REVISTA PRESEI 27.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 ianuarie 2014

ADEVARUL

Şcolile din 27 de judeţe închise luni. În Capitală, elevii stau acasă şi marţi

Şcolile vor fi închise luni în 27 de judeţe din ţară, iar în Capitală cursurile sunt suspendate inclusiv marţi, a anunţat duminică ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, după comandamentul de iarnă de la Guvern. Astfel, ministrul Remus Pricopie a declarat că şcolile din judeţele Galaţi, Mehedinţi, Olt, Gorj, Călăraşi, Brăila, Dolj, Argeş, Buzău, Teleorman, Bacău, Botoşani, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea vor fi închise luni, iar în Bucureşti nu se ţin orele luni şi marţi. Decizia de a închide şcolile şi grădiniţele bucureştene a venit duminică, după ce reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au discutat despre condiţiile meteorologice cu primarul general Sorin Oprescu şi cu prefectul Capitalei.

Copiii viscolului. Povestea gravidelor care au înfruntat nămeţii

Două femei din judeţul Călăraşi au născut, sâmbătă noapte, la Maternitatea din Slobozia, după ce au fost scoase din nămeţi cu ajutorul echipajelor de salvare. Alte zeci de gravide din zonele afectate de viscol au fost transportate în weekend la spital. Două gravide, de 24 şi, respectiv, de 32 de ani, din comunele Dragalina şi Drajna Nouă, judeţul Călăraşi, au fost aduse, sâmbătă noapte, de echipele de salvare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia pentru naşte. Din cauza ninsorii şi a viscolului, a fost nevoie de intervenţia echipajelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi şi a frezelor de la Secţia de Drumuri Naţionale Drajna, care au însoţit ambulanţele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Călăraşi.

Revolta proprietarilor de drone, în urma unei legi făcute pe genunchi: "Vor să ne întoarcem în epoca de piatră"

Noua lege a Ministerului Transporturilor, care va intra în vigoare în 20 februarie, va interzice fotografierea şi filmarea cu ajutorul dronelor. Decizia vine împotriva celor care şi-au achiziţionat drone pentru a obţine imagini aeriene spectaculoase, din perspectiva ochiului de vultur. Este vorba de Ordinul nr. 8/2014 pentru stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord. Astfel, cei care au aeronavă civilă motorizată fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150 kg poate fi operată în spaţiul aerian naţional numai dacă deţine un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat.

Noua pasiune a lui Roubini: dialectul mandarin

Nouriel Roubini, profesor de economie de la Universitatea New York devenit celebru după ce a prezis criza imobiliară din SUA, a început să ia lecţii de chineză în dialect mandarin, motivând că îi sunt necesare pentru înţelegerea fenomenelor economice ale celei mai populate ţări din lume. "Trebuie să înveţi dialectul mandarin", spune Roubini. "Dialectul mandarin va deveni o limbă-cheie. Este viitorul". Economistul spune că părinţii înstăriţi din New York angajează din ce în ce mai multe guvernante chineze pentru a-I ajuta pe copiii lor să înveţe limba. Roubini a mărturisit că dacă ar fi avut copii, ar fi vrut ca ei să înveţe dialectul Mandarin. Profesorul şi-a mărturisit noua pasiune în timpul unei discuţii despre China la Forumul Economic Mondial de la Davos, desfăşurat zilele trecute în Elveţia.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax. România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană. Schema cumulează 10 miliarde de euro. Ţara noastră şi-a îndeplinit încă de la finele anului trecut ţinta obligatorie de energie verde asumată la Bruxelles, potrivit oficialilor ANRE. Nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este unul fantastic - de 657%.

Nuclearelectrica dă în judecată ANRE pentru că obligă societatea de vândă energie populaţiei la preţ sub costuri

Producătorul de energie Nuclearelectrica a acţionat în instanţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru că obligă societatea să livreze energie populaţiei la un preţ fixat de instituţie, sub costurile reale, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cererea de chemare în judecată a fost depusă de către Nuclearelectrica joi, la Curtea de Apel Bucureşti. ANRE a decis anul trecut că populaţia va fi alimentată în regim reglementat doar cu energie furnizată de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile. Nuclearelectrica solicită instanţei să anuleze parţial decizia ANRE privind aprobarea cantităţii de energie vândute prin contracte reglementate, precum şi a preţului de livrare.

CAPITAL

Acciza la carburanţi, cartoful fierbinte din negocierile cu FMI

Delegaţia FMI a venit pentru discuţii legate de acordul stand-by, punctul cel mai dificil fiind măsurile pentru acoperirea pierderilor cauzate de amânarea introducerii supra-accizei la carburanţi. Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a întors la Bucureşti pentru a discuta din nou cu guvernul pe marginea bugetului aprobat pentru acest an. Delegaţia condusă de Andrea Schaechter este, oficial, aici pentru a discuta despre prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, dar partea cea mai importantă a discuţiilor are ca obiect găsirea de soluţii pentru ca bugetul stabilit pentru acest an să nu fie distorsionat de amânarea introducerii accizei suplimentare pe carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru. În fapt, este o gâlceavă politică, între guvern şi preşedenţie, care pare să continue la nesfârşit.

Finanţele schimbă modificarea: Cum vor fi obligate firmele să certifice declaraţiile fiscale

După suspansul de la începutul anului, Finanţele vin cu lămuriri în cazul certificării declaraţiilor de către consultanţii fiscali. Spre surprinderea firmelor, avizul devine obligatoriu pentru alte documente decât se aşteptau. Povestea certificării declaraţiilor fiscale, care ar fi trebuit să devină obligatorie din acest an, s-a complicat în aşa fel, încât a ajuns să sune ca un banc de la Radio Erevan. Pe scurt, certificarea declaraţiilor fiscale nu mai este obligatorie, ci opţională. Cu o menţiune: avizul este necesar pentru declaraţiile rectificative, însem­nând toate declaraţiile prin care se corectează sume declarate greşit. Dar, surpriză! Chiar şi în absenţa avizării, administraţiile financiare tot vor primi hârtiile, însă cu o amendă de 2% din diferenţa de sumă.

Trei mituri despre sărăcie, desfiinţate de Bill Gates

Bill Gates, cel mai bogat om de pe planetă, crede că până în 2035 majoritatea ţărilor, chiar şi 35 de state considerate de Banca Mondială drept cele mai sărace din lume, vor avea venituri pe cap de locuitor mai mari decât veniturile existente în prezent în China. Gates a contrazis, în scrisoarea anuală a Bill & Melinda Gates Foundation, "trei mituri" care blochează progresul şi anume că ţările sărace sunt condamnate să rămână sărace, ajutoarele străine sunt o mare pierdere, iar salvarea vieţilor duce la suprapopulare, potrivit Bloomberg, citat de mediafax.ro "Convingerea că lumea merge într-o direcţie greşită, că nu putem rezolva sărăcia extremă şi bolile, este o greşeală. Este dăunător. După aproape orice criteriu, situaţia din lume este mai bună ca niciodată. Peste două decenii va fi şi mai bine", a scris Gates.

CURENTUL

Scrisoarea lui Neacşu de la Bruxelles: Şeful SRI ştia, de patru ani, că Sebastian Ghiţă vrea să arunce "năvodul" şpăgilor peste UE

Cea mai tare "lovitură" cu care Guccifer s-a lăudat în lumea lui virtuală a fost spargerea contului de e-mail a lui George Maior, directorul SRI. De acolo provine şi scrisoarea pe care "Neacşu de la Bruxelles" i-a trimis-o lui George Maior, în urmă cu patru ani, prin intermediul poştei electronice. De fapt, numele adevărat al acestui "Neacşu" al zilelor noastre este Nelu Neacşu, un român care activează la Bruxelles. În urmă cu patru ani, el l-a anunţat pe directorul SRI despre anumite practici dubioase puse la cale de compania Teamnet, una şi aceeaşi cu firma care a livrat autorităţilor, pe bani grei, aplicaţiile informatice care s-au dovedit incapabile să identifice locul în care se afla avionul medical prăbuşit în munţi Apuseni. O firmă de IT despre care se ştie că îl are în spate pe deputatul PSD Sebastian Ghiţă, coleg de partid şi bun prieten al Premierului Victor Ponta. Concret, "Neacşu de la Bruxelles" îl anunţă pe directorul SRI că şefii Teamnet s-ar fi pregătit să-şi întindă reţeaua şpăgilor chiar şi în interiorul Comisiei Europene.

Pe cod roşu de ninsoare, lui Ponta îi arde de "talibanii lui Opriş" şi sondaje pentru Cotroceni

În ciuda stării generale din România, căzuta în paralizia vremii, premierul Victor Ponta este preocupat mai mult de războiul politic cu ţintele sale predilecte şi de noua formă a "cultului personalităţii" prin sondaje făcute cu ajutorul cifrelor umflate. Ponta a scris ieri pe pagina sa de Facebook cum că se încearcă, de către propagandiştii "băsişti", încercarea deturnării atenţiei publice de la "tragerea pe roată" pe care el i-ar pregăti-o lui Opriş. "Toate instituţiile din subordinea Guvernului - mobilizate, la datorie, pentru că vremea rea continuă şi azi. Mulţumim tuturor celor care ajută în acest efort! Păcat că, în timp ce se munceşte non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt mulţi talibani care au dat drumul la maşinărie pentru protecţia lui Opriş în fruntea STS! De ieri dimineaţa aceştia au o singură grijă: să umple media de manipulări şi dezinformări, pentru că lumea să uite ca STS nu şi-a făcut treaba!", scrie Ponta care în urmă cu câteva zile, în timpul tragediei, era la cârciumă cu jurnaliştii acreditaţi la PSD

CURIERUL NATIONAL

Davos - Remodelarea lumii: consecinţele pentru societate, politică şi întreprinderi

Cel de-al 44-lea Forum economic mondial a luat sfârşit într-o ambianţă incontestabil schimbată faţă de reuniunile anterioare. În plan economic, Forumul a fost marcat de o revenire la optimism, în ciuda accentuării inegalităţilor la nivelul planetei. Economia mondială este încă în convalescenţă, dar - au recunoscut participanţii la dezbateri - creşterea economică a demarat. Criza bancară nu mai este un pericol, cel puţin în acest moment. Asanarea finanţelor publice a devenit o prioritate şi, mai ales, tot mai numeroşi mari patroni anticipează o îmbunătăţire a conjuncturii mondiale în următoarele 12 luni. "Dacă Europa nu va adopta poziţii radicale în următoarele 12-20 luni, a avertizat în intervenţia sa Pierre Nanterme, directorul general francez al cabinetului de consiliere ACCENTURE, nu vom avea doar 5 sau 10 ani de creştere economică atonă, ci 20 sau chiar 25 de ani". Anul acesta, Forumul a fost marcat de o puternică prezenţă diplomatică din spaţii geografice cândva absente sau puţin reprezentate (Asia şi Africa).

ASSAI: Sancţiunile date asigurătorilor, prea mici

Cuantumul daunelor neplătite de asigurători service-urilor a atins cote alarmante, asociaţia de profil exprimându-şi îngrijorarea faţă de faptul că autoritatea desemnată prin lege să supravegheze acest sector aplică amenzi mult prea mici, pe care asigurătorii preferă să le plătească în loc să achite milioanele de euro restante către clienţi. Contactat telefonic, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, a declarat pentru Curierul Naţional că "sancţiunile ar trebui corelate cu gravitatea faptelor". "Instituţional, ASF ar trebui să aplice sancţiuni mult mai mari. Şi vă dau un exemplu: Recent, la o societate de asigurări au fost identificate peste 12.000 de dosare de daună neplătite. Ţinând cont că pentru un singur dosar se plăteşte în medie 1.000 - 1.100 euro, rezultă o sumă totală restantă de peste 12 milioane de euro. Or, în condiţiile în care amenda alocată de ASF asigurătorului este cuprinsă între 50.000 şi 130.000 lei, este clar că asigurătorul preferă să plătească amenda dată de ASF, decât daunele către asiguraţi.

853 de firme care au cerut ajutorul de minimis au obţinut punctaj maxim

Sesiunea de înscriere online a cererilor pentru obţinerea ajutoarelor de minimis, care s-a finalizat în seara zilei de vineri - 24 ianuarie - poate fi considerată un succes din punct de vedere al numărului de firme care au încheiat procedura, cu atât mai mult cu cât 853 dintre cele 7.138 de proiecte au obţinut punctaj maxim. Asta înseamnă că aceste 853 de firme sunt microîntreprinderi, vor derula activitate de producţie, vor crea 5 locuri noi de muncă şi au ales mediul rural pentru derularea activităţii. Rămâne însă de văzut dacă toate cele 853 de firme, care reprezintă 77% din numărul minim al celor care vor obţine finanţare, vor trece de verificările efectuate de Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC).

Ministrul olandez de Externe vine la Bucureşti

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, va face, astăzi, o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul Victor Ponta şi cu omologul român, Titus Corlăţean, potrivit agendei sale publicate vineri pe site-ul MAE olandez. Vizita lui Timmermans vine la puţin timp după publicarea raportului MCV pentru România şi Bulgaria. De altfel, ministrul Frans Timmermans are prevăzute şi întâlniri cu oameni de afaceri olandezi din România, dar şi cu reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale. Potrivit MAE olandez, discuţiile cu reprezentanţii ONG-urilor au ca temă statul de drept şi buna guvernare. Ulterior, şi MAE român a anunţat vizita oficială a ministrului Afacerilor Externe al Regatului Ţărilor de Jos, Frans Timmermans.

EVENIMENTUL ZILEI

AFACEREA "DESZĂPEZIREA". 100 de milioane de euro, spulberate de viscol

Toate cele trei autostrăzi din România închise, zeci de drumuri blocate, sute de autoturisme înzăpezite, zeci de localităţi izolate. Aceasta este consecinţa directă a operaţiunii de deszăpezire eşuate din aceste zile, operaţiune plătită de statul român cu aproape 100 de milioane de euro, unor firme care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor. Contractele au fost încheiate în noiembrie-decembrie 2013, în regim de urgenţă. Autorităţile au anunţat atunci iminenţa venirii viscolului, astfel că majoritatea contractelor au fost încredinţate direct, sau prin anunţ de participare (au venit doar firmele invitate de autorităţi). A fost pentru prima dată când CNADNR, prin direcţiile de drumuri, a încheiat cu unii drumari, abonaţi la contracte cu statul de ani de zile, contracte pe mai mulţi ani. Beneficiari au fost oameni de afaceri apropiaţi de vicepremierul Liviu Dragnea, de fostul senator PSD Cătălin Voicu, dar şi firme abonate an de an la bani publici: Straco, Tehnologica Radion, Delta ACM 93, Selina, sau Alstarom.

După prima ninsoare. În Bucureşti au apărut "Oamenii zăpezilor"

Pentru 10-20 de lei se oferă să-ţi cureţe maşina, locul de parcare sau trotuarul de omăt. Lor, zăpada le-a dat de muncă, iar copiilor le-a adus bucurie. Ieri dimineaţă, de cum s-a luminat, toate cartierele Capitalei, dar cu precădere cele rezidenţiale, au fost invadate de zeci de indivizi înarmaţi cu lopeţi care aveau ca strigăt de luptă: "Dăm zapadaaaa!". Pentru 10 lei îţi curăţau maşina de zăpadă şi pentru 20 şi trotuarul din faţa casei. Cei mai norocoşi dintre ei au făcut, în câteva ore de muncă, şi câte o sută de lei. Liviu, de 30 de ani, a venit din Berceni în Floreasca şi în două ore a strâns 30 de lei. "Să dea Dumnezeu să mai ningă, că mai ies şi io din foame!", se roagă salahorul zăpezii.

Au început recrutările pentru joburi în UE!

O serie de agenţii europene au deschis sesiuni de aplicaţii pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante: de la secretari, până la experţi bancari şi manageri de proiect. Românii care-şi doresc un job de vis la instituţiile europene pe salarii care depăşesc de cele mai multe ori 4.000 de euro pe lună trebuie să stea în această perioadă cu ochii pe site-ul de recrutare al Oficiului European pentru Selecţia Personalului (EPSO). Unele agenţii europene au deschis deja sesiunile de recrutare pentru 2014 pentru zeci de locuri de muncă libere. Sunt disponibile joburi de secretari, cercetători ştiinţifici sau ITşti, cele mai multe contracte având o durată determinată. Condiţiile în care pot fi ocupate aceste locuri de muncă diferă de la un profil la altul.

JURNALUL NATIONAL

Associated Press scrie despre "România, ţara cu 7 servicii secrete, care nu a localizat la timp un avion prăbuşit". Jurnalul Naţional, menţionat în ştire

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-o zonă izolată din munţi, dar acest lucru nu ar fi în general suficient pentru a enerva o ţară întreagă şi pentru a ameninţa un Guvern. În România, totuşi, chiar asta se întâmplă. Până acum, patru oficiali, inclusiv ministrul de Interne, au demisionat sau au fost demişi după ce un avion cu medici la bord s-a prăbuşit, dar iniţial toate persoanele de la bord au supravieţuit. Ulterior, o studentă la Medicină şi pilotul avionului au murit de hipotermie, printre altele, aşteptând ore în şir în zăpadă să fie salvaţi. Această descriere succintă aparţine agenţiei Associated Press, care scrie despre România, ţara cu şapte servicii secrete, incapabilă să localizeze un avion prăbuşit. Ştirea a fost preluată de cotidianul Washington Post. "România, ţară cu o populaţie de 19 milioane de oameni şi fără duşmani externi, are şapte agenţii de informaţii, inclusiv principalele agenţii interne şi externe de spionaj", se arată în analiza AP.

Washington Post: CIA a plătit 15 milioane de dolari Poloniei pentru o închisoare secretă. Marocul a luat 20 de milioane

Cotidianul Washington Post susţine că Agenţia de Informaţii a SUA (CIA) a plătit în anul 2003 suma de 15 milioane de dolari serviciilor de informaţii poloneze pentru a putea folosi pe teritoriul polonez o închisoare secretă (o vilă izolată dintr-o zonă împădurită, la Stare Kiejkuty). Cotidianul american citează, între altele, doi foşti ofiţeri ai CIA. Sursele citate vineri de Washington Post au relatat că CIA a predat serviciilor poloneze cele 15 milioane de dolari în două cutii de carton, dar şi că doi agenţi care se ocupau de interogatoriu au fost retraşi din Polonia după ce superiorii lor au aflat că folosiseră împotriva unui deţinut o execuţie simulată.

România a trecut peste criza economică

Şefa FMI, Andrea Schaechter, susţine că România a avut performanţe importante iar acum este nevoie de un boom economic. România a avut performanţe economice importante, reuşind să treacă peste criza economică, a declarat Andrea Schaechter, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, cu ocazia Recepţiei de Anul Nou a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane. "România a reuşit o performanţă impresionantă, şi anume depăşirea crizei, ceea ce reprezintă o bază economică completă. România şi-a redus deficitul fiscal cu peste 6,5% din PIB. România este una dintre cele 11 state membre care nu mai sunt în procedura deficitului excesiv. (...) Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 20% şi acest lucru trebuie tratat cu seriozitate. Percepţia generală este că există realizări importante", a declarat Andrea Schaechter. Totuşi există şi probleme. România are deficienţe în infrastructură, în special în sectorul Energiei şi al Transporturilor, ce trebuie rezolvate, a mai spus Andrea Schaechter.

NATIONAL

Manevre de miliarde la vanzarea industriei de armament

In urma dezvaluirilor prezentate in exclusivitate de catre National cu privire la decizia politica de a se privatiza, la cererea unor parteneri externi considerati strategici, intreaga industrie de armament a tarii noastre, la Palatul Victoria s-a luat o decizie socanta. Astfel, dupa cum sustin sursele ziarului, artizanii acestei surprinzatoare miscari economice au dat ordin celor responsabili cu intocmirea interfatei legale a tranzactiei ca pana cel tarziu in luna mai sa fie gata caietele de sarcini pentru privatizarea ROMARM si ROMTEHNICA. Favoriti pentru preluarea celei mai mari parti din cele doua companii de stat sunt israelienii, in timp ce competitorii americani se vor multumi doar cu vreo doua-trei fabrici de mai mica valoare. Insa o miza aparte a viitoarei tranzactii o reprezinta si "felia" care va ramane in proprietatea statului roman si care va trece, sub forma unei agentii nationale, in subordinea directa a Cancelariei premierului.

Camelia Sucu, tun de 50 de milioane de euro cu ajutorul pesedistului Popa Stan

Ingroparea Pietei de Gros, o afacere de peste 50 milioane de euro, reprezinta unul dintre cele mai mari tunuri din ultima vreme. De falimentarea societatii detinute pana de curand de stat este raspunzator vicepresedintele AVAS (AAAS) Popa Stan. Planul sau era sa vanda Piata de Gros cu dedicatie Cameliei Sucu, lucru care s-a si intamplat. Proiectul Piata de Gros, coordonat de stat, pentru care Romania a luat un imprumut de aproape 20 milioane de euro de la BERD, nu si-a atins obiectivele, iar Piata de Gros Bucuresti a ajuns, intr-un timp scurt, in faliment. Din cele opt centre de desfacere a legumelor si fructelor prevazute s-au construit doar sase, care insa nu au adus profit, astfel ca Piata de Gros Bucuresti (PGB), la care AVAS a detinut 95% din actiuni prin Societatea de Strategie pentru Piata de Gros, a ajuns in faliment.

Ponta tine presa-n mana

Cu riscul de a fi catalogat din nou "nebun" de catre premier, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu revine cu o teorie mai veche: Victor Ponta va candida la prezidentiale in 2014. Lansand din nou acest scenariu, Lazaroiu nu urmareste sa-i ridice mingea la fileu lui Victor Ponta, ci sa-l puna in garda pe Crin Antonescu, despre care sustine ca este fraierit pe fata de partenerii de la PSD. Pentru ca teoria lui sa capete greutate, Sebastian Lazaroiu explica in detaliu cum reuseste premierul sa opreasca informatiile care i-ar sifona imaginea. "Ponta va candida la prezidentiale. (...) Stirea ca Ponta ar fi chefuit cu niste jurnalisti, in momentele in care una dintre victimele accidentului aviatic murea (Aurelia Ion - n.r), e blocata mediatic. Sunt convins ca daca stirea era despre orice membru al cabinetului ar fi trecut in presa. Fiind vorba de insusi Ponta, n-a trecut. Nu exista niciun alt motiv pentru care ziarele si posturile TV sa blocheze aceasta dezvaluire.

Clubul Steaua, masina de spalat bani!

Finantatorul campioanei Romaniei este personajul principal al unui dosar instrumentat de DIICOT Iasi, in care procurorii incearca sa demonstreze ca Gigi Becali a folosit mai multe firme, printre care si "SC FC Steaua Bucuresti SA", pentru a spala bani negri! Urmarit intr-un nou dosar, latifundiarul risca pana la 15 ani de inchisoare, conform Codului Penal in vigoare. Publicatia "Ziarul de Iasi" a scris, ieri, ca Becali este considerat de procurorii DIICOT"liderul unei grupari infractionale specializata in spalare de bani ", prejudicial adus statului roman ridicandu-se la mai multe milioane de euro! Pe numele omului de afaceri din Pipera s-a inceput deja urmarirea penala pentru constituirea unui astfel de grup infractional organizat. Sursa citata noteaza ca Gigi Becali s-ar fi folosit de aproape toate firmele sale pentru a spala bani negri; Avicola Iasi - Steaua Bucuresti a fost una dintre filierele preferate in aceasta operatiune!

PUTEREA

EXCLUSIV: România nu poate face faţă rapid unui incident nuclear

Instituţia aflată în subordinea Guvernului care răspunde prima şi care stabileşte planurile de intervenţie în cazul unui incident nuclear este CNCAN (Comisia Nucleară pentru Controlul Activităţilor Nucleare). Aceasta nu manageriază doar situaţiile în care s-ar descoperi, de exemplu, radiaţii pe teritoriul ţării, ci şi în cazul în care ar apărea incidente nucleare pe teritoriul statelor vecine. Surse de încredere din domeniu, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au declarat pentru cotidianul PUTEREA că România nu ar putea lua măsuri rapid în cazul unui incident nuclear. Întâi, pentru că serviciul de permanenţă instituit la CNCAN special pentru acest lucru nu mai funcţionează 24 de ore din 24. Apoi, instituţia deţine aparatură de milioane de euro care zace nefolosită din cauza lipsei de pregătire a personalului. Specialiştii din domeniu, şi aşa puţini la nivel naţional, au părăsit rând pe rând instituţia.

Statul nu vrea să lase din mână afacerile cu terenuri private

Deşi noua formă a legii privind vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice ar trebui să se afle în Parlament la 1 februarie, nimeni nu ştie cu certitudine ce modificări vor fi aduse de Ministerul Agriculturii textului iniţial al acestui act normativ de mare importanţă. Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor agricole, ministerul condus de Daniel Constantin nu va renunţa la cele două elemente-cheie din această lege, ce au fost contestate vehement: dreptul de preemţiune al vecinilor asupra terenului scos la vânzare de un proprietar şi avizarea tranzacţiilor private cu terenuri de către stat. După ce preşedintele Traian Băsescu a trimis legea privind vânzarea terenurilor spre reexaminare, Ministerul Agriculturii nu a mai consultat patronatele din domeniu cu privire la modificările ce vor fi operate la actul normativ, a declarat pentru PUTEREA Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

ROMANIA LIBERA

Unde ar putea ceda USL la revizuirea Constituţiei

Ridicarea Parlamentului la rang de supraputere în stat, la pachet cu reducerea la minimum a atribuţiilor preşedintelui (care capătă un rol mai mult decorativ) este deviza sub care social-liberalii au gândit revizuirea Constituţiei. Evident, totul pentru a preîntâmpina o eventuală repetare a modelului de preşedinte-jucător. Criticile venite din partea specialiştilor în drept constituţional şi a societăţii civile nu i-au impresionat prea mult pe reprezentanţii USL, dar un pas înapoi ar putea fi făcut la presiunea Comisiei de la Veneţia. Chiar dacă acest organism european formulează doar recomandări, actuala putere din România nu-şi poate permite, ca imagine, să-i ignore punctul de vedere. Prin urmare, Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei, care trebuie să-şi reia astăzi lucrările, este nevoită să ţină cont măcar de unele dintre observaţiile formulate până acum de Comisie. Numeroase obiecţii la proiectul de revizuire au fost formulate şi de Consiliul Legislativ.

UCRAINA: "Cadoul otrăvit" al preşedintelui

După două luni de criză, deschiderea-surpriză de sâmbătă seară a preşedintelui Ianukovici a intervenit după o săptămână marcată de violenţe în capitala Ucrainei şi de o accentuare a contestării în regiuni. Şeful statului a propus sâmbătă seară concesii-surpriză pentru liderii opoziţiei, în tentativa de a rezolva criza politică, menţinându-şi în acelaşi timp propria poziţie de putere, în timp ce manifestaţiile de masă se propagă în ţară. Lui Arseni Iaseniuk, şeful celui mai mare bloc de opoziţie din Ucraina, i-a oferit funcţia de premier, înlocuindu-l pe Mikola Azarov, iar fostului campion mondial de box Vitali Klişko i-a propus postul de vicepremier. Reveniţi în mijlocul miilor de manifestanţi din Piaţa Independenţei (Maidan), ei au declarat că opoziţia nu va da înapoi şi va continua negocierile de pace şi au asigurat că vor rămâne mobilizaţi până la satisfacerea tuturor exigenţelor, în primul rând convocarea alegerilor prezidenţiale în acest an şi nu anul viitor, aşa cum era prevăzut.

ZIARUL FINANCIAR

Marian Orzu face mai mult decât ministrul dezvoltării şi al economiei la un loc ca să atragă investiţii şi, poate, astfel vecinii lui din Iaşi să aibă salarii mai mari

Marian Orzu îşi câştigă existenţa de broker, salariul + bonus, căutând investitori, şi străini şi români, cărora să le închirieze spaţii industriale şi logistice în toată România. Probabil că el cunoaşte mai bine România decât oricare ministru al economiei sau al dezvoltării. Ca orice vânzător, are un target de îndeplinit, şi de aceea trebuie să caute business, să liciteze, să facă dosare de ţară, cum spune el, şi să încerce să îndrepte investiţiile către România şi poate către Iaşi, zona de unde este de loc. Dacă nu vinde, nu are ce mânca, cum se spune, şi de aceea el trebuie să convingă investitorii de avantajele României în faţa altor ţări. Din acest motiv ţine şi munceşte pentru el şi pentru România mai mult decât cei aflaţi la putere. Ar vrea ca celor din Iaşi să li se ofere salarii mai mari, dar pentru asta este nevoie de autostradă între Iaşi şi Târgu Mureş. Probabil că dacă ar fi el la Palatul Victoria, autostrăzile s-ar face mai repede, ştiind că ar aduce un plus la salariu de 100 de euro lunar pentru cei din Iaşi, sau din oricare altă localitate.

Mario Draghi, şeful BCE: A venit timpul ca Europa să reducă taxele

Guvernele ar trebui să încerce să reducă taxele pe măsură ce revenirea zonei euro din criză şi recesiune capătă forţă, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi. El a avertizat însă că ritmul reformelor trebuie grăbit pentru a fi redus şomajul din rândul tinerilor, o problemă care-l face pe preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso să insiste că zona euro nu a ieşit încă din criză. "Trebuie că există ceva care limitează drepturile tinerilor în legislaţia privind piaţa muncii din ţările în care şomajul din rândul tinerilor este ridicat", a atenţionat Draghi, citat de CNBC. Din această cauză el a cerut guvernelor din zona euro să accelereze ritmul reformelor pentru a reduce şomajul din rândul tinerilor.

Fondul american HIG negociază curăţarea Volksbank de neperformante de 600 milioane de euro

HIG Capital, o familie de fonduri de investiţii cu cartierul general în Miami, Statele Unite, şi care are în administrare active de peste 13 miliarde de dolari, a negociat cu Volksbank o tranzacţie record pentru preluarea unui pachet de credite neperformante de retail evaluat la 600 mil. euro, inclusiv dobânzi penalizatoare, afirmă surse de pe piaţa bancară. În tranzacţie ar fi implicat şi gigantul german Deutsche Bank, care ar asigura finanţarea tranzacţiei. Cele două părţi nu au putut fi contactate pentru comentarii. Dacă tranzacţia s-ar realiza, Volksbank ar încasa circa 15-20% din valoarea creanţelor cedate, în condiţiile în care este vorba în principal despre credite ipotecare garantate cu locuinţe. Pachetul de 600 mil. euro include creditele în valoare nominală plus toate dobânzile şi penalizările acumulate. Grupul american HIG Capital include fonduri specializate în private equity, real estate, dar şi în gestionarea de creanţe neperformante şi de active cu situaţie dificilă în general. Înfiinţat în 1993, HIG are birouri şi în Europa la Londra, Madrid, Paris şi Hamburg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb