REVISTA PRESEI 28.04.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 aprilie 2014

ADEVARUL

Rusia a declanşat propaganda stupidă contra României

Televiziunea publică din Federaţia Rusă a difuzat recent materiale care descoperă subit nefericirea poporului român de a fi aderat la Uniunea Europeană, iar Vocea Rusiei inventează evenimente halucinante care s-ar fi petrecut recent în nordul României, la graniţa cu Ucraina. Postul public de televiziune din Federaţia Rusă a realizat în ultima vreme o serie de materiale despre România, inspirate parcă de rubrica "Din lumea capitalului", ce era găzduită la Telejurnal pe vremea lui Ceauşescu. Metoda e la fel de rudimentară acum ca şi atunci: se iau imagini din periferia societăţii şi se garnisesc cu comentarii grosiere, menite a demonstra degradarea întregii ţări. Pentru a marca şapte ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, canalul public de televiziune Rusia 1 a realizat un reportaj despre efectele devastatoare pe care aderarea le-a avut asupra populaţiei. Sărăcie, infrastructură şi industrie la pământ, ţigani şi din nou sărăcie - acestea sunt principalele teme ale reportajului difuzat în cadrul emisiunii "Ştirile săptămânii".

Cum a supt din banul public "mafia silicoanelor"

Trei medici de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au fost arestaţi preventiv şi alţi şase sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că făceau ilegal operaţii estetice. În timp ce chirurgii încasau bani negri, intervenţiile camuflate sub diagnostice false erau decontate din bani publici. Finalul săptămânii a fost marcat de un scandal care a scos la iveală mafia chirurgiei estetice dintr-un spital de stat, unde medicii operau pe bandă rulantă pacienţi pe care îi internau sub un diagnostic fals şi cărora le făceau diverse intervenţii chirurgicale estetice în schimbul unor sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro. Concret, cei trei medici care au ajuns după gratii sunt acuzaţi de luare de mită şi de fals intelectual, după ce au transformat Spitalul de Arşi într-o adevărată afacere personală.

Socialistul Martin Schulz începe cu stângul campania europeană. Este acuzat de abuz de putere

Campania pentru alegerile europarlamentare a început, pentru candidatul stângii europene, Martin Schulz, cu acuzaţii de abuz de putere şi de politizarea angajărilor în interiorul Parlamentului European. Candidatul socialiştilor la şefia Comisiei Europene, Martin Schulz, care acum e şi preşedintele Parlamentului European, a fost învinuit, în cea mai recentă sesiune plenară a Parlamentului European, că ar fi împiedicat votarea unui articol dintr-un raport în care era criticat pentru că a întârziat o anchetă judiciară. Scandalul a izbucnit la începutul lunii aprilie, când europarlamentarii au constatat că Schulz, în calitate de preşedinte al Parlamentului European, a dispus scoaterea unui paragraf din raportul privind cheltuielile instituţiei pe anul 2012. Mai exact, Schulz a vrut îndepărtarea articolului 47 din document, deşi procedura nu permite decât amendarea articolelor, nu şi eliminarea lor.

Fostul sediu al Pro TV a rămas pustiu

Noua conducere a postului Pro TV a încheiat mutarea din blocul-turn de pe Bulevardul Pache Protopopescu din Bucureşti. Clădirea, deţinută de fostul şef Adrian Sârbu, a rămas acum pustie. Au fost demontate inclusiv afişele mare ce anunţau că acolo sunt sediile posturilor Pro TV şi Acasă. Angajaţii trustului s-a mutat în câteva clădiri situate în spatele blocului-turn, aflate în proprietatea firmei-mamă Central Media Enterprises. Adrian Sârbu şi-a dat demisia din fruntea CME şi a plecat din companie anul trecut. În ultimele luni, mare parte dintre vedetele Pro TV au părăsit postul, ca şi oameni importanţi care au asigurat succesul staţiei. Producătoarea Mona Segall este cel mai recent nume, ea semnând cu Antena 1 săptămâna trecută.

"Crede şi nu cerceta", o gogoriţă ştiinţifico-teologică

Prima Duminică după Înviere este închinată Sf. Ap. Toma. Atât de importantă este transformarea necredinţei lui în credinţă, încât Biserica îi oferă acest loc de cinste şi îi recunoaşte capacitatea uimitoare de a rezolva multe şi false conflicte în relaţia dintre Ştiinţe şi Credinţă. Iar "crede şi nu cerceta" va fi practic desfiinţat. Căci Toma este calea desăvârşirii omului de ştiinţă autentic. Avem de-a face cu un act ştiinţific cu efect religios: Toma cel îndoielnic, văzând şi pipăind, se încredinţează că Hristos este viu, purtând pe Sine rănile Patimilor, ca dovezi ale trecerii prin moarte. Este acelaşi Hristos, Dumnezeu şi Om, pe care Îl ştia de dinainte de uciderea Sa, nu o arătare nălucitoare, nu o închipuire a celorlalţi Apostoli. Scepticismul fusese învins prin cercetare ştiinţifică. Extraordinară lucrare a Ştiinţelor: sunt capabile să transforme necredinţa sau îndoiala în credinţă.

Crin Antonescu, mesaj către Victor Ponta: "Ai să-l regreţi pe Băsescu"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, duminică, de la Ploieşti, premierului Victor Ponta mesajul: "Ai să-l regreţi pe Băsescu", explicând că, dacă el va ajunge preşedintele ţării, nu va face pacturi de coabitare, iar Ponta nu va mai face parte din Guvern. Crin Antonescu, l-a criticat dur pe Victor Ponta, transmiţându-i că îl va regreta pe Traian Băsescu. "Dacă luăm peste 20 la sută, tot acest circ pe care-l fac acum pesediştii aşa cum ştiu ei şi cu acoliţii lor se va transforma într-o chestiune tristă pentru ei. Pentru că în acel moment Partidul Naţional Liberal va face clar pentru toată societatea românească, pentru toate interesele, pentru toate grupurile, pentru toate opţiunile că România nu e condamnată să intre iar pe mâna acestor puşlamale roşii, că există o alternativă şi va începe o bătălie adevărată care de această dată va fi foarte clară: între ei şi noi.

Cu ce-şi mai pierde vremea Corpul de control al premierului

Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta are o nouă ocupaţie: numără semnăturile unei petiţii depuse de un partid politic. Duminică, Corpul de control al primului ministru a anunţat că, din totalul celor 300.000 de semnături strânse de Partidul Mişcarea Populară împotriva accizei la carburant, peste 200.000 nu pot fi identificate, conţin date false sau aparţin unor persoane decedate cu 15 ani în urmă. Ca urmare, Guvernul a anunţat că va sesiza Parchetul, pentru că se întrunesc "elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, sancţionată de legea penală". Însă Guvernul nu spune de ce inspectorii guvernamentali au fost degrevaţi de la competenţele lor legale, verificarea companiilor şi instituţiilor de stat, cu scopul de a răsfoi mii de pagini cu semnături strânse pe o petiţie.

Gazprom crede că va începe la vară construcţia secţiunii bulgare a gazoductului South Stream, deşi UE nu şi-a dat acordul pentru conductă

Lucrările de construcţie pentru secţiunea terestră din Bulgaria a gazoductului South Stream vor începe în luna iulie, a declarat Alexey Miller, directorul general al Gazprom, potrivit Novinite. Potrivit unui comunicat publicat vineri pe pagina de internet a Gazprom, în scurt timp va fi semnat în Bulgaria un contract pentru livrarea de materiale şi echipamente, construcţii, instruirea personalului şi punerea în funcţiune a conductei de gaze. În schimb, Sabine Berger, purtătorul de cuvânt al Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a exprimat îngrijorările Comisiei faţă de riscul ca proiectul South Stream să încalce legislaţia UE. "Comisia se aşteaptă ca Bulgaria să nu adopte o lege care violează normele europene. Dacă South Stream este construit şi operează prin încălcarea legislaţiei UE vor fi sancţiuni", a avertizat Sabine Berger.

CAPITAL

Firmele, pedepsite de Fisc dacă îşi aleg greşit partenerii de afaceri

Deşi tranzacţiile cu parteneri inactivi înseamnă costuri mari pentru firme, cum ar fi pierderea dreptului de deducere a cheltuielilor şi a TVA, sunt greu de evitat. Modul în care Fiscul publică listele cu inactivi şi criteriile de declarare a inactivităţii forţează companiile să-şi asume riscuri incalculabile. Firmele care nu depun nicio declaraţie într-un semestru, sau au sediu fictiv sunt declarate inactive de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Conform legii, ele nu mai au dreptul să utilizeze facturi, facturi fiscale, alte documente sau formulare tipizate cu regim special. În cazul în care totuşi emit documente, nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal. În acelaşi timp, avizele, autorizaţiile, licenţele, acordurile şi orice alte acte în baza cărora sunt autorizate să funcţioneze sau să desfăşoare diverse activităţi economice se suspendă de drept. Reversul este că, în orice moment, dacă se conformează condiţiilor pot reintra în activitate.

Băsescu: Ambiguitatea legată de adoptarea monedei euro nu face bine României

Ambiguitatea legată de adoptarea monedei euro nu face bine României, a declarat duminică preşedintele Traian Băsescu, care a recunoscut că este surprins de pesimismul introdus în ultima perioadă, atât la nivelul Guvernului, cât şi la nivelul Băncii Naţionale, cu privire la acest subiect. El a spus că este esenţial ca 2014 şi 2015 să fie ani în care se confirmă politica României vizavi de Uniunea Europeană, adică că se vrea integrarea în tot ceea ce înseamnă Europa unită. Şeful statului a precizat că acesta a fost motivul pentru care, cel puţin până acum, România a aderat la toate noile instituţii create şi care vizau integrare. El a admis că este foarte adevărat că termenul iniţial a fost 2017 şi că a trebuit să fie amânat deoarece a venit criza.

CURENTUL

Curtea Europeană de Justiţie cu ochii pe România: infringement pentru ignorarea Directivei privind drepturile consumatorilor

Netranspunerea noii Directive UE privind drepturile consumatorilor în domeniul comerţul online a adus România în postura de a fi judecată de forurile europene, concret, ne aduce în faza precontencioasă la Curtea Europeană de Justiţie. Potrivit unui raport al Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeana de Justiţie, Serviciul Contencios al UE, faţă de România s-a declanşat o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor care privesc comunicarea măsurilor de transpunere a directivelor UE. Aceasta acţiune se află în faza precontencioasă - cauza nr. 0191 din 2014 - care se referă la ,,Necomunicarea măsurilor finale de transpunere a Directivei 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/12/CEE şi a Directivei 1999/44/CE şi de abrogare a Directivei 85/577/CEE şi a Directivei 97/7/CE.

Cristi Borcea l-a denunţat pe Radu Mazăre din închisoare. Primarul Constanţei dă vina pe securişti

Cristian Borcea l-a turnat pe primarul Radu Mazăre de după gratii! Potrivit jurnaliştilor de la "Ziua de Constanţa", procurorii anticorupţie au intrat în posesia unui autodenunţ al lui Cristi Borcea, în care detalia modul în care a devenit proprietarul a peste 153 de hectare de teren pe faleza Constanţei sau în Mamaia. Se pare că decizia de împroprietărire ar fi fost dată în 2004, în mandatul lui Radu Mazăre la Primăria Constanţa. Astfel procurorii anticorupţie ar fi intrat în posesia unui document important care explică multe lucruri în acest sens. Prin urmare, şi percheziţiile care au avut loc în urmă cu doar câteva zile ar explica, oarecum, faptul că procurorii DNA au mers ţintă în Constanţa, la sediul firmelor care gestionează contabilitatea a cinci companii cipriote în care ar fi implicat primarul constănţean. Printre cei anchetaţi s-au aflat şi actualul arhitect-şef al Constanţei, al cărei ultim loc de muncă a fost firma "Kalinia", condusă acum de fostul arhitect-şef al Constanţei, Ionuţ Toma.

CURIERUL NATIONAL

Moody`s a îmbunătăţit perspectiva ratingului României

Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului Baa3 al României de la negativă la stabilă, anticipând că evoluţia bună din 2013 a indicatorilor macroeconomici va continua, în timp ce riscurile privind creşterea economică şi finanţarea au scăzut datorită redresării zonei euro, informează Mediafax. Agenţia de evaluare financiară a menţinut ratingul României pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la P-3, considerând că avansul PIB va fi susţinut de creşterea exporturilor şi absorbţia fondurilor europene, chiar dacă consumul intern şi creditarea ar putea rămâne sub nivelul anterior crizei în viitorul apropiat, se arată într-un comunicat al Moody's.

Secretul succesului companiilor germane

Se pare că secretul succesului companiilor nemţeşti este acela că directorii lor speră la tot ce e mai bun, însă se aşteaptă la ce este mai rău. Directorii germani sunt aproape întotdeauna mai încrezători în viitor decât sunt în prezent. Sondajul privind încrederea mediului de afaceri realizat de Institutul Ifo din Munchen a fost publicat la sfârşitul săptămânii trecute. În istoria recentă, numai în cele mai negre zile ale crizei financiare globale, managerii germani au crezut că situaţia condiţiilor de mâine va fi mai bună decât a celor de astăzi. Acest lucru poate părea ciudat, având în vedere că alte măsuri de activitate de afaceri au depăşit aşteptările, iar şomajul este scăzut. Ar putea fi, apoi, circumspecţia privind viitorul o caracteristică, şi nu un defect? Dacă dezastrul este întotdeauna în apropiere, există o urgenţă mai mare de a încerca să ai rezultate bune astăzi. Nu există timp pentru a te complace, nici pentru a ajunge prea departe de la sine. Ar putea fi aceasta cheia eficienţei motorului industriei Germaniei?

Fermierii anticipează producţii-record în 2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că starea culturilor este bună şi foarte bună, arătând că o imagine clară a culturilor agricole va putea fi conturată la jumătatea lunii mai. "Starea culturilor este bună şi foarte bună. Într-adevăr, sunt anumite probleme la nivel naţional pe zona de fructe, dar vom vedea. Este prea devreme să tragem concluzii. Ploile care au căzut zilele trecute au fost mai mult decât benefice, pentru că era o lipsă de apă în sol. O să avem o imagine clară a culturilor agricole în prima parte a lunii mai sau la jumătatea lunii mai", a declarat, pentru Curierul Naţional, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a afirmat că temperaturile ridicate de la începutul acestui an au creat probleme pomilor fructiferi, precizând că o imagine mai clară asupra culturilor se va contura la jumătatea lunii mai.

EVENIMENTUL ZILEI

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Bătălia afişelor. Liderii eclipsează candidaţii

Victor Ponta, Crin Antonescu sau Elena Udrea apar alături de candidaţii pentru europarlamentare pentru a maximiza scorul partidelor la alegerile din 25 mai. Liderii partidelor au pus umărul în campania pentru PE, ca să contribuie cu notorietatea lor la un scor cât mai bun la scrutinul din 25 mai. Aşa se explică apariţia pe afişele electorale a unor oameni care nu candidează: Victor Ponta, Crin Antonescu, Elena Udrea. Prezenţa lor are rolul de a mobiliza electoratul, ţinând cont că europarlamentarele sunt un tip de scrutin la care oamenii nu fac coadă la urne. Analistul politic Cristian Călugăru spune că avem de-a face cu o personalizare a bătăliei politice. "Este, deci, firesc ca partidele să se folosească de liderii cunoscuţi pentru a se promova. Doar în cazurile partidelor fără lideri se insistă pe ideea de grup sau pe mesaje generale. Exemplul cel mai bun este Forţa Civică, unde Mihai Răzvan Ungureanu nu numai că s-a pus în centrul tuturor afişelor, ci şi ca vârf de listă, deşi a anunţat că nu-şi doreşte un post la Bruxelles, urmând să se retragă".

SUA cer solidaritate în sancţionarea Rusiei care "destabilizează Ucraina"

Separatiştii au reţinut observatorii OSCE, în timp ce Obama a anunţat noi sancţiuni pentru Rusia, iar UE va discuta astăzi acest subiect. Separatiştii pro-ruşi au arestat şapte observatori OSCE şi i-au prezentat presei, duminică, la Slaviansk, pentru a demonstra că aceştia sunt într-o stare bună de sănătate şi viaţa nu le este pusă în pericol. O echipă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare a fost trimisă în zonă şi speră să înceapă negocierile pentru eliberarea acestora. Bărbaţi înarmaţi continuă să ocupe clădiri din 11 oraşe în estul ţării, sfidând guvernul de la Kiev. Cei şapte ofiţeri şi un translator prezentaţi mass-media sunt din Germania, Danemarca, Polonia, Suedia şi Cehia. Aceştia au fost conduşi în clădire de către bărbaţi mascaţi. Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că oficialii de la Kremlin nu "au ridicat un deget" pentru a implementa acordul de la Geneva de săptămâna trecută, privind criza ucrai neană.

JURNALUL NATIONAL

Octavian Bellu candidează la preşedinţia COSR

Cea mai importantă veste în sportul românesc a apărut la sfârşitul săptămânii trecute. După o îndelungată analiză, Octavian Bellu s-a hotărât să intre în cursa pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Omul care din 1990 şi până în prezent, cu mici întreruperi cauzate de indiferenţa celor din jur, a fabricat în laboratorul miraculos de la Deva peste 300 de medalii olimpice, mondiale şi europene pentru gimnastica feminină din România vrea să se implice la cel mai înalt nivel. Până la finalul săptămânii trecute, în cursa pentru COSR nu exista un favorit cert. Oficiale sau nu, existau doar numele preşedintelui FR de Rugby, Alin Petrache, cel al preşedintelui FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, şi cel al fostului jucători de tenis Dinu Pescariu.

Declaraţie fără precedent a preşedintelui palestinian: "Holocaustul este crima cea mai odioasă contra umanităţii din timpul epocii moderne"

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a condamnat duminică genocidul evreilor, într-o declaraţie fără precedent, cu puţin timp înaintea începerii comemorării Holocaustului în Israel, cerând, totodată, Guvernului israelian să încheie o "pace dreaptă" cu palestinienii. "Ceea ce li s-a întâmplat evreilor în timpul Holocaustului este crima cea mai odioasă care s-a petrecut contra umanităţii în timpul epocii moderne", a declarat Abbas, potrivit unui comunicat al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), pe care o conduce, şi dat publicităţii în ziua în care Israelul comemorează oficial Shoah-ul.

Mioriţa merge la export în China

România ar putea exporta oi în China, ţara noastră având un potenţial mai mare pentru exportul de ovine decât pentru cel de bovine, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii. România deţine, în prezent, 14 milioane capete ovine din care 9 milioane matcă, iar potenţialul pentru export se ridică la 4-5 milioane de capete. Ministrul Agriculturii a spus că acest subiect va fi discutat cu omologul său chinez în cursul lunii iunie, când acesta va sosi la Bucureşti, deoarece în acea perioadă va efectua o serie de vizite prin Europa.

NATIONAL

Sustinatorii PSD dau fuga la PMP

PSD a inceput deja sa plateasca pretul guvernarii. Electoratul dur al partidului, cel care la indemnul lui Liviu Dragnea s-a ridicat din morti doar ca sa voteze cu PSD, s-a transferat intre timp la Miscarea Populara. "Mortii lui Dragnea" sustin cauza PMP si cer alaturi de reprezentantii acestei formatiuni eliminarea accizei pe combustibil. Cel putin asta reiese din raportul realizat de Corpul de Control al premierului. Victor Ponta i-a numarat Elenei Udrea semnaturile anti-acciza si, dupa ce a semnalat mai multe nereguli, a decis sa sesizeze Parchetul. Noua cutii, cu 63 de bibliorafturi, reprezentand petitia colectiva impotriva taxei pe benzina, au fost luate la puricat de Corpul de Control al prim-ministrului.

Hrebenciuc: Nu sunt sigur ca PNL va avea sub 20% din voturi la europarlamentare

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat duminica seara ca PNL ar putea avea sanse sa ia peste 20% din voturi la alegerile europarlamentare. Asta ar insemna ca liderul Crin Antonescu ramane la conducerea formatiunii si "va pierde cu succes" cursa pentru presedintie impotriva lui Victor Ponta, a mai adaugat acesta. Acesta a precizat ca fostul partener de alianta al PSD este un "personaj subtire politic", care are "calitati de conducator incerte". Totusi, social-democratul ii recunoaste lui Crin Antonescu meritele in planul oratoriei. In ceea ce-l priveste pe Calin Popescu Tariceanu, acesta "are alura de presedinte", crede vicepresedintele PSD al Camerei Deputatilor, care a declarat ca l-ar vota pe fostul liberal, in cazul in care ar candida la Presedintie, iar Victor Ponta nu s-ar afla in cursa. Cat priveste sansele PSD-ului la alegeri, Viorel Hrebenciuc este convins ca va lua peste 40% din voturi la europarlamentare.

Parlamentarii tin cu bancherii si vor mentinerea clauzelor abuzive

Un proiect de lege deja adoptat de Senat si care prevede sprijin pentru banci in dauna clientilor va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor. Trei asociatii care apara drepturile consumatorilor organizeaza astazi o actiune de protest in fata Parlamentului, la care sunt asteptati mii de oameni. Asociatia de Consiliere a Clientilor Bancari si Asiguratilor din Romania (ACCBAR), Asociatia Asistenta pentru Consumatori (AC) si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC) organizeaza astazi, la ora 15.00, o actiune de pichetare a Palatului Parlamentului. Reprezentantii acestor asociatii sustin ca parlamentarii Romaniei si-au creat un obicei in a adopta proiecte legislative impotriva intereselor cetatenilor.

PUTEREA

Puterea, banii şi funcţiile le iau minţile guvernanţilor, în timp ce şomajul, salariile mici şi problemele din sănătate sunt prioritatea românilor

Aleşii poporului, cum încă mai sunt numiţi parlamentarii, au ajuns, la aproape un sfert de secol după decembrie '89, să nu mai aibă aproape nici o legătură cu cei care i-au votat. Poate doar faptul că îşi primesc indemnizaţiile grase din banii "poporului" îi face să mai păstreze o aparenţă a lucrurilor. Banii, puterea, avantajele şi funcţiile reprezintă singurul lucru care îi mai interesează pe guvernanţii zilelor noastre. Şomajul, salariile mici, problemele din spitale şi din justiţie, adică tot ceea ce macină zilele românilor de rând, sunt pentru ei doar un ecou îndepărtat. PUTEREA vă prezintă astăzi o radiografie a problemelor nerezolvate din societatea românească, iar imaginea nu este deloc liniştitoare. În spatele imaginii triumfaliste afişate de politicieni, în baza unor rezultate de moment, se găseşte o criză profundă, care încă îşi caută rezolvarea.

Minivacanţa de 1 Mai, la iarbă verde. Meteorologii anunţă vreme frumoasă

Minivacanţa de 1 Mai va fi petrecută de mai mult de jumătate dintre orăşeni în localitatea de domiciliu, la tradiţionalul grătar la "iarbă verde". Doar puţin peste 7% din români vor pleca în cele 4 zile libere ocazionate de Ziua Internaţională a Muncii la mare sau la munte, unde vremea va fi frumoasă, cu peste 20 de grade la mare şi până la 12 grade în zonele montane. Astfel, aproape jumătate (44,1%) dintre persoanele intervievate de Mednet Research Marketing care sunt angajate într-o companie sau deţin o afacere au declarat că vor fi libere, atât în ziua de 1 Mai, cât şi pe 2 Mai. Pentru mai mult de jumătate dintre orăşeni, petrecerea Zilei Muncii se face în localitatea de domiciliu, împreună cu familia sau prietenii şi la tradiţionala "iarbă verde" (pădure, parc, loc de grătar etc.). Cu toate acestea, un procent de 7,6% dintre persoanele intervievate vor alege de 1 Mai destinaţii turistice din ţară, dintre care 4,4% vor opta pentru destinaţii montane, 2,7% intenţionează să ajungă pe litoral şi 0,5% într-o staţiune balneară.

Piaţa materialelor de construcţii, în cădere liberă după cinci ani de criză

Piaţa construcţiilor şi cea imobiliară au fost cele mai afectate de criza economică globală. Mai precis, piaţa de materiale de zidărie a scăzut cu 50% din capacitate, de la 7 milioane metri cubi, în 2008, la 3,4-3,5 milioane mc, în prezent. Sau de la 130 milioane euro înainte de criză la 70 milioane în acest an. Mai mult, reprezentanţii constructorilor de materiale de zidărie nu sunt însă foarte optimişti şi spun că va dura ani buni până ce piaţa să îşi revină la nivelul de dinainte de criză. Producătorii de materiale de construcţie sunt cu atât mai afectaţi cu cât ei plătesc din acest an o taxă specială de 1,5% din valoarea construcţiilor pe care le deţin.

ROMANIA LIBERA

Americanii vânează averea lui Putin

După răpirea, vineri, a opt observatori militari OSCE la Slaviansk, în estul Ucrainei, dintre care patru germani, există puţine şanse ca astăzi miniştri de Externe ai UE să nu adopte cea de-a treia rundă de sancţiuni împotriva Rusiei. Întrebarea este cât de extinse vor fi aceste sancţiuni în condiţiile în care companiile energetice europene fac lobby la Bruxelles împotriva acestora, iar statele individuale caută să îşi apere propriile economii de efectele acestora. În aceste condiţii s-a produs déjà o ruptură între Washington şi vest-europeni. Potrivit New York Times, Casa Albă a dat déjà semnalul că se află în urmărirea averii personale a lui Vladimir Putin, o mutare care ar răscoli legăturile subterane de afaceri între Rusia şi Europa.

Candidatura lui Ponta şi muzica plăcută urechilor a unei linguşiri profesioniste

Nici că se putea un personaj mai potrivit care să înceapă campania de strângere de semnături pentru candidatura la preşedinţie a lui Victor Ponta, decât Gabriel Oprea. Un politician arogant, cum e premierul, trebuia să intre în cursa prezidenţială doar pe muzica plăcută urechilor a linguşirilor unei slugi profesioniste. "Victor Ponta a imprimat o mentalitate în politica românească. A venit cu o viziune proaspătă şi corectă. A dat României voce, cu adevărat liberă de trecut şi cu o privire orientată cu hotărâre spre viitor. Şi tocmai din acest motiv, Victor Ponta are obligaţia să ajungă preşedintele României!". Aceste vorbe au fost spuse de Gabriel Oprea, pe 26 aprilie, la Romexpo, iar a doua zi a şi lansat campania de strângere de semnături necesare candidaturii lui Ponta.

Martin Schulz răspunde criticilor lui Traian Băsescu

Preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că preşedintele Traian Băsescu a interpretat greşit declaraţiile sale din ultima perioadă, precizând că a apărat întotdeauna România şi drumul european al Moldovei. Martin Schulz a spus că are o responsabilitate la nivel instituţional şi că el respectă instituţia preşedintelui României. "Nu voi răspunde la acelaşi nivel", a spus Schulz. Preşedintele Parlamentului European a ţinut să menţioneze însă că este de părere că preşedintele român se înşeală în aprecierile la adresa sa. "Cred că s-a înşelat, poate că unul dintre consilierii săi i-a dat documentele greşite", a spus Schulz. El a ţinut să menţioneze că a sprijinit mereu România, precum şi parcursul european al Moldovei. Preşedintele Traian Băsescu l-a criticat, vineri, pe socialistul Martin Schulz pentru declaraţiile din ultima perioadă despre criza din Ucraina.

ZIARUL FINANCIAR

Tensiunile din regiune ar putea tripla cheltuielile militare ale României

Ministerul Apărării a anunţat Avioane Craiova, Aerostar Bacău şi IAR Braşov că va mări comenzile de două până la patru ori. Pentru prima dată implicaţi­ile tensiunilor de la 450 km de graniţele României se văd în economie. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a notificat producătorii de tehnică militară cu privire la posibilitatea tri­plării comenzilor destinate armatei în acest an. Decizia vine în contextul crizei de securitate din regiune cauzată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi continuarea stării de tensiune, care tinde să se accentueze. Pentru suplimentarea comenzilor este nevoie însă şi de o hotărâre de guvern privind suplimentarea bugetului alocat Ministerului Apărării pentru acest an, care se ridică la 6,8 miliarde de lei (1,5 mld. euro), adică puţin peste 1% din PIB. Spre comparaţie, înain­te de conflictul cu Rusia, Ucraina aloca circa 2,7% din PIB pentru apărare, Rusia o pondere de aproximativ 3,8%, iar cheltuielile de înzestrare ale SUA se cifrau la circa 3,9% din PIB.

Creditul de retail se mută treptat pe lei: ipotecarele s-au dublat într-un an, iar creditele de consum s-au oprit din cădere

Lipsa resurselor în valută, restricţiile introduse de BNR şi ieftinirea împrumuturilor în monedă locală au ajutat la trecerea aproape integral a vânzărilor noi de credite de retail pe componenta în lei. Peste 80% din vânzările de ipotecare sunt în lei, iar în cazul finanţărilor de consum aproape toate cererile sunt pentru împrumuturi în lei. Creditele în valută concentrează însă în continuare două treimi din portofoliile de retail ale băncilor. Stocul creditelor în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe a depăşit 4 miliarde de lei la sfârşitul lunii februarie, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, determinantă pentru această evoluţie fiind accelerarea vân­zărilor în ultima jumătate de an pe fondul scăderii dobânzilor şi al trecerii programului Prima casă exclusiv la varianta în lei.

Ludwik Sobolewski a câştigat doar pe jumătate bătălia pentru controlul Depozitarului Central în AGA de la BVB. Salariul său, în dezbatere

Acţionarii bursei de la Bucureşti au respins achiziţia unui nou soft pentru Depozitarul Central şi i-au dat CEO-ului BVB Ludwik Sobolewski un loc în consiliul de administraţie al Depozitarului, nu însă şi controlul total pe care acesta şi l-ar fi dorit. Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au respins în AGA de vineri propunerea unui grup de acţionari privind mandatarea conducerii Depozitarului Central în vederea achiziţiei unui nou soft de posttranzacţionare, dându-i astfel câştig de cauză CEO-ului BVB Ludwik Sobolewski, care susţine că achiziţia acestui soft nu este justificată economic în acest moment. Sobolewski s-a contrat în ultima lună cu conducerea Depozitarului privind oportunitatea achiziţiei unei noi platforme de tranzacţionare. Depozitarul Central, controlat în proporţie de 69% de BVB, este societatea care se ocupă cu decontarea şi compensarea tranzacţiilor bursiere şi oferă servicii de registru şi evidenţă a acţionarilor pentru companiile listate şi nu numai, fiind o parte esenţială a infrastructurii pieţei locale de capital.

Papalekas i-a scos pe nemţii de la Deutsche Bank din UpGround, o afacere de 340 mil. euro în 2008

Piaţa imobiliară aşteaptă revenirea marilor jucători, dar ieşirea Deutsche Bank din proiectul UpGround ridică semne de întrebare cu privire la atractivitatea pieţei. Omul de afaceri Ioannis Papalekas, unul dintre cele mai discrete personaje din piaţa imobiliară locală, a răscumpărat la începutul acestui an clădirile de birouri BOB şi BOC din nordul Capitalei de la RREEF, divizia imobiliară a grupului german Deutsche Bank în portofoliul căreia se află active de 42,6 mld. euro. Papalekas a realizat această achiziţie prin intermediul fondului Globalworth pe care l-a pus pe picioare anul trecut şi cu aju­to­rul unei finanţări de 65 mil. euro obţinute de la banca elveţiană UBS. Prin această tran­zacţie el a închis practic un cerc deschis în urmă cu mai bine de şapte ani, când ger­manii anunţau că urmează să plătească 340 mil. euro pentru proiectul dezvoltat pe un teren de 4,4 hectare de lângă staţia de metrou Pipera.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb