REVISTA PRESEI 27.03.2012

Wilyy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 martie 2012

ADEVARUL

Conflictul dintre Ungureanu şi coaliţie: A fost sau n-a fost?

Premierul Ungureanu a ieşit, luni, nervos din şedinţa pe care a avut-o Guvernul cu coaliţia de guvernare. El le-a cerut şi miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor să părăsească sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au ameninţat că nu vor merge la vor în Parlament decât dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare. Liderii de coaliţie au negat că ar fi existat vreun conflict în şedinţa de luni sau că premierul împreună cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, ar fi fost indignaţi de cererile din interiorul coaliţiei. Preşedintele Organizaţiei PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarat că nu a existat niciun fel de conflict în şedinţa de luni şi că toată lumea a plecat la aceeaşi oră. Udrea a avertizat chiar că acestea ar putea fi zvonuri lansate de social-democraţi.

Boldea s-a predat la Nairobi, în Kenya

Mihail Boldea s-ar fi predat autorităţilor de la Consulatul României din Nairobi, Kenya, afirmă surse judiciare citate de TVR. Deputatul Mihail Boldea, care se află în acest moment, în custodia autorităţilor locale din Nairobi, Kenya, a declarat că vrea să se înscrie în Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu. "Sambata viitoare urma sa anunt ca intru in Partidul Poporului, dar ma inscriu oricum", a declarat Boldea, citat de ziare.com. Deputatul a precizat că, în ciuda acuzaţiilor de fals şi înşelăciune va candida la un al doilea mandat de deputat, pentru că "îşi iubeşte ţara". "Veti avea primul parlamentar urmarit international si primul parlamentar care castiga din puscarie", a conchis deputatul.

Compania care a cumpărat Cupru Min Abrud, fondată de o bancă de investiţii din Toronto

Reprezentanţii casei de avocatură Mararu & Mararu au făcut public luni după-amiază un comunicat de presă prin care resping orice legătură între firma Roman Copper Corp, câştigătoarea licitaţiei pentru Cupru Min, şi omul de afaceri canadian Stephen Roman. Potrivit casei de avocatură din Bucureşti, Roman Copper Corp., compania care a câştigat licitaţia pentru Cupru-Min, este o corporaţie din Toronto, fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners, specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente. Canadienii au licitat pentru societatea care exploatează cel mai mare zăcământ de cupru din România suma de 200 de milioane de euro. Licitaţia a pornit de la 57 de milioane de euro.

Piaţa imobiliară maghiară a ajuns sub nivelul înregistrat în perioada interbelică

Scăderea cererii pe piaţa imobiliară a provocat prăbuşirea sectorului construcţiilor din Ungaria la cel mai scăzut nivel din 1930, în timp ce băncile maghiare au înregistrat pierderi de sute de miliarde de forinţi. Piaţa imobiliară maghiară a îngheţat după ce ipotecile în valută, care au stat la baza expansiunii acestui sector înainte ca acestea să fie interzise în 2010, au împovărat proprietarii cu dobânzi imense după prăbuşirea forintului, fapt care a provocat fuga clienţilor. Tranzacţiile imobiliare au scăzut de la 270.000 în 2003, anul de vârf al acestui sector, la doar 90.000 în 2011, conform estimărilor băncii de tranzacţii imobiliare OTP, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Băncile pe punctul de a-şi reduce bilanţurile cu 1.000 de miliarde de dolari

Băncile de investiţii îşi vor reduce bilanţurile cu încă 1.000 de miliarde de dolari, sau 7% din valoarea lor globală, în următorii doi ani, se arată într-un raport care prevede o nouă modificare a cotei de piaţă a acestei industrii. Costurile de finanţare mai mari şi creşterea presiunii instituţiilor de reglementare pentru ca băncile să-şi sporească rezervele financiare vor forţa şi băncile comerciale să reducă la rândul lor 15% sau 900 de miliarde de dolari de active riscante, se arată într-un raport comun al Morgan Stanley şi al firmei de consultanţă Oliver Wyman citat de CNBC. Totodată, băncile sunt aşteptate să-şi micşoreze costurile de operare cu între 10 şi 12 miliarde de dolari prin reduceri de salarii, concedieri şi reducerea investiţiilor în domeni care nu mai sunt considerate esenţiale.

Germania ar putea să permită creşterea "tamponului financiar" al zonei euro

Germania va capitula în faţa presiunii internaţionale şi va permite, săptămâna aceasta, o creştere temporară a puterii financiare a "tamponului financiar" al zonei euro, pentru a preveni extinderea crizei dinspre periferie către centrul uniunii monetare. Oficialii guvernamentali de la Berlin au semnalat duminică faptul că guvernul va permite creşterea fondurilor disponibile Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru a reduce presiunile asupra pieţelor financiare, anunţă publicaţia financiară "Financial Times". Până în prezent, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a opus acestei creşteri a puterii financiare, în pofida presiunilor din partea celorlalte state membre zonei euro şi a Statelor Unite, din cauza opoziţiei aliaţilor eurosceptici din coaliţia de guvernământ.

CURENTUL

Peste 25.000 de elevi care au chiulit în primul semestru vor avea alocaţiile tăiate

Elevii care au chiulit pe rupte în primul semestru nu vor mai primi alocaţie sau vor primi mai puţini bani, în funcţie de numărul de absenţe nemotivate acumulate. Este vorba de peste 25.200 de elevi, dintre cei circa 100.000 care au înregistrat absenţe nemotivate. Circa 19.400 de copii au avut peste 20 de absenţe nemotivate în primul semestru, iar peste 80.000 de elevi au între o absenţă şi 20 de absenţe nemotivate, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Numărul chiulangiilor a scăzut faţă de cel de-al doilea semestru al anului şcolar trecut cu aproape 15%, dar este tot mare.

Ponta îl avertizează pe Felix să-şi ia gândul de la Economie

Euforizat de întâlnirea cu fostul premierul britanic, laburistul Tony Blair, Ponta a prins mai mult curaj şi a îndrăznit să-i dea peste bot motanului Felix care speră ca pupilul său Daniel Constantin să devină într-o zi un membru important al virtual cabinet Ponta. Chiar după şedinţa comună a USL, de ieri dimineaţă, liderul PSD a anunţat că Daniel Constantin (PC) va face parte, dacă acceptă, din Guvernul USL, dar nu pe funcţia de ministru al Economiei. Mesajul lui Ponta este clar în condiţiile în care fostul ministrul al Economiei, Codruţ Sereş, era omul de casă al lui Felix Voiculescu.

CURIERUL NATIONAL

România, doar pe jumătate în era digitală

Avem printre cei mai buni IT-işti din lume, dar pentru unii Internetul este ca un OZN. Jumătate din români nu au pus mâna pe un calculator, dar avem şi familii supertehnologizate. Cu o medie de 2,6 gadgeturi pe gospodărie, România nu este departe de ţări precum Germania.

Mita în construcţii a ajuns la 40 la sută din valoarea lucrării

Procurorii anticorupţie au dispus ieri trimiterea în judecată a şefului Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, Nicolae Vasilescu, şi a altor două persoane - Eugeniu Mija (deja arestat preventiv) şi Realini Lupşa, toţi acuzaţi de mai multe infracţiuni de trafic de influenţă, după ce au pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale 40 la sută din suma pe care o avea de încasat de la cele cinci primării constănţene cărora le realizase lucrări de construcţie.

Murfatlar a intrat în insolvenţă

Reprezentanţii companiei spun că achitarea datoriilor devine din ce în ce mai dificilă în condiţiile în care banii sunt tot mai greu de recuperat din piaţă. Producătorul susţine că va continua strategia de dezvoltare şi extindere a activităţii comerciale. Problemele producătorilor de vin din România nu contenesc să apară, pe de o parte din cauza dificultăţii în recuperarea banilor din piaţă, iar pe de alta din cea a datoriilor pe care le au de achitat. Tribunalul Constanţa a aprobat cererea de intrare în insolvenţă a companiei Murfatlar România, unul dintre principalii producători locali de vin.

Firmele şi populaţia renunţă la credite, statul nu

Băncile se concentrează în continuare pe finanţarea statului. Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit s-a redus în luna februarie cu 0,7% în termeni reali faţă de ianuarie, până la 222,28 mld. lei

Shell se chinuie să plătească 1 miliard de dolari Iranului

Compania trebuie să achite livrările de petrol, însă plata datoriei este imposibilă din cauza sancţiunilor financiare impuse Iranului de UE şi SUA. În ianuarie, Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol iranian şi a oferit companiilor un răgaz de 6 luni ca să renunţe la relaţiile pe care le au cu acest stat. Surse din industrie spun că unii dintre clienţii mari ai Iranului ar fi realizat plăţile cu ajutorul Noor Islamic Bank. "Shell se chinuie să găsească o modalitate de a plăti compania NIOC", a declarat una dintre sursele din industrie, care a preferat să rămână anomină. "Este o situaţie foarte sensibilă şi foarte dificilă. Ei vor să rămână în relaţii bune cu Iranul, dar să respecte şi sancţiunile", a continuat aceasta.

Oferta TEL a depăşit deja un nivel de subscriere de 50%

Mai mult de jumătate din pachetele puse în vânzare au fost licitate atât pe tranşa investitorilor mici, cât şi pe cea a investitorilor mari. De obicei, instituţionalii subscriu masiv în ultima zi, astfel încât sunt şanse mari să se subscrie cel puţin 70% din titluri, nivel care garantează închiderea ofertei. Astăzi este ultima zi de subscriere, Guvernul având posibilitatea prelungirii ofertei până vineri.

Carmen Negoiţă, propusă de PDL la şefia CNVM

Partidul Democrat Liberal (PDL) o va propune pe Carmen Negoiţă pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar pentru posturile de comisari i-a nominalizat pe Ştefania Gabriela Ferencz, fosta consilieră a lui Emil Boc, şi pe deputatul PDL Gheorghe Albu. Anunţul a fost făcut ieri de către liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, citat de Mediafax. Partidul Social Democrat (PSD) l-a propus pe senatorul Gheorghe Marcu pentru funcţia de vicepreşedinte al CNVM, potrivit liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşa. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit pentru ieri după-amiază audierile candidaţilor pentru posturile de conducere în şapte instituţii, care urmează să fie validaţi în şedinţa plenului reunit de astăzi, de la ora 15.00.

EVENIMENTUL ZILEI

20.000 de haite de maidanezi terorizează România

În lipsa unei legi clare, care să rezolve problema câinilor vagabonzi, pe zi ce trece numărul victimelor atacate de maidanezi este în creştere. Anul trecut, doar în Bucureşti au fost muşcate peste 6.500 de persoane. În marile oraşe, câte 1.000 de persoane sunt atacate, în medie, anual. Întreţinerea unui câine într-un adăpost special costă, potrivit celor de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, în jur de 375 de lei pe lună.

TRAGEDIA din Sighetul Marmaţiei: Cum a înlesnit deputatul PSD Iancu afacerile cu gaze ale prietenilor

Tragedia de la Sighetul Marmaţiei ridică vălul de pe schema prin care mai multe firme obscure au reusit să intre pe piaţa distribuţiei de gaze. După ce a arătat care sunt interesele din spatele firmei implicate în drama de la Sighetul Marmaţiei, EVZ a mers pe firul acestor afaceri facilitate de fostul secretar de stat din Ministerul Economiei Iulian Iancu, în prezent şeful comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor. Acesta a fost deschizătorul unei astfel de afaceri chiar pentru prietenul său- devenit ulterior partener de afaceri al familiei. EVZ prezintă, în premieră, astăzi, conexiunile ascunse ale familiei Iancu cu jucători importanţi de pe piaţa energiei.

Lohnul se întoarce! Eşecurile din Asia readuc în ţară marile branduri

Creşterea costurilor în China şi scurtarea timpilor de execuţie a confecţiilor au întors din drum marile case de modă. Armani şi Versace produc din nou în România, la Timişoara şi Arad. Dacă întrebi un bancher ce fel de IMM-uri vin acum să ceară finanţări, îţi va răspunde că, pe lângă agricultură, există şi domenii în care au reapărut comenzile şi se fac angajări. Cea mai vizibilă în acest moment este producţia în lohn.

Marius Coltuc: "Băncile sunt mai dispuse la negocieri"

Apariţia noului Cod Civil determină băncile să caute o soluţie înainte de a se ajunge în faza de judecată, spune avocatul Marius Coltuc. Dobânzi majorate abuziv şi comisioane ilegale - sunt principalele nereguli pentru care clienţii avocatului Marius Vicenţiu Coltuc au dat în judecată băncile. Avocatul a explicat pentru EVZ care sunt şansele clienţilor în instanţă. Marius Coltuc: De exemplu, clienţii BCR şi Volksbank aveau un comision de administrare şi unul de risc, eliminate prin hotărârile instanţei. Pentru acestea, fiecare client a plătit, în medie, în jur de 2.000 de euro în plus. Dacă ne referim numai la Volksbank, care modifica şi marja dobânzii, avem pierderi medii de 6.000 - 7.000 de euro.

Care este miza exploatării de cupru de la Roşia Poieni

Compania canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud pentru 200 milioane de euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane de euro. Exploatarea conţine aproximativ un milion de tone de cupru, adică 60% din rezervele României. La cotaţia curentă, de 8400 de dolari pe tonă, valoarea totală a zăcământului se apropie de 6,5 miliarde de euro. Din aceşti bani, statului român i s-ar cuveni o redevenţă de cel mult 6%, adică în total aproape 400 de milioane de euro.

JURNALUL NATIONAL

Tony Bair a venit în România, la invitaţia PSD. Ponta, după întâlnire: "Mi-a reamintit că nu e loc de populisme şi promisiuni pe care să nu le poţi ţine apoi"

Victor Ponta s-a declarat foarte impresionat de întâlnirea cu fostul premier britanic, Tony Blair, care a ajuns astăzi în România, la invitaţia liderului PSD. Ponta a povestit că Blair i-a dat câteva sfaturi despre cum să abordeze problemele economice în an electoral. "Am fost foarte impresionat. Pentru orice lider social-democrat, o întâlnire cu Tony Blair, care a condus 10 ani guvernul laburist, e o ocazie extraordinară. Am vorbit nu atât despre situaţia internă, cât ce se întâmplă la nivel european. Mi-a reamintit că în zona economică de creare de locuri de muncă nu e loc de populisme şi promisiuni pe care să nu le poţi ţine apoi.

Cine e cel mai bun client al băncilor? Împrumuturile statului au crescut cu 23% în ultimul an, până la 18 miliarde de euro

Creditul guvernamental a crescut cu 3,37 miliarde de lei, circa 784 de milioane de euro în ultimele 12 luni. Adică cu 65,3 milioane de euro pe lună sau cu 2,18 milioane de euro pe zi. Împrumuturile acordate pentru administraţia centrală, administraţiile locale, administraţiile sistemelor de asigurări sociale au avansat cu 150 de milioane de lei, şi au ajuns la 8,81 miliarde de lei, în timp ce titlurile de valoare emise de stat au urcat cu 4,8%, de la 65 miliarde de lei la 68,22 miliarde de lei, conform datelor publicate de BNR.

OMV Petrom estimează un nou profit record pentru 2012

OMV Petrom (SNP) estimează că va înregistra în acest an un nou profit record, de 3,784 miliarde lei (867,8 milioane euro), mai mare faţă de câştigul istoric de anul trecut, de 3,685 miliarde lei, în timp ce cifra de afaceri ar urma să scadă 4,6%. Compania a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 15,796 miliarde lei (3,6 miliarde euro), în scădere comparativ cu 4,6% comparativ cu nivelul de 16,56 miliarde de lei înregistrat anul trecut, se arată în propunerea de buget pentru 2012, care va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarii OMV Petrom din 27 aprilie.

NATIONAL

PSD castiga alegerile tot in opozitie

Pesedistii nu au lipici la guvernare. Exceptand scurtul popas la Palatul Victoria din perioada 2008-2009, social-democratii se pare ca sunt condamnati sa se culce invingatori si sa se trezeasca invinsi. Atacat sau nu de energii negative si flacari violet, PSD se pare ca nu poate sa iasa din zodia nefasta in care a intrat de ani buni. Indiferent de conjunctura politica sau scorul electoral, pesedistii fac ce fac si tot in opozitie ajung. Speriati de acest gand, Ponta si ai lui incearca sa-si recastige linistea cu ajutorul unei fituici (angajament de necolaborare cu PDL, cum le place sa-l numeasca) pe care toate formatiuniile care alcatuiesc USL urmeaza sa o semneze pe 7 aprilie.

Ungureanu tranteste teatral usa in nasul Coalitiei

Razvan Ungureanu vrea sa arate tarii ca nu deschide baierele pungii bugetare pentru mofturile partidelor guvernamentale. Deranjat de "pretentiile" financiare ridicate de liderii partidelor aflate la guvernare, Ungureanu a parasit sedinta cu liderii Coalitiei "aproape trantind usa". Iar pentru un plus de regie, i-a luat cu el si pe ministrii Justitiei si Finantelor, Catalin Predoiu si Bogdan Dragoi. Surprinzator de prompte de aceasta data, "sursele" s-au grabit sa detalieze supararea premierului, explicand ca acesta a fost deranjat cel mai tare de atitudinea pedelistilor, care ar fi conditionat votarea legilor initiate de Executiv de alocarea unor fonduri catre diverse circumscriptii electorale.

Impozitele si taxele locale ar putea creste cu 16%, din 2013

Impozitele si taxele locale ar putea creste incepand din 2013 cu 16,05%, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012, potrivit unui proiect de hotarare initiat de Ministerul Finantelor. "In concordanta cu prevederile Codului fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012″, se arata in document, potrivit Mediafax. Prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 891 milioane lei, conform estimarii Ministerului Finantelor.

Prins in moara DNA, Oltean da din casa

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, pune problemele pe care le are cu DNA-ul pe seama colegilor din partid. Oltean contesta orice implicare a sa in dosarul referitor la Ion Andreica si Liviu Rusu si chiar acuza un posibil "atac politic" orchestrat din interiorul PDL: "Am un statut social si politic care ii poate deranja pe unii". Seful sau de partid, Emil Boc, il contrazice pe Oltean si il lasa pe mainile Justitiei: "N-am cunostinta de asa ceva (existenta unei "comenzi politice" date din PDL - n.r.) si justitia trebuie sa-si faca datoria intotdeauna cu obiectivitate si impartialitate". Privind situatia cu obiectivitate, este clar insa ca Oltean stie el ce stie, altfel nu s-ar fi trezit dand din casa si acuzandu-si de pomana colegii, mai ales asa inghesuit cum e de DNA.

PUTEREA

Bătălia pentru Cupru Min, câştigată de canadieni

Cupru Min, companie care deţine unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din Europa, a fost cumpărată de o firmă canadiană de care nimeni nu ştie nimic. Exceptând Ministerul Economiei, care a organizat licitaţia, dar care nu a făcut nici o precizare cu privire la viitorul proprietar al exploatării de la Roşia Poieni. Se pare că firma câştigătoare are un proprietar care nu este străin de România, el făcând afaceri inclusiv cu Ceauşescu. Suma obţinută pe mină în urma licitaţiei este destul de mare, peste 200 de milioane de euro.

Încă 10 milioane de euro pentru Pasajul Basarab

Proiectul cu care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se mândreşte, Pasajul Basarab, nu este gata nici până în prezent. Municipalitatea mai are de plătit circa 10 milioane de euro. Potrivit datelor oferite de reprezentanţii constructorului oficialilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Pasajul Basarab nu va fi gata decât în cel puţin trei luni. Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu (PDL), spune că la pasajul suprateran denivelat Basarab mai trebuie date în folosinţă lifturile care vor asigura accesul la staţia de tramvai de pe podul hobanat şi mai trebuie construită banda rulantă care va conduce către Gara de Nord.

Deficit bugetar de 0,44% din PIB

Bugetul general consolidat înregistra la finalul lunii februarie un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44% din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP), publicate luni. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 29,3 miliarde lei, au fost cu 6,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2011 în termeni nominali şi cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB. Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 12,7% faţă de anul precedent.

ROMANIA LIBERA

Demonstraţie concretă de forţă. Cât va rezista MRU?

Respingerea de către premier a solicitărilor Coaliţiei reprezintă, practic, o materializare a avertismentelor repetate, lansate de Mihai Răzvan Ungureanu partidelor la putere, că nu va accepta orice propunere cu iz electoral. Rămâne de văzut poziţionarea preşedintele Băsescu într-un viitor conflict Ungureanu-coaliţie. Informaţia că şedinţa coaliţiei s-a încheiat brusc, cu plecarea premierului Ungureanu supărat că liderii coaliţiei îl presează să aloce fonduri către primarii lor, a ajuns doar pe surse la presă.

Raportul Monicăi Macovei critică dur Agenţiile europene. Funcţionarii de la Bruxelles fac "vizite de studiu" în Caraibe pe banii UE

Europarlamentarul român va prezenta mâine Comisiei de Control Bugetar a Parlamentului European raportul pentru descărcarea de gestiune a Agenţiilor Europene pentru 2010. Raportul dezvăluie mai multe conflicte de interese ale angajaţilor - şi pune sub semnul întrebării folosul unora dintre agenţii. Concluziile preliminare ale raportului, trimis la mijlocul lunii februarie Parlamentului European, au creat deja panică la Bruxelles. Critica deschisă la adresa unora dintre Agenţii şi acuzaţiile aduse la adresa acestora - în speţă, lipsa de activitate şi conflictele de interese - au generat un răspuns la fel de critic al Agenţiilor.

Cine se teme de energia nucleară şi de ce nu poate fi finalizată Centrala de la Cernavodă

Summit-ul nuclear care are loc la Seul îşi propune să găsească soluţii împotriva terorismului nuclear şi noi perspective pentru a dezvolta centrale nucleare mai sigure. România este invitată pentru prima dată la o astfel de reuniune la nivel înalt, dar mizele Bucureştiului în acest domeniu nu sunt foarte ambiţioase. De altfel spre deosebire de Coreea de Sud, ţara care găzduieşte summitul de astăzi şi care are 21 de centrale nucleare, România are una singură, începută acum 30 de ani şi neterminată până astăzi.

ZIARUL FINANCIAR

Partidele politice au făcut troc cu şerifii pieţelor financiare

Partidele politice au decis intempestiv să îşi numească candidaţii la conducerea instituţiilor de supraveghere a pieţei de capital (CNVM) şi a pensiilor private (CSSPP), deşi mai sunt câteva luni bune până când mandatele persoanelor în funcţie expiră. Ca niciodată, candidaţii propuşi de partide au primit în doar câteva ore avizul comisiilor parlamentare de specialitate întrunite ieri şi urmează să fie validaţi azi în plenul reunit. Este pentru prima dată când Parlamentul este pe cale să aprobe noile conduceri ale CNVM şi CSSPP deşi mandatele actualelor conduceri nu au expirat.

Germania, "problema" de care Europa nu poate scăpa decât dacă o imită

Un spectru familiar bântuie Europa, acela de a trăi cu puternica Germanie care pare că acţionează doar în propriul interes şi ale cărei politici sunt influenţate de politicile interne, scrie într-un editorial publicat de Bloomberg Harold James, profesor de istorie şi relaţii internaţionale la Universitatea Princeton. Singurul mod în care se poate rezolva "problema" Europei, respectiv Germania, este ca statele vecine şi cele partenere să-i copieze calităţile instituţionale, inclusiv stabilitatea monetară şi fiscală, care au făcut din acest stat cea mai mare economie europeană. Însă aceasta ar necesita depăşirea unei istorii lungi de relaţii zbuciumate. "Problema" germană a dominat afacerile europene şi mondiale din 1871, când Otto von Bismarck a proclamat Imperiul Roman în Sala Oglinzilor din palatul Versailles, până în 1945, când forţele aliate au înfrânt regimul nazist.

Cea mai mare privatizare de după anii '90: Marea Britanie ar putea vinde Royal Mail anul viitor

Coaliţia de guvernământ din Marea Britanie inten­ţionează să înceapă privatizarea Poştei Regale prin vânzarea sau listarea unei părţi din companie în toamna anului viitor, dacă situaţia financiară a operatorului poştal deţinut de stat continuă să se îmbunătăţească, scrie Financial Times. Vânzarea va fi cel mai ambiţios proiect de privatizare din Marea Britanie de când fostul premier britanic John Major a divizat şi a vândut în anii 1990 compania de căi ferate. Poşta Regală ar putea valora 3-4 miliarde de lire sterline, potrivit analiştilor.

Pentru Raiffeisen Bank criza s-a terminat: profit de 96 mil. euro şi credite mai mari cu 16%

Cu toată relansarea economică firavă de anul trecut, austriecii de la Raiffeisen au raportat un profit net de 96 mil. euro foarte apropiat de câştigul din anul de boom 2007, creşterea de 16% faţă de 2010 fiind pusă pe seama îngheţării cheltuielilor cu provizioanele la 48 mil. euro ca urmare a scăderii ponderii creditelor neperformante. Raiffeisen rămâne astfel a doua bancă de pe piaţă după nivelul profitului calculat conform standardelor internaţionale de raportare, fiind devansată de BRD cu un câştig de aproape 111 mil. euro pe IFRS.

Tandemul Antonescu - preşedinte, Ponta - premier, lansat oficial la 7 aprilie. Ce program de guvernare au

Uniunea Social-Liberală (PSD, PNL şi PC) va lansa oficial la, 7 aprilie, tandemul Crin Antonescu - preşedinte, Victor Ponta - premier. Tot atunci USL va decide că orice colaborare cu PDL, principalul partid de guvernământ, este interzisă formaţiunilor componente. În ultimele zile, spaţiul public a fost acaparat de controversa legată de declaraţiile şefului statului Traian Băsescu potrivit cărora i-ar fi propus lui Victor Ponta, înaintea de a-l desemna pe Mihai Răzvan Ungureanu să formeze guvernul, funcţia de premier. Tandemul preşedinte-premier a fost "inaugurat" în 2004, când opoziţia de atunci, Alianţa PNL-PD, a lansat tandemul Stolojan preşedinte, Băsescu-premier, care s-a transformat în tandemul Băsescu-preşedinte, Tăriceanu-premier, după retragerea lui Stolojan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb