• ADEVARUL
• Proteste în Capitală şi în zeci de oraşe
Noi manifestaţii au avut loc duminică seară în Bucureşti şi în oraşe din toată ţara. Peste 10.000 de oameni au plecat din Piaţa Victoriei în marş spre Parlament, pe drum strângându-se în jur de 25.000 de manifestanţi. Pe traseu au fost însoţiţi de cavalerie, iar la un moment dat caii s-au speriat din cauza zgomotelor şi au fost retraşi din mulţime. De asemenea, au existat îmbrânceli între jandarmi şi protestatari.
• Ziua României vine cu amenzi pentru românii din Diaspora
Ziua de 1 Decembrie este data-limită până la care românii din diaspora ar trebui să prezinte documentele necesare pentru schimbarea rezidenţei fiscale, conform Ordonanţei de Guvern 30/2017. În caz contrar, aceştia sunt pasibili de amendă. Potrivit legislaţiei în vigoare, toţi românii care au părăsit ţară după 30 ianuarie 2012, sunt obligaţi să işi schimbe rezidenţa fiscală în ţara unde lucrează. De asemenea trebuie sa işi schimbe rezidenţa fiscală şi românii care au plecat înainte de 2012 dar au mai avut venituri şi in România. Şi românii care vor pleca de la 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie sa anunţe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare. Toate persoanele din aceste trei categorii care nu vor completa acest formular şi nu vor cere schimbarea rezidenţei fiscale, vor primi o amendă de 50-100 lei.
• Liviu Dragnea contestă sechestrul pus pe avere în dosarul Tel Drum
Nicio instituţie public nu s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului î dosarul Tel Drum. Aceasta este principala apărare a avocaţilor lui Liviu Dragnea care contest sechestrul asigurător pe întreaga avere. Curtea Supremă judecă miercuri, 29 noiembrie, cererea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de ridicare a sechestrului asigurător pus de DNA pe întreaga sa avere. Măsura a fost dispusă în dosarul Tel Drum, în are politicianul este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de fraude europene şi abuz în serviciu, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman (2000-2012).
• România, ţara cu 82 de cinematografe
România este ţara europeană cu cele mai puţine ecrane raportate la numărul de locuitori. In România patru locuitori din 10 susţin că sunt nevoiţi să meargă la film, într-un alt oraş decât cel în care locuiesc. Dacă le adunăm şi pe cele private abia ajungem la cifra de 82 de cinematografe, din care 90 la sută sunt amplasate în centrele comerciale. Cel mai ieftin cinematograf aflat în patrimoniul România film este în judeţul Vâlcea şi costă 11 lei şi 18 bani. Ultima evaluare a fost făcută în 1994. Bineînţeles, nu se mai proiectează filme aici de ani de zile. Clădirea a fost închiriată cu acte în regulă abia în urmă cu câteva luni, iar acum, în fostul cinematograf Olteţul funcţionează un magazin de piese auto. Actualul chiriaş plăteşte 75 de lei pe lună pentru acest spaţiu. Recunoaşte că, ani de zile, a folosit clădirea ca depozit, fără a avea un contract.
• CTP: Să nu ne afundăm în carne de porc şi ţuici!
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că protestele care au avut loc duminică seara sunt importante, pentru că menţin treze conştiinţa şi atenţia celor care nu au ieşit în stradă, dar pe care îi interesează ce li se întâmplă. Puterea, spune jurnalistul, mizează pe lehamite, resemnare, nepăsare, senzaţia că oricum nu putem face nimic. Tocmai de aceea, editorialistul spune că nu le-ar ura românilor sărbători liniştite şi recomandă, metaforic, ca anul acesta să nu ne afundăm în carne de porc şi ţuici. Până la urmă, crede CTP, se va întâmpla coliziunea puterii cu marea masă, dar şi-ar dori să nu se ajungă "la faza disperării buzunarului şi burţii".
• PNL acuză USR de blat cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a afirmat că formaţiunea din care face parte nu va mai "tolera atacurile" USR şi că unele filiale ale acestui partid ar fi într-o relaţie de "amiciţie" cu PSD la nivel de Capitală. "Acţiunea politică a USR la Bucureşti nu are nimic de-a face cu ideea colaborării în Opoziţie pe care USR o pretinde public. Atacurile la PNL şi sabotarea permanentă a propunerilor de colaborare pe care le adresează PNL au devenit o regulă a politicii USR, la fel ca şi susţinerea pe care USR o acordă primarilor PSD, cazurile de la Sectorul 3, Sectorul 1 şi Sectorul 6 fiind elocvente, deşi exemple ale «amiciţiei» USR cu PSD se regăsesc uşor la toate sectoarele", a precizat Cristian Buşoi, într-un comunicat de presă.
• Efectul Brexit. Marea Britanie nu mai face parte dintre primele cinci economii globale
Ministrul de Finanţe britanic, Philip Hammond, a recunoscut că ţara sa nu mai face parte dintre primele cinci economii globale, scrie The Independent, care subliniază că ultimele date publicate de Fondul Monetar Internaţional arată că Franţa a devansat Marea Britanie în clasamentul din acest an al economiilor globale. Regresul înregistrat de britanici se pare că a fost determinat de efectele nefaste asupra economiei, generate de decizia de ieşire din UE, adaugă The Independent. Totuşi, în bugetul anual al Marii Britanii vor fi puse deoparte încă trei miliarde de lire sterline în vederea pregătirii ţării pentru Brexit, informează The Guardian. Potrivit datelor Băncii Mondiale, bazate pe produsul intern brut pentru anul 2016, Marea Britanie încă depăşeşte Franţa, cu un PIB de 2,618 miliarde de dolari.
• A reînceput "borduriada" în Sectorul 4
Bordurile din plastic montate de Primăria Sectorului 4 pe străzile din jurul Parcului Tineretului nu au rezistat decât trei luni. Aşa că autorităţile locale au început deja să le înlocuiască. În luna august, Primăria sectorului 4 a montat borduri de plastic peste cele de beton, cu scopul de a le proteja. În plus, susţineanu edilii, costul era la jumătate din cât ar fi trebuit să se plătească pentru înlocuirea acestora. Autorităţile au plătit atunci 180.000 de lei pentru un kilometru de borduri din plastic, potrivit Digi24.ro. Acum, o parte dintre aceste borduri sunt schimbate cu unele noi. Asta după ce, săptămâna trecută, s-a turnat asfalt proaspăt.
• Analiză Bloomberg: Vladimir Putin, noul ţar al petrolului
Timp de mai mult de jumătate de secol, ministrul petrolului din Arabia Saudita a putut mişca pieţele cu câteva cuvinte bine alese despre măsurile pe care le-ar putea lua Organizaţia pentru Ţările Exportatoare de Petrol (OPEC) la urmatoarea întâlnire, generând profituri de milioane, dacă nu de miliarde de dolari, pentru insideri. Aceaste vremuri au trecut . Deşi întrunirile OPEC încă influenţează pieţele, nu vocea Arabiei Saudite este cea care atârnă cel mai greu, ci a unui ne-membru al OPEC: a Rusiei, în special a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie Bloomberg. De când a intrat în vigoare pactul Rusiei cu Organizaţia pentru Ţările Exportatoare de Petrol, Putin a apărut ca fiind cel mai influent jucător al grupului, lucru confirmat şi de un înalt oficial OPEC.
• BANCHERUL
• Banca Transilvania devine cea mai mare bancă din România, după preluarea Bancpost
Banca Transilvania (BT) a semnat ieri cu banca grecească Eurobank acordul de preluare a subsidiarei acesteia, Bancpost, tranzacţie prin care banca din Cluj devine cea mai mare din Romania după valoarea activelor, depăşind BCR. BT avea la finalul lunii septembrie active de 55,1 miliarde lei, iar valoarea activelor preluate de la Bancpost se ridica la 11,6 miliarde lei, conform comunicatului BT, astfel ca după încheierea tranzacţiei totalul activelor BT va ajunge la 66,7 miliarde lei. BT ar putea prelua oficial titulatura de banca nr.1 din Romania abia in vara anului viitor, odată cu publicarea rezultatelor aferente S1 din 2018, in condiţiile in care banca se aşteaptă să încheie tranzacţia Bancpost abia in trimestrul doi al anului viitor, după obţinerea aprobărilor de la BNR si Consiliul Concurentei.
• CAPITAL
• Capăt de drum pentru două firme ale statului care nu au produs nimic, dar au plătit salarii de milioane de euro
Hidro Tarniţa şi Energonuclear, două companii ale statului român care funcţionează de ani de zile, au plătit salarii mari pentru zeci de angajaţi, dar nu au produs nimic. Situaţia însă se pare că nu va mai dura mult timp, acestea fiind la un pas de închidere. În luna martie 2009, Nuclearelectrica decide înfiinţarea subsidiarei Energonuclear, care avea ca scop implementarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă. In prezent, la aproape zece ani de la lansarea lui, proiectul este în faza negocierilor. Dar, în tot acest timp, angajaţii Energonuclear au fost plătiţi. Şi nu puţin. Circa şase milioane de euro în total au fost cheltuite, începând din 2011 şi până anul trecut, cu salariaţii, potrivit rapoartelor financiare ale administratorilor. Numărul angajaţilor a oscilat între 40, în 2011, şi 5, anul trecut.
• S-a dat startul celor mai complexe lucrări de infrastructură feroviară din România
Ministerul Transporturilor, prin compania CFR SA, a finalizat primele exproprieri şi a predat amplasamente pentru lucrările de modernizare a circa 78 km de cale ferată, între Simeria şi Arad, proiect în valoare de circa 770 milioane euro, fără TVA. Finanţarea lucrărilor este asigurată din bani europeni, exerciţiul financiar european 2014-2020. Au început primele lucrări de modernizare a circa 10 km de cale ferată între Simeria şi Arad, pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h, cel mai complex proiect gestionat de oficialii CFR SA. Cei 10 km de cale ferată sunt parte din cele două contracte de modernizare a căii ferate, secţiunile Km 614 - Bârzava şi Bârzava - Ilteu, în lungime totală de aproximativ 78 km.
• România, parte a discuţiilor cu China despre noul "drum al mătăsii"
Viceprim-ministrul Paul Stănescu conduce delegaţia guvernamentală care reprezintă România la cel de-al 6-lea summit al şefilor de guvern din statele Europei Centale şi de Est şi Republica Populară Chineză, care se desfăşoară în Budapesta. Dezbaterile au ca temă centrală cooperarea economică, financiară şi comercială - dimensiuni relevante atât pentru formatul "16+1", cât şi pentru iniţiativa "Noilor Drumuri ale Mătăsii" - promovată de China pentru dezvoltarea conectivităţii între Asia, Europa şi Africa. Summit-ul va fi precedat de un Forum economic, comercial şi financiar, la care vor participa şi reprezentanţi ai mediului de afaceri român.
• Averea celui mai bogat om de pe planetă a crescut impresionant de Black Friday
Averea netă a lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, s-a majorat cu 2,4 miliarde de dolari, la 100,3 miliarde de dolari, după ce acţiunile retailerului online au crescut cu peste 2% datorită vânzărilor de Black Friday, potrivit Bloomberg. Averea lui Bezos s-a mărit cu 32,6 miliarde de dolari anul acesta, înregistrând cea mai mare creştere în cadrul indicelui Bloomberg al miliardarilor, care include 500 de persoane. Acţiunile Amazon au crescut cu 5% numai în această săptămână. Bezos l-a depăşit pe Bill Gates în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, în luna octombrie. Cofondatorul Microsoft Corporation are o avere netă de 86,8 miliarde de dolari. Locul al treilea este ocupat de investitorul american Warren Buffett, cu 78,9 miliarde de dolari.
• COTIDIANUL
• Gîrbovan: Actuala procedură de numire a magistraţilor lasă loc interferenţelor serviciilor
Actuala procedură de numire a magistraţilor lasă loc interferenţelor serviciilor de informaţii, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa justiţiei, motiv pentru care UNJR a cerut, iar comisia specială a aprobat, ca preşedintele României să nu poată refuza numirile în funcţie, scrie Dana Gîrbovan. "Putem vorbi despre judecători independenţi dacă, după ce aceştia şi-au obţinut dreptul de a fi numiţi în funcţie, Preşedintele le poate refuza, inclusiv în baza unor informaţii primite de la servicii, numirea în funcţie? Aceasta e întrebarea pe care trebuie să şi-o pună fiecare în contextul în care spaţiul public este asaltat de critici, dezinformări şi acuze privind adoptarea unor amendamente în urma cărora Preşedintele României nu mai poate refuza numirile în funcţiile de execuţie şi conducere în ceea ce îi priveşte pe judecători", a scris Dana Gîrbovan, duminică, pe Facebook.
• Dosar penal, colier de politician
Clasa politică a fost şi continuă să fie un abonat permanent al acestei puteri în stat din cauza multitudinii de greşeli pe care anumiţi reprezentanţi ai săi le-au făcut. De departe cel mai hârşâit om politic prin sălile de judecată rămâne fostul şef al statului Traian Băsescu. Senatorul PMP a înregistrat un adevărat record naţional cu cele 57 de dosare penale care i s-au deschis de-a lungul traiectului său prin politică. Şi totuşi, astăzi, pe numele lui Băsescu mai există un singur dosar care se află în instrumentarea instanţelor. La mare distanţă de fostul preşedinte Traian Băsescu se clasează, cu o "dotă" mult mai slabă de dosare, actualul lider al PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
• Câtă încredere mai au românii în justiţie
Românii au cea mai multă încredere în pompieri (83%) şi armată (71%), în timp ce justiţia se bucură de susţinerea a 24% din cei intervievaţi într-un sondaj de opinie al CURS realizat în luna noiembrie. Conform sondajului, topul încrederii în instituţii se prezintă astfel: Pompieri (83%), Armată (71%), Şcoli (66%), Biserică (61%), Poliţie (59%), Mass media (45%), Primărie (44%), Preşedinţie (39%), Justiţie (24%0, Guvern (24%), Parlament (20%), Partide (19%). Pentru viitoarele alegerile prezidenţiale favoriţi sunt: Klaus Iohannis (susţinut de PNL )- 37%, Gabriela Firea, din partea PSD - 37%, Călin Popescu Tăriceanu, din partea ALDE -13%. La alegerile parlamentare, răspunsurile au fost: PSD- 43%, PNL -27%, ALDE-9%, UDMR - 6%, PMP-6%, USR-5%, independent -2%, alt partid -2%.
• CURENTUL
• Firea e turbată după ce a fost umilită de Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti
Gabriela Firea este o femeie răzbunătoare, care ameninţă şi şantajează fiind şi amendată de procurori pentru ultraj, după ce a ameninţat un membru CNA când era jurnalistă. Acum, după ce a ajuns la putere, Gabriela Firea este şi mai periculoasă. Surse din Primărie au declarat sub protecţia anonimatului că Firea a făcut ca trenul vineri când a aflat conţinutul adresei depusă la Registratură de preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, Şerban Sturdza şi că imediat a pus pe cineva să se intereseze cum poate fi schimbat acesta din funcţie. Când i s-a spus că Sturdza a fost ales prin vot de către arhitecţi şi că nu e pus de PSD, Firea a cerut să se găsească imediat un motiv de a-i face o plângere penală arhitectului.
• Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan va demonstra azi că este încă membru al PSD
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan anunţă că va merge luni, 27 noiembrie, ora 10:00, la sediul central al PSD din Şoseaua Kiseleff nr.10, pentru a prezenta toate documentele care atestă că este încă membru al PSD. Începând din luna ianuarie 2015, conducerea PSD a încercat să-l excludă pe Cătălin Ivan din partid.Toate demersurile au fost nestatutare. În paralel, membri importanţi ai partidului au făcut nenumărate declaraţii publice în care au afirmat că europarlamentarul nu mai este membru al PSD, deşi niciodată nu a existat nicio decizie de excludere, în niciun for statutar al partidului. În ultimii trei ani, Cătălin Ivan şi-a îndeplinit toate obligaţiile pe care un membru PSD le are faţă de partid.
• CURIERUL NATIONAL
• Bruxelles-ul ne forţează să devenim competitivi
Echipa INACO s-a deplasat la Bruxelles, în perioada 21-23 noiembrie, într-o misiune economică, un adevărat tur de forţă maraton în contactul cu instituţiile europene, pentru internaţionalizarea companiilor româneşti, pentru creşterea competitivităţii publice şi private prin contribuţiile noastre la viitorul Europei. Au avut loc întâlniri oficiale. Una dintre temele cheie discutate ţine de recomandarea UE pentru statele membre de a crea un sistem de autorităţi responsabile de monitorizarea evoluţiilor în materie de competitivitate, respectiv de creştere a productivităţii, până la data de 20 martie 2018.
• Banca Transilvania a semnat acordul de preluare a Bancpost
Cele două bănci vor funcţiona independent până la primirea aprobărilor BNR şi ale Consiliului Concurenţei. BT a anunţat vineri semnarea acordului de preluare a Bancpost, urmând ca cele două bănci să funcţioneze independent până la primirea aprobărilor BNR şi ale Consiliului Concurenţei. După preluarea Bancpost, BT va ajunge la o cotă de piaţă de 16%, ameninţând poziţia BCR, cea mai mare bancă după active, care avea la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă de 16,3%.
• Social-democraţii germani întredeschid uşa către o nouă "mare coaliţie" între UCD-UCS şi SPD
Presiunile insistente exercitate de preşedintele social-democrat al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, au convins în cele din urmă conducerea SPD, pe Martin Schulz, să angajeze discuţii cu Angela Merkel în vederea ieşirii cât mai rapid din criza politică în care se zbate ţara de la alegerile legislative din 24 septembrie. Un pas înapoi ce îndepărtează, cel puţin pentru moment, spectrul unor noi alegeri legislative la care, pe fondul situaţiei actuale, populiştii AfD ar avea şanse să obţină un scor şi mai mare decât la scrutinul precedent ce i-a adus în Bundestag şi a schimbat radical raportul de forţe politic din Germania.
• Şeful Fondului Proprietatea acuză numirile politice făcute de guvern la companiile de stat
Atac dur la adresa guvernului făcut chiar în presa internaţională de către şeful Fondului Proprietatea, Greg Konieczny. "Guvernul îşi pune prietenii la conducerea companiilor de stat", acuză CEO-ul de la Fondul Proprietatea cel mai important ziar de business din lume, Financial Times. Atenţia cotidianului de renume a fost stârnită de creşterea economică de 8,8% raportată de economia românească la mai puţin de 10 ani după ce a trebuit să raporteze un împrumut de la FMI pentru că a intrat în imposibilitate de plată a salariilor şi pensiilor.
• Arhitecţii lansează critici la adresa Gabrielei Firea
"Acum, că vine vacanţa de iarnă, sperăm să vă faceţi timp şi pentru problemele de arhitectură şi urbanism ale Capitalei". Şerban Sturdza, preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, a trimis o scrisoare primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în care cere edilului să-şi facă timp şi pentru problemele de arhitectură şi urbanism ale Capitalei. "Ştim că sunteţi angrenată în foarte multe acţiuni, dintre care unele, cum ar fi concursul pentru cel mai frumos balcon, ne-au stârnit. Şi totuşi. Sunt multe alte probleme de natură arhitectural-urbanistică ce fac din Bucureşti un oraş cu probleme", se arată în scrisoare. Şerban Sturdza reclamă faptul că a transmis primarului general nu mai puţin de 20 de scrisori, în care semnala probleme ale oraşului şi ale profesiei de arhitect, dar nu a primit niciun răspuns.
• Alina Gorghiu: Vânzarea de locuinţe fără TVA, promisiunea PSD, imposibil de aplicat
"Cu PSD la guvernare, fiecare zi care trece năruie speranţele românilor către o viaţă mai bună. Un bun exemplu este şi ignoranţa social-democraţilor privind legislaţia UE de care a dat dovadă atunci când a promis TVA 0% pentru vânzarea locuinţelor. Consiliul Legislativ precizează foarte clar în avizele emise faptul că, potrivit art. 99 alin (1) din Directiva 2006/112/CE «cotele reduse de TVA se fixează ca procent din baza de impozitare, care nu poate fi mai mic de 5%».
• EVENIMENTUL ZILEI
• PROTESTE în toată ţara. Realitatea TV - 70.000, Antena 3 - 15.000, Digi - 30.000
Proteste în mai multe oraşe din ţară. Subiect preluat de toate televiziunile de ştiri. Cifrele participanţilor diferă în funcţie de orientarea fiecărui post. Antena 3: Peste 15.000 de protestatari au manifestat, duminică, cerând retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Digi 24: Cele mai ample proteste din această toamnă. Moment controversat: jandarmi călare printre manifestanţi. "Dragnea, ai adus/ Corupţia prea sus!" - 30 de mii de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti şi şi-au strigat nemulţumirile. Realitatea TV: Proteste de amploare în România: 70.000 de oamenii au strigat 'Justiţie, nu corupţie' în toată ţara.
• LOVITURĂ CRUNTĂ pentru cuplul Principesa Margareta - Radu Duda
Cuplul Principesa Margareta - Radu Duda a fost ignorat de cea mai importantă casă regală a lumii, cei doi nefiind prezenţi la Nunta de Platină a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh. Acesta este al doilea incident ce arată ruptura dintre Monarhia Britanică şi Casa Regală a României, după ce niciun reprezentant al Casei de Windsor nu a participat la funeraliile Reginei Ana. Pentru Nunta de Platină dintre Regina Elisabeta şi Ducele de Edinburgh s-a organizat, la Castelul Windsor, o fastuoasă recepţie, cu o mulţime de invitaţi din alte case regale şi notabilităţi europene şi mondiale.
• Celebru om de afaceri român, ACŢIONAT în INSTANŢĂ de Vladimir Plahotniuc
Oligarhul basarabean Vladimir Plahotniuc l-a dat în judecată pe omul de afaceri Adrian Porumboiu. Mogulul moldovean le-a solicitat judecătorilor să-l oblige pe milionarul din Vaslui să nu-i mai rostească numele vreodată. Porumboiu declarase recent că preşedintele Partidului Democrat din R. Moldova ar sta în spatele companiei Trans-Oil din R. Moldova, care a cumpărat o parte din afacerea sa din judeţul Vaslui. Este vorba despre Grupul Racova, scrie Jurnalul de Chişinău. Cererea lui Vladimir Plahotniuc, care vrea ca omul de afaceri vasluian să nu-i mai pomenească numele niciodată, urmează a fi soluţionată săptămâna viitoare, pe 29 noiembrie.
• Peste 380 de firme care au acţiuni la purtător funcţionează în România. Majoritatea conectate la bani publici
Un număr de 384 de societăţi care au acţiuni la purtător funcţionează, în prezent, în România, cele mai multe fiind conectate la bani publici, atrag atenţia reprezentanţii RoAction, organizaţie care a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru interzicerea totală pe teritoriul naţional a acestei practici. Iniţiativa legislativă care vizează strângerea de semnături de la cetăţenii români pentru interzicerea folosirii acţiunilor la purtător a fost lansată recent la Bucureşti în prezenţa Anei Gomes, vicepreşedinte al Comisiei speciale Panama Papers din Parlamentul European. Ulterior, dezbateri pe acest subiect au fost organizate la Cluj împreună cu studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice.
• JURNALUL NATIONAL
• Deputat rănit grav într-un accident
Deputatul Radu Vasilică a fost rănit grav într-un accident produs la intrare în Piteşti, judeţul Argeş. Politicianul se afla pe motocicletă şi s-a lovit de o maşină. "Am fost solicitaţi să intervenim la un accident rutier produs între o motocicletă şi un autoturism. În urma impactului a rezultat o victimă, motociclistul, un bărbat de 40-41 de ani, care prezenta multiple traumatisme şi fractură deschisă la membru inferior drept. I s-au acordat îngrijiri medicale şi a fost transportat la spital. Tot timpul a fost conştient", a declarat pentru Antena 3, Mădălina Epure, purtător de cuvânt ISU Argeş. Poliţiştii sunt la faţa locului şi fac cercetări. Maşina şi motocicleta mergeau în acelaşi sens de circulaţie
• In spatele nebuniei numita bitcoin
De la inceputul anului, cursul acestei monede electronice s-a multiplicat de opt ori. Independent de state, bitcoinul este in mod regulat acuzat de finantarea comertului ilicit. Pentru a intelege cum functioneaza criptomonedele, departamentul Economic al cotidianului francez Le Mondea cumparat, in 2014, de pe una dintre numeroasele platforme de vanzare online, 0,23 bitcoin pentru 80 de euro. Acum, 0,23 bitcoin valoreaza cam 1600 de euro, adica de aproape 20 de ori mai mult. Cu alte cuvinte, cursul sulfuroasei monede electronice nu a incetat sa urce! Cifrele sunt de-a dreptul ametitoare. La crearea lui, in 2009, de un misterios inginer, un bitcoin valora cateva cenime. In ianuarie anul curent, el a depasit pragul de 900 de dolari. De atunci, el si-a continuat ascensiunea, iar astazi a trecut de 8000 de dolari.
• Putin s-a facut REGELE OPEC-ului!
Timp de 50 de ani, ministrul saudit al petrolului a putut influenta cotatiile rostind doar cateva cuvinte bine alese despre eventuala decizie a OPEC la urmatoarea reuniune a cartelului si umpland, astfel, buzunarele jucatorilor din piata cu milioane de dolari. Acum e altfel. Desi sedintele OPEC continua sa influenteze preturile, rolul determinant nu mai este jucat astazi de Arabia Saudita, ci de Rusia, mai precis de Vladimir Putin. De cand Rusia s-a inteles cu Organizatia tarilor exportatoare de petrol in privinta productiei de titei, Putin a devenit cel mai influent om al grupului. Dupa cum a recunoscut, sub acoperirea anonimatului, un inalt functionar al OPEC, liderul de la Kremlin "este acum vioara intai".
• NATIONAL
• Orban, din nou pe culoarul condamnaţilor!
După cum susţin sursele National, pe preşedintele Partidului National Liberal tocmai ce l-ar paste o condamnare definitiva in dosarul in care, peste doar câteva zile, "miliardarul de serviciu" al DNA, Tiberiu Urdăreanu ar urma sa fie adus cu mandat in fata judecătorilor pentru a da declaraţiile care să "răstoarne" achitarea de la prima instanţă. Spre deosebire de Orban, Vasile Blaga, deşi trecut si el printr-o încercare de dresaj asemănătoare, întreruptă de o achitare surprinzătoare pentru mulţi, a reuşit să-si păstreze alura de "Buldog", astfel că pentru mulţi dintre liberali, mai ales din rândurile foştilor pedelişti el este din nou varianta cea mai pragmatica de păstrare a identităţii noului PNL, unul care să "rupă-n dinţi" PSD-ul.
• ISIS vrea capul lui Moş Crăciun
In imaginea şocantă obţinută de publicaţia The Epoch Times, apare un călău care pare că-l decapitează pe Moş Crăciun, pe fundal fiind luminiţe si ornamente de Crăciun. "In curând la sărbătorile voastre!", este mesajul pe care teroriştii l-au scris in trei limbi: engleza, franceza si germana. Mesajul jihadiştilor reprezintă un apel la acţiune pentru adepţii grupului terorist de a efectua atacuri sângeroase in Europa. Imaginea a fost postată pe un site de propagandă al teroriştilor. Si ameninţarea pare foarte reală ţinând cont ca, anul trecut, un camion a produs un accident in piaţa de Crăciun de la Berlin.
• Casa Regala, Dragnea si Tăriceanu, "grup infracţional organizat"
Gheorghe Funar a reclamat la DNA încercarea de jefuire a statului român prin instituţionalizarea Casei Regale - statut care ar acorda soţilor Duda folosirea gratuita a Palatului Elisabeta pentru următorii 49 de ani, asta pe lângă alte si alte beneficii. Funar a depus o plângere penală in care ii acuza pe preşedinţii celor doua Camere parlamentare, Liviu Dragnea si Călin Popescu Tăriceanu, că au constituit împreuna cu reprezentanţii Casei Regale "un grup infracţional" care urmăreşte "jefuirea statului roman" de 25 de milioane de euro anual. Suma a fost calculată de Funar si reprezintă contravaloarea închirierii si întreţinerii Palatului Elisabeta.
• Cel mai bogat om din lume caută IT-işti in Capitală
Este vorba de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a cărui avere a trecut recent de pragul de 100 de miliarde de dolari, după ce acţiunile retailerului online au urcat cu peste 2,4% in urma vânzărilor de Black Friday. Asociata cu dezvoltatorul imobiliar Globalworth, pentru una din clădirile din zona de nord a Bucureştiului, compania miliardarului vrea sa angajeze 1000 de IT-işti. Globalworth, controlata a omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a semnat un contract cu Amazon pentru clădirea A din Globalworth Campus si se estimează ca in birourile închiriate de cel mai mare retailer din lume să muncească aproape 1200 de angajaţi.
• PUTEREA
• Senzaţional! BLUE AIR se întoarce la fostul proprietar
Instanţa de la Tribunalul Ialomiţa, Secţia civilă, a anunţat vineri decizia luată într-un proces care poate avea repercusiuni majore pentru piaţa aviatică din România. Pe scurt, instanţa a decis ca Blue Air Airline Management Solutions SRL - firma care prestează în prezent servicii de transport aerian sub marca "Blue Air" -, trebuie să restituie fostului proprietar, Bata Sky Imobiliare SA, aflată în insolvenţă, toate activele pe care le-a preluat în 2013 în baza unui contract de transfer de activitate. Petenta în acest dosar este compania Romstrade SRL, în insolvenţă, reprezentată de administratorul judiciar, iar omul de afaceri Nelu Iordache şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Giurgiu au calitatea de intervenienţi.
• ROMANIA LIBERA
• Unde nu există transparenţă apare corupţia! Instituţiile publice comunică doar sub biciul instanţei
Mulţi dintre reprezentanţii statului, care îşi primesc banii din contribuţiile românilor şi care au, prin urmare, obligaţia de a prezenta detaliat modul în care îşi desfăşoară activitatea, abuzează de funcţie îngrădind accesul la informaţii publice. Instituţiile importante ale statului, din cele mai diverse domenii, nu respectă legea transparenţei decizionale, favorizând astfel formarea unor reţele de corupţie în jurul acestora. Actul normativ 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public a fost dat tocmai pentru a contracara formarea unor grupuri mafiote pe seama banului public. Cu toate că legea este destul de clară, mulţi şefi de instituţii publice o interpretează după bunul plac, pentru a ascunde actele de corupţie, dar şi incompetenţa funcţionarilor.
• Arabia Saudită a anunţat o coaliţie antiteroristă formată din ţări musulmane
Arabia Saudită a lansat, duminică, o coaliţie antiteroristă formată din 40 de ţări musulmane, în principal sunnite, şi a promis o luptă neobosită împotriva grupărilor extremiste până la dispariţia acestora din lume, relatează AFP citată de Agerpres. Omul forte al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed ben Salmane a deschis la Riad o reuniune a miniştilor apărării din ţări din Asia şi Africa, între care Pakistanul, Turcia şi Nigeria, marcând lansarea acestei coaliţii. El a propus 'o coordonare puternică, excelentă şi specială' între membrii acestei coaliţii în lupta împotriva grupărilor extremiste. Iranul, marele rival şiit al Arabiei Saudite, Siria şi Irakul nu fac parte din această coaliţie. Qatarul nu a participat la reuniune.
• ZIARUL FINANCIAR
• Moody's: "Echilibraţi motoarele de creştere economică, eficientizaţi instituţiile publice şi micşoraţi datoria publică şi cea externă"
Agenţia de evaluare prognozează o creştere economică de 6,5% pentru România în 2017 şi de 5% în 2018, avertizând că, în ciuda premiselor pentru o creştere economică robustă, aceasta nu este sustenabilă. România va beneficia de o îmbunătăţire a ratingului de ţară, aflat acum la Baa3 Stabil, dacă va echilibra sursele de creştere economică, dacă va îmbunătăţi funcţionarea instituţiilor publice şi îşi va reduce datoria publică şi cea externă, arată agenţia de rating Moody's, una dintre cele mai importante din lume. "Politicile fiscale expansioniste recente au erodat procesul de consolidare care a urmat crizei financiare globale. În acelaşi timp, politicile macroeconomice au generat creşterea rapidă a salariilor, care reprezintă un risc pentru competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent", susţine Daniela Re Fraschini, Moody's.
• Tranzacţia anului în bănci
Banca Transilvania a anunţat vineri că a semnat contractul de achiziţie a Bancpost, numărul nouă de pe piaţă, o tranzacţie care îi va aduce o creştere a activelor şi veniturilor de peste 15% şi un profit de 50 mil. euro la care se adaugă cele 250 mil. euro pe care le generează acum. Horia Ciorcilă, preşedintele băncii şi cel mai mare acţionar individual, spune că au intrat în această negociere de achiziţie pentru că Bancpost este o bancă bună, curată, restructurată, cu un grad de încredere al clienţilor extrem de ridicat, fiind numărul 5 în România din punctul de vedere al depozitelor, cu o calitate a oamenilor şi a managementului bună şi care aduce băncii din Cluj clienţi şi cotă de piaţă. Noi creştem organic în fiecare semestru, dar dacă vrei volume mai mari, le poţi obţine numai printr-o achiziţie, spune Ciorcilă.
• Un director din BNR avertizează: Şapte bănci au expunere pe stat de peste 30% din active
Şapte bănci au expunere de peste 30% din active pe titluri de stat şi credite acordate pentru sectorul public, în timp ce la cinci instituţii de credit expunerea faţă de stat este cuprinsă între 20% şi 30% din active, la o parte din bănci expunerea ridicată fiind de risc sistemic, potrivit datelor prezentate de Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia de Asociaţia Română a Băncilor, Banca Naţională a României (BNR) şi Alpha Bank. Un număr de 24 de bănci au expunere pe sectorul guvernamental mai mică de 20%, conform datelor aferente primului semestru din 2017. Deţinerile mari de titluri de stat ale băncilor autohtone şi creditele acordate de către acestea sectorului guvernamental, ca pondere în total active, de circa 24%, plasează România pe locul doi între statele din UE, după Ungaria.