ schimbarea trenului de aterizare.

Proiecte care vor schimba Capitala - de la "autostrada pietonilor", la şoseaua care traversează oraşul în 12 minute şi autostrada suspendată de 1,57 miliarde de euro

Un numar de 39 de proiecte în valoare de 200 de milioane de euro vor schimba în maxim opt ani identitatea urbană a zonei centrale şi de sud a Dâmboviţei. Este vorba de construcţia de noi poduri peste Dâmboviţa, pieţe pietonale şi scuaruri, şase kilometri de trasee pietonale, sute de locuri de parcare , reabilitarea urbanistică a pieţelor Universităţii, Unirii, Constituţiei şi Palatului. La acestea se va adauga cel mai scump proiect din istoria Bucureştiului, Autostrada Suspendată, investitie de 1,570 miliarde de euro, o şosea de 12,5 kilometri, botezată Diametrala Nord-Sud, care va permite traversare în doar în 12 minute a oraşului, Pasajul Mihai Bravu dar şi parcările subterane de la Piaţa Universităţii şi Charles de Gaulle.

NATIONAL

Gigi Netoiu a cumparat de la Dan Diaconescu un loc de deputat cu 500.000 de euro

Una dintre putinele cunoscute ale alegerilor din 9 decembrie este intrarea in Parlament, si inca destul de lejer, a formatiunii politice inventate de Dan Diaconescu. Cel care, aidoma si altor lideri de partide, a scos la vanzare, pe tejghea, ultimele locuri eligibile pentru un fotoliu caldut sub cupola Casei Poporului. Iar printre oamenii doldora de bani si mari amatori sa-si blindeze combinatiile financiare cu o imunitate salvatoare, cel care a prins ultimul tren pe lista PP-DD este miliardarul Gigi Netoiu. Culmea, omul atat de urat de olteni pentru ca in urma cu cativa ani a decimat echipa de fotbal a "Stiintei" va candida acum pentru un loc de deputat tocmai in Colegiul nr. 1 din Craiova.

Pedelistii bat toaca guvernarii ca sa auda liberalii

Pedelistii si "ungurenii" viseaza la o alianta cu un PNL scapat de sub jugul lui Antonescu, dupa alegeri. In mod evident, "dreptii" din ARD sunt cu ochii ca pe butelie pe PNL, asteptand declansarea revoltei contra exceselor practicate de Crin Antonescu. Iar ca sa atate jarul, pedelistii, plus Razvan Ungureanu, fredoneaza din ce in ce mai apasat refrenul "ce bine ne potrivim noi si ce frumos ne-ar sta impreuna la guvernare".

Razboaiele gazoductelor. Cine va fi furnizorul de gaze al Europei?

Dezvaluirile in exclusivitate pentru National (publicate in numarul din 2 octombrie) ale unui ofiter sirian despre adevarata miza a conflictului din Orientul Mijlociu se adeveresc. Leviatanul, uriasul depozit de gaze naturale descoperit in Marea Mediterana a pornit "razboiul gazoductelor". Qatarul se zbate sa devina principalul furnizor de gaze al Europei, in detrimentul Rusiei. The Market Oracle, cel mai important centru international de analiza financiara, recunostea intr-un raport din 14 octombrie, prin expertul in "geopolitica petrolului" William Engdahl, ca "resursele uriase de gaze descoperite in Israel, Qatar si Siria si posibilitatea ca UE sa devina cel mai mare beneficiar al acestui gaz au contribuit la conflictul geopolitic cu privire la regimul lui Bashar al-Assad.

Magnatul Nelu Iordache, sechestru pe avioane din cauza datoriilor

Afaceristul despre care "National" a dezvaluit ca isi bate joc de locuitorii din Otopeni, unde a pus mana pe un contract de 258 de milioane de euro, este executat silit. Nelu Iordache, patron Romstrade si Blue Air, a ramas fara doua avioane din pricina unor datorii de 1,8 milioane de euro. Contractele din bani publici continua sa-i umfle conturile cu sute de milioane de euro, insa Nelu Iordache refuza sa-si achite datoriile. Zeci de firme care incearca sa-si recupereze banii de la Romstrade au deschis procese la mai multe tribunale din tara, partenerii de afaceri cerand insolventa companiei lui Nelu Iordache.

BCR ofera aur pe hartie, bancile vand si ce nu au

Restrictionarea imprumuturilor oferite de BNR a determinat bancile sa gaseasca alte surse de lichiditati. BCR ofera spre vanzare certificate egale cu un gram de aur, iar bancile vor sa vanda obligatiuni ipotecare acoperite cu... credite considerate performante. BCR a lansat de curand Certificatul Index, care are ca suport aurul si al carui pret reprezinta valoarea in lei a unui gram din acest metal pretios. Practic, vorbim de aur "pe hartie", de aur care nu exista si nici nu va exista, deoarece se cumpara un certificat la o valoare de 193 de lei (cotatia de ieri a gramului de aur, in scadere deja cu un leu fata de ziua precedenta), iar peste un an, de exemplu, se obtine valoarea cotatiei de atunci, care poate fi mai mica sau mai mare ca suma investita initial initial.

PUTEREA

Băncile caută bani. Se pregăteşte prima emisiune de obligaţiuni ipotecare

Prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din România ar putea apărea în maximum un an, dacă nu mai devreme, în contextul în care legislaţia existentă din 2006 trebuie schimbată, a declarat, joi, Radu Toia, director general al Direcţiei Autorizare - Reglementare în cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Analiştii se declară sceptici cu privire la succesul unui astfel de demers.

Economia românească, văzută de ambasadorul SUA Mark Gitenstein. Evaziunea fiscală bate bugetul de stat

"Evaziunea fiscală este atât de larg răspândită aici,în România,încât mărimea acesteia ar putea depăşi nivelul bugetului de stat", a afirmat ambasadorul Gitenstein, în discursul susţinut la prezentarea raportului "Priorităţi pentru România", realizat de Camera de Comerţ Americană din România. De asemenea, Gitenstein a arătat că a înţeles că economia României este ca o piramidă inversată, în care trei milioane de angajaţi în sectorul privat, care plătesc taxe şi impozite, susţin celelalte 15 milioane de români sau pe cele trei milioane de români care muncesc în economia gri şi care nu plătesc nici un fel de taxe.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu primul român membru în Clubul de la Roma: UE, ameninţată să se rupă în bucăţi

Diplomatul şi matematicianul Mircea Maliţa a fost primul român care a intrat în Clubul de la Roma. Episodul s-a consumat în 1972, la scurt timp după ce Clubul a dat publicităţii un raport care a zguduit la vremea respectivă lumea, cu privire la evoluţia omenirii în următoarele patru decenii. La 40 de ani distanţă, în toamna lui 2012, o nouă coincidenţă: după câteva luni de la lansarea următorului raport (cel pe 2012-2052), Adunarea Generală a Clubului de la Roma se ţine la Bucureşti. Academicianul Mircea Maliţa s-a numărat printre vorbitorii de la evenimentul care a avut loc la începutul acestei luni, insistând, alături de Richard Ernst, laureat al Premiului Nobel, şi Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, asupra rolului fundamental al învăţării şi educaţiei în conturarea viitorului.

Seismologii avertizează: "Trebuie să fim pregătiţi pentru un CUTREMUR MARE"

Specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului trag un semnal de alarmă şi avertizează cu privire la iminenţa unui cutremur de mari dimensiuni, potrivit Realitatea.net. Zona Vrancea este destul de tensionată şi putem oricând să ne aşteptăm la un cutremur mare. Nu trebuie să ne gândim că vine anul acesta sau anul viitor, dar nu putem neglija această posibilitate. Trebuie să fim pregătiţi pentru un astfel de eveniment.", a spus Mircea Radulian, director ştiinţific la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, la Kanal D. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizat că un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter se poate produce "în perioada imediat următoare", iar un cutremur catastrofal va lovi România în preajma anului 2040.

Tezaurul rămâne la Moscova, rapoartele se înmulţesc

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul de Externe, "copreşedinţii Comisiei Comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale s-au întâlnit, miercuri, la Moscova, fiind convenită elaborarea unui raport de etapă, care va fi adoptat cu prilejul proximei reuniuni, în luna martie a anului 2013". Deşi conducerea MAE doreşte să dea impresia că înregistrează progrese în problema Tezaurului, în realitate negocierile nu au progresat nici un milimetru.

Care sunt neregulile cu fondurile europene ale POR

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest (ADRNV), Claudiu Coşier, a făcut primele declaraţii după ce meembrii Comisiei Europene au decis să înceapă procedura de presuspendare a plăţii fondurilor europene care finanţează programul operaţional sectorial pentru creşterea competitivităţii societăţilor comerciale şi programul operaţional regional. Claudiu Coşier consideră că cele mai multe dintre neregulile semnalate de oficialii europeni sunt, de fapt, diferenţe de interpretare a unor norme din legislaţia europeană şi din cea românească.

ZIARUL FINANCIAR

DACĂ. ZF a imaginat un exerciţiu în care în loc de 1,8 mld. euro am fi luat 10 mld. euro bani europeni

Absorbţia a jumătate din fondurile structurale alocate României în exerciţiul financiar 2007 - 2013 (20 mld. euro în total) ar fi putut menţine economia pe plus în anii de criză şi ar fi făcut revenirea mult mai rapidă, cum este cazul Poloniei, care are o rată de absorbţie de 40%. - Comisia Europeană susţine că fondurile UE reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere. Dar la Bucureşti aceste aprecieri nu sunt înţelese. - 10 mld. euro intraţi suplimentar în economie ar fi însemnat un "factor de multiplicare" de 4-5 ori, apreciază specialiştii, adică ar fi făcut să se "învârtă" în economie 50 mld. euro. - Dacă absorbeam 10 mld. euro de la UE, consumul nu s-ar fi prăbuşit cu 20% în anii de criză, iar economia ar fi fost stimulată prin noi comenzi de servicii şi bunuri.

Cum vede managerul celui mai performant fond mutual evoluţia economiei

Răzvan Rusu, directorul de investiţii al societăţii de administrare Certinvest şi managerul celui mai performant fond mutual din acest an: "România ar putea atrage investiţii străine în energie, minerit şi în agricultură. Şi companiile active în sectorul IT&C au nevoie de finanţare, dar sper că acestea vor apela la bursă pentru a atrage investiţii". Pentru managerul de fond, un scenariu pesimist pentru anul viitor ar fi fragmentarea zonei euro şi ieşirea Greciei sau chiar a Germaniei din uniunea monetară, evenimente care ar diminua puternic orizontul de dezvoltare al României.

Acţiunile Transgaz, sub preţul de listare, dar investitorii au câştigat din dividende 44% în cinci ani

Întârzierea ofertei publice prin care statul urmează să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) a pus presiune pe cotaţia acţiunilor, care a scăzut sub preţul din oferta publică iniţială (IPO) prin care compania s-a listat la bursă, în decembrie 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb