REVISTA PRESEI 27.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 27 martie 2017

REVISTA PRESEI 27.03.2017

ADEVARUL

Juncker, la Roma: UE va aniversa 100 de ani. Ce conţine declaraţia finală

"UE va aniversa 100 de ani", a afirmat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în momentul sosirii la palatul renascentist din Roma unde a fost semnat Tratatul fondator al Uniunii Europene la 25 martie 1957 şi sărbătorit cu mare fast de toţi liderii europeni, mai puţin cel britanic. Liderii Celor 27 şi ai instituţiilor de la Bruxelles s-au reîntâlnit sâmbătă la Roma pentru a reînnoi "jurămintele de nuntă" luate în urmă cu 60 de ani în Oraşul Etern, în ciuda divorţului unui partener nemulţumit, Marea Britanie, transmite AFP. Într-o declaraţie solemnă, cei 27 dau asigurări că "Uniunea este una şi indivizibilă", ca răspuns explicit la votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE. "Europa este viitorul nostru comun", conchide declaraţia solemnă.

Tăriceanu a câştigat războiul cu Daniel Constantin. ALDE i-a ridicat sprijinul politic

Liderii ALDE s-au reunit duminică după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central pentru a tranşa disputa dintre copreşedinţii Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu. Conducerea ALDE a hotărât, cu o majoritatea covârşitoare, să-i retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin, care va rămâne fără funcţiile din Guvern. Constantin spune că decizia este nestatutară, în timp ce Tăriceanu îl acuză pe Constantin că a fost "cântăreţul binomului".

Tricolorii bifează o nouă ratare la un Campionat Mondial

România avea doar varianta victoriei în partida de aseară contra Danemarcei, dacă voia să mai rămână în cărţile calificării la Mondialul din Rusia. La finalul meciului, România - Danemarca 0-0. După cinci meciuri, România are şase puncte, la fel ca Armenia, ceea ce ne scuteşte de prea multe comentarii. Tricolorii au bifat al patrulea meci fără gol marcat, dintre care ultimele trei au fost oficiale. Şansele de a ocupa un loc de calificare la Mondiale sunt doar teoretice, astfel că cei 20 de ani de absenţă de la Mondiale devin cel puţin 24.

Peste 4.000 de persoane, între care preoţi, au participat în Bucureşti la "Marşul pentru viaţă"

"Marşul pentru viaţă 2017", cu tema "Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine", s-a desfăşurat, sâmbătă, în Bucureşti şi în alte 139 de oraşe din ţară, precum şi în 110 oraşe din Republica Moldova. În Capitală, manifestanţii s-au adunat în Parcul Unirii şi la ora 13.00 au pornit în marş spre Parcul Tineretului, unde a avut loc un concert. Organizatorii motivează alegerea temei la cea de-a şaptea ediţie a marşului prin faptul că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 - iunie 2016, faţă de o populaţie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.

Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: "În 2018, salariile medicilor vor ajunge până la 3.600 de euro"

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat, duminică seară, într-o emisiune la Antena 3, că, potrivit proiectului legii salarizării unitare, în anul 2018, salariile medicilor vor ajunge până la 3.600 de euro pentru un medic de la ATI. Lia Olguţa Vasilescu a spus că pentru legea salarizării lucrează cu specialişti care sunt în domeniu de dinainte de Revoluţie. "Lucrăm cu specialişti care încă înainte de 1989 au lucrat la legea salarizării unitare. Mulţi spun că legea de pe vremea lui Ceauşescu era de fapt cea mai bună, pentru că ştiai de unde pleci şi unde trebuie să ajungi la capătul carierei. Încercăm să aplicăm principiile bune din toate celelalte legi ale salarizării şi să o aplicăm", a afirmat ministrul Muncii. Aceasta a explicat că, potrivit viziunii de realizare a sistemului de salarizare gradual, până în anul 2020, în vârful piramidei se va afla preşedintele României.

Avem benzină ieftină tare, dar tot ne arde la buzunare

Românii plătesc cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la benzină şi motorină, însă cu un salariu minim de 1.450 lei reuşim să facem numai opt plinuri, printre ultimele locuri din UE. Reducerea taxei pe valoare adăugată şi eliminarea supraccizei pe litrul de carburant, de la 1 ianuarie 2017, după un an în care preţurile carburanţilor au ajuns la un nivel îngrijorător de mare, au făcut ca şoferii români să plătească acum cel mai mic preţ al benzinei din Uniunea Europeană, arată datele Comisiei Europene. Preţul mediu în euro (1 euro = 4,56 lei) este astfel cel mai mic din Uniunea Europeană. Dacă românii dau pe un litru de benzină 1,017 euro, vecinii din Bulgaria dau 1,035 euro, iar cei din Ungaria 1,151 euro. În ceea ce priveşte motorina, România se regăseşte pe un loc secund în UE, plătind pe un litru de carburant 1,021 euro.

Vasile Dâncu, atac surprinzător la Liviu Dragnea

Fostul vicepremier Vasile Dâncu analizează, într-un editorial pe blogul personal, lupta dintre societate şi politicienii corupţi, a doua categorie avându-l ca "reprezentant de frunte Liviu Dragnea, câştigătorul bătăliei electorale şi cel care sfidase opinia publică, în numele dreptului celui care a câştigat". Criticile lui Dâncu la adresa liderului PSD sunt neaşteptate, în condiţiile în care acesta era cunoscut ca sfetnicul lui Dragnea. În urmă cu o lună, tot într-un editorial, Vasile Dâncu lansa câteva critici voalate la adresa Guvernului PSD-ALDE, în contextul protestelor generate de adoptarea ordonanţei de urgenţă 13.

Cum mai poate fi salvată Compania Naţională a Uraniului. Feldioara, vânată de străini

Situaţia în care a ajuns Compania Naţională a Uraniului (CNU) a devenit disperată. Compania se confruntă cu dificultăţi financiare majore, deşi primeşte un ajutor de stat, salariaţii nu mai sunt plătiţi, iar singurul client şi-a reziliat contractul. De asemenea, anumiţi competitori sunt interesaţi de falimentul companiei. Compania Naţională de Uraniu îşi concentrează activitatea pe două ramuri: cea de minerit, în regiunile Banat, Bihor şi Suceava, şi cea de producţie şi procesare a uraniului de la Feldioara. Unitatea de la Feldioara este singura autorizată în UE de procesare material radioactiv de uraniu pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU-6, tehnologie care va fi implementată în 13 centrale nucleare din Europa. Cu ajutorul acestei unităţi de procesare, România poate deveni un jucător-cheie într-o piaţă emergentă la nivel european, în contextul în care se prefigurează un deficit de disponibilitate de uraniu de 15% în următorii patru ani la nivel global.

Alegeri anticipate în Bulgaria: GERB, formaţiunea fostului premier Boiko Borisov, se clasează pe primul loc

Aproximativ 6,8 milioane de cetăţeni bulgari cu drept de vot au fost aşteptaţi la urne, duminică, la patru luni de la demisia guvernului de centru dreapta condus de Boiko Borisov, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul unicameral şi a debloca criza politică din ţară. Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, formaţiunea Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei GERB (centru-dreapta, a fostului premier Boiko Borisov) a câştigat alegerile anticipate din Bulgaria, obţinând 32,8% din sufragii, relatează novinite.com. Pe locul al doilea se situează BSP (Partidul Socialist Bulgar, stânga), care a obţinut 28,4%.

Panică la Londra. Trei persoane au fost rănite după ce o maşină a intrat în mulţime în faţa unui bar

Autorităţile londoneze au anunţat duminică după-amiază că trei persoane au ajuns la spital, după ce o maşină a intrat în mulţimea adunată în faţa barului Old Queen's Head, situat în Islington. Martorii susţin că răniţii au fost aruncaţi la câţiva metri distanţă de maşină. Potrivit Daily Mail, poliţia a găsit două cuţite la locul incidentului. Atacatorii au fugit imediat după incident, ulterior oamenii legii arestând un bărbat. Patru persoane, doi bărbaţi şi două femei, au fost rănite şi transportate la spital. Autorităţile britanice au arestat deja patru adolescenţi cu vârste cuprinse între 17 şi 19 ani, iar nicio persoană rănită nu a suferit leziuni care-i ameninţă viaţa.

Primăria Capitalei vrea să treacă Metrorex în subordinea sa

Primăria Capitalei plănuieşte să transfere Metrorex, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, sub autoritatea sa. Un astfel de proiect a mai fost încercat şi în anii trecuţi, dar fără reuşită. Acum, o nouă solicitare pentru "transferul Metrorex din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, împreună cu fondurile aferente pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de dezvoltare" se regăseşte într-un proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 29 martie a Consiliului General al Primăriei Capitalei (CGMB). Primăria susţine că această operaţiune "ar face mai uşoară gestionarea în comun a operatorilor de transport interni - RATB şi Metrorex".

BANCHERUL

Oferta Raiffeisen Bank de conversie in lei a creditelor in CHF nu a stârnit entuziasmul clienţilor

Raiffeisen Bank a refuzat să spună caţi clienţi au acceptat, până acum, oferta de conversie in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF), lansată într-o primă formă la finalul lui 2016 si îmbunătăţită din 1 februarie anul curent. Însă statisticile BNR arată că in primele două luni ale acestui an valoarea creditelor in CHF deţinute de clienţii persoanele fizice ale tuturor băncilor a scăzut cu numai 67 milioane lei, adică in jur de 400 de credite, ceea ce înseamnă o medie lunara de 200 de credite. Noua ofertă vine cu un discount iniţial de 25% din datorie, la fel ca vechea oferta pentru clienţii Volksbank, dar spre deosebire de aceasta, care era valabilă pentru toţi clienţii, Raiffeisen a menţinut condiţia supra îndatorării, oferta fiind valabila doar pentru cei a căror rată lunară este de peste 60% din venituri.

CAPITAL

Adio, RCA ieftin!

Singura categorie care beneficiază de tarife pentru RCA sub plafoanele impuse prin lege în decembrie 2016 este aceea a şoferilor cu vârsta între 31 şi 49 de ani. În restul cazurilor, asigurătorii preferă să vândă la nivelul maxim. Până pe 19 mai aproape orice şofer din România ar trebui să se gândească să îşi facă un RCA, chiar dacă are unul valabil. Motivul este unul simplu: până la această dată preţurile nu pot depăşi un anumit plafon, fixat prin Hotărâre de Guvern, pe 19 decembrie. După 19 mai, doar şoferii cu vârsta de peste 60 de ani, mai ales cei care conduc în oraşele mici, puţin aglomerate, vor avea şansa să plătească un tarif mai mic decât în prezent, având în vedere că se reintroduce criteriul zonei în calculul tarifelor. În rest, preţurile vor fi mai mari.

Banii din privatizări urmează să finanţeze proiectele europene ale primăriilor

Banii pentru cofinanţarea proiectelor europene s-au epuizat. Pentru a nu bloca atragerea fondurilor de la UE de către primării, Guvernul şi-a propus să folosească veniturile din privatizări. Guvernul a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care oferă o soluţie autorităţilor locale ce au nevoie de cofinanţare pentru proiectele europene. Astfel, acestea vor putea contracta de la Ministerul de Finanţe împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, dar numai în limita sumei de 500 de milioane de lei. Dobânda ar urma să fie ROBOR la 3 luni, plus o marjă de trei puncte procentuale şi va rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.

De ce să nu arunci niciodată biletul de avion

De cele mai multe ori uităm biletele în avion sau le aruncăm, fără să ne gândim la consecinţe. Conform "Krebs of Security", există o mulţime de informaţii personale care se găsesc pe boarding pass. Orice persoană poate fotografia codul de bare de pe biletul de îmbarcare şi îl poate introduce într-un cititor de coduri. Expertul criminalist Winston Krone spune că în acest fel se pot află informaţii despre adresa de e-mail, adresa de acasă şi numărul de telefon, potrivit BM. Orice hacker poate avea acces la datele personale şi poate intra în conturile create. Cel mai bine este să nu arunci niciodată un boarding pass.

COTIDIANUL

Nişte europeni gogonaţi - Cornel Nistorescu

Scandalul făcut la Bruxelles de Gabriel Liiceanu şi Monica Macovei este un produs eminamente românesc. Nu se cunosc alte ţări care să fi exportat un asemenea circ cu pretenţii de contribuţie la democraţie şi la spiritul european. Ei au fost şi sunt români get-beget. Unici, isterici, acuzatori şi descalificanţi. Însoţiţi de patru-cinci căţei cu tricolorul pe frunte, ei au dat aniversării celor 60 de ani de Uniune o pată de culoare strict dîmboviţeană. Englezii au decis să se retragă. Noi am hotărît să ne înjurăm. Ce, nu putem fi români exemplari mergînd la Bruxelles cum mergeau străbunii noştri la Constantinopol? Este şi turnătoria un specific. Este şi înjuratul de mamă un limbaj. Este şi scuipatul o atitudine. Nu putem să ne iubim ţara turnînd-o în acelaşi timp?

Dragnea i-a pecetluit soarta lui Daniel Constantin

Speranţa lui Daniel Constantin că ar putea rămâne în Guvern cu ajutorul PSD s-a spulberat duminică seară. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat la Antena 3, referindu-se la ce s-a întâmplat duminică în ALDE, că atunci când un partid a decis prin vot retragerea sprijinului politic persoana aceea nu mai poate rămâne în Guvern. "Când un partid, printr-un vot cu o majoritate zdrobitoare, a decis să retragă sprijinul politic pentru un membru al Guvernului, în mod normal nu mai poate rămâne în Guvern. Într-un guvern politic se ajunge în urma unui vot. Votul care te trimite acolo şi structurile politice care te trimit acolo sunt aceleaşi care te şi pot scoate de acolo. E foarte greu pentru premier să nu ţină cont de acest vot", a explicat Liviu Dragnea.

Merkel primeşte o gură de oxigen

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a cancelarului Angela Merkel, a obţinut 40% din voturi în alegerile regionale desfăşurate duminică în Saarland, faţă 30% din sufragii obţinute de social-democraţi, potrivit unui exit-poll dat publicităţii de televiziunea ZDF, relatează DPA. Conform sondajului, partidul "Alternativa pentru Germania"' (AfD, extrema dreaptă) a fost votat de 6% din alegătorii din Saarland, depăşind pragul necesar pentru accederea în parlamentul regional. Astfel, Saarland devine al 11-lea dintre cele 16 landuri ale Germaniei în care AfD obţine nivelul minim de voturi pentru a intra în legislativul regional.

Reacţii la "Declaraţia de la Roma". Băsescu a numărat vitezele Europei

Traian Băsescu consideră că "Declaraţia de la Roma", adoptată de liderii UE cu ocazia summit-ului aniversar, a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, cărora li se spune, de ieri "ritmuri diferite". În opinia lui Băsescu, nucleul dur al UE format din Germania, Franţa şi Olanda "va "da direcţia şi ritmul (viteza)", în vreme ce "celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot". Liderii politici din România au obligaţia să înţeleagă acest lucru, să-l explice populaţiei şi să acţioneze în consecinţă. Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al "ritmurilor diferite" este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcţie, vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte. Ar fi păcat să constatăm cu "surprindere" peste zece ani, că un grup de state care au avut un RITM BUN anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei", a scris Băsescu duminică pe Facebook.

CURIERUL NATIONAL

Se schimbă strategia de descentralizare

La aproape 11 ani de la elaborarea Legii descentralizării, oficialii au ajuns la concluzia că aceasta nu este corect întocmită, impunându-se aprobarea unei noi Strategii generale de descentralizare. Principala problemă identificată de Ministerul Dezvoltării pare să fie faptul că banii sunt gestionaţi la centru (administraţiile centrale), nu şi local. Ca atare, autorităţile administraţiei publice locale vor exercita noi competenţe în următoarele domenii: Agricultură; Cultură; Turism; Mediu; Sănătate; Educaţie - activităţi extraşcolare; Tineret şi sport.

Romano Prodi: "Europa suferă de o teamă colectivă"

La a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, actul fondator al UE, fostul preşedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, acordă un interviu săptămânalului francez "L'Express" în care face o analiză a actualei stări - preocupante - a Uniunii Europene. Uniunea Europeană, subliniază fostul oficial european, "trece în momentul de faţă prin cea mai gravă criză din istoria sa". În faţa numeroaselor provocări din ultimii ani, Comisia Europeană nu mai are, în opinia lui Prodi, rolul de "coordonator" şi nu mai există decât o singură "umbrelă", Germania. Divizarea Europei este văzută de Romano Prodi drept pericolul dispariţiei ei de pe scena politică mondială. El nu agreează ideea unei Europe cu mai multe viteze, dar crede că "această a doua soluţie este de preferat unei Europe paralizate".

Piaţa de birouri creşte şi în 2017

Piaţa de birouri din România a înregistrat, anul trecut, cea mai mare rată de livrări din ultimii şapte ani, iar trendul ascendent va continua şi în 2017. În decursul acestui an, stocul de spaţii de birouri va creşte cu aproximativ 352.000 mp, cunoscând o amplă dezvoltare atât în Capitală, cât şi în celelalte oraşe mari din ţară, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Ca şi anul trecut, cererea va veni în special din partea firmelor de IT şi BPO/SSC.

Depozitele bancare se mută pe euro?

Odată cu creşterea cotaţiei monedei europene în raport cu leul, cei care deţin economii în bănci au început să parieze pe depozitele în euro, având în vedere că mai mult câştigă din diferenţele de curs valutar decât din dobânzile bancare la lei sau la orice altă valută. De la începutul anului, se observă o scădere a depozitelor la termen în lei şi o creştere a celor în valută. "Cei care au depozite în valută au avantajul ca, în timp, să câştige din diferenţa de curs valutar, chiar dacă dobânda este mică la depozitele în valuta respectivă. În felul acesta, deponentul are siguranţa că nu pierde în nicio situaţie, cunoscut fiind faptul că depozitele sunt garantate în România în limita a 100.000 de euro pe depozit, la fiecare bancă", a explicat managerul unei bănci.

Eurovision dezaprobă decizia Ucrainei de a nu o primi pe candidata Rusiei la competiţie

Criza dintre Rusia şi Ucraina se manifestă şi în cazul concursurilor muzicale. Serviciile de securitate ucrainene au decis interzicerea intrării pe teritoriul ţării a reprezentantei Rusiei la ediţia Eurovision din acest an. Ucraina este, aşa cum se ştie, ţară gazdă a acestei competiţii.

EVENIMENTUL ZILEI

SRI conduce o structură IMPORTANTĂ de SECURITATE care funcţionează ILEGAL

Ultima şedinţă a CSAT condus de Klaus Iohannis scoate la iveală un fapt şocant: SRI conduce o structură de securitate care funcţionează ilegal. Practic, România nu are, nici până la această dată, cadrul legislativ în domeniul securităţii cibernetice, după ce în ianuarie 2015, CCR a declarat neconstituţională Legea privind securitatea cibernetică. Cu alte cuvinte, SRI apără interesele naţionale fără o bază legală, transmite Ziarul Incisiv de Prahova.

REVOLTĂ împotriva lui Dragnea. "Vor fi mii de voturi în minus" De unde vin reproşurile?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a atras furia a peste 1.000 de utilizatori de Facebook după ce, înainte ca România să treacă la ora de vară, a postat pe contul lui o poză de la protestele împotriva OUG 13 cu mesajul "Au de gând să schimbe ora! Noaptea ca hoţii". Postarea lui Dragnea a avut peste 2.000 de distribuiri şi peste 1.500 de comentarii în mai puţin de 12 ore, majoritatea comentariilor fiind extrem de critice la adresa şefului PSD. "Domnule Dragnea, aţi fi în stare să schimbaţi şi ora, adică să o reduceţi la 30 de minute, dacă asta v-ar scăpa de toate belelele care vă aşteaptă în viitorul nu prea îndepărtat! Pentru oamenii normali, România trece la ora de vară! În rest: umor ieftin şi de proastă calitate", i-a scris un utilizator liderului PSD.

Traian Băsescu a dezvăluit marea GREŞEALĂ a României

Fostul preşedinte al statului Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că întârzierea trecerii României la euro este păguboasă. "Au intrat balticii în plină criză în euro şi le merge foarte bine. Nu stau mult mai bine la salarii şi pensii ca noi. Nu ai motiv să presupui că vor exploda preţurile, ar putea fi un schimb la cursul zilei când se ia decizia. (...) Unde este problema dacă salariul meu se converteşte în euro şi se menţine raportul? (...) Din punctul meu de vedere, întârzierea este păguboasă", a spus Traian Băsescu. Fostul preşedinte a afirmat că România stă mult mai bine comparativ cu alte state care au aderat la euro, din punct de vedere economic. "România are 20 la sută din PIB generat de industrie. Media în Europa este 14 la sută iar restul sunt servicii. România are o structura a economiei suficient de valoroasă ca să poată trece la euro", a mai spus Traian Băsescu.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea, despre demiterea lui Kovesi din fruntea DNA: "Ministrul Justiţiei să vină cu o abordare cinstită şi bine argumentată"

"Ministrul Justiţiei Tudorel Toader se va bucura de susţinerea mea şi a PSD dacă abordarea lui va fi una cinstită şi bine argumentată", a spus Liviu Dragnea, în emisiunea lui Radu Tudor, la Antena 3. Liviu Dragea a explicat, la Antena 3, motivul pentru care a spus că nu crede într-o demitere a Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA, arătând că nu e rolul lui să decidă asta. "Nu sunt credolog, nici părelolog", a spus Dragnea, la Punctul de întâlnire, de la Antena 3. Liderul PSD a subliniat că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a spus public că Laura Codruţa Kovesi trebuie să îşi dea demisia, după decizia CCR referitoare la anchetarea OUG13, arătând că el a sugerat că ar fi mai bine să se aştepte motivarea Curţii Constituţionale şi un punct de vedere de la ministrul Justiţiei.

Iohannis şi-a luat şi nevasta la Roma

După o lungă pauză, Carmen Iohannis apare în lume alături de soţ. Şi nu oricum, şi nu oriunde, ci la primirea la Vatican a sefilor de stat care participă la reuniunea Consiliului European de la Roma. Klaus Iohannis a avut o indelungă strângere de mână cu Suveranul Pontif. Carmen Iohannis a fost fost plasată puţin în spatele presedintelui României. Si alti oficiali au fost primiţi la întâlnirea cu Papa Francis cu soţiile. Pe pagina oficială a administratiei prezidenţiale, la sectiunea ,,agenda presedintelui ", nu este mentionat că la Sfântul Scaun va fi însoţit. Nu sunt informatii despre componenţa delegatiei care participă la sesiunea informală a Consiliului European.

Tinerii români vor salarii de început de 1.000 euro

Tinerii sunt tot mai pretenţioşi când vine vorba să îşi caute serviciu. Chiar dacă nu au experienţă, cer salarii mai mari decât sunt dispuşi să ofere patronii unor debutanţi, vor timp liber şi pachete pentru recreere. Oamenii de afaceri nu sunt însă dispuşi să le facă pe plac unor începători, chiar dacă au nevoie de angajaţi. Studiile arată că o treime dintre companii vor face recrutări în perioada următoare, relatează Digi24. "Oferta de locuri de muncă este foarte mare. Practic nu a mai fost aşa dinainte de criză. 100 de companii au peste 5.000 de locuri disponibile. Însă şi pretenţiile celor care caută un loc de muncă au crescut", relatează Gabriel Bălaşu, reporter Digi24.

Finanţarea programelor de mediu se reduce la jumătate

Guvernul va finanţa în acest an proiecte şi programe pentru protecţia mediului în valoare de aproximativ un miliard de lei, constând în alocări bugetare şi credite de angajament, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Comparativ cu anul trecut bugetul AFM s-a redus la jumătate după ce a fost eliminat timbrul pentru maşini. 109,3 milioane de lei vor fi alocaţi Programului Casa Verde, ce vizează instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoanele fizice; 230 milioane de lei vor fi alocaţi pentru programul de protecţie a resurselor de apă, pentru sistemele integrate de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare.

NATIONAL

Avem noua lege a pensiilor MAI!

In Ministerul de Interne deja aproximativ 12.000 de persoane au preferat să se retragă in civilie. Iar un număr uriaş dintre "tinerii pensionari" îl reprezintă chiar conducătorii de structuri si alţi şefi, ceea ce ridica deja serioase semne de întrebare privind managerierea situaţiei operative de după "marea pensionare". Si culmea este ca urmează încă un val de pensionari "pe repede înainte", care se adaugă deja "tsunami -ului" din ultimul an. Si asta pentru că, după cum reiese din informaţiile de ultima ora intrate in posesia National, este aproape gata proiectul legislativ care aduce modificări de-a dreptul şocante in ceea ce priveşte noile condiţii obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească de acum înainte cadrele care vor să se retragă la pensie.

Se pregătesc marile "tunuri" din construcţii!

Gabriela Firea si-a asumat "filosofia" înfiinţării unei firme proprii de construcţii a Primăriei Capitalei, care să acapareze de acum înainte exclusivitatea contractelor oferite in Bucureşti. Iată însă că situaţia este generalizată, mulţi dintre reprezentanţii noii coaliţii guvernamentale luându-si la rândul lor drept "azimut" relansarea unor mari proiecte de infrastructura. Dar in noul "context politic", desigur... Aşa că tot mai multe licitaţii sunt anulate sub diverse pretexte, pentru a se putea reface de la capăt caietele de sarcini.

ROMANIA LIBERA

Caracatiţa Teldrum se întinde peste un sfert din România

Firma apropiată lui Liviu Dragnea are contracte în 10 judeţe, din 2007 încoace, în valoare de 430 milioane de euro. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obţinut-o de la stat. Teldrum SA a primit lucrări în zece judeţe din 2007 încoace. Politicienii PSD din unele din aceste judeţe sunt acum răsplătiţi de către liderul PSD cu funcţii în Executiv şi în structurile guvernamentale extinse.

Cine sunt românii de pe lista scurtă pentru postul de ambasador în Statele Unite ale Americii

Pe lista scurtă a Departamentului de Stat se află, potrivit informaţiilor "României libere", trei propuneri pentru postul de ambasador al SUA în România. "România liberă" a aflat numele a doi dintre aceştia, al treilea fiind un congresmen republican cu greutate, diplomat de carieră. Este vorba de Peter Petrina, cetăţean american de origine română, nepotul unuia dintre conducătorii de vază ai PNŢCD, Liviu Petrina, el însuşi fost diplomat şi membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) în 1990. Peter Petrina a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Donald Trump, înainte ca acesta să devină preşedinte. El a fost unul dintre specialiştii în recrutarea forţei de muncă, din New York, care a lucrat pentru companiile preşedintelui american.

Iohannis: Impactul economic pentru România în urma Declaraţiei de la Roma va fi unul pozitiv

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică după-amiază, în întâlnirea cu studenţii şi profesorii români de la Roma, că după declaraţia de la Roma, impactul economic pentru România, din punct de vedere al finanţărilor europene, va fi în linii mari "cu certitudine unul pozitiv", potrivit Agerpres. El a subliniat că menţionarea, în textul final al Declaraţiei de la Roma, a conceptului de cooperare consolidată este făcută strict în limitele prevederilor actualului Tratat al Uniunii, obiectivul fiind ca toate statele să acţioneze împreună.

ZIARUL FINANCIAR

Unde aţi fost voi, cei 199.800 de corporatişti, care ar fi trebuit să fiţi sâmbătă în Piaţa Victoriei?

Identificat cu birocraţii răi şi total necarismatici de la Bruxelles, proiectul Uniunii Europene riscă să ajungă inamicul multor cetăţeni europeni pe care dau vina pentru tot ce li se întâmplă în ţara lor. În România, ţară care este membră a Uniunii Europene de doar 10 ani, aniversarea celor 60 de ani nu a însemnat nimic nici pentru politicienii actuali, dar nici pentru cetăţeni. Liderii PSD, principalul partid de guvernământ, au dat, în Deltă, la ştiucă. Pentru Bucureşti, Cluj, Timişoara, Sibiu, Braşov, Iaşi (zona din jurul Palace-ului), Constanţa, UE înseamnă foarte mult, cu toate că puţini realizează acest lucru. Pentru OUG 13, corporatiştii s-au mobilizat. Dar pentru Uniunea Europeană, proiectul de care ei beneficiază cel mai mult, mai puţin. 200.000 de oameni versus 200 de oameni. Cam puţin. Probabil că restul de 199.800 erau în city-break prin Europa!

Pe ce cheltuieşte Primăria sectorului 2 1,3 miliarde de lei în anul 2017

A doua administraţie bucureşteană (cu excepţia Primăriei Generale) în funcţie de bugetul de care dispune, sectorul 2 se pregăteşte se cheltuiască în acest an aproape 1,3 miliarde de lei. Proiectul de buget propus de primarul social-democrat Toader Mugur Mihai prevede venituri, în 2017, de un miliard de lei şi cheltuieli de aproape 1,3 miliarde de lei, o parte din deficit fiind finanţat dintr-un împrumut contractat pentru anvelopa rea blocurilor din sector (din care, pentru 2017 vor fi cheltuiţi 192 mil. lei). Principala cheltuială a bugetului local va fi şi anul acesta anveloparea blocurilor, o operaţiune costisitoare pentru buget, având în vedere că cetăţenii nu plătesc nimic din această operaţiune. Pentru reabilitarea termică a blocurilor, vor fi alocate în acest an 418 milioane de lei (33% din totalul cheltuielilor).

Schäuble: Gata cu federalizarea, să vină Europa cu "mai multe viteze"

La aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, prin care s-a dat startul celui mai abiţios proiect politic şi economic comun din istoria Europei, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble şi-a expus scenariul despre viitorul UE: mai degrabă o"guvernanţă cu mai multe viteze" decât federalizare. Schäuble, mult timp un campion al unei Uniuni Europene federaliste, este unul dintre cei mai puternici membri ai partidului cancelarului Angela Merkel şi unul dintre cei mai vechi miniştri din cabinetul acesteia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb