REVISTA PRESEI 27.06.2015

Willy Homner
Revista Presei / 27 iunie 2015

ADEVARUL

Premierul grec anunţă organizarea unui referendum pe 5 iulie

Grecia va organiza la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor creditorilor săi internaţionali, a anunţat vineri seară premierul grec, Alexis Tsirpas, informează Sky News, citat de Mediafax. Tot vineri seară, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat că Grecia şi creditorii săi au "datoria" de a ajunge la un acord în cadrul reuniunii Eurogrupului, care va avea loc sâmbătă, la Bruxelles. Conform MarketWatch, creditorii Greciei intenţionează prelungirea cu cinci luni a programului de salvare a ţării, precum şi acordarea unor noi fonduri în valoare de 15,5 miliarde de euro. Publicaţia The Guardian a relatat că documentele au fost înaintate joi miniştrilor de Finanţe din zona euro, care le vor analiza înainte de reuniunea de sâmbătă a membrilor Eurogroup. Conducătorii greci şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional trebuie încă să cadă de acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanţării.

Atac terorist în Tunisia: cel puţin 39 de morţi. Oamenii au fost împuşcaţi pe şezlonguri

Un hotel din oraşul tunisian Sousse a fost atacat vineri dimineaţă, transmite "The Guardian". Locul este cunoscut drept destinaţie preferată de turiştii britanici. Cel puţin 39 de persoane, inclusiv numeroşi turişti occidentali, au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în atacurile teroriste comise vineri la două hoteluri de pe litoralul tunisian, anunţă Ministerul de Interne din Tunis. Printre turiştii ucişi se numără cetăţeni britanici, germani şi belgien. Bărbaţi deghizaţi în turişti au deschis focul la două hoteluri din Tunisia cu mitraliere Kalaşnikov ascunse în umbrele. Turiştii au fugit şocaţi după atacuri armate comise la două hoteluri situate în staţiunea El Kantaoui şi după o explozie produsă în oraşul Sousse, port la Marea Mediterană. Pe lângă acest atac terorist, tot vineri au avut loc alte două atentate: unul la o uzină chimică din Franţa, soldat cu un mort prin decapitare şi mai mulţi răniţi, şi un altul la o moschee şiită din Kuweit, soldat cu 13 morţi, atac revendicat deja de Statul Islamic.

Rădoi, antrenorul Stelei, e cel mai bogat elev din Romania care da BAC-ul in aceasta vara.

La 34 de ani si cu peste 15 milioane de Euro in cont, Mirel Rădoi a trecut probele orale. Rădoi a început liceul, acasă, la Severin si l-a terminat la Bucureşti. A plecat însă la arabi, in 2008, si nu si-a dat BAC-ul. O face acum, mai ales ca fără BAC, nu poate face şcoala de antrenori. Rădoi a ajuns mai târziu in cantonamentul din Austria pentru ca a dat probele orale la BAC. Daca nu vine săptămâna viitoare, la probele scrise, Rădoi îşi poate încerca norocul in sesiunea din august. Atunci, Steaua da bătăliile grele pentru Champions League. Are timp pana la 70 de ani sa-si ia BAC-ul. "La engleza chiar a impresionat comisia. Si scrie foarte corect, ceea ce dovedeşte ca a studiat engleza, nu este învăţata numai după ureche", mai spune Păunita Vladaianu, director adj. Colegiul UCECOM "Spiru Haret".

Cursa Bucureşti-Beijing nu poate fi operată pentru că Moscova nu acordă drept de survol

TAROM solicită Rusiei, de peste un an, drept de survol pentru a putea opera cursa directă Bucureşti-Beijing (China), fără a primi însă avizul oficialilor de la Moscova, au declarat surse din compania naţională de transport aerian. Acestea au explicat, astfel, de ce nu zboară TAROM prin Rusia, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti au anunţat, în martie, deschiderea cursei Bucureşti-Beijing, care ar urma să survoleze teritoriul Federaţiei Ruse. Conducerea companiei a încercat de mai multe ori să obţină drept de survol, a trimis mai multe scrisori Guvernului rus pentru a-i solicita acest lucru, a încercat să ia legătura cu ei şi prin Ministerul Transporturilor, şi prin Ministerul de Externe. "Au existat chiar şi câteva întâlniri cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, ultima având loc acum câteva săptămâni. Acesta nu a venit cu niciun răspuns de la Moscova", au declarat sursele din TAROM, citate de Mediafax.

Iohannis, despre criza imigranţilor: Fiecare stat trebuie acum să anunţe dacă poate primi imigranţi

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut vineri declaraţii de presă după încheierea summitului UE despre migraţie şi securitate, la care s-a decis relocarea a 40.000 de imigranţi aflaţi deja pe teritoriul UE. Acum, miniştrii Internelor trebuie să transmită Bruxelles-ului dacă pot primi imigranţi şi câţi. Dacă nu se oferă voluntari pentru acoperirea necesarului de 40.000 de locuri, atunci liderii se vor reuni pentru a căuta noi soluţii.

Absenţa din ţară a lui Ponta a generat panică în PSD. Dragnea a preluat controlul partidului

Mai mulţi lideri PSD se arată deranjaţi de faptul că Victor Ponta a amânat atât de mult revenirea în ţară, lipsa sa producând efecte asupra coaliţiei de guvernare. Votul privind numirea lui MRU la SIE, precum şi modificările legislaţiei penale, au distanţat tot mai mult PSD de UNPR. Liviu Dragnea, nemulţumit de parteneriatul cu Gabriel Oprea, ameninţă cu retragerea de la guvernare a PSD. "Este o variantă de lucru", au confirmat surse din PSD. De trei zile, Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, funcţie inexistentă în PSD, acordată la propunerea lui Victor Ponta, bate monedă pe absenţa liderului PSD din ţară, care tubură partidul. În lipsa lui Victor Ponta, Liviu Dragnea a pornit un turneu prin ţară pentru a lua pulsul organizaţiilor. Dragnea i-a transmis premierului Ponta să încerce să găsească toate modalităţile medicale şi procedurale prin care să revină în ţară pentru că absenţa afectează partidul şi coaliţia de guvernare.

Noul Cod Fiscal. Ce schimbări vor interveni în regimul taxelor şi impozitelor de la 1 ianuarie 2016

Noul Codul Fiscal, adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, mai are nevoie doar de acordul preşedintelui Klaus Iohannis. Cota standard de TVA va scădea de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016. Iniţial, propunerea era de scădere la 20%, dar ulterior s-a decis reducerea la 19%. Măsura va crea o gaură de nouă miliarde în bugetul public pe anul 2016. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat că măsura se va aplica încă din acest an, însă momentul va fi stabilit după rectificarea bugetară din luna iulie. TVA va scădea la 5% pentru manuale, cărţi, ziare, evenimente sportive şi acces la muzee. În aceeaşi categorie mai intră şi accesul la castele, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale. De asemenea, tot TVA de 5% se aplică şi pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 de lei. Acciza suplimentară de 7 eurocenţi a fost eliminată.

EVENIMENTUL ZILEI

George Maior, fostul director al SRI, a primit acceptul Departamentului de Stat al SUA

Potrivit unor surse oficiale, care au confirmat în exclusivitate Evenimentului Zilei, în cursul acestei săptămâni, Departamentul de Stat al SUA a transmis acceptul pentru desemnarea lui George Maior ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii. Premierul interimar Gabriel Oprea a înaintat toate actele necesare preşedintelui Klaus Iohannis, care a semnat decretul de numire, ce urmează a fi publicat în Monitorul Oficial la începutul săptămânii viitoare. Potrivit surselor oficiale citate, procedura în cazul lui George Maior a fost extrem de rapidă, fiind neobişnuit ca un ambasador la Washington să fie confirmat în doar patru săptămâni. Se pare că relaţiile de cooperare excelente cu serviciile de informaţii partenere pe care SRI le-a dezvoltat în cursul mandatului său, cât şi contactele personale au avut o contribuiţie importantă. George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani şi a demisionat din funcţie în ianuarie 2015.

Românii plecaţi din ţară, câştig sau pierdere pentru economie?

Românii continuă să plece la muncă în străinătate pentru a-şi câştiga existenţa, pentru a câştiga capital, în speranţa unui viitor mai bun. Fie că sunt mame, taţi, surori, fraţi sau rude, aceştia lasă un gol imens în viaţa familiei şi în societatea din care pleacă. Pe termen lung, românii plecaţi la muncă în străinătate sunt un câştig pentru economia românească. Îşi fac curaj, merg şi muncesc, apoi aduc banii acasă, îi introduc în economia românească, achiziţionându-şi lucruri de care au nevoie. Milioane de români fac aceasta în fiecare an. Le-ar fi fost mai bine rămâneau în ţară? Cu siguranţă nu, pentru că n-ar fi reuşit să prospere la acelaşi nivel la care au făcut-o datorită muncii în străinătate.

Consilierul personal al primarului Oprescu, despre şpaga de 204.000 de euro: "A fost o atenţie!"

Solomon Wigler, consilier personal al primarului Capitalei, a recunoscut în faţa procurorilor DNA că a primit 204.000 euro de la administratorul unei firme (denunţător) pentru a-l ajuta să obţină autorizaţii de construire, însă neagă că i-ar fi dat din aceşti bani primarului general, Sorin Oprescu. Solomon Wigler mai susţine că suma primită era o "atenţie" din partea administratorului, iar el nu a condiţionat eliberarea autorizaţiilor de remiterea vreunei sume de bani. Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, Solomon Wigler a dat o declaraţie la DNA pe data de 4 iunie, în care a recunoscut că, în perioada iulie 2012 - iunie 2015, a pretins suma de 230.000 de euro de la Alexandru Claudiu Buciu, administrator la BMC INVEST SRL Lugoj, şi a primit de la acesta 204.000 euro, în schimbul intervenţiei sale în vederea aprobării în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a unor autorizaţii pentru construirea a două supermarketuri Kaufland în Capitală, potrivit Agerpres.

Cum au ajuns Hotnews şi Dan Tapalagă să critice deciziile definitive ale justiţiei

Într-un articol publicat pe pagina web, jurnaliştii de la postul B1 TV ., se arată: "Până acum ceva timp, site-ul Hotnews şi editorialistul Dan Tapalaga, promotorului noului tip de jurnalist cu epoleţi, îşi făceau un titlu de glorie din axioma: deciziile justiţiei sunt sfinte. Oricine punea la îndoială vreo decizie a justiţiei din România, indiferent de tipul de instanţă, era catalogat imediat ca aservit al unui grup obscur de interese. Ce să mai vorbim de deciziile definitive formulate de instanţe: erau literă de lege pentru cei de la Hotnews! Iată însă că de curând s-a întămplat un fapt cu adevărat şocant! Dan Tapalagă şi Hotnews au ajuns să critice deciziile justiţiei care nu îi convin, asemeni celor de la Antena 3 sau România TV pe care îi înfierau în paginile site-ului. Într-un editorial postat pe Hotnews şi intitulat "Ceva cu adevărat şocant în cazul Rarinca", Dan Tapalagă înfierează proletar o decizie definitivă a justiţiei, punând în mod incredibil sub semnul întrebării sistemul judiciar din România. Şi asta din simplul fapt că, de această dată, decizia definitivă a justiţiei (este vorba de cazul Rarinca) nu a fost pe placul celor de aici!", scrie b1.ro.

Conducerea Parlamentului se reuneşte luni pentru numirea lui MRU la SIE

Conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului se va reuni luni, de la ora 13.30, pentru a stabili programul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE. Potrivit procedurii parlamentare, Ungureanu urmează să fie audiat în Comisia comună pentru controlul SIE, după care să fie votat în plenul reunit. Avizul comisiei este consultativ. Potrivit unor surse parlamentare, şedinţa de plen a Parlamentului în care urmează să fie supusă votului nominalizarea pentru funcţia de şef al SIE a lui Ungureanu va avea loc marţi, zi în care actuala sesiune parlamentară se încheie.

AZERII de la Socar vor să crească numărul de staţii de benzină în România

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan - SOCAR vrea să dubleze, în următorii doi ani, volumul de investiţii în România, a spus Vitaliy Baylarbayov, vicepreşedinte adjunct al companiei, la Bucharest Forum Energy 2015. Conform planului de investiţii, numărul de staţii de carburanţi ar trebui să crească cu cel puţin zece, scrie Agerpres. Intenţionăm să mărim volumul de investiţii în România, să-l dublăm în următorii doi ani. Numărul de staţii de benzină va creşte cu cel puţin zece în funcţie de interesul clienţilor noştri, care este destul de ridicat. Sigur, facem sondaje ca să vedem cât este de ridicat interesul şi, de regulă, răspunsurile sunt pozitive", a spus Baylarbayov. Acesta a spus că este vorba de o companie cu nivel de operaţiuni semnificativ, în care lucrează cam 500 de oameni. "Numele companiei noastre poate fi văzut în nordul României, dar şi aici, în Capitală, la o staţie de benzină. Numărul de staţii de benzină este de 32, dar va creşte în acest an şi în anii care urmează".

JURNALUL NATIONAL

Conflict constituţional: mandatul de deputat vs controlul judiciar. Ghiţă, primul ales cu interdicţie de a intra în Casa Poporului

DNA marchează o premieră în cazul deputatului Sebastian Ghiţă. Pentru prima oară în istorie, un procuror îi interzice unui parlamentar să-şi exercite mandatul. Măsura, una la limita Constituţiei, poate provoca situaţia în care majoritatea parlamentară să fie modificată cu ajutorul anchetelor anticorupţie. Procurorii i-au interzis lui Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar, să-şi exercite mandatul de deputat până la data de 14 august. Decizia DNA reprezintă o măsură fără precedent în Româ-nia. Motivarea ar fi art. 215 din Codul de Procedură Penală care prevede că în timpul cât se află sub control judiciar, unui inculpat i se poate impune "să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta". Fost Avo-cat al Poporului, Gheorghe Iancu lămureşte situaţia. "Procurorul nu a greşit cu nimic. A aplicat litera legii, articolul din Codul de Procedură. Este, însă, un articol total neconstituţional. Nu face diferenţa între un cetăţean şi un parlamentar cu drepturi elective, îi ia pe toţi la grămadă", explică profesorul de drept constituţional.

Sorin Roşca Stănescu, la "Subiectiv": România arată mai rău. Este stat militarizat

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, eliberat după 262 de zile petrecute în închisoare, a vorbit, în premieră, despre cum vede situaţia actuală din România. Acesta a povestit că le-a scris copiilor săi, pe care i-a îndemnat să creadă în justiţie, în principiul acesteia. "Le-am scris o scrisoare din închisoare, i-am rugat să creadă în justiţie. Nu în această justiţie. Mă întrebau oameni când li se face şi lor dreptate. Le spuneam, la început nu mă credeau, că nu vi se face dreptate. Pentru că aşa merg lucrurile. Nu merg în direcţia bună", a spus Sorin Roşca Stănescu la Antena 3. "România arată mai rău. A fost creat un mecanism care lucrează singur, independent de cine e la Cotroceni. Într-adevăr, în acest moment, acest stat de la graniţa eroicului război cu Răsăritul, acest stat este militarizat şi dat pe mâna SRI. Atât timp cât procesele nu sunt publice, ele se judecă în alte săli, în alte spaţii, cei mai mulţi procurori vin cu lecţia învăţată şi dată de alţii" a mai spus Sorin Roşca Stănescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb