REVISTA PRESEI 26.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 26 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 26.10.2017

ADEVARUL

Tudose: Nu sunt certat cu Dragnea. Nu o remaniez pe Olguţa Vasilescu

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că nu va mai exista nicio remaniere în Cabinetul pe care îl conduce, excluzând inclusiv varianta demiterii ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa. Precizările liderului de la Palatul Victoria au fost confirmate şi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. "Nu sunt certat cu Liviu Dragnea. Acum două seri am stat până la 1 noaptea să lucrăm la proiecte. În timp ce noi eram împreună, apăreau informaţii că noi ne certăm", a spus premisrul.

Sfântul Dumitru

Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie. Acesta a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximilian Galeriu, împăraţi faimoşi ai Imperiului Român. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină, părinţii săi temându-se de ceea ce ar fi putut păţi atât ei, cât şi copilul în acea perioadă în care păgânii persecutau creştinii. Acesta a fost învăţat despre Dumnezeu şi creştinism într-o cameră ascunsă a palatului lor.

Mihai Fifor: Achiziţionăm elicoptere de la Airbus care vor fi produse în fabrica din Braşov

România va achiziţiona elicoptere modelul H 215 de la Airbus care vor intra în dotarea MApN şi MAI, a anunţat, miercuri, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor. Asta după ce recent s-a anunţat că s-au semnat şi documentele cu americanii de la Bell Helicopters pentru cumpărarea a 45 de elicoptere de atac. Întrebat când s-ar putea da comanda, ministrul Apărării a spus că partea română o să facă prima parte a contractării anul acesta, arată economica.net.

De ce cad pomii ca spicele în Bucureşti

Bilanţ de groază pentru furtuna care a lovit marţi Capitala: peste 140 de copaci au fost doborâţi de vântul puternic, zeci de maşini au fost avariate şi mai mulţi oameni au ajuns în spital. Specialiştii dau vina pe autorităţile locale pentru dezastrul din Bucureşti despre care spun că nu şi-au făcut treaba pentru a preveni căderea arborilor. "Vântul nu a avut o intensitate foarte mare, nu a depăşit 50-60 km/h, dar a bătut continuu", a explicat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti - Ilfov. Specialiştii spun că dezastrul din Capitală a fost cauzat de birocraţie, dar şi incompetenţa autorităţilor locale. Potrivit acestora, pagubele provocate de furtună ar fi putut fi prevenite dacă primăriile şi-ar fi făcut datoria.

Reactia CE la amendamentele lui Iulian Iancu

Intenţia deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi de la minorităţi din Comisia pentru Industrii şi Servicii de a le acorda celor de la OPCOM un monopol de tranzacţionare pe piaţa gazelor naturale pune România pe poziţii divergente cu Comisia Europeană. La solicitarea ziarului "Adevărul", Comisia a oferit o reacţie oficială faţă de amendamentele depuse de deputaţi la OUG 64/2016 care liberalizează piaţa gazelor. Răspunsul Comisiei Europene a fost tranşant: respectaţi regulile concurenţiale sau veţi putea avea de suportat consecinţe negative asupra investiţiilor din România.

Ce spionează americanii în Marea Neagră

Aeronavele de recunoaştere mobilizate de armata americană în Marea Neagră spionează desfăşurările de trupe din zonă şi construcţia podului între regiunea Krasnodar şi peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în martie 2014, spune un ofiţer de rang înalt din cadrul Districtului Militar Sud. Drone strategice Global Hawk şi avioane de recunoaştere RC-135 şi P-8A Poseidon zboară frecvent în Marea Neagră în apropierea frontierei ruse, denunţă comandantul trupelor antiaeriene din Districtul Militar Sud al Rusiei Viktor Sevostianov.

Saudiţii construiesc în deşert oraşul viitorului

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a anunţat construirea unei gigantice zone de dezvoltare economică, având o mărime de trei ori mai mare ca insula Cipru, investiţiile urmând să se ridice la mai mult de 500 de miliarde de dolari (425 de miliarde de euro). Acest nou proiect a fost dezvăluit în contextul în care Arabia Saudită, care se confruntă cu dificultăţi bugetare, încearcă să-şi diversifice economia, care este prea dependentă de petrol, al cărui preţ a scăzut în ultimii trei ani, notează Trends Tendances. Noua zonă economică, numită NEOM, având o suprafaţă de 26.500 km2, va fi construită în nord-vestul Arabiei Saudite, la Marea Roşie, la est de Golful Aqaba, iar anumite sectoare vor fi la graniţă cu Iordania şi Egiptul.

Antrax, holeră, ciumă, noile arme ale Phenianului?

Potrivit unui raport intitulat Programul de arme biologice al Coreei de Nord, al centrului american Belfer, în statul comunist există cel puţin trei fabrici şi şapte centre de cercetare unde s-ar putea produce arme biologice, inclusiv antrax, variola, botulism, holeră şi ciumă. Pe lângă programele sale balistice şi nucleare, Coreea de Nord ar avea un program militar biologic, se arată într-un raport al Centrului de cercetare Belfer de la Universitatea Harvard. La baza acestei concluzii stau informaţiile furnizate de fugarii nord-coreeni cercetătorilor americani. Experţii avertizează că acest nou program îşi are originea în anii '60.

Nu produce economia cât risipeşte Guvernul: deficit dublu la nouă luni

Deşi avem o creştere economică record, şi deficitul bugetar atinge recorduri: în al doilea trimestru al anului aveam cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, iar după primele nouă luni aproape s-a dublat, comparativ cu anul trecut. Explicaţia pentru acest paradox e simplă, spun economiştii: România nu reuşeşte să producă atât cât cheltuie Guvernul. Şansele Guvernului de a se mai încadra în ţinta de deficit de 3% din produsul intern brut (PIB) în acest an scad semnificativ. Cel mai recent avertisment a venit din partea institutului european de statistică, Eurostat, care arată că, în trimestrul al II-lea al acestui an, România a înregistrat cel mai mare deficit ajustat sezonier din Uniunea Europeană, de 4,1%.

BANCHERUL

Mugur Isărescu trebuie sa stimuleze concurenţa pe piaţa bancară, nu să le dea indicaţii preţioase bancherilor despre cum sa se poarte cu clienţii

Zeci de bancheri adunaţi intr-un amfiteatru al Institutului Bancar Roman (IBR) îşi aplauda frenetic şefii care le-au ciripit ceva banalităţi despre "compliance", adică legile si normele pe care trebuie sa le respecte, in timp ce mii de romani se plâng prin unităţile bancare, la call-centere, pe internet, prin ziare si tribunale, că sunt dezamăgiţi de serviciile bancare sau chiar abuzaţi si umiliţi de angajaţii băncilor. Sunt două lumi paralele: cea a bancherilor, care nu prea au motive sa le pese prea mult de clienţii lor, din simplul motiv ca activează pe o piaţă bancară in care concurenta este slabă, cu tot mai multe bănci scoase la vânzare si foarte puţine nou-venite. Isărescu ignoră legea de bază a economiei de piaţă: doar concurenţa duce la creşterea nivelului de pregătire al angajaţilor si implicit la salarii mai mari.

COTIDIANUL

Iordache a anunţat calendarul pentru pachetul de legi privind justiţia

Preşedintele Comisiei pentru stabilitatea în justiţie, Florin Iordache (PSD), a declarat, miercuri, că aleşii vor lucra "în integralitate" proiectele de lege privind schimbările din Justiţie, afirmând că vor fi şi amendamente propuse de Ministerul Justiţiei care nu vor fi asumate de niciun partid. "Calendarul este următorul, aşa cum am anunţat şi în plenul comisiei, avem pentru cele trei legi - 303, 304 şi 317 - opinia Ministerului Justiţiei, aceasta va fi publicată pe site-ul comisiei, iar începând de săptămâna viitoare vom invita la comisie într-un format mult mai larg tot ce înseamnă sistem juridic, începând cu MJ, CSM, Înalta Curte, Parchetul General, asociaţiile profesionale", a declarat deputatul PSD Florin Iordache. Iordache a afirmat că Parlamentul nu îşi va asuma toate amendamentele propuse de Ministerul Justiţiei.

Ce a susţinut Dumitru Iliescu în faţa Comisiei SRI

Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a susţinut că a avut cunoştinţă despre informaţii clasificate, pe care le-a "dirijat" ulterior către structuri de informaţii, altele decât SRI, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda. Potrivit lui Manda, Dumitru Iliescu a susţinut că era ilegal să deţină aceste informaţii clasificate, că nu le deţine şi că a fost informat despre existenţa acestor informaţii. "A precizat foarte clar procedurile în aşa fel încât să înţelegem că a ştiut ce înseamnă legea şi că nu a încălcat legea", a spus Manda. Întrebat în ce calitate a fost informat Dumitru Iliescu, Manda a spus că, în opinia sa, acest lucru are legătură cu experienţa, expertiza şi trecutul pe care îl are acesta, fiind fost şef SPP, general şi secretar CSAT. El a admis, totuşi, că Dumitru Iliescu nu avea dreptul să fie informat cu aceste informaţii clasificate.

Locurile de joacă, pericol public

Stupoare pentru zecile de copii care zilnic se jucau în Parcul Tei din Sectorul 2 al Capitalei. Locul în care se jucau de ani de zile a fost făcut una cu pământul. Autorităţile au decis să închidă definitiv spaţiul de joacă după ce o fată a căzut după ce s-a rupt o funie a ansamblului de joacă şi s-a lovit la spate. Evenimentul s-a produs în luna septembrie. Locul de joacă din parcul bucureştean Tei, unde s-a lovit aceasta, este în administrarea ADP Sector 2. Cei din Primăria Sectorului 2 declarau atunci că săptămânal se fac verificări la locurile de joacă.

CURENTUL

Finul din Vaslui al lui Tudorel Toader, impus şef în CSM

Finul ministrului Justiţiei, consilierul juridic Marius Daniel Tudor, este şef al Serviciului Programe Europene si Internaţionale din cadrul Direcţiei Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe a CSM, funcţie pe care o ocupă prin delegări succesive. Pentru a-i face loc lui Tudor, candidatura pe funcţie unei judecătoare a fost respinsă după ce, în iunie 2017, detaşarea acesteia în CSM a fost încetată de ministrul Justiţiei. Deşi Marius Daniel Tudor a picat admiterea la INM, a reuşit să ocupe prin delegare această funcţie importantă din CSM, CV-ul său nefiind public. Ca consilier juridic asimilat magistraţilor, Marius Daniel Tudor are un salariu de 10.900 de lei pe lună şi beneficiază de decontarea unei chirii de 600 de Euro lunar.

CURIERUL NATIONAL

Xi Jinping, reales ca secretar general al Partidului Comunist Chinez

S-a încheiat cel de-al 19-lea Congres naţional al PC Chinez. "Gândirea lui Xi Jinping" devine o nouă busolă a partidului, la fel ca aceea a lui Mao Tze Dung şi a lui Deng Xiaoping. "Gândirea lui Xi Jinping", inclusă în statutul partidului, relevă corespondenţi ai agenţiilor internaţionale de presă, deschide practic o nouă eră în viaţa partidului şi a ţării: este vorba de declanşarea acţiunii împotriva dezechilibrelor socio-economice şi, mai ales, pentru restabilirea adevăratului loc al Chinei, "marele gigant asiatic", între puterile mondiale. Acest congres, subliniază agenţia de presă Xinhua, a avut loc într-un moment important, în care "China intră în faza decisivă a edificării integrale a societăţii unei bunăstări medii şi în momentul-cheie în care socialismul à la chinoise intră într-o nouă eră".

Tom Goffus: România este un stat-frontieră în faţa agresiunii Rusiei

Adjunctul asistentului secretarului american al Apărării a subliniat că România şi SUA împărtăşesc un parteneriat profund şi durabil. El susţine în totalitate mesajul ambasadorului României, George Cristian Maior, potrivit căruia România, împreună cu SUA, veghează la Marea Neagră pentru a menţine această zonă în siguranţă. Pe data de 23 octombrie, la Ambasada României din Washington D.C. a fost celebrată Ziua Armatei României. La recepţia organizată de Biroul Ataşatului Apărării cu sprijinul Ambasadei României în Statele Unite ale Americii au fost prezenţi 200 de invitaţi, in frunte cu adjunctul asistentului secretarului Apărării pentru Europa şi NATO, Tom Goffus, numeroşi generali şi amirali ai forţelor armate americane.

U.E va investiga lacunele fiscale din Marea Britanie pentru companiile multinaţionale

UE va lansa o anchetă privind o schemă a guvernului britanic care ar putea ajuta firmele multinaţionale să plătească mai puţin taxe. Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, va anunţa joi că deschide o investigaţie aprofundată asupra sistem fiscal britanic care scuteşte companiile multinaţionale de măsurile de evitare a impozitelor. Oficialii consideră că scutirea specială pentru companiile multinaţionale ar putea încălca normele de concurenţă ale UE, permiţându-le să plătească mai puţin impozite decât rivalii lor de pe piaţa internă, informează theguardian.

InfoCons: Escrocheriile din spatele pariurilor online

Pachetele software pentru pariat promit prezicerea cu acurateţe a rezultatelor de la cursele de cai, evenimente sportive sau fluctuaţiile pieţei bursiere. Sunt promise câştiguri uriaşe în baza rezultatelor anterioare şi a tendinţelor. Însă atunci când software-ul nu funcţionează, despăgubirile sunt greu de dobândit. Escrocii pot taxa sume mari pentru aceste sisteme, variind între 1.000 şi 15.000 de dolari. Există programe software legitime ce vă pot fi de folos pentru monitorizarea preţului acţiunilor, însă escrocii merg cu un pas înainte şi pretind că programele acestora pot să prezică cu acurateţe fluctuaţiile preţurilor acţiunilor. Performanţa anterioară nu reprezintă o garanţie a performanţei viitoare, în momentul evaluării rezultatelor promovate.

Venezuela, pe punctul de a intra în incapacitate de plată

Între vandalism şi penurie, economia principalei ţări latino-americane producătoare de petrol continuă să se deterioreze. Venezuela are de rambursat până la finele acestui an 3,5 miliarde de dolari. Criza se agravează, PIB-ul diminuându-se anul acesta cu 12%, după ce în 2016 scăzuse cu 16%. Preşedintele Nicolas Maduro a câştigat o etapă a luptei politice din Venezuela. El a reuşit să-şi impună propria Adunare Constituantă, determinând guvernanţii opoziţiei, aleşi la 15 octombrie, să cedeze, depunând jurământul în faţa acestei Adunări Naţionale pe care până acum o boicotaseră. Maduro a acţionat ferm şi nu le-a lăsat vreo alternativă.

EVENIMENTUL ZILEI

De ce au stabilit comuniştii, în 1958, Ziua Armatei Române pe 25 octombrie 1958, exact de ziua Regelui Mihai, "duşmanul poporului"

Alex Mihai Stoenescu, istoric militar: "Gheorghe Gheorghiu-Dej ştia foarte bine problema. Decizia de a proclama ziua de 25 octombrie ca ziua Armatei Române a fost luată ştiindu-se că era şi ziua Regelui Mihai. Numai că, în 1958, regimul comunist îi retrăsese cetăţenia şi nu mai era interesat de subiectul monarhiei, considerându-l o etapă istorică depăşită. Ceea ce i-a interesat a fost faptul că pe 25 octombrie 1944 Armata Română a depăşit graniţa ipotetică a statului român prin cucerirea oraşului Carei. Acelaşi calcul a fost făcut şi în privinţa zilei de 23 August, care avea nu numai o semnificaţie eliberatoare. Pe 23 August 1938 fusese semnat pactul Ribbentrop-Molotov, iar regimul comunist a decis sărbătorirea lui 23 August 1944 ca zi naţională a României ştiind acest lucru".

Alertă maximă! Deţinuţii tunisieni GRAŢIAŢI de Guvern VIN "însetaţi" spre EUROPA

Guvernul tunisian a mai graţiat 2.700 de persoane care deja iau cu asalt bărcile şi ţin calea spre Italia ca apoi să se împrăştie prin Europa. Nu este o noutate că tunisienii invadează Europa, dar acum este vorba despre puşcăriaşi eliberaţi din cauza situaţiei economice de acolo şi vin spre noi. Atentate, violuri, jafuri...vă sună cunoscut? Autorităţile din Tunisia eliberează din ce în ce mai mulţi deţinuţi: pe 23 iulie 1.645 de persoane au părăsit închisorile datorită unei graţieri, iar acum câteva zile peste 2000 de puşcăriaşi au fost graţiaţi. Aproape toţi vor lua drumul mării venind în Italia şi răspândindu-se apoi în toată buna mamă Europa, cea primitoare şi înţelegătoare.

Fabrică nouă deschisă în Timiş. Va avea sute de angajaţi în doi ani

Liderul global în domeniul tehnologiilor de transmitere a puterii, compania canadiană Litens a inaugurat noua fabrică de producţie din România. Aceasta e localizată lângă Timişoara, în comuna Giarmata şi are, momentan, 10 angajaţi. Pânâ în 2019 aici vor fi înfiinţate 250 de noi locuri de muncă. Fabrica din Giarmata este a doua locaţie de producţie din Europa care va deservi piaţa europeană. Situată în Timisoara Airport Industrial Park din localitatea Giarmata, judeţul Timiş, fabrica se întinde pe o suprafaţă de 7500 mp şi va avea aproximativ 250 de angajaţi.

Papa Francisc: "RAIUL NU este un loc de basm şi nici o grădină fermecată"

"Raiul nu este un loc de basm şi nici o grădină fermecată. Raiul este îmbrăţişarea lui Dumnezeu. Iubirea infinită în care intrăm graţie lui Hristos care a murit pe Cruce pentru noi", a spus Papa Francisc în timpul audienţei generale în care a reluat tema speranţei creştine. Potrivit Sfântului părinte, în ceasul morţii, chiar dacă nimeni nu îşi aminteşte de noi, "Iisus Hristos ne vine alături pentru a ne duce în cel mai frumos loc care există".

JURNALUL NATIONAL

Mihai Tudose recunoaşte deficitul anunţat de Eurostat: "Important e cum va fi la finalul anului"

Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri seară, în exclusivitate la Punctul de întâlnire, de la Antena 3, că deficitul pe trimestrul doi este de 4,1, aşa cum arată datele Eurostat, însă a arătat că Guvernul a luat măsurile necesare iar lucrurile au fost reaşezate. "E important să atingem acel deficit sub 3%, să avem alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii. Am stabilit că de la 1 ianuarie va intra legea salarizării. Salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie, iar punctul de pensie va creşte şi el, de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei. Respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră. Da, pe trimestrul 2 deficitul este de 4,1%. Noi nu vorbim de trimestre. Important e cum va fi la finalul anului. Am reaşezat lucrurile. Ati văzut la rectificare că am aşezat lucrurile", a spus Mihai Tudose, la Antena 3.

Şerban Nicolae se face patron la Casino Belina

Un proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae poate transforma Insula Belina într-un adevărat paradis fiscal, dacă va fi adoptat de Parla­ment. Actul normativ, care prevede un regim fiscal preferenţial pentru o serie de tere­nuri, inclusiv pentru insule, este dezbătut în procedură de urgenţă în Senat. Proiectul iniţiat de senatorul Şerban Nicolae prevede un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special pentru insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale terenului ori prin lucrări de amenajare hidro­tehnică şi care fac parte din domeniul public al statului. Concret, aceste terenuri vor fi scutite de taxe şi impozite dacă iniţiativa senatorului PSD va fi adoptată în Parlament.

Pregătiri de Sărbători: BNR dă 1,5 milioane lei pe agende, felicitări şi calendare

Banca Naţională a României a încheiat, luna aceasta, un contract de peste 1,4 milioane de lei cu o tipografie din Râmnicu Vâlcea, care urmează să livreze, până în 2020, mii de agende personalizate, dintre care câteva sute cu copertă din piele naturală, pentru instituţia condusă de Mugur Isărescu. Este vorba despre SC Conphys SRL Vâlcea, ai cărei patroni, soţii Şteflea, sunt foarte apropiaţi de fostul manager al Combinatului Oltchim, Constantin Roibu. Atât de apropiaţi, încât unul dintre acţionari a fost partener de afaceri, în cadrul unei companii de investiţii, al fiului lui Roibu. Iar celălalt acţionar al tipografiei deţine, încă din anul 2003, împreună cu soţia fostului manager al Oltchim, un teren intravilan în Râmnicu Vâlcea. Tipografia în cauză a derulat contracte inclusiv cu Oltchim, iar, începând cu 2008, a devenit furnizor preferenţial al obiectelor aniversare pentru BNR.

Nivelul redevenţelor stagnează, se schimbă preţurile de referinţă

Redevenţele actuale, stabilite prin Legea petrolului din 2004, sunt cuprinse între 3% şi 13,5% în cazul petrolului, iar în cazul gazului între 3 şi 13%. Statul a încasat anul trecut din redevenţele petroliere puţin peste un miliard de lei, sumă mai mică cu 16% comparativ cu cea încasată în 2015, motivul fiind scăderea cotaţiilor. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, preţul de referinţă al petrolului în funcţie de care se va calcula redevenţa nu se va mai raporta la ţiţeiul Suez Blend, ci la cel Brend care este de referinţă la nivel mondial şi este mai scump. În cazul gazelor naturale, noul preţ de referinţă nu va mai fi cel fixat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) în 2008 (495 lei/mia de metri cubi), el urmând să fie dat de cotaţia gazelor naturale pe piaţa angro centralizată - OPCOM.

NATIONAL

Isărescu: "La scoală, bancheri!"

Supărat că, prin bănci, se tot dă vina pe normele BNR, Mugur Isărescu ii trimite pe bancheri sa se mai şcolească oleacă. Vorba unui care nu iubea deloc băncile: "Învăţaţi, învăţaţi si iar învăţaţi!". Semnat, Lenin. "Nu e de gluma aici. Vorbim despre datoria dumneavoastră de a vorbi pe înţelesul oamenilor despre cat de important este sistemul bancar", a subliniat guvernatorul, înainte de a pune punctul pe i: "Am nevoie de un nou stadiu de profesionalizare a resursei umane din bănci. Nu am moştenit de la comunism bancheri. Ne trebuie programe obligatorii de pregătire, nu numai in-house, ca le-aţi dezvoltat destul. Sa nu va suparăţi pe mine. Nu aveţi încotro. La scoală! Începem cu noi".

Cel mai puternic paşaport din lume!

Indexul global al paşapoartelor, Global Passport Index, a catalogat paşaportul Republicii Singapore drept "cel mai puternic din lume", intr-un clasament care evaluează gradul de libertate al cetăţenilor din anumite tari, publicat de firma de consultanţă globală Arton Capital. Măsura indexului paşapoartelor o reprezintă aşa numitul "scor fără vize", reprezentând tabele cu ţările in care poate călători un anumit deţinător de paşaport fără a i se cere viza sau a avea nevoie de ea la sosire. Paşaportul din Singapore se află pe primul loc al listei, cu 159 de tari fără vize, urmat de paşaportul german(158) si cel suedez, ai cărui posesori pot vizita 157 de ţări.

PUTEREA

Victorie în instanţă pentru Sebastian Ghiţă!

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost scos miercuri definitiv de sub control judiciar în dosarul în care este cercetat alături de cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, după ce Curtea de Apel Ploieşti a admis contestaţia formulată de inculpat. Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au admis contestaţia lui Ghiţă formulată faţă de decizia Tribunalului Prahova, care, la data de 26 septembrie, a respins cererea procurorilor DNA Ploieşti de arestare preventivă a fostului deputat în acest dosar, dispunând măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

ROMANIA LIBERA

Sifonul de bani de la CE Oltenia

Pandurii Târgu Jiu, echipa de suflet a gorjenilor, a fost măcinată din interior, chiar de cei care erau plătiţi să administreze clubul. În anii 2011, 2012 şi chiar 2013, clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu avea al doilea buget din ţară, din campionatul de fotbal, după Steaua Bucureşti. Complexurile energetice din Oltenia, Turceni, Rovinari şi Craiova, împreună cu Societatea Naţională a Lignitului au virat în contul clubului Pandurii Târgu Jiu, numai în anul 2011, suma de 212 miliarde lei vechi. În 2012, aceleaşi entităţi au contribuit cu aproximativ 205 miliarde lei vechi, iar un an mai târziu contribuţia CE Oltenia s-a înjumătăţit, ajungând în jurul a 104 miliarde lei vechi. Clubul Pandurii Târgu Jiu era cel mai bine finanţat club de fotbal din provincie.

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei: Mapele profesionale a 16 demnitari au fost sustrase din arhiva SIPA

16 mape profesionale ale unor miniştri şi magistraţi ar fi fost sustrase de la Ministerul Justiţiei, în perioada 2006-2007, afirmă Cristian Diaconescu, fost deţinător al portofoliului, care susţine că s-a numărat printre victime. "România liberă" a încercat să verifice câteva cazuri punctuale. "În perioada 2006-2007, se spune, mapele profesionale a 16 persoane demnitari, inclusiv eu, au fost sustrase din Ministerul Justiţiei şi aruncate în spaţiul public în ideea de a genera, spun eu, un anume fel de constrângere. (...) Aş fi foarte interesat să ştiu unde sunt mapele noastre profesionale, pe unde zburdă ele în spaţiul românesc", a afirmat fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.

ZIARUL FINANCIAR

Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială din România, continuă sprintul

Dacă ritmul de creştere din prima jumătate a anului va fi păstrat, Dedeman ar ajunge la un business de peste 1,3 miliarde de euro în acest an. Anul trecut cifra de afaceri a Dedeman a avansat cu 19%, fiind primul business antreprenorial care a trecut pragul de un miliard de euro. Dedeman Bacău, cea mai mare companie antreprenorială din România, controlată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, a înregistrat în primul semestru un avans de 17% al cifrei de afaceri, la 2,6 mld. lei (565 mil. euro), potrivit datelor publice. Oficialii companiei nu au putut fi contactaţi pentru a oferi informaţii suplimentare. Retailerul şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 5,6 miliarde de lei, adică 1,22 miliarde de euro, în creştere cu 7% faţă de anul anterior.

Săptămâna viitoare încep raportările financiare pentru T3: BRD dă startul pe 3 noiembrie

BRD Soc Gen (simbol bursier BRD), a doua cea mai valoroasă instituţie de credit listată la bursa românească, va da startul săptămâna viitoare raportărilor financiare aferente primelor nouă luni şi implicit trimestrului trei pentru emitenţii din componenţa indicelui de referinţă BET. Banca cu capital francez îşi va publica vineri, 3 noiembrie, rezultatele financiare pentru ca pe 9 no­iembrie să urmeze MedLife (M), singura reţea privată de sănătate de la bursa românească. Tot pe 9 noiembrie este aşteptat să-şi publice rezultatele pentru primele nouă luni din 2017 şi OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la bursa românească cu circa 16 mld. lei capitalizare. Sezonul raportărilor financiare pentru nouă luni din rândul celor 13 emitenţi ai BET este închis de Transelectrica şi Electrica, pe 15 noiembrie.

Topul celor mai admiraţi 100 CEO din România

Business MAGAZIN i-a premiat aseară, în ca­drul galei CEO Awards, la care au par­ticipat peste 200 de invitaţi, pe cei mai admiraţi şefi de companii din România. Publicaţia a acordat 10 premii şi a dezvăluit totodată cine este cel mai admirat CEO din România, ca urmare a voturilor primite din partea a circa 300 de reprezentanţi ai mediului local de afaceri pentru realizarea anuarului 100 CEI MAI ADMIRAŢI CEO. Marele laureat al acestui an este Florin Talpeş, fondatorul producătorului de soluţii de se­curitate cibernetică Bitdefender, care a obţi­nut pentru al doilea an consecutiv cel mai ma­re număr de voturi din partea mediului de afaceri. La ediţiile anterioare ale catalogului primul loc a fost ocupat în 2010 şi 2011 de Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, şi apoi, în 2012 şi 2013 de Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb