REVISTA PRESEI 27.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 aprilie 2016

ADEVARUL

Spitalele româneşti, o bombă cu ceas

Numeroase nereguli au fost descoperite de Inspecţia Sanitară de Stat în 211 spitale controlate la sânge în ultimele luni. Cel mai grav, a arătat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, e faptul că în peste 60% din ele nu se respectă etapele sterilizării, ceea ce pune în pericol atât medicul cât şi pacientul, care riscă să se aleagă cu o infecţie nosocomială la ieşirea din spital sau chiar în timpul spitalizării. Potrivit raportului, realizat în urma unor controale inter şi intrajudeţene, în 23% din unităţile sanitare nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare. Totodată, în raport se arată că saloanele sunt subdimensionate şi supraaglomerate, în timp ce 30% din unităţile sanitare controlate de Inspecţia Sanitară de Stat nu respectă numărul grupurilor sanitar la numărul de paturi, gradul de uzură fiind şi el ridicat. Mai mult, probleme au fost găsite şi la blocurile alimentare, în peste 50% nefiind asigurate condiţiile igienico-sanitare corespunzătoare.

Balerina Alina Cojocaru, boicotată la întâlnirea cu vicepremierul Vasile Dâncu

Negocierile de marţi, din sala Operei, cu vicepremierul Vasile Dâncu au amintit de congresele PCR de pe vremuri, cu discursuri şi aplauze nesfârşite. Celebra balerină Alina Cojocaru a fost apostrofată de naţionalişti pentru că nu vorbeşte bine româneşte. Reacţiile din presa internaţională nu au întârziat să apară. Marţi, în jurul orei 12.00, vicepremierul Vasile Dâncu, solicitat de contestatarii anti-Johan Kobborg ca mediator în războiul care "însângerează" Opera bucureşteană de aproape o lună, s-a prezentat la întâlnirea cu protestatarii de la Opera Naţională Bucureşti (ONB) singur, în faţa scenei, însoţit doar de propria gardă de corp. Vasile Dâncu a spus de la bun început că a venit doar pentru a-i asculta pe angajaţii protestatari ai Operei, urmând să se întâlnească separat, în cursul zilelor de marţi şi miercuri, cu o delegaţie a acestora, precum şi cu reprezentanţii "celeilalte tabere".

Iordania, ţara care a trecut ca prin urechile acului de Primăvara Arabă

Iordania este o ţară în care paradoxul modernităţii şi valorile tradiţionale se îmbină într-o armonie aparent perfectă. Iordania a fost în mare parte ferită de iureşul revoltelor denumite generic "Primăvara Arabă", care au dat jos regimuri dictatoriale în Tunisia, Libia, Yemen, Egipt şi au aruncat Siria în cel mai sângeros conflict al ultimului sfert de veac, schimbând pentru totdeauna faţa Orientului Mijlociu. Primăvara Arabă a reprezentat o schimbare uriaşă pentru Orientul Mijlociu şi nu numai. Din păcate, revoluţiile din lumea arabă nu prea au avut de unde să scoată în faţă oameni cu viziuni şi valori seculare. Şi asta pur şi simplu pentru că o astfel de educaţie nu prea există aici, iar organizaţiile extremiste, cu mult mai multă experienţă, infrastructură şi susţinere au profitat de vidul de putere politic şi au câştigat enorm de mult teren în ţări ca Libia, Siria, dar chiar şi în Iordania."

Au aşteptat 12 ani, dar CEDO le-a dat dreptate

Romania primeşte încă o palma de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Tara noastră trebuie să le plătească aproape 300 de mii de euro unor tinere adepte ale MISA care, in 2004, au fost reţinute si încătuşate de jandarmii veniţi la percheziţie. Judecătorii au considerat că acţiunea autorităţilor romane a fost brutală fata de 26 de femei si bărbaţi care nu au opus rezistenţă. Operaţiunea de atunci a fost desfăşurata in dosarul lui Gregorian Bivolaru. De-a lungul anilor, mai mulţi adepţi ai lui Gregorian Bivolaru au reclamat public felul in care s-a desfăşurat percheziţia de acum 12 ani. Unii s-au plâns ca jandarmii au fost brutali. Mai mult decât atât, CEDO a mai constatat ca in momentul in care unii adepţi ai lui Bivolaru aveau calitate de martori, aceştia au fost duşi la audieri încătuşaţi. Pentru fiecare dintre cei 26 de reclamanţi, România trebuie sa achite 18 mii de euro, daune morale.

Moscova avertizează că va lua toate măsurile necesare pentru a contracara scutul antirachetă din România

Moscova se declară foarte îngrijorată de sistemul antirachetă american din România şi Polonia şi avertizează din nou că va lua toate măsurile necesare pentru a-l contracara, potrivit unui raport al Ministerului rus de Externe publicat marţi şi citat de Sputnik News, relatează news.ro. "Suntem foartre îngrijoraţi în legătură cu desfăşurarea de sisteme americane antirachetă la o bază din România şi, în viitor, la o bază din Polonia, ceea ce este interzis în baza Tratatului pentru Eliminarea Forţelor Nucleare Intermediare", se arată în raport. MAE rus a reiterat că Moscova va lua toate măsurile necesare pentru a apăra securitatea ţării, în condiţiile în care desfăşurarea de sistemele antirachetă în Europa "este, fără îndoială, menită să vizeze Rusia".

Florentin Pandele va candida ca independent la Primăria Voluntari

Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a decis să candideze ca independent pentru un nou mandat în fruntea Primăriei. "Am decis să-mi depun candidatura ca independent pentru Primăria Oraşului Voluntari, pentru a pune capăt oricăror speculaţii privind legătura partinică dintre candidatura mea şi cea a soţiei mele", a declarat el. Florentin Pandele este soţul Gabrielei Firea, care candidează din partea PSD pentru Primăria Capitalei. "Am în spate o carieră de 16 ani în slujba cetăţenilor din Voluntari, în care am transformat o comună ca oricare alta de la marginea Bucureştiului în cel mai mare oraş al judeţului Ilfov. Am fost tentat să mă opresc aici, cum s-ar putea spune, în plină glorie, dar am încă proiecte pe care îmi doresc să le duc la bun sfârşit, iar sprijinul masiv de care mă bucur în continuare din partea voluntărenilor îmi oferă o motivaţie suplimentară", a adăugat Florentin Pandele.

Şeful OMV: Aş prefera ca gazele din Marea Neagră să rămână în România

Directorul general al OMV, Reiner Seele, susţine că gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru alimentarea pieţei locale şi a pieţelor din jurul Mării Negre. OMV şi ExxonMobil nu vor începe producţia de gaze în perimetrul Neptun din Marea Neagră mai devreme de anul 2020, întrucât, până acum, nu s-a luat decizia finală de investiţie, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul general al OMV, Reiner Seele. Acesta a precizat că gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru alimentarea pieţei locale şi a pieţelor din jurul Mării Negre. "Aş prefera ca gazele din Marea Neagră să rămână în România", a adăugat el. Totuşi, în strategia companiei pentru perioada de până în 2020 este inclusă participarea în realizarea conductei Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltică, prin Germania, până în Austria la hub-ul de gaze Baumgarten.

Ponta: În PNL sunt mai mulţi informatori decât ofiţeri acoperiţi

În replică la invitaţiile lansate de Comisiile de control ale serviciilor secrete de a lămuri la cine se referă când vorbeşte despre ofiţeri acoperiţi, fostul premier Victor Ponta spune că, în PNL, sunt mai mulţi informatori şi mai puţini ofiţeri sub acoperire, doi dintre aceştia fiind Cezar Preda, membru în Comisia SRI, şi Mihăiţă Calimente, preşedintele Comisiei SIE. "Cezar Preda stătea lângă Udrea şi informa, iar acum stă lângă Gorghiu şi informează. Să se gândească bine cei de la PNL că eu mă duc şi spun tot ce ştiu despre informatorii şi ofiţerii sub acoperire din PNL. Dar cred că le trece. Am aceste informaţii din presă, din diverse surse, nu vorbesc despre surse confidenţiale pentru că nu am cum să le folosesc decât cu acordul unui judecător. Dar despre domnul Cezar Preda, despre Calimente, ştiu şi mă duc să le spun", a spus Victor Ponta.

BANCHERUL

Creditele in franci elveţieni (CHF) ar putea dispărea cu totul in acest an, dacă se aprobă legea privind conversia in lei

Creditele in franci elveţieni (CHF) acordate de bănci persoanelor fizice au scăzut in luna martie cu echivalentul a aproximativ 544 milioane lei (132 milioane franci) comparativ cu luna februarie, la un total de 6,4 miliarde lei, datorita conversiei acestora in credite in lei, in cadrul ofertelor derulate de o serie de bănci, precum OTP Bank, Raiffeisen Bank sau Bancpost. Tot cu o jumătate de miliard de lei s-a diminuat soldul creditelor in franci si in luna februarie, conform ultimelor statistici publicate de BNR, unde creditele in franci se regăsesc, in marea majoritate, in categoria altor valute, unde se încadrează si creditele in dolari, dar a căror pondere este nesemnificativa, in jurul a doar 100 milioane lei. In decembrie 2008, in momentul izbucnirii crizei financiare, existau credite in CHF de 12,4 miliarde lei, al căror volum a urcat in următorii ani si pana la 14,2 miliarde lei.

Creditele pentru locuinţe au avansat cu 636 milioane lei in martie, in timp ce creditele de consum au scăzut, arată statisticile BNR

Soldul creditelor pentru locuinţe acordate de bănci gospodăriilor populaţiei a avansat in luna martie cu 636 milioane lei comparativ cu luna februarie, când s-a înregistrat o stagnare fata de luna ianuarie, arata ultimele statistici ale BNR. Stocul total al creditelor imobiliare a ajuns astfel la un total de 52,7 miliarde lei. Avansul important al creditelor ipotecare se datorează programului Prima Casa, care a fost asaltat cu cereri din partea clienţilor băncilor, alertaţi de faptul ca programul a fost in pericol de a dispărea din cauza legii privind darea in plata. In privinţa creditelor pentru consum, acestea au fost într-o uşoară scădere, de 43 milioane lei, in aceeaşi perioada, stocul total al acestuia fiind de 52,1 miliarde lei la finalul lunii februarie.

CURENTUL

Opera nu e un sanatoriu, salariile nu pot fi egale, greviştii să fie concediaţi

Ioan Holender, care a condus Opera de Stat din Viena timp de două decenii, crede că atât refuzul artiştilor de a juca, cât şi pretenţiie pentru salarii egale nu ar trebui tolerate. "Opera nu este un sanatoriu, în primul rând trebuie să mulţumeşti publicul", spune Holender. Soluţia ar fi pornirea de la zero, potrivit acestuia. Opera Naţională Bucureşti (ONB) ar trebui desfiinţată de ministru şi creată în locul acesteia o altă instituţie, care să scoată posturile la concurs "şi să fie angajaţi cei capabili", a explicat Holender la Digi24. Scandalul de la ONB, care a făcut înconjurul lumii, a început cu un conflict între dansatorul Johan Kobborg şi noul director al instituţiei, Tiberiu Soare. Acesta l-a acuzat pe balerinul danez că şi-a asumat fără bază titlul de director artistic al Corpului de Balet, fiindcă funcţia nu exista în organigramă. Kobborg a refuzat să mai colaboreze cu noua conducere şi în final a demisionat.

O femeie de serviciu ar putea câştiga cât un doctor, un şofer mai mult ca un jurist

In următoarele trei săptămâni, sindicatele şi ministrul muncii vor negocia creşterea salariilor pentru bugetari. Deocamdată sunt luaţi în calcul doar cei care câştigă între 1250 şi 2500 de lei, adică 500.000 de angajaţi din cei peste 1,2 milioane. Sindicatele ar vrea măriri pentru toţi, dar guvernanţii spun că nu sunt bani până la sfârşitul lui 2017. Doar 2,3 miliarde de lei sunt disponibili pentru creşterile salariale care ar urma să fie operate în următorul an şi jumătate. "Avem resurse cu care putem remedia doar o parte dintre disfuncţionalităţi. Nu putem mulţumi pe toată lumea", spune Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii. "Se impune o lege a salarizării pentru ca exista riscul major ca aceasta ordonanţă sa creeze anumite nemulţumiri", crede Simion Hăncescu, preşedintele FSLI. Sindicatele din sănătate atrag atenţia că vor fi mărite doar salariile mici, o femeie de serviciu, care acum ia aproximativ 1300 de lei sau o infirmiera cu 1500 de lei ar putea ajunge să câştige la fel ca un doctor din mediul rural. Un consilier juridic din Ministerul Economiei este plătit mai prost decât un şofer de la ministerul Muncii.

EVENIMENTUL ZILEI

Gaura dată de CNADNR la bugetul de stat se adânceşte la o jumătate de miliard euro

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România este în incapacitate de a-şi mai reprezenta interesele în dosarele de arbitraj internaţional. Valoarea acestora se cifrează la circa 500 de milioane de euro, a crescut cu 100 de milioane, căci, între timp, numărul dosarelor a crescut şi el, de la 32, la 37. Prin Raportul nr. 942/27.10.2015, aflat în prezent la DNA, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor a atras atenţia asupra faptului că prevederile OUG nr.26/2012, privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare nu ar fi fost respectate, atunci când s-au încheiat contractele cu casele de avocatură, deoarece nu s-ar fi obţinut aprobarea ordonatorului principal de credite, în speţă ministrul transporturilor.

Departamentul de Stat al SUA: Există suspiciuni că telefoanele sunt ascultate ilegal în România

În raportul pe anul trecut referitor la situaţia drepturilor omului din ţara noastră în 2015, oficialii americani trag serioase semnale de alarmă legate de abuzurile instituţiilor de forţă. Un raport dur al Departamentului de Stat al SUA arată că în România persistă numeroase acuzaţii că autorităţile ascultă ilegal telefoanele, iar arestul preventiv este prelungit fără motiv. Raportul privind situaţia drepturilor omului în 2015 vorbeşte şi despre abuzurile nesancţionate ale Poliţiei, dar şi despre lipsa de respect a populaţiei în această autoritate, ca urmare a suspiciunilor de corupţie. În document este prezentat, fără comentarii, faptul că SRI a pus în aplicare, legal, 44.000 de mandate de ascultare, doar în 2014, adică 120 pe zi.

E.ON: Reţeaua de electricitate din România va ajunge peste CEL PUŢIN 10 ani la nivelul din Vest

Reţeaua de distribuţie a energiei înregistrează încă pierderi foarte ridicate, dar nu poate fi modernizată peste noapte, pentru că investiţiile trebuie să fie suportabile pentru consumatori, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România, unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate de pe piaţa locală. "Reţeaua preluată la privatizare (în 2005 - n.r.) era la un nivel foarte scăzut de calitate. Va lua timp până vom ajunge la acelaşi nivel de pierderi în reţea, va lua mai mult de zece ani să ajungem la nivelul din Vest, dar în fiecare an sunt îmbunătăţiri. E foarte greu să ajungi din urmă", a afirmat reprezentantul E.ON. Potrivit acestuia, nu se pot face modernizări peste noapte, pentru că trebuie să fie plătibile de către consumatori.

Nemţii de la E.ON ar putea copia modelul RCS-RDS, să vândă energie la pachet cu internet şi telefonie

Furnizorii de energie se pregătesc deja pentru competiţie pe piaţa consumatorilor casnici, care ar putea să se deschidă chiar de anul acesta la furnizarea de gaze naturale, dacă autorităţile vor decide asta, şi din 2018 la electricitate. Deja segmentul populaţiei a fost atacat de compania RCS-RDS, cu oferte combinate de energie, internet, televiziune şi telefonie mobilă, iar cu oferte similare ar putea veni şi grupul german E.ON, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din ţară. "Avem foarte multe proiecte, unele deja sunt în desfăşurare, foarte curând vom veni cu altele. Ne uităm, de pildă, la soluţii speciale de încălzire, dar ne gândim şi la oferte de telefonie, internet - fac sens", a declarat, într-o conferinţă de presă, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România. Consumatorii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorii de gaz şi electricitate încă din 2007, de la aderare, dar în practică sunt extrem de puţini cei care au încercat acest lucru.

JURNALUL NATIONAL

Sinteza Zilei: Dezvăluirile lui Cristian Sima care aruncă în aer scena politică - document oficial

Mihai Gâdea a prezentat, la Sinteza zilei, documentul care conţine declaraţiile date de Cristian Sima, cunoscut drept "brokerul fugar", când a fost audiat de o comisie rogatorie cerută în Elveţia de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Declaraţiile lui Sima în faţa magistraţilor români şi elveţieni scot la iveală nume importante din spaţiul public. În documentul semnat de procurorul Raffaella Rigamonti se arată că unul dintre denunţători în acest caz a afirmat că "domnul Sima s-ar fi întâlnit deseori cu ex ministrul Justiţiei, Predoiu, inclusiv în prezenţa consilierului prezidenţial Iulian Fota, între 2009 şi 2014, precum şi pe alţi reprezentanţi ai serviciilor de informare români".

SIE raspunde acuzelor lui Kovesi: Nu monitorizăm cetăţenii români din străinătate, e o practică specifică fostei Securităţi

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a transmis, marţi, într-un comunicat, că nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate. Precizarea vine în contextul în care procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că nu a primit nicio informare de la SIE în mandatul său şi că în investigaţiile procurorilor anticorupţie se observă că tot mai mulţi inculpaţi şi-au deschis conturi şi afaceri în străinătate, precum şi că îşi mută bani şi îşi cumpără proprietăţi în afara ţării.

Daunele Ford, stinse de statul român

Ford trebuie să plătească peste 14 milioane de euro statului român pentru nerealizarea nivelului de producţie de automobile la fabrica din Craiova, asumat prin contractul din 2007. În replică, americanii au descoperit că au şi ei de recuperat de la români fix 14 milioane euro, bani pe care i-au investit în depoluarea zonei în care se află uzina, astfel încât fiecare parte a devenit datoare la cealaltă cu aceeaşi sumă. În 2013, a fost creat prin OUG un mecanism de compensare şi decontare a creanţelor reciproce dintre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), pe de-o parte, şi Ford Capital BV, Ford Motor Company şi Ford România, pe de altă parte. În 2016, tot statul român face un pas înainte şi suplimentează bugetul AAAS pentru anul în curs cu 36.810.000 lei, echivalentul a 8.179.963 euro, prin care se achită astfel o parte importantă din datoria de 14 milioane euro către Ford. 1 mld. euro spune Ford că a investit în România. Totuşi, planul de producţie nu e respectat, iar piesele sunt fabricate afară

NATIONAL

Bancheri si recuperatori cu aceeaşi "mama"!

Pentru tot mai mulţi români, banca a devenit inamicul public numărul unu care le-a luat casa sau le smulge ratele pe care oricum de-abia îşi mai permit să le plătească. Iar in toata aceasta lupta surdă intre bănci si clienţii acestora, balanţa au ajuns sa o incline, mai întotdeauna, firmele specializate in recuperarea creditelor. Însă adevărata "bomba" este reprezentata de informaţiile verificate momentan de către structurile româneşti cu privire la faptul ca, pur si simplu, banii luaţi de la client, indiferent că o fac direct băncile sau firmele de recuperare, ajung practic in acelaşi buzunar. Pentru că acţionarii acelor societăţi off-shore in care îşi scot banii din tara unele firme de recuperări nu ar fi deloc străini de marii bancheri care conduc băncile ce au cedat creditele către recuperatori.

Ioan Niculae, trimis in instanţă, alături de Bunea Stancu si alte persoane

Aflat in spatele gratiilor, afaceristul Ioan Niculae a aflat că procurorii DNA au decis să îl trimită in judecata intr-un nou dosar. Mai precis, este vorba de o cauză in care Niculae, afaceristul care administrează Interagro si Intervitt SRL (despre care anchetatorii spun că este divizia de vinificaţie a grupului comercial menţionat anterior), este acuzat de procurori de cumpărare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spălare de bani. Totodată, in cauza pe care DNA anunţă, marţi, că au trimis-o spre judecare Tribunalului Bucureşti, este cercetat si fostul şef al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, aflat, la rândul sau, in regim privativ de libertate. Social-democratul este acuzat de trafic de influentă.

PUTEREA

Scandalul dezinfectanţilor. Nou cutremur în Sănătate după dezvăluirile din Gazeta Sporturilor

Gazeta Sporturilor detonează o nouă bombă mediatică: "Statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanţii din spitale". În plus, Cătălin Tolontan şi colegii săi prezintă probe conform cărora antisepticele livrate de cel mai mare producător, de la care se aprovizionează majoritatea spitalelor din ţară, sunt diluate. Poate fi o cauză a infecţiilor intra spitaliceşti, conchid gazetarii. Cu două săptămâni în urmă, PUTEREA a dezvăluit că sângele transfuzat în România nu este controlat bacteriologic. Doi specialişti din sistem susţin că pacienţii de la Colectiv nu au primit sânge controlat bacteriologic. Însă, după reacţiile unor oficiali şi oameni de afaceri la ancheta din Gazeta Sporturilor, se vede că sistemul este pregătit să practice şi acum mersul pe burtă. Adică, să ignore dezvăluirile, pur şi simplu. Şi chiar să muşamalizeze probele. Ministrul Cadariu îl ia pe "nu ştiam" în braţe.

România, în alertă veterinară. Dermatoza bovină face ravagii în Bulgaria

Nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease) au fost confirmate în Bulgaria începând din 14 aprilie, România fiind "expusă cu risc imediat, foarte crescut", având în vedere modul de evoluţie al bolii în ţara vecină. ANSVSA a elaborat şi făcut cunoscut autorităţilor veterinare judeţene şi publicului un Plan de Contingenţă şi un Manual Operaţional pentru dermatoza nodulară virală a bovinelor. În cazul nefericit în care bovinele din România s-ar îmbolnăvi, atunci Comisia Europeană trebuie imediat anunţată despre prezenţa virusului pe teritoriul României, au declarat, pentru ziarul PUTEREA reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine.

Candidat. Bodu şi maşinile

Fostul şef al ANAF Sebastian Bodu, care candidează independent la Primăria Sectorului 6, a închiriat două autovehicule, pentru a le transforma în caravane publicitare, de la controversatul om de afaceri Ilie Potecaru, fost candidat al PP-DD la alegerile parlamentare şi fondatorul firmei care se ocupa de ridicarea maşinilor parcate ilegal în sectorul 6, Ilcor Auto Eco, transmite Hotnews. Bodu a declarat agenţiei că l-a vazut pentru prima dată pe Potecaru cu ocazia semnării contractului de închiriere şi apoi încă o dată la biserică. Potecaru deţine marca restaurantului "Bârlogul lupilor", unde fostul şef al Oficiului de Protecţie a Martorilor (OFP), care apare în dosarul DNA împotriva chestorului Adrian Barascu, şi a mai multor angajaţi ai OFP. Bărăscu a fost arestat preventiv anul trecut, în noiembrie, pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi fals intelectual. Firma Ilcor Auto Eco, a lui Potecaru a câştigat în 2010 un contract de 4 milioane de euro cu Primaria Sectorului 6, condusă de Poteraş.

ROMANIA LIBERA

Incompatibilitatea şi nepotismul, legalizate de parlamentari

Două modificări importante ale legii ANI sunt aproape de votul final în Legislativ. Comisia juridică a Senatului a aprobat un proiect care deschide posibilitatea candidaturilor pentru incompatibili sau cei aflaţi în conflict de interese. Comisia pentru statut pregăteşte, de asemenea, îndulcirea sancţiunilor pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare. Este vorba de un proiect iniţiat de un grup de parlamentari PSD, UNPR şi UDMR, care prevede că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani doar funcţia în care au încălcat legea, în schimb sunt liberi să ocupe alte posturi. O asemenea regulă i-ar lăsa cale liberă unui primar declarat incompatibil să candideze pentru consiliul judeţean sau pentru Parlament. La fel, un parlamentar declarat incompatibil poate să candideze pentru primărie sau pentru consiliul judeţean. Practic, politicienii vor eluda legea prin opţiunea pentru o altă funcţie.

Credite nesănătoase de miliarde de euro

BCR, cea mai mare bancă din România, scapă de restanţieri vânzând un pachet de credite imobiliare ipotecare neperformante de peste 400 milioane de euro, a informat jurnalul de tranzacţii Mîrşanu.ro. Portalul a explicat că banca a vândut şi anul trecut credite nesănătoase de două miliarde de euro. "Noi, BCR, nu am comentat sau confirmat tranzacţia respectivă şi nu o vom face nici de această dată", a declarat, pentru "România liberă", purtătorul de cuvânt al Băncii Comerciale Române, Ionuţ Stanimir. Piaţa preluării de împrumuturi are în prezent credite în volum de 2,7 miliarde de euro în diverse stadii de vânzare. Suma include împrumuturi date companiilor şi persoanelor fizice. O bancă vinde creanţa după un interval destul de amplu, în care creditul s-a dovedit neperformant, a explicat Ionuţ Stanimir.

Paradisurile fiscale americane, revizuite

La primarele din Delaware care au avut loc ieri, cei doi favoriţi pentru alegerile prezidenţiale s-au simţit ca acasă - ambii au firme înmatriculate în acest stat, considerat paradis fiscal în SUA. Ironia sorţii face ca cei doi adversari politici, unul democrat, altul republican, să împărtăşească aceeaşi adresă: 1209 North Orange Street în Wilmington, potrivit Guardian. Desigur că nu sunt singurii. În acest imobil din cărămidă galbenă sunt găzduite 285.000 de societăţi, iar Donald Trump şi Hillary Clinton sunt în compania Apple, American Airlines, Coca-Cola sau Walmart. Societăţi care fac parte din cele 50 mari grupuri americane care potrivit Oxfam America deţin peste 1.600 de filiale în paradisuri fiscale, totalizând 1.400 miliarde dolari. Delaware este beneficiarul regulilor stricte privind secretul afacerilor de o simplitate fără egal în înregistrarea unei societăţi şi neimpozitarea pe veniturile non-fizice generate în afara acestui stat.

ZIARUL FINANCIAR

Prima ieşire publică a lui Rainer Seele, noul CEO al grupului austriac OMV care controlează Petrom

"Dacă în urmă cu puţin timp vorbeam despre cum să creştem businessul, acum vorbim despre cum să-l menţinem profitabil." Rainer Seele, directorul general executiv al OMV (CEO) şi preşedintele consiliului de supraveghere al Petrom, a ieşit ieri pentru prima dată în faţa presei din România pentru a prezenta planurile grupului austriac în următorii cinci ani. "În ultima perioadă am văzut schimbări mari în industria de petrol şi gaze, cu un impact puternic asupra tuturor jucătorilor, dacă în urmă cu puţin timp vorbeam despre cum să creştem businessul, acum vorbim despre cum să-l menţinem profi­tabil", a spus Seele, care a fost însoţit la conferinţa de presă de Johannes Vetter, purtătorul de cuvânt al grupului austriac. La masă nu a fost niciun reprezentant al OMV Petrom SA. OMV Petrom este a doua cea mai mare companie din România, după Automobile Dacia şi singurul producător local de petrol şi gaze.

Fabuloasa creştere a Apple a luat sfârşit

Gigantul american Apple a raportat pentru primul trimestru din acest an o scădre a veniturilor pe fondul prăbuşirii cu 10 milioane de unităţi a vânzărilor de iPhone-uri - principala sursă de încasări a companiei, punând astfel capăt unei perioade fabuloase de 13 ani de creştere neîntreruptă a afacerilor, scrie presa internaţională după ce compania şi-a publicat rezultatele financiare. Compania, pentru care iPhone-urile reprezintă 65% din venituri, nu a mai reuşit să mai impresioneze consumatorii aşa cum a făcut-o în 2014 când a introdus primele sale modele cu un ecran mai mare. Noile modele ale Apple - scumpe şi lipsite de multe dintre funcţiile simple ale rivalilor care utilizează platforma rivală Google Android (un utilizator de iPhone nu poate bloca spre exemplu apelurile de la un utilizator care îşi ascunde numărul de telefon - o operaţiune banală şi pe un telefon Android de 50 de euro) - au înregistrat o cădere semnificativă. Apple a vândut în primul trimestru 51,19 milioane de iPhone-uri faţă de 61,17 milioane în urmă cu un an de zile.

Grupul Telekom speră că zece primării vor plăti în acest an pentru proiecte de smart city

Telekom a inaugurat săptămâna aceasta un proiect-pilot de smart city în cadrul Parcului Tineretului din sectorul 4 din Bucureşti, care a fost însă realizat pe cheltuiala proprie a grupului şi a partenerilor săi. Telekom România, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de aproape 1 mld. euro, estimează că ar putea semna până la finele acestui an până la zece contracte de implementare a unor proiecte de oraşe inteligente ("smart city") cu primării din mai multe oraşe din ţară. Grupul de comunicaţii, care a promovat insistent în ultimii ani avantajele aduse comunităţilor de asemenea proiecte - printre care servicii mai bune pentru cetăţeni sau un consum redus de energie - a inaugurat săptămâna aceasta un proiect-pilot de smart city în cadrul Parcului Tineretului din sectorul 4 din Bucureşti, care a fost însă realizat pe cheltuiala proprie a grupului şi a partenerilor săi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb